Dodaj do ulubionych

cordafen!!!

13.05.05, 11:06
Droga Pani Doktor!!!
Z powodu pokazania sie podbarwionej krwią wydzieliny i lekkim stawianu się
brzuszka dostałam cordafen. Jestem w 33tc a dzidzia troszkę za mocno napiera
na szyjkę! Po przeczytaniu ulotki dotyczącej cordafenu dowiedziałam się że w
przeciwwskazaniach jest napisane nie zażywać w czasie ciąży!!! Czy mogła by
Pani powiedzieć coś na temat tego leku i czy go brać???
Z góry dziękuję za odpowiedź!!!
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: cordafen!!! 13.05.05, 13:43
      Na większosci ulotek napisane jest ze leku nie wolno stosować w ciąży ( nawet
      na niektórych rutynowo stosowanych do podtrzymania ciąży). Przecież ten lek
      przepisał połoznik, wiec raczej nie dałby Ci nic szkodliwego.
      • malgos79 Re: cordafen!!! 16.05.05, 09:18
        Niby nie... Ja też dostałam cordafen gdy byłam w ciąży, ale go nie wzięłam.
        Jestem niskociśnieniowcem, a ten lek jeszcze obniża cisnienie, chyba bym umarła
        gdybym go wzięła. Pani dr. Czy lekarze czasem nie przepisują cordafenu rutynowo?
        Nie jestem z tych co się wymądrzają, ale na podstawie wielu innych faktów
        straciłam zaufanie do tego lekarza i zmieniłam go. Drugi dał mi inny lek, na
        którym nie było przeciwwskazań do ciąży, ale po nim z kolei czulam się strasznie
        rozbita, trzesły mi się ręce, nie mogłam nawet zrobić sobie śniadania, bo
        wszystko wypadało mi z rąk i czułam się rozdrażniona. Był to już 37 tydzień
        ciąży, więc ten nowy lekarz powiedział by w takim razie odstawić wszystkie leki
        i co będzie to będzie. No i co? dzidzia urodziła się dokładnie w terminie. Więc
        po co te leki tak własciwie?
        • koala.mb Re: cordafen!!! 16.05.05, 12:37
          Leki przeciw skurczom macicy podaje sie do końca 36 tygodnia ciąży wychodzac z
          załozenia, ze dziecko urodzone po tym tygdoniu da sobie juz radę i nie ma co na
          siłe ciąży podtrzymywać. Nie wiem czy lekarze przepisuja Cordafen rutynowo czy
          nie. Natomiast nie obniża on ciśnienia tetniczego ponizej wartości
          prawidłowych, więc to nie jest problem. Istnieje kilka grup leków
          tokolitycznych, wśrod nich właśnie sa te o których piszesz Nifedipina -
          Cordafen i Fenoterol - ten po którym cie "trzesło". czasem rózne objawy uboczne
          leków trzeba przezyć, aby nie urodzić za wczesnie. taki ot nasz kobiet los.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka