Dodaj do ulubionych

zeby w ciazy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pomozcie!!

03.05.06, 21:17
jestem w 18 tygodniu ciazy i mam potworny bol zeba,ktory trzeba
usunac.dentysta powiedzial ze potrzebny bedzie rentgen.nie wiem co zrobic
czekac do konca i wyrwac p pordzie czy wyrwac teraz?z tym bolem da sie
przezyc,ale prosze was o rady
Obserwuj wątek
    • kiniak22 Re: zeby w ciazy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pomo 15.05.06, 23:05
      powinnas skonsultowac to z lekarzem chociaz osobiscie moge ci powiedziec ze ja
      nie robilbym zadnego przesiwtlenia tylko usunelabym zab jesli bol jest
      dokuczliwy promienie rtg sa szkodliwe i jeszcze bardziej moga zaszkodzic
      dziecku wiec ja na twoim miejscu bym nie ryzykowala a jesli sie zdecydujesz na
      usuniecie to wez od lekarza prowadzacego ciaze zaswiadczenie ze mozesz byc
      znieczulona bo dobry dentysta bez tego znieczulenia ci nie poda wiem cos o
      tym :D
    • studentka_poloznictwa Re: zeby w ciazy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pomo 16.05.06, 20:45
      myślę, że jeśli jest to naprawde konieczne to proszę wykonac to prześwietlenie,
      jedno w ciąży jest dozwolone...
    • koala.mb Re: zeby w ciazy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pomo 19.05.06, 22:56
      Rtg zeba w ciązy powyżej 16 tygodnia jest dopuszczalne, ale wcale niekonieczne.
      Znajdź gabinet zajmujacy się endodoncja. Tam uzyskasz odpowiednie informacje co
      w twoim przypadku najlepiej zrobić. Możesz równiez wejść na strone
      wwww.dentonet.pl - vademecum pacjenta. Tam porad udzielaja specjaliści i na
      pewno Ci pomogą.
    • agaw00 Re: zeby w ciazy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pomo 20.05.06, 20:11
      mozna wykonac cos podobnego do rentgena ale o dawce 10 razy mniejszej
      dopuszczalne w ciązy ja miałam takie cos ale nie pamietam fachowej nazwy.trzeba
      poszukac dobrego prywatnego centrum stomatologicznego gdzie takie zdjecia robia
      i przetwarzają cyfrowo na komputerze-wygląda jak retusz ale dla dentysty to
      prawie takie samo xródło podjecia decyzji jak zwykłe zdjecie rtg-nie ryzykowąła
      bym zwykłego naswietlania w ciązy. A z zebem absolutnie nie czekaj!!bo bezie
      jeszcze gorzej. co do rwania i wizyt to zapytaj dentyste o znieczulenie dla
      kobiet w ciązy bez adrenaliny-jest rewelacja-niestety tylko prywatnie.
      jezeli bardzo ci bedzie potrzebne nazwa przeswietlenia o którym pisałąm to
      jestem w stanie sie doweidziec
      • agaw00 Re: zeby w ciazy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pom 20.05.06, 20:15
        nie wiem czy to istotnie dla twojego przypadku ale ja miałam przeswietlany
        załozony implant i trzeba było zauważyc nawet najmniejsze mikroszczegóły śruby
        i było wszytsko widac w odpowiednim powiekszeniu na kmputerze wiec rewelacja
        • loli2222 Re: zeby w ciazy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! po 10.07.06, 17:48
          agaw00, ja też mam załozone implanty, sa na etapie wrastania. Wiem, ze bede
          musiala miec niejedno przeswietlenie jeszcze, stad odwekam moment zajścia w
          ciążę.
          Proszę Cie napisz coś wiecej o tym sposobie "prześwietlania". Na którym etapie
          ciąży byłaś?
          Może nie będę musiała czekać z ciążą aż do zakonczenia zakładania implantów i
          koron.
    • dagmara56 Re: zeby w ciazy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pomo 24.05.06, 09:07
      W CIAZY TYM BARDZIEJ POWINNO SIE ZDBAC O ZĘBY PONIEWAZ NAWET ZAPALENIE MOŻE
      ZASZKODZIĆ
    • mamusia100 Re: zeby w ciazy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pomo 12.08.06, 16:13
      Istnieje sprzęt do prześwietleń zębów, z którego kobirty w ciąży mogą korzystać
      bez obaw. Niestety nie pamiętam jak się nazywa. Proponuję podzwonić po dobrych
      gabinetch i dowiedzieć się. Ponoć można w takich sytuacjach zrobić normalne rtg
      ale to jest jednak zawsze ryzyko.. Powodzenia!
      • mamusia100 Re: zeby w ciazy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pom 12.08.06, 16:14
        sorry, nie doczytałam wcześniejszych postów, już o tym napisano
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka