Dodaj do ulubionych

Wiarygodność testów ciążowych

30.09.13, 10:23
Witam mam pytanie odnośnie wykonywania testów ciążowych. Mam dość nieregularne cykle, zazwyczaj trwają 32 dni,ale zdarza się,że i 38. Staramy się o dziecko i nie wiem kiedy test powinien już na 100 % wyjść pozytywny, kiedy go robić, bo czasami trafia się np spotkanie ze znajomymi, robię test po tych 32 dniach i wychodzi negatywny i nie wiem czy mogę np wypić piwko czy jednak czekać aż dostanę miesiączkę? Czy po tych 32 dniach test powinien być juz pozytywny jeśli byłabym w ciąży?
Obserwuj wątek
    • kogelmoge Re: Wiarygodność testów ciążowych 30.09.13, 15:58
      Moze podam konkretny przyklad. Ostatnia miesiaczka byla u mnie 2 wrzesnia, czy jesli 2 pazdziernika test wyjdzie negatywny, powtorze go jeszcze 4 i rowniez negatywny to nawet przy wydluzonym cyklu moge spokojnie w sobote wypic piwko na urodzinach kolezanki? Moje cykle zazwyczaj trwaja 32 dni,ale sa nieregularne i czasem sie wydluzaja nawet do 38-40.
      • klarci Re: Wiarygodność testów ciążowych 30.09.13, 17:16
        nie są zbyt wiarygodne.
        w I ciąży apteczny test mi wyszedł dopiero koło 8 t.c., wcześniej nawet miałam krwawienie, łudząco przypominające miesiączkowe.
        w II ciąży robiłam testy kupione na allegro, są bardziej czujne i wychodziły mi blade kreski już kilka dni przed ewentualną @
        w III ciąży odpuściłam sobie testy i od razu poszłam na betę z krwi (dzień, dwa, przed oczekiwaną @). tu masz praktycznie 99% pewność (1% zostawiam na błąd człowieka).
        • klarci Re: Wiarygodność testów ciążowych 30.09.13, 17:18
          *czułe, nie czujne ;)
    • katarzynaoles Re: Wiarygodność testów ciążowych 01.10.13, 11:53
      Tak, jak pisze koleżanka, najpewniejsze są badania z krwi. Na każdym aptecznym teście powinna Pani znaleźć informację o jego skuteczności. Pozdrawiam :)
    • evdokia Re: Wiarygodność testów ciążowych 06.10.13, 18:04
      A ja myślę, że testy są wiarygodne, lecz Twój cykl nie jesżt wiarygodny ;)
      Znalazłam takie normy beta hcg w zależności od liczby dni po owulacji. U mnie się sprawdziło - miałam test o czułości 25 i w 11 dniu po owulacji jeszcze mi nic nie wykrył, a w 17 już tak. Są też testy o czułości 10, więc one są w stanie wykryć ciążę jeszcze wcześniej. Tyle że tak czy siak musiałabyś wiedzieć kiedy masz owulację.
      • kogelmoge Re: Wiarygodność testów ciążowych 07.10.13, 15:32
        ostatni okres mialam 2.09. testy robilam przed kolejnym okresem, który powinien teoretycznie nastąpić 2.10 i negatyw, zrobiłam test 2.10 też negatyw, zrobilam 4.10 też negatyw a dziś zrobiłam i to wcale nie z porannego moczu i wyszła mi blada druga kreska, więc chyba mój cykl był znacznie wydłużony w tym mcu, ale dziękuję za pomoc
        • klarci Re: Wiarygodność testów ciążowych 08.10.13, 02:14
          daj znać, jak już będziesz wiedziała na pewno :)
          na tym etapie pojechałabym jednak na betę z krwi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka