magda_marczak1 25.06.07, 22:03 Mam problem przed ciążą ważyłam 70kg, teraz w 9 miesiącu zblizam się do 97 kg. Boje się, że po porodzie trudno będzie mi wrócic do mojej wagi. Czy mam jakieś powody do niepokoju. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deodyma Re: waga ciała 26.06.07, 08:51 jedna z oich kolezanek w pracy rowniez przed ciaza wazyla 70 kg. w dniu porodu wazyla 100 kg. dzis znow wazy 70 kg. tylko ze po niej tej wagi nie widac, poniewaz ma ponad 170 cm wzrostu. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_piotrka07 Re: waga ciała 26.06.07, 10:22 Ja rodziłam 2 miesiące temu i wróciłam do wagi. Podstawa to: (i) karmić piersią, (ii) nie jeść za dwóch (ale na pewno więcej niż przed ciążą bo karminie to duży wydatek energetyczny), (iii) starać się gimnastykować już od pierwszych dni po porodzie (jeśli nie ma medycznych przeciwwskazań). Choćby 2-3 minuty dziennie. To pomaga też w obkurczaniu macicy. Jak poszukasz to na pewno znajdziesz zestawy ćwiczeń połogowych - nie wolno robić "normalnej" gimnastyki przez 6 tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
sztokfisz Re: waga ciała 27.06.07, 23:42 Nie chcę być okrutna, ale myślę, że tak. ja też zaczęłam od 70 i teraz 82 i sie boję (rodzę za 3 tyg. i może juz nie bardzo przytyję). Brzuch mam ogromny i myslę, że nie da się juz mieć większego, więc myslę, że Twoje pozostałe kg są gdzieś indziej i te bedą problemem. Ale najważniejsze to pilnowac się po urodzeniu, jak się karmi to się jest głodnym a trzeba się pilnować, a po drugie często przy dziecku nie ma czasu na przygotowanie czegos zdrowego i je się szybko i byle co - ja w ten sposób przytyłam a nie schudłam podczas karmienia Więc teraz nie panikuj tylko pilnuj się po porodzie SZ Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: waga ciała 30.06.07, 12:10 prawda. jedna z moich kolezanek przytyla tak naprawde dopiero po urodzeniu dziecka. zreszta jesli o Ciebie chodzi to przytylas tylko 12 kg. to naprawde niewiele. do porodu zostaly tylko 3 tyg, wiec badz dobrej mysli:) Odpowiedz Link Zgłoś
madzik744 Re: waga ciała 01.07.07, 16:04 To wszystko zależy od hormonów. Ja ważyłam podobnie jak Ty, na koniec ciąży 90kg, po porodzie spadło mi 6kg. I gdzieś miesiąc po urodzeniu dziecka zaczęłam tyć - niemal od powietrza. Teraz moje dziecko ma 9 miesięcy, karmię piersią, a waga jak wysoka była tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kika_kika Re: waga ciała 01.07.07, 23:33 przed 1 ciążą ważyłam 60kg - przed porodem 75kg, 2 miesiące po porodzie 58kg. przed 2 ciążą znowu 60 kg, przed porodem 75kg i... już 3 miesiące po a waga 63 - 64kg tak więc każda ciąża inna, każda waga inna... u jednej kobiety a co dopiero u różnych. Najgorsze jest nastawienie: mam to w genach, moja mama po ciązy przytyła, moja koleżanka została gruba.... to ja też pewnie będę. A guzik prawda! Moja mama po ciązy przytyła... dużo. Zostało jwej do teraz i wszyscy mi mówili że ja też będę gruba, a ja normalnie jedząc (oczywiście dieta karmiącej mamy) nie przytyłam :) tak więc... życzę szczupłej sylwetki po ciązy, i żadnych problemów z maleństwem :) Odpowiedz Link Zgłoś