zuzaeb 04.03.07, 17:19 kiedy mozna zajść bezpiecznie w ciążę po cc? Rodziłam juz dwa razy przez cc, czy kolejna cesarka jest bezpieczna? Wiem, że zdania są podzielone na ten temat, ale może ktoś był w podobnej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ela_anna Re: 3 cesarka? 13.04.07, 00:14 2 cesarki ,kazda kolejna stanowi zagrozenie dla matki.Warto to przemyslec.Ale wielu kobietom udaje sie szczesliwie przebrnac i kolejna ciaze.. Odpowiedz Link Zgłoś
baska121 Re: 3 cesarka? 16.05.07, 19:51 Czytam i nie wierze ze to pisza mamy ktore rodzily badz beda rodzic .Jedna cesarka i planuje druga i trzecia .a gdyby zdarzylo sie tak jak u mojej siostry- planowana 2cesarka ale w 7-mym miesiacu zaczela sie akcja porodowa i nie zdazyla dojechac do szpitala urodzila w domu przy mezu zanim nadeszla pomoc .Dobrze ze odczekala 2 lata po 1 cesarce bo zle by sie to skonczylo .Porod przychodzi tak nagle i nie mozna byc pewnym na 100procent jaki porod bedzie .Tego nie da sie przewidziec .Siostra tez uzgadniala z lekarzem druga cesarke a stalo sie inaczej .Co innego jak juz jestesmy w szpitalu ale planowac ciaze pol roku po cc i byc pewnym ze 2 tez bedzie cc to duze ryzyko .Rodzilam ,mialam tez cc i cos o tym wiem .Jezeli jestescie w ciazy to badzcie pozytywnie nastawione do urodzenia obojetne czy porod czy cc . Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_janiuk Re: 3 cesarka? 20.04.07, 16:02 Do tego stopnia uważano za niebezpieczne dla matki i dziecka kolejne ciąże po przebytym cięciu cesarskim, że przez długi czas przy trzecim cięciu cesarskim podwiązywano jajniki. Na zdrowy rozsądek proszę popatrzeć jakie ma możliwości rozciągania się macica w miejscu, gdzie już kilkakrotnie była nacięta i jest zbliznowaciała. Prawdopodobieństwo zagrożeń zawsze wzrasta z każdą następną ciążą. Dlatego właśnie medycy tak przeciwni są cc. Odpowiedz Link Zgłoś
earl.grey Re: 3 cesarka? 01.05.07, 23:17 moja koleżanka, córka profesora ginekologa-połoznika, swoja trzecią cesarkę miała po trzech latach od poprzedniej. Wszystkie cesarki były z jej wyboru, dwójka starszych dzieci planowana w konsultacji z lekarzem. Przed zajściem w ciążę robiła badanie usg, żeby stwierdzić stan blizny. Odpowiedz Link Zgłoś
rut.moabitka Re: 3 cesarka? 02.05.07, 08:45 moja siostra miała trzy cesarki - ostatnią dwa miesiace temu. Dzieci w odstępach - 1 cc - 1,5 roku - 2 cc - 3 lata. Za kazdym razem kontrola blizny i dobra opieka lekarza. Ciąże w porządku, kolejne cesarki też. Cesarki planowe, bo coś z miednicą nie tak i nie urodzi naturalnie. Mało tego lekarz jej powiedział, że gdyby zdarzyła się czwarta ciąża, to tez dadzą radę. Ale chyba się juz nie zdarzy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzaeb Re: 3 cesarka? 02.05.07, 11:46 czyli nie jest tak dokońca źle jak to niektórzy próbują przedstawiać,dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
earl.grey Re: 3 cesarka? 02.05.07, 22:20 u Miriam Stoppard (Childbirth) czytałam, że rekordzistka światowa miała 11 cesarek. Jeszcze przy okazji dodam, że ta koleżanka to juz nie taka młodziutka, jej najmłodszy syn ma 14 lat, a teraz jednak cesarskie cięcia sa robione coraz lepszymi technikami i coraz bardziej bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_janiuk Re: 3 cesarka? 06.05.07, 23:25 Określenie "coraz bardziej bezpieczne" samo już mówi za siebie. Nie jest to równoznaczne ze stwierdzeniem "jest w pełni bezpieczne" - warte przemyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
grazynak11 Re: 3 cesarka? 10.05.07, 22:34 Dziewczyno czy ty musiśz cały czas straszyć , że cc to niebezpieczne. Czy te twoje wypowiedzi są choć w 50 % poparte praktyką czy tylko słuszałam i podaję dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenna88 Re: 3 cesarka? 22.05.07, 13:22 jestem po 3cc...oststnie 17lat temu...bole brzucha przez polowe cyklu z powodu zrostow z ktorymi nie da sie nic zrobic poza operacja?! bez gwarancji...zastanawiam sie jak z tym zyc... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzaeb Re: 3 cesarka? 24.05.07, 12:36 marzenna88 napisała: > jestem po 3cc...oststnie 17lat temu...bole brzucha przez polowe cyklu z powodu > zrostow z ktorymi nie da sie nic zrobic poza operacja?! bez > gwarancji...zastanawiam sie jak z tym zyc... ja też miałam te bóle po I cc, chodziłam przez 3 dni w miesiącu dosłownie na czworakach, ciekawe jak teraz po drugiej cesarce będzie??? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_janiuk Re: 3 cesarka? 27.05.07, 07:29 Moje wypowiedzi nie mają na celu straszenia przed cięciem cesarskim. Apeluję jedynie o rozwagę w podejmowaniu decyzji gdy można znaleźć inne rozwiązanie. Coraz to nowsze techniki stosowane podczas cięcia cesarskiego mają na celu zmniejszenie prawdopodobieństwa jakichkolwiek powikłań. Powstała jednak u nas moda na cięcia cesarskie na życzenie a etyka zawodowa i aktualna wiedza medyczna wymuszają przeciwstawianie tej modzie realnych argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia29 Re: 3 cesarka? 27.05.07, 12:30 Jak do tej pory niewieletych "realnych argumentów" było. Poza samym hasłem,niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
earl.grey Re: 3 cesarka? 04.06.07, 22:46 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13344&w=37377527 Odpowiedz Link Zgłoś
jarek4441 Re: 3 cesarka? 11.06.07, 13:44 Przez przypadek trafiłem na ten wątek. Proszę Pani niepisanym standardem jest aby nie zachodzić w następną ciążę przez ok 2 lata po cięciu cesarskim, jednak każdy z nas jest inny, u jednej osoby może to być krótszy okres, inna powinna wystrzegać sie następnej ciąży bo może ona grozić poważnymi komplikacjami dla zdrowia a w skrajnych przypadkach nawet do zagrożenia życia matki. Najlepiej Pani stan może ocenić ginekolog, który operował jako ostatni/myślę, że jest to lekarz "prowadzący"/ i jego opinię proszę traktować jako wiodąca przy podejmowaniu decyzji. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzaeb Re: 3 cesarka? 13.06.07, 09:21 Dziękuję za odpowiedź, rozumiem, że jest pan lekarzem? Odpowiedz Link Zgłoś
robbi2 Re: 3 cesarka? 27.06.07, 12:45 A mój lekarz prowadzący dał mi zielone światło na 3 cesarkę! Jestem 7 miesięcy po cc i mogę zamawiać następnego bobasa. Ale narazie za trzeciego bobasa dziękuję, bobasy które mam zaspokajają moje potrzeby. Może kiedyś............ Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: 3 cesarka? 01.07.07, 18:45 Jestem w 14 tc i to będzie moja 3 cc. Mam świadomość tego że prawdopodobnie to moje ostatnie dziecko. k. Odpowiedz Link Zgłoś