• Gość: obserwator Kto zarobił na pogrzebach ofiar smoleńskich IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 21.06.13, 22:44
      Kto zarobił na pogrzebach ofiar katastrofy smoleńskiej?
      • Gość: & Gdzie jestescie ???? IP: *.apus-net.pl 01.07.13, 21:46
        Coś ucichli wyznawcy..................
        • Gość: cmotpetb na lewo wyznawco upadłej epoki ,daj sobie siana IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.13, 21:58
          Pewnie chciałeś coś pierdyknąć o prokuratorach i ich wyznaniach wedle trotylu.Nic na razie nie stwierdzili ,nie wykryli, nie zrobili dokładnych badań.Twoja umarła partia doczeka jeszcze kary za Smoleńsk i sprowadzenie obywateli tego kraju do wieku kamienia łupanego.Jedynie Gowin miał śmiałość przeprosić.Reszta sku...synów siedziała cicho i patrzyła na niego ,jak na robaka.
          • Gość: ** Rado taniuchna IP: *.apus-net.pl 03.07.13, 22:08
            tak lubisz cytować, odnośniki robić, a tego nie zauważyłeś.
            Oj nieładnie Miglanc, nieładnie.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14215951,Przed_katastrofa_smolenska_piloci_Tu_154M_ladowali.html?lokale=czestochowa#BoxWiadTxt
            • Gość: m. oherowy berecik Kolejne sensacyjne odkrycie doktora M. Laska IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.13, 19:33
              Nasza komisja ustaliła poza wszelką wątpliwością ,że piloci prezydenckiego Tupolewa.Korzystali w czasie szkolenia z podręczników dla japońskich kamikadze .
              • Gość: m. oherowy berecik Jadą odkrywać to co zostało odkryte IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.13, 08:38
                wpolityce.pl/artykuly/57163-macierewicz-pozostawienie-rosjanom-sladow-materialow-wybuchowych-to-po-prostu-przestepstwo-o-trotylu-we-wraku-tupolewa
                • Gość: kris-kros Re: Jadą odkrywać to co zostało odkryte IP: *.play-internet.pl 20.07.13, 09:08
                  Wydumaliście coś nowego w "komedii smoleńskiej"?
                  • Gość: m. oherowy berecik MAK kłamie IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.13, 22:40
                    fakty.interia.pl/raport-lech-kaczynski-nie-zyje/przyczyny-tragedii/news-dunski-ekspert-tu-154m-musial-stracic-dodatkowy-fragment-skr,nId,1001975
                    • n.u.d.a kolejny ekspert Macierewicza? 17.09.13, 09:35
                      Kolejny z ekspertów Macierewicza? nawet prawnicy ofiar katastrofy są zażenowani :(

wyborcza.pl/1,75478,14617664,Jak_eksperci_Macierewicza_skompromitowali_sie_w_prokuraturze.html#MT
                      • Gość: obserwator Re: kolejny ekspert Macierewicza? IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 17.09.13, 18:35
                        Witaj "nuda"!

Jest takie powiedzenie: co nie jest wyjaśnione naukowo nie oznacza, że nie jest prawdziwe.

Wiele rzeczy w życiu widziałem , o wielu słyszałem. W powietrzu za sterami też spędziłem sporo godzin. Zdania nie zmieniam: piloci nie byli winni tego wypadku.
                        O resztę nie pytaj. Nie czas, nie te okoliczności by o tym mówić.

Pozdrawiam

• n.u.d.a Re: kolejny ekspert Macierewicza? 17.09.13, 21:09
                          obserwatorze, ja dawno twierdziłem, że to był wypadek i czynników sprzyjających było wiele (przede wszystkim mgła i nikogo personalnie nie oskarżam).

Niemniej dzisiejsze informacje muszą być szokujące dla wyznawców teorii zamachu, skoro nawet przedstawiciele rodzin byli zszokowani wypowiedziami ekspertów Macierewicza. Nie bój się, już PO coś wymyśli, żeby sprawę wyjaśnienia tego wypadku przeciągnąć do kolejnych wyborów, by ośmieszyć PiS, które sprawą smoleńską samo się ośmiesza.
                          Macierewicz złapany za rękę krzyczy, że jest niewinny :) Tuska, Millera, Klicha i innych chce po sądach ciągać za nieujawnienie raportu, a teraz jak coś wyciekło z prokuratury (nie pierwszy i nie ostatni raz - przecież to oczywiste) to też krzyczy, że ktoś łamie prawo, choć zastrzega, że to pomówienia i kłamstwa. Tylko kogo ukarać za szerzenie kłamstwa? wypadałoby najpierw samego Macierewicza, a potem innych po kolei. Macierewicz sam zapędził się w kozi róg, bo:
                          a) jeżeli to kłamstwa jak twierdzi Antoś to bez sensu składał zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa
                          b) jeżeli to prawda to największym przegranym jest Antoś, który wyszedł na skończonego idiotę a cała spiskowa teoria się wysypała... i oczywiście jeżeli ktoś dopuścił się złamania prawa to powinien za to odpowiedzieć. Pytanie, czy wprowadzanie w błąd społeczeństwa przez urzędnika państwowego nie jest również naruszeniem prawa? a pieniądze przeznaczone na zespół Antka marnotrawieniem publicznych pieniędzy?
                          :)
                          kiedy w Polsce będzie normalnie? trzeba wymienić pokolenie polityków na młodsze - ci starzy w różnych konfiguracjach już byli i jest jak jest :(
                          • Gość: Zenon Re: kolejny ekspert Macierewicza? IP: *.play-internet.pl 17.09.13, 21:43
                            "Sklejałem modele"...... Buahahahahahah (fantastyczny ekspert).
                            Ja też sklejałem i czasem robię to nadal i do głowy by mi nie przyszło wypowiadać się w takich sprawach.
    • Gość: Zen Re: Smoleńsk IP: *.jasnogorska.trustnet.pl 19.09.13, 20:02
      www.youtube.com/watch?v=c6lQOQ4YaWs&feature=youtube_gdata
      • Gość: obserwator Tusk i Sikorski zdradzili Polskę IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 21.09.13, 13:25
        Tusk i Sikorski zdradzili Polskę. Powinni się tym zająć prokuratorzy
        • n.u.d.a Re: Tusk i Sikorski zdradzili Polskę 21.09.13, 13:56
          PiS to Kaczyński. Bez Kaczyńskiego PiS to PJN. Mając takich polityków ta partia nie może wygrać wyborów. Kultura osobista to jednak wymóg minimum. Myślę, że Polacy również nie chcą mieć za reprezentanta osobę, która używa wulgaryzmów (nieważne z jakiej jest partii).
          • Gość: Ja Re: Tusk i Sikorski zdradzili Polskę IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.13, 14:37
            Myślę, że P
            > olacy również nie chcą mieć za reprezentanta osobę, która używa wulgaryzmów (ni
            > eważne z jakiej jest partii).
            \
            Ja nie chcę mieć za reprezentanta osoby która używa biblii zamiast głowy.
            • 4_czerwiec_1992 Re: Tusk i Sikorski zdradzili Polskę 23.09.13, 17:20
              Najnowszy wpis mec. Janusza Wojciechowskiego opublikowany na blogu:

www.naszdziennik.pl/polska-kraj/54649,badaja-na-odleglosc.html
            • n.u.d.a Pismo Święte? - tak!!! 23.09.13, 17:47
              No widzisz, a ja chciałbym mieć reprezentanta, który używa biblii zamiast mózgu, albo inaczej: który stawia Biblię przed własnym ego. Biblia mówi wprost, by kierować się dobrem drugiego człowieka. By wykorzystywać władzę, wiedzę i umiejętności do służby ludziom. Tak chcę takich reprezentantów... nie chcę natomiast takich, którzy Pismem Św. szafują na prawo i lewo, a ich czyny nie mają nic wspólnego z Pismem Św. (i nie ma tutaj znaczenia, czy ktoś jest stanu świeckiego czy jest konsekrowany).
    • n.u.d.a cenzura na radiomaryja.pl 23.09.13, 22:49
      Od jakiegoś czasu borykam się z problemem cenzury na portalu radiomaryja.pl
      W wątku dotyczącym katastrofy smoleńskiej usunięto moją odpowiedź dla Marka w brzmieniu:
      "nie sądzisz? a to niby na jakiej podstawie? przeanalizujmy:
      ofiar katastrofy było 96!
      podpisały się rodziny 18 ofiar.
      A zatem nie popierają tej nagonki rodziny 76(!) ofiar. Zakładam, że część mogła nie wiedzieć itp. choć nie zmienia to faktu, że więcej rodzin nie podpisało niż podpisało ten apel. A zatem na jakiej podstawie sądzisz, że masz rację?"

Dla Danuty, natomiast mam następującą odpowiedź:
      "Danuto, a czy wiesz o czym mówi VIII Przykazanie? Panie Boże prosimy Cię, ześlij Ducha Świętego, abyśmy potrafili dostrzegać belki we własnym oku, a nie drzazgi w oku bliźniego."

Dowodów na cenzurę mam wiele, ale o ile wcześniej byłem sceptycznie nastawiony do określania środowisk RM jako sekty tak teraz zmieniłem nastawienie. Regulamin na RM? to kpina! tzn. nie sam regulamin, który uważam, że powinien obowiązywać na każdym forum. Tyle tylko, że wypowiedzi łamiące regulamin są umieszczane, a zgodne z regulaminem - nie. Więc po co ten fałsz?
      Serdeczna prośba: wypowiedzcie się na tym portalu. W sposób merytoryczny oczywiście, bardzo proszę. Może dotrze do nich jak bardzo się mylą. Swoją drogą - ciekawa obserwacja: najwięcej do powiedzenia o Polsce i najgorliwszymi patriotami są osoby, które uciekły za granicę.
      • angrusz1 Re: cenzura na radiomaryja.pl 24.09.13, 07:06
        Nuda napisał :

"Serdeczna prośba: wypowiedzcie się na tym portalu. W sposób merytoryczny oczywiście, bardzo proszę. Może dotrze do nich jak bardzo się mylą. "

Taak, mam ten sam problem ale na innym portalu - nazwy nie wymienię .
        Stosują cenzurę dla niewygodnych postów a inne posty , gdzie nawet i wulgaryzmy są używane , jakoś nie mają tego problemu .
        • n.u.d.a Re: cenzura na radiomaryja.pl 24.09.13, 08:41
          "wiem, ale nie powiem"... angrusz, co chciałeś wyrazić swoim postem? bo nie rozumiem... :(
          • taniarada Re: cenzura na radiomaryja.pl 02.08.16, 08:56
            n.u.d.a napisał(a):

> "wiem, ale nie powiem"... angrusz, co chciałeś wyrazić swoim postem? bo nie roz
            > umiem... :(
            ale ja wiem
    • angrusz1 Re: Smoleńsk 24.09.13, 07:55
      "Rzeczywiście nie ma z kim rozmawiać :-)
      wyniki wyszukiwań naukowych publikacji ze zbioru baz danych Scopus i ISI.
      Dr inż. Maciej Lasek. W ciągu ostatnich 16 lat 0 (słownie: zero) publikacji w jakimkolwiek czasopiśmie ISI. 6 publikacji z ostatnich 16 lat to wyłącznie materiały z konferencji, jako współautor. Cytowań: zero. H-index: zero.
      Jedyny artykuł dr. inż Laska jaki udało się znaleźć w indeksowanym czasopiśmie pochodzi sprzed 17 lat. To czasopismo to polski kwartalnik Journal of Theoretical and Applied Mechanics (JTAM) wydawany przez Polskie Towarzystwo Mechaniki Teoretycznej i Stosowanej. W obecnym rankingu czasopism ISI w kategorii Mechanics na 134 indeksowane w tej kategorii czasopisma JTAM zajmuje 115 pozycję.

Współpracownicy Zespołu Parlamentarnego
      Ze strony współpracowników zespołu parlamentarnego cztery osoby regularnie pojawiające się na jego spotkaniach.

Prof. Wiesław Binienda. 95 publikacji w ciągu ostatnich 16 lat. 455 cytowań. H-index (uwzględnione publikacje tylko od 1996 roku): 10. Szereg publikacji w czasopismach ISI z zakresu inżynierii lotniczej, kompozytów czy modelowania matematycznego. Przykłady tych czasopism to AIAA Journal wydawany przez American Institute of Aeronautics and Astronautics (4 miejsce w rankingu czasopism w kategorii Engineering, Aerospace), Journal of Aircraft,Journal of Aerospace Engineering, Applied Mechanics Reviews (9 pozycja w kategorii Mechanics na 134 czasopisma), Composites - Part A: Applied Science and Manufacturing (2 miejsce wśród czasopism ISI z kategorii Engineering, Manufacturing), Computational Mechanics, International Journal of Fracture i innych.

Prof. dr hab. inż. Jacek Rońda. Zgodnie z bazą danych Nauka Polska profesor nadzwyczajny na Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie; Wydział Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej; Katedra Informatyki Stosowanej i Modelowania. Publikacji: 15. Cytowań: 69. H-index (uwzględnione publikacje tylko od 1996 roku): 4. Szereg publikacji w czasopismach ISI z zakresu mechaniki i symulacji, jakComputer Methods in Applied Mechanics and Engineering, Archive of Applied Mechanics i innych.

Dr inż. Gregory Szuladziński. Publikacji: 18 (w tym większość jako pojedynczy autor). Cytowań: 7. H-index (uwzględnione publikacje tylko od 1996 roku): 1. Publikacje w czasopimach ISI, jakJournal of Computational and Nonlinear Dynamics,Journal of Engineering Mechanics, a także specjalistycznych czasopismach, jakJournal of Explosives Engineering wydawany przez International Society of Explosives Engineers. Także autor książek, jakFormulas for Mechanical and Structural Shock and Impact (2009, CRCPress) iDynamics of Structures and Machinery: Problems and Solutions (1982, Wiley).

Prof. Kazimierz Nowaczyk. Publikacji: 29. Cytowań: 855. H-index (uwzględnione publikacje tylko od 1996 roku): 11. Publikacje w czasopismach ISI, jak Journal of Physical Chemistry B czy Analytical Chemistry. Autor monografii o nowej metodzie mikroskopii (FLIM) i 2 patentów. Edit: Według bazy danych Thomson-Reuters, która zawiera publikacje także sprzed roku 1996 liczba publikacji: 31 (ogólna 52). Suma cytowań: 959 (ogólna ponad 1400). H-index: 13."

Znalezione na necie .
    • angrusz1 Re: Smoleńsk 24.09.13, 18:03
      Znalezione w internecie :

"ony. Teraz będa znikać ludzie"
      Mecker #
      2013-09-24 14:02

Upadek profesora Kleibera Ponieważ dzisiaj chyba po raz pierwszy w życiu zdarzyło mi się być jedynym klientem w placówce Poczty Polskiej, uznałem to za dobry omen. Skoro bowiem dzień ma tak fortunny początek, to warto pójść za ciosem, jak mówili starzy pięściarze. Szczęśliwie także trafiła mi się dzisiaj okazja stanąć w obronie porządnego człowieka, a to już brzmi całkiem dumnie.

Jesteśmy bowiem świadkami stosowania przez czerskich pewnej, niejako już rutynowej procedury - profesor Michał Kleiber, Prezes Polskiej Akademii Nauk, jest właśnie w trakcie przerejestrowywania go z listy autorytetów społecznych i naukowych na listę smoleńskich oszołomów. Co w bardziej obrazowym przekładzie oznacza mniej więcej tyle, że Kleiber nie może już liczyć na referencje ani tym bardziej list polecający od redaktor Agnieszki Kublik w żadnej sprawie.

I nie pomoże Kleiberowi jego prezesostwo, profesorstwo, redaktorstwo. Nie ma znaczenia jego ministrowanie ani wykładanie. Nic to, że nauczał na uniwersytetach i politechnikach w Polsce, Niemczech, Japonii, Stanach Zjednoczonych. Nie liczy się redagowanie przez niego zagranicznych czasopism naukowych ani światowa sława w dziedzinie komputerowych metod badawczych w mechanice, medycynie i gdzie tam jeszcze.

Wystarczył głos jednego uczonego politologa Smolara i jednego zasłużonego towarzysza Millera, żeby profesor Kleiber spadł do ligi amatorskiej zarówno w dziedzinie problemów społecznych, jak i nauk technicznych. Okazuje się bowiem, że absolwent elitarnej Wyższej Szkoły Nauk Społecznych przy KC PZPR Leszek Miller oraz specjalista od ekonomii politycznej socjalizmu Aleksander Smolar, wiedzą dużo lepiej od Kleibera, kto się nadaje na eksperta do badania katastrof lotniczych. Tak więc socjalistyczny ekonomista Smolar zarzucił Prezesowi Polskiej Akademii Nauk, że nie odróżnia nauki od szalbierstwa; natomiast magister nauk politycznych(tak!) Miller ujawnił, że profesor nie odróżnia sensu od bezsensu.

Obaj ci giganci nauk politycznych dostali szału, ponieważ Kleiber ośmielił się wyrazić wątpliwość, czy „czy doświadczenie w badaniu wypadków lotniczych jest niezbędnym wymogiem, by móc zajmować się sprawą. Znam przypadki różnych katastrof lotniczych i tam o ekspertyzy proszono osoby, które nigdy nie miały z tym do czynienia(...) Piloci nie mogą decydować o tym, czy brzoza może przeciąć skrzydło. Muszą uczestniczyć w tym eksperci od badań materiałowych czy dynamiki uderzeń”"
    • n.u.d.a winni... 24.09.13, 20:00
      " To, że to się skończy sądem, to ja nie mam wątpliwości - odpowiadał Macierewicz. - Trudno sobie wyobrazić, żeby było inaczej. Nie cheę się wypowiadać na temat intencji pana Putina, bo ich nie znam. Natomiast jeśli chodzi o odpowiedzialność po stronie polskiej, to nie ma cienia wątpliwości, że pełna odpowiedzialność polityczna i prawna spada na Donalda Tuska. Ale nie tylko premier za to odpowiada, ale także minister spraw zagranicznych. Konsekwencje? To może trwać. Na takie rzeczy trzeba czekać, ale na pewno Polacy się doczekają sprawiedliwości w tej sprawie i winni zostaną skazani." - Antoni Macierewicz

Angrusz, kto jest winny, gdy dochodzi do wypadku? tylko czy posadzą faktycznie winnego (jeśli w ogóle ktoś jest winny!!!)? czy też posadzą "winnego w sensie politycznym i prawnym"? wystarczy jedna osoba? czy całą kancelarię PRM? a może połowę PO Antoś posadzi gratis? no a co jeśli się okaże, że to jednak nie Polacy są winni? a co jeśli okaże się, że to jednak był wypadek?
    • angrusz1 Re: Smoleńsk 25.09.13, 07:37
      niezalezna.pl/46332-prestizowe-wyroznienie-dla-profesora-jana-obrebskiego
      • n.u.d.a na czym polega kompromitacja eksperów Antosia? 25.09.13, 08:17
        Angruszu, nikt nie ma wątpliwości co do wiedzy tych osób w zakresie ich kompetencji, wiedzy i dziedziny nauki, w której się specjalizują. Cały problem z rzetelnością tych ekspertów jest jednak taki, że nie mają obiektów do badania, danych, a robią jakieś wyliczenia na podstawie "jakichś dowodów Macierewicza" i jakichś "przybliżonych" danych, "eksperymentów myślowych", nie pokazując ani samych danych, ani obliczeń. I tylko tyle. Moim zdaniem oni sami zostali zmanipulowani przez Antosia, jak duża część społeczeństwa. I cała kompromitacja ekspertów Macierewicza nie polega na tym, że nic nie wiedzą, ale że przyznali, iż o tamtej katastrofie nie mają pojęcia (nie byli tam, nie mają żadnych danych, nic o niej nie wiedzą), a swoje sądy opierają na tym co powiedział, przekazał im Antoś i ulegają jego manipulacji. Właśnie dlatego zbulwersowany pełnomocnik rodzin ofiar powiedział, że "Macierewicz jest nagi". Dlatego też uczelnie, na których pracują odcinają się od całej afery - i to jak widzisz - nie tylko polskie uczelnie, ale uczelnia Biniendy również.
        • Gość: do nuda Re: na czym polega kompromitacja eksperów Antosia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.13, 09:13
          gdzie są czarne skrzynki? gdzie wrak samolotu? czy przekopano ziemię na metr? dlaczego mataczą od samego początku? czy to śledztwo jest rzetelnie prowadzone? to śledztwo to kpina.
          • n.u.d.a Re: na czym polega kompromitacja eksperów Antosia 25.09.13, 10:03
            > gdzie są czarne skrzynki?

nie wiem dokładnie, ale tego chyba nie powinno się podawać do publicznej informacji.

> gdzie wrak samolotu?

nie wiem dokładnie.

> czy przekopano ziemię na metr?

nie wiem, czy była taka potrzeba? czy takie są procedury? jeśli tak to powinni to zrobić, a jeśli nie - to po co?

> dlaczego mataczą od samego początku?

w jaki sposób mataczą? widzieliśmy kilka błędów (bylejakość to nasza wada narodowa), ale na tej podstawie trudno oskarżać kogoś, że mataczy w sprawie.

> czy to śledztwo jest rzetelnie prowadzone?

nie siedzę w tym od środka, więc nie mogę oceniać. Zło, błędy są bardziej widoczne niż dobra praca. Antoś nagłaśnia każdą wpadkę, a nawet nie wpadkę, ale swoje wyimaginowane teorie. Tutaj zespół Laska przegrywa z Antosiem. Co nie oznacza, że Antoś ma rację.

> to śledztwo to kpina.

To Ty tak sądzisz. Choć nie wiem, na jakiej podstawie... bo tak powiedział Antoś? ostatnio (ze stenogramów) dowiedzieliśmy się, że dowody, materiały do badań, dane ekspertom przekazuje Antoś :)
    • optio11 Re: Smoleńsk 26.09.13, 13:12
      Zainteresowanym podaję najbardziej prawdopodobne przyczyny Katastrofy.
      Otóż nie było sztucznej mgły, helu, laserów, magnesów i pancernej
      brzozy. Był wybuch. Ale czego? Trotyl odpada- stwierdzono za mało
      śladów, nitrogliceryna - niewygodna. Jest jedyna możliwość - wybuchowe
      gazy. Jak wiadomo nasz umiłowany prezydent miał problemy gastryczne ,
      zwłaszcza w sytuacji podwyższonego stresu. Pamiętamy trzydniowe
      "problemy" po artykule w niemieckiej prasie, do tego zaprawiana
      kolacja wieczorem przed wylotem no i tradycyjny polski bigos.
      Nagromadzenie wybuchowych "gazów" w salonce musiało osiągnąć
      stężenie krytyczne ( to niezwykle wybuchowy metan +etan + butan ).
      Klasa wybuchowości W3. Zwracam uwagę na małą kubaturę salonki oraz
      pozatykane kratki wentylacyjne ( aby nie było przeciągu).
      Do tego opary alkoholu etylowego ( 0,6 promila stwierdzone u jednego
      z pasażerów) . Jak wiadomo zakup 500 szt małpek był właśnie tłumaczony
      koniecznością wyposażenia barku w prezydenckim samolocie.
      To musiało wywołać eksplozję połączoną z reakcją łańcuchową
      rozszczepienia jąder. Podaję wzór chemiczny : CH2 + C2H4 + C3H6
      + C2H5(OH) + O2=E2 ( tu mogę się nieco mylić gdyż z chemii jestem
      słaby). Siła eksplozji była tak duża że nastąpiło oderwanie
      skrzydła, a spadający kawałek blachy ściął 50 cm brzozę .
      Jednocześnie drzewa zostały powalone jak zapałki w promieniu
      0,5 km, a w Moskwie zatrzęsły się żyrandole. Zaznaczam, iż mam
      kwalifikacje do badania przyczyn wypadków lotniczych gdyż
      obserwowałem wybuch parnika w szopie podczas pędzenia bimbru.
      Po gratyfikację za kompleksowe wyjaśniennie przyczyn katastrofy
      zgłoszę się w dowolnym zaproponowanym miejscu.

:-)))))))
    • angrusz1 Re: Smoleńsk - dobrze 30.09.13, 12:02
      jest sprawdzić wiarygodność tego wpisu na stosownej stronie internetowej :

"Oświadczenie Uniwersytetu Akron z dnia 24 września 2013 roku (przetłumaczone na język polski):
      W odpowiedzi na państwa pytanie, dotyczące wsparcia udzielonego Prof. Biniendzie, uprzejmie informujemy, że jest on szanowanym profesorem Szkoły Inżynierii od wielu lat. Szkoła Inżynierii Uniwersytetu w Akron jest znana i finansowana na poziomie ogólnokrajowym dzięki wysokiej jakości badań naukowych. Należy powiedzieć, że Dr Binienda zajmuje prestiżową pozycję w międzynarodowym środowisku naukowym, jest redaktorem naczelnym lotniczego pisma naukowego Journal of Aerospace Engineering, oraz jest członkiem honorowym Amerykańskiego Stowarzyszenia Inżynierii Cywilnej.
      Posiada wieloletni dorobek naukowy a jego badania są finansowane z wielu zewnętrznych źródeł. Wsparcie Uczelni otrzymuje w postaci laboratoriów badawczych oraz takiego samego wynagrodzenia jakie przysługuje pracownikom o najwyższym statusie zatrudnienia prowadzącym badania naukowe.
      Uniwersytet jest dumny z zaangażowania i pracy profesora Biniendy; jednak nie można powiedzieć, że fundusze Uniwersytetu zostały przeznaczone na konkretne działania bądź badania dotyczące katastrofy smoleńskiej. Co więcej, poza ograniczeniami patentowymi, każdy z naszych profesorów ma prawo wyrażać swoją opinię lub publikować swoje badania samodzielnie, bez zezwolenia uczelni, tak jak jest to przyjęte na wielu innych amerykańskich uczelniach prowadzących badania naukowe.
      Należy zaznaczyć, że podobnie jak wielu szanowanych naukowców, profesor Binienda prezentuje wyniki swych badań na konferencjach naukowych i w weryfikowanych pismach naukowych.
      Eileen Korey
      Rzecznik Prasowa"
      • Gość: uu Re: Smoleńsk - dobrze IP: *.apus-net.pl 30.09.13, 13:38
        ."..a jego badania są finansowane z wielu zewnętrznych źródeł...."

To bardzo znamienne zdanie.
    • optio11 Re: Smoleńsk 01.10.13, 08:17
      NAJNOWSZE INFORMACJE....! WIEMY JUŻ ,ŻE 10 KWIETNIA NIE BYŁO AWARII SAMOLOTU ,NIE WYBUCHŁA BOMBA TERMOBARYCZNA,NIE BYŁO MEACONINGU ,NIE BYŁO SZTUCZNEJ MGŁY ANI ROZPYLONEGO HELU , feralna brzoza nie była specjalnie zasadzona, pilot znał prawidłowe ciśnienie na Siewiernym, nie było ruskiego magnesu, nie było dobijania rannych /przy przeciążeniu 100g w momencie katastrofy nie było żywych do dobijania/. Nie stwierdzono też przestrzelenia sterów samolotu przez Ruskich ani wywrócenia przez wojsko wraku Tupolewa do góry nogami. Wszystkie te tezy lansowane przez pisowskie media i polityków w celu ukrycia prawdziwych przyczyn katastrofy i tumanienia ludzi, nie znalazły potwierdzenia w faktach. Był za to durnoning. A wobec tej przypadłości medycyna jest bezradna. Na życzenie Lecha Kaczynskiego, który miał kłopoty z doświadczonymi pilotami i ścigał ich karnie i dyscyplinarnie za niewykonywanie jego poleceń podczas lotu /vide lot do Gruzji w 2008r/, samolotem dowodził młody, świeżo awansowany kapitan. Gwarantowało to prezydentowi ze będzie bez przeszkód komenderował samolotem. Na pokładzie nie było rosyjskiego lidera-nawigatora bo zrezygnowała z jego usług strona polska wystosowując formalne pismo do Rosjan że załoga zna rosyjski język i procedury. Nieoficjalnie wiadomo ze minister Szczygło komentował ze Rusek nie będzie mu się pętał po samolocie. Start zaplanowano na 06:00, jednak kancelaria prezydenta, aby się lepiej wyspać, przesunęła go na 07:00. Kapitan Protasiuk początkowo odmówił startu, gdyż nie otrzymał prognozy pogody ze stacji meteo. Start wymusił jednak dowódca Sił Powietrznych RP, protegowany Lecha Kaczyńskiego, gen. Błasik i to on, a nie dowódca samolotu zameldował prezydentowi o gotowości samolotu do startu. Ostatecznie samolot wystartował o 07:27. W trakcie lotu, kontroler z lotniska polowego Siewiernyj dwukrotnie, zupełnie jednoznacznie poinformował załogę, że nie ma warunków do lądowania i zasugerował jej udanie się na lotnisko zapasowe. Pilot powinien niezwłocznie to uczynić. Jednak czekał na decyzje prezydenta – głównego fachowca lotniczego na pokładzie samolotu – poinformowanego o sytuacji (pośredniczył dyr. Kazana). W tym czasie prezydent kontaktował się z bratem Jarosławem, również wielkim ekspertem lotniczym. Sprawa była poważna, bo początek uroczystości i transmisje TV zaplanowano na 09:30 i miał to jednocześnie być triumfalny początek kampanii wyborczej Lecha. Z pewnością nie mogła się ona rozpocząć od lądowania na lotnisku zapasowym w Witebsku u Łukaszenki. Jaka była decyzja prezydenta możemy wywnioskować po obecności gen. Błasika w kokpicie i po tym, że pilot podjął próbę podejścia na wysokośc decyzji (100 m) aby sprawdzić, czy Ruscy nie kłamią z tą mgłą by utrudnić reelekcję Lecha Kaczyńskiego, ośmieszajac jego wyprawę. Kapitan Protasiuk był jedynym członkiem załogi znającym język rosyjski i w końcowej fazie lotu był nadmiernie obciążony lądując przy niemal zerowej widzialności, prowadząc jednocześnie komunikację słowna z kontrolerem lotu na lotnisku Siewiernyj i zabawiając rozmową gen. Błasika. W rezultacie kpt. Protasiuk schodził ze zbyt dużą prędkością opadania – 8 m/s zamiast 4 m/s, a następnie, nie widząc ziemi, chcial odejść na drugi krąg na automacie, wciskając przycisk „odejście”. Jednak ten przycisk nie działał na lotnisku bez systemu ILS, o czym pilot nie wiedział lub zapomniał. Pierwszy raz w życiu odchodził na drugi krąg. W tym momencie samolot znajdował się na wysokości 39 m nad poziomem lotniska, a nie 100 m, jak informował kapitana nawigator mający nalot na TU-154 zaledwie kilkanaście godzin (!). Przyczyną tego błędu było posługiwanie się przez załogę wysokościomierzem radiowym, a nie barycznym. Zemściło się zaniechanie, z powodów politycznych (nalegali na to nasi sojusznicy z USA), szkolenia pilotów na symulatorze w Moskwie przez stronę polską. Kłamliwie tłumaczono to oszczędnościami. Załoga z niezrozumiałych powodów ignorowała też ostrzeżenia Terrain ahead (ziemia z przodu), i instrukcje Pull up! (ciągnij w górę!), nadawane automatycznie kilkanaście razy przez system TAWS. Zapewne tych ostrzeżeń nikt nigdy nie słuchał, tak było i tym razem. Nie robiły też na załodze wrażenia kolejne wysokości samolotu nad powierzchnią ziemi, podawane przez nawigatora – ostatnia 20 metrów. Być może wydawało im się, że bezpiecznie lądują? Dopiero zobaczywszy drzewo na kursie, kpt. Protasiuk zorientował się, że coś tu nie gra i podjął próbę ręcznego poderwania samolotu. Było już jednak za późno. Kontrolerzy z Siewiernego (było ich trzech) zdawali sobie sprawę z niebezpieczeństwa, lecz nie mieli uprawnień aby zamknąć lotnisko przed zagranicznym samolotem, kontaktowali się ze swoimi przełożonymi, ale nie dostali jasnych instrukcji. Mieli na ten temat rozbieżne zdania. Wiedzieli, że odsyłając samolot prezydencki znanego z rusofobii L. Kaczynskiego na zapasowe lotnisko, wywołają skandal międzynarodowy – BOHATERSKI POLSKI PREZYDENT, KTÓREMU NIESTRASZNA MGŁA I PRYMITYWNE LOTNISKO, NIEDOPUSZCZONY NA UROCZYSTOŚCI KATYŃSKIE PRZEZ ROSJAN! Był to zapewne scenariusz zapasowy Lecha i Jarosława Kaczyńskich, zgodnie z którym decyzja o nielądowaniu na lotnisku Siewiernyj nie mogła wyjść ze strony samolotu. Jednak Rosjanie intuicyjnie nie wpisali się w niego. Pozwolili Kaczyńskim go zrealizować. Pozostały przy życiu Lech Kaczyński i jego dwór z pewnością wykorzystaliby zamknięcie lotniska przez Rosjan do antyrosyjskiej kampanii oszczerstw, a ich zbawcy staliby się kozłami ofiarnymi i być może ponieśliby konsekwencje służbowe. Wszak kilkadziesiąt minut wcześniej znacznie mniejszy - co trzeba dodać - Jak-40 wylądował, co prawda w lepszych warunkach, choć poniżej wymaganego minimum i bez formalnej zgody z wieży kontrolnej(!). Nie rozumieli poleceń kontrolera. Generalnie zarówno załoga samolotu jak i kontrolerzy mieli do wyboru albo postępować racjonalnie i ponieść konsekwencje służbowe, albo poddać się presji zadufanych w sobie ignorantów na najwyższych stanowiskach. Rezultat znamy. Po katastrofie prezes i dożywotni właściciel PiS, Don Jarosław, używa wszelkich wpływów, by narzucić opinii publicznej kłamliwą wersję o spisku Tuska z Putinem i męczeńskiej śmierci prezydenta.
      • Gość: Q Re: Smoleńsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.13, 08:58
        Fajnie,że "wytłuściłeś" tekst, bez tego trudno by było coś odczytać !
    • angrusz1 Re: Smoleńsk 02.10.13, 07:41
      www.radiomaryja.pl/multimedia/polski-punkt-widzenia-25-09-2013-tv-trwam/
      Lepiej posłuchać tego prawnika aniżeli Rogalskiego , który się kompletnie ośmiesza .
      • n.u.d.a Re: Smoleńsk 02.10.13, 08:33
        :) angrusz, powiedz mi, proszę - co skłoniło Rogalskiego, który w ciągu 2 lat zarobił u Kaczyńskiego 400.000 zł, by zdemaskował manipulację smoleńską przez PiS? Wielu ludzi się ośmiesza przy okazji Smoleńska (tak z rządzących, którzy pokazują opinii publicznej swoją bylejakość, jak i z opozycji - a może przede wszystkim opozycji. Moim zdaniem nikt nie ośmieszył się bardziej niż Macierewicz, ale Ty i tak tego nie widzisz, choć piszesz o ograniczonym zaufaniu do tego polityka).
    • optio11 Re: Smoleńsk 02.10.13, 09:06
      RAPORT KOŃCOWY Strona 14 z 328
      O godz. 4:41 na pokład samolotu Tu-154M weszła pierwsza grupa pasażerów. O godz.
      5:07 pod samolot podjechał, w asyście funkcjonariuszy BOR, samochód z Prezydentem RP
      i jego Małżonką. Wejście na pokład ostatnich pasażerów nastąpiło o 5:08. Samolot
      wystartował o godz. 5:27. Na pokładzie znajdowało się 96 osób, w tym 4 członków załogi
      kabinowej, 4 członków załogi pokładowej i 88 pasażerów.
      Przelot do SMOLEŃSKA odbywał się na poziomie FL330 przez punkty nawigacyjne:
      BAMSO, RUDKA i ASKIL. Wykonując lot w przestrzeni powietrznej Białorusi, o godz.
      6:14:15 (około 28 min przed planowaną godziną lądowania) załoga samolotu otrzymała od
      kontrolera MIŃSK KONTROLA informację o WA na lotnisku SMOLEŃSK PÓŁNOCNY:
      „Polish Air Force one zero one, for information, at zero six one one SMOLEŃSK visibility:
      four zero zero meters, fog” („PLF 101, dla informacji o 6:11 w Smoleńsku widzialność 400
      metrów, mgła”). Po minięciu punktu ASKIL załoga nawiązała kontakt
      z MOSKWA KONTROLA, a następnie z kierownikiem lotów (KL) lotniska SMOLEŃSK
      PÓŁNOCNY (kryptonim KORSAŻ).
      Po nawiązaniu łączności z KL załoga otrzymała o godz. 6:24:25 kolejną informację
      o WA na lotnisku SMOLEŃSK PÓŁNOCNY: „Papa Lima Foxtrot one two zero one нa
      Кoрcaже тyмaн, видимocть четыреcтa метрoв” („PLF 1201, na KORSAŻU mgła,
      widzialność czterysta metrów”) oraz braku warunków do lądowania. Dowódca statku
      powietrznego poprosił jednak o zgodę na próbne podejście i otrzymał ją. W tym samym
      czasie dowódca samolotu Jak-40 (PLF 031), który około godziny wcześniej wylądował na
      lotnisku SMOLEŃSK PÓŁNOCNY, przekazał drugiemu pilotowi Tu-154M swoją ocenę
      WA: „Widzialność 400 m podstawa poniżej 50 metrów, grubo” oraz poinformował o dwóch
      nieudanych podejściach do lądowania samolotu Ił-76, które miały miejsce po lądowaniu
      samolotu Jak-40.
      Dowódca statku powietrznego o godz. 6:26:18 przekazał informację o niekorzystnych
      warunkach na lotnisku SMOLEŃSK obecnemu w kabinie załogi Dyrektorowi Protokołu
      Dyplomatycznego: „Panie Dyrektorze – wyszła mgła w tej chwili i w tych warunkach, które
      są obecnie, nie damy rady usiąść. Spróbujemy podejść – zrobimy jedno zajście – ale
      prawdopodobnie nic z tego nie będzie. Tak że proszę już myśleć nad decyzją, co będziemy
      robili”. Po stwierdzeniu Dyrektora „No to mamy problem” dowódca statku powietrznego
      dodatkowo wyjaśnił: „Możemy pół godziny powisieć i odchodzimy na zapasowe”. Przekazał
      również, że w grę wchodzą lotniska zapasowe MIŃSK lub WITEBSK. Dyrektor wyszedł
      z kabiny załogi w celu poinformowania o sytuacji Pana Prezydenta.
      • optio11 Re: Smoleńsk 02.10.13, 09:09
        Samolot zniżał się i na wysokości 500 m wszedł w krąg nadlotniskowy lotniska
        SMOLEŃSK PÓŁNOCNY. O godz. 6:30:33 do kabiny załogi na chwilę wszedł Dyrektor
        Protokołu i przekazał: „Na razie nie ma decyzji Prezydenta, co dalej robimy”.
        Załoga w trakcie lotu do trzeciego zakrętu skonfigurowała samolot do lądowania.
        W tym czasie KL zapytał, czy załoga wykonywała już lądowania na lotnisku wojskowym.
        Przed rozpoczęciem wykonywania trzeciego zakrętu szefowa pokładu zgłosiła dowódcy
        statku powietrznego gotowość kabiny pasażerskiej do lądowania. Na komendę KL dowódca
        wykonał trzeci zakręt, kontynuując podejście do drogi startowej 26 (DS 26). W trakcie dolotu
        do czwartego zakrętu KL przekazał załodze informację, żeby od wysokości 100 metrów byli
        gotowi do odejścia na drugi krąg. W tym czasie do kabiny załogi wszedł Dowódca Sił
        Powietrznych, a dowódca samolotu Jak-40 przekazał informację, że widzialność na pasie
        wynosi 200 metrów.
        W odległości około 14,5 km od progu DS 26 załoga wykonała czwarty zakręt. Gdy
        samolot znajdował się w odległości około 10 km od progu DS 26, kierownik strefy lądowania
        (KSL) przekazał załodze informację, że wchodzą w ścieżkę schodzenia: „Стo первый,
        yдaление деcять, вхoд в глиccaдy” („Sto pierwszy, odległość dziesięć, wejście w ścieżkę”).
        Od tego momentu KSL informował załogę samolotu o położeniu
        2
        względem ścieżki
        schodzenia i osi DS 26.
        Samolot wykonywał lot z niewielkim wznoszeniem, osiągając wysokość 130 m nad
        ścieżką schodzenia w odległości 8,3 km od progu DS 26, 65 m z lewej strony od osi pasa.
        W tym czasie KSL przekazał załodze informację: „Вocемь нa кyрcе, глиccaде” („Osiem na
        kursie, ścieżce”).
        Gdy samolot znajdował się w odległości 7,4 km od progu DS 26, KL wydał zgodę na
        kontynuowanie podejścia.
        Samolot rozpoczął końcowe schodzenie w odległości około 1 km przed dalszą
        radiolatarnią (DRL). Przelot nad DRL nastąpił na wysokości 426 m nad poziomem lotniska.
        Po 12 s od przelotu nad DRL system TAWS wygenerował sygnalizację TERRAIN AHEAD.
        Chwilę później dowódca statku powietrznego przestawił swój wysokościomierz WBE-SWS
        na ciśnienie standardowe
        3
        1013 hPa. Spowodowało to wprowadzenie do systemu TAWS
        nieprawidłowej informacji, w wyniku której system przerwał generowanie ostrzeżeń,
        przyjmując, że samolot znajduje się wyżej niż w rzeczywistości. Samolot wykonywał
        podejście z prędkością około 310 km/h, zniżając się około 8 m/s.
        KSL wydał komendę: „Четыре нa кyрcе, глиccaде” („Cztery na kursie, ścieżce”),
        w chwili gdy samolot znajdował się w odległości około 4,6 km od progu DS 26, 60 m nad
        ścieżką schodzenia i 130 m z lewej strony od osi pasa.
        Komenda „Три нa кyрcе, глиccaде” („Trzy na kursie, ścieżce”) została przekazana
        przez KSL, gdy samolot znajdował się w odległości około 3,5 km od progu DS 26, 35 m nad
        ścieżką schodzenia i 100 m z lewej strony od osi pasa.
        W odległości 3 km od progu DS 26, na wysokości około 180 m nad poziomem lotniska,
        system TAWS ponownie rozpoczął generowanie ostrzeżeń, które trwały do momentu
        przechylenia się samolotu w lewo po utracie fragmentu lewego skrzydła 3,5 s przed
        zderzeniem z ziemią.
        O godz. 6:40:41,5 KSL wydał komendę: „Двa нa кyрcе, глиccaде” („Dwa na kursie,
        ścieżce”). Samolot znajdował się wtedy w odległości około 2,5 km od progu DS 26, 20 m pod
        ścieżką schodzenia i 80 m z lewej strony od osi pasa.
        O godz. 6:40:52, gdy samolot był na wysokości 39
        4
        m nad poziomem lotniska (91 m
        nad terenem), około 1,7 km od progu DS 26, dowódca statku powietrznego wydał komendę:
        „Odchodzimy na drugie zajście”. Drugi pilot o 6:40:53 potwierdził komendę dowódcy:
        „Odchodzimy”. O godz. 6:40:54, na wysokości 66 m nad terenem (23 m nad poziomem
        lotniska, 1538 m od progu pasa), przy prędkości 277 km/h, wystąpiła sygnalizacja osiągnięcia
        niebezpiecznej wysokości ustawionej na wysokościomierzu radiowym.
        Sekundę później KSL wydał załodze samolotu komendę: „Гoризoнт 101”
        5
        („Horyzont
        101”) (14 m nad poziomem lotniska, w odległości 1459 m od progu DS 26, gdy samolot
        znajdował się 70 m poniżej ścieżki schodzenia i 70 m z lewej strony od osi pasa). Komenda
        KL „Кoнтрoль выcoты, гoризoнт” („Kontrola wysokości, horyzont”) została wydana, gdy
        samolot znajdował się na wysokości 2 m nad poziomem lotniska, 28 m nad terenem, 200 m
        przed bliższą radiolatarnią (BRL), 75 m poniżej ścieżki schodzenia i 65 m z lewej strony od
        osi pasa. W tym czasie dowódca statku powietrznego rozpoczął manewr odejścia na drugi
        krąg. Ze względu na bezwładność, samolot w dalszym ciągu zmniejszał wysokość
        i o 6:41:00,5, w odległości 1099 m i 5 m poniżej poziomu DS 26, nastąpiło pierwsze
        zetknięcie samolotu z przeszkodą terenową (przycięcie na wysokości 10 m wierzchołka
        brzozy rosnącej w parowie w pobliżu BRL), nie powodując jednak uszkodzeń mogących
        mieć wpływ na jego zdolność do lotu.
        Po przebyciu dalszych 244 m następowały zderzenia z kolejnymi drzewami i krzakami.
        Pomimo że samolot zaczął się już wolno wznosić, ze względu na ukształtowanie terenu jego
        wysokość nad ziemią obniżyła się z 10 m w rejonie BRL do 4 m w rejonie porośniętym
        młodymi drzewami i krzakami.
        O godz. 6:41:02,8 na wysokości 1,1 m nad poziomem lotniska, w odległości 855 m od
        progu DS 26, samolot zderzył się lewym skrzydłem z brzozą o średnicy pnia 30-40 cm,
        w wyniku czego nastąpiła utrata około 1/3 długości lewego skrzydła. Spowodowało to
        wejście samolotu w niekontrolowany obrót w lewą stronę.
        O godz. 6:41:05 KL wydał komendę: „Ухoд нa втoрoй крyг!” („Odejście na drugi
        krąg!”). Samolot znajdował się wtedy w odległości 698 m od progu DS 26, kontynuując obrót
        w lewo.
        Zderzenie samolotu z ziemią nastąpiło o godz. 6:41:07,5 w pozycji odwróconej.
        Bezpośrednio przed upadkiem samolot poruszał się po torze nachylonym do ziemi pod kątem
        10-12º z kursem 240º i prędkością 260 km/h.
        W wyniku wypadku wszystkie osoby znajdujące się na pokładzie samolotu poniosły
        śmierć na miejscu.
    • angrusz1 Smoleńsk - TAWS nr 38 05.10.13, 21:17
      www.youtube.com/watch?v=nBjeu_KfHOI
    • optio11 Re: Smoleńsk 08.10.13, 10:51
      Trzeba konsekwentnie przypominać, że ofensywa propagandowa sekty smoleńskiej ma m.in. odwrócić uwagę od współodpowiedzialności PiS-u za tę katastrofę.
      Po katastrofie samolotu CASA C-295 w Mirosławcu (23 stycznia 2008) komisja parlamentarna i śledztwo rzecznika praw obywatelskich potwierdziły fatalny stan bezpieczeństwa lotów w Wojsku Polskim i fatalny stan wyszkolenia lotników wojskowych. Gdyby dowódca wojsk lotniczych wprowadził w życie zalecenia wydane po tamtej katastrofie, to nie byłoby kolejnej katastrofy w Smoleńsku - bo przyczyny i mechanizmy obu katastrof były IDENTYCZNE:
      1) nieprzestrzeganie przepisów,
      2) złe wyszkolenie
      3) zła organizacja lotów (czyli po polsku mówiąc: bałagan).
      Dowódcą lotnictwa wojskowego, który powinien był wprowadzić w życie te zalecenia, był generał Błasik. Zaleceń nie wprowadził. Nie zmusił podwładnych do przestrzegania przepisów i sam przepisy łamał, dając fatalny przykład, a ministra okłamywał, że wszystko jest cacy. Błasik był mianowany i chroniony przez dwór Lecha Kaczyńskiego. Gdyby PiS nie popierał biernego i wiernego Błasika, być może Lech Kaczyński żyłby do dziś.
      Ot i cała prawda o polegnięciu Lecha Kaczyńskiego.
      • angrusz1 Re: Smoleńsk 08.10.13, 14:14
        Optio11 tak napisał :

"1) nieprzestrzeganie przepisów,
        2) złe wyszkolenie
        3) zła organizacja lotów (czyli po polsku mówiąc: bałagan). "

To nie są przyczyny katastrofy ! Durniu .
        To są okoliczności sprzyjające katastrofie .
        • Gość: xx Re: Smoleńsk IP: *.icis.pcz.pl 08.10.13, 18:42
          No tak - polski pilot nie musi sie szkolic, nie musi przestrzegac przepisow, itd. bo itak wyladuje nawet na drzwiach od stodoly.

Samo nieprzestrzeganie przepisow kwalifikuje sie jako przyczyna katastrofy.
          • angrusz1 Re: Smoleńsk 08.10.13, 20:25
            Gość portalu: xx napisał(a):

>" No tak - polski pilot nie musi sie szkolic, nie musi przestrzegac przepisow, it
            > d. bo itak wyladuje nawet na drzwiach od stodoly."

XX - masz elementarne problemy z logiką .

Jeżeli przechodzę na czerwonym świetle to nie przestrzegam przepisów ale nie musi być żadnej katastrofy . Dopiero przejechanie mnie przez samochód jest przyczyną katastrofy .

Poczytaj sobie Logika dla prawników Kotarbińskiego .
            >
            > Samo nieprzestrzeganie przepisow kwalifikuje sie jako przyczyna katastrofy.
            • Gość: Q Re: Smoleńsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.13, 20:35
              Przejechanie to nie jest przyczyna katastrofy tylko skutek - twojej głupoty.
              Przyczyną katastrofy jest twoje wtargnięcie na czerwonym świetle !

Przyczyna - twoja głupota i wtargnięcie na jezdnie ......skutek - przejechanie przez samochód !

• angrusz1 Re: Smoleńsk 09.10.13, 07:28
                Gość portalu: Q napisał(a):

>" Przejechanie to nie jest przyczyna katastrofy tylko skutek - twojej głupoty.
                > Przyczyną katastrofy jest twoje wtargnięcie na czerwonym świetle !
                >
                > Przyczyna - twoja głupota i wtargnięcie na jezdnie ......skutek - przejechanie
                > przez samochód !"

Hmm, samo wtargnięcie na jezdnię nie musi być przyczyna katastrofy . Musi w tym samym momencie znaleźć się i jadący samochód .
                A więc chciałem udowodnić , że samo złamanie procedury nie jest przyczyną katastrofy . Można całe życie wchodzić na czerwonym świetle i mieć takie szczęście , że żaden samochód nie jedzie wtedy i nie ma katastrofy . Czy to jasne .

Owszem , coś jest niejasne , że piloci schodzili , zeszli poniżej 100 m . Nie pamiętam , ale w pewnym momencie dowódca wydał komendę : odchodzimy .
                Mimo to samolot nadal opadał .
                No i dobrze by było mieć dane wyjściowe - cyfrowe zapisy na nośniku , aby dokładnie wytyczyć trajektorię lotu . Bo Zespół Parlamentarny kwestionuje taki tor lotu .
                O tym tez mówią dane TAWS 38 - dane o wysokości i położeniu samolotu .
                >
                • Gość: Q Re: Smoleńsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.13, 08:21
                  A co ty tym udowadniasz ?
                  To tak jak ja bym napisał że nic nie udowodniłeś bo wtargniecie nie musi być przyczyną katastrofy ale zazwyczaj jest bo światła są po to żeby z drugiej strony mógł ruszyć samochód więc automatycznie powoduje to wypadek z przyczyny głupoty wchodzącego na pasy.

Takie za przeproszeniem " pieprzenie " głupot jak w tej kabaretowej pseudo komisji kłamczuszka Macierewicza, ciągła zmiana przyczyn , jak ktoś jedną obali to wymyślają nową, ostatnio był chyba żelowy trotyl ?
                  Banda polityków wykorzystujących cierpienie ludzi do swoich potrzeb, już kiedyś ktoś ich prawidłowo określił : " hieny cmentarne "!
                  • angrusz1 Re: Smoleńsk - Lasek 10.10.13, 11:05
                    ha, ha, ha .
                    zarzucił manipulację ze zdjęciem a tu okazuje się, że zdjęcie wzięte z raportu Anodiny .
                    A z Q trudno się dyskutuje , nie przyjmuje oczywistych logicznych sposobów rozumowania .
                    Nie zamierzam tracić czasu .
                    Wolę posłuchać to, co Zespół Parlamentarny coś nowego ustalił .
                    Jednak zawsze to z ograniczonym zaufaniem, jak u kierowcy .
                    • Gość: Kazimierz I znaowu dał się nabrać IP: *.apus-net.pl 10.10.13, 12:49
                      Znowu Cię nabrali Angruszu, bo takiego zdjęcia u Anodiny nie ma.
                      Jest na stronie rosyjskiego blogera, który sam pisze że to "kompozycja".

I co Angruszu kiedy pojmiesz, ze Tosiek robi Cię w konia?, czy stać Cię będzie na przepraszam?
                    • Gość: Q Re: Smoleńsk - Lasek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.13, 13:15
                      A Ty jesteś głupi angrusz1 i nie przyjmujesz oczywistych logicznych ( cokolwiek nie oznaczała by ta głupia zbitka słów ) sposobów rozumowania, szczególnie jak zaczyna Ci brakować argumentów - to tak w Twoim stylu, na pewno Ci się spodoba.
                      Zamierzam tracić czas bo mam z ciebie ubaw.
                      Wolę nie słuchać psychopatów z pseudo zespołu parlamentarnych idiotów.
                      Zawsze.
                    • angrusz1 Re: Smoleńsk - Lasek 11.10.13, 10:57
                      www.radiomaryja.pl/multimedia/glos-polski-158/
                      • Gość: Q Re: Smoleńsk - Lasek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.13, 11:09
                        radiosatan666.com.w3snoop.com/
                      • Gość: driver Re: Smoleńsk - Lasek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.10.13, 00:12
                        angrusz1 napisał:

> rel="nofollow">www.radiomaryja.pl/multimedia/glos-polski-158/

Witam Angrusz
                        Proponujesz wyjątkowo "obiektywne" media :)))

Dorzuć jeszcze "czarną" telewizję Trwam (nazwa co najmniej groteskowa) i Frondę.
                        To są wyjątkowo tolerancyjne i kochające bliźniego media.:)))

Stary, czy Ty naprawdę nie widzisz, że Kościół ( jako instytucja) trzyma z Pisowczykami?
                      • angrusz1 Re: Smoleńsk - Lasek 17.10.13, 12:42
                        www.radiomaryja.pl/multimedia/polski-punkt-widzenia-16-10-2013-tv-trwam/
                        • Gość: Q Re: Smoleńsk - Lasek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.13, 12:47
                          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14793199,Ronda_chwali_sie_w_TV_Trwam__W_wywiadzie_z_Krasko.html#BoxSlotII3img
                          Debilizm Rońdy jest proporcjonalny do choroby psychicznej Antka wariata !
                          • Gość: Nowack wpuszczony IP: *.apus-net.pl 17.10.13, 23:28
                            Angrusz tego nie oglądał dał się po raz kolejny nabrać.
                            Nie wiedział, ze Ronda zrobi z siebie idiotę.
                        • Gość: Q Rońda I Maciarewicz agenci NIE !;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.13, 08:59
                          list Jacka Rońdy, ("eksperta" zespołu Mamcierewicza) do tygodnika NIE (Jerzego Urbana) opublikowany tam w 1998 roku: "Po kolejnej porcji lektury Pańskiego wspaniałego tygodnika "NIE" z przerażeniem stwierdziłem, że głupota leaderów polskiej prawicy jest wieczna i nie podlega modyfikacji od 75 lat. Nawet tytuły gazecin, jakie są wydawane dla zwolenników tej opcji widzenia Świata, są podobne jak te przedwojenne, np. "Nasz Dziennik" teraz i "Mały Dziennik" przed wojną. Zmieniły się wszak programy nauczania w szkołach, lektury szkolne, zależności od "Starszych Braci", stosunki sąsiedzkie w Europie, a frazeologia i język prawicy pozostały te same. Ekonomia również zatoczyła krąg i nic a nic nie wpłynęła na procesy myślowe w ciasnych łebkach polskich prawiczków. Czy jedyną przyczyną jest wieczne przymierze prawicy z nacjonal-katolicyzmem? Czy też może ślepe naśladownictwo przodków-prawicowców, tych co to bili konia na widok kobyły Pana Marszałka Piłsudskiego i uczyli wnuki głupawych piosenek ku czci tego wielkiego demokraty-zamachowca majowego. Może tak działa na słabszych umysłowo literatura pisana ku pokrzepieniu serc i pognębieniu sąsiadów? A może jest to wynik tradycji polsko-mocarstwowych z szesnastego i siedemnastego wieku? Co ma większy wpływ na głupotę polską: edukacja, tradycja, religia, czy też brak znajomości historii Europy? W związku z powyższymi wątpliwościami uprzejmie pragnę zachęcić "NIE" do podjęcia inicjatywy zorganizowania "Wszech-Polskiej" konferencji naukowej na temat "Przyczyny Nieśmiertelności Głupoty Polskiej Prawicy". Sądzę, że rządy AWS, prasa prawicowa i radyjo M dostarczą nam wielu wspaniałych przykładów kontynuacji dzieła przodków-prawicowców w kształtowaniu kolejnego odcinka Wolnej Polski. Jacek Ronda, Cape Town, South Africa
                          Hahahhaha :))))
                        • Gość: Rońda Gdzie jest Angrusz IP: *.apus-net.pl 18.10.13, 22:47
                          Myślałem, że chowa głowę w piasek, ale nie on na forach Wrocławia i Lublina brata się z biskupem Michalikiem.
                          • angrusz1 Re: Gdzie jest Angrusz 19.10.13, 07:16
                            Gość portalu: Rońda napisał(a):

> Myślałem, że chowa głowę w piasek,..."

Hmm, angrusz1 zastanawia się , co spowodowało takie zachowanie prof. Rońdy .
                            Może ktoś dał mu sygnał od seryjnego samobójcy ? To samo Kleiberowi .

No i woleli żyć .

Ale przecież tez o rozpadzie samoloty w powietrzu nadal jest aktualna , przecież cały samolot zrobiłby wielki lej w ziemi .
                            Czy widzieliśmy ten lej ?
                            • Gość: Q Re: Gdzie jest Angrusz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.13, 09:01
                              Tak widzieliśmy ten lej, ten lej w głowach części ludzi zrobili debile którzy nawet nie potrafią dobrze kłamać.
                              Snują swoje idiotyczne teorie a jak trzeba je udowodnić to okazuje się że tylko: blefowali - Rońda , zostali wprowadzeni w błąd i zaatakowani przez znane siły - Macierewicz , brali tabletki i nie wiedzieli co mówią - Kaczyński itd...

Ja rozumiem jak kompromituje się człowiek chory psychicznie taki jak Macierewicz ale prof. który przyznaje oficjalnie że kłamał ?

Mam nadzieję,że prokuratura dobierze się tej bandzie do dupy, bandzie klaunów.
                            • Gość: xx Re: Gdzie jest Angrusz IP: *.icis.pcz.pl 19.10.13, 13:39
                              Nowa teoria znanego specjalisty od wypadkow samolotowych - angrusza1.

Hel, ..... , lej itd. w kolko Macieju.

Zadna publiczna kompromitacja, zadny bezsens nie powstrzyma tej karuzeli ....
                            • Gość: Ja Re: Gdzie jest Angrusz IP: *.dynamic.chello.pl 22.10.13, 09:47
                              angrusz1 napisał:

> Hmm, angrusz1 zastanawia się , co spowodowało takie zachowanie prof. Rońdy .
                              > Może ktoś dał mu sygnał od seryjnego samobójcy ? To samo Kleiberowi .

Nie ośmieszaj się już, cała partia pisuarów zrobiła z siebie pośmiewisko na cały świat. Mam nadzieje że naród jest świadomy postrzegania Polski przez inne kraje i nie pozwoli na dalsze robienie pośmiewiska z Polaków przy następnych wyborach.
                              • angrusz1 Re: Gdzie jest Angrusz 22.10.13, 09:58
                                Gość portalu: Ja zacytował mnie :

> angrusz1 napisał:
                                >
                                > > Hmm, angrusz1 zastanawia się , co spowodowało takie zachowanie prof. Rońd
                                > y .
                                > > Może ktoś dał mu sygnał od seryjnego samobójcy ? To samo Kleiberowi ."

Oraz napisał :
                                >
                                > "Nie ośmieszaj się już, cała partia pisuarów zrobiła z siebie pośmiewisko na cał
                                > y świat. Mam nadzieje że naród jest świadomy postrzegania Polski przez inne kra
                                > je i nie pozwoli na dalsze robienie pośmiewiska z Polaków przy następnych wybor
                                > ach. "

Rzecz w tym, że ja mogę to samo napisać o tobie . Czy to dociera do ciebie - Ja ?
                                A o wyniku wyborów porozmawiamy po wyborach .
                                Przed można tylko gdybać . Chociaż wyniki cząstkowe wyborów - tych lokalnych - udowadniają , że PiS zyskuje a PO traci . Nawet w Warszawie PO o włos uniknęło porażki .
                                Spuść z tonu " Ja " .
                                Ludzie widzą , czytają i doświadczają rzeczywistości na sobie . Tefałeny i Głosy Cadyka im nie są potrzebne do tego .
                                • Gość: PCz. Oj wali się wali IP: *.wip.pcz.pl 22.10.13, 10:23
                                  Kolejny "ekspert" obśmiany i wylany przez własną uczelnię.
                                  Czy szefowie prof. Nowaczyka też dostali "propozycję od seryjnego samobójcy".
                                  Nie, oni chronią prestiżu własnej szkoły.

Czy warto aż tak się ośmieszać?
                                  Panie Angruszu, nie szkoda Panu własnych dzieci?
                                  • Gość: Q Re: Oj wali się wali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.13, 11:16
                                    To taki sport pisuarowy : kto bardziej zrobi z siebie idiotę ?
                                    Maja różne konkurencje :
                                    idiota "naukowiec" - tu prof. Rońda zyskał znaczącą przewagę
                                    idiota z żoną od 6 lat na chorobowym - tu poseł Hofman prowadzi w ucieczce ale startuje też w paru innych dyscyplinach : idiota wykorzystujący ofiary wypadku lotniczego w Smoleńsku, oraz idiota zboczeniec pokazujący genitalia- no i tu chyba już zwycięstwa nie odda !
                                    Jest jeszcze paru czempionów : idiota z wielkim magnesem , sztuczną mgłą i żelowym dynamitem - od dawna na prowadzeniu Antoni już senior ale jeszcze chyba nie czas oddać palmę pierwszeństwa juniorom choć zawodnik znany pod pseudonimem " płaszczak " już się czai na pozycję mistrza itd...
                                  • angrusz1 Re: Oj wali się wali 22.10.13, 13:27
                                    Gość portalu: PCz. napisał(a):

>" Kolejny "ekspert" obśmiany i wylany przez własną uczelnię.
                                    > Czy szefowie prof. Nowaczyka też dostali "propozycję od seryjnego samobójcy".
                                    > Nie, oni chronią prestiżu własnej szkoły.
                                    >
                                    > Czy warto aż tak się ośmieszać?
                                    > Panie Angruszu, nie szkoda Panu własnych dzieci?"

Hmm , wylany ?
                                    Może jakiś dokument na to?
                                    Każdy ma jakieś zatrudnienie , czasem po prostu na pewien czas . Kończy się kontrakt i człowiek musi odejść . Nauczyciele w szkołach często doświadczają tego .
                                    Może to zwolnienie to czysta zbieżność .
                                    Dalej pytasz waść , czy warto się ośmieszać ?
                                    Hmm, nikt raczej nie chce się ośmieszać ale kiedyś wyśmiewano się z tych , którzy twierdzili , że w Katyniu to Niemcy zabijali . No i po latach wyszło inaczej . Kiedyś to Stefan Michnik był górą a teraz plują na niego .
                                    Czy nie warto o tym pomyśleć .
                                    A jak było pod Smoleńskiem to nie wiem . Podchodzę dość nieufnie do różnych teorii i hipotez .
                                    Ale bardzo naiwny byłbym , gdybym wierzył Anodinie i Laskowi .
                                    Zamierzam jeszcze pożyć i zobaczymy po latach jak to było .

Właśnie teraz w Parlamencie Europejskim dostaje - fizycznie - nagrodę pani San Su Ki ( lub podobnie ) - po 23 latach od przyznania . Ale kiedyś w jej kraju zapewne wyśmiewano się z niej , kiedy siedziała w więzieniu .
                                    Tak to bywa w życiu . Takie nagłe zmiany .
                                    • Gość: Q Re: Oj wali się wali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.13, 14:19
                                      Trzeba być chorym na głowę żeby porównywać Aung San Suu Kyi do bandy debili opowiadających o wielkim magnesie , sztucznej mgle i idioty " profesorskiej " przyznającej się do tego że kłamie w sprawie wypadku lotniczego !
                                      Tylko czego się spodziewać po bandzie w której członek ogłasza że będą drążyć sprawę smoleńską bo to "korzystne politycznie" - banda hien cmentarnych !

Chyba że rodzina Kaczyńskiego tzn. wujek Wilhelm Świątkowski - prezes Naczelnego Sądu Wojskowego w czasie czystek stalinowskich i wujek Henryk Świątkowski - minister sprawiedliwości w tych samych czasach który tuszował zbrodnie Katyńską coś wniosą do sprawy ?
                                    • angrusz1 Re: Oj wali się wali 22.10.13, 16:36
                                      wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1038663&title=Malgorzata-Wassermann-ujawnia-szokujace-informacje-na-temat-sekcji-zwlok-ojca&wid=16094940&
                                      • Gość: Q Re: Oj wali się wali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.13, 17:57
                                        wyborcza.pl/1,75478,14819497,Ekspert_Macierewicza_zwolniony_z_uniwersytetu_w_USA_.html
                                      • angrusz1 Re: Oj wali się wali 22.10.13, 21:17
                                        www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=2932
                                        • Gość: Q Re: Oj wali się wali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.13, 21:29
                                          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14631726,Wronski___Zespol_Macierewicza_robi_Polakom_wode_z.html
                                          • Gość: Q Re: Oj wali się wali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.13, 10:31
                                            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14827202,Lasek__Brzoza_zostala_zlamana_10_kwietnia_w_wyniku.html#BoxSlotII3img
                                • Gość: Ja Re: Gdzie jest Angrusz IP: *.dynamic.chello.pl 22.10.13, 13:08
                                  Nawet w Warszawie PO o włos uniknęło
                                  > porażki .

Raczej pisuary ponisły porażkę.

Chociaż wyniki cząstkowe wyborów - tych lokalnych -
                                  > udowadniają , że PiS zyskuje a PO traci

Ot cała mądrość narodu.

> Ludzie widzą , czytają i doświadczają rzeczywistości na sobie .

Ja tez to widzę. Mam dopiero 30 lat. Na razie w kraju jest mi dobrze. Jak się zmieni na niekorzyść dla mnie to wyjadę. Jeszcze z 5 lat muszę pociągnąć w pracy żeby reszte życia godnie przeżyć ale juz nie tu.
                                • Gość: xx Re: Gdzie jest Angrusz IP: *.icis.pcz.pl 22.10.13, 18:36
                                  Maciarewicz nie pozwoli PiS-owi zdobyc za duzo glosow.

Im wiecej Maciarewicza, tym mniejsze szanse PiS.
                                  • Gość: Q Re: Gdzie jest Angrusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.13, 18:59
                                    wyborcza.pl/10,82983,14823637,Setlak_u_Kublik__obalam_hipoteze_obalonej_brzozy.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk
                • Gość: xx Re: Smoleńsk IP: *.icis.pcz.pl 11.10.13, 22:02
                  Mozna sto razy przejawiac swoja glupote, naruszac przepisy i nic sie nie stanie.

Ale za 101 razem sie omsknie i glupota doprowadzi do katastrofy.

• Gość: zz Do xx-a IP: *.rdns.100tb.com 23.10.13, 08:04
                    Zakończyła się konferencja.
                    Zapoznałeś się z materiałami ?.
                    Możesz coś zakwestionować podając kontrargumenty ?
                    Możesz zakwestionować wyniki obliczeń MES ?
                    Możesz zakwestionować wyniki analizy porównawczej zdjęć sat z 5.04 i późniejszych?
                    Możesz policzyć przyspieszenie pionowe podczas wznoszenia samolotu po rzekomym
                    uderzeniu w drzewo, jak twierdzi oficjalny raport ?
                    Możesz porównać to przyspieszenie pionowe z przyspieszeniem startującej rakiety ?
                    Możesz policzyć siły niezbędne do zmuszenia samolotu do wykonania rotacji o kąt PI
                    w czasie ok 2 s i porównać wynik z siłą nośną ?

• Gość: xx Re: Smoleńsk IP: *.icis.pcz.pl 08.10.13, 22:13
              Sa przyczyny bezposrednie i posrednie - to sie nazywa lancuch przyczynowo-skutkowy - to tez podstawy logiki.
              • angrusz1 Re: Smoleńsk 09.10.13, 07:22

> "Sa przyczyny bezposrednie i posrednie - to sie nazywa lancuch przyczynowo-skutk
                > owy - to tez podstawy logiki."

No widzisz - xx - jak się musiałeś wycofać z głupoty .

Zespół Parlamentarny szuka bezpośrednich przyczyn i dane TAWS 38 są dość ciekawe i zaprzeczają tezom laskowym .
                • Gość: xx Re: Smoleńsk IP: *.icis.pcz.pl 11.10.13, 21:59
                  Panie angrusz koncz waszc wstydu oszczedz.

Probuje Ci wytlumaczyc cokolwiek zebys zrozumial, a Ty stosujesz metode Twojego idola Macierewicza, z ktorym zadna dyskusja nie ma sensu.

Zerujecie na ludzkiej glupocie i naiwnosci.
        • Gość: ufnal Nie masz racji IP: *.apus-net.pl 08.10.13, 19:20
          To są właśnie przyczyny katastrofy.
          Sam wiesz, że nie uda się wam wybielić winy pilotów, może pod naciskiem, ale zawsze winy.
    • optio11 Re: Smoleńsk 10.10.13, 15:53
      Nam lecieć nie kazano, wszedłem do kokpita
      i spojrzałem na pole...trzeba brata spytać,
      jak przekonać pilota w mglistej atmosferze,
      by odwagą pokonał nieprzyjaciół wieżę,
      z której Moskal przez radio próbuje dyktować
      Prezydentowi Polski - gdzie ma wylądować.

Przez mgłę dostrzeże prawdę człowiek wielkiej cnoty,
      co przejrzał dziadów, małpy oraz palikoty.
      I z czystym sercem powie, że mgły tej przyczyna
      tkwi w potajemnym spisku Tuska i Putina.
      Chcą mnie z drogi zawrócić i wysłać do Mińska;
      już widzę, jak się cieszy pewna morda świńska.

Lecz ja się nie ulęknę broniąc racji stanu;
      już raz mnie zaciągnęli do Azerbejdżanu.
      Wylądujemy tutaj, żeby zbaranieli
      jak Tusk, kiedy wkroczyłem na salę w Brukseli.
      A w najgorszym przypadku - śmierć na posterunku!
      Przynajmniej cały naród nabierze szacunku.

I aby nie mówili "Lechu-Kamikadze",
      najlepiej, jeśli jeszcze brata się poradzę.
      "Jarku, jest pewien problem i wygląda ślisko,
      Ruskie chcą nas skierować na inne lotnisko"!
      "Ależ to oczywista przecież oczywistość,
      że kłamią, by nam zepsuć całą uroczystość!
      Nie będzie nas kontroler wodził po manowcach,
      bo przecież to samolot na bazie bombowca.
      Nawet gdy walnie w ziemię, to się nie rozwali,
      powiedz wieży, że stoi, gdzie zomowcy stali.

Będziemy postępować tak jak było w planie,
      wiesz przecież co masz robić - Wykonać Zadanie!
      A Błasik niech tam dobrze przypilnuje!
      Zadzwoń ponownie do mnie jak już wylądujesz.
      By Ci dodać otuchy - odmówię paciora,
      I masz błogosławieństwo Ojca Dyrektora".
      Czego nie powiedziano w tej rozmowie braci,
      że, by władzę odzyskać, trzeba czasem stracić.
      "Gdybyś jednak wpakował rękę do nocnika,
      cały naród Cię uczci jako męczennika".
    • angrusz1 Re: Smoleńsk 23.10.13, 07:54
      kurzastopa.blog.onet.pl/2013/10/22/kto-szantazuje-prof-ronde/
      • Gość: zz do "profesora" xx-a IP: *.rdns.100tb.com 23.10.13, 08:07
        Zakończyła się konferencja.
        Zapoznałeś się z materiałami ?.
        Możesz coś zakwestionować podając kontrargumenty ?
        Możesz zakwestionować wyniki obliczeń MES ?
        Możesz zakwestionować wyniki analizy porównawczej zdjęć sat z 5.04 i późniejszych?
        Możesz policzyć przyspieszenie pionowe podczas wznoszenia samolotu po rzekomym
        uderzeniu w drzewo, jak twierdzi oficjalny raport ?
        Możesz porównać to przyspieszenie pionowe z przyspieszeniem startującej rakiety ?
        Możesz policzyć siły niezbędne do zmuszenia samolotu do wykonania rotacji o kąt PI
        w czasie ok 2 s i porównać wynik z siłą nośną ?
    • angrusz1 Re: Smoleńsk - czy jeżeli 23.10.13, 12:07
      nauczyciel w szkole będzie wyjaśniał jak Ziemia obraca się dookoła Słońca i wokół własnej osi i do tego posłuży się piłeczką tenisową to także durnie i szubrawcy będą wyśmiewać się ?

Hmm, chyba tak, bo przecież są durniami i szubrawcami .
      • Gość: Q Re: Smoleńsk - czy jeżeli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.13, 12:23
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14827282,10_najbardziej_zadziwiajacych_tez_z_Konferencji_Smolenskiej.html#BoxSlotIIMT
        • Gość: Q Re: Smoleńsk - czy jeżeli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.13, 12:34
          epoznan.pl/blogi-blog-231-3440
          • Gość: Q Re: Smoleńsk - czy jeżeli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.13, 13:24
            www.youtube.com/watch?v=dXbooNmZoto
            odgłos łamanej brzozy !!!
      • angrusz1 Smoleńsk - Popatrzcie ile lat 23.10.13, 15:40
        wmawiano wam ,że należy unikać tzw tłuszczy nasyconych , bo to grozi zawałem .
        A tutaj jest taki artykuł:

www.bbc.co.uk/news/health-24625808
        A tutaj fragment :

"The risk from saturated fat in foods such as butter, cakes and fatty meat is being overstated and demonised, according to a cardiologist."

No i teraz komu wierzyć ?
        Podobnie jest i będzie z katastrofą smoleńską .
        • Gość: Q Re: Smoleńsk - Popatrzcie ile lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.13, 17:09
          Wmawiano Wam Polacy,że Kopernik odkrył iż ziemia kręci się wokół słońca i co okazało się,że to nie prawda bo jest płaska i kręci się wokół żółwią stojącego na dwóch nogach!!!
          Tu jest ten paszkwil Kopernika : pl.wikipedia.org/wiki/De_revolutionibus_orbium_coelestium !!!!
          I tak będzie z katastrofą smoleńską !

• Gość: Q Re: Smoleńsk - Popatrzcie ile lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.13, 17:10
            wyborcza.pl/politykaekstra/1,133047,14826117,Seremet__nie_ma_dowodow_na_zamach.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk
        • angrusz1 Re: Smoleńsk - naukowiec 23.10.13, 18:50
          www.youtube.com/watch?v=6TaU-qaX2d8
          • Gość: 88 Po raz kolejny IP: *.apus-net.pl 23.10.13, 20:31
            Panie Andrzeju jest Pan inżynierem !!!
            Skończył Pan Studia Techniczne !!!
            Co Pan robił na wykładach ???
            • angrusz1 Re: Po raz kolejny 24.10.13, 07:13
              Gość portalu: 88 napisał(a):

>" Panie Andrzeju jest Pan inżynierem !!!
              > Skończył Pan Studia Techniczne !!!
              > Co Pan robił na wykładach ???"

Starałem się zrozumieć " termodynamikę wybuchu " .
              A czy "88 " też chodził na wykłady z fizyki , wytrzymałości materiałów , termodynamiki , fizykochemii , ? I na jakiej uczelni ?
            • angrusz1 Re: Po raz kolejny 24.10.13, 07:41

> Co Pan robił na wykładach ??? "

Oto fragment z pewnego artykułu :

" Obraz jaki się wyłania z kilkudziesięciu prac dowodzi jednoznacznie, że hipoteza jakoby 10 kwietnia 2010 roku samolot TU-154M w Smoleńsku stracił kawałek skrzydła w wyniku uderzenia w brzozę, a następnie rozbił się doszczętnie w wyniku uderzenia w grunt jest całkowicie fałszywa. Istnieją niepodważalne dowody, że samolot został zniszczony w wyniku serii wewnętrznych eksplozji. Eksplozja, która oderwała wspomniany kawałek skrzydła nie była jedyną. Kolejna eksplozja oderwała od samolotu ster kierunku, ster wysokości który pozbawił pilota możliwości kierowania maszyną. Tragedię dopełniła eksplozja rozrywająca kadłub samolotu- powiedział prof. Piotr Witakowski."

Poszukaj - 88 - czy prof. Witakowski kończył studia techniczne . Czy studiował fizykę ?
              • Gość: Q Re: Po raz kolejny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.13, 08:06
                Bziuuu pziuuu
            • angrusz1 Re: Po raz kolejny 24.10.13, 08:16

> Co Pan robił na wykładach ??? "

A ty - 88 - jaką masz wiedzę dziedzinie fizyka , że pytasz , że insynuujesz ?

Czy ty - 88 - oglądałeś film " Miś " ( popatrz , może znowu jakiś dureń obśmieje mnie, że ja posługuję się komedią do wyjaśnienia katastrofy smoleńskiej ) ?

Czy pamiętasz taką scenę , jak ten słomiany miś urywa się z liny i spada na ziemię i... po upadku błoto ochlapuje ludzi siedzących nad tym stawem ?
              A więc już z tej sceny można wywnioskować, że spory ciężar jeśli upadnie na ziemię to jest spory ślad w tej ziemi . Tutka - cała tutka , tutka w całości - to ok 80 ton. A tu jakoś nie było leja , nie było jakiejś rynny którą wykonałby sunący kadłub samolotu no i ten obrót - to urwane skrzydło powinno najpierw ryć po ziemi zanim cały kadłub uderzyłby w ziemię .

Czy takie zdjęcia , filmy oglądaliśmy w TVP ?
              Ja nie zauważyłem .

Czy gdyby pod brzozą były śmieci i tam w pobliżu ( na wysokości 6 m i trochę w bok ) przelatywałby odrzutowiec z silnikami pracującymi pełną mocą , to te śmieci byłyby na miejscu , to byłyby w workach foliowych ?

W TVP kiedyś podawano , że silnik samolotowy stojący na lotnisku ale z silnikami pracującymi - bo może nie pełną mocą - wessał do siebie człowieka stojącego na lotnisku .
              To z przodu a z tyło co by się działo ?
              Dlaczego więc ktoś twierdzi , że samolot uderzył w brzozę i śmieci pod brzozą pozostały ?

Czy - 88 - twoja wiedza fizyczna skończyła się na słuchaniu lekcji w ostatniej ławce w gimnazjum ?
              • Gość: Q Re: Po raz kolejny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.13, 08:30
                www.pardon.pl/artykul/13535/najgzupsza_teoria_o_smole_sku_nawet_kaczy_ski_siz_zdziwiz
                • Gość: Q Re: Po raz kolejny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.13, 08:32
                  patrz.pl/filmy/smolensk-obalamy-teorie-spiskowe
                  • Gość: Q Re: Po raz kolejny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.13, 08:34
                    www.fakt.pl/Posel-PiS-Antoni-Macierewicz-traci-zwolennikow-teorii-spiskowych,artykuly,210487,1.html
                    • Gość: Q Re: Po raz kolejny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.13, 08:37
                      1 Wszystkie wątki prowadzą do Rosji
                      2 Porażające dowody na kompleksowy i wielowymiarowy charakter spisku1)
                      2.1 Film ze strzałami - dobijanie ocalałych z katastrofy
                      2.2 Manipulacja rządu z samolotem
                      2.3 Manipulacja rządu z pilotami
                      2.4 Bezczelne działania prowadzące do obniżenia kwalifikacji pilotów
                      2.5 Wyłączenie przez Rosjan systemu nawigacyjnego
                      2.6 Zastosowanie impulsu elektromagnetycznego
                      2.7 Ruskie wygenerowały sztuczną mgłę i rozpowszechniły ją z IŁa przed lądowaniem
                      2.8 Opinia wykształciucha łże profesora na temat możliwości wytworzenia sztucznej mgły przez Rosjan:
                      2.9 Zestrzelenie samolotu dla pewności
                      2.10 Rząd nie zakupił nowych samolotów, a delegacji udostępnił rozpadający się wrak
                      2.11 Tajne służby
                      2.12 Zepsucie przyrządów pomiarowych wiązką promieni laserowych
                      2.13 Uśpienie pilota trucizną rozpyloną z pomocą sygnału radiowego
                      2.14 Bomba paliwowa na pokładzie samolotu
                      2.15 Użycie nowej broni masowego rażenia, znanej pod ściśle tajnym kryptonimem "Radykalny liberalizm i nie mniej radykalny socjalistyczno-komunistyczny kolektywizm"
                      2.16 Porwanie samolotu z całą wolską delegacją do Moskwy i zestrzelenie pod Smoleńskiem drugiego Tu-154 (po remoncie)
                      2.17 Desygnat PO wiedział wcześniej
                      2.18 Odpieranie przez BOR przeważających sił rosyjskich
                      2.19 Meaconing - fałszywy sygnał z satelity
                      2.20 Zaniedbanie celowe rządu (specjalnie spreparowane)
                      2.21 Radiolatarnia na lotnisku nie działała
                      2.22 Coś w samolocie popsuto
                      2.23 Napad terrorystyczny
                      2.24 Ktoś schlał kontrolerów lotów w Smoleńsku jak świnie
                      2.25 Pasażerów uwięziono w samolocie i zastrzelono jeszcze przed wylotem z Warszawy
                      2.26 Rosyjscy kontrolerzy lotu kazali załodze TU - 154 wylądować poniżej poziomu lotniska i sfałszowali stenogramy
                      2.27 Kręgi rządzące zabiły bo samolot nie miał prawa spaść
                      2.28 Całą delegację zamordowano lub zaginiono w Wolsce, a katastrofy nie było (tylko podrzucono zwłoki)
                      2.29 Ofiary rozstrzelano po zerwaniu dystynkcji
                      2.30 Niemiec powiedział, że to nie może być przypadek
                      2.31 Celowo osłabiono konstrukcję bombowca
                      2.32 Piloci wprowadzeni w błąd przez Ruskich
                      2.33 Polityczna gra z czynnikami rosyjskimi
                      2.34 Tuskowy splot okoliczności prowadzący do katastrofy
                      2.35 Zdrada polegająca na niewspółdziałaniu
                      2.36 Sabotaż na Okęciu - spowodowanie wycieku paliwa(?)
                      2.37 Ścięcie brzozy nie spowodowało zmiany toru lotu
                      2.38 Przed upadkiem samolotu doszło do awarii i oślepiającego błysku
                      2.39 Atak terrorystyczny
                      2.40 Tylko pilot Tusku miał aktualne dane o podejściu do lądowania
                      2.41 Wieża celowo źle naprowadzała samolot
                      2.42 Na pokładzie samolotu działy się jakieś niespotykanie straszne rzeczy i z pewnością dobijano rannych
                      2.43 Tuż przed opublikowaniem przez Ruskich kłamliwego raportu, wykończyli jedynego eksperta, który mógł go zakwestionować
                      2.44 Wspólnik morderców Wybrany-Przez-Nieporozumienie agent WSI łże-prezydent Bronisław-Fałszywy Hrabia-Bydle-Komorowski (ros.: Брoниcлaв Кoмoрoвcкий, pseudonim operacyjny: "Gajowy") wysłał posłów na śmierć
                      2.45 Surogat Donald Voodoo Tusk powiedział dzień wcześniej (w uzgodnieniu z Ruskimi), że Ruch Oporu wyginie jak dinozaury
                      2.46 Samolot rozpadł się w powietrzu (od bomby?)
                      2.47 Usterka ruskiego samolotu, o której Tusk wiedział, ale nawet nie miał odwagi o niej wspomnieć
                      2.48 Ruskie służby przejęły nośniki informacji i - po spenetrowaniu ich - pokasowały pliki
                      2.49 Moskwa zmusiła samolot prezydencki do lądowania mimo nienaturalnie gęstej mgły
                      2.50 Ruskie pokasowały z komórek bojowników Ruchu Oporu połączenia oraz SMS-y z dnia zamachu
                      2.51 Już przed zamachem precyzyjnie zaplanowano akcję dezinformacyjną
                      2.52 Specjalne zamordowanie bo prowadzili samolot na śmierć i kryją
                      2.53 Nie było błędu pilotów, więc to oczywiście oczywiste, że Ruskie wykończyły prezydenta
                      2.54 Ruscy nie dali lidera
                      2.55 Ruskie naprowadzili samolot na brzozę, zorientowawszy się, że ta nie uszkodziła bombowca, urwali mu skrzydło, powiesili je na drzewie i kazali sfotografować postawnemu agentowi KGB w skórze
                      2.56 Ruskie niszczą najważniejsze i bardzo ważne dowody, a nawet wycinają las, na który naprowadzili prezydencki samolot
                      2.57 Ruskie użyły bomby, która pozostawia ciała nagimi
                      2.58 Na rozkaz centrali w Moskwie Ruscy naprowadzili samolot na śmierć (a Tusk milczał)
                      2.59 Tusk wysłał prezydenta na pewną śmierć
                      2.60 Klich wysłał generałów samolotem a sam nie poleciał
                      2.61 Dodatkowy samolot lecący równolegle zrobił odpowiednią robotę
                      2.62 Ruskie dobijali rannych i pobierali narządy do przeszczepów
                      2.63 W wyniku zmowy 7 kwietnia było zabezpieczone po zęby
                      2.64 Zamachu dokonał Komorowski, którego Rosjanie namówili do zamordowania prezydenta Kaczyńskiego i 95 Poległych Męczenników już przed 22 laty
                      2.65 Eksperci mówią, że coś z tym samolotem było
                      2.66 Odpalenie bomby próżniowej po awaryjnym lądowaniu i rozstrzeliwanie rannych
                      2.67 Jeszcze w powietrzu nastąpił wybuch bomby, którego ślady Ruskie zatarły, wyklepując wrak
                      2.68 Ruskie z Iła-76 rozpylili hel (który w naturze nie występuje), żeby samolot szybciej opadał (a nawet spadał!) i żeby była mgła
                      2.69 Mord został zorganizowany przez całe stado wysoko umocowanych przez Tusku agentów bezpieki w porozumieniu z Rosją
                      2.70 Ruskie dwa razy potrząsnęły samolotem i obezwładniły go, wyłączając zasilanie 15 metrów nad ziemią
                      2.71 Określone siły pozbyły się ludzi, bo mogą wszystko
                      2.72 Samolot przeleciał nad brzozą, więc nie mogła urwać mu skrzydła (a kłamliwy raport napisali przestępcy z szajki Millera)
                      2.73 Ruskie podpiłowały wcześniej skrzydło
                      2.74 Ruskie zestrzeliły samolot konwencjonalną rakietą z ładunkiem termobarycznym, a Miller nawet nie odważył się o to zapytać
                      2.75 Maskirowka (w tym preparowanie zwłok przez oprawców)
                      2.76 Rządy polski i rosyjski zorganizowały eksplozję, gwałtownie przerwały wznoszenie się samolotu, a na dodatek zniszczyły dowody i mataczyły
                      2.77 To nie brzoza, a Ruskie w tajemniczy sposób urwali skrzydło, dużo wyżej i dużo dalej zresztą
                      2.78 Samolot był nawet nie draśnięty brzozą, tylko Ruskie potrząsnęły nim
                      2.79 Dwa wybuchy spowodowały rozpad samolotu w powietrzu
                      2.80 Ruskie nie zamknęły lotniska na rozkaz z Moskwy i zachęcały załogę do lądowania
                      2.81 Ruskie zagłuszały telefony bezpośrednio po katastrofie
                      2.82 Jeżeli samolot spadł, tak bardzo się rozpadł i wszyscy zginęli, to musiał być zamach!
                      2.83 Świadomy zamach osób trzecich w powietrzu
                      2.84 Ruskie nie oddały i nie oddadzą wraku, więc to musiał być zamach
                      3 Szersze tło i prawdziwe cele spiskowców1)
                      3.1 Przejęcie pełni władzy przez liberalny Układ
                      3.2 Wprowadzenie in vitro, aborcji oraz eutanazji
                      3.3 Wyeliminowanie kontrkandydatów Bronisława Komorowskiego do prezydentury
                      3.4 Wyeliminowanie wszystkich znających się na służbach specjalnych
                      3.5 Zemsta za antyrosyjską postawę prezydęta
                      3.6 Zemsta za interwencję prezydęta w Gruzji
                      3.7 Zemsta za rozbicie sieci rosyjskich szpiegów i uniemożliwienie zainstalowania siatki wywiadowczej na obszarze NATO
                      3.8 Zgładzenie Jarosława Kaczyńskiego
                      3.9 Przejęcie aneksu do raportu Macierewicza o WSI
                      3.10 Zwolnienie zasłużonych pracowników Kancelarii Prezydenta
                      3.11 Zdobycie przez platformerską mafię laptopa Szczygły oraz splądrowanie mieszkania Wassermanna i szuflady Kurtyki
                      3.12 Docelowo - wymordowanie wszystkich myślących, katolików i osób pragnących dobra Wolski
                      3.13 Docelowo - zniewolenie niedobitków Narodu Wolskiego
                      3.14 Zniknięcie ludzi planowanych do NATO (żeby nie weszli tam)
                      3.15 Sprzedaż 17 strategicznych firm wolskich
                      3.16 Podpisanie ustawy o IPN (i generał Jaruzelski)
                      3.17 Zdobycie tajnego notesika Przemysława Edgara Gosiewskiego
                      3.18 Nieszczęśliwy szef GRU przez zemstę narobił kłopotów Putinowi rękami islamistów, którzy mają motyw
                      3.19 Putin zgładził elity IV RP (bo drugiej takiej okazji nie będzie)
                      3.20 Zdobycie przez Rosję cennych monet Skrzypka
                      3.21 Wykończenie jedynej osoby w Unii E
              • Gość: 88 Skoro Pan pyta. IP: *.apus-net.pl 24.10.13, 11:39
                .........jestem absolwentem Wydziału Inżynierii Procesowej, Materiałowej i Fizyki Stosowanej.
                Ukończyłem też Studia Doktoranckie ba tym Wydziale, (z obroną pracy doktorskiej).
                Może ułatwiam "namierzenie" mnie ale niech tam.
                Wiem co to jest materiał badawczy.
                • angrusz1 Re: Skoro Pan pyta. 24.10.13, 12:27

> ".........jestem absolwentem Wydziału Inżynierii Procesowej, Materiałowej i Fizy
                  > ki Stosowanej.
                  > Ukończyłem też Studia Doktoranckie ba tym Wydziale, (z obroną pracy doktorskiej
                  > ).
                  > Może ułatwiam "namierzenie" mnie ale niech tam.
                  > Wiem co to jest [b]materiał badawczy."

Świetnie . To już nie będę prosił o wzięcie dziecięcego samolociku z plastiku o np rozpiętości skrzydeł - obu w sumie - ok 36 cm i zasymulowanie lotu nad stołem na wysokości ok 6 cm od blatu i spróbowanie obrócenia tegoż samolotu tak, żeby leciał grzbietem na dół .
                  Czy ci się to udaje ?

W takim razie poproszę o obliczenie momentu obrotowego , który musiałby być , aby tenże samolot - tutka 80 ton masy - przy tejże prędkości - mógł obrócić się do góry brzuchem w tymże czasie . Czas przelotu od brzozy do miejsca szczątków .
                  Zakładam , że samolot wcześniej leciał mniej więcej poziomo .
                  Dla fizyka to nie powinno być trudne . A doświadczony - bo przecież nie ja - może ocenić , czy taka siła mogła zaistnieć wtedy .
                  • angrusz1 Słucham 24.10.13, 12:33
                    pana Cieszewskiego i słuchałem pana Deresza .

Jednego odbieram jako naukowca , rzetelnego naukowca a drugiego jako durnia .
                    • Gość: Q Re: Słucham IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.13, 12:57
                      fiuuu bziuuuu ..................
                      • Gość: Q Re: Słucham IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.13, 12:58
                        pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Paj%C4%85k_%28ufolog%29
                        • Gość: Q Re: Słucham IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.13, 13:36
                          Wypowiedź idioty fiuu bziuu " experta " Cieszewskiego głąba od Macierewicza :

"To może być to... jakiś 5-6 metrów, ale nie wiem... rule of the thumb... może tutaj... jak sobie założymy te pixels... ale ja tego nie wyliczyłem i nie wiem... jak ktoś wie, czy to jest to, niech powie, ale ja nie wiem... czy to jest to? nie wiem.... tutaj ta jasna kropka powinna być jaśniejsza, gdyby to była kora... bo tak mi się wydaje... na takim zdjęciu nie można w ogóle gałęzi zobaczyć... ale dokładnie... o tutaj... 3-5 metrów... państwo wybaczą, ale ja tego programu nie znam...."
                          Hahahahahah debil!
                          • Gość: fgf Re: Słucham IP: *.dynamic.chello.pl 24.10.13, 20:43
                            Nie debil, tylko brak mu polskich słów - normalne u kogoś kto długo przebywa za granicą.

Bloger Peemka zadał sobie trud rzeczowego porównania naukowych dokonań członków zespołów Laska i Macierewicza. Wyniki tego porównania są co najmniej interesujące w kontekście nagonki jaka w ostatnim czasie przetoczyła w rządowych mediach, a dotyczyła rzekomej niekompetencji naukowców współpracujących z komisją parlamentarną.

Bloger wykorzystał bazy danych Scopus i ISI. Dla łatwiejszego porównania znaczenia publikacji poszczególnych naukowców podał także współczynnik Indeksu H. Wyniki za ostatnie 16 lat są następujące:

1) Komisja Badania Wypadków Lotniczych Lotnictwa Państwowego:
                            - dr Maciej Lasek: Publikacje - 0, Cytowania - 0, H-index - 0.
                            - Prof. Ryszard Krystek: Publikacje - 0, Cytowania - 0, H-index - 0.
                            - dr Sławomir Michalak: Publikacje - 0, Cytowania - 0, H-index - 0.
                            - dr Stanisław Żurkowski: Publikacje - 0, Cytowania - 0, H-index - 0.

2) Współpracownicy Zespołu Parlamentarnego:
                            - Prof. Wiesław Binienda: Publikacje - 95, Cytowania - 455, H-index - 10.
                            - Prof. Jacek Rońda: Publikacje - 15, Cytowania - 69, H-index - 4.
                            - Dr Gregory Szuladziński: Publikacje - 18, Cytowania - 7, H-index - 1.
                            - Prof. Kazimierz Nowaczyk: Publikacje - 29, Cytowania - 855, H-index - 13.

Na marginesie powyższego warto zauważyć, że eksperci, którzy wyjaśnili przyczyny katastrof samolotów Ił-62 ("Kopernik") w 1980 roku oraz Ił-62M ("Tadeusz Kościuszko") w 1987 roku, nie byli specjalistami od latania, a od metalurgii. To samo zauważył Prof. Michał Kleiber z Polskiej Akademii Nauk: "Powstaje pytanie, czy doświadczenie w badaniu wypadków lotniczych jest niezbędnym wymogiem, by móc zajmować się sprawą. Znam przypadki różnych katastrof lotniczych i tam o ekspertyzy proszono osoby, które nigdy nie miały z tym do czynienia. Piloci nie mogą decydować o tym, czy brzoza może przeciąć skrzydło. Muszą uczestniczyć w tym eksperci od badań materiałowych czy dynamiki uderzeń."
                            • Gość: Q Re: Słucham IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.13, 20:50
                              Każdy z
                              członków Komisji Badania Wypadków Lotniczych badał :
                              11 lub ( w większości ) więcej wypadków lotniczych.

Blefujący debile od Maciarewicza :
                              każdy :0 !
                              To wszystko :))

• Gość: 88 Re: Słucham IP: *.apus-net.pl 24.10.13, 20:56
                              a dotyczyła rzekomej niekompetencji naukowców współpracujących z komisją parlamentarną.

Gdybyś jeszcze podał czego (jakich dziedzin) dotyczyły te cytowania i publikacje.
                              Albo czy te cytowania przytaczane są dla polemiki z tezami tam zawartymi.
                            • angrusz1 Re: Słucham 24.10.13, 22:29
                              Fgf - masz rację ale do durni to nie trafia . Chyba, że trafia ale im płacą za co innego . Więc piszą swoje .

Masz rację - fgf - pisząc/cytując :

""Powstaje pytanie, czy doświadczenie w badaniu wypadków lotniczych jest niezbędnym wymogiem, by móc zajmować się sprawą. Znam przypadki różnych katastrof lotniczych i tam o ekspertyzy proszono osoby, które nigdy nie miały z tym do czynienia. Piloci nie mogą decydować o tym, czy brzoza może przeciąć skrzydło. Muszą uczestniczyć w tym eksperci od badań materiałowych czy dynamiki uderzeń." "

I dla celów poglądowych ci uczeni z Zespołu Macierewicza posługują się puszką po piwie , parówką a Cieszewski nawet i butelką i mikrofonem . Ale dla durni takich jak Deresz, Nowacka to śmieszne , bo to taka ich mentalność - chyba, że znowu może to być wariant , że im za to płacą .
                              • Gość: Q Re: Słucham IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.13, 07:03
                                Fiuuuu..........................bziuuuuuu .....................
                                • Gość: Q Re: Słucham IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.13, 07:15
                                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14838922,Janusz_Czapinski__Prosze_nie_nazywac_mnie_profesorem.html#BoxWiadTxt
                              • Gość: 77 źle słuchasz IP: *.apus-net.pl 26.10.13, 14:27
                                I po raz kolejny powiedzieli ci nieprawdę Angruszu.
                                Cieszewski powołuje się współpracę której nie było:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14846279,_GW___Mamy_dowod_na_klamstwo_eksperta_PiS_od_brzozy_.html?lokale=czestochowa#BoxWiadTxt
                                ......czy kolejna osoba boi się "seryjnego..." ???

Jak tym razem to skomentujesz panie Angruszu ????
                                • Gość: Ja odpowiem ja! Re: źle słuchasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.13, 16:00
                                  Ja odpowiem ja !!:
                                  Oczywiście był to spisek wiadomych sił, a Cieszewski był szantażowany przez znane siły - podobnie jak Rońda!
                                  fiuuu bziuuu...
                                • angrusz1 Re: źle słuchasz 26.10.13, 18:40
                                  Gość 77 napisał :

"Jak tym razem to skomentujesz panie Angruszu ???? "

Może Cieszewski powiedział nieprawdę , może ten gość nie chce być łączony z tą sprawą a może brał w opracowaniu problemu ale nie wiedział , że dotyczy to brzozy smoleńskiej .

Wiele rzeczy może być ale Krzysztof Cieszewski mówił jak specjalista a po drugiej stronię ciągle tylko Lasek . Lasek od wszystkiego spec .
                                  Gdzie ci specjaliści z Komisji Millera . Gdzie ta osoba, która usłyszała na taśmie dźwięk uderzenia w brzozę , głos generała itd itp . Jakie są dane - dane źródłowe mówiące o trajektorii lotu , bo coś trajektoria lotu nie zgadza się z danymi z TAWSów a te dane też są wiarygodne , bo to dane źródłowe odczytanie nie w Polsce , nie przez speców od Laska .

Czekam teraz na taką samą prezentację speca od Laska mówiącą , że brzoza rosła do 10.04.2010 . Te zdjęcia i takie samo pikselowanie itp .

Czy stan zwłok nie mówi o rodzaju katastrofy ?
                                  To dlaczego nie otwarto trumien i nie zbadano w Polsce , w spokoju, bez pośpiechu wszystkich ciał . Wtedy by nie okazało się jak z ciałem Wassermana , że ruski patolog dokładnie opisał woreczek żółciowy i z żółcią ... który to woreczek został wycięty w 1989 roku bodajże .

Takich " pomyłek " i niedoróbek jest pełno .

I na koniec , jaką to katastrofę samolotu wielkości tutki badali spece od Laska przed 10.04.2010 , żeby być doświadczonymi ekspertami ?
                                  • Gość: 55 śpij dobrze Angruszu IP: *.apus-net.pl 26.10.13, 23:34
                                    ....bo w przyszłym tygodniu kolejni "eksperci" Macierewicza wycofają swoje ekspertyzy.
                                    Wszak twierdzisz, że "seryjny samobójca"............. coś tam.
                                    A tak naprawdę żadna Uczelnia w USA nie pozwoli sobie na grę swoim prestiżem.
                                    Mam nadzieję, że w Polsce też.
                                    Co prawda też jak twierdzisz, gdy PIS dojdzie do władzy to zrobi porządek w naszych uczelniach
                                    i wszyscy zrobią solidne analizy dla Antka.
                                    Ale to dopiero za kilkanaście lat.
                                    Więc spij spokojnie Angruszu.
                                    • angrusz1 Re: śpij dobrze 55 27.10.13, 07:12
                                      Osoba o nicku " 55 " tak napisała :

"Co prawda też jak twierdzisz, gdy PIS dojdzie do władzy to zrobi porządek w naszych uczelniach
                                      i wszyscy zrobią solidne analizy dla Antka.
                                      Ale to dopiero za kilkanaście lat.
                                      Więc spij spokojnie Angruszu."

Hmm, piszesz z czasie dokonanym : zrobi .

Ale to dopiero za kilkanaście lat . Taak, być może za kilkanaście lat .
                                      Ale zacznie robić może już niedługo .
                                      Jednak nie śpię spokojnie, bo jest w Polsce wiele ludzi , którzy boją się dojścia PiS do władzy i mogą przeszkadzać , nawet skutecznie przeszkadzać .

Po koniec I Rp także byli ludzie , którzy przeszkadzali w naprawie państwa - woleli saski marazm .
                                      • Gość: 99 Kolejny cios IP: *.apus-net.pl 27.10.13, 16:28
                                        fakty.interia.pl/polska/news-sensacyjny-sondaz-gdyby-wybory-odbyly-sie-dzis,nId,1049300#utm_source=sg&utm_medium=referral&utm_campaign=wd
                                        Wiem w sondaże w których PIS przegrywa Angrusz nie wierzy.
                                        • angrusz1 Re: Kolejny cios 27.10.13, 18:42
                                          Gość portalu: 99 napisał(a):

>" fakty.interia.pl/polska/news-sensacyjny-sondaz-gdyby-wybory-odbyly-sie-dzis,nId,1049300#utm_source=sg&utm_medium=referral&utm_campaign=wd
                                          > Wiem w sondaże w których PIS przegrywa Angrusz nie wierzy."

Angrusz1 nie wierzył i sondażom wcześniejszym i tego w/w .
                                          Sondażownie są bardzo mało wiarygodne i ich sondaże także są bardzo mało wiarygodne , bo i Polacy nie mówią prawdy .

Dla mnie najbardziej wiarygodnym będzie wynik wyborów .
                                          Ja przewiduję , ale pewności nie mam, że po dwóch latach stagnacji gospodarczej i wysokiego bezrobocia to i lemingi zmienią zdanie a z Tuska i z PO pozostanie tylko próchno .
                                          • Gość: Q Re: Kolejny cios IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.13, 18:47
                                            " próchno " jak w uzębieniu prezesa !
                                          • Gość: 33 Re: Kolejny cios IP: *.apus-net.pl 27.10.13, 19:40
                                            Ja przewiduję , ale pewności nie mam, że po dwóch latach...

Gdyby nie Twój prezes referendum w Warszawie byłoby wygrane.
                                            Musicie zrozumieć, że Wasz Jarosław i jego otocznie z całej mocy przybliżają kolejną wygraną PO.
                                            "Lemingi" jak piszesz nie muszą się specjalnie narobić. Bo i po co, Macierewicz zepsuje wszystko co PIS zanotuje na plus.
                  • Gość: 88 Re: Skoro Pan pyta. IP: *.apus-net.pl 24.10.13, 15:06
                    Samym pytanie udowadniasz swoją ignorancję.
                    Bo co ma wspólnego "moment obrotowy" z awioniką ?
                    Oczywiście że taki obrót jest możliwy, tak przecież się stało.
                    • angrusz1 Re: Skoro Pan pyta. 24.10.13, 20:20

>" Samym pytanie udowadniasz swoją ignorancję.
                      > Bo co ma wspólnego "moment obrotowy" z awioniką ?
                      > Oczywiście że taki obrót jest możliwy, tak przecież się stało."

Może jakieś obliczenia ?Wzory , tok myślenia , jak u Krzysztofa Cieszewskiego .
                      Może jakieś porównanie z innymi danymi - może takie obliczenia są gdzieś tak jak dawniej tablice logarytmiczne .
                      Bo coś tak na słowo to widzisz , że nie przekonasz wiele osób .Durnie zawsze się znajdą .
                      • Gość: Q Re: Skoro Pan pyta. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.13, 20:29
                        www.tokfm.pl/blogi/swa-wola/2013/10/smolenskie_brednie_i_protokoly_medrcow_syjonu/1
                    • angrusz1 Re: Skoro Pan pyta. 24.10.13, 20:37

>" Samym pytanie udowadniasz swoją ignorancję.
                      > Bo co ma wspólnego "moment obrotowy" z awioniką ?
                      > Oczywiście że taki obrót jest możliwy, tak przecież się stało."

Skoro tak tylko potrafisz odpowiedzieć , to odpowiedz jednak na moją pierwszą kwestię :

czy udało ci się obrócić tym dziecięcym samolocikiem nad stołem , bez zawadzania o stół ?
                      • Gość: 88 Re: Skoro Pan pyta. IP: *.apus-net.pl 24.10.13, 20:49
                        czy udało ci się obrócić tym dziecięcym samolocikiem nad stołem , bez zawadzania o stół ?

Nie wiem czy dziecięcym, ale takim z papieru wielokrotnie.
                        • angrusz1 Re: Skoro Pan pyta. 24.10.13, 22:24

>" czy udało ci się obrócić tym dziecięcym samolocikiem nad stołem , bez zawadz
                          > ania o stół ?

>
                          > Nie wiem czy dziecięcym, ale takim z papieru wielokrotnie."

Hmm, powtórzę , bo może dr fizyki 88 nie zrozumiał warunków : symulujemy lot nad ziemią takim samolocikiem dziecięcym, może być z papieru , który ma rozpiętość skrzydeł ok 36 cm i lecimy nad stołem , ( ziemią ) ok 6 cm nad blatem i wtedy próbujemy obrócić tymże samolotem o 180 stopni wzdłuż osi podłużnej .
                          Spróbuj jeszcze raz i opublikuj spostrzeżenia - doktorze fizyki 88 .
        • Gość: xx Re: Smoleńsk - Popatrzcie ile lat IP: *.ip.netia.com.pl 23.10.13, 21:23
          Zawartosc tego artykulu wcale nie mowi ze nie nalezy unikac tluszczow nasyconych.

Nalezy tylko przeczytac caly artykul, a nie tylko tytul!!!!
          • angrusz1 Re: Smoleńsk - Popatrzcie ile lat 24.10.13, 07:17

>" Zawartosc tego artykulu wcale nie mowi ze nie nalezy unikac tluszczow nasyconyc
            > h.
            >
            > Nalezy tylko przeczytac caly artykul, a nie tylko tytul!!!!"

Ale już na początku jest napisane , że demonizowano wpływ tychże na nasze zdrowie .
            O tym trąbili naukowcy , ba !! ile badań , a tu okazuje się , że są i inne badania . inne opinie .

I dlatego to samo - różne zdania, różni naukowcy - można zastosować przy badaniu katastrofy smoleńskiej .
            Czy to jeszcze nie jasne dla - xx ?
            • Gość: obserwator Gdyby Tuski reszta z PO byli w porządku... IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 25.10.13, 20:07
              @angrusz1
              Gdyby Tusk i reszta z PO byli w porządku to by już dawno sprowadzili z Rosji szczątki samolotu!
              Wiesz angrusz1, ja tak sobie myślę, że oni po prostu trzęsą gaciami a strach przed prawdą ukrywają pod szybkim potokiem słów pustych lecz głośnych. Ostatecznie mają media na swoich usługach, które plotą to, co im Herrscher Tusk każe. Za to przecież biorą pieniądze!
              • Gość: Ja Re: Gdyby Tuski reszta z PO byli w porządku... IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.13, 11:37
                Cała rozgarnięta część Polaków śmieje się z pisuarów. A cały świat z Polaków i to już nie jest śmieszne.
                • Gość: obserwator Re: Gdyby Tuski reszta z PO byli w porządku... IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 26.10.13, 17:47
                  @Ja
                  Masz rację, częściowo.
                  • Gość: genetycznypatriota Re: Gdyby Tuski reszta z PO byli w porządku... IP: 192.210.203.* 27.10.13, 07:58
                    Gość portalu: obserwator napisał(a):

> @Ja
                    > Masz rację, częściowo.

@obserwator
                    obaj macie rację, ale tylko częściowo, prostując należy dodać, że w bardzo niewielkim ułamku:
                    1. całości Polaków,
                    2. całego świata.

Np. ja się nie śmieję z PiS'u i Polaków.

Gdyby Tuski reszta z PO byli w porządku... W życiu nie ma gdyby.

Polak, genetyczny patriota.
                    • Gość: Q Re: Gdyby Tuski reszta z PO byli w porządku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.13, 08:20
                      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14848833,Nowacka__Porownanie_eksplodujacego_samolotu_do_wybuchajacych.html#BoxWiadTxt
    • angrusz1 Re: Smoleńsk 28.10.13, 06:30
      "Szef Parlamentarnego Zespołu ds. Zbadania Przyczyn Katastrofy Smoleńskiej stwierdził także, że nieprawdą jest to, że prokuratura dysponuje zeznaniem świadka Mikoła Bodina właściciela działki, który opisuje jak została złamana brzoza.

Poseł Antoni Macierewicz na dowód swoich twierdzeń przytoczył fragment wywiadu jakiego Bodin udzielił w styczniu 2011 roku Naszemu Dziennikowi. Jak mówił poseł jest to kluczowy tekst w sprawie i zawiera dokumentację bieżącego stanu rzeczy.
      - Nic nie odpadło, mówił pan Bodin. To było cienkie drzewo. Samolot poleciał dalej – to jest zeznanie pana Bodina. Tak wygląda prawda o tej pancernej brzozie i o tym co Bodin naprawdę widział i co naprawdę się zdarzyło – powiedział poseł Antoni Macierewicz."
      • Gość: Q Re: Smoleńsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.13, 06:58
        Poseł Antoni Macierewicz chory psychicznie maniak bredził już o "ruchomym wielkim magnesie", o bombie termicznej, o sztucznej mgle, żelowym trotylu itd....
        To co mówi wariat jest istotne tylko dla niego samego ( i to nie zawsze ), oraz dla lekarzy psychiatrów.
        Banda hien cmentarnych !
        • Gość: Ja Re: Smoleńsk IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.13, 14:36

> Poseł Antoni Macierewicz chory psychicznie maniak bredził już o "ruchomym wie
          > lkim magnesie", o bombie termicznej, o sztucznej mgle,

Angrusz,
          Jak się ustosunkujesz do tego co Q napisał. Zwłaszcza o tym magnesie czy to jeszcze aktualne w pisie jest czy już może nie?
          • Gość: Q Re: Smoleńsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.13, 17:01
            Ja odpowiem, angrusz nie może bo wybory niebawem więc wiadomo, że musi teraz troszkę się podlizać a "magnes" to śliski temat:
            to była oczywiście prowokacja i blef w jednym którą zastosował nasz bohater a cała reszta to była wroga działalność mainstreamowych mediów i szantaż !!!
            • Gość: Ja Re: Smoleńsk IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.13, 17:10

> Ja odpowiem, angrusz nie może bo wybory niebawem więc wiadomo, że musi teraz tr
              > oszkę się podlizać a "magnes" to śliski temat:
              > to była oczywiście prowokacja i blef w jednym którą zastosował nasz bohater a
              > cała reszta to była wroga działalność mainstreamowych mediów i szantaż !!!

Zapomniałeś o jednym. Płatny zabójca.
    • optio11 Re: Smoleńsk 29.10.13, 07:13
      Przygotowania do lotu

Dnia 9.03.2010 r. Zespół Obsługi Organizacyjnej Prezydenta RP wystąpił do 36 Specjalnego Pułku Lotnictwa Transportowego (36 splt) z zamówieniem na transport lotniczy do Smoleńska w dniu 10.04.2010 r. dwoma samolotami (Tu-154M i Jak-40).
      W celu uzyskania zgody dyplomatycznej na zaplanowane loty 36 splt 18 marca przesłał do MSZ noty (clarisy), które 22.03.2010 r. zostały przekazane do III Europejskiego Departamentu MSZ Federacji Rosyjskiej. Poza standardowymi informacjami clarisy zawierały prośbę o „udostępnienie aktualnych schematów i procedur lotniska” oraz „przysłanie lidera przed wylotem z Warszawy”.
      Pod koniec marca strona rosyjska zwróciła się do Ambasady RP z pytaniem, czy podtrzymywane jest zamówienie rosyjskich nawigatorów („liderów”). W dniu 31.03.2010 r. 36 splt skierował do Szefostwa Służby Ruchu Lotniczego, a za jego pośrednictwem do Ambasady RP w Moskwie, pismo z prośbą o anulowanie zamówienia „liderów”, motywując to decyzją o wyznaczeniu na rejsy do Smoleńska załóg znających język rosyjski. Strona rosyjska zaakceptowała rezygnację 36 splt z „liderów”.
      Zgody dyplomatyczne na wykonanie rejsów i lądowanie samolotów Jak-40 (PLF 031) i Tu-154M (PLF 101) w dniu 10.04.2010 r. na lotnisku Smoleńsk Północny zostały przekazane do 36 splt poprzez Ambasadę RP w Moskwie 9.04. Nie zawierały one aktualnych schematów i procedur lotniska Smoleńsk Północny.
      Ostateczne skompletowanie załogi samolotu Tu-154M nastąpiło w przeddzień lotu i wtedy też, w godzinach popołudniowych i wieczornych, odbyło się wstępne przygotowanie załogi do wylotu. Bezpośrednie przygotowanie załogi miało miejsce w dniu wylotu. Samolot Tu-154M poddano wymaganym obsługom i 10.04.2010 r. został dopuszczony pod względem technicznym do lotu o statusie HEAD.
      • optio11 Re: Smoleńsk 29.10.13, 07:15
        Lot

W dniu lotu załoga samolotu przybyła do jednostki w godz. 2:00-3:25 (W raporcie przyjęto czas UTC. Różnica między lokalnym czasem warszawskim a czasem UTC wynosiła +2 godziny, natomiast między obowiązującym w miejscu zdarzenia czasem moskiewskim, a czasem UTC +4 godziny.). Od godz. 4:21 cała załoga znajdowała się na pokładzie samolotu i oczekiwała na przybycie pasażerów. Start zaplanowany był na godz. 5:00.
        O godz. 4:41 na pokład samolotu Tu-154M weszła pierwsza grupa pasażerów. O godz. 5:07 pod samolot podjechał, w asyście funkcjonariuszy BOR, samochód z Prezydentem RP i jego Małżonką. Wejście na pokład ostatnich pasażerów nastąpiło o 5:08. Samolot wystartował o godz. 5:27, a więc z 27-minutowym opóźnieniem. Na pokładzie znajdowało się 96 osób, w tym 4 członków załogi kabinowej, 4 członków załogi pokładowej i 88 pasażerów.
        Przelot do Smoleńska odbywał się na poziomie FL330 przez punkty nawigacyjne: BAMSO, RUDKA i ASKIL. Wykonując lot w przestrzeni powietrznej Białorusi, o godz. 6:14:15 (około 28 min przed planowaną godziną lądowania) załoga samolotu otrzymała od kontrolera Mińsk Kontrola informację o warunkach atmosferycznych na lotnisku Smoleńsk Północny, przekazaną przez kontrolerów ze Smoleńska: „Polish Air Force one zero one, for information, at zero six one one Smolensk visibility: four zero zero meters, fog” („PLF 101, dla informacji o 6:11 w Smoleńsku widzialność 400 metrów, mgła”). Po minięciu punktu ASKIL załoga nawiązała kontakt z Moskwa Kontrola, a następnie z kierownikiem lotów (KL) lotniska Smoleńsk Północny (kryptonim Korsaż).
        • optio11 Re: Smoleńsk 29.10.13, 07:18
          Po nawiązaniu łączności z KL załoga otrzymała o godz. 6:24:25 kolejną informację o WA na lotnisku Smoleńsk Północny: „Papa Lima Foxtrot one two zero one нa Кoрcaже тyмaн, видимocть четыреcтa метрoв” („PLF 1201, na Korsażu mgła, widzialność czterysta metrów”) oraz braku warunków do lądowania. Dowódca statku powietrznego poprosił jednak o zgodę na próbne podejście i ją otrzymał. W tym samym czasie dowódca samolotu Jak-40 (PLF 031), który około godziny wcześniej wylądował na lotnisku Smoleńsk Północny, przekazał drugiemu pilotowi Tu-154M swoją ocenę warunków atmosferycznych: „Widzialność 400 m podstawa poniżej 50 metrów, grubo” oraz poinformował o dwóch nieudanych podejściach do lądowania samolotu Ił-76, które miały miejsce po lądowaniu samolotu Jak-40.
          Dowódca statku powietrznego o godz. 6:26:18 przekazał informację o niekorzystnych warunkach na lotnisku Smoleńsk Północny obecnemu w kabinie załogi Dyrektorowi Protokołu Dyplomatycznego: „Panie Dyrektorze – wyszła mgła w tej chwili i w tych warunkach, które są obecnie, nie damy rady usiąść. Spróbujemy podejść – zrobimy jedno zajście – ale prawdopodobnie nic z tego nie będzie. Tak że proszę już myśleć nad decyzją, co będziemy robili”. Po stwierdzeniu Dyrektora „No to mamy problem” dowódca statku powietrznego dodatkowo wyjaśnił: „Możemy pół godziny powisieć i odchodzimy na zapasowe”. Przekazał również, że w grę wchodzą lotniska zapasowe Mińsk lub Witebsk. Dyrektor wyszedł z kabiny załogi w celu poinformowania Prezydenta o sytuacji.
          • optio11 Re: Smoleńsk 29.10.13, 07:19
            Podejście do lądowania i wypadek

Samolot zniżał się i na wysokości 500 m wszedł w krąg nadlotniskowy lotniska Smoleńsk Północny. O godz. 6:30:33 do kabiny załogi na chwilę wszedł Dyrektor Protokołu i przekazał: „Na razie nie ma decyzji Prezydenta, co dalej robimy”.
            Załoga w trakcie lotu do trzeciego zakrętu skonfigurowała samolot do lądowania. W tym czasie KL zapytał, czy załoga wykonywała już lądowania na lotnisku wojskowym, na co dowódca statku powietrznego odpowiedział twierdząco.
            Przed rozpoczęciem wykonywania trzeciego zakrętu szefowa pokładu zgłosiła dowódcy statku powietrznego gotowość kabiny pasażerskiej do lądowania. Na polecenie KL dowódca wykonał trzeci zakręt, kontynuując podejście do drogi startowej 26 (DS 26). W trakcie dolotu do czwartego zakrętu KL przekazał załodze informację, żeby od wysokości 100 metrów byli gotowi do odejścia na drugi krąg. W tym czasie dowódca samolotu Jak-40 przekazał informację, że widzialność na pasie wynosi 200 metrów.
            • optio11 Re: Smoleńsk 29.10.13, 07:22
              W odległości około 14,5 km od progu DS 26 załoga wykonała czwarty zakręt. Gdy samolot znajdował się w odległości około 10 km od progu DS 26, kierownik strefy lądowania (KSL) przekazał załodze informację, że wchodzą w ścieżkę schodzenia: „Стo первый, yдaление деcять, вхoд в глиccaдy” („Sto pierwszy, odległość dziesięć, wejście w ścieżkę”). Od tego momentu KSL informował załogę samolotu o położeniu względem ścieżki schodzenia i osi DS 26 (Załoga samolotu Tu-154M otrzymywała od KSL informacje o prawidłowym położeniu samolotu względem ścieżki schodzenia oraz osi DS 26. Potwierdzenia prawidłowej pozycji były przekazywane w odległości identyfikowanej przez KSL jako 8, 6, 4, 3 i 2 km od progu DS 26).
              Samolot wykonywał lot z niewielkim wznoszeniem, osiągając wysokość 130 m nad ścieżką schodzenia w odległości 8,3 km od progu DS 26, 65 m z lewej strony od osi pasa. W tym czasie KSL przekazał załodze informację: „Вocемь нa кyрcе, глиccaде” („Osiem na kursie, ścieżce”).
              Gdy samolot znajdował się w odległości 7,4 km od progu DS 26, KL wydał zgodę na kontynuowanie podejścia.
              Samolot rozpoczął końcowe schodzenie w odległości około 1 km przed dalszą radiolatarnią (DRL). Przelot nad DRL nastąpił na wysokości 426 m nad poziomem lotniska.
              Po 12 s od przelotu nad DRL system TAWS wygenerował ostrzeżenie TERRAIN AHEAD. Chwilę później dowódca statku powietrznego przestawił swój wysokościomierz WBE-SWS na ciśnienie standardowe3 1013 hPa (działanie to spowodowało, że wskazywana przez wysokościomierz wysokość lotu samolotu, wykorzystywana przez system TAWS, zwiększyła się o 168 m). Spowodowało to wprowadzenie do systemu TAWS nieprawidłowej informacji, w wyniku której system przerwał generowanie ostrzeżeń, przyjmując, że samolot znajduje się wyżej niż w rzeczywistości. Samolot wykonywał podejście z prędkością około 310 km/h, zniżając się około 8 m/s.
              • optio11 Re: Smoleńsk 29.10.13, 07:24
                KSL przekazał informację: „Четыре нa кyрcе, глиccaде” („Cztery na kursie, ścieżce”) w chwili, gdy samolot znajdował się w odległości około 4,6 km od progu DS 26, 60 m nad ścieżką schodzenia i 130 m z lewej strony od osi pasa.
                Informacja „Три нa кyрcе, глиccaде” („Trzy na kursie, ścieżce”) została przekazana przez KSL, gdy samolot znajdował się w odległości około 3,5 km od progu DS 26, 35 m nad ścieżką schodzenia i 100 m z lewej strony od osi pasa.
                W odległości 3 km od progu DS 26, na wysokości około 180 m nad poziomem lotniska, system TAWS ponownie rozpoczął generowanie ostrzeżeń, które trwały do momentu przechylenia się samolotu w lewo po utracie fragmentu lewego skrzydła 3,5 s przed zderzeniem z ziemią.
                O godz. 6:40:41,5 KSL przekazał informację: „Двa нa кyрcе, глиccaде” („Dwa na kursie, ścieżce”). Samolot znajdował się wtedy w odległości około 2,5 km od progu DS 26, 20 m pod ścieżką schodzenia i 80 m z lewej strony od osi pasa.
                O godz. 6:40:52, gdy samolot był na wysokości 39 m nad poziomem lotniska (91 m nad terenem; wysokość lotu samolotu w końcowej fazie podejścia do lądowania została oszacowana na podstawie obliczeń wykonanych przez Komisję), około 1,7 km od progu DS 26, dowódca statku powietrznego wydał komendę: „Odchodzimy na drugie zajście”. Drugi pilot o 6:40:53 potwierdził komendę dowódcy: „Odchodzimy”. O godz. 6:40:54, na wysokości 66 m nad terenem (23 m nad poziomem lotniska, 1538 m od progu pasa), przy prędkości 277 km/h, wystąpiła sygnalizacja osiągnięcia niebezpiecznej wysokości ustawionej na wysokościomierzu radiowym na 60 m.
                • optio11 Re: Smoleńsk 29.10.13, 07:27
                  Sekundę później KSL wydał załodze samolotu komendę: „Гoризoнт 101” („Horyzont 101” – brak odpowiednika w polskiej i angielskiej frazeologii lotniczej; 14 m nad poziomem lotniska, w odległości 1459 m od progu DS 26, gdy samolot znajdował się 70 m poniżej ścieżki schodzenia i 70 m z lewej strony od osi pasa). Komenda KL „Кoнтрoль выcoты, гoризoнт” („Kontrola wysokości, horyzont”) została wydana, gdy samolot znajdował się na wysokości 2 m nad poziomem lotniska, 28 m nad terenem, 200 m przed bliższą radiolatarnią (BRL), 75 m poniżej ścieżki schodzenia i 65 m z lewej strony od osi pasa. W tym czasie dowódca statku powietrznego rozpoczął manewr odejścia na drugi krąg. Ze względu na bezwładność, samolot w dalszym ciągu zmniejszał wysokość i o 6:41:00,5, w odległości 1099 m i 5 m poniżej poziomu DS 26, nastąpiło pierwsze zetknięcie samolotu z przeszkodą terenową (przycięcie na wysokości 10 m wierzchołka brzozy rosnącej w parowie w pobliżu BRL), nie powodując jednak uszkodzeń mogących mieć wpływ na jego zdolność do lotu. Po przebyciu dalszych 244 m następowały kolejne zderzenia z krzewami i drzewami o średnicy pni do kilkunastu cm, które powodowały niewielkie uszkodzenia pokrycia i zewnętrznych elementów maszyny. Pomimo że samolot zaczął się już wolno wznosić, ze względu na ukształtowanie terenu jego wysokość nad ziemią obniżyła się z 10 m w rejonie BRL do 4 m w rejonie porośniętym młodymi drzewami i krzakami.
                  O godz. 6:41:02,8 na wysokości 1,1 m nad poziomem lotniska, w odległości 855 m od progu DS 26, samolot uderzył lewym skrzydłem w brzozę o średnicy pnia 30-40 cm, w wyniku czego nastąpiła utrata około 1/3 długości lewego skrzydła wraz z lotką. Spowodowało to wejście samolotu w niekontrolowany obrót w lewą stronę. Lecąc dalej i kontynuując obrót w lewo, samolot uderzał w kolejne drzewa o średnicy pni i konarów dochodzącej do 20 cm, co powodowało dalsze niszczenie zewnętrznych elementów płatowca.
                  O godz. 6:41:05 KL wydał komendę: „Ухoд нa втoрoй крyг!” („Odejście na drugi krąg!”). Samolot znajdował się wtedy w odległości 698 m od progu DS 26.
                  Zderzenie samolotu z ziemią nastąpiło o godz. 6:41:07,5 w pozycji odwróconej, najpierw kikutami lewego statecznika poziomego i lewego skrzydła, a następnie górną powierzchnią przedniej części kadłuba, co spowodowało jego zmiażdżenie i rozerwanie.
                  Bezpośrednio przed upadkiem samolot poruszał się po torze nachylonym do ziemi pod kątem 10-12º z kursem 240º i prędkością 260 km/h.
                  W wyniku wypadku samolot uległ całkowitemu zniszczeniu, a wszystkie osoby znajdujące się na pokładzie samolotu poniosły śmierć na miejscu.
    • angrusz1 Re: Smoleńsk 30.10.13, 13:20
      Ciekawy artykuł na temat śledztwa smoleńskiego w tygodniku Najwyższy Czas nr 44-45 , autor Leszek Szymowski .
      • taniarada Histeria anty-smoleńska 31.10.13, 01:02
        Deresz ,Kopacz,Wielowieyska z Wyborczej dostali sraczki ze strachu ,że prawda wychodzi .Nieutulony w <bulu i nadziei .Uśmiech Tuska w ściskaniu z Putinem.Niedorżnięta wataha .To wszystko sprawia ,że jak piszą w Sieci <zaskwierczało w tyłkach bohaterom z wykopków.
        • qq.44 Re: Histeria anty-smoleńska 31.10.13, 06:58
          Buahahah

Bardziej od idiotów z tzw. zespołu macierewicza ostatnio zbłaźnił się tylko Wipler .

Dla niewtajemniczonych dodam,że w weekend odbyło się w Warszawie spotkanie zaufanych pana tylkoprzezpomyłkęniepreztdenta prezesa odzawszeprzegrywamwybory Kaczyńskiego, gdzie rozważano jak odsunąć Antosia od tej sprawy po licznych " wpadkach " bandy przygłupów którymi się otoczył. Zgromadzenie prowadził pan synmarnotrawny Adam B. z namaszczenia samego prezesa ( oczywiście Antoni nie był zaproszony ).
          Także chłopaki już się uwijają jak wyjść z twarzą z tego syfu którego narobił Antoś.

Do kolegi forumowego angrusza , uważaj waść co piszesz bo prezes zmienia front i wkrótce znowu zostaniesz z ręką w nocniku a wybory tuż tuż !
          • qq.44 Re: Histeria anty-smoleńska 31.10.13, 07:09
            Uważaj angrusz bo w pisie jest jak w ZSRR za stalina, wódz zmieni front i oskarżą cie o spisek trockistowsko - zinowiewowski.
            A synmarnotrawny Adam B. wziął się ostro do pracy, szczególnie po wystąpieniu jednego z idiotów o tym, że będą drążyć "Smoleńsk bo to korzystne politycznie dla pisu "!:)
            Lepiej zamilczeć na jakiś czas, przewiduję że do 11 listopada sprawa się trochę rozjaśni i dostaniecie nowe wytyczne już ułożone przez Adama B.
            • angrusz1 Re: Histeria anty-smoleńska 31.10.13, 08:27
              qq.44 napisał:

> " Uważaj angrusz bo w pisie jest jak w ZSRR za stalina, wódz zmieni front i osk
              > arżą cie o spisek trockistowsko - zinowiewowski.
              > A synmarnotrawny Adam B. wziął się ostro do pracy, szczególnie po wystąpieniu j
              > ednego z idiotów o tym, że będą drążyć "Smoleńsk bo to korzystne politycznie dl
              > a pisu "!:)
              > Lepiej zamilczeć na jakiś czas, przewiduję że do 11 listopada sprawa się trochę
              > rozjaśni i dostaniecie nowe wytyczne już ułożone przez Adama B."

Taak, niewątpliwie jest zagrożenie , że w PiS-ie tak może być . W każdej partii silna pozycja przewodniczącego ma swoje plusy ale i minusy i powoduje tworzenie się " dworu " klakierów .
              Staram się tego unikać , bo cenię także swój rozum polityczny .

A co do pana Adama B. to nie wiem jaka jest jego pozycja w PiS , bo dotąd był poza PiS .
              Ale ja jestem małą drobiną pisowską i nie muszę wszystkiego wiedzieć i przez to rozumieć .

Pisać nadal jednak będą , bo mam taką potrzebę .
          • angrusz1 Re: Histeria anty-smoleńska 31.10.13, 08:22
            Qq.44 tak napisał :

"Do kolegi forumowego angrusza , uważaj waść co piszesz bo prezes zmienia front i wkrótce znowu zostaniesz z ręką w nocniku a wybory tuż tuż ! "

Jednak nadal z zainteresowaniem będę wysłuchiwał te osoby , które zaprosi A. Macierewicz ale zawsze to ocenię na podstawie wiedzy jaką dysponuję i zawsze wg tzw zasady kierowcy .

Natomiast jak ludzie , zwolennicy PiS podchodzą do katastrofy smoleńskiej to zobaczymy 10.11.13.

A co do wyborów , które mają być tuż , tuż to mój udział na pewno będzie aktywny podczas kampanii , chociaż głównie jak tu jeden złośliwiec napisał jako : rozlepiacz plakatów .
        • optio11 Re: Histeria anty-smoleńska 31.10.13, 07:14
          PRZECZYTAJ UWAŻNIE !

zapytanie nr 2496 śp. Przemka Gosiewskiego i odpowiedź min. z PO B. Klicha !
          w sprawie odznaczenia pilota prezydenckiego samolotu, kpt. Grzegorza Pietruczuka, srebrnym krzyżem za zasługi dla obronności
          Uzasadnienie
          Według informacji prasowych i wywiadu, jakiego szef MON udzielił dla Radia Zet 19 września br., kpt. Grzegorz Pietruczuk został odznaczony srebrnym krzyżem za zasługi dla obronności. Wedle słów szefa MON pilot otrzymał medal za ˝przestrzeganie procedur i poczucie odpowiedzialności za bezpieczeństwo czterech prezydentów na pokładzie˝. Ministrowi chodziło o lot, jaki wykonał prezydencki TU-154 na Kaukaz 12 sierpnia br. Planowo samolot miał lądować w Azerbejdżanie w Ganji, ale prezydent RP podjął decyzję o locie do Tbilisi. Pilot odmówił zmiany kierunku lotu. Decyzja pilota doprowadziła do licznych komplikacji w wizycie czterech prezydentów w Gruzji. Przejazd drogą do Tbilisi był bardzo niebezpieczny i sprowadzał realne zagrożenie dla osób w nim uczestniczących. Według doniesień medialnych obawy pilota o stan techniczny lotniska w Tbilisi były całkowicie nieuzasadnione i można było na nim bezpiecznie wylądować.
          Proszę wobec tego Pana Ministra o odpowiedzi na następujące pytania:
          1. Czy pilot ma prawo odmówić wykonania rozkazu zwierzchnika Sił Zbrojnych RP?
          2. Czy odznaczenie pilota za de facto zaniechanie działania tak wysokim odznaczeniem państwowym jest zgodne z obowiązującymi procedurami?
          3. Czy Minister, podejmując decyzję o odznaczeniu, chciał pokazać, iż będzie premiował w przyszłości przypadki niesubordynacji, tchórzostwa i odmawiania wykonywania rozkazów?
          4. Czemu sprawa odznaczenia pilota została tak nagłośniona w mediach przez szefa MON? Czy był to kolejny element prowokacyjnej polityki rządu wobec prezydenta RP?
          5. Czy zbadano przebieg wydarzeń w kabinie pilotów i zgodność podejmowanych przez nich decyzji z obowiązującymi procedurami? Jakie są wnioski z tej kontroli?
          6. Czemu szef MON nie odznaczył innych członków załogi?
          7. Jak MON zamierza reagować, jeśli w przyszłości będą powtarzać się tego typu przypadki odmawiania zmiany kierunku lotu?
          Z wyrazami szacunku
          Poseł Przemysław Gosiewski
          Kielce, dnia 23 września 2008 r.
          link
          • optio11 Re: Histeria anty-smoleńska 31.10.13, 07:18
            Odpowiedź ministra obrony narodowej
            na zapytanie nr 2496
            w sprawie odznaczenia pilota prezydenckiego samolotu kpt. Grzegorza Pietruczuka Srebrnym Krzyżem za zasługi dla obronności

Szanowny Panie Marszałku! Odpowiadając na zapytanie pana posła Przemysława Gosiewskiego w sprawie odznaczenia pilota prezydenckiego samolotu kpt. Grzegorza Pietruczuka Srebrnym Krzyżem za zasługi dla obronności (SPS-024-2496/08), uprzejmie proszę o przyjęcie następujących wyjaśnień.
            W dniu 11 sierpnia br. w godzinach wieczornych dowódca 36. Specjalnego Pułku Lotnictwa Transportowego otrzymał telefoniczną informację z Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej o planowanym na następny dzień wylocie prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej wspólnie z prezydentami Estonii, Litwy, Ukrainy oraz premierem Łotwy w rejon konfliktu na terenie Gruzji, z planowanym lądowaniem na lotnisku docelowym w Ganji w Azerbejdżanie.
            Dnia 12 sierpnia br. o godz. 00.38 z Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej zostało przesłane stosowne zamówienie (nr ZOOP-350-28-1-08) precyzujące poszczególne etapy planowanego do realizacji zadania. Zgodnie z nim zadanie miało przebiegać następująco:
            1) dzień 12 sierpnia:
            - start o godz. 7 z Warszawy do Tallina,
            - start o godz. 10.20 z Tallina do Warszawy,
            - start o godz. 11.15 z Warszawy do Symferopola,
            - start o godz. 15.15 z Symferopola do Ganji w Azerbejdżanie;
            2) dzień 13 sierpnia:
            - start o godz. 12 z Ganji do Symferopola,
            - start o godz. 12.20 z Symferopola do Warszawy,
            - start o godz. 14.10 z Warszawy do Wilna,
            - start o godz. 16.25 z Wilna do Rygi,
            - start o godz. 17.30 z Rygi do Tallina,
            - start o godz. 19 z Tallina do Warszawy.
            Wobec powyższego, przystąpiono do szczegółowego planowania otrzymanego zadania, wystąpiono o zgody dyplomatyczne państw docelowych i tranzytowych oraz rozpoczęto przygotowanie załogi, jak i samolotu, do planowanych lotów. Na dowódcę załogi, a tym samym statku powietrznego, został wyznaczony kpt. pil. Grzegorz Pietruczuk.
            Zadania załodze przydzielił dowódca pułku, zwracając uwagę na przestrzeganie zasad bezpieczeństwa lotów oraz zachowanie szczególnych środków bezpieczeństwa podczas lotu w pobliżu rejonu konfliktu zbrojnego.
            Strat do lotu w dniu 12 sierpnia br. po trasie Warszawa - Tallin - Warszawa zrealizowano o godz. 7.20. Następnie po powrocie do Warszawy, odtworzeniu gotowości samolotu oraz przygotowaniu pokładu do lotu start do Symferopola nastąpił o godz. 12.25.
            Przed startem z Symferopola, około godz. 15.30 czasu warszawskiego, dowódca 36. Specjalnego Pułku Lotnictwa Transportowego odebrał telefon od pana Macieja Łopińskiego szefa Gabinetu Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, który przekazał polecenie prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej dotyczące zmiany planowanej trasy dalszego lotu i realizacji lotu do Tbilisi. W tej sprawie z dowódcą pułku rozmawiał również osobiście prezydent Rzeczypospolitej Polskiej.
            Dowódca pułku przyjął polecenie prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej do realizacji, zwracając równocześnie uwagę na bardzo duże zagrożenie bezpieczeństwa lotu oraz brak wymaganych zgód dyplomatycznych zezwalających na jego wykonanie. Następnie polecił przygotować i wysłać wystąpienie o dodatkowe zgody dyplomatyczne. Odbyła się także rozmowa kpt. pil. Grzegorza Pietruczuka z osobami towarzyszącymi prezydentowi Rzeczypospolitej Polskiej, jak i z nim osobiście.
            Pragnę zwrócić uwagę na fakt, iż zarówno dowództwo Sił Powietrznych, jak i załoga statku powietrznego, nie posiadały wiarygodnych danych dotyczących zapewnienia wymaganej kontroli organów ruchu lotniczego w przestrzeni powietrznej oraz aktualnego stanu lotniska w Tbilisi. Nie był znany także stan pasa oraz urządzeń lotniskowych po bombardowaniu lotniska. Pilota informowano o braku pokrycia radarowego obszaru Gruzji.
            • optio11 Re: Histeria anty-smoleńska 31.10.13, 07:22
              Na podtrzymanie decyzji o realizacji lotu, zgodnie z uprzednio założonym planem, do którego kpt. pil. Grzegorz Pietruczuk był przygotowany, miało wpływ wiele innych czynników:
              - krótki czas pozostały do planowanego startu z lotniska w Symferopolu, a tym samym brak możliwości pozyskania nowych zgód dyplomatycznych,
              - stan zagrożenia spowodowany sytuacją militarną w Gruzji,
              - brak potwierdzonych informacji dotyczących aktualnego stanu i możliwości bezpiecznej realizacji lotów w przestrzeni powietrznej kraju oraz rejonie lotniska Tbilisi.
              Dowódca załogi konsultował się również z szefami ochrony prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej i prezydenta Ukrainy, którzy nie posiadali potwierdzonych informacji odnośnie bezpieczeństwa na lotnisku w Tbilisi. Pragnę w tym miejscu przypomnieć, że brak zgody na wlot w przestrzeń powietrzną państw, granice których musiałby przekroczyć, aby wykonać lot po zmienionej trasie, wiąże się z ryzykiem, iż statek powietrzny będzie traktowany jako ˝naruszyciel˝. Samolot TU-154M nie jest przystosowany do operowania w strefie konfliktu zbrojnego.
              Biorąc to pod uwagę i mając na względzie rangę i ilość przewożonych pasażerów, dowódca załogi nie mógł postąpić inaczej.
              W konsekwencji, po akceptacji przez pana prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, przekazanej dowódcy załogi za pośrednictwem oficera BOR, lot został zrealizowany zgodnie z pierwotnym planem, tzn. do Ganji.
              Kpt. pil. Grzegorz Pietruczuk postąpił właściwie i w pełni odpowiedzialnie, co zostało potwierdzone w przeprowadzonym postępowaniu wyjaśniającym.
              W myśl art. 114 ust. 1 ustawy z dnia 3 lipca 2002 r. Prawo lotnicze (Dz. U. z 2006 r. Nr 100, poz. 696, ze zm.) dowódca statku powietrznego jest obowiązany wykonywać loty zgodnie z przepisami, w szczególności zaś zapewnić bezpieczeństwo statku powietrznego oraz znajdujących się na jego pokładzie osób i rzeczy. Zgodnie z ust. 2 tego przepisu, gdy statkowi powietrznemu grozi niebezpieczeństwo, dowódca jest obowiązany zastosować wszelkie niezbędne środki w celu ratowania pasażerów i załogi. Stosownie do art. 115 ust. 1 pkt 2 tej ustawy, w celu zapewnienia bezpieczeństwa lotu oraz bezpieczeństwa i porządku na pokładzie statku powietrznego, dowódca jest upoważniony do wydawania poleceń wszystkim osobom znajdującym się na pokładzie statku powietrznego, a zgodnie z ust. 2 tego przepisu osoby te są zobowiązane do wykonywania poleceń dowódcy.
              Wprowadzony do użytku regulamin lotów decyzją nr 412/MON ministra obrony narodowej z dnia 13 października 2006 r. w sprawie wprowadzenia do użytku w lotnictwie Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej ˝Regulaminu lotów lotnictwa Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej˝ (Dz. Urz. MON Nr 19, poz. 252, ze zm.) zawiera przepisy lotnicze obowiązujące personel lotnictwa wojskowego Rzeczypospolitej Polskiej. Ponadto, zgodnie z jego § 1 ust. 2, stosuje się go również do pozostałych osób korzystających lub dysponujących przydzielonymi polskimi wojskowymi statkami powietrznymi, a także - na podstawie ust. 3 tego przepisu - poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli zawarte w nim przepisy nie są sprzeczne z przepisami obowiązującymi w przestrzeni danego państwa, a w przestrzeniach niepodlegających zwierzchnictwu żadnego państwa - z przepisami międzynarodowymi.
              Przepis § 12 ust. 10 regulaminu lotów stanowi, że dowódca statku powietrznego jest zobowiązany wykonać lot zgodnie z przepisami. Ponosi odpowiedzialność za wykonanie postawionego zadania, bezpieczeństwo statku powietrznego oraz znajdujących się na pokładzie osób i rzeczy. Z kolei § 12 ust. 14 stanowi, że wszystkie osoby obecne na pokładzie statku powietrznego są obowiązane wypełniać polecenia dowódcy statku powietrznego niezależnie od ich stopnia wojskowego oraz statusu.
              Wobec powyższego, mając świadomość realnego zagrożenia bezpieczeństwa statku powietrznego i pasażerów na jego pokładzie oraz ewentualnych konsekwencji świadomego naruszenia przepisów, dowódca załogi nie mógł podjąć innej decyzji, jak tylko wykonania zadania, do którego został wcześniej przygotowany.
              Biorąc pod uwagę wskazane fakty i uwarunkowania, w jakich znalazł się dowódca załogi, należy stwierdzić, iż działał on pod presją ciążącej na nim odpowiedzialności za podjętą decyzję. Nie budzi również wątpliwości to, iż kpt. pil. Grzegorz Pietruczuk wykazał się odpowiedzialnością, profesjonalizmem i bardzo dobrą znajomością obowiązujących przepisów, co absolutnie nie powinno być traktowane jako brak zdyscyplinowania czy też tchórzostwo. Wręcz przeciwnie, działał w myśl najwyższych wartości, jakimi są zapewnienie bezpieczeństwa najważniejszej osobie w państwie oraz pasażerów i załogi będących na pokładzie statku powietrznego, którego był dowódcą. Tak więc nie powinno budzić wątpliwości to, iż działanie takie powinno być propagowane w środowisku nie tylko wojskowym, ale na forum całego społeczeństwa, jako zasługujące na najwyższe uznanie.
              Z tego powodu kpt. pil. Grzegorz Pietruczuk decyzją nr 1303/KADR z dnia 28 sierpnia br. został wyróżniony resortowym srebrnym medalem ˝Za zasługi dla obronności kraju˝. Zgodnie z § 1 ust. 1 rozporządzenia ministra obrony narodowej z dnia 19 kwietnia 1991 r. w sprawie zasad i trybu nadawania medalu ˝Za zasługi dla obronności kraju˝ oraz wzoru odznaki tego medalu i sposobu jego noszenia (Dz. U. Nr 39, poz. 170) odznaczenie to może być nadane osobom, które wykazały męstwo lub odwagę w bezpośrednim działaniu związanym z obronnością kraju albo osiągnęły bardzo dobre wyniki w realizacji zadań obronnych, posiadają szczególne zasługi w dziedzinie rozwoju nowoczesnej myśli wojskowej, techniki wojskowej oraz potencjału obronnego, jak również w zakresie szkolenia i wychowania wojskowego, swoją pracą zawodową lub działalnością w organizacjach społecznych znacznie przyczyniły się do rozwoju i umocnienia systemu obronnego kraju.
              Fakt odznaczenia tylko dowódcy załogi znajduje swoje uzasadnienie w zasadzie obowiązującej w Siłach Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, że za podjęte decyzje odpowiada jednoosobowo dowódca, który ją podjął.
              Odnosząc się do pytania pana posła Przemysława Gosiewskiego dotyczącego nagłośnienia opisanej sprawy w mediach, pragnę przypomnieć, iż wypowiadając się na temat odznaczenia kpt. pil. Grzegorza Pietruczuka, odpowiadałem jedynie na zainteresowanie mediów tą sprawą - pytany przez dziennikarzy prezentowałem swoje zdanie na temat zachowania pilota. Nieuprawnione jest więc stwierdzenie, że podjąłem jakieś kroki, aby nagłośnić sprawę. Interpretacja różnicy zdań na temat zachowania pilota jako ˝prowokacyjnej polityki rządu wobec prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej˝ jest również nieuzasadniona.
              Przedstawiając powyższe wyjaśnienia, pozostaję w przekonaniu, że uzna je Pan Marszałek za wystarczające.
              Łączę wyrazy szacunku i poważania
              Minister
              Bogdan Klich
              Warszawa, dnia 27 października 2008 r.
        • ku-tz Miglanc znowu nie pojmuje 31.10.13, 09:11
          zaskwierczało w tyłkach bohaterom z wykopków.

Przecie to o Antonim M.
          • taniarada Re: Miglanc znowu nie pojmuje 31.10.13, 23:36
            Kublik z GW i do pary Lasek zachowują się tak, jak by sami bez pomocy Rosjan rozwalili Tupolewa.Typowi analfabeci .Lasek za swoje kłamstwa bierze taką kasę ,że głowa mała .Kubliczny lasek bredzi jak brodzisława mentorzy POdpowdziedzą.
            • qq.44 Re: Miglanc znowu nie pojmuje 01.11.13, 08:27
              Wpis na poziomie, widać wysoką inteligencję i rozeznanie w polityce.
              Feliks Dzierżyński na pewno byłby dumny !
              • taniarada Re: Miglanc znowu nie pojmuje 01.11.13, 19:31
                Oczywiście agencie gg.44,że nie żelazny Feliks tylko tow.Lenin i Nadeiżda Krupska.To moi idole.Nie napiszę ci co możesz z robić Krupskiej.Te twoje buchaha .
                • qq.44 Re: Miglanc znowu nie pojmuje 01.11.13, 19:44
                  Nikogo nie obchodzi twoje zdanie na ten temat.
      • ku-tz Też ciekawe 27.12.13, 20:31
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15191838,Jest_doniesienie_do_prokuratury_ws__Macierewiza__Chodzi.html?lokale=czestochowa#BoxWiadTxt
      • ku-tz ciekawe obliczenia 03.01.14, 15:40
        takie których domaga się Angrusz:
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15218773,Kolejne_rewelacje_eksperta_Macierewicza_obalone__Potwierdzaja.html#BoxSlotII3img
        • angrusz1 Re: ciekawe obliczenia 03.01.14, 17:40
          ku-tz napisała:

>" takie których domaga się Angrusz:
          > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15218773,Kolejne_rewelacje_eksperta_Macierewicza_obalone__Potwierdzaja.html#BoxSlotII3img"

Poczekamy na komentarz tej osoby , która zrobiła dla A.Macierewicza badania i opinię . To też musi potrwać .
    • angrusz1 Re: Smoleńsk 02.11.13, 18:15
      januszwojciechowski.blog.onet.pl/2013/11/02/nie-wierze-w-zamach-lecz-z-14-powodow-go-podejrzewam/
      • taniarada Re: Smoleńsk 02.11.13, 18:45
        Już za samo oddanie katastrofy smoleńskiej Rosjanom ,tak zwany premier Donald Tusk ,powinien być oddany pod trybunał stanu i skazany .Również już dawno nie powinien być premierem z oszustwa i wprowadzenie opinii publicznej w błąd .W wyniku rządów kolacji i Tuska, tysiące Polaków szuka pracy zagranicą.Bo ten kraj jest stworzony dla cwaniaków i bandytów.Uczciwie pracujący obywatel nie ma prawa bytu w tym kraju.11 listopada odbędzie się Marsz Niepodległości .Tak zwany premier wydał już rozporządzenie dla Żandarmerii Wojskowej ,którzy otrzymali uprawnienia policyjne .Wobec osób cywilnych .Więc nie tylko policja ,jak w zeszłym roku może robić prowokacje i zadymy.
        • qq.44 Re: Smoleńsk 02.11.13, 19:08
          I w kółko te same brednie :)) to nawet zabawne:))
      • angrusz1 Re: Smoleńsk 29.11.13, 07:44
        Oto informacja na BBC na temat katastrofy budowlanej na Łotwie , wypowiedź prezydenta Łotwy :

"President Berzins earlier described the disaster as "murder" and called for foreign experts to investigate what had happened."
        • angrusz1 Re: Smoleńsk 29.11.13, 07:45
          www.radiomaryja.pl/multimedia/glos-polski-170/#comment-61282
          • qq.44 Re: Smoleńsk 29.11.13, 08:29
            wyborcza.pl/1,75478,14794813,Twitter_o_klamstwie_prof__Rondy___Powiedza__ze_cel.html
        • ku-tz Szanowny Angruszu! 29.11.13, 08:55
          Pamiętasz zawalenie się dachu na targach w Katowicach?
          Ofiar było prawie dwa razy więcej niż na Łotwie.
          Premier wtedy ustąpił? NIE !!!
          A z jakiej był partii ???

Przysłowie o dwu końcach kija ciągle aktualne.
      • ku-tz Angrusz to dla Ciebie 27.12.13, 17:26
        Od dawna Angrusz domaga się badań polskich naukowców, no i są:

fakty.interia.pl/raport-lech-kaczynski-nie-zyje/aktualnosci/news-ekspert-zespolu-laska-obliczenia-eksperta-macierewicza-dot-k,nId,1081123
        ciekawe czym je tenże Angrusz podważy?, bo przyjąć zapewne nie będzie w stanie.
        Nie przejdzie mu przez usta, że się myli.
        • taniarada Ku-tz co to za nick sobie znowu wybrałeś? 27.12.13, 17:56
          Życie prezydentowi Lechowi Kaczyńskiemu na razie nikt nie zwróci.Choć prawda kiedyś będzie wyjaśniona.Oko za oko ,ząb za ząb.Między Tuskiem ,a Kaczyńskim.A Polska w miejscu stoi.To jest sojusz d.... z batem ,jak pisze Gmyz.A eldorado korupcyjne dalej trwa .Polskę rozbrojono ,a koszar pilnują dawni funkcjonariusze SB.W wielu firmach ochroniarskich pracuje szereg funkcjonariuszy SB, ZOMO .MO ,ORMO .Posiadają legalnie broń i pilnują magazynów broni przed złomiarzami.I tacy nawet, co byli szkoleni w dawnej ZSRR.300 tyś ochroniarzy ,a 100 tyś etatów wojskowych.Prawda to ,czy fałsz?Widzę ,że angrusz dalej jest atakowany przez znajomków i różnych takich.
          • angrusz1 Re: Ku-tz co to za nick sobie znowu wybrałeś? 27.12.13, 18:46
            Taniarada tak napisał :

".300 tyś ochroniarzy ,a 100 tyś etatów wojskowych.Prawda to ,czy fałsz?Widzę ,że angrusz dalej jest atakowany przez znajomków i różnych takich."

Podjąłeś ważny temat . Temat polityczny . Ja mam inne zdanie niż PiS . PiS popierał armię zawodową i zniesienie poboru .
            Ja mam inne zdanie .
            Gdyby był teraz pobór i ci poborowi byliby szkoleni - oprócz podstawowego szkolenia wojskowego - jako wartownicy dla jednostek wojskowych , to mielibyśmy jednak sporo ludzi wyszkolonych wojskowo i ochronę jednostek przez samą armię .

Dla mnie jest bardzo ważne , że człowiek , mężczyzna otrzymał elementarne przeszkolenie wojskowe i miał poczucie, że kraju trzeba bronić ... no i miałby przez dwa lata utrzymanie .
            W sytuacji tak wielkiego bezrobocia to bardzo ważne .
            Trochę nie na temat katastrofy smoleńskiej ale wg mnie ważne .
            • kalendarz13 Re: Ku-tz co to za nick sobie znowu wybrałeś? 27.12.13, 19:10
              Buahahah, przez dwa lata szkolilibyśmy armie zawodowych ochroniarzy którzy po wyjściu z tzw. woja gdzie już nauczyliby się dobrze chlać wódę i palić, ochraniali by jednostki wojsk zawodowych.
              A całą tą imprezę utrzymamy z biliona o którym mówił równie wielki geniusz ekonomii Jarosław Kaczyński !!
            • taniarada Re: Ku-tz co to za nick sobie znowu wybrałeś? 27.12.13, 19:27
              Ile można pisać o komisji Laska i ich nieprawdopodobnych historii .O pancernej brzozie ,o kontrolerach na wieży ,o płk gwardii Krasnokuckim ,który po katastrofie Tupolewa dostał awans.O innych wyższych oficerach ,kontrolerach naprowadzania.Którzy przed komisją Millera stwierdzali różnorakie fakty.Wracając do tematu.Wojsko nie jest obowiązkowe .A szkoda ,bo dzieci internetowe były by mężczyznami.I starzy nie musieli by : wyjeżdżać zagranicę, tyrać do 67 lat .Zapewniać im ciągły byt ,kasę , brać kredyty na emeryturę,kupować mieszkania i ciągnąć całe życie za rączkę i wojować o prawdę .Pozdrawiam.
            • ku-tz Cały Angrusz 27.12.13, 20:22
              O badaniach naukowych nic, tak jak przypuszczałem.
              Nic, bo to nie po linii Antoniego, nic bo lepiej dalej tumanić ludzi.
              A tak chciał opinii polskich naukowców.
              Ot PIS-owska logika.
              • taniarada Re: Cały Angrusz 27.12.13, 20:54
                Wiesz dobrze Nuda ,że te badania naukowe z obu stron możesz sobie wsadzić .Za regały swoich mebli.Przekomarzania dzieci dorosłych na necie.Ty masz wąsa ,a ja nie .Ty masz piegi ,a ja nie.Tak samo z katastrofą gibraltarską .Tak się zamydli ,zapieni ,aż mydło zacznie bulgotać. Sorrki ,jaki makijaż wybrałeś/aś na Sylwestra?
        • angrusz1 Re: Angrusz to dla Ciebie 03.01.14, 17:38
          ku-tz napisała:

>" Od dawna Angrusz domaga się badań polskich naukowców, no i są:
          >
          > fakty.interia.pl/raport-lech-kaczynski-nie-zyje/aktualnosci/news-ekspert-zespolu-laska-obliczenia-eksperta-macierewicza-dot-k,nId,1081123
          > ciekawe czym je tenże Angrusz podważy?, bo przyjąć zapewne nie będzie w stanie.
          > Nie przejdzie mu przez usta, że się myli."

Angrusz1 nie podważa badań , bo angrusz1 jest za cieńki w tej dziedzinie . Angrusz1 za toże uznać pewną osobę za wiarygodną lub nie .
          " Blefowanie " nie jest cechą tylko u prof. Rońdy .

Z ciałami jak było ?

A to psi obowiązek było otworzyć trumny zrobić badania DNA i inne histopatologiczne ale i na materiały wybuchowe , tylko dziwnym trafem prokuratura to olała . Niezależna prokuratura .

Badania na materiały wybuchowe powinny być zrobione na drugi dzień od katastrofy - to tym aparatem a próbki powinny być pobrane przez polskich prokuratorów i przechowywane w polskich , tylko w polskich rękach .

Niestety nie zrobiono tego .

Itd itp .

To tylko ku-tz ma takie pełne zaufanie do Tuska , jak Tusk do Putinowej Rosji .
          Ale takie zaufanie staje się mniejszościowe wśród wyborców .
          • taniarada Re: Angrusz to dla Ciebie 04.01.14, 09:51
            Ale szczury wyją cały czas, choć PIS nie rządzi już sześć lat.Młody Szczur cierpi w " Pokłosiu,a stary Szczur jęczy o scenariuszu nowego filmu Krauzego "Smoleńsk.Gdzie nawet nie przeczytał scenariusza.I nikt go nawet nie prosi.To te szczury co latały na pochody pierwszomajowe.Które stały ciągle przy korycie.Te wyrocznie ,gadające głowy.Co dobre dla Polaków i Polek.Te co wyją na "Resortowe Dzieci , jak się ich obnaży .I pokaże co mają pod spodem .Ta hołota ateistyczna co wszystko opluje i zohydzi .
            • xxo Re: Angrusz to dla Ciebie 06.01.14, 17:32
              Poziom całej wypowiedzi rodem z chlewa :((
    • optio11 Re: Smoleńsk 05.11.13, 17:43
      Polacy nie wierzą w zamach
      31.10.2013 | w
      Komentarz do badań CBOS z października 2013 na temat przyczyn katastrofy pod Smoleńskiem
      Przeprowadzone przez CBOS badania wyraźnie pokazują, że większość Polaków (56%) odrzuca teorie wskazujące na inne, niż ustalone w końcowym raporcie Komisji Millera, przyczyny katastrofy samolotu Tu-154M w kwietniu 2010 roku pod Smoleńskiem. Tę rosnącą tendencję (w porównaniu z badaniami CBOS z lutego br. wzrost o 5%) jako Zespół ds. wyjaśniania przyczyn katastrofy smoleńskiej odbieramy jako potwierdzenie słuszności działań, które podejmujemy.
      Nie bez znaczenia jest także kompromitacja tzw. ekspertów, jak i samego posła A. Macierewicza. Nie tylko okazało się, że nie znają się oni na badaniu katastrof lotniczych, ale w swoich pracach na poparcie głoszonych przez siebie tez wykorzystują sfałszowane zdjęcia, materiały, dokumenty i informacje nieznanego pochodzenia, które okazywały się celowo stosowanym blefem, a także manipulują materiałami Komisji Millera, celowo wprowadzając opinię publiczną w błąd. Dodatkowo żaden z ekspertów posła A. Macierewicza nie był w Smoleńsku, nie widział miejsca katastrofy, nie badał wraku ani elementów kluczowych dla właściwego odwzorowania przebiegu lotu, jakimi są zapisy rejestratorów lotów.
      Zespół ds. wyjaśniania przyczyn i okoliczności katastrofy smoleńskiej którym kieruję od kwietnia tego roku przybliża opinii publicznej przyczyny tej katastrofy zawarte w raporcie końcowym Komisji Millera, które zostały ustalone na podstawie zebranego materiału dowodowego przez 34 specjalistów z dziedziny lotnictwa. Widać, że nasza praca zaczyna przynosić rezultaty i do polskiego społeczeństwa zaczynają przemawiać fakty, a nie hipotezy nie poparte żadnymi dowodami.
      Niepokojący pozostaje fakt, jak mocno dziedzina badań lotniczych, mająca ogromny wpływ na bezpieczeństwo lotów, została w naszym kraju upolityczniona przez działania zespołu posła A. Macierewicza. Aktywność tego zespołu postrzegamy bowiem jako specyficzny rodzaj uprawiania polityki, nie mający nic wspólnego z badaniem wypadków lotniczych ani poprawą bezpieczeństwa w transporcie lotniczym.
      Mamy nadzieję, że pomimo, iż katastrofa miała miejsce w 2010 roku, uda nam się dotrzeć do 16% Polaków, którzy nie mają jeszcze zdania w tej sprawie.
      Mamy zamiar nadal analizować i odpowiadać na wszelkie alternatywne tezy, które pojawiają się w przestrzeni publicznej oraz prezentować wyniki pracy Komisji Millera, które opierają się na zweryfikowanym i uzupełniającym się materiale dowodowym w postaci zapisów rejestratorów lotu, badań miejsca katastrofy oraz wraku i licznych analizach, które zostały przeprowadzone w celu wypracowania zaleceń profilaktycznych zamieszczonych w Raporcie końcowym Komisji Millera.

:-):-):-):-)
    • optio11 Re: Smoleńsk 05.11.13, 17:45
      [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/69/ka0w.jpg/][IMG]http://img69.imageshack.us/img69/6201/ka0w.jpg[/IMG][/URL]
      • taniarada Ludzie honoru 06.01.14, 12:18
        Ciekawy wątek ,warto poczytać.Jak się klocki układały.niepoprawni.pl/blog/2171/ludzie-honoru-z-agentura-w-tle
        • qq.44 Re: Ludzie honoru 06.01.14, 12:30

Każdemu debilowi na pewno się spodoba.
          Szkoda, że nie ma dalszego ciągu o tym jak to była Niesiołowskiego odwołuje wszystkie te sensacje ??
          Tekst dobry dla nieuków i niedorajdów życiowych szukających zmyślonych sensacji, to samo znajdziemy w naszym ziewniku , do rzeczy , gazecie wolskiej , nie i faktach i mitach - ten sam poziom szlamu:)))
    • angrusz1 Re: Smoleńsk 08.01.14, 09:20
      fakty.interia.pl/historia/news-badaczka-katynia-usa-i-wlk-brytania-ukrywaly-informacje-o-mo,nId,1085711
      Skor wtedy ukrywali prawdę o Katyniu to teraz mogą ukrywać prawdę o Smoleńsku .
      • qq.44 Re: Smoleńsk 08.01.14, 09:27
        Skoro Macierewicz bredził o wielkim magnesie, bombie, sztucznej mgle , a prezes mówił, że nie wie co mówi bo brał tabletki to nie dziwi, że angrusz który już nie raz "popisywał" się debilizmem robi idiotyczne porównanie zbrodni katyńskiej z wypadkiem lotniczym w Smoleńsku !
        • taniarada Re: Smoleńsk 08.01.14, 10:08
          To jest czysta esencja tego stwierdzenia.Prawda i tak kiedyś na jaw.Widać było jak Amerykanie i Brytyjczycy wchodzi do dupy Stalinowi ,kosztem milionów Polaków.Wbrew ich prawu i przyzwoleniu na mordowanie najlepszych synów i córek naszej Ojczyzny.
        • mateusz572 Re: Smoleńsk 08.01.14, 21:14
          qq.44 napisał:

> Skoro Macierewicz bredził o wielkim magnesie, bombie, sztucznej mgle , a prezes
          > mówił, że nie wie co mówi bo brał tabletki to nie dziwi, że angrusz który już
          > nie raz "popisywał" się debilizmem robi idiotyczne porównanie zbrodni katyńskie
          > j z wypadkiem lotniczym w Smoleńsku !

Takie przypadki lapidarnie podsumował mistrz fantastyki naukowej Stanisław Lem przeglądając internet.
          • taniarada Re: Smoleńsk ,Katyń i Gibraltar 09.01.14, 15:00
            W nich wszystkich swoje brudne paluchy maczali Polacy.W przypadku Katynia skutecznie robiła to ubecja ,gdzie w PRL ludzie znikali lub ich zamykano na wiele lat. Nawet nie można było wspomnieć myślą o Katyniu.Pisałem o tym .Dla ludzi z rodowodem i korzeniami spod sierpa i młota i ich bachorów trudno zrozumieć te opowieści.Zwłaszcza dla takiego gg co nawet krzyż mu w gardle staje .Nie mówił ci tatuś i dziadek gg ,że nie matura ,ale chęć szczera zrobi z ciebie oficera.
            • qq.44 Re: Smoleńsk ,Katyń i Gibraltar 09.01.14, 19:09
              Nie, ale mówił mi tatuś, że takim czerwonym bachorom jak ty i Targalski nie należy ufać nigdy, nawet jak dla własnych korzyści lub ze strachu zaczną piać o narodzie, kościele i ojczyźnie, bo zawsze będziecie starymi komuchami.
              No i tak już wam czerwone bachory nie wierzę.
              Taki już jestem.
    • angrusz1 Re: Smoleńsk 10.01.14, 07:01
      www.radiomaryja.pl/multimedia/glos-polski-175/
      • ku-tz koledzy Angrusza 17.01.14, 10:08
        Tym razem mamy opinię kolegów Angrusza - po fachu;
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15288832,Naczelna_Prokuratura_Wojskowa__Nie_ujawniono_pozostalosci.html?lokale=czestochowa#BoxWiadTxt
        Szanowny chemiku ich też zanegujesz ???
        • angrusz1 Re: koledzy Angrusza 17.01.14, 10:50
          ku-tz napisała:

> Tym razem mamy opinię kolegów Angrusza - po fachu;
          > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15288832,Naczelna_Prokuratura_Wojskowa__Nie_ujawniono_pozostalosci.html?lokale=czestochowa#BoxWiadTxt
          > Szanowny chemiku ich też zanegujesz ???

Neguję , bo nie mam zaufania .
          Jaka jest wiarygodność badań próbek, jeśli te próbki były w rękach Ruskich .

Żadna .

Przypatrz się jakie są cyrki z niby ciałem Walentynowicz .

• optio11 Re: koledzy Angrusza 17.01.14, 15:54
            Fakty sa takie
            1. Samolot przed startem był sprawdzany pod wzgledem pirotechnicznym przez BOR. nie wykryto ładunków wybuchowych
            2. Pasażerowie przechodzili kontrolę pirotechniczna przed wejściem na pokład. Wszyscy poza osobami z najbliższego otoczenia prezydenta Kaczyńskiego.
            Pojawiają sie pytania na które śledczy muszą odpowiedzieć.
            1. Kto lub co było przyczyną opóźnienia startu samolotu
            2. Czy opóźnienie mogło mić wpływ na umieszczenie ładunków wybuchowych
            3. Kto wniósł na pokład ładunki
            4. Kto dokonał ich odpalenia.
            5. dlaczego Macierewicz uciekł z Katynia
        • taniarada Re: koledzy Angrusza 17.01.14, 12:25
          Po co prokuratura robi wrzutki z niedokończonych badan.Tak można ogłupiać ,mącić i dzielić społeczeństwo.Przykrywając wszystkie afery i nie robienia nic Słońca Peru.Fajną robotę mają prokuratorzy .Dlaczego wcześniej urządzenia pokazywały TNT i to nie były pojedyncze wskazania.Skoro nie było <bum ,to niech oddadzą wyszorowany i rozkradziony wrak ,wraz z wypolerowanymi czarnymi skrzynkami.Tak można rozmawiać całymi latami.Byle Platforma Obywatelska i jej usłużny partner Komorowski byli czyści.Gdzie ta kiełbasa z trotylem.Kto ją zeżarł?Lol.
          • optio11 Re: koledzy Angrusza 17.01.14, 15:55
            taniarada napisał(a):

> Po co prokuratura robi wrzutki z niedokończonych badan.Tak można ogłupiać ,mąci
            > ć i dzielić społeczeństwo.Przykrywając wszystkie afery i nie robienia nic Słońc
            > a Peru.Fajną robotę mają prokuratorzy .Dlaczego wcześniej urządzenia pokazywały
            > TNT i to nie były pojedyncze wskazania.Skoro nie było <bum ,to niech odda
            > dzą wyszorowany i rozkradziony wrak ,wraz z wypolerowanymi czarnymi skrzynkami
            > .Tak można rozmawiać całymi latami.Byle Platforma Obywatelska i jej usłużny par
            > tner Komorowski byli czyści.Gdzie ta kiełbasa z trotylem.Kto ją zeżarł?Lol.

Idąc macierewiczowskim tokiem myślowym jego ucieczkę , nie udanie się na miejsce katastrofy , pozostawienie swego prezydenta w ruskiej trumnie i ruskim błocie można uznać za twardy dowód świadczący o jego udziale w zamachu ! Tylko złoczyńca czmycha z miejsca zbrodni by nikt go z nią nie kojarzył ! Beneficjentami urojonego zamachu jest nikt inny tylko PIS który mógł przewidzieć falę współczucia po tragedii po której miał nadzieję objąć władzę. Tak więc mówiąc po pisowsku nie ma dowodów że to nie Antek stoi za zamachem i wykluczyć tego nie można !
            • taniarada Re: koledzy Angrusza 17.01.14, 20:22
              Drogi chłopcze optio-11.Zostałeś doceniony .Mimo młodego wieku.Napisz szlagier o współczesnej Polsce i taki przykład :pracujący w Danii i kibicujący polskim zawodnikom piłki ręcznej.I dlaczego są na wygnaniu .A przy hymnie stają z miejsc i trzymają szalki.Bo większość na tym forum to zajadli anty-Polacy.I ich fobie nie ukryte .Poczytaj sobie dlaczego Fronda została zablokowana.Poczytaj sobie dlaczego Wyborcza szczuje na Terlikowskiego na Frondę i Michalkiewicza.A jak będziesz gotów,to sobie po nawijamy.
              • xxo Re: koledzy Angrusza 17.01.14, 20:35
                No tak ludzie kierujacy sie zdrowym rozsadkiem to anty-Polacy.

• taniarada Re: koledzy Angrusza 17.01.14, 20:56
                  Shaw:Człowiek rozsądny dostosowuje się do świata.Człowiek nierozsądny usiłuje dostosować świat do siebie.Dlatego wielki postęp dokonuje się dzięki ludziom nierozsądnym.I dzisiaj same pytania,jak dowieść ,że Polska nie jest krajem demokratycznym?Bo jako korupcja jest faktem niepodważalnym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka