ania60anulka
24.06.14, 09:42
Pani Kasiu, poród coraz bliżej i mam coraz więcej wątpliwości. Jestem w 35 tygodniu, czuje się od kilku dni słabo, w poprzedniej ciąży tyłam średnio 1 kg na miesiąc, a teraz w drugiej w ciągu np. ostatniego miesiąca przytyłam 4kg, brzuch mam strasznie duży, w ciągu ostatnich tygodni baaaardzo mi się powiększył i zastanawiam się czy badanie glukozy odbyło się u mnie prawidłowo i czy nie mam niezdiagnozowanej cukrzycy
Ponieważ:
w 22 tyg. glukoza na czczo-76 mg/dL - po 75g i dwóch godzinach 146mg/dL
w 26 tyg. na czczo 69mg/dL , a drugiego pobrania krwi nie było ponieważ zwymiotowałam wypitą glukozę
i po tym drugim badaniu doktor stwierdził, że na czczo wynik jest dobry, cukrzycy nie ma i nie trzeba powtarzać badania obciążenia glukozą i od tamtej pory nie dostawałam skierowania na badanie glukozy i dopiero dziś zapaliła mi się czerwona lampka i zaczęłam czytać jak i kiedy powinno się badać poziom glukozy. Lekarz mówił, że wszystko ok to się nie przejmowałam, czy trzeba być samemu dobrze wyedukowanym żeby być dobrze leczonym i móc podpowiadać lekarzowi jakie skierowanie powinien wypisać:(
czy jak w 26 tygodniu na czczo wynik był dobry to nie mam cukrzycy tak jak twierdził lekarz?