mama.rozy 31.08.13, 23:13 dziewczyny i p.Kasiu czy ten zabieg jest jeszcze u nas obowiązkowy? i druga rzecz-jak to wygląda przy porodzie domowym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawonka32 Re: zabieg Credego 01.09.13, 22:16 Możesz odmówić jego wykonania, ja tak zrobiłam, nikt na siłę dziecku oczu nie zakraplał. Podejrzewam, że przy porodzie domowym masz równie duże pole do manewru, jeśli nie większe. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: zabieg Credego 04.09.13, 19:56 A o który zabieg Credego chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia o ten na oczy noworodka 04.09.13, 23:00 azotanem srebra mu po oczach znaczy Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: zabieg Credego 05.09.13, 12:53 Jeśli chodzi o zakraplanie oka a nie o "pomoc" w urodzeniu łożyska to nie jest obowiązkowy, ale rekomendowany www.ptmp.pl/rekomendacje/rek11.htm W domu to różnie, najczęściej unikamy zakraplania azotanem srebra, bo dzieci mają potem podrażnione oczy, a nasze mamy domowe wszystkie mają badania czystości pochwy robione po 36tc, więc wiemy, czy jest jakaś możliwość zakażenia. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_wk Re: zabieg Credego 13.09.13, 21:23 To ja się podepnę pod wątek, żeby nie mnozyc nowych na ten sam temat... Jakie konkretnie badania nalezy wykonać, aby miec pewność, że dziecko niczym sie nie zarazi? Czy wystarczy posiew w kierunku GBS, czy jeszcze pod kątem innych zakażeń? Odpowiedz Link Zgłoś
agagadala Re: zabieg Credego 06.10.14, 00:22 Odkopuję wątek. Co z zabiegiem Credego, gdy ma się GBS dodatni? Czy wówczas istnieje realne zagrożenie i konieczność jego wykonania, czy mogę w takiej sytuacji odmówić jego wykonania bez narażania zdrowia dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
tankky Re: zabieg Credego 07.10.14, 00:38 to ja się zapytam. Dlaczego nie chcecie tego zabiegu na dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: zabieg Credego 08.10.14, 20:04 To ja odpowiem czemu nie chcę zakraplać :). Otóż powikłaniem tego zabiegu są bardzo często ropiejące oczka u dziecka. Powieki puchną mocno i jest dużo wydzieliny. Poza tym jak są zrobione badania czystości pochwy to po to, żeby niepotrzebnie nie ingerować farmakologicznie ani u dziecka ani u mamy - trochę bez sensu najpierw robić badania a potem nie wyciągać z ich wyników żadnych wniosków. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: zabieg Credego 08.10.14, 20:00 Nie ma zagrożenia zakażenia gałki ocznej GBS, a azotan działa tylko miejscowo. Na wszelki wypadek informacja została sprawdzona u okulisty. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kopiko-lol Re: zabieg Credego 23.10.15, 21:06 odkopuje temat, poniewaz wyczytalam ze dziecku nie nalezy po tym zabiegu przemywac oczek sola fizjologiczna, chcialabym zapytac po jaki czasie mozna juz uzywac soli fizjologicznej do oczek? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: zabieg Credego 24.10.15, 20:57 Nie znam tej zasady, ciekawe, gdzie Pani znalazła taką informację? Chodzi o to, żeby w ogóle nie przemywać oczek? Bo może chodzi o to, żeby zaraz po zabiegu nie przepłukiwać worka spojówkowego. Moim zdaniem po kilku godzinach spokojnie można przemyć oczka. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś