Dodaj do ulubionych

Do Pani Kasi- cukier u noworodka

31.08.16, 22:33
Pani Kasiu, czy u noworodków jest standardowo badany poziom cukru? Piszę bardzo po czasie, bo mój synek ma już 8 miesięcy, ale po porodzie miał nierozpoznany zespół Beckwitha-Wiedemanna, właśnie dotarłam do informacji że u takich dzieci upośledzenie umysłowe wynika z nierozpoznanej hipoglikemii, a nie potrafię zinterpretować symboli na wypisie ze szpitala. Czy jeśli miał niedotlenienie okołoporodowe to mógł mieć badany poziom cukru ze względu na tę okoliczność? Czytam też że hipoglikemia dotyczy bardzo dużych noworodków, synek ważył po porodzie 3600, więc nie była to jakaś oszałamiająca waga, żeby miał szybko wyczerpać zapasy cukru.
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: Do Pani Kasi- cukier u noworodka 06.09.16, 01:52
      Nie wydaje mi się, żeby było to było badanie standardowe. Na pewno robi się poziom glukozy kiedy dziecko jest duże, ale chodzi raczej o wagę ponad 4000g lub kiedy pojawiają sie inne czynniki ryzyka - niedotlenienie może nie być powodem do obligatoryjnego badania poziomu glukozy. Jeśli jest Pani ciekawa jak było można zwrócić się z wnioskiem o odpis dokumentacji medycznej z porodu w szpitalu, gdzie Pani rodziła. Pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka