Dodaj do ulubionych

toksoplazmoza

27.11.05, 20:24
Mam takie pytanie: tuż przed ciążą robiłam badania - IgM zdecydowanie ujemne,
IgG powyżej 250 (nie wiadomo ile bo nie chcieli rozcieńczyć próbki), awidność
zdecydowanie była dla mnie korzystna - świadczyła, że to stare zakażenie.
Lekarz ginekolog powiedział, że jest Ok,nie leczył i pozwolił starać się o
dzicko.
Teraz jestem mamą 8 tygodniowego maluszka. Coraz częściej czytam, że wysokie
IgG należy w ciąży leczyć, czy takie opinie dotyczą czasów gdy nie robiło się
awidności?? Czy można stwierdzić, że dziecko jest bezpieczne, czy zrobić mu
jakieś badania?? Jak dotychczas nie widać żadnego negatywnego wpływu
toksoplazmozy.
Obserwuj wątek
    • astrom Re: toksoplazmoza 29.11.05, 22:17
      Pani doktor,
      toksoplazmoza spędza mi sen z powiek.W 7 tyg.ciąży robiłam badanie, wynik IGm-
      ujemny, IGg-249( przy wyniku pozytywnym >=8).Trzy tyg. później powtórzyłam
      Igm-bez zmian , IGg 237.Awidności nie robiłam.Dodam,że 2 lata wcześniej mój
      IGg wynosił 64,badanie było robione tą samą metodą!
      CZy mogę być spokojna jeśli chodzi o ryzyko wystąpienia toksoplazmozy
      wrodzonej u mojego dziecka, czy też zaraz po urodzeniu wykonać badanie u
      noworodka?Jestem w 28 tyg.ciąży.A może zrobić jeszcze raz badania?
      przyłączam się do prośby o odpowiedź.Pozdrawiam
      • tangerines Re: toksoplazmoza 30.11.05, 10:26
        Twoje wyniki są OK. Niebezpieczne (podobno) jest wysokie IgG w ciąży (powyżej
        250). Jak masz 64 to świadczy, że już byłaś chora i to nie jest wysoki wynik.
        Po zachorowaniu IgG najpierw rośnie, a potem spada, u Ciebie spada i to dobrze.
        • astrom Re: toksoplazmoza 30.11.05, 17:17
          > Twoje wyniki są OK. Niebezpieczne (podobno) jest wysokie IgG w ciąży (powyżej
          > 250). Jak masz 64 to świadczy, że już byłaś chora i to nie jest wysoki wynik.
          > Po zachorowaniu IgG najpierw rośnie, a potem spada, u Ciebie spada i to
          dobrze.
          Dzięki,ale nie wiem,czy zwróciłaś uwagę,że IGg miałam 64 już dawno temu (3 lata
          wstecz),a teraz przy drugiej ciąży (w 7 tyg.) miałam 249.Prawdopodobnie przy
          zajściu w ciążę było one jeszcze wyższe.I co o tym myślisz?
          • tangerines Re: toksoplazmoza 30.11.05, 18:14
            Fakt, nioe zwróciłam uwagi, myślałam, że jest odwrotnie. Czyli jesteś w
            podobnej sytuacji jak ja.
            • astrom Re: toksoplazmoza 30.11.05, 20:34
              cześć
              większość lekarzy i artykułów w internecie mówi,że powinnyśmy być raczej
              spokojne,ale gdybyś się czegoś dowiedziała,to proszę o maila astrom@interia.pl
              No i mój mąż czytał artykuł pediatry,że przy zakażeniu tooczącym się wysokie
              przeciwciała IGg to 1000 i powyżej,więc mam nadzieję że możemy być raczej
              spokojne.Jak myślisz?Ty to chociaż zrobiłaś sobie awidność,a ja kurcze niestety
              nie.Ale przed wizytą u mojej gin.,a po doebraniu wyników dzwoniłam do
              niej.Uspakajała mnie,że ok,ale na wizycie powiedziała,że jeszcze dodatkowo
              sprawdzała w swoich książkach i mogę spać spokojnie.To chyba mogę,no nie?
              • tangerines Re: toksoplazmoza 30.11.05, 21:24
                Ja niestety nie wiem ile wynosi u mnie IgG, wiem, że więcej niż 250, ale ile???
                Zobaczymy co nam odpisze Pani Ekspert.
                • evi_1985 Re: toksoplazmoza 02.12.05, 19:32
                  witam!
                  mam ten sam problem
                  IgG 223 a IgM hmm dopiero za tydzien sie dowiem :( trzeba wierzyc ze wszystko
                  jest ok :)
                  EVI 20 tydzien
                  • misiabella Re: toksoplazmoza 02.12.05, 21:49
                    Ja też się martwiłam z powodu podobnego problemu.Na początku ciąży miałam
                    prawie 300IgG,IgM ujemne.Lekarz kazał czekać do 16 tyg. i zrobić badania
                    jeszcze raz,gdyby miana rosły mieliśmy zastosować rovamecynę(raczej było to
                    niemożliwe,bo ewidentnie było to stare zakażenie).Na szczęście IgG zaczęło
                    spadać.W lutym urodziłam zdrowego chłopczyka,dziś już raczkuje.
                    Wiedziałam ,że to zakażenie jest stare,bo robiłam badania także ok.pół roku
                    przed ciążą,które wykazały przebyte zakażenie.Byłam przeleczona profilaktycznie
                    rowamecyną,aby spokojnie za pół roku zajść w ciążę.
                    Jednak strach trochę był,ale gdybym chciała czekać,aż miana bardzo
                    spadną,musiałabym czekać lata.
                    To nie jest bardzo wysokie miano,nie powinnaś się więc martwić zbytnio,poczekaj
                    trochę i powtórz badanie.
                    Pozdrawiam.
                    • evi_1985 Re: toksoplazmoza 06.12.05, 19:07
                      wlasnie okazalo sie ze toksoplazmoze juz przeszlam i dzidzi nic nie grozi :)
                      kamien spadl mi z serca :) mam nadzieje ze i Wy takie wiadomosci uslyszycie
                      • dasia_p Re: toksoplazmoza 13.12.05, 11:03
                        Dziewczyny ile kosztuje zropbienie badań na toksoplazmozę? Bo fundusz tego
                        badania nie refunduje.
                        • lirio Re: toksoplazmoza 13.12.05, 17:08
                          IgG i IgM po około 25-30 zł, czyli razem ok. 60 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka