Dodaj do ulubionych

żylaki? pomocy

10.10.08, 02:12
nareszcie urodziłam pani Kasiu mam córkę ur.4.09 godz.18.05 waga
3080.osiem godzin ciężkich bóli bo wody odeszły rano a akcja sama
nie mogła się wywiązać więc trzeba było wywoływać poród
oxytocyną,masażem,prysznicem i czym jeszcze szpital dysponuje
adzidzia bardzo wysoko niechciała zejść byłostrasznie to mój trzeci
poródi najgorszy zarazem.Chodzi o to,że wtrakcie drugiej fazy było
bardzo ciężko i tylko dzięki wspaniałej położnej urodziłan bez
nacięcia,lekko pękłam na dwa małe szwy.lecz przy parciu wypadł ni
chyba żylak odbytu jest na zewnątrz boli straszniedostałam czopki i
maść lecz one niebardzo pomagają co z tym zrobić jak sobie pomóc?
Obserwuj wątek
    • myszboz Re: żylaki? pomocy 10.10.08, 09:44
      Witaj
      O, jak ja to dobrze znam. Jakbym czytała o sobie: trzeci poród, rozwarcie co prawda było, ale dziecko wysoko i baaardzo dużo musiałam przeć. Dla mnie to też był najgorszy poród z powodu tej właśnie drugiej fazy. Też nie nacinano mnie i też odrobinkę pękłam, oraz miałam ten sam problem z hemoroidami(to było 3tyg temu). U mnie żylaki wyszły już po drugim porodzie, stąd nauczona doświadczeniem parę godzin po porodzie zaopatrzyłam się w maść posterisan, przy pomocy której odprowadziłam żylaki do środka. Bolało i troszkę krwawiło, ale było warto, bo od razu ból był mniejszy. Powtarzałam to 3-4 razy w ciągu dnia. A 24 godz od porodu poprosiłam o tabletki detralex (po pierwszym porodzie to one mnie uratowały), Brałam dwa razy dziennie około 7 dni. Sprawa tych tabletek jest dyskusyjna przy karmieniu piersią, ale w moim szpitalu nie robili z tego tragedii. Po prostu brać i już ( tu na forum ten temat też był często poruszany). A ja sama też się za bardzo nad tym nie rozwodziłam, bo wychodzę z założenia, że zdrowie mamy to też zdrowie dziecka, a po drugim porodzie nie od razu wpadłam na pomysł tych tabletek i mój stres związany z bólem hemoroidów był okropny-krocze już mnie dawno nie bolało, ale te żylaki brr...
      No i oczywiście dieta, żeby sytuacji nie pogarszać zapartymi stolcami i przez pierwsze kilka dni czopki glicerolowe przed wypróżnieniem. Po tyg było super. Odstawiłam leki i teraz czasem tylko używam maści aesculan, która jest praktycznie obojętna dla dziecka.
      Zatem decyzja należy do Ciebie i Twojego lekarza (bo np ten detralex jest na receptę), ale nie czekaj tylko dzałaj. Szkoda cierpieć, kiedy można sobie szybko pomóc. Pozdrawiam!
    • katarzynaoles Re: żylaki? pomocy 10.10.08, 22:50
      Witam i gratuluję porodu :). O hemoroidach to było juz wiele razy -
      trzeba wrzucić w wyszukiwarkę. Nie bardzo mogę coś poradzić poza
      domowymi metodami - można stosować jeszcze leki na receptę, ale to
      już działka lekarza. Mam nadzieję, że któryś ze sposobów okaże się
      skuteczny. Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka