yoacha 27.06.09, 23:26 Pani Kasiu, jestem w 30tc, a bardzo wyraźnie obniżył mi się brzuch. Czy to nie świadczy o zbliżającym się odpukać porodzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzynaoles Re: obniżenie się brzucha w 30tc 29.06.09, 12:10 Proszę skontrolować sytuację u lekarza, do którego stale Pani chodzi - będzie miał porównanie. Może się okazać, że nic takiego się nie stało. Pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoacha Re: obniżenie się brzucha w 30tc 29.06.09, 19:50 Ale mój lekarz przez telefon powiedział że obniżenie się brzucha na tym etapie ciąży to najzupełniej normalne, ale ja wszędzie czytam, że ma to miejsce 2-4 tyg przed porodem. Czy to na pewno nie oznacza, że zbliża się poród? A brzuch obniżył mi się ewidentnie, dokładnie tak jak w pierwszej ciąży, tyle że wtedy to miało miejsce już pod koniec ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
olafrania Re: obniżenie się brzucha w 30tc 01.07.09, 21:19 Ja od ok 24tyg miałam "opadnięty" brzuch a przy badaniu lekarz potwierdził że córka jest już wparta w szyjkę. Urodziłam w 39tyg ciąży zdrową dziewczynkę a jedynym efektem tak długiego wparcia był brak włosów na czubku głowy Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: obniżenie się brzucha w 30tc 01.07.09, 22:31 Nieupełnie podzielam tę opinię. To znaczy - jak już napisałam, może być to być taka "uroda ciąży", szczególnie, że nie oczekuje Pani porodu po raz pierwszy. Ale obniżenie macicy może też być sygnałem zbliżającego się porodu i dlatego myślę, że warto to sprawdzić a nie zachodzić w głowę co się dzieje. Pozdrawiam raz jeszcze :) Odpowiedz Link Zgłoś