Dodaj do ulubionych

Wójt i windykatorzy

07.01.10, 16:02
Po co tyle szumu, radni otrzymali postanowienie o przedstawieniu zarzutów
wójtowi gminy z którego jasno wynika, że 20 zarzutów dotyczy dróg, a 21 zarzut
planu zagospodarowania przestrzennego... czy na ten ostatni zarzut też jest
potrzebna opinia biegłego?? jeżeli nie, to dlaczego w tym zakresie się nic nie
dzieje, czyżby i to zostało zawieszone?? Poproszę o odpowiedź bardziej
rozeznanych w temacie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wojciech Re: Wójt i windykatorzy IP: *.sfc.pl 08.01.10, 09:36
      Najwazżniejsze, że wójt jest zainteresowany jak najszybszym wyjaśnieniem stawianych mu zarzutów;)
      • Gość: jutu Re: Wójt i windykatorzy IP: *.tktelekom.pl 08.01.10, 09:49
        Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to że jak piszą wcześniej wójt chce
        szybkiego wyjaśnienia sprawy a z drugiej strony jego obrońcy robią wszystko by
        wyjaśnienie sprawy i doprowadzenie do procesu wydłużyć w czasie po to by mógł
        startować w nadchodzących wyborach na wójta. Zresztą to co w tej chwili robi
        wskazuje zdecydowanie na to,że będzie właśnie tak.Swiadczą o tym liczne litry
        alkoholi jakie wójt stawia gdzie się da nawet na spotkaniach opłatkowych z
        emerytami.
        • Gość: Truskolasy Re: Wójt i windykatorzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.10, 09:56
          Widać nie znacie Szanownego pana Wójta jest to człowiek któremu mieszkańcy plują
          w twarz a on mówi że pada deszcz. I pewnie że chce szybkiego wyjaśnienia sprawy,
          byle by po wyborach bo do emerytury par lat brakuje i jest to niestety jego
          autorska wypowiedź. Tak wielkiej buty i chamstwa reprezentowanego przez pana
          Wójta i jego pracowników jest oszałamiająca. NP> W mojej miejscowości wybudowano
          plac zabaw składających się z jednej huśtawki, zjeżdżalni i piaskownicy - koszt
          50 tyś zł. Koszt wykonania placu zabaw w parkach jasnogórskich to 70 tyś zł -
          jest różnica.
          NOWA WRĘCZYCA NOWI LUDZIE
          • Gość: TYM Re: Wójt i windykatorzy IP: *.chello.pl 08.01.10, 13:21
            do Truskolasy wiec chyba to przedstawiles prokuraturze co? jako
            dowody badz jako mozliwosc popelnienia przestepstwa o
            niegospodarnosci???
            • Gość: Truskolasy Re: Wójt i windykatorzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.10, 13:56
              A co to obrońcy wójta zaczynają już działać, naprawdę nie wiem za Ludzie tego
              człowieka popieracie. Dość 30 lat nadużyć i przekrętów.
              7 MILIONÓW DEFICYT GMINY - to jakaś paranoja szczególnie biorąc pod uwagę kredyt
              na rozbudowę budynku Urzędu Gminy i kilka innych "nietrafionych" choć oczywiście
              zgodnych z prawem inwestycji.Licząc ludność gminy około 16 tysięcy to prawie 500
              zł deficytu na mieszkańca to naprawdę dobry wynik. Myślę że wśród Gmin wiejskich
              jesteśmy choć raz w czołówce
              NOWA WRĘCZYCA NOWI LUDZIE
              • jet123 Re: Wójt i windykatorzy 08.01.10, 14:37
                Wniosek M. Prubanta

20/ Kolejna sprawa – ponieważ w miesiącu maju tego roku Pan Minister wydał Rozporządzenie Rady Ministrów

w sprawie wynagrodzeń pracowników samorządowych zatrudnionych w Gminach, Starostwach i Urzędach Marszałkowskich. W miesiącu maju nastąpiła podwyżka pracowników administracyjnych z Urzędu gminy. Ta podwyżka średnio dla poszczególnego pracownika wynosiła 508, 76 zł brutto, zostało wypłacone od stycznia tego roku. Pan Wójt uwzględnił podwyżkę pracowników całej administracji łącznie z pracownikami Mu podległymi, czyli Panią Skarbnik, Panią Sekretarz.

Jako Przewodniczący Rady wnioskuje, aby w jakiś sposób zmotywować Wójta do dalszej pracy, a najlepszą motywacją w moim przekonaniu jest sprawa finansowa.

Ponieważ to wynagrodzenie, które Pan Wójt do tej pory otrzymywał wynosiło 4.850 zł brutto, jest to wynagrodzenie podstawowe, gdzie na dzień dzisiejszy niektórzy z pracowników z tej wyższej kadry zbliżyli się do tej kwoty. Ja jestem w podobnej sytuacji, jeżeli chodzi o własną firmę, gdzie zależy to tylko i wyłącznie od Rady Nadzorczej i wiem, że tej osobie, której w zasadzie pracuje i wykonuje te obowiązki jest ciężko w jakiś sposób przekonać do podwyższenia tego wynagrodzenia, nie mniej jednak uważam, że…mówię o osobie Pana Wójta wydaje mi się, że On niechętnie do tego podchodził już kiedyś. Ja Państwu przedstawię jak to wygląda w gminach ościennych i w Starostwie. Zawsze odkąd pamiętam, a jestem tutaj 10 lat, że gminy ościenne porównawcze – Gmina Kłobuck była na tym samym poziomie finansowym co nasza Gmina, bo były to dwie największe gminy z całego powiatu. 12 września 2008 roku wynagrodzenie Burmistrza Kłobucka wzrosło i na dzień dzisiejszy wynagrodzenie Pana Burmistrza 11.380 zł brutto, również wynagrodzenie Starosty Kłobuckiego wynosi na dzień dzisiejszy 9.996 zł brutto, czyli Ich wynagrodzenie jest wyższe o praktycznie 2.300 zł biorąc pod uwagę wszystkie składniki wynagrodzenia. Proponowałbym zgodnie z tabelą zaszeregowania, którą przedstawił Pan Minister w Rozporządzeniu, aby wynagrodzenie Pana Wójta wynosiło 6.000 zł brutto wynagrodzenie zasadnicze plus pochodne od wynagrodzeń relatywnie do tego wynagrodzenia, czyli wysługa lat w tym wypadku wynosiłaby 1.200 zł, dodatek funkcyjny 2.100 zł, dodatek specjalny 1.600 zł i ogólne wynagrodzenie brutto wynosiłoby 10.900 zł, czyli byłoby wówczas podobne do wynagrodzenia Burmistrza Kłobuckiego. Chciałbym dodać, że 10.900 zł odejmując koszty podatku, koszty narzutów jest to ok. 33%, czyli de facto ta osoba dostaje ok. 7.000 zł. Chciałbym, żebyście Państwo zrozumieli jedna rzecz, bo nie chciałbym być w tym momencie posądzony o stronniczość co do Pana Wójta, ale jestem w takiej samej sytuacji w swojej firmie.

Praktycznie ta praca, którą się wykonuje jest 24 h na dobę i 7 dni w tygodniu.

Ponieważ My w tygodniu pracujemy 5 dni, a ta osoba, czy w sobotę, czy w niedzielę kiedy sa jakieś imprezy, są jakiegoś rodzaju spotkania musi uczestniczyć i reprezentować tą Gminą.

Wydaje mi się, że jest to troszeczkę kwotą śmieszną, gdzie załóżmy Prezes Polskiej Piłki Nożnej bierze ok. 28.000 zł. takie jest moje zdanie. Państwo oceńcie sami, bo ja wiem, że to w jakiś sposób będzie tworzyło komentarze, będzie tworzyło różnego rodzaju zawiść wśród ludzi, bo ludzie niektórych rzeczy nie rozumieją. Nie rozumieją tego, bo nigdy nie byli na tym miejscu i nie wiedzą rzeczy ciekawych ta dana osoba otrzymuje, a mianowicie, wszelkiego rodzaju obelg, zgrzytów, które trzeba przyjąć. Wierzcie mi Państwo, że siedzi się za biurkiem, a z drugiej strony trzeba wysłuchać każdego i każdemu przyznać racje

Pan Henryk Krawczyk – Wójt Gminy proszę Państwa tyle jest szumu wokół mojej osoby i to takiego i medialnego, w prasie, gdzie tylko i każda taka sprawa wywołała ogromnego szumu. Nie wiem, czy na sesji nie będzie telewizji w związku z tym, żeby sprawę podnieść niewiadomo do jakiej rangi i sprawę diet dla Radnych. Suchej nitki na nas nikt nie zostawi, dlatego zastanawiam się, czy jest w ogóle sens temat mojego wynagrodzenia w ogóle ruszać. Przewodniczący już kiedyś proponował, też prosiłem, że to nie ma sensu, nie wiem…? Wiadomo, że każdy chciałby zarabiać w miarę dużo, ale to wywoła tyle szumu, tyle zgrzytów, że nam się wszystkim odechce

Pan Ryszard Francik – Przewodniczący Komisji Polityki Społecznej Panie Wójcie, jeszcze się taki nie narodził, żeby wszystkim dogodził, także tym akurat niech się Pan nie zraża. Uważam, że wniosek Pana Przewodniczącego należy poprzeć

Radny Pan Robert Mańczyk kiedy Pan Wójt miał ostatnio podwyżkę?

Pan Henryk Krawczyk – Wójt Gminy cztery lata temu, z tym że to jest ta sama tabela co była, tylko w tabeli wzrosła rozpiętość, wzrosła ta kwota główna, ale to mimo wszystko, ja już swoje zdanie powiedziałem

Przewodniczący Komisji Budżetowej Pan Wiesław Żerdziński poddał pod głosowanie przedstawiony wniosek w sprawie podwyższenia diet Radnych Rady Gminy Wręczyca Wielka

Wniosek został pozytywnie zaopiniowany (przy 8 głosach „za”, 1 głosie „przeciwnym” i 2 głosach „wstrzymujących”).

Popieram, NOWA WRĘCZYCA NOWI LUDZIE
                • Gość: Truskolasy Re: Wójt i windykatorzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.10, 15:11
                  To tylko potwierdza moją teorię niestety samorząd to : Rada Gminy która kieruję
                  działaniami Wójta jako organu WYKONAWCZEGO a, w naszej ukochanej gminie to wójt
                  dyktuje Radzie co i jak ma działać, nie jest dobrze kiedy niema żadnej opozycji.
                  mało tego moi radni, (czyli radni z mojej miejscowości) z tego co zdążyłem się
                  zorientować, mało kiedy zabierają na RG głos, nie mówiąc już o sprzeciwianiu się
                  wójtowi.
                  Niestety problemów jest wiele, a działania wójt i Rady gminy nadają się na
                  scenariusz piątej serii Rancza. Niech to będzie pewnego rodzaju hasło do
                  aktywizacji mieszkańców naszej Gminy
                  Nowa Wręczyca Nowi Ludzie :)
                  • Gość: Jurek Re: Wójt i windykatorzy IP: *.sfc.pl 08.01.10, 15:34
                    Kogo my wybraliśmy. Czy podnoszenie uposażeń to jedyny cel tej rady ? Wstyd i jeszcze raz wstyd !!!
                    • Gość: wręczyczanin Re: Wójt i windykatorzy IP: *.tktelekom.pl 08.01.10, 19:14

3/ Do projektu uchwały w sprawie sposobu ustalenia wynagrodzenia Wójta Gminy:

Radny Tomasz Szymański:
                      - Widzę, że dzisiaj mnie przypadło tylko w udziale zabierać w większości głos,
                      no ale chyba taka jest moja rola w tej Radzie Gminy i chciałbym się odnieść do
                      tejże właśnie uchwały, która jest już przygotowana odnośnie ustalenia uposażenia
                      Wójta Gminy.
                      Mówiąc krótko i na temat - o podwyżkę tego uposażenia wystąpił Pan
                      Przewodniczący Rady, Pan Prubant i według mojej oceny uzasadnienie jakie Pan
                      przedstawił przy tej okazji jest żenujące i nie ma żadnych słusznych racji, co
                      więcej – jest nie etyczne i nie moralne. A dlaczego, to za chwilę przedstawię.
                      Według mnie, jak można występować o tak znaczącą podwyżkę, bo jak tutaj Pan
                      zaznaczył to jest suma 6 000 zł brutto - Panu Wójtowi, który w bieżącym roku
                      2008 był dwukrotnie karany przez Regionalną Izbę Obrachunkową w Katowicach za
                      naruszenie dyscypliny finansów publicznych w dniu 5 czerwca – karą nagany, a w
                      dniu 19 września – karą upomnienia.
                      I tak w jednym, jak i w drugim przypadku – z wpisaniem do akt personalnych.
                      - 28 -
                      Co więcej – wszyscy znamy również sprawę jaka toczy się obecnie, czy jest
                      prowadzona przez Prokuraturę Rejonową w Częstochowie i wiemy o tym, że w
                      miesiącu kwietniu Prokuratura postawiła Panu Wójtowi 21 zarzutów związanych z
                      przetargami dot. budowy dróg gminnych, jak też antydatowania dokumentu, który
                      naraził Gminę na stratę ponad 200 000 zł.
                      Sprawa następna – to biorąc pod uwagę dwuletnie nasze tutaj działania, nasze
                      uczestnictwo w Radzie Gminy - również uważam dużym mankamentem to, że Gmina jako
                      taka nie pozyskała praktycznie żadnych środków z Unii Europejskiej mimo, że
                      występowała o te środki. Nie wiem dlaczego akurat nie mamy tego szczęścia, czy
                      mamy złego pracownika który występuje o te środki i nie umie opracowywać
                      odpowiednich dokumentów.
                      Zresztą na to też było przyzwolenie tutaj Państwa Radnych, ponieważ w krótkim
                      okresie czasu żeście zlikwidowali Komisję, która była od początku
                      ukonstytuowania się Rady Gminy powołana i która się miała zajmować przyznawaniem
                      tych środków z Unii Europejskiej.
                      Dalej w swoim wniosku, który Pan Przewodniczący Rady przedstawił, cytuję - tak
                      Pan powiedział na połączonych Komisjach Polityki Społecznej i Budżetowej: że
                      „aby w jakiś sposób zmotywować Wójta do dalszej pracy, a najlepszą motywacją w
                      moim przekonaniu jest sprawa finansowa”. Koniec cytatu.
                      - Ja z tego rozumiem, że Pan Wójt nie chce dalej pracować, to należy podnieść mu
                      uposażenie to będzie pracował – tak ja to odbieram.
                      Dalej Pan, Panie Przewodniczący żali się nad samym sobą słowami cytuję: „ja
                      jestem w podobnej sytuacji, jeżeli chodzi o własną firmę” , tu chciałem wtrącić,
                      że nie wiedziałem że firma w której Pan pracuje w Kłobucku jest Pana własnością.
                      Dalej przytacza Pan ile zarabia Pan Burmistrz Kłobucka, ile zarabia Pan Starosta
                      Kłobucki. Panie Przewodniczący Prubant – nie można wszystkich mierzyć jedną miarką.
                      Następnie wylicza Pan, że Wójt powinien zarabiać według Pana 10 900 zł brutto –
                      zgoda, tyle wójt powinien zarabiać, ale zadam teraz Panu pytanie, czy np. w Pana
                      firmie dopuszcza Pan do tego, by podwyższać uposażenie pracownikowi kiedy ten
                      jest karany za to, że źle pracuje, że nie wywiązuje się z obowiązków przez Pana
                      czy przez swoich bezpośrednich przełożonych.
                      Sprawa następna, o której Pan mówi - cytuję: „Praktycznie ta praca, którą się
                      wykonuje jest 24 h na dobę i 7 dni w tygodniu. Ponieważ My w tygodniu pracujemy
                      5 dni, a ta osoba, czy w sobotę, czy w niedzielę kiedy są jakieś imprezy, są
                      jakiegoś rodzaju spotkania musi uczestniczyć i reprezentować tą Gminę. Wydaje mi
                      się, że jest to troszeczkę kwota śmieszna”, wspomina Pan tu o „zawiści,
                      bo ludzie niektórych rzeczy nie rozumieją. Nie rozumieją tego,
                      bo nigdy nie byli na tym miejscu i nie wiedzą rzeczy ciekawych co dana osoba
                      otrzymuje, a mianowicie, wszelkiego rodzaju obelg, zgrzytów, które trzeba
                      przyjąć”. I na zakończenie mówi Pan, również cytuje Pana wypowiedź: „Wierzcie mi
                      Państwo, że siedzi się za biurkiem, a z drugiej strony trzeba wysłuchać każdego
                      i każdemu przyznać racje”.
                      - Wie Pan, jeżeli w ten sposób rozumie Pan służbę Polsce, to tylko mi Pana żal,
                      a w ogóle - to po co Pan się w ogóle zgodził zostać Przewodniczącym Rady Gminy,
                      po co Pan się zgodził zostać Prezesem. Niech się Pan zrzeknie tych swoich
                      stanowisk i będzie Pan miał święty spokój. Bo Pan mówi, że musi Pan
                      reprezentować, musi Pan w niedziele jeździć i m.in. Pan Wójt.
                      A tutaj jeżeli chodzi o to, to również chciałem powiedzieć że wójt startując na
                      stanowisko wójta, i biorąc pod uwagę to, że zostanie wybrany wójtem - to chyba
                      dobrze zdawał sobie sprawę z tego, że to nie jest praca 5 dni w tygodniu, tylko
                      praca na okrągło. I to nie jest jakieś tutaj według mnie uzasadnienie, że bardzo
                      dużo pracuje i w związku z tym należy mu to uposażenie podnieść.
                      Tłumaczenie Pana, że ile trzeba poświęceń by sprawować urząd wójta jest jak
                      najbardziej chybione, bo każdy kto chce być wójtem powinien zdawać sobie z tego
                      sprawę, że właśnie tak, a nie inaczej będzie pracował i daruj Pan sobie to
                      uzasadnienie jakie Pan przytoczył by wójtowi podnieść uposażenie – mnie ono w
                      żadnym wypadku nie trafia do przekonania i będę głosował za tym, aby Panu
                      Wójtowi w chwili obecnej uposażenia nie podnosić, bo na nie według mojej oceny
                      nie zasługuje. Dziękuję.
                      Przewodniczący Rady Gminy Pan Marek Prubant:
                      - dziękuję, proszę Państwa musiałbym się tutaj odnieść dłużej dyskutując, ale
                      wydaje mi się, że w tym momencie to nie ma o czym dyskutować z tego względu, że
                      Pan Szymański ma swoją wizję świata i swoje poglądy na dany temat.
                      - 29 -
                      A niestety mamy demokrację i ja mam prawo wypowiadać się na ten temat tak jak
                      ja uważam i jakie są moje odczucia, a demokracja jest tutaj na tej sali i każdy
                      zdecyduje sam sobie, czy przyznanie tej pensji o którą ja wnioskowałem będzie
                      zasadne, czy nie. Jeżeli byśmy patrzyli tylko i wyłącznie pod tym kątem że Pan
                      Szymański coś narzuci nam, i my to mamy wykonywać w ten sam sposób jak Pan sobie
                      to wyimaginował w głowie, to wydaje mi się, że byłoby to całkowicie odległe od
                      tego, co przeciętny człowiek rozumie pod słowem demokracja
                      Jeżeli chodzi o firmę, którą kieruję – to odpowiem Panu że jest w niej ponad 100
                      osób i może Pan się zapytać równie dobrze jutro, czy pojutrze - jak ci ludzie
                      pracują i za jakie pieniądze. A jest ona po części moją firmą, z tego względu
                      że posiadam udziały członkowskie w tej firmie.
                      Proszę Państwa, nie będę dłużej dyskutował odnośnie tego, czy mój wniosek jest
                      słuszny czy nie – Państwo ocenicie sami, bo można mieć wiele zastrzeżeń co do
                      pracy wójta – moje odczucie jest takie. A Państwo zdecydujecie w głosowaniu nad
                      tym. Nie będę się odnosił dalej do tego co Pan powiedział, z tego względu że
                      uważam, że byłoby to może nawet trochę przykre
                      Radny Tomasz Szymański:
                      - przykre może to być proszę Pana dla Pana, ja wypowiedziałem swój osąd, Pan
                      powiedział swój i zostawmy to swojemu biegowi
                      Przewodniczący Rady Gminy Pan Marek Prubant:
                      - i wszystko na ten temat
                      • Gość: Prorok Re: Wójt i windykatorzy IP: *.cdma.centertel.pl 08.01.10, 19:35
                        Niestety czytając to wszystko widać, że wójt stworzył sobie cyrk ze
                        swoimi małpkami, a każdy kto ma czelność mieć odmienne zdanie, ma swój
                        świat czyli uważany jest za .........
                        Szkoda, że tak niewielu ma odwagę do wypowiadania swojego zdania, bez
                        względu czy, mądre czy nie każdy z nas ma do tego prawo i zgadzam się
                        że najwyższy czas na Nową Wręczycę i Nowych Ludzi.
                        • Gość: gregory Re: Wójt i windykatorzy IP: *.rev.masterkom.pl 09.01.10, 19:25
                          Ciekawi mnie jedna sprawa, jak to jest, że jedna firma odśnieża
                          drogi gminne, a druga posypuje piachem, przecież to powinno inaczej
                          wyglądać,tak że jeżeli wygrywa dane przedsiębiorostwo przetarg na
                          odśnieżanie to automatycznie sypie piachem i solą. Może wójt odpowie
                          czym się sugeruje rozbijając jedno zadanie na dwie firmy??
                          • Gość: Y Re: Wójt i windykatorzy IP: *.tktelekom.pl 11.01.10, 22:22
                            Po co ma Ci odpowiadać przecież musiał swojemu kumplowi dać zarobić za to że nie
                            sypał go w sprawie przetargów a i przy okazji może i jemu coś skapnie.Przecież w
                            tej Gminie jeden przekręt goni drugi i puki pan K. będzie wójtem to tak będzie
                            się cały czas działo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka