14.07.13, 14:46
Czy do cc można mieć pomalowane paznokcie? Pytanie może wydać się głupie... ale nie jest.
Na stopach mam taki lakier, który da rade zmyć tylko kosmetyczka. Za kilka dni termin porodu i samopoczucie ostatnio takie, że za nic nie chce mi się umawiać na wizytę. Pamiętam jednak, że przy wycinaniu wyrostka (nieplanowana operacja - nagła) lekarze przed narkozą szybciutko zmywali mi lakier jaki miałam na paznokciach na dłoniach.
Jak trzeba to oczywiście pójdę, ale jeśli nie to chętnie skorzystam i się polenię :)
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: Paznokcie 14.07.13, 17:33
      w większości nie można
      ale możesz zapytac w swoim szpitalu
    • ashraf Re: Paznokcie 14.07.13, 17:55
      Ja miałam cc 10 dni przed zaplanowanym terminem zabiegu i pojechałam do szpitala z czerwonymi paznokciami u stop, na tych u rak miałam lakier polprzezroczysty. Nikt nie kazal mi nic zmywac, choć na cc czekałam pare godzin.
    • a_lex Re: Paznokcie 14.07.13, 22:35
      ja rodziłam dwa razy, dwa razy skończyło się na cc. w obu przypadkach miałam lakier na paznokciach u stóp, mało tego - na stopach miałam skarpetki :D
    • babyaggie Re: Paznokcie 15.07.13, 13:05
      Zapytaj w szpitalu, w którym masz rodzić.
    • boo-boo Re: Paznokcie 15.07.13, 18:58
      Ja miałam pomalowane, nie sądziłam, że jeszcze się to praktykuje-myślałam, że mają na tyle fajną aparaturę, że pomalowane paznokcie już im nie przeszkadzają.
      • spinka1978 Re: Paznokcie 17.07.13, 13:16
        boo-boo napisała:
        myślałam, że mają na tyle fajną aparaturę, że pomalowane paznokcie już im nie przeszkadzają.

To nie jest kwestia aparatury lub czy komuś przeszkadza czy nie , ale tego że lekarz czy położna obserwując nasze paznokcie widzi czy coś złego się z nami dzieje , np. siny paznokieć jest już dla nich sygnałem.
        • anka_z_lasu Re: Paznokcie 17.07.13, 21:32
          boo-boo prawdopodobnie miała na myśli, ze fajna aparatura wyłapie niepokojące sygnały z organizmu typu niedotlenienie zanim jeszcze paznokcie zaczną sinieć.
    • pancia-jancia Re: Paznokcie 19.07.13, 06:43
      miałam hybrydę na rekach i stopach, nikt się nie czepiał.
      potem zauważylam kartkę że do operacji należy zmyć“ paznokcie, ale nikt mi nie kazał.
    • katarzynaoles Re: Paznokcie 21.07.13, 23:49
      Paznokcie faktycznie nie powinny być pomalowane, ponieważ właśnie na dystalnych częściach ciała (czyli tych odległych od serca) najwcześniej widać objawy niedotlenienia - czyli po prostu zmianę odcienia ciała na szarawy a potem siny. Ale faktycznie przyrządy medyczne doskonale diagnozują spadek saturacji (czyli nasycenia krwi tętniczej tlenem) zanim cokolwiek będzie można zobaczyć naocznie, a po drugie nikt nie będzie obserwował palców u stóp, bo nogi podczas cc są raczej "bezpańskie" :). Reasumując: dobrze zmyć lakier z paznokci u rąk, bo tradycyjnie się to robiło (choć to podobne przykazanie jak to, żeby nie jeść podczas porodu - czyli już nie bardzo aktualne), ale u nóg można sobie mieć. Takie mam zdanie na ten temat, a jak ktoś ma inne to niech spróbuje Pani zmyć ten lakier w trybie nagłym. Pozdrawiam i życzę pięknego porodu :)
    • katarzynaoles Re: Paznokcie 22.07.13, 13:10
      O, jaka piękna pętla myślowa :)!. Że od pomalowanych paznokci już tylko krok do seksu ;)?
      Bardzo proszę o założenie nowego wątku jeśli chciałaby Pani uzyskać wypowiedzi na ten temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka