ada1104 21.05.08, 09:50 Pani Kasiu jestem w 24 tygodniu ciąży i lekarz zapisał mi Diphergan, który mam brać 2x dziennie ( opakowanie zawiera 20 drażetek po 10 mg ). Proszę mi powiedzieć co to za lek i na co on jest. Bardzo dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poziomka1978 Re: Diphergan 21.05.08, 16:58 Owy Diphergan, to handlowa nazwa preparatu zawierającego prometazynę. Prometazyna jest przede wszystkim stosowany w przypadku reakcji alergicznych o różnej postaci i nasileniu, włączając w to wstrząs anafilaktyczny. Prometazynę wykorzystuje się także w leczeniu i zapobieganiu chorobie lokomocyjnej oraz w niektórych sytuacjach w anestezjologii (z uwagi na działania nasenne). Prometazyna to lek blokujący receptory H1 aktywowane histaminą. Substancja, z punktu widzenie chemicznego, jest pochodną fenotiazyny. Wywiera działanie antyhistaminowe (a więc antyalergiczne), przeciwwymiotne (lek jest miedzy innymi stosowany w zapobieganiu objawom choroby lokomocyjnej), także nasenne i uspakajające. Prometazyna działa szybko i dość długo (nawet do 12 godzin) po padaniu doustnym. Przenika zarówno przez barierę krew-mózg jak i przez łożysko oraz przechodzi do pokarmu kobiecego. Matki nie powinny stosować tego leku w okresie karmienia piersią. Podawanie prometazyny kobietom w ciąży jest zarezerwowane dla sytuacji, gdy lek jest konieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
987ania Re: Diphergan 21.05.08, 20:03 A czemu nie zapytałaś lekarza co za lek i na co Ci zapisuje? A jakby to była trucizna? Tutaj masz link do strony, na której można sprawdzić bezpieczeństwo leków w ciąży. www.safefetus.com/DrugDetail.asp?DrugId=269&TradeName=Promethazine&TradeId=2568 Odpowiedz Link Zgłoś
w_isienka Re: Diphergan 21.05.08, 21:14 Ja dostałam Diphergan na rozluźnienie mięśni macicy - aby zapobiec skurczom, ale nie brałam go długo (tylko tydzień). Oprócz tego jeszcze brałam No-spę i magnez. Wszystkie mają działanie rozluźniające. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: Diphergan 22.05.08, 00:19 Witam. Myślę, że koleżanki już udzieliły wyczerpujących odpowiedzi. Myślę, że dostaje Pani Diphergan przeciwskurczowo, ale można go też podawać przy uporczywych wymiotach, albo jako lek przeciwalergiczny. Może Pani być senna i mieć spowolnione reakcje - to dość częste skutki uboczne tego leku. A następnym razem bardzo proszę spytać lekarza, co i dlaczego Pani pzrepisuje :). Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś