onka2 29.03.13, 18:57 Czy przy wypadaniu płata zastawki mitralnej ( umiarkowany stopień) są wskazania do cc? Objawy to szybkie męczenie się, kołatanie serca z byle powodu itd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama.rozy Re: mam pytanie 29.03.13, 19:24 mi przy nidomykalności zastawki zrobili cc,ale że jest konieczne okazało się dopiero po przyjeździe do szpitala,u mnie dodatkowo doszła niewydolnośc oddechowa i płyn w opłucnej najlepiej,jakbyś miała dobrego kardiologa i ginekologa Odpowiedz Link Zgłoś
inakaro Re: mam pytanie 29.03.13, 21:41 Kurcze ja też mam wypadnie zastawki i nawet o tym nie pomyślałam. Pierwszy raz urodziłam normalnie, nikt nie wspomniał o cc z tego powodu. No ale może są różne stopnie wypadania tej zastawki? Leczysz to jakoś? Ja nie leczę. Odpowiedz Link Zgłoś
sharzan-ka Re: mam pytanie 30.03.13, 09:09 ja mam wypadanie w znacznym stopniu, 3 razy rodziłam sn, nikt nawet nie wspominał, że to wskazanie do CC Odpowiedz Link Zgłoś
frebia [...] 30.03.13, 14:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jesien_na Re: mam pytanie 30.03.13, 18:17 Również urodziłam naturalnie całkiem sporą dziewczynkę, u mnie oprócz wypadania płatka zastawki mitralnej, doszło jeszcze w ciąży podejrzenie otworu przedsionkowego ASD, na pewno mam ścieczałą przegrodę, a po porodzie okazało się, że mam też niedomykalność zastawki trójdzielnej i poszerzony pień tętniczy... w tej ciąży nie wiem jak mnie rozwiążą, ale przy tamtej nikt nie proponował cc. Odpowiedz Link Zgłoś
mam_to_w_nosie Re: mam pytanie 02.04.13, 09:33 W moim przypadku nie było to wskazanie do cc, na szczęście :) Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: mam pytanie 02.04.13, 20:29 Nie jest to bezwzględne wskazanie do cc, to na pewno. Wiele zależy od tego, jaki jest Pani stan ogólny. Zwykle dziewczny rodzą sn, chyba, że są jakieś dodatkowe okoliczności. Myślę, że powinna Pani obgadać tę sprawę ze swoim lekarzem prowadzącym. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
mary_an Re: mam pytanie 04.04.13, 12:38 Mialam podobne objawy i bylam umowiona na USG serca. Jak weszlam na sale to lekarka wykrzyknela "przeciez ona ma wypadanie platka" i dalej wytlumaczyla, ze widzi to bez zadnych badan i bez USG po prostu po mojej budowie ciala - jestem wysoka i szczupla. Lekarka stwierdzila, ze to typowe przy takiej budowie ciala. Potem zrobila USG i oczywiscie potwierdzilo sie to, co zobaczyla golym okiem. Jesli rzeczywiscie kobiety o danej budowie ciala bardzo czesto to maja, to chyba nie jest to jakas tragedia, od tamtego badania minelo juz wiele lat, a ja na amen o tym zapomnialam, bo wtedy w szpitalu kazano mi to po prostu calkowicie zignorowac. Odpowiedz Link Zgłoś
onka2 Re: mam pytanie 23.04.13, 21:15 Ja jestem też po operacji serca ( ASDII) ale to było dawno. Obecnie wypadanie płatka daje mi w kość. Odpowiedz Link Zgłoś