myszunia1982 06.06.05, 20:06 dajcie mi jakies metody oddychania w trakcie porodu mysle juz o tym teraz zeby sie zdazyc nauczyc z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madzik10 Re: jak oddychac 07.06.05, 13:50 Witaj! Oddychanie nie jest trudne, ale trzeba ćwiczyć codziennie, gdyż na początku męczy i często powoduje zawroty głowy. Ja jestem świeżo po szkole rodzenia i chyba jestem nieźle wyszkolona (chociaż egzamin zdam za parę dni). Kładziesz rękę na przeponie; powietrze wciągasz nosem tak żeby uniosła się przepona (nie brzuch) i wypuszczasz ustami. Na początku oddychaj powoli, tak żeby się do tego przyzwyczaić, jeśli będziesz czuła zawroty głowy lub zmęczenie to zrób sobie dłuższą przerwę. Jak już będziesz oddychała swobodnie to rób takie rundki po 40-60 sek. (tyle mogą trwać skurcze) bardzo szybkich oddechów. Położna ze szkoły rodzenia mówiła nam, że na sali porodowej i tak same musimy znaleźć sobie taką szybkość oddychania, przy której będziemy najlepiej znosić skurcze. Mam nadzieję, że wyjaśniłam to w miarę obrazowo; jednak polecam zapisanie się do szkoły rodzenia, bardzo sobie z mężem chwalimy te zajęcia, nie tylko złapałam trochę formy (ćwiczenia były b.intenywne) ale dała nam poczucie bezpieczeństwa przed zbliżającym się porodem. Odpowiedz Link Zgłoś
myszunia1982 Re: jak oddychac 07.06.05, 21:25 dziekuje ci bardzo za podanie metody chociaz mam juz jeden porod za soba naturalny dodam mam klopoty z tym w czasie porodu nie umialam przestac przec kiedy moge zaczac cwiczyc oddychanie czy juz teraz?? prosze odpowiedz mi Odpowiedz Link Zgłoś
madzik10 Re: jak oddychac 08.06.05, 10:07 My zaczeliśmy chodzić do szkoły rodzenia (wtedy zaczeliśmy też ćwiczyć oddychanie) w 7 miesiącu ciąży, ale chyba wcześniejsze ćwiczenia nie zaszkodzą. Jeśli zaś chodzi o parcie to podobno najlepiej je kontrolować rodząc na kolanach opierając się na łokciach; nasza położna twierdzi, że to najbardziej naturalna i wygodna dla rodzącej pozycja. Pamiętaj, ze ja ciągle jestem tylko teoretyczką!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
myszunia1982 Re: jak oddychac 08.06.05, 17:17 teoretyczka to nie szkodzi ale przec narazie nie mam zamiaru a moze glupie pytanie czy przepona jest zaraz pod zebrami czy na wysokosci talii Odpowiedz Link Zgłoś
madzik10 Re: jak oddychac 09.06.05, 11:53 Połóż dłoń pod piersiami, tam jest przepona! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś