pysia240 12.06.09, 21:40 Witam wszystich, chciałam się dowiedzieć od kiedy można nosić pas ściągający, dodam że jestem trzy tygodnie po porodzie który odbył się przez cesarskie cięcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eli-mama Re: Pas ściągający 13.06.09, 09:41 Napiszę Ci z doświadczenia koleżanki. Możesz zakładać krótko po porodzie. O sammego pasa lepszy jest gorset. Po cesarce gorzej, bo może Cię boleć blizna. A tak ogólnie pasy nie są polecane, bo rozleniwiają mięśnie brzucha. Lepsze zdecydowanie są odpowiednie do stanu ćwiczenia. Poszukaj w necie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: Pas ściągający 14.06.09, 11:12 Nie jestem specjalną zwolenniczką pasa, bo noszony przez większość dnia powoduje, że mięśnie - zamiast pracować i wracać do sprawności są rozleniwione. Pas może się przydać w pewnych sytuacjach, doraźnie. Mam na myśli na przykład długi spacer, konieczność dłuższego stania, albo długą jazdę samochodem np. - czyli chodzi o sytuacje, w których może Pani odczuwać dolegliwości związane ze zmęczeniem mięśni i/lub kręgosłupa. Stopniowo pasa powinno się używać coraz mniej, a wzamian wykonywać ćwiczenia odpowiednio dobrane do Pani kondycji. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
genie.in.the.bottle Re: Pas ściągający 14.06.09, 18:23 Dobry specjalista ortopeda,n-ch,rehabilitant czy fizjoterapeuta zgodzi sie z pania Kasia.Takie pasy czy gorsety to jest powolna 'smierc' dla kregoslupa.Jak juz to tylko doraznie. Odpowiedz Link Zgłoś
elkam80 Droga Pani Kasiu 14.06.09, 18:28 a co myśli Pani o stosowaniu takiego pasa załóżmy 2-3 godzinki dziennie, po to by na miejsce powróciły rozepchane żebra i ewentualnie kości miednicy? Nie zamierzam stosować specjalnie takiego pasa z uwagi na mięśnie, bo wiem dobrze do czego może to prowadzić, ale właśnie chodzi mi o kości, bo wiem że później to moze wyglądać mało estetycznie, nawet jak już mięsnie powrócą do "normalnośći". Odpowiedz Link Zgłoś
kkamila1 Re: Pas ściągający a bolące żebro 18.06.09, 13:56 Witam serdecznie, Proszę o informacje czy taki pas może być pomocny (oczywiście tylko w określonych sytuacjach, a nie non stop) przy b.dużym bólu żebra. Ponieważ przy moich partych dzieciątko miało problem z wyjściem (nóżka okręcona pępowinką) to p.doktor położyła mi się na żebrach. W tym momencie poczułam taki ból, jakby zostały złamane czy pęknięte, teraz jest 10 dzień po porodzie, a ja nadal mam problem, żeby normalnie wstać przez ten ból. Czy jest na to jakaś rada, czy to po prostu kwestia czasu? Odpowiedz Link Zgłoś