Dodaj do ulubionych

alkohol w ciązy

02.09.12, 12:36
w 4/5 tyg wg miesiączki piłam alkohol! nie wiedziałam o ciąży a były to Swięta Bożego Narodzenia
i tak w piątek wypiłyśmy z siostrą po 2 kieliszki rumu (kieliszki od wódki)
w sob. lampke wina do kolacji
w ndz. zjechała się cała rodzinka -pare drinków
poniedziałek- Szczepana z 4-5 kieliszków wódki
Między Swiętami zorientowałam się, że jestem w ciąży od tej pory zero alkoholu. Jednak bardzo się marwię, że zaszkodziłam tym Swiątecznym piciem prosze o pomoc czy mogłam zaszkodzić dziecku?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: alkohol w ciązy 02.09.12, 14:14
      W tak młodej ciąży zazwyczaj działa zasada wszystko albo nic. Czyli albo zaszkodzi i embrion obumiera wkrótce, lub nie zaszkodzi i wszystko jest ok. Alkohol najbardziej szkodzi na mózg i wątrobę, a tych organów u zarodka brak.
      Tak czy inaczej piłaś mało i dawno, od tego czasu miałaś wiele usg i na pewno wszystko wyszło ok skoro nic na ten temat nie piszesz.
      Schizujesz i tyle - może to lęki przedporodowe?
    • flonderka Re: alkohol w ciązy 02.09.12, 23:00
      Wiem, że nie można brać tego za pewnik i całkiem na serio, ale mój gin powiedział kiedyś, że "póki mama nie wie, że jest w ciąży, to maluchowi nic nie będzie". :) ja byłam na grillu, na którym dosyć mocno poszalałam i nie pamiętam, jak wróciłam do domu. Ponieważ tak ostra reakcja na alkohol (i brak świadomości, w którym momencie zacząć pić wodę ;) ) mnie zastanowiła, zaczęłam obserwować swój organizm, a po trzech dniach podwyższonej temperatury ciała zrobiłam test... dwie kreski. Byłam przerażona, ale tamte właśnie słowa lekarza mnie wtedy mnie uspokoiły. A córeczka jest w tej chwili zdrową i szczęśliwą 2,5 latką.
      Nic się nie martw, wszystko będzie w porządku. A swoją drogą, z iloma dziewczynami bym nie rozmawiała, to każda miała "przygodę" zanim się zorientowała ;)
    • klarci Re: alkohol w ciązy 03.09.12, 00:12
      ogólnie alkohol w ciąży powinien nie istnieć.
      jednak można spokojnie zakładać, że w tym tygodniu nic się nie wydarzy.
      a gdyby alkohol miał mieć pośredni wpływ na ciążę, to jak któraś z dziewczyn napisała na zasadzie wszystko, albo nic.
    • niebioska Re: alkohol w ciązy 04.09.12, 21:26
      Będąc w 6-tym tyg. ciąży rzuciłam się na białe wino (konkretnie na butelkę białego wina :)), które wcześniej mogło dla mnie nie istnieć. A byłam pewna, że w ciąży, mimo starań, nie jestem... Byłam :). Urodziłam zdrowego chłopca, który dziś ma już 3 lata.
      Ponoć dopóki nie ma łożyska, a za "odżywianie" malucha odpowiada ciałko żółte - nic złego nie może się stać. Pani Kasiu, prawda to?
      • amy.27 Re: alkohol w ciązy 06.09.12, 19:54
        no ja też tak słyszałam, ale może to bzdury.
        • katarzynaoles Re: alkohol w ciązy 06.09.12, 22:35
          No prawda, prawda. Dziecko korzysta w pierwszych tygodniach rozwoju z pęcherzyka żółtkowego. Natura nie jest głupia i chroni dziecko w okresie, kiedy matki nie wiedzą, że są w ciąży - inaczej, jak nietrudno sobie wyobrazić, skutki braku wiedzy o ciąży byłyby widoczne gołym okiem. Oczywiście znacznie lepiej byłoby gdyby kobiety nie miały powodów do obaw ale prawda teka, ze jak świat światem mają. A potem rodzą zdrowe dzieci. Sądzę, ze podobnie będzie w Pani wypadku. Pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka