patir23 16.06.09, 17:19 dlaczego podczas porodu czasem zakazuja przec...co jest strasznie trudne do powstrzymania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzynaoles Re: zakaz parcia 16.06.09, 21:53 Zasadniczo namawia się do powstrzymania parcia w dwóch sytuacjach: pierwsza, to kiedy parcie pojawia się przed uzyskaniem pełnego rozwarcia, a szyjka jest mało podatna i istnieje niebezpieczeństwo jej rozerwania, a druga, kiedy główka przechodzi przez krocze. W tym wypadku chodzi o to, żeby łepek powolutku się wyślizgiwał nie czyniąc szkody. Owszem, parcie trudno jest wstrzymać, ale i w jednym i w drugim przypadku można zastosować techniki, które znacznie to ułatwiają. Pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: zakaz parcia 16.06.09, 22:05 ano, ja chyba zacznę postulować, aby w szkołach rodzenia uczono antyparcia ;) Za pierwszym razem nauczyłam się super techniki parcia i nawet wykorzystałam. Za drugim dałabym wiele, żeby ktoś nauczył mnie, jak parcie powstrzymać... Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Re: zakaz parcia 17.06.09, 08:13 Ja miałam 4h skurcze parte i za małe rozwarcie. Nie mogłam przeć. Ma to swoje dobre strony - jak mi w końcu pozwolili to sam poród wspominam jako jedna wielką ulgę i wspaniałą przyjemność :) Odpowiedz Link Zgłoś