Dodaj do ulubionych

kapiel noworodka

12.02.08, 22:35
mam pytanie dotyczace kapieli noworodka,czy po kapieli trzeba za kazdym razem
urzywac liwki i pudru do pupy??czy wystarczy tylko wytrzec dobrze dzidzie
,zalozyc pieluszke i ubranko?poniewaz slyszalam od poloznych iz nie trzeba i
lepiej byloby nie urzywac tych kosmetykow poniewaz dzidzia i tak ma delikatna
skore i wystarczy tylko wytrzec.
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: kapiel noworodka 12.02.08, 23:10
      Nie jestem fanką pudru, oliwka- owszem, ale bez przesady. Można też
      uzywać specjalnych natłuszczających płynów do kąpieli - wtedy już
      nie trzeba smarować niczym. Ale na pewno inne forumowiczki zaraz
      dadzą dobre rady!
    • jk0308 Re: kapiel noworodka 13.02.08, 09:32
      ja zamiast zapachowego pudu używałam mąkę ziemniaczaną a zamiast
      oliwki oliwę z oliwek.Synek nie miał żadnego uczulenia ale ciuszki
      były bardzo poniszczone przez oliwę. Ale chyba nie ciuszki sa
      ważniejsze tylko skóra noworodka. Do kąpieli można tez dodac
      krochmal zrobiony w domu. Też fajnie nawilża suchą skórę dziecka.
      • penellopa Re: kapiel noworodka 13.02.08, 11:47
        Ja polecam Oilatum lub Emolium - pół nakrętki do wanienki, nie trzeba potem wcierać żadnych oliwek, nie brudzi ubrania. Butelka ok. 250 ml wystarcza na 2-3 miesiące. Polecam
        • asiak39 Re: kapiel noworodka 14.02.08, 15:08
          Czy stosując oilatum do kąpieli trzeba mieć osobno szampon czy
          główkę też oilatum się myje?
    • de_kacha Re: kapiel noworodka 13.02.08, 12:04
      ja mojącóreczke po kąpieli smarowałam niewielką ilością oliwki. robiłam delikatny masaż.dziecko musi sie nauczyć twojego dotyku to dla niego bardzo relaksujece i czuje sie bezpieczne.jeżeli chodzi o pupe to polecam sudocrem.u noworodka są odparzenia pupy od pieluszek.nakładaj dużą ilość tak zeby się lepiło unikniesz stresu zwiazanego z płaczem, ze dziecko piecze pupa i z dodatowymi utrudnieniami związanymi z odparzeniem.poza ty do kapieli używam płyny z oliwka nivea baby.moja niunia tak cudownie po nim pachnie:)
      • sylwia-76 Re: kapiel noworodka 13.02.08, 18:43
        Kobietki, nie uzywajcie sudocremu "profilaktycznie", na wszelki wypadek, tylko dopiero wtedy kiedy widac, ze sa odparzenia. I obserwujcie reakcje skóry, moje dziecko mialo brzydkie obrzeki po sudocremie. Na zaczerwienienia pileuszkowe my stosowalismy oliwe z oliwek, tłoczoną na zimno (z pierwszego tloczenia - to ważne).

A, jak uzywacie pudru to w tym samym czasie juz oliwki czy oliwy nie, bo sie wam "ciasto" zrobi na skórze dziecka :)))

Tez polecam oilatum do kapieli: po nim juz nic nie trzeba natluszczac, czy pudrowac.

I przy okazji: nie wiem w jaki sposob miałyby sie niszczyc ubranka po oliwkach ;))) Owszem sa tluste, ale to sie spiera na bieżąco przecież.
    • anias06 Re: kapiel noworodka 15.02.08, 15:35
      Najlepszym kosmetykiem do pupy niemowlaka jest krem Mustela pod
      pieluszki.Bardzo wydajny ,starcza na 3 MIESIĄCE.Nic nie
      odparza.Super.
      • karol-cia23 Re: kapiel noworodka 17.02.08, 00:12
        ja polecam balneum do kapieli,super sprawa do pupy natomiast bepanthen,sudokrem
        bardzo uczulil moja core
    • katazyna12 Re: kapiel noworodka 26.02.08, 00:17
      ja synka kąpałam co 2-3 dni, trzeba myć pupę, paszki, szyjke, buzię codziennie,
      ale noworodek nie potrzebuje codziennej kąpieli w chlorowanej wodzie. Pediatrzy
      w szpitalu nie zalecali smarowania oliwką, gdyż skora dziecka przestaje
      wytwarzać własną barierę ochronną, pudry i zasypki też niepotrzebne. Ziajka plyn
      do kapieli od 1szego dnia zycia jest oki i tania, zaparzone 2 saszetki rumianku
      dolane do wody, sudokrem do pupy b.dobry, uwazaj na wszystko co pachnie! to moze
      uczulac (szczeg. johnson), zwykle szare mydlo tez w porzo. krochmal do kapieli
      na wypryski jest oki, noworodki czesto je mają. Rumianek i sól fizjologiczna tez
      najlepsze do buźki i oczu. powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka