24.09.12, 14:16
Witam :)
Czy jeśli pierwsza ciąża skończyła się u mnie cięciem, to drugie cięcie mam niejako " z ustawy"? Czy dopiero kiedy nie uda mi się sn będę na nie skierowana? Czy mogę życzyć sobie kolejnego cc nim na dobre rozpocznie się poród?
Obserwuj wątek
    • pstrabiedronka Re: Drugie cc 25.09.12, 10:23
      bardzo wiele razy juz był ten temat

ogólnie jest tak - zalecenia Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego są takie, aby na poród SN po przebytym CC rodząca wyraziła zgode na piśmie. Ale to zalecenia - nie prawo.

Mniej ogólnie :) to zależy - jak dawno było cc, z jakiej przyczyny, jak duże jest teraz dziecko, jaką rodzaca ma budowę itd... itp...

Powiem Ci jak było u mnie - miałam cc z I dzieckiem, potem po równo 2 latach miałam termin kolejnego porodu. Lekarka powiedziałam i coś takiego:
      "jak pani chce, to dam skierowanie na cc bo 2 lata to nieduży odstęp i spokojnie może to być przyczyna do planowego cc, ale jak pani chce próbwoac naturalnie - to może pani próbowac".

mi zależało na SN - próbowałam i udało się (wspaniale było :) ) choć córka ważyła 4300 :)
      trzecie dziecko też urodziłam SN

nie należy tylko wywoływać porodu - oksytocyna może spowodować skurcze silniejsze niż naturlane i tu jest spore ryzyko. Ale o ile poród rozpocznie się sam - można rodizć naturalnie.

Natomiast jeśli TObei zależy właśnie na cc a nie na SN to chyba możesz się upierać przy cesarce. Powinnas znaleźć lekarza i szpital który uzna Twój stan po cc za wystarczający do wykonania kolejnego cięcia.
    • dianaro Re: Drugie cc 25.09.12, 18:47
      Dopiero co był podobny wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/w,548,137309200,137309200,Czy_po_cesrace_moga_mnie_zmusic_do_porodu_SN.html
      • jus-kaa Re: Drugie cc 25.09.12, 19:22
        Ja właśnie bardzo bym nie chciała kolejnego cc. Pierwsze miałam z powodu braku postępu porodu. Teraz jestem w 39 tc, dzidziuś waży 3300 i lekarz z jednej strony mówi, że mam warunki do porodu sn, ale jesli znowu nic nie będzie się działo, to wtedy cc.
        Zastanawiałam się czy w ogóle mam szanse na sn, bo na początku myślałam, że jak raz cc to drugie też.
        • pstrabiedronka Re: Drugie cc 25.09.12, 19:36
          masz szanse :)
          i moje cc było z "braku postępu porodu"
          a jak pisałam - dwa kolejne porody SN - i bardzo się z tego cieszę, ja jestem z frakcji ;) która woli SN niż cc :)
          • a_lex Re: Drugie cc 25.09.12, 20:59
            ja zdecydowanie też i trzymam mocno kciuki!
            jestem dopiero na początku drugiej ciąży, ale od początku mocno nastawiona na poród naturalny. zobaczymy...
    • katarzynaoles Re: Drugie cc 26.09.12, 22:10
      Jasne, ze ma Pani szansę na poró sn - i życzę, żeby stało się dokładnie tak, jak Pani chce. Pozdrawiam serdecznie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka