pieknajedza 29.02.08, 12:33 witam.moje pytanie polega na tym iz slyszalam od znajomych ze u dziewczynek trzeba wsadzac najpierw pampersa a na to pozniej pieluszke tak aby nie powstala dysplazja bioderek czyli zeby miala prawidlowe ulozenie nozek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiak39 Re: pieluszkowanie noworodka 29.02.08, 16:40 ja przy synku pieluchowałam bo tak zalecali w szpitalu - teraz słyszałam opinię eksperta, że bez sensu jest pieluchowanie dzieci ze zdrowymi stawami biodrowymi - ruch i swoboda poruszania się są podobno ważne w prawidłowym rozwoju stawów. I tak na zdrowy rozum to chyba miał rację. Odpowiedz Link Zgłoś
kulma.m Re: pieluszkowanie noworodka 04.03.08, 11:09 A ja torche zglupialam :) bo tez czytam rozne fora i opinie :) Bylam o ortopedy dziecko mialo wtedy skonczone 6 tygodni, i ten bardzo starszy Pan stwierdzil ze "lewa strona jest troszke slabsza niz prawa, ale on nic zlego nie przewiduje" i kaza zakladac jedna pieluszke tetrowa na pampersa, na dodtake nie zrobil USG tylko kazal na USG przyjsc za 3 miesiace czyli w kwietniu. Dodam ze mala nie byla kladziona do 6 tygonia prawie wcale na brzuchu. Oprocz tego czytalam ze jedna pielucha to cale nic i tak nic nie daje, a jak dziecko jest chore i rzeczywiscie ma cos nie tak to nie daje sie pieluszek tylko sie leczy juz specjalnymi "aparaturami" :) Moze jestem wyrodna matka ale ja tej pieluchy jej nie zakladam, po porstu jak najczesciej klade ja teraz na brzuszku, i nosze w rozkroku z przytrzymana pupa (głowke ladnie pionizuje sama i pani neurolog sama byla zdziwiona ze 7 tygodniowy malych juz sie przewraca na boki i tak sztywno sie trzyma, a nogi to juz prawie do buzi moze wepchnac :)) Ciekawa jestem opinii Pani doktor na ten temat Pozdrawiam Marta Łukasiak Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: pieluszkowanie noworodka 01.03.08, 22:23 Miesiąc po porodzie Pani dziecko powinno zostać profilaktycznie zbadane (USG) przez ortopedę, który stwierdzi jaki jest stan bioderek dziecka. Jeżeli stwierdzi on odchylenia od normy, wówczas zaleci odpowiednia terapię. Jeżeli nie, szerokie pieluchowanie nie jest konieczne. Dziewczynki faktycznie częściej niż chłopcy mają dysplazję stawów biodrowych. Odpowiedz Link Zgłoś