Dodaj do ulubionych

Powracająca infekcja grzybicza

27.04.06, 11:08
Dzień dobry,
jestem w 17 tygodniu ciąży i już w pierwszych dniach miałam infekcję
grzybiczą. Lekarka zapisała mi maść Clotrimazolumm która pomagała chwiliowo
ale infekcja powracała. Poza tym miałam obiekcje co do tej maści ponieważ na
ulotce pisało że kobiety w ciąży nie mogą jej stosować,a powiedziałam
lekarce, że podejrzewam iż jestem w ciąży. Lekarka potraktowała mnie bardzo
niemiło i bez jakichkolwiek badań kazała dalej stosować tę maść.
Zmieniłam lekarza prowadzącego. Za drugim razem zapisano mi maść Pimafucin
oraz czopki (3 szt) Pimafucin.
po tych lekach poczułam wyraź ną ulgę ale infekcja znów wróciła. Czy jest
możliwe abym zarażała się od swojego partnera ?
Obserwuj wątek
    • sarna73 Re: Powracająca infekcja grzybicza 01.05.06, 19:08
      Nie moge sie wypowiadac czy to napewno grzybica ale powiem ci jak bylo u mnie i
      moze ci to pomoze - wiecznie mialam z tym problemy, zarowno rpzed ciąza jak i w
      ciąży. Na poczatku brałam nystatyne, clotrimazol a i tak bylo wiecznie cos nie
      tak. W końcu zrobilam posiew z szyjki macicy ( inne wskazania, nie te
      grzybice ) i okazało się że mam ecoli !!! jestem po kuracji i wreszcie czuję że
      jest "czysto", może warto zrobić poprostu dodatkowe badania
    • ksiezniczka29 Re: Powracająca infekcja grzybicza 07.05.06, 00:02
      Ważne, abyś leczyła sie razem z partnerem. Ja w trakcie pierwszej ciąży miałam z tym notoryczny problem. Dopiero pewna lekarka (po ciązy) dała mi i mojemu mężowi doustne środki, dla mnie i dla niego maść i globulki dopochwowe. Leczyliśmy się przez tydzień i wreszcie jest ok.
    • mamakangurek Re: Powracająca infekcja grzybicza 08.05.06, 14:44
      Zgadzam się z przedmówczynia i szczerze się dziwie, że jeszcze są kobitki, co o
      tym nie wiedzą. Każdą nawet najmniejszą infekcję lecze nawet jak partner nie ma
      żadnych objawów. ZAWSZE.
      Życze zdrówka.
    • joannaj-k Re: Powracająca infekcja grzybicza 13.05.06, 13:29
      Pani Jolu
      JA męczęsię z tym problemem od kilku lat.Specyfiki przypisywane mi przez
      ginekologa pomagają na krótko, ostatnio zastosowałam irygację z naparu z szałwi
      łagodzi świad, ale to też nie załatwia sprawy.Życzę zdrowia Pani i maleństwu.
      • olimpia82 Re: Powracająca infekcja grzybicza 13.05.06, 22:35
        problem infekcji grzybiczych trapi mnie od wielu lat. trzy miesiace temu
        urodziłam córeczkę, ale jeszcze przed ciążą ciągle walczyłam z tą
        dolegliwością. po porodzie problem się nasilił. Używałam wielu środków,
        pomagaja na kilka dni. lekarze różnią się w opiniach, podają różne przyczyny.
        poki co, chodzę wiecznie z infekcjami, a to męczy. próbują różnych sposobów,
        bezskutecznie. pozdrawiam wszystkie zdrowe i chore kobitki.
    • agaw00 Re: Powracająca infekcja grzybicza 15.05.06, 21:05
      nie to nie od partnera i infekcja moze kompletnie nie byc z tzw"brudu" ale to
      kwestia alergi- mwie z doświdczenia ja w ciązy dostałam alergii absurdalna
      sprawa ale na...lateks - jak ginekolog mnie badał to dzien póxniej dostawałam
      szału tak mnie swędziało-spróbuj poprosic o zwykłe rekawiczki nielateksowe
      gorzej wchodzą ale u mnie to był priorytet - takze przy porodzie - trzeba to
      wszedzie zgłaszac. Dochodzi do tego jeszcze dzika nadwrazliwośc w ciązy na byle
      co także kontakt z partnerem czy inne moje rady jak przetrwałam 9 miesiecy:
      -sprawdzony płyn ziołowy do higieny intymnej
      -skrajne czeste podmywanie sie dosłownie po kazdym korzystaniu z toalety
      -utrzymyanie suchości i swiezości-noszenie malutkich wkładek i czeste zmiana
      - lactovaginal to globulki które mozna stosowac spokojniutko w ciazy podczas
      infekcji i takze profilaktycznie(1 kapsułka 1 na tydzien)
      - mozna jeszcze przemywac sie w tantum rosa (bez recepty) lub najlepiej w
      naparze kory z debu lub szałwi (domowe sprawdzone metody)
      - kontakty z partnerem tylko z prezerwatywa-ale uwaga jak uczula cie lateks to
      nie tylko sprawa rekawiczekale bedzie abstynencja do konca:)niestety
      pod koniec ciązy nie mozesz sobie pozwolic na jakąkolwiek infencję bo to
      niebezpieczne.
      - nie uzywanie recznika do wysuszenia po kąpieli miejsc intymnych tylko
      najlepiej jałowej gazy(do kupienia w aptece)przyda sie takze po porodzie jest
      rewelacyjna jesli chodzi o oddychanieskóry i gojenie ran pobija wszelkie inne
      podpaski i wkładki
      co do clotrimazolu to jest tez bezpieczny pokojnie-czasami delikatnie piecze
      ale mozna go stosowac smarując tylko delikatnie zewnętrznie.
      ale najwazniejsze spróbuj z rekawiczkami- u mnie to była gówna przyczyna
      meczyłam sie strasznie zanim to odkryłam.
      pozdrawiam
    • agaw00 Re: Powracająca infekcja grzybicza 15.05.06, 21:08
      p.s. leczenie partnera doustymi srodkami to tez jest sposób- na pewno trzeba
      spróbowac a co do wypowiedzi dziewczyn
      jezlei to alergia tak jak u mnie - a w ciazy mozna miec na najbardziej banalne
      rzeczy to pociesze cie po pordzie wszystko przechodzi - to akurat 1 z niewielu
      pozytywó jesli chodzi o mnie:))
      • karioka3 Re: Powracająca infekcja grzybicza 25.05.06, 23:53
        pani jolu,ja jestem tu nowa na forum dlatego dopiero dziś piszę.miałam ten sam
        co pani problem,naprawdę,całą ciążę!!!myślałam,że oszaleję.moja lekarka
        próbowała chyba wszystkiego,miałam również robione specjalnie dla mnie globulki
        po badaniu czystości pochwy,napary,mąż też dostał dawkę leku,wszystko owszem
        łagodziło,ale problem powracał:-((
        ale mam i dobrą nowinę,to wszystko mi minęło jak ręką odjął po porodzie!!!! ;-))
        pani też tego życzę,pozdrawiam gorąco
        • myhekate Re: Powracająca infekcja grzybicza 27.05.06, 23:53
          Kobiety!
          czy słyszałyście o candidzie? Grzyb który na wskutek przede wszystkim zazywania
          antybiotyków oraz złego odżywiania ( cukier, biała mąka, drożdźe) rozrasta sie
          w naszym organiżmie powodując różne dolegliwości, w tym bardzo często -
          grzybice pochwy?

Lekarze wam tego nie powiedzą, bo to "wiedza tajemna" pochodząca z tzw.
          medycyny niekonwencjonalnej. Wiele osób nie mogło poradzic sobie przy pomocy
          medycyny konwencjonalnej, która patrzy na człowieka jak na samochód - zepsuła
          się jakaś część - no to naprawiamy, nie patrząc na całe ciało, nie
          zastanawiając sie nad tym skąd dana "choroba" mogła sie wziąć.
          Sama przez wiele lat walczyłam z grzybicą pochwy - od lekarzy dostawałam zawsze
          te same globulki i co - I NIC. Tak jak w waszych historiach. Od kilku tygodni
          jestem na diecie i terapii antycandidowaej, która doprowadzi mnie mam nadzieję
          do równowagi. Już czuje się dużo lepiej, ustąpiły nieprzyjemne dolegliwości.
          Naprawdę polecam!
          Zainteresowanych tematem odsyłam na
          www.zdrowie.klips.org/cichy_zabojca_nowy.htm
    • kosha Re: Powracająca infekcja grzybicza 30.05.06, 10:27
      Grzybica to bardzo powszechny problem... wiem coś o tym, bo zmagam się z nią od
      dwóch lat. Niestety raczej nie zdarza się by dotknęła ona tylko jednego organu
      (mimo braku objawów) i leczenie wyrywkowe np. grzybicy pochwy jest zupełnie
      nieskuteczne. Trzeba leczyć całość!
      Grzybica może nasilać również alergie i tu znowu coraz częstszą na latex.
      Należy leczyć się razem z partnerem i unikać sytuacji ponownego zakażenia,
      wobec czego stosowanie prezerwatywy jest koniecznością. I są nielatexowe
      condomy, ale bardzo drogie. Zapytaj w aptece.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka