Dodaj do ulubionych

Młodzi uciekają. Łapmy ich

12.11.09, 15:39
Zgadzam się - to jest wielki problem. Moje dwie córki pozostały w Polsce, ale
nie w Częstochowie. Obie mają wyższe wykształcenie: prawnik i informatyk. Obie
są cenione w swoich nowych środowiskach i szkoda, że Częstochowa na tym traci.
A nie ukrywam, że próbowały. Ale co ma zrobić prawnik, któremu tutejsza
kancelaria 'płaciła' najniższą z możliwych stawek, najpierw musiała jednak
pracować trzy miesiące za darmo (zwracano jej za dojazd 100 czy 200 zł), by
potem orzec, że ją przyjmą, ale Urząd Pracy musiał płacić ... Czy tak wygląda
zachęcenie młodych?
Obserwuj wątek
    • yo_soy_rubia Re: Młodzi uciekają. Łapmy ich 12.11.09, 16:07
      trzeba jeszcze zauważyć, że różnice w stawkach płacowych są zastraszające...o
      ile w ogóle są jakieś ciekawe oferty pracy...wystarczy porównać dodatek praca do
      wydania częstochowskiego i ten do katowickiego...śmiech na sali...i choć bardzo
      chciałabym zostać w swoim rodzinnym mieście nie wiem, czy uda mi się do tego
      przekonać męża - właśnie z racji zarobków i możliwości rozwoju...
      • Gość: jasiu... Nie uciekają! Gazeta nadużywa słów. IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.09, 16:51
        Mam prawo uważać, że wykształcona dziennikarka potrafi zrozumieć, że słowo
        "uciekać" wiąże się zawsze ze zwrotem "przed" (czymś).

A przed czym "uciekają" ludzie z Częstochowy? Czy można używać tego słowa w tym
        kontekście? Słowo "uciekać" ma znaczenie pejoratywne. Bandyta ucieka przed
        policją, kot ucieka przed psem, klasa ucieka na wagary przed sprawdzianem. Słowo
        "uciekać" jest słowem brzydkim, bo sugeruje że ktoś zamiast stawiać czoła
        problemowi, zachowuje się niegodnie, kompromitująco, tchórzliwie. Właśnie ucieka
        tchórz, rycerz walczy.

Czy więc użycie słowa "ucieczka" może pozostać nie napiętnowane?

Moim zdaniem (z autopsji), są ludzie, którzy potrafią swoje życie zaplanować. ja
        oceniam to jako bardzo pozytywną cechę. Często realizacja życiowych planów
        wymaga zmiany miejsca zamieszkania. Człowiek od zawsze wędrował, nie tylko w
        poszukiwaniu pieniędzy i łatwiejszego życia, ale również ze zwykłej ciekawości.
        Życie jest tylko jedno i ludzie mają prawo dotknąć, zobaczyć i spróbować czegoś
        więcej, niż widzą, czy mają pod nosem w momencie urodzenia. Drugiego życia
        nie będzie i jeśli komuś szkoda tego życia spędzić w warunkach, jakie daje mu
        miejsce urodzenia, to nie jest to w żadnym stopniu ucieczka.

Wiele osób (wiem coś o tym z autopsji) niby jest mieszkańcami Częstochowy, ale
        powoli urządza się bardzo daleko od miasta. Mogą to być inne miasta, może to być
        i emigracja. Na razie nie likwiduje się mieszkania (zawsze to jakieś
        zabezpieczenie), czy adresu (by taniej ubezpieczyć samochód), ale powoli miasto
        staje się dla nich obszarem, który zaledwie się odwiedza. Nawet jeśli mieszkają
        w Częstochowie, to często od poniedziałku do piątku żyją, bądź się uczą
        (wynajęte mieszkanie na dziko, bo taniej) w innych miastach, które powoli stają
        się ich nowymi małymi ojczyznami.

Trzeba jasno powiedzieć, to nie jest ucieczka i nie ma szans, żeby tych ludzi
        zatrzymać. Oni podjęli decyzję i nie chcą jej zmieniać. Nie dla tego, że
        Częstochowa jest zła, zaniedbana, brzydka. Ci ludzie z sentymentem będą wracać
        do swoich lat dziecinnych, do miejsca, gdzie zaczynali życiowe kroki. Problem w
        tym, że w pewnym momencie oni zapragnęli czegoś więcej, czego Częstochowa nigdy
        ludziom nie może zapewnić. Owszem, skoro nie można w Częstochowie wybudować
        pełnomorskiego portu, albo zbudować alpejskiej trasy narciarskiej, to może w
        zamian...

Ale są ludzie, którzy nie chcą "w zamian" i nie wolno nazywać ich decyzji
        ucieczką! Pomiędzy wierszami artykułu można dostrzec jakiś wyrzut, jakiś żal
        skierowany do tych ludzi, że oni to chcą lepiej, że nie wystarcza im
        codzienność. Takich rzeczy robić nie wolno. Skoro ktoś zdecydował się na
        określony sposób życia, to należałoby jego decyzję z szacunkiem tolerować.
        Zwrotem "Łapmy ich" autorka poniża tych ludzi, no chyba, że łapanie
        polega na dorównaniu tym ludziom - jeśli oni z miasta się wynieśli, żeby żyć
        ciekawiej, to ich łapmy, niech nam też będzie ciekawiej w życiu. Jeśli taki był
        zamysł autorki (tylko że z tekstu wynika coś innego), to zwracam honor.
        • pluto37 Re: Nie uciekają! Gazeta nadużywa słów. 12.11.09, 20:25
          Jasiu!
          Calkiem ladnie i prawdziwie to opisales.
          Ja bym dodal jeszcze do tego ten drobny fakt, ze dla wielu
          tych "wyjechanych" Czestochowa jest miejscem pierwszej/drugiej
          generacji. Wiec te zwiazki uczuciowe sa slabsze.
          A z drugiej strony naturalnym prawem czlowieka jest szukanie takich
          miejsc, gdzie mu wygodniej i przyjemniej sie zyje.
          Pani redaktorka powinna wiec napisac, ze ...wyjezdzaja, bo chca
          i ...moga. JUZ!!! Od ponad 20 lat.
          A wczesniej tez z miasta wyjezdzano w podobnych celach. Z moich
          kolegow szkolnych zaledwie kilka osob mieszka w Cz-wie na spory
          rocznik. Tez wyjechali na studia, a potem zostali bo praca, rodzina
          i jak ostatnio rzekl jeden z nich. Poza dorastaniem do 18 roku zycia
          NIC mnie z Cz-wa nie wiaze. Nawet cmentarze.
          Najlepszego.
          • Gość: rakieta patriot Re: Nie uciekają! Gazeta nadużywa słów. IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.09, 20:32
            zdradzieckie 20-lecie, rozgrabione i sprzedane, banda nadal rządzi
            • pluto37 Re: Nie uciekają! Gazeta nadużywa słów. 12.11.09, 21:59
              Gość portalu: rakieta patriot napisał(a):

> zdradzieckie 20-lecie,
              Kto cie zdradzil?

rozgrabione i sprzedane
              Kto co co sprzedal?

banda nadal rządzi
              Ktora? Bo juz pare roznych rzadzilo w ciagu ostatnich 25 lat. A
              nawet rzec mozna, ze ...wszystkie.
        • Gość: cacy Re: Nie uciekają! Gazeta nadużywa słów. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.11.09, 22:02
          @jasiu...,

dotknąłeś sedna sprawy, ale takie rozumne opinie nie trafiają na podatny grunt -
          niewielu je rozumie, a jeszcze mniej akceptuje i koryguje swoje widzenie spraw,
          nie wspominając o racjonalizacji swoich postaw, zachowań czy działań. I jeśli
          poziom dyskusji na naszych lokalnych forach, prezentowane tu poglądy (o ich
          formie - języku zamilczę) są w jakimś stopniu odzwierciedleniem poziomu debaty
          publicznej, poziomu intelektualnego i kulturalnego mieszkańców naszego miasta to
          wszystko staje się jasne. Byłem też z czystej ciekawości i pasji poznawczej na
          kilku sesjach rady miasta - może źle trafiłem - tam dopiero widać ów poziom i
          czar - na jednej z ostatnich nie wytrzymałem i wiałem gdzie pieprz rośnie i
          czyste powietrze. To się nie może udać nikomu!
          I nie jest najważniejsze, że jesteśmy urbanistyczną wielowsią - wiele dużych
          miast powstawało przez łączenie kolejnych wiosek, dajmy na to, Sydney - city of
          villages - dramatem tego miasta jest dominacja umysłowej prowincji na
          wszystkich szczeblach zarządzania miastem i jego instytucjami publicznymi oraz
          słabość, a nawet nędza środowisk opiniotwórczych: akademickiego, kulturalnego,
          mediów lokalnych
          . Nasza Czewa nigdy w swej historii nie była kulturalnym
          gigantem, raczej odstraszała i odstręczała utalentowanych twórców, naukowców,
          artystów, lekarzy, menedżerów... ową esencję każdego miasta z aspiracjami do
          wielkomiejskości, miasta z klimatem, fermentem twórczym, miasta dynamicznego i
          otwartego, w którym chce się studiować, pracować i tworzyć. Tę pustkę wypełniały
          miernoty i ludzie małego formatu biegli w sztuce ustawiania się, "dworskiego"
          obyczaju i intryg. Większość środowisk zawodowych - prawnicy, lekarze i inni
          "specjaliści" reprezentują poziom, mówiąc delikatnie, mniej niż średni. O
          podklasie polityków lokalnych litościwie zamilczę. Trwa generacyjna sztafeta: od
          kiedyś średnich do słabych i coraz słabszych "kierowników" życia publicznego -
          zważywszy na sukcesy edukacyjne szkolnictwa wyższego i sieci koneksji, powiązań
          i zależności, degenerujące tkankę społeczną miasta.
          Nie widzę jasnych perspektyw, choć zmieniłem ostatnio okulary, zgodnie z
          zaleceniem medyka, a właściwie pielęgniarki, bo okulistka wypisywała w czasie
          badania jakieś papiery, na mocniejsze.
          Jedni pokładają nadzieję w zmianie pokoleniowej (patrzę i jakoś nie widzę tego
          intelektualnego i osobowościowego bogactwa wśród aspirantów, ale może nie bywam
          tam gdzie oni...), drudzy wierzą w przyszłość miasta cudami słynącego - w
          kolejny cud (ale na czym miałby on polegać nikt nie chce mi wyjaśnić), jeszcze
          inni, mający parcie na władzę i płynące z niej profity traktują miasto jak folwark.
          Dryfujemy bez jasnego celu, bez wyczucia czasu i ewidentnych zagrożeń dalszą
          marginalizacją
          , chyba że ktoś, taki jak ja lubi święty spokój, wszędzie
          blisko, bo "sam sobie sterem, żeglarzem i okrętem". Taki stan może trwać latami,
          naturalne wymieranie miasta to proces względnie długotrwały...
          W dzisiejszych czasach większość młodych ludzi nie jest oswojona z
          umieraniem, ucieka od słabych, chorych, śmiertelnie chorych, umierających...
          Skąd zatem zdziwienie, że wieją do lepszych, często pozornie w
          ostatecznym rachunku, światów...

Los i kaprys rządzą światem - jak słusznie twierdził La Rochefoucauld.

• Gość: green Re: Nie uciekają! Gazeta nadużywa słów. IP: 212.87.241.* 13.11.09, 19:12
            Bardzo wnikliwa i trafna opinia. Kiedy miasto przyjmuje więcej ludności z prowincji niż jest w stanie "przerobić", samo zostaje przerobione na prowincję. Ten problem nie dotyczy tylko Częstochowy.
            • pluto37 Re: Nie uciekają! Gazeta nadużywa słów. 13.11.09, 20:29
              Gość portalu: green napisał(a):

> Bardzo wnikliwa i trafna opinia. Kiedy miasto przyjmuje więcej
              ludności z prowincji niż jest w stanie "przerobić", samo zostaje
              przerobione na prowincję. Ten problem nie dotyczy tylko Częstochowy.

Trafna uwaga. Ale tak sie porobilo od tzw. wyzwolenia. Straty
              wojenne w niewielkim zakresie uzupelnili uciekinierzy z innych
              miast. W tym czesc takich, ktorzy musieli zmienic miejsce pobytu z
              innych wzgledow niz wlasne checi i wtopili sie w Czestochowe
              odbudowujac jej instytucje takie chocby jak sluzba zdrowia, czy
              sadownictwo. Ale wiekszosc nabytkow zasiedlila opuszczone z powodow
              wojennych strat przez czestochowian miejsce i po opuszczeniu
              czworakow pod patronatem komunistow zaczela demontowac poprzedni
              ustroj miejski. Mentalnie i materialnie. Do powtorki doszlo za
              Gierka.
              To faktycznie problem nie tylko Cz-wy. Spojrz na Slask. Slazakow
              slaskich na czarnym Slasku, czy warszawiakow w Warszawie jest
              procentowo tylu ilu Eskimosow w Ameryce Pn, czy aborygenow w
              Australii.
          • Gość: kamila Re: Nie uciekają! Gazeta nadużywa słów. IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 14.11.09, 11:47
            ja wyjezdzam z czestochowy, bo:

1) nie ma tu odpowiedniego kierunku dla mnie
            2) nie bede miec miejsca pracy, kiedy juz skoncze studia.
    • Gość: bronek Re: Młodzi uciekają. Łapmy ich IP: 217.6.213.* 12.11.09, 16:25
      250 tys mieszkancow to na zachodzie europy duze fajne miasto z
      kwitnacym zyciem i mozliwosciami. a czestochowa od zawsze miala
      charakter malej wiochy. nuda, bieda, bezrobocie, zero perspektyw.
      gdyby nie jasna gora - nikt nie wiedzialby o istnieniu czestochowy.
      • Gość: do bronek Nie lapie ich bo ja tez juz jedna noga na emigracj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.09, 17:53
        Masz racje, tylko to miasto nie ma tozsamosci, uczelnie byle jakie,
        drogie, klamliwe, bez wielkich uniwersyteckich autorytetow, wiec
        gdzie studiowac?, i tak wyszlo szydlo z worka ze to Claro Montis
        jest swiatowe a nie wiocha wokol!!
    • czaterxx Młodzi uciekają. Łapmy ich - pozdrawiam z Warszawy 12.11.09, 16:30
      Sam uciekłem w poszukiwaniu pracy z Częstochowy, Najlepsza decyzja Mojego życia
      • Gość: Beta Re: Młodzi uciekają. Łapmy ich - pozdrawiam z War IP: 195.88.28.* 12.11.09, 16:37
        Nie zawsze, w latach 1975- 1998 to miasto się rozwijało. Potem padło. Jest moje,
        chciałabym, aby się podniosło. Ale - wątpię...
    • wolfram44 Młodzi uciekają. Łapmy ich 12.11.09, 16:41
      Nie dajcie się złapać w nogi i chodu.
    • harry_man To rynek pracy ściąga młodych 12.11.09, 16:41
      Po co tworzyć u nas nowe kierunki studiów jeśli pracy i tak trzeba będzie szukać
      gdzieś indziej? Ludzie jadą uczyć się tam gdzie widzą swoją przyszłość.

W Częstochowie przyszłości nie widzą, bo tutaj nic nie ma :) Jedno centrum
      inżynieryjne TRW... Poza nim praca jest tylko na szeregowych stanowiskach dla
      ludzi bez wykształcenia i w malutkich firmach gdzie nie ma perspektyw na rozwój.
      • Gość: prrr Re: To rynek pracy ściąga młodych IP: *.chello.pl 12.11.09, 17:27
        mam wielu znajomych,którzy wyjechali na przyzwoite uczelnie w wroclawiu,
        krakowie ,czy warszawie. Większość z nich tam zostala, mimo to większość
        jest nadal zameldowana w Częstochowie. Nikt sobie nawet nie zdaje sprawy
        jaka to skala. Z 40 osob z ktorymi sie uczylem w szkole sredniej wyjechalo
        ok 20, wrócila czesc,bo np trafilo sie dziecko, rodzice mieli jakis
        interes i bylo za co godnie zyc. To jedyne powody dla ktorych ktos zostal.
        Większosc jest tuaj nadal zameldowana,bo 25-30 latka na dorobku nie stac
        na kupno mieszkania w miescie w ktorym pracują, rynek najmu i przepisy sa
        takie,ze nikt nie melduje czasowo,bo sie boi , zwlaszcza ludzi w wieku
        produkcyjnym . Efekt tej ucieczki bedzie znany,kiedy rówiesnicy dorobia
        sie na swoje M i beda mogli na stale bryknąć, nie patrzac za siebie.
        Jednak za m4 w czestochowie nie jestem w stanie kupic m2 w swoim miescie
        pracy bez sporego kredytu a do tego wole kiedy jednak moje rodzinne miasto
        ma ze mnie podatki. Wyjezdzajac z Czestochowy ponad 3 lata temu nie dzialo
        sie w niej nic, bywajac czasami widze jak nadal sie tutaj nic nie zmienia.
        Jedyne co sie stalo to z wiekszych inwestycji to estakada przy Makro i
        wybudowano Galerie. Powstal nowy market w Pocznesnej i to wszystko. Czemu
        wiec ktos sie dziwi ,ze uciekamy kiedy to miasto sie kompletnie nie
        rozwija?
        Kolejna sprawa, w TRW mlody ambitny czlowiek z ang. znajacy sie na pracy
        moze dostac max 5 tys brutto, kwestia tego jak ktos negociuje, to chyba
        najlepszy pracodawca w miescie. Wiele firm to rodzinne interesy, gdzie
        liczy sie nowy mercedes a nie pracownik, srednie firmy płacą pod stolikiem
        na umowe zlecenie albo podobne rzeczy. Niech ktos sprawdzi ile osób w
        Czestochowie pracujących na etacie przekracza 2 próg podatkowy ?
        zakladam się ,ze mniej niż 0,5% aktywnych zawodowo. Porównajcie to z
        średnią krajową, do tego niech ktos poodejmuje urzedników lepiej
        zarobionych , wszelkie sluzby publiczne - mam na mysli kierownikow i dyr
        oraz ich rodziny na etacie. Wiecie ile zostanie z 240 tyś ludzi?
        Czy to ,ze ktos ma ambicje i chce splacic swoje mieszkanie w 10 lat a nie
        40 jest czyms złym ?
        • Gość: hi Re: To rynek pracy ściąga młodych IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.09, 20:28
          Tomek?
    • Gość: inżynier Re: Młodzi uciekają. Łapmy ich IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.09, 17:51
      Kurcze tak czytam ... ja mam tu po studiach 2500 netto za 40h miesiecznie, jedzenie i mieszkanie u rodziców, jedyny koszt to dojazd 100zł miesięcznie. Jestem więc na czysto 2400.

Branża powiązana z budownictwem.

Czy opłaca mi się wyjeżdżać do innego miasta? Płacić 2000 za jedzenie + lokum? Do tego net, telefon, chemia? A tu idę awansem i odkładam na własny domek ;)

Musiałbym mieć ca 5000 netto żeby mi się opłacił wyjazd z Częstochowy na dzień dzisiejszy. Jak myślicie?
      • Gość: Harry_man Re: Młodzi uciekają. Łapmy ich IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.09, 18:02
        Tobie nie, bo masz wykształcenie w dobrym kierunku. Ale nie wszyscy będą
        budowniczymi. Znajdź sobie tutaj pracę jakoś inż. elektronik czy informatyk...
      • Gość: do inzynier nte inzynier nie wstyd ci tak klamac!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.09, 18:03
        Nie siej propagandy, zachowujesz sie jak sowieta klamiesz!!!!
        • Gość: inżynier Re: nte inzynier nie wstyd ci tak klamac!! IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.09, 18:22
          Gość portalu: do inzynier napisał(a):

> Nie siej propagandy, zachowujesz sie jak sowieta klamiesz!!!!

Powiem Ci wierzyłem, starałem się, szukałem, potrafię rozmawiać z ludźmi, chyba
          mi się udało ;) Pierwszą pensję miałem 1000zł i zaliczyłem już kilka firm.
          Warunki pracy wcześniej były bardzo różne ale na ogół niezbyt przyjemne. Minęło
          niewiele ponad rok i miałem już 2700 na rękę.

Jak mnie ktoś spyta co studiować... powiem budowlanka/informatyka chyba że masz
          głowę do interesu to ją wykorzystaj, nawet bez studiów!! Ja niestety wciąż robię
          na kogoś ;/ Może potrafisz robić wykończenia w domach? Wykorzystaj to, zarobisz
          więcej niż ja. Nie zawsze studia sa najlepszym wyjsciem.

A w czasie szkoły/studiów wyjeżdżaj za granicę do pracy, nie bój się wymian
          studenckich, nabywaj doświadczenie, chodź na praktyki ;)

pozdr
        • jacek_wu Re: nte inzynier nie wstyd ci tak klamac!! 12.11.09, 18:27
          Częstochowska Rada Miasta znana w nieodległej przeszłości z kuriozalnych uchwał
          "zakazujących czegoś tam" powinna zastanowić się
          /kieruję tę sugestię do wyjątkowo twórczych w tej dyscyplinie radnych Wspólnoty/
          czy aby nie uchwalić sprytnej uchwały "O zakazie opuszczania miasta w celach
          edukacyjnych i zarobkowych przez młodzież do lat 40 w związku ze starzeniem się
          społeczności Częstochowy". Oczywiście podniesie się larum: że to zamach na
          wolności, że ograniczenie swobód obywatelskich itp dyrdymały. Tymczasem cała
          procedura uchylenia uchwały przez stosowne gremia wojewódzkie, różne
          sądy,sejmiki, apelacje, instancje i inne, potrwa co najmniej kilka lat, a jak
          dobrze pójdzie to i dłużej, bo spraw w Hadze i Strasburgu mnóstwo. Ale przecież
          liczy się dobro ogółu.
      • Gość: krzychu Re: Młodzi uciekają. Łapmy ich IP: *.net.stream.pl 12.11.09, 18:27
        Ten niby inżynier, na tym forum często zmienia profesje i nicki. Wstyd, ale czy
        ludzie wrony coś takiego mają, śmiem wątpić.
        A po drugie cieńszym tekstem, nikt tu nie jest ślepy!
        • Gość: true Re: Młodzi uciekają. Łapmy ich IP: *.centertel.pl 12.11.09, 18:36
          Nie mieszkam w Cz-wie ale w miescie podobnej wielkości jednak bardzo podoba mi się Częstochowa i chciałbym tu studiować. Niestety nie ma kierunków, które dałyby mi możliwość samorealizacji. Mam nadzieję, że coś się w przeciągu roku - dwóch pod tym względem zmieni chociaż wątpię...
        • Gość: inżynier ku... znowu wieśniaki na forum!! IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.09, 18:51
          Gość portalu: krzychu napisał(a):

> Ten niby inżynier, na tym forum często zmienia profesje i nicki. Wstyd, ale czy
          > ludzie wrony coś takiego mają, śmiem wątpić.
          > A po drugie cieńszym tekstem, nikt tu nie jest ślepy!

Teraz to ci powiem cwaniaczku że jesteś zazdrosnym burakiem z ciasnego bloku.
          Jesteś "niby-mieszczuchem" bo tylko mieszkasz w mieście ale z charakteru jesteś
          wieśniak do tego nieudacznik.
          Nie chciało się iść do pracy, nie chciało się chodzić do szkoły i wstyd ci
          teraz, że dobrej pracy znaleźć nie możesz a do tego wredny zasr*ańcu wylewasz
          żale na forum ubliżając innym!

Takich gadów trzeba tępić!
          • Gość: krzychu Re: ku... znowu wieśniaki na forum!! IP: *.net.stream.pl 12.11.09, 18:57
            Cham chamem na wieki wieków amen - to do inżyniera.
            Więcej nie będzie, nie będę się zniżał do poziomu rynsztoka.
            • Gość: inżynier Re: ku... znowu wieśniaki na forum!! IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.09, 19:01

> Cham chamem na wieki wieków amen - to do inżyniera.
              > Więcej nie będzie, nie będę się zniżał do poziomu rynsztoka.

Rymowicz częstochowski ;) Napisz coś jeszcze o sobie, chętnie poczytamy. Moze
              być trzynastozgłoskowcem.
              • Gość: krzychu Re: ku... znowu wieśniaki na forum!! IP: *.net.stream.pl 12.11.09, 19:31
                Drogi inżynierze, widać żeś techniczny. Przytoczone przez mnie słowa
                wypowiedział bohater Sienkiewicza imć Zagłoba w Panu Wołodyjowskim :)))
                • Gość: inzynier ma racje Re: ku... znowu wieśniaki na forum!! IP: *.anonymouse.org 13.11.09, 03:57

> Drogi inżynierze, widać żeś techniczny. Przytoczone przez mnie słowa
                  > wypowiedział bohater Sienkiewicza imć Zagłoba w Panu Wołodyjowskim :)))

widac kszyhu ześ po wsp czy ajd, jak zwał tak zwał, cytuj se dalej lektury z
                  gimnazjum - trw zaprasza na taśme takich literatów jak ty ;))
    • bjb48 Młodzi uciekają. Łapmy ich 12.11.09, 18:47
      Forum Opole:
      >>Kolejny rok rządów Zembaczyńskiego w Opolu.
      Autor: Gość: moje Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.08, 17:34
      1.Młodzi uciekają z Opola!
      2.Baza na Euro 2012 ..... w Kluczborku!!
      3.Drogi w mieście - stan opłakany!!!
      4.Fatalna komunikacja - korki w mieście!!!!
      5.Brak miejsc parkingowych!!!!!
      ........<<

Forum Kielce:
      >>Autor: Gość: njnj IP: 188.33.46.* 06.11.09, 11:52
      Bezrobocie i bieda to jest wynik obecnych rządów w Kielcach. Rozpacz
      ogarnia jak się pomyśli ile zmarnowali szans dla tego miasta.Trzeba
      z niego uciekać jak najdalej. <<

Myślę, ze na forach każdego masta można znaleźć takie wpisy.
      Wniosek: wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.
      • Gość: Harry_man Re: Młodzi uciekają. Łapmy ich IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.09, 19:21
        Kiepskie miasta wybrałeś na porównanie ;)
        • Gość: Vox populi Młodzi migrują, chcą zmian,wycieczek IP: *.chello.pl 12.11.09, 19:40
          wojewódzkie, więc chyba lepsze... fakt, że znacznie mniejsze i od dawna
          kojarzone z dużo większym zadupiem
          • Gość: Harry_man Re: Młodzi migrują, chcą zmian,wycieczek IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.09, 22:26
            Tia, ale tak samo nieudolne jak nasze...
        • Gość: do Harry_man Re: Młodzi uciekają. Łapmy ich IP: *.54.168.53.tvksmp.pl 12.11.09, 21:36
          Proszę następne przykłady:
          Bydgoszcz:
          Domrowicz -Najgorszy prezydent ostatnich 30 lat
          Autor: Gość: Tomasz IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl   03.09.04, 08:06
          Pamiętam kilku przydentów, ale ten jest najgorszy. Nic pozytywnego w
          sprawie gospodarki, kultury w naszym mieście się nie dzieje.
          Bydgoszcz traci dystans do miast porównywalnej wielkości, a nawet
          tych mniejszych. Drogi -tragedia (np. remont mostu pomrskiego),
          przemysł - lepiej nie mówić(np. upada wszystko), kultura i nauka -
          rozpacz (np. akademia medyczna do torunia), sport - woła o
          pomstę do nieba (wszystkie kluby ledwie zipią)...........

Lublin:
          Czy Lublin to zaścianek?
          Autor: Gość: zwykły człowiek IP: *.199.vip-net.pl   01.10.07, 20:47
          Witam was. Lublin jest zaściankiem. Dlaczego? - postaram się
          streścić, a więc w punktach:
          1) brak miejsc pracy, tak kolejne blaszaki supermarkety i firmy
          akwizytorskie (apollo team) to nie miejsca pracy lecz zwykłe dojnie,
          2) niskie pensje - chyba najbogatsi, czyli notariusze, płacą
          w Lublinie absolwentom prawa po 700-1000 zł na rękę...
          3) fatalna infrastruktura - brak szybkich pociągów, lotniska,
          4) brak miejsc do relaksu i uprawiania sportów,
          5) wszechobecne chamstwo i dresiarstwo
          ............
      • Gość: taki sobie gość bzdura! IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.09, 23:46
        Fakt, w Opolu też ludzie narzekają. Tyle, że średnia płaca jest sporo wyższa,
        niższe bezrobocie, no i są lepsze uczelnie. Miasto nie wyludnia się. Zanim się
        coś napisze warto sprawdzić parę faktów. Znamienne, że w Częstochowie jedne z
        niższych cen nieruchomości. Ludzie głosują nogami. Warszawa, Kraków, Wrocław itd.
        • Gość: szwed Re: bzdura! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 06:06
          Rzeczywiście miasto Opole nie wyludnia się, ale jakoś ludności ubywa......
          wystarczy spojrzeć na dane (większość dużych polskich miast się wyludnia oprócz
          nielicznych wyjątków):

2000 - 128 927
          2001 - 128 591
          2002 - 129 342
          2003 - 128 827
          2004 - 128 864
          2005 - 128 268
          2006 - 127 602
          2007 - 126 748
          2008 - 126 203

ale jak ktoś napisał trzeba sprawdzić.......

stopa bezrobocia rejestrowanego niższa jest w Opolu, średnia płaca o 300 zł
          wyższa, ale z tymi uczelniami to przegięcie nie życzę nikomu wylądowania na
          uniwerku w Opolu......który zajmuje same ogony w kraju wśród uniwerków właśnie i
          niestety to Częstochowę różni że nie ma uniwerku ale jedynie to prestiż bo
          jeżeli miałoby tak się prezentować poziomem jak uniwerek opolski to podziękuje
          wzorować to się można ale na toruńskim na przykład
          • Gość: taki sobie gość Re: bzdura! IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.09, 10:49
            w spadku ludności w obu miastach jest spora różnica, co chyba widać? Zrównać
            częstochowskie 15 tys. do 2 tys. opolskich w ostatnich 9 latach to chyba lekka
            przesada...
            Co do uczelni opolskich nie zamierzam ich bronić, są słabiutkie. Trzeba jednak
            dodać, że częstochowskie jeszcze słabsze. Prawda jest taka, że aby zatrzymać
            (ściągnąć) młodych ludzi potrzebne są lepsze uczelnie - tego co mamy w tej
            chwili nie będę lepiej określał. No i ciekawa praca, której brak. Młodym Jasna
            Góra nie wystarczy.

PS Jestem częstochowianinem na emigracji. Jak już ktoś napisał: najlepsza
            decyzja mojego życia. Prawda jest taka, że z moich znajomych z liceum w
            Częstochowie została co najwyżej połowa. Chyba 3 główne powody: 1. nie mieli
            pieniędzy na wyjazd na studia 2. nie byli zbyt ambitni 3. mieli jakiś rodzinny
            biznes.
            • Gość: szwed Re: bzdura! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 16:37
              Tu się zgodzę że stopień wyludniana się odbywa się w zastraszającym
              tempie.......ale cóż niestety duży wpływ na to maja genialni rządzący i wiele
              przespanych szans niestety.........na przykład na powstanie uniwerku, na
              walczenie o jedną ze stolic województwa tak jak ma to miejsce w
              kujawsko-pomorskim lub lubuskim, ściągnięciu już dawno inwestorów, zadbaniu o
              drogi, kulturę, transport itp. itd.

Niestety Częstochowa jedno z większych miast w Polsce równa do średniej
              krajowej.......powiatowej a nie jest to dobre.....
    • Gość: fan gienka emeryta Re: Młodzi uciekają. Łapmy ich IP: *.80-202-34.nextgentel.com 12.11.09, 19:04
      gady z rakowa nigdzie nie uciekną, jak na złość,
    • Gość: assa Re: Młodzi uciekają. Łapmy ich IP: *.21.pl 12.11.09, 19:42
      "dobry" rozwój gospodarczy miasta bo powstanie następne tesco czy
      tam ikea, ktora zatrudni ludzi z wykształceniem zawdowym bądz
      średnim lecz nie z wyższym nie licząc kilku osób.
      • Gość: true Re: Młodzi uciekają. Łapmy ich IP: *.centertel.pl 12.11.09, 19:58
        A w Toruniu [ przecież mniejsze miasto ] od studentów się roi...
    • Gość: katecheta Re: Młodzi uciekają , podziekujcie Wronie ... IP: *.trustnet.pl 12.11.09, 20:07
      ... już w nniedzielę w REFERENDUM.
    • Gość: racovia Re: Młodzi uciekają. Łapmy ich IP: 217.6.213.* 12.11.09, 20:09
      he he wszyscy spjerdola i zostaniemy tylko my gady rakowskie :)
      • Gość: asystent Prof Szczepński to człowiek Wrony. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.09, 20:40
        Szczepański broni swojego kolesia który wyludnił miasto.
    • mirage75 Młodzi uciekają. Łapmy ich 12.11.09, 21:08
      Zatrzymujac sie wczoraj samochodem na parkingu przy bezplatej bramce
      autotrady rowerowej miedzy Odrzykoniem(Olsztyn)a Kreciwilkiem
      (Czestochowa),zauwazylismy mlodych ludzi w wyczynowych strojach do
      biegania,zblizajacych sie do nas od strony granic miasta.
      Chcielismy ich zatrzymac,ale byli szybsi od nas(mlodzi ludzie po 20-
      tce).
      Po przebiegnieciu wiekszego dystansu,nie zatrzymujac sie pokazywali
      nam rozne haki i faki.
      Mysle ze byli szczesliwi ze udalo im sie oddalic od granic
      Czestochowy.
      -Zaznaczam ze biegli wbrew logice bo na pld.wschod.Byc moze w
      kierunku Krakowa najkrotsza droga po jurajskich drogach.
      Byc moze zeby utrwalic w pamieci piekne jurajskie strony ?
      • pluto37 Re: Młodzi uciekają. Łapmy ich 12.11.09, 21:56
        mirage75 napisał:

> Chcielismy ich zatrzymac,ale byli szybsi od nas(mlodzi ludzie po
        20- tce).
        Po przebiegnieciu wiekszego dystansu,nie zatrzymujac sie pokazywali
        > nam rozne haki i faki.

Po 20-tce? Kiedys wracalem z Warszawy i miedzy Piotrkowem a
        Radomskiem w szczerym polu szostka takich wiejskich babokow od 4 do
        7 lat na oko do pociagu wystawiala srodkowe paluchy:)))
        I nikt ich nie chcial ani zatrzymywac, ani gonic.
        Takie czasy:)
        Nawet angrusz bogobojny uzywa brzydkich wyrazow, lamie zasady
        dobrego wychowania i oszukuje publicznie forumowa widownie.
        Ale na takie cus" juz starozytni Rosjanie narzekali.
        > Mysle ze byli szczesliwi ze udalo im sie oddalic od granic
        > Czestochowy.
        > -Zaznaczam ze biegli wbrew logice bo na pld.wschod.Byc moze w
        > kierunku Krakowa najkrotsza droga po jurajskich drogach.
        > Byc moze zeby utrwalic w pamieci piekne jurajskie strony ?
        • lot_nad_gniazdem_tawro Re: Młodzi uciekają. Łapmy ich 12.11.09, 22:58
          Dobrze, że Ci pokazywali środkowy palec. Wiedzieli kto na nich patrzy ...
          • Gość: przyjęty Re: Młodzi uciekają. Łapmy ich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.09, 00:39
            Po co uciekać z Częstochowy,lepiej zatrudnić się w STRAŻY MIEJSKIEJ.Łykają
            wszystkich chętnych bo mają duże braki kadrowe.Robota lekka,łatwa i przyjemna.Od
            czasu
            do czasu trzeba pogonić dla picu babkę z pietruszką.Poza tym jak sucho to
            marszruta od ławki do ławki.Jak pada to się idzie do jakiegoś ciecia,przesiedzi
            w radiowozie lub jakimś bloku.
            • mirage75 Re: Młodzi uciekają. Łapmy ich 13.11.09, 00:56
              Wydaje mi sie ze Ci ktorzy uciekali,nie mysleli o cieplej posadce w
              strazy miejskiej.
              Za dobrze biegali i dziwnie sie odgrazali w strone Czestochowy.Moze
              ze zlosci ze nie mieli mozliwosci sie tutaj realizowac zawodowo,albo
              naukowo.Moze nie dostali pracy w policji,albo U.M.
              A moze byli to kibice jakiegos krakowskiego klubu,ktorych pogoniono
              z Rakowa?
              Szkoda ze nie mialem psa by mi pomogl naklonic ich do powrotu w
              rodzinne stony?
              Moze bym jakis order dostal,za sciagniecie "talentow" do miasta.
              Fikcyjna analogia dopasowana do artykulu.Nie ciezko ja zrozumiec.
    • racjonalista4 Jak to nie ma perspektyw!? 13.11.09, 09:29
      Przecież w Częstochowie są same perspektywy! Klasztory, Kościoły
      niemal na każdej ulicy, kaplice i kapliczki, cuda i cudowne obrazy,
      łaska boska płynąca szerokimi ulicami i pielgrzymki, takie wspaniałe
      pielgrzymki. No gdzie indziej tak jest!? Gdzie jest takie drugie
      miasto!? A Wy piszecie, że brakuje perspektyw. Przecież Częstochowa
      to jest BOSKI RAJ NA ZIEMI!!!
      • Gość: Psychiatra Re: Jak to nie ma perspektyw!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.09, 18:16
        Fanatyczny ateizm to jedna z najgorszych chorob psychicznych pod sloncem.
    • Gość: szczęśliwy A ja jestem bardzo zadowolony IP: 193.138.241.* 13.11.09, 09:35
      3 lata temu przeprowadziłem się do Czewy z ... Wrocławia. Tam praca w korporacji (60h tygodniowo) i brak czasu na wszystko (dosłownie) Perspektywa, że dzieci rozpoczną szkołę podstawową z 1000 innych dzieci i na II zmianę. Wybraliśmy Czewę z wieu powodów rodzina na miejscu, zapewniony dach i pomysł na własną działalność. Tutaj uzyskałem wsparcie z EU założyłem własną firmę i cieszę się spokojniejszym, wolniejszym życiem. Mamy czas na rozwój naukowy, życie rodzinne i wypad do lasu czy w góry. Wrocław i podobne miasta są dla studentów, turystów i lubiących taki klimat. Nie narzekajcie tylko spójrzcie wokół co możecie zrobić dla siebie i otoczenia.
    • Gość: TYM Maja racje IP: *.chello.pl 13.11.09, 10:51
      do teacher.gr8 niedziwie sie po obejzeniu rankingu pracownikow i
      pracodawcow w UniEu.coz Polscy pracownicy sa szanowani za kulture
      pracy za osobiste zaangazowanie do pracy oraz za co jest!!!
      najwazniejsze nie okradaja swego pracodawcy!!!!a co psiza o naszych
      pracodawcach w tym raknkingu podanym przez TVN24 nasi pracodawcy
      oszukuja pracownika z czasem wyplaty zanizaja jego wyplate to jest
      nagminne
    • Gość: ender ale za to mamy muzeum pielgrzymkowania i Jasną IP: 193.138.241.* 13.11.09, 10:57
      Górkę, no jeszcze parę muzeów...
      • Gość: zadowolona wyjechalam i nie zaluje IP: 78.144.105.* 13.11.09, 13:56
        Wyjechalam z CZESTOCHOWY i z POLSKI z cala rodzina

i nie zaluje.

dzieci poczatkowo byly na nie, a teraz nie chca slyszec o powrocie do domu, do
        POLSKI.

TU po 2 latach mam wyposazone mieszkanie, prace samochod,dzieci chodza do dobrej
        szkoly.
        Maja zajecia w szkole zgodne z zainteresowaniami, maja dobre kieszonkowe, ktore
        dostaja jako dodatek rodzinny.
        inne ZYCIE BEZSTRESOWE, duzo latwiej i lepiej jak w POLSCE

w Czestochowie nie mialam pracy, a lazenie do PUP byloponizajace, tym bardziej ,
        ze pracowaly tam LALUNIE,ktore nie wywiazywaly sie ze swoich obowiazkow.
        nawet nie wiedzieli kiedy kto sie odhaczal, bo mnie potwierdzili ze nie
        zglaszalam sie , a na kartotece bylam!!

Zastanawiam sie nad tym zestawieniem statystycznym.....z tego co wiem to URZAD
        sie strasznie rozrosl, i wprost proporcjonalnie do ilosci "uciekajacych" wzroslo
        zatrucnienie w Urzedach.
        CZY TO JEST DOBRA GOSPODARKA?
        • Gość: menadżer Re: wyjechalam i nie zaluje IP: *.net.stream.pl 13.11.09, 22:27
          Niech mi ktoś nie pieprzy,że można pracować w straży miejskiej-to absurd.Mój
          brat pracował kilka lat ;dorobił się depresji i choroby psychicznej;jest wrakiem
          człowieka.Doprowadziły go do tego inwigilacja przełożonych i wieczne kontrole.A
          ja kiedyś to dziadostwo miałem wątpliwość szkolić.
        • Gość: Harry_man Re: wyjechalam i nie zaluje IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.09, 09:48
          Pochwal się w jakim kraju masz te dobre szkoły dla dzieci. Bo chyba nie w UK, co? ;]
    • mirage75 Referendum dla mieszkancow w niedziele 13.11.09, 23:54
      A co to za hydra wylazla zza biurka.
      Smok wieloglowy ziejacy ogniem i buchajacym siarka.
      Niech on uwaza bo na Stradomiu jednostka jest nowa,
      gasic takich podpalaczy wielce gotowa.

Trzynastego w miescie dzieja sie cuda,
      Trzynastego prezydent liczy ze sie uda.
      Trzynastego wszyscy maja juz dosc
      Pietnastego niektorych spali jednak zlosc.

Do wszystkich sklonowanych i gadajacyh jednym glosem .
      Referendum jest dla ludzi,ktorzy poczuwaja sie do obowiazku wzgledem
      siebie,rodziny,miasta i kraju.
      I to oni zdecyduja jaki tu bedzie porzadek.
      Takze Ci,ktorzy pojda zaglosowac za pozostaniem prezydenta Wrony
      na obecnym stanowisku.

Wszyscy inni ktorzy sie nie poczuwaja do takiego obowiazku
      beda po prostu nieobecni,podpieci pod tzw.niebyt.
      A niebyt nie istnieje.
      Dlatego tez proponuje wylaczyc Wasze radiostacje,nadajace wszystkie
      na tej samej czestoliwosci,i pojsc spac.

Zapowiada sie dlugi weekend,i dobrze zebyscie spedzili go jak
      najdalej od Czestochowy.
      Wszyscy razem,najlepiej gdzies nad morzem.
      Proponuje wybrzeze szczecinskie.

I nie zaczepiajcie prosze,juz ludzi.
      Jestescie najlepsi,najpiekniejsi,najzdolniejsi
      Slowem.Identyczni jak Wasz szef,a nasz jeszcze obecny prezydent.
      To my decydujemy.
      Wy zostajecie za progami komisji wyborczych.
      I niech tak juz zostanie.
    • Gość: xxc Re: Młodzi uciekają. Łapmy ich IP: *.143.lesio.net 14.11.09, 10:00
      Proponuje w ramach zatrzymywania młodych zbudować jeszcze kilka
      marketów - w końcu jeszcze nie wszytkie marki są w Cz-wie i nie w
      każdej dzielnicy jest market. Poponuje kojejne atrakcyjne tereny
      oddać pod kojene galerie i centre handlowe czy super i hiper
      markety. A wtedy gwarantuje nabór na nasze Czestochowskie uczelnei
      bedzie można prowadzić przez cały rok i też kompletu nie bedzie a
      miasto bedzie się wyudniać.
      W tej chwili w bardzo atrakcyjnym mijscy w rejonai ulicy Puaskiego
      bedzie otwierał sie kolejny market LIDL - innymi słowy co budowa to
      maket. A kiedy do jasnej andromedy pojawisiektoś co da pracę?
      Prawdziwą pracę dla młodych absolwentów uczelni aby nie musieli
      uciekać z miata? Proponuje wiecej marketów a wkrótce naprawde
      staniemys się 100 tyś miastem. To tak dla przemyślenia dla
      decydentów z Cz-wy bez względu z jakiej opcji by się nie wywodzili.
    • harry_man 5 najbardziej magnetycznych miast w Polsce!!!! 14.11.09, 11:37
      Nie uwierzycie na co właśnie trafiłem:

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,7253485,Miasta_najbardziej_magnetyczne.html

SZOK!!!
      • Gość: danka Re: 5 najbardziej magnetycznych miast w Polsce!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.11.09, 15:36
        @harry_man ,

dlaczego "SZOK!!!"?
        Jakie pytanie, taka odpowiedź.
        Co to znaczy "najbardziej godne zaufania miejsce w Polsce" ?
        Można się domyślać, że chodzi o sanktuarium maryjne i postrzeganie miasta przez pryzmat miejsca łaskami i cudami słynącymi.
        Marka miasta cieszy, ale tylko wtedy gdy nie jest "pustakiem marketingowym" i sprzyja przyciąganiu do miasta nowych mieszkańców, turystów, inwestorów czy studentów. Tu jest sedno i trudność skutecznej promocji wizerunku miasta.
        I warto zauważyć, że w tym rankingu Zakopane zostało uznane "za najbardziej znane polskie miasto na świecie".
        • Gość: allek Re: 5 najbardziej magnetycznych miast w Polsce!!! IP: 123.111.230.* 14.11.09, 22:46
          Opole ma jednak coś czego Częstochowa nie ma. Tworzy jednolity, zwarty organizm.
          Tu jest Częstochowa i nic. Tam jest Opole i cały podmiejski organizm. Jeśli
          ludzie uciekają to nie stricte z miasta, ale pod miasto. W Częstochowie po
          prostu uciekają.

A co do uczelni. Uczelnia nie jest żadnym wyznacznikiem. Dobry pracodawca nie
          patrzy na dyplom, ale na kompetencje i umiejętności. To czy się studiowało w
          cz-wie, katowicach czy warszawie nie ma żadnego znaczenia. A wy sobie wierzcie w
          te rankingi w gazetach. Przynajmniej dziennikarze mają pracę heh.
    • zaniedbywany_maz Re: Młodzi uciekają. Łapmy ich 14.11.09, 23:14
      ktoś tam napisał, ze rozwój zatrzymał się w 1999 roku
      a co się wtedy wydarzyło? to wtedy trafiliśmy pod skrzydła katowic... jakby
      cz-wa nadal była województwem byłaby w całkiem innym miejscu niż obecnie

zresztą nie trzeba mówić o własnym województwem... kto odpowiada za to, że w
      cz-wie nie ma ani wojewody ani marszałka... zielona góra, gorzów, toruń,
      bydgoszcz - dwa województwa = 4 stolice... a tu się nie dało?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka