maggi1262 12.01.09, 14:25 staramy sie o dziecko, a ja w okresie zimowym czesto dostaje opryszczki na ustach lub pod nosem. Jak mam z nimi postepowac? wielkie dzieki za odpowiedz:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tym08 Re: opryszczka 12.01.09, 18:21 na opryszczke polecam olejek lawendowy (ew. z drzewa herbacianego) - dziala przeciwwirusowo, do tego jest fantastyczny przeciw bliznom (mozna tez dodac kilka kropel do oliwki do ciala - przeciw zylakom i rozstepom). W ciazy balam sie opryszczki jak ognia, niestety nie udalo mi sie przed nia uchronic ( i to kilkakrotnie), ale na szczescie mloda jest zdrowa. Powodzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: opryszczka 13.01.09, 21:49 Wirusem HSV1(opryszczką wargową)jest zakażone prawie 90% ludzi - w normalnych warunkach nie jest on specjalnie groźny dla ogólnie zdrowego człowieka. Nie stanowi też większego zagrożenia w ciąży, szczególnie, jeśli nie jest to zakażenie pierwotne. Wystarczy zachowywanie zasad higieny. Odmiana HSV2 (opryszczka narządów płciowych) występuje rzadziej, ale może spowodować zakażenie płodu. Zakażenie objawowe wymaga leczenia lekiem przeciwwirusowym (acyklowir), a ciążę rozwiązuje się przez cc, jeśli jest to postać czynna. Dużo wiadomości w artykule:archiwum.wiz.pl/1999/99053700.asp. Pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś