johny5678 21.02.10, 22:52 No i super. W końcu tegoroczna zima powoli przechodzi do historii. Ten śnieg, lód, mróz, dały się ludziom we znaki. A teraz to spłynie i będzie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: romek Re: Idzie odwilż na całego. Czy mamy się bać powo IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 22.02.10, 00:00 i bardzo dobrze... niech to juz spłynie ,potopi się... ile można z tą zimą !? temperatury minusowe -25 , śniegi , lody , oblodzenia diabelne że auta odkuć się nie dało , no ta zima pałkę przegieła totalnie i niech już to wszystko jak najszybciej stopnieje :) Wole deszcz i plusową temperature , a nie ostrą zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6 Zbiorniki retencyjne zbudowane, wały poprawione? IP: *.apus-net.pl 22.02.10, 08:42 Jakie to polskie. na dwoje babka wróżyła, bedzie powódź czy nie. a może będzie, a może nie. zbudowano zbiorniki retencyjne? poprawiono wały, oczyszczono, pogłębiono rzeki w miejscach gdzie często wylewają? z pewnością nie. oczywiście nie ma pieniędzy. i tak dookoła wojtek. jak zaleje, powołają sztab i dopiero wtedy będą działać. potem se dyplomy powręczają za dobrą pracę. niekompetencja, wróżbiarstwo i filozofia: "jakoś to będzie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l z innych forów IP: *.apus-net.pl 22.02.10, 09:31 "Powódź jest nieunikniona i to bardzo duża , koryto Wisły zamulone , same wyspy , płytkie i nie będzie w stanie pomieścić wody z dopływów , zaczną się lata prawdy ,komuna pogłębiała dno , ale i koryta rzek , melioracja była zbawieniem dla ludzi mieszkających w dorzeczach rzek , dzisiaj nie ma kto , nie ma za co nawet odgarnąć śniegu z chodnika , teraz jest DNO" "jak znam życie to wały nie remontowane, pisaku nie ma worki wyszły, sztab nie jeździ w teren, kto się nie ubezpieczył ten ma ostatni dzwonek. Bedzie znowu popelina z walką powodziową. Nie ma już żołnierzy z poboru którzy by za fajki od miejscowej ludności zapi--- arzali." www.sfora.pl/Zima-skonczy-sie-gigantyczna-powodzia-a16498 Odpowiedz Link Zgłoś
marillion73 Trzeba zająć się drogami zamiast dawać na kościół 22.02.10, 10:14 Kupę pieniędzy wywala się w błoto, czyli w Jasną Górkę, kościółki i pomniki - a nędzne resztki na drogi i chodniki. Czarni nigdy kasy nie mają dość, tylko my nic z tego nie mamy. A na drogach co rok to samo, łatanie (w nieodpowiednich warunkach zresztą), a potem znów dziury łatanie coraz większych dziur. O wiele taniej na dłuższą skale by wyszło położenie nowej porządnej nawierzchni która by się nie rozsypywała po zimie, zamiast łatać w nieskończoność coraz większe dziury. Tylko u nas są pieniądze na głupoty, a nie ma to co naprawdę jest w mieście potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasnogórski Re: Trzeba zająć się drogami zamiast dawać na koś IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.10, 11:51 Tak trzeba naprawić drogi ,zeby pielgrzymi podazajacy na Jasną Góre duchowa stolice Polski dla prawdziwych Poaków mogli isc wygodnie ,A jak kolego nic z tego nie masz to zapisz sie do PO i bedziesz miał na lody . Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Ja mam 22.02.10, 12:06 Do marillion73 : Piszesz " tylko my nic z tego nie mamy. " Jam mam . Idę do klasztoru pomodlić się i chodzę po normalnych brukach i widzę ładnie zadbany klasztor i budynki a nie sypiące się ruiny . Ile z tego , co Jasna Góra wydaje na remont budynków klasztornych , jest z polskich podatków , a ile z datków wiernych no i z dotacji unijnych , o które każdy może walczyć . Co do dróg , masz rację . Lepiej solidniej i na dłużej . Ale przecież taki stan jest od lat , za każdej władzy . Dlaczego ? Nie mam pewności ale musi być jakiś związek między pieniędzmi na kampanię wyborczą a przymykaniem oczu na niesolidność firm remontujących drogi . Słupy Palikota mają tu chyba zastosowanie . Odpowiedz Link Zgłoś
rowan_bean Re: Ja mam 22.02.10, 13:40 angrusz1 napisał: > > Idę do klasztoru pomodlić się i chodzę po normalnych brukach > Tak pieniądze, które miasto wysupłało za czasów TW nie marnują się! Może angrusz iść do klasztoru i nie skręcić nogi. angrusz1 napisał: > Nie mam pewności ale musi być jakiś związek między pieniędzmi na > kampanię wyborczą a przymykaniem oczu na niesolidność firm > remontujących drogi . > > > Słupy Palikota mają tu chyba zastosowanie . Marnuje się w Częstochowie taki błyskotliwy umysł śledczy! Prawdziwy czekista! Toż co najmniej w pionie sledzczym ipn powinien pracować. Kto jest winien tych karygodnych zaniedbań? Drodzy forumowicze, to ważna chwila! Należy bezwzględnie nie dopuścić, aby tacy ludzie marnowali się na tym forum! Pacta conventa przygotować i zmusić prezydenta (nowego) przed zaprzysiężeniem do naprawy szkód wyrządzonych tej osobie! Odpowiedz Link Zgłoś
marillion73 Re: Ja mam 22.02.10, 23:16 "Ile z tego , co Jasna Góra wydaje na remont budynków klasztornych , jest z polskich podatków , a ile z datków wiernych no i z dotacji unijnych , o które każdy może walczyć." - Człowieku, bladego pojęcia nie masz ile kasy kościółki dostają od państwa! Poczytaj trochę czegoś poza Niedzielą to się dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasnogórski dziś Re: Ja mam IP: *.adsl.inetia.pl 23.02.10, 08:25 podaj konkrety ile z budzetu panstwa i gminy idzie na Jasną Góre duchowa stolice Polski ? A PIENIĄDZE NIE SĄ UNIJNE TYLKO POLSKIE PŁACONE W FORMIE PODATKÓW minnymi przez pielgrzymów .A moze Jasna Góra ma b dobrych menadzerów którzy umieją dbać o dobro narodowe . Odpowiedz Link Zgłoś
rowan_bean Re: Ja mam 23.02.10, 17:08 W Częstochowie był bardzo dobry menadżer, który niestety odszedł po referendum listopadowym! Niby poprawiał miasto, ale często to te poprawki były w promieniu jakimś tam od kościoła lub klasztoru, lub też kurii abepe Nowaka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Trzeba zająć się drogami zamiast dawać na koś IP: *.147.200.151.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.02.10, 22:49 Ty głupi ćwoku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leopold Trzeba zająć się SOBĄ !!! IP: *.adsl.inetia.pl 23.02.10, 01:37 Piszesz bez sensu. To są różne kasy! 1. Pieniądze na drogi idą z naszych podatków i tego rzeczywiście powinniśmy pilnować aby były wydawane racjonalnie. 2. Pieniądze na Jasną Górę i Kościół daję prywatnie. Mogę dać tyle, ile chcę i nikomu nic do tego! Swoją drogą, takie utyskiwanie na pieniądze kościelne, to ciekawy przypadek socjologiczny. Najwięcej krzyczą ci, którzy albo nic nie dają (bo nie chodzą do Kościoła), albo raz na miesiąc łaskawie rzucą na tacę 50 gr. Radzę przyjrzeć się niektórym protestantom (np. zielonoświątkowcy) - tam wierni są zobowiązani np. do oddawania dziesięciny (czyli 10% swoich wszystkich dochodów). Łatwo policzyć ile to jest. Nasza katolicka ofiarność wygląda tu wyjątkowo marnie. Hierarchia katolicka żyje też wyjątkowo skromnie w porównaniu z wystawnym życiem niektórych pastorów zielonoświątkowych - zwłaszcza tzw. teleewangelistów w USA i innych państwach (np. afrykańskich). Odpowiedz Link Zgłoś
rowan_bean Re: Trzeba zająć się SOBĄ !!! 23.02.10, 17:19 Drogi Leopoldzie, czy też wolisz jasnogórski. Obywatele w Polsce też żyją wyjątkowo skromnie w porównaniu do zielonoświątkowców w USA. Trudno, żeby w biedniejszym kraju hierarchowie żyli tak jak w USA. Nie uważasz, że sutanna zobowiązuje do jakiejś nieco większej pokory i skromności? Rozbijanie się kosztownymi limuzynami, nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu to chyba raczej grzechy niż cnoty!?!? Zresztą komu klecha odpuści, to będzie miał odpuszczone, a komu zatrzyma to będzie zatrzymane! Tylko, że te słowa z Ewangelii już dawno hierarchowie wypaczyli dla swojej wygody, jak zresztą wiele, wiele innych. Żyjcie więc dalej w bojaźni przed klerem i hierarchią, to będziecie świętymi! Ja pozostanę przy swoim, a uczciwego człowiek, nawet w sutannie potrafię docenić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gienek emeryt Re: Idzie odwilż na całego. Czy mamy się bać powo IP: *.net.stream.pl 22.02.10, 13:11 No to teraz gadów z Rakowa dopiero podtopi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario 18 mln m3? IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.10, 13:35 18 mln m3? No to liczymy: 40 cm śniegu daje z grubsza warstwę wody 5 cm (a może więcej, bo jest uleżały). Czyli 0,05 m warstwy wody. Teraz 18 000 000 m3 / 0,05 m daje powierzchnię 360 mln m2 - a to jest 360 km2. Z takiego obszaru jest w stanie przyjąć wodę ten zapas. Niestaty nie mam danych jaka jest powierzchnia zlewni zb. Poraj - ale wydaje mi się że może być większa. Zapora jest na 52 km biegu rzeki licząc od Kromołowa. BTW. Coś nie chce mi się wierzyć w te 3,5 m zapasu w pionie. Zaraz tam jadę i sprawdzę na wodowskazie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: 18 mln m3? IP: *.adsl.inetia.pl 23.02.10, 18:24 Byłem - sprawdziłem, rzeczywiście jest ponad 3,1 m do krawędzi przelewu (700 cm) od powierzchni lodu (~390 cm). To dobrze rokuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfram44 Idzie odwilż na całego. Czy mamy się bać powodzi? 22.02.10, 14:09 A gdzie jest komisarz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izotop tu nie ma na co czekac IP: 188.46.40.* 23.02.10, 01:24 ekipy drogowcow wraz z pracownikami wodociagow powinny NATYCHMIAST wyruszyc w teren i odbijac dostepy do zalodzialych studzienek wodnych /JAK TO ROBIA MLOTAMI PNEUMATYCZNYMI NA zachodzie/,ktore powinny byc oczyszcone przed zima. ale jak znam zycie nikt d...py nie ruszy,tylko bedzie kukal za sloncem i plusowa temperatura. U nas jak w bajce WSZYSTKO SAMO SIE ZROBI ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he Re: Idzie odwilż na całego. Czy mamy się bać powo IP: 85.202.144.* 23.02.10, 16:33 bez paniki.. pontony tanio sprzedam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Idzie odwilż na całego. Czy mamy się bać powo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.10, 22:46 i ochraniacze na butki, bo kup psich wokół zatrzęsienie....... Odpowiedz Link Zgłoś