Dodaj do ulubionych

Znieczulenie

10.07.06, 19:15
Czy to prawda, że znieczulenia zewnątrzoponowego nie podaje się już przy
bólach partych ?? Dlaczego ? Mi tak właśnie powiedziano, a we Francji
wszystkie kobiety rodzą mając znieczulenie do samego końca. Nie czują bólu
przy porodzie :), mają zdrowe dzieci i mają ich po 3,4 a nie tak jak w Polsce
1 czy góra dwoje.
Obserwuj wątek
    • kasia_0n0 Re: Znieczulenie 14.07.06, 22:51
      przy bolach partych to juz pracujesz nad wypieraniem dziecka i na tym sie
      skupiasz. Mi znieczulenie podali jak mialam 3 cm.
    • ma.pi Re: Znieczulenie 21.07.06, 17:39
      reynevan_a napisała:

> Czy to prawda, że znieczulenia zewnątrzoponowego nie podaje się już przy
      > bólach partych ?? Dlaczego ? Mi tak właśnie powiedziano, a we Francji
      > wszystkie kobiety rodzą mając znieczulenie do samego końca. Nie czują bólu
      > przy porodzie :), mają zdrowe dzieci i mają ich po 3,4 a nie tak jak w Polsce
      > 1 czy góra dwoje.

Nie zaczyna sie podawac tego znieczulenia przy bolach partych, to znaczy, ze
      jak nie mialas wczesniej to pierwszej dawki w tym momencie nie dostaniesz, bo
      zanim zacznie dzialac to juz pewnie urodzisz.
      Ale jak juz masz podawane to powinni podawc do konca, mi odlaczyli dopiero
      chyba pol godziny po zakonczeniu szycia peknietego krocza.
      A mialam podlaczona kroplowke ze znieczuleniem, ktora automatycznie je
      dawkowala przez caly czas podlaczenia.

Pozdr.
      • gero13 Re: Znieczulenie 26.07.06, 17:56
        czy to prawda że mimo tego znieczulenia też boli? Słyszałam od dziewczyny która
        rodziła ze znieczuleniem zewnątrzoponowym, że strasznie bolało. Czy ktoś wie
        gdzie w Krakowie mozna zrobić cc na życzenie?
        • ma.pi Re: Znieczulenie 31.07.06, 20:21
          gero13 napisała:

> czy to prawda że mimo tego znieczulenia też boli? Słyszałam od dziewczyny
          która
          >
          > rodziła ze znieczuleniem zewnątrzoponowym, że strasznie bolało.

Mnie nic nie bolalo. Jedynie co odczuwalam to napinanie sie brzucha jak byl
          skurcz, ale to bylo bezbolesne.
          Podejzewam, ze miala zle podane znieczulenie, albo niewlasciwa dawke.

Pozdr.

Czy ktoś wie
          > gdzie w Krakowie mozna zrobić cc na życzenie?
      • olgaz2 Re: Znieczulenie 10.08.06, 00:14
        ja mialam cc wiec ja ci nie powiem ale moja kolezanka rodzila sn i miala podane
        znieczulenie przy rozwarciu na 4 cm az do samego konca wiec moze chodzi o to ze
        przy partych juz nie podaja bo i tak nie zdazy zadzialac ale to tylko takie
        moje przemyslenia
      • dulce3 Re: Znieczulenie 25.08.06, 11:17
        czy odlączenie znieczulenia bolało?
    • monicek Re: Znieczulenie 27.07.06, 17:26
      Ja rzeczywiście po podaniu znieczulenia nie czułam mniej bólu ale też do końca
      porodu nie czułam większego bólu. Być może bez znieczulenia bolało by dużo dużo
      gorzej.
      A co do bóli partych nie miałam już wtedy znieczulenia ale mnie w tym momencie
      naprawdę nic nie bolało, czułam tylko goromną potrzebę parcia.
      Pozdrawiam
      • izarepa1 Re: Znieczulenie 31.07.06, 12:28
        czesc dziewczyny!
        no wlasnie,,, ja mam dylemat... za tydz termin a znieczulenie 600zl w
        szpitalu... nie wiem co robic, przec jak wiekszosc kobiet ( a kto wie, moze
        udaloby sie bez wiekszego bolu?) czy tez odzalowac.... sama juz nie wiem...
        3 majcie sie,
        iza
        • ebutt Re: Znieczulenie 01.08.06, 02:52
          Kobieto nie zastanawaj sie tylko odloz sobie te pieniadze,lub nawetpozycz od
          rodzinki, naprawde warto, ja za brak lub mniejszy bol zaplacilabym kazda cene.
          I bedziesz miala spokoj i komfort a jak poczujsz ze dasz rade bez mozesz
          zawszez zrezygnowac :) Latwego i szybkiego porodu zycze i jak najlepszych
          wspomnien. Porod naprawde moze byc milym przezyciem.
        • diskus Re: Znieczulenie 05.08.06, 01:58
          Odżałuj i zapłać!
          piszesz:
          > moze udaloby sie bez wiekszego bolu?
          a jeśli się nie uda? Za głupie 600 złotych nie warto robić na sobie takich
          eksperymentów
          Ja zapłaciłabym kazde pieniądze, żeby nie przezyć tego, co przeżyłam. Niestety
          nie da się cofnąć czasu.
          • diskus Re: Znieczulenie 05.08.06, 02:00
            MOże jeszcze dodam, że moje dziecko urodziło się 6 lat temu (a nie np. 6
            tygodni temu) i że moim zdaniem nie jest prawdą, że ból po porodzie się
            zapomina.
            • 24lena urodzilam bez znieczulenia-niezaluje 05.08.06, 02:17
              a ja rodzilam 8 dni temu...bez znieczulenia,bo gdy o nie poprosilam,powiedziano
              mi ze sa juz bole parte i niema sensu...no i faktycznie,trzy parcia i Igorek
              byl juz w moich ramionach...no i niezaluje ze musialam wykonac ta prace,choc
              znieczulenie darmowe,ale poprosilam niewczasie...tyle ze wczesniej az tak
              niebolalo zeby brac znieczulenie...do domku wyszlismy po 17 godzinach...

...Igorek 8 doba z nami...
              • 24lena a co do bolu... 05.08.06, 02:21
                rodzilam 7 godzin...to moje pierwsze dziecko,moze mialam szczescie-niewiem,ale
                bylam pewna ze to bedzie wiekszy bol...parte rzeczywiscie mialam bolesne,ale da
                sie przezyc...minelo dopiero 8 dni,a ja juz mysle zeby za dwa lata urodzic tak
                samo coreczke...

moj maz po porodzie powiedzial:
                nastepne dziecko urodzi sie przez cesarke albo je adoptujemy,bo zadna kobieta
                niepowinna tak cierpiec...
                eee...nie bylo wcale tak zle-dla mnie :)
                zycze rownie przyjemnych porodow :)
          • olgaz2 Re: Znieczulenie 10.08.06, 00:33
            diskus swiete slowa nie warto bawic sie w ciuciubabke odzaluj i zaplac.ja po
            pierwszym porodzie nie moglam sie pozbierac jak zaszlam w droga ciaze po 9
            latach koszmar powrocil ,moja polozna poradzila mi wizyte u psychologa diagnoza
            byla nastepujaca :silna trauma poporodowa . drugie dziecko urodzilam przez cc .
            nie namawiam nikogo na cc chociaz ja po cc czulam sie cudownie ale na
            znieczulenie owszem namawiam bo bo bezproblemowa zdrowa ciaza nie jest regola
            do porodu.o boze nie strasze na pewno wszystko bedzie dobrze ale warto miec asa
            w rekawie
            pozdrawiam :))
            • ewelam Re: Znieczulenie 10.08.06, 12:41
              Ja za znieczulenie zewnątrzoponowe nie zapłaciłam ani grosza bo szpital w
              którym rodziłam nie pobiera za nie opłaty ale podawać prawidłowo to go chyba
              nie umieją.Tak mnie znieczulili że od pasa w dół nie czułam ciała.Po godzinie
              powoli odzyskiwałam czucie w nogach ale bóli partych nie poczułam do samego
              końca. Kiedy zobaczyli główkę dziecka kazali mi przeć ale jak można przeć kiedy
              nie czuje się nic od pasa w dół.Napinałam więc tylko brzuch a mały jak stał w
              miejscu tak stał.W końcu zakończyli poród kleszczami - na szczęście maluszkowi
              nic się nie stało.Rodziłam sn 12 godzin pierwszy i ostatni raz, dziewczyny po
              cc z którymi leżałam na sali szybciej doszły do siebie niż ja.Mój następny
              dzidziuś napewno przyjdzie na świat przez cc.Pozdrawiam
              • olgaz2 Re: Znieczulenie 10.08.06, 17:16
                evelam jestes pewna ze to bylo znieczulenie zewnatrzoponowe bo te objawy pasuja
                bardziej do podpajeczynowkowego ,ja mialam takie do cc ,nie czolam ciala od
                pasa w dol bylam sztywna jeszcze 6 gobzin po porodzie.po 6 godzinach zaczelam
                delikatnie poruszac stopami ,dziwne uczucie ale ogolnie bylo ok
                • ewelam Re: Znieczulenie 10.08.06, 20:54
                  Wydaje mi się że było zewnątrzoponowe tylko podane w za dużej dawce.Nawet poło
                  żne komentowały między sobą że przesadzono u mnie z tym znieczuleniem.Po
                  godzinie zaczęłam ponownie odczuwać silne skurcze więc dostrzykiwano mi
                  trzykrotnie jakiś środek, który jednak nie przynosił żadnej ulgi-nie działał
                  zupełnie.A czy podpajenczykowe też podaje się w kręgosłup w kilku miejscach bo
                  ja tak właśnie miałam.Teraz tak sobie myślę, że może to było i podpajenczykowe
                  bo dziwczyna z którą leżałam na sali opowiadała że identycznie była znieczulona.
                  • ania.b5 Re: Znieczulenie 10.08.06, 22:35
                    Ja mialam podobne objawy, zero czucia przez 6 godzin i dostrzykiwane 3 razy bo
                    nie dzialalo wcale..za 4 tak mnie sieklo ze przestalam cokolwiek czuc i
                    skonczylo sie na kleszczach...myslalam ze to zewnatrzoponowe..jaka jest
                    roznica???
                    • capribb Re: Znieczulenie 29.08.06, 16:28
                      Podczas rozwierania czulam skorcze i bol ale do wytrzymania i znacznie ulzylo.
                      Przy partych bardzo bolalo, i przy zszywaniu- wtedy ZZOn nie dzialalo.
                      Szpital na Zelaznej.
    • yvonne-s1 Re: Znieczulenie 31.08.06, 15:18
      Podpajączynówkowe znieczulenie stosuje się do operacji chirurgicznych bądż
      ortopedycznych,a z.o do porodu sn jak i do cc ,ale cc też niekiedy znieczulają
      podpajęczynówkowo.Ja sama miałam cc z z.o i nic nie czułam ,chyba to zależy od
      ilości podawanego leku,bo moj kloeżanka rodziła z.o i też czuła bóle .
      • agg.agnieszka Re: Znieczulenie a powiklania 18.10.06, 13:11
        przy takim znieczuleniu czesto dziecko wyciagaja kleszczami, a uszkodzic bobasa
        jest latwo.przy takim znieczuleniu kobieta nie czuje bolu i potrzeby parcia.
    • klarasz Nie bóle tylko skurcze! parte 19.10.06, 14:31
      Już tak się ugruntowało, że skurcze partę bolą, że niektórzy nie widzą różnicy i
      mówią "bóle parte". Nie ma takich :-) Są skurcze parte. Które bolą lub nie - to
      bardzo indywidulana sprawa i zależy od wielu rzeczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka