Dodaj do ulubionych

Stare łożysko

05.08.14, 10:12
Witam wczoraj na badaniu USG Pani doktor stwierdziła że łożysko jest już stare... I jest to 37 tydzień ciąży według OM. W 34 tygodniu wylądowałam w szpitalu z powodu skróconej szyjki 16mm. Wtedy też robiono mi USG ale nic nie stwierdzono. Powiedzieli mi że moja córka ma mały brzuszek... Dziś porównywałam sobie wyniki USG Z 34 tc i 37 tc i okazuje się że brzuszek mojej córki wcale nie urósł zatrzymał się na ok 30 tyg wg usg oraz waga jest bardzo niska nie całe 2 kg. Czy moja córka może mieć hipotrofie? Błagam o odpowiedź! Lekarza mam dopiero w czwartek a bardzo się martwię! :(
Obserwuj wątek
    • szehi21 Re: Stare łożysko 05.08.14, 12:09
      Czy może mi ktoś doradzić???
    • kavainca Re: Stare łożysko 05.08.14, 13:31
      a jakie było zalecenie osoby wykonujacej usg?
      Z tego co wiem hipotrofia zaczyna się właśnie od brzuszka, więc w miare możliwosci przyspieszyłabym wizytę u lekarza prowadzącego. Możesz też podjechac na IP
      Z drugiej strony jeśli usg było wykonywane przez różnych lekarzy i na różnym sprzęcie to jest szansa, że pomiary nie sa wiarygodne. Ja miałam taką sytuację. Lekarzowi (słabemu lekarzowi!!!) na słabym sprzęcie wyszło, że przez 25 dni dziecko urosło o 2 dni. Sprawdzałam to na cito w zaufanym miejscu i pomiary wyszły ok.
      Ja bym działała szybko, nawet jeśli to pomyłka, to trzeba to wyjaśnić.
      • szehi21 Re: Stare łożysko 05.08.14, 17:09
        USG miałam robione tym razem przez innego lekarza, zawsze robił mi jeden i nic nie mówił że coś go niepokoi choć pytałam... Na przedostatnim USG powiedział tylko że mała jest chudziutka a główka i kość udowa w porządku...
        • kavainca Re: Stare łożysko 05.08.14, 17:17
          no to ja bym poszła do tego lekarza co zawsze i to zweryfikowała.
          A jak się bardzo martwisz to podjedź na IP, żeby tam sprawdzili wymiary dziecka i wszystkie przepływy
          • szehi21 Re: Stare łożysko 05.08.14, 19:16
            Teraz jak pójdę do mojego lekarza to poproszę o drugie skierowanie na USG bo robił mi inny lekarz dlatego że tamtego nie było po prostu...
    • katarzynaoles Re: Stare łożysko 05.08.14, 19:28
      Jeśli wymiary są takie jak Pani podano to tak, jest to hipotrofia. I koniecznie trzeba sprawdzić:
      1. czy inny ultranosonografista potwierdzi wynik tego ostatniego badania
      2. czy łożysko jest wydolne - konieczne badanie przepływów
      3. czy ilość płynu owodniowego jest prawidłowa
      Radzę jak najszybciej skontaktować się ze swoim lekarzem albo udać się na IP - trzeba rozwiać wątpliwości co do tego, jak wygląda sytuacja. Pozdrawiam serdecznie i życzę, żeby wszystko okazało się jedynie fałszywym alarmem, co wcale nie jest takie nieprawdopodobne :)
    • kavainca Re: Stare łożysko 08.08.14, 05:18
      szehi21,
      co u Was?
      • szehi21 Re: Stare łożysko 09.08.14, 07:59
        Dostałam następne skierowanie na USG do tego lekarza, który robił mi zawsze... Mój lekarz prowadzący uspokoił mnie trochę bo mu nie wygląda na to żeby miała nie tyła... Ale wszystko okaże się we wtorek.
        • kavainca Re: Stare łożysko 09.08.14, 10:22
          no to kciukam i daj znać
          pewnie takie strachy na lachy jak u mnie ;)
          • szehi21 Re: Stare łożysko 12.08.14, 15:27
            Hej jestem już po USG ale bardzo mnie wkurzyła ta doktor co mi poprzednio robiła. Znowu trafiłam dziś na nią :/ i co się okazało? W tamtym tygodniu robiła mi USG od niechcenia! Dlatego źle wyszło! W tym tygodniu tak jakby małej brzuszek podrósł jak o miesiąc ponad... Ale łożysko stare. Więc kazali mi zostać w szpitalu, także leże... KTG niby w porządku ale nic mi nie powiedzieli. Czy ta pierwsza kreska to tętno dziecka? Jak tak, to jest dobrze. A jak ta dolna to skurcze to niby jakieś fale są nie za małe nie za duże. Szyjka twarda także czuje że i tym razem nie wrócę do domu z malutką...
            • katarzynaoles Re: Stare łożysko 12.08.14, 22:12
              To cieszę się, że się sprawa choć trochę wyjaśniła. Jeśli KTG dobre, to przypuszczam, że i z tą "starością" łożyska można dyskutować. Chodzi przede wszystkim o to, czy jest ono wydolne i daje radę obsłużyć dziecko - obraz USG bywa niejednoznaczny w wypadku oceny dojrzałości. Pozdrawiam serdecznie :)
              • szehi21 Re: Stare łożysko 13.08.14, 15:49
                Witam poród był po przez cesarskie cięcie miałam mało wód, słabe przepływy i łożysko stare. Na szczęście mała urodziła się cała i zdrowa ma 49 cm i 2,5 kg oraz 10 pkt :)
                • kavainca Re: Stare łożysko 13.08.14, 17:02
                  gratuluję i cieszę się ze wszystko dobrze się skończyło.
                  • szehi21 Re: Stare łożysko 13.08.14, 18:51
                    Dzięki dzięki :) teraz czeka mnie wychowanie jej na dobrą i mądrą kobietę :)
                    • kavainca Re: Stare łożysko 14.08.14, 19:17
                      Dasz radę :)
                      Pozdrawiam Was serdecznie :)
                • katarzynaoles Re: Stare łożysko 15.08.14, 00:24
                  Gratuluję serdecznie szczęśliwych narodzin córeczki i pozdrawiam obie Panie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka