Dodaj do ulubionych

Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki?

23.02.10, 22:44
Kto rządzi tym miastem? I ile kosztują nas interesy prywatnych osób prowadzone
za publiczne pieniądze?
Obserwuj wątek
    • skorpionn6688 Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? 23.02.10, 22:49
      Podobno w Warszawie chcą rozebrać "Rotundę PKO" Może kupmy ją i postawmy na
      środku placu .Jeden bank więcej nie zawadzi a i jakiś mała apteczka też by się
      zmieściła, a na reszcie placu stwórzmy parking z możliwością parkowania
      skośnie, równolegle,wzdłuż i wszerz. Niech panowie z OSPC mają dość miejsca na
      swoje limuzyny
      • Gość: zielona herbata Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.10, 22:58
        W ratuszu powinna być apteka - koniecznie o znaczeniu strategicznym - cokolwiek
        to znaczy. A kościół Jakuba przerobić na bank.
      • Gość: bo-ek Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.54.168.53.tvksmp.pl 24.02.10, 14:22
        Co do koncepcji p. Kulawika - zdecydowanie NIE, jest kompletnie bez
        snsu.
        Rotunda też nie (rozumiem,że to żart), ale może jakaś ciekawa bryła
        archtektoniczna, coś na wzór tej z przed Luwru, z ciekawego szkła, w
        środku jakieś kioski, informacje, kasy biletowe itp.?
        • Gość: XXZZYY Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.xdsl.centertel.pl 25.02.10, 09:30
          Szanowni Państwo ciekaw jestem jak długo banda oszołomów z <Obywatelskie Stowarzyszenie Przyjaciół Częstochowy (OSPC)> będzie dyktować swoje głupie i nie trzymające się sensu pomysły?
          Już dość te oszołomy narozrabiali, wszędzie muszą wpieprzyć swoje 5 groszy
          Niech sobie wsadzą palec w d..e i zobaczą jak pacnie, to będzie lepiej dla nich i dla Częstochowy.Inne miasta mają Aleje spacerowe gdzie ruch samochodowy jest wyłączony całkowicie, a w Częstochowie kamienicznicy chcą cały ruch samochodowy wprowadzić do centrum.Mają pretensje że w alejach są same banki i apteki, a przecież to ci co tak dużo krzyczą to właśnie w ich kamienicach są te banki i apteki,to właśnie oni chcą się tak nachapać, ale niech tylko skarbówka się dobrze przyjrzy wszystkim kamienicznikom.
    • 78mike Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? 23.02.10, 23:00
      Tak, wytnijmy drzewa wokół kościoła, zlikwidujmy zieleń, wyłóżmy wszystko
      płytami, będzie super przestrzeń jak okiem sięgnąć. Zamiast jednego pustego
      rynku - dwa w sumie jeszcze większe i równie puste.
      • Gość: uchacz Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.10, 23:03
        Niekoniecznie puste - z tą rotundą to dobry pomysł - ozdobi nasze piękne miasto-
        a w środku jak znalazł- apteka i bank.
        • Gość: malina Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.10, 07:59
          Masz racje. A te jezdnie to po to, żeby do tych banków dojechać. W
          alejach już nic nie ma oprócz banków. A panowie kamienicznicy kiedy
          się obudzą, to zobacza, że w aleje oprócz pielgrzynek nik nie chodzi.
      • Gość: nikt Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.west.gre.pl 24.02.10, 23:01
        Bedzie za to gdzie wywozic snieg
    • donald-marzy Chyba ktoś z bardzo wysoka upadł na głowę 23.02.10, 23:14
      "znikają trawniki i drzewa"? - nie jestem z zielonych,ale stanowczo
      jestem przeciw! Kraków i Wrocław mają "Planty", w Częstochowie brak
      jest terenów zielonych, a proponuję się likwidację istniejących?
      Głupota!
      • Gość: Dymczasem Re: Chyba ktoś z bardzo wysoka upadł na głowę IP: *.net.stream.pl 24.02.10, 11:31
        jak ktos wytnie te drzewa to mu osobiscie z pupy nogi powyrywam, jak pragne zdrowia.
        • Gość: Romper Stomper Re: Chyba ktoś z bardzo wysoka upadł na głowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 14:26
          Gość portalu: Dymczasem napisał(a):

> jak ktos wytnie te drzewa to mu osobiscie z pupy nogi powyrywam,
          > jak pragne zdrowia.

Z przyjemnością Ci pomogę.

Ręce/piły precz od drzew!!!
          • Gość: Częstochowianin Re: Chyba ktoś z bardzo wysoka upadł na głowę IP: *.centertel.pl 24.02.10, 22:02
            dołączam się do akcji wyrywania nóg z pup osób które łapska położą
            na tych drzewach
      • Gość: konrad Re: Chyba ktoś z bardzo wysoka upadł na głowę IP: *.54.173.140.tvksmp.pl 24.02.10, 12:27
        na co dzień mieszkam w jednym z tych miast ale naprawdę nie widzę tam żadnej
        zieleni , o czym Ty mówisz , czy byłeś w chociaż jednym z tych miast ?
        • pepikcz Re: Chyba ktoś z bardzo wysoka upadł na głowę 24.02.10, 18:50
          A co widzisz ? Jak w tych miastach nie ma zieleni to mieszkamy na Marsie !!!
      • Gość: xf Re: Chyba ktoś z bardzo wysoka upadł na głowę IP: *.net.stream.pl 24.02.10, 17:25
        Racja,może tak wszystko zabetonować.Ten projekt i tak przypomina "Plac Czerwony"
      • Gość: Dais Re: Chyba ktoś z bardzo wysoka upadł na głowę IP: *.rev.snt.net.pl 26.02.10, 10:07
        Nic dodać nic ująć ! Najlepiej wszystkie drzewa wykarczować i będziemy żyli w
        oparach spalin itp.
      • taniarada Re: Chyba ktoś z bardzo wysoka upadł na głowę 29.03.17, 20:47
        donald-marzy napisała:

> "znikają trawniki i drzewa"? - nie jestem z zielonych,ale stanowczo
        > jestem przeciw! Kraków i Wrocław mają "Planty", w Częstochowie brak
        > jest terenów zielonych, a proponuję się likwidację istniejących?
        > Głupota!
        Już wtedy wycinali drzewa.
    • Gość: topik Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: 195.205.202.* 23.02.10, 23:15
      ja jak bym chciał to bym taki projekt pie...nął, że by wszystkim gały na wierzch powychodziły z zachwytu, ale mi się nie chce
    • xarte Oba projekty są - mówiąc delikatnie - z d*py 23.02.10, 23:47
      Nie rozumiem co zmieni projekt Stowarzyszenia Przyjaciół Pieniędzy Z Najmu
      Kamienic w Alejach ?
      Będzie tak jak jest, z tym że zniknie jedyny postój taksówek w ścisłym centrum
      i ul. racławicka, która ma strategiczne znaczenie na miejskiej mapie komunikacji.
      Projekt Wrony praktycznie z tej samej półki.
      Na początku alej Kupa z Krzyżem. I żeby było jasne - nie obrażam tutaj Papieża
      który (naprawdę) wielkim człowiekiem był, tylko "artystę" dla którego było to
      "dzieło życia" i którym to dziełem życia pięknie obsrał nam Pl. Daszyńskiego z
      którego wszyscy będą uciekać na Pl. Biegańskiego - miejsca nie braknie;]
      Kurpios nie jest najgorszy, ale zdecydowanie za słaby, żeby coś zmienić w tym
      mieście. Tutaj potrzebny jest gość w stylu Dutkiewicza albo Majchrowskiego,
      szczególnie tego pierwszego.
      Faceta (tudzież Kobiety) z jajami, jasną wizją, odwagą i głową do biznesu, a
      nie kolejnego politycznego popychadła, które, żeby nie spaść z drabiny musi
      lizać buty tym nad nim.
      Smutne co się dzieje z tym miastem.
      Może i będzie ładniejszy ten plac ale jeśli pozostanie taki pusty - to dla
      kogo on będzie ładniejszy?
      Chyba tylko dla tych, którzy przejdą najpierw obok kupy pod krzyżem w
      Daszyńskiego, bo nikogo więcej tam raczej nie będzie.
      Częstochowa jest rozległa, brak jej ścisłego w pełni funkcjonalnego centrum,
      które przyciągałoby ludzi.
      Aleje są puste i takie pozostaną, bo wyobrażacie sobie ludzi dajmy na to - ze
      Stradomia, którzy w piątkowy wieczór przeprowadza taką np. rozmowę?
      - Hej, co tam?
      - no cześć, idziemy na miasto?
      - noo, w sumie dobry pomysł. możemy iść posiedzieć na nowym placu
      Biegańskiego. Tam jest tak pusto i cicho. Będzie extra!
      - dokładnie, stary, dajemy na biegana!

Aleje można naprawić, wspólnym wysiłkiem. Trzeba powrócić do starego pomysłu
      deptaku w całych alejach. W dłuższej (wiadomo perspektywie) wiadukt na
      Sobieskiego do krakowskiej, Wały Dwernickiego nad Jana Pawła II itp. itd.
      - sprzątnąć kupę z krzyżem z Daszyńskiego
      - zburzyć Puchatka
      - naturalnie przesunąć centrum miasta w tę stronę, gdzie może być ono
      ładniejsze i gdzie jest więcej ziemi pod inwestycje (nie jestem pewien co do
      tego ostatniego, ale tak mi się wydaje), czyli w stronę tzw. starego miasta.
      Myślę, że Galeria Jurajska już rozpoczęła ten proces. Krakowska jakoś tak
      wyładniała i okolice jakby się zaczęły cywilizować.
      Będzie to miało też wymiar symboliczny.
      Centrum w centrum a JG na JG zamiast centrum na JG.

To nie są mrzonki. Myślę, że to można zrobić.
      Był kiedyś pomysł zrobienia podziemnej galerii handlowej pod Pl. Biegańskiego,
      w tym momencie temat chyba odpada, ale parking - czemu nie?

Aha, zapomniałbym jeszcze o kwadratach i Merkurym.
      Czy miasto naprawdę nie może wyegzekwować od inwestora, żeby zainteresował się
      jakoś Merkurym? Miała tam powstać Galeria, co w sumie ładnie wpisywałoby się w
      pomysł przesunięcia centrum na wschód (tak, wiem, jestem niepoprawny
      politycznie;) - ludzie maszerując z jednej galerii do drugiej (bo przecież jak
      na miejskie standardy nie byłoby daleko) mogliby wstąpić i do Grydasa i do
      Kocygi na kawkę, czy po buty.
      Co do kwadratów - zawsze jak patrzę na Megasam widzę obrazek, który można by
      pokazywać pani nauczycielce jak pyta dzieci jaka jest różnica między komuną a
      wolnym rynkiem.
      Z jednej strony wcale nie brzydka część Mikody, z drugiej społemowski chlew.
      I nie mówcie, że nie da się z tym nic zrobić. Wystarczyłby plan
      zagospodarowania który wykluczałby stawianie "sklepów" a la przyczepy
      kempingowe w tym miejscu (podobnie Piłsudskiego)

Niemal wszystkie te rzeczy o których piszę są tak oczywiste, że aż kłują w
      oczy, a ja odczuwam to ukłucie jeszcze znacznie niżej ;-|
      Czy naprawdę nikt inny tego nie widzi?

• 78mike Re: Oba projekty są - mówiąc delikatnie - z d*py 24.02.10, 14:18
        Pokażcie mi takiego, co odważy się usunąć pomnik papieża. Coś mi się wydaje, że
        to nigdy już nie perzjdzie.
        • Gość: xarte Re: Oba projekty są - mówiąc delikatnie - z d*py IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 17:26
          zawsze można to zrobić przy pomocy, że tak powiem, inicjatywy obywatelskiej.
        • Gość: bobik Re: Oba projekty są - mówiąc delikatnie - z d*py IP: *.apus-net.pl 24.02.10, 18:30
          pomnik można ofiarować kościołowi i postawić przed katedrą.
    • there.there Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? 23.02.10, 23:58
      wyspa granitowych płyt ograniczona dwiema ulicami i otoczona niespójną zabudową (ratusz, 7piętrowy blok, 4 piętrowy blok, kamienica, kosciół) Nie wiem komu taka przestrzen ma słuzyc? Chyba tylko dobrej cyrkulacji powietrza. Sknery z Częstochwoskiego magistratu chyba nigdy nie zaprosily na konsultacje urbanistów i w efekcie bedziemy mieli pustynie w centrum miasta.
      Taki właśnie plac a la rynek powinien powstac na placu daszynskiego, który otoczony jest zewsząd kamienicami. W miarę upływu czasu i uchwalania wreszcie tych zapomnianych przez miasto planów zagospodarowania, w których zapisano by ze na placu daszynskiego preferowana dzialalnosc to restauracje, puby, butiki itp, plac zacząłby żyć. Otoczony byłby zewsząd ogródkami a w centrum placu stałaby fontanna przy której kazdy turysta chcialby sobei zrobic fotkę. Ktoś powie nierealne? Gdyby miasto rozsądnie ustalało priorytety, wszelkie inwestycje powinny zacząc się od nieszczęsnego łącznika Sobieskiego-Zawodzie by wyeliminowac ruch z tej czesci miasta. Do tej pory jest to caly czas jedynie w sferze planów.

Co mamy w zamian? Karykaturę pomnika papieża - najsensowniejszy plac w miescie ofiarowano zmarłemu człowiekowi, a zywym mieszkancom pozostaly marzenia o lepszym miescie, w którym byłoby "gdzie pójść".

Dziś przejeżdzałem przez zrujnowane skrzyzowanie al JP z al AK. To skrzyzowanie to istna alegoria tego miasta - wszystko na odpieprz, bez pomysłu, tandetnie, niesolidnie
      • pocomeeto Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? 24.02.10, 00:21
        there.there napisał:

> Co mamy w zamian? Karykaturę pomnika papieża - najsensowniejszy plac w miescie
        > ofiarowano zmarłemu człowiekowi, a zywym mieszkancom pozostaly marzenia o lepsz
        > ym miescie, w którym byłoby "gdzie pójść".
        >
        > Dziś przejeżdzałem przez zrujnowane skrzyzowanie al JP z al AK. To skrzyzowanie
        > to istna alegoria tego miasta - wszystko na odpieprz, bez pomysłu, tandetnie,
        > niesolidnie

I jak zwykle winnych nie ma i nikt za to nie odpowie (materialnie!).
        • Gość: nielubiany katol Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 00:52
          Tak, jestem katolikiem. Co do placu Daszyńskiego jednak podzielam opinię "xarte"
          - jak można było zrobić tak paskudny, zimny i tandetny pomnik człowiekowi, który
          zrobił dla Polski i świata więcej niż ktokolwiek. Jak można było tak zniszczyć
          jeden z nielicznych placów - kurcze, wyć mi się chce na głupoli z magistratu.

Jak można architekturę miasta uzależniać od zas...ców kamieniczników,
          pseudo-biznesmenów sklepikarzy, salonowców-sieciowych i bankowców w centralnej
          jego części.
          To woła o pomstę nie tylko do nieba, ale i podczas jesiennych0 wyborów. Ci,
          którzy tak głośno krzyczeli na "ptaka z północy" dzisiaj pokazują, że są hołotą,
          która dba o własne kieszenie i kieszenie ww.

Ja zobaczę co za badziew na prędce przygotują nam działacze, aby zamydlić nam
          rdzennym Częstochowianom oczy, że to niby najlepsze wyjście dla miasta.

PROPONUJĘ NA PLACU BIEGAŃSKIEGO POSTAWIĆ POMNIK BIEGAŃSKIEMU, bo na to zasłużył!
          Ale nie taki jak postawiono na pl. Daszyńskiego.
    • rouxx Nie status quo tylko status grajdoła po wieki 24.02.10, 07:17
      Kamieniczniki po raz kolejny udowadniają że liczy sie tylko ich własny
      interes. To że byli inicjatorami odwołania Wrony nie daje im prawa rządzenia.
      Chcą polać wszystko asfaltem aby to miasto na zawsze umarło byle by do ich
      banków i aptek było jak dojechać. A gdzie rozwój miasta?? Gdzie wizja pięknych
      alei?? Co za ludzie byle tylko mieć koryto blisko
    • Gość: Tropiciel OSPC Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.10, 07:42
      Jeżeli ci awanturnicy z OSPC mają swoją koncepcję, to niech ją realizują za własne pieniądze. Ich pomysły to chamska prywata i cwaniactwo głoszone pod płaszczykiem dobra Częstochowy. Trzeba być skończonym durniem, żeby wierzyć tej kocygowej bandzie hochsztaplerów.
      • Gość: gurvinder Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: 202.164.39.* 24.02.10, 08:39
        Przeczytalem wlasnie komentarze i od gory do dolu - jednolita i konstruktywna krytyka! Az czytac sie chce kiedy za krytyka ida konkretne plany i rozwiazania - co najwazniejsze - zupelnie realne!

Ja pozwole sobie przedstawic moje marzenia...

Plac Daszynskiego to genialne miejsce na knajpki, sklepiki, mala architekture itp. W dodatku to miejsce wazne do historii Czestochowy, otoczone zabytkowa architektura. Do tego likwidacja puchatka i odzyskujemy Stary Rynek, ktory z pewnascia nie bylby zbyteczny, a ktoremu moznaby przywrocic historyczny blask (jesli robimy analogie do Wroclawia - to tam zaraz przy rynku mamy Plac Solny, w Poznaniu zas Plac Wielkopolski - na obu mieszcza sie fantastyczne uliczne kwiaciarnie.)

Wyodrebnienie Starej Czestochowy i Czestochowki na historyczny styl wcale nie jest bez sensu. Czestochowka jakby z wolna ruszyla sama aby przeksztalcic sie w teren bardzioej atrakcyjny dla turystow. Wiadomo faktorem jest tutaj JG. Przykladem niech tu bedzie ulica Wielunska - 15 lat temu balem sie tamtedy przejsc - dzis urocza uliczka z licznymi knajpkami.

"Stara Czestochowa" niestety umiera i sama Galeria nie bedzie w stanie jej reanimowac.

Przy calym tym podziale aleje wcale nie stracilyby na znaczeniu - bo przeciez bylby to piekny lacznik dwoch istotnych dla miasta centrow. Religijnego i historycznego -
        Glowna aleja spacerowa z ktorej odciazony bylby ruch samochodowy, z pewnoscia nie bylaby pusta.

Pytanie brzmi zatem nie co, lezc jak Czestochowianie moga pojsc w tym kierunku.

----------
        Prosze wybaczyc mi brak polskich znakow - przebywam za granica i uzywam sluzbnowego komputera...

• Gość: Zeb Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: 195.184.83.* 24.02.10, 11:04
          puchatka można skasować nikt za nim płakać nie będzie a takich powierzchni
          handlowych w czwie, w całkiem dobrych punktach jest w pyte, stary rynek gdyby
          był konsekwentnie rewitalizowany byłby perełką ale na to trzeba czasu, pieniędzy
          i pieniędzy ale wysiłek by się opłacił nawet z punktu widzenia komercyjnego
    • Gość: APTEBANK. Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.rev.inds.pl 24.02.10, 08:03
      Widzę dwa rynki. Na jednym Bank, na drugim Apteka - wieś tańczy i śpiewa.
    • 4dagome1 Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? 24.02.10, 08:05
      Asfalt beton banki apteki Trzeba było mysleć przed referendum .A teraz ta
      zydokomuna spod znaku kamieniczników zaczyna mącić
    • Gość: s Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.21.pl 24.02.10, 08:28
      A drogi dziurawe jak sito! Moze by tak z uni pozyskac pieniądze na
      drogi a nie na projekty ktore nikomu się nie przysłuzą.
      • Gość: penitenziagite! Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.strefa.com 24.02.10, 09:07
        Kamienicznicy zaczynają się szarogęsić,jak Żydzi przed okupacją,którzy też mieli kapitał w łapach i też byli znienawidzeni przez Polaków.Mam ich serdecznie dość,jakim prawem mają oni decydować o wyglądzie Cz-wy,skoro jest ich kilkadziesiąt czy kilkaset osób??????Won od wpie....nia się w wygląd naszego miasta,już wystarczy,że doprowadziliście do tego,ze ALEJE UMIERAJĄ PRZEZ WASZE BANKI I APTEKI!!!CENTRUM MIASTA DLA NORMALNYCH OBYWATELI,A NIE DLA KAPITALISTÓW,KTÓRZY PATRZĄ TYLKO NA SWOJE PORTFELE!!!Aleje powinny być zamknięte dla ruchu kołowego,ewentualnie wprowadzić małe busy elektryczne,kursujące co 2-3 min od Zygmunta do parków,tak jak to jest w wielu miastach na zachodzie Europy.
    • Gość: Kron Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: 159.245.16.* 24.02.10, 09:30
      To jest bardzo dobre pytanie.

Czasami sam się zastanawiam. W takich chwilach popieram parytet. Skoro
      u władzy siedzą panowie bez jaj to równie dobrze mogą tam zasiadać
      kobiety - może one byłyby twardsze....
    • ospc Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? 24.02.10, 10:06
      ... A KOMENTARZ DOPISAŁ REDAKTOR DEPTAK , GŁÓWNA TUBA TADKA WRONY
      PRZEZ OSTATNIE 7 LAT HE HE HE !!!
      • Gość: do ospc Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 10:47
        zamilcz lodziarzu z OSPC. Zaoramy was w wyborach jak wystartujecie. Bedziecie mieli 1% buraki z limuzyn.
    • Gość: Zeb Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: 195.184.83.* 24.02.10, 10:55
      Drygas ma wizje "wytnijmy drzewa i krzewy stwórzmy drugi rynek, z czasem
      powstaną ogródki kawiarniane przy wakansie, będzie pięknie kolorowo zamiast mini
      parku, las parasoli: zielono-białe, czerwono-białe, zależnie od tego który
      browar zapłaci więcej, a kościół przerobimy na przytulną knajpkę z kuchnią
      włoską, tak by mogła służyć obywatelom dłużej niż kilka godzin w tygodniu"
      Może i Wrona jest trudnym człowiekiem i ma kiepski PR, miał prawo być
      niezrozumianym przez lekko tępych kibiców Włókniarza, że miasto nie może całych
      pieniędzy na sport przeznaczyć na gażę 4 zawodników ALE PRZYNAJMNIEJ NIE ĆPAŁ i
      NIE MIAŁ TAK CHORYCH WIZJI JAK "SPOŁECZNI" działacze OSPC
    • 7119fm Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? 24.02.10, 11:35
      „Spod świątyni znikają trawniki i drzewa - po to, by budowla znalazła się na środku "rynku".(...) tak chcemy zrobić z naszym kościołem św. Jakuba - przekonuje OSPC (...)Z czasem wystawią się tu ogródki lokali gastronomicznych.”

Pewnie panowie z OSPC już zdecydowali o losie trawników i drzew spod świątyni św. Jakuba...a ciekawe, czy zadali sobie trud, by sprawdzić czy aby ten teren przy kościele św. Jakuba za ogrodzeniem leży w gestii miasta, czy parafii i czy panowie z OSPC wiedzą, że to był teren dawnego cmentarza. A poza tym od kiedy kościół św. Jakuba i jego otoczenie zależy od decyzji OSPC. Czy parafianie, których panowie z OSPC pewnie nie pytali o zdanie, chcą likwidacji trawników i drzew spod świątyni i ustawienia ogródków lokali gastronomicznych. Trochę szacunku panowie z OSPC dla niewielkiej już w tym mieście sfery sacrum.!
      • Gość: kapitol Dość prywaty w tym mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 12:24
        Czy niejaki architekt, to ten przyjaciel Dody-królowej kiczu i wulgarności???
        W Częstochowie działa klika wzajemnej adoracji, szary obywatel się nie liczy.
        Kto tu rządzi? Ludzie kiedy wy się opamiętacie? Czerwono-czarna mafia bije na
        was interesy, bo nikogo uczciwego spoza układów nie stać na kampanię wyborczą. A
        wy pracujecie za 1380zł brutto. Tu jest wszystko tak skorumpowane, że pracy się
        nie dostanie bez znajomości. A zaczyna się od oświaty, gdzie siedzą całe klany
        rodzinne-rączka rączka myje. Szarzy obywatele to plebs dla klasy posiadającej.
        Chleba i igrzysk- woła durna biedota- igrzyska macie w postaci galerii
        jurajskiej, a chleb musicie sobie ukraść.
        Tu wszystko można - 2 pytania tylko: ZA ILE? i KOMU?
        "Modli się pod figurą, a diabła ma za skórą"- złodzieje w białych rękawiczkach.
        Częstochowa to dla nich kawał sukna, z którego każdy urwać chce jak największy
        kawał.
      • Gość: pytalski Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 14:34
        a czy katoliccy duchowni ze św.Jakuba pytali się wyznawców prawosławia czy chcą
        przejść na katolicyzm?
        mimo, ze chrześcijaństwo zabrania ciałopalenia, wielu ludzi podających się za
        chrześcijan poddaje się kremacji, bo jest tańsza. i co ty na to mądralo?
    • erykartowski Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? 24.02.10, 11:48
      Pomysł ten jest szkodliwy z dwóch powodów:
      - zniszczenie zieleni w rejonie kościoła św. Jakuba
      - storpedowanie idei przedłużenia i udrożnienia ulicy Racławickiej.
      Tak naprawdę ten rewolucyjny koncept to nic innego jak zachowanie obecnego stanu. Idea zamknięcia czy likwidacji Racławickiej w rejonie kościoła upadnie z wyżej wymienionego powodu. Szymanowskiego i tak jest tylko postojem taksówek. Taksówkarze zaprotestują i ten pomysł zostanie zarzucony.
      Reasumując nic się nie zmieni w układzie ulic tylko zostanie wycięta zieleń a pustkę będzie se pospiesznie wypełniać budami ,,kawiarenek" a potem parkingami dzikimi i tymi legalnymi wszak ich brakuje a tu puste miejsce pod kościołem przeca.
      Plan genialny tylko trochę grubo uszyty ;)
    • erykartowski Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? 24.02.10, 12:02
      Gdyby tylko dało się fundusze unijne przenieść na inny cel to remont alei
      należałoby zacząć od wybudowania łącznika Sobieskiego - Legionów i 1 maja -
      Ogrodowa. No ale to nierealne.
      • Gość: katol Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 12:13
        "erykartowski" - realne, realne i potrzebne jak tlen dla miasta.
        I myślę, że TO POWINNA BYĆ INWESTYCJA NR 1 w Częstochowie. A pieniądze (wbrew
        pozorom) da się na ten cel wyszarpnąć z UE - muszą tylko chcieć panowie
        pierdzący w stołki w magistracie. Zatwierdzenie planu tej inwestycji nie musi
        trwać 3 lata! !!! Ale... po co, lepiej brać co miesiąc niezłą kaskę i podnosić
        palce z wszystkimi razem... byleby się nie wychylać.

Chcieliśmy - jak zwykle - dobrze dla naszego miasta (właściwie to coraz bardziej
        "zapomnianej dziury, albo po prostu "wioski") a wyszło - jak zawsze - szambo
        jeszcze gorsze.

Kur... czemu Częstochowa nie jest WOJEWÓDZTWEM!!! ?????????
        • Gość: placek Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 12:35
          A czemu nie jest województwem? Bo to było na rękę braciom z klasztoru. Z miasta
          powiatowego łatwo kasę się ciągnie. Komuna zrobiła z Częstochowy województwo, to
          solidaruchy stały na moście i trzymały dwa paluchy w górę.
          • Gość: Zeb Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: 195.184.83.* 24.02.10, 13:00
            komuna zrobiła z czwy województwo bo tak było wygodnie ekipie niesławnego
            Decembra z K-c. Nasi "włodarze" z k-c mieli pomysły żeby pacyfikować J.G. na
            przykład za pomocą "wspaniałej, potrzebnej, drogiej i oczywiście sfuszerowanej
            inwestycji- przejścia podziemnego w III A- zamiast tunelu dla aut w linii ulicy
            pułaskiego". Awansowaliśmy do miast wojewódzkich wspólnie z Łowiczem,
            Skierniewicami, Białą pOdlaską itd bo trzeba było podwyższyć rangę absolwentów
            wieczorowych kursów przy komitetach. Tyle tylko że Czwa rozwinęła się dużo
            bardziej niż inne świeże województwa, a została pogrzebana bo tak było wygodnie
            różnym cwaniaczkom ze śląska: kempa, krzklewski; małopolski: geniusz
            reformy-kulesza, zagłębia: szarawarski, wawy przy niemym "proteście" siedzących
            cicho posłów z czwy.
            • Gość: kamasz Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 13:39
              Częstochowa była województwem dzięki komunistom i nie zmieni tego żadna
              propaganda. Województwo zostało pogrzebane przez białosukienkowych i siedzące u
              nich w kieszeni władze.
              Wszystko to, co mają mieszkańcy stworzyła komuna. A co dały mieszkańcom klechy?
              Darmowe obiady dla sierot po komunie i ubrania z "Careetasu" przebrane najpierw
              przez pracowników.
              • Gość: Zeb Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: 195.184.83.* 24.02.10, 14:52
                została województwem bo taka była idea gierkowej reformy ale i tak większość
                aparatczyków pochodziła z zagłębia i śląska o czym nie wiesz. Fakty są takie, że
                po 89roku nie wykorzystano szans na rozwój tego miasta, kolejni wojewodowie nie
                mogli przekonać do siebie naturalnych sprzymierzeńców z Koniecpola, Radomska,
                Działoszyna oraz zmarginalizować ślązakoniemców z Olesna i Lublińca, bez tych
                miast w województwie częstochowskim zostałaby Czwa, Kłobuck i Myszków. Mimo że
                Czwa jest 2gim miastem woj śląskiego jest za blisko K-c. Jest kresami woj
                śląskiego i dlatego strzygą ją cwaniaki z wawy (dlaczego PAIZ nie potrafi
                sprzedać terenów przyhutniczych, bo gdyby OPERATOR je sprzedał nie miałby powodu
                istnieć) i śląska (coraz więcej zadań dla powiatu coraz mniej kasy na nie). J.G.
                jest jedynym powodem dla którego przyjeżdżają ludzie do Czwy, nic tego nie
                zmieni, inaczej znaliby czwe wyłącznie z McDonalda przy DK1
                • Gość: ooo Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 15:03
                  I o to właśnie chodziło klechom, aby przyjeżdżali tylko na JG-najlepiej
                  bezpośrednim transportem bez przystanków w mieście.

Natomiast Częstochowa to 250tys.miasto, a nie wyłącznie klasztor.
                  • Gość: Zeb Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: 195.184.83.* 24.02.10, 15:21
                    nie demonizuj, kiedy wybrałem się w aleje latem w sezonie pielgrzymkowym
                    większość stolików była zajęta, więc nie tylko białesukienki na tym zarabiają.Wy
                    macie kurna jakąś schizofrenię na punkcie JG. To co niby zrobić miałby Wrona,
                    ogrodzić się murem? opodatkować wjazd? skomunalizować klasztor?? Jak wymyślono
                    festiwal GM, na który przyjeżdżają ludzie zza granicy to nie pasuje bo
                    katolicki, jak wymyślono kongres lekarzy to nie pasuje bo lekarze, jak wymyślono
                    kongres żydów to nie pasuje, bo żydzi, cmentarz słowian na rakowie nie pasuje bo
                    w dziwnym miejscu. Jakoś kibiców żużlowych z Torunia czy Piły w alejach na kawie
                    nie widziałem. Te kase co wydają na żużel powinni władować w stary zabytkowy
                    aktualnie rozkradziony browar, zapałczarnie to co mogłoby stanowić pretekst do
                    zatrzymania się turystów 1 dzień dłużej w Czwie.
                    Btw. " a za komuny to Częstochowa była wojwództwem"- i co z tego jak miała 2
                    miejskie baseny tak ma do dziś. Firmy duże zakłady odpłynęły z czwy bo ktoś je
                    przehandlował ale na pewno nie zrobili tego braciszkowie- nie zrobili chyba też
                    żeby je zatrzymać to inna sprawa.
                  • Gość: micha Re: Pl. Biegańskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 15:23
                    W mieście rządzą dziś głupole! Biskup
                    nawet już się biesi! Jak swe
                    naszykują wole bardzo ładnie ich
                    powiesi! :-)
            • Gość: ola Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: 212.87.244.* 24.02.10, 13:50
              nie jestem specjalnie zagorzałą katoliczką ale parasole piwne wokół
              kościoła św. Jakuba jakoś mi nie pasują. Chyba, że rzeczywiście
              zmienią kościół w jakieś disco czy tym podobne. No i super pomysł z
              tym wycięciem drzew i krzewów - w Częstochowie jest przecież tyle
              parków co w Warszawie czy Londynie- to po co nam ta cała zieleń.
              • Gość: Ania częstochowa to nieprzyjazne miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 14:00
                dla świadków Jehowy. Pod wpływem katolickiego miłosierdzia wielu mieszkańców
                zatrzaskuje im drzwi przed nosem, wyklinając na KOCIUCHÓW. A przecież mogliby
                użyć bardziej brutalnych argumentów w obronie swojego katolickiego wyznania.
                Większość katolików była za komuny w partii, a później cichaczem chrzcili
                dzieci. Dzisiaj te same osoby modlą się do JPII, mimo, ze nie został jeszcze
                ogłoszony świętym. "Kocia wiara" jest dla katolików bardzo niebezpieczna, gdyż
                uświadamia im, że katolicy nie czytają pisma świętego.
    • 7119fm Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? 24.02.10, 14:59
      Odpowiedź dla "pytalskiego"

Poczytaj sobie dokładnie Katechizm a dowiesz się, że chrześcijaństwo nie
      zabrania kremacji. Oto cytat z katechizmu w numerze 2301 "Kościół zezwala
      na kremację zwłok
      , jeśli nie jest ona przejawem podważania wiary w
      zmartwychwstanie ciała"
      Co do pytania czy katoliccy duchowni ze św.Jakuba pytali się wyznawców
      prawosławia czy chcą przejść na katolicyzm to radzę zapoznać się z historią
      kościoła św. Jakuba i nie wypisywać głupot.
      • Gość: paul Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 15:18
        Potraktujmy ten artykuł jako formę konsultacji i zamiast krzyczeć, ze wszystko
        jest złe , podajmy swoje propozycje jak to juz niektórzy forumowicze uczynili
        • Gość: Zeb Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: 195.184.83.* 24.02.10, 15:33
          1.eurokasa na przebicie sobieskiego na drugą stronę torów.
          2.puchatek rozbiórka- rewitalizacja starego rynku z prawdziwego zdarzenia
          3.aleje kosmetyka i komunikacyjnie niech biegański zostanie tak jak jest
          4.ten pomnik na daszynskiego, szkoda idei, nie błysnął artysta rzeźbiarz, było
          chyba lepiej dać coś skromniejszego ale ładniejszego w miejscu możliwym do
          ładnego skomponowania, a nie na skwerku wsród autobusów
        • Gość: krzyś Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 15:38
          Na placu Biegańskiego- fontanna w kształcie palmy,na górze czarny kruk /nie
          mylić z wroną/ z chlebem,pod fontanną paulin,a wokół cztery lwy.Papież z
          pl.Daszyńskiego powinien stanąć pod katedrą,a plac Daszyńskiego to miejsce na
          parasole i kawiarenki letnie
          • Gość: Zeb Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: 195.184.83.* 24.02.10, 15:50
            fontanna, która gromadzi tłumy latem, widowisko typu światło i dźwięk, super
            pomysł, robi to firma z wrocka, nie jest to specjalnie skomplikowane ani drogie,
            kwestia skali, JPII pod katedrą? a może lepiej przy Kurii, tam przemawiał
            podczas pierwszej pielgrzymki. Daszyński to jednak niestety węzeł komunikacyjny,
            stary rynek na kawiarenki spokojniejszy o ile puchatek zniknie.
      • Gość: trzonek Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 21:48
        a odkąd to kościół katolicki ma patent na chrześcijaństwo???z jezusem chrystusem
        niektóre klechy katolickie mają tyle wspólnego co szatan z niebem. pierwsi
        chrześcijanie unikali ciałopalenia i to odróżniało ich od rzymian - kościół
        katolicki może sobie wydawać katechizmy... jak zapłacisz księdzu to ochrzci
        nawet kozę..
        • Gość: katol Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 23:29
          Heh, a ty masz w gaciach narobione jak piszesz o tych sprawach :)
          bu ha ha ha - tyle mam do powiedzenia na temat twojej znajomości pierwszych
          chrześcijan i w ogóle chrześcijan.
          A skoro o nich piszesz, to dajesz dowód na to, że masz respekt - nawet jakbyś
          użył najgorszych bluźnierstw - tzn. właśnie wtedy!
          (ale ty pewnie nie zrozumiesz co napisałem i dalej będziesz dawał dowody swojego
          respektu :)
          • Gość: www Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 23:38
            Jezus Chrystus kazał się pogrzebać, anie spalić. I tyle w temacie. Czarny nie
            patrzy na słowo Pańskie, dla niego liczy się napis na banknocie.

• Gość: luk jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 15:45
      Czy mi się wydaje, czy naprawdę nikt nie wie o co w tym pomyśle chodziło.

Mamy wielką utwardzoną powierzchnię po której ludzie nie używają bo nie mają do czego, ale szkoda aby się marnowała, dlatego wcześniej czy później ktoś zgłosi aby postawić tam charakterystyczny znak "P" no i kamienicznicy mają dokładnie to co ich bankowi najemcy potrzebują.
      Jakby tu się tylko pozbyć jeszcze tego kościoła i ratusza co tyle miejsca na dodatkowe stanowiska zajmują, hipermarkety takich problemów nie mają.
    • michelange75 Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? 24.02.10, 16:02
      Mysle ze Wladyslaw Bieganski gdzies tam lapie sie za glowe
      obserwujac jak rozni nieudacznicy,cwaniacy,przydupasy zabieraja sie
      za Czestochowe.
      Nie doroslismy w Czestochowie do rozwiazywania takich nabrzmialych i
      skomplikowanych problemow jak urbanizacja miasta.
      Prywata ubrana w rozne szaty.
      Najlepszym wyjsciem dla tego miejsca i calych alej,jest zerwanie
      calej utwardzonej powierzchni placu,posadzenie drzew,wykopanie na
      srodku stawu by mieszkancy miasta mogli miec zima tania slizgawke,a
      latem mozliwosc poplywania na lodkach.
      W wakacje byloby to idealne miejsce na masowe kapiele spragnionych
      ochlody pielgrzymow.Staw moglby byc zasilany woda z Warty i
      sztucznie stworzonym potokiem plynacym z parkow przez cala dlugosc
      alej.W potoku oczywiscie plywalyby ryby pilnowane przez straz
      miejska z harpunami.
      A pozniej moze jakies zawody w kajakarstwie gorskim,wiosna topienie
      marzanny dla przedszkolakow z instytucji swieckich
    • alidei Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? 24.02.10, 17:49
      czy jeden rynek czy dwa to nic nie zmieni... rzucają porównanie z
      rynkiem głownym w Krakowie??? proszę bardzo: w Krakowie na rynku i
      okolicznych uliczkach znajdują sie obiekty zabytkowe, mnóstwo
      sklepów, kawiarenek i restauracji jest po co tam przyjść. a tu w
      centrum same banki i apteki, kosciółki i marny ratusz w którym
      wystawa ciagle ta sama... otoczenie praktycznie martwe.
    • Gość: kulawy alfons jak tzw.Komitet zamierza pozyskać działkę Jakuba? IP: 109.243.53.* 24.02.10, 22:05
      Wielkie halo w tym wątku...a jednak chyba parafia Jakuba nie jest raczej skłonna
      oddać swoją działeczkę...w sumie to dlaczego miałaby oddać coś swojego? Bo co?
      Bo kamienicznikom się wydaje,że oni wszystko wiedzą o tym mieście?
    • por1 Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? 24.02.10, 23:07
      Plac byłby piekny,ale rzeczywiście zbyt pusty. Fontanna obowiązkowo, jakieś
      drzewko, kawiarenka.....
      • Gość: hehehe brama triumfalna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 23:14
        żeby wrony miały gdzie siadać
    • Gość: gość Re: Pl. Biegańskiego: Jeden plac czy dwa rynki? IP: *.net.stream.pl 25.02.10, 00:24
      Jedynie coś nietypowego/charakterystycznego może przyciągać ludzi w
      Aleje. Ja widziałbym w tamtym miejscu jakąś niebanalną fontannę i
      stałą ekspozycję co najmniej kilku rzeźb Jerzego Kędziory
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka