Dodaj do ulubionych

Stomatolog

12.08.10, 13:50
Witam pisze w takiej sprawie iż poszukuje dobrego stomatologa w
czestochowie prywatny, a najlepiej z NFZ. Nie mam pojecia ile
prywatni biora za zrobienia zeby itp itd ale wydaje mi sie ze troche
biora. Takze poszukuje stomatologa ktory jest dobry w swoim fachu no
i znowuy nie sa jakies wygurowane ceny jego uslug. Bardzo mi na tym
zalezy poniewaz mieszkam za granica i przyjezdzam we wrzesniu na
urlop i chcialem sobie zrobic zeby i nie wiem kogo, jakiego dentyste
wybrac ? Takze bede wdzieczny za jakies informacje gdzie ? jaka cena
? namiary jakies no i wlasne opinie o tych stomatologach. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: carmelova Re: Stomatolog IP: *.chello.pl 12.08.10, 16:06
      Al. NMP [druga Aleja] w bramie koło Kiermaszu Odziezy, robi na NFZ a częsciowo tez prywatnie, polecam :)
      • Gość: jasiu... Re: Stomatolog IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.10, 18:53
        Ja miałem podobne dylematy. Chciałem dać zarobić "rodakowi". Niestety, miałem
        zbyt dużo "złych" podejść. Obecnie mam zęby w porządku. Zrobił mi niemiecki
        dentysta, z dopłatą z kasy chorych. Wyszło może drożej, ale mam zęby zrobione
        tak, jak powinno się robić, a poza tym mam na wszystko gwarancję.

Dopiero w Niemczech uświadomiono mi, że leczenie kanałowe zęba rozpoczyna się i
        kończy zamknięciem kanału na jednej wizycie u specjalisty. Dopiero tutaj
        dowiedziałem się, że zęba z dużym ubytkiem nie wolno lepić z każdej strony, bo
        potrzebna jest metalowa, pokryta porcelaną korona. Właśnie dlatego koszt w
        Niemczech, mimo naprawdę dużej dopłaty był dość duży. Z drugiej strony ta sama
        praca (materiały i zakres) w Polsce, jak policzyłem, kosztowałoby drożej. Ot
        paradoks. Jeśli chcesz leczyć zęby w Polsce, to polecam ośrodki mniej
        prowincjonalne, niż Częstochowa.

Jednego nie rozumiem, jak to mieszkasz za granicą i zęby chcesz leczyć na NFZ?
        Kontrakt? Jeśli tak, to współczuję tych zaleczonych na NFZ zębów.
        • Gość: stomatolog Re: Stomatolog IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.10, 20:23
          drogi kolego .endodoncji to europa moze uczyc sie od nas -miales pecha ze
          trafiales do patalachow -na nfz zaden szanujacy sie dentysta nie
          pracuje....lekarz stomatolog z czestochowy
          • sebanowy1 Re: Stomatolog 13.08.10, 00:10
            Chodzi mi o to ze z nfz raczej taniej by bylo, co wiaze sie z jakoscia
            tak mi sie wydaje to kal nie szukac w czestochowie to gdzie ? Po prostu
            chce dobrego dentyste ktory dobrze wykona ta robota takze prywatnego
            bum Musial szukac tylko gdzie ? kto ? Jakie ceny uslug bardzo mi na tym
            zalezy. Sory za bledy pisze szybko I z telefonu pozdrawiam
            • Gość: x Re: Stomatolog IP: *.prenet.pl 13.08.10, 10:40
              no to pisz wolniej
              • sebanowy1 Re: Stomatolog 13.08.10, 19:01
                Czy Ktos jeszcze jest w stanie pomoc ?
          • Gość: jasiu... Re: Stomatolog IP: *.dip.t-dialin.net 13.08.10, 19:57
            Ja nie tylko miałem pecha! Jak opowiedziałem niemieckiemu dentyście, że w Polsce
            kopano mnie prądem podczas leczenia kanałowego, to najpierw nie chciał wierzyć,
            a po konsultacjach stwierdził, że rzeczywiście w latach pięćdziesiątych leczono
            zęby z użyciem jonoforezy.

I jeszcze jedno. W moim przypadku pieniądze naprawdę nie grały roli. Problem w
            tym, że dla mnie liczy się efekt, a nie efekciarstwo, w rodzaju pokazywania
            pacjentowi jego wnętrza paszczy, bo efekciarz sobie kupił kamerę dentystyczną.
            Ponieważ z tym "kopanym prądem" przez częstochowską sławę zębem (nie leczy na
            kontrakty z NFZ) miałem problemy, musiałem trafić do kliniki w moim mieście.
            Lekarz skończył partaninę polskiego kolegi, co to też pewnie uważa, że
            endodoncji to europa moze uczyc sie od nas a później to ja już nie miałem
            ochoty wracać do polskiego gabinetu. Całe szczęście, że mój stomatolog uczył się
            endodoncji tu: www.zmk.uni-bonn.de/ , a nie od polskich kolegów. Teraz co
            pół roku wizyta kontrolna i z zębami mam spokój.
            • Gość: inny dentysta Re: Stomatolog IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.08.10, 11:40
              miałeś chyba kolego jeszcze pecha innego-trafiłeś do złego psychologa,albo
              powinieneś zmienić dealera...jak ty takich rzeczy naopowiadałeś niemieckiemu
              dentyście o kopaniu prądem po zębie,to wydaje mi się,że po czym innym cię też
              kopano..wybacz ironię,ale to co piszesz na forum to bzdury,lepiej nie pisz nic!
              • Gość: dou Re: Stomatolog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 11:54
                kolego z ta jonoforezą - też miałam tamki przypadek.
                sława na cała częstochowę.
                plomby leczy nie na szt. ale na porcje ...
                jesli masz duży ubytek to możesz zapłacić za zwykłą plombę nawet 700zł i więcej.
                u mnie jonoforeza miała pobudzić kość do odnowy - i wg tego lekarza to sie stało.
                prawda jest taka, że jego plomby trzymały mi się 7 lat i było git (bardzo
                poprawnie usunieta próchnica), podczas gdzy inni lekarze robili to na odwal .....
                chodziłam do lekarza o nazwisku (a zapomniałam , nie wolno podawać) - hmmmm -
                takim samym jakie nosiła Izabela z "Lalki"
                a teraz chhodzę prywatnie na Jana Pawła i jestem bardzo, bardzo zadowolona :))
                (przy hefie)
              • Gość: jasiu... Re: Stomatolog IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.10, 17:50
                Inny dentysto! Naprawdę z moim obecnym dentystą (ma oczywiście stopień doktora,
                zrobiony w jednej z lepszych szkół medycznych w Bonn) szukaliśmy informacji o
                jonoforezie w dentystyce. Problem w tym, przynajmniej tak mi wyjaśnił, że stare
                metody, kiedy to kilkakrotnie zakładano fleczer powodowały ból i uszkodzenie
                zęba. Teraz leczenie kanałowe odbywa się podczas jednej wizyty.

Wiedzą o tym również w Polsce i niektóre kliniki stomatologiczne te właśnie
                standardy stosują. Problem w tym, że zamiast urządzenia do jonoforezy trzeba
                mieć w gabinecie specjalny mikroskop no i laser jagowo-neodymowy.

Poczytaj sobie mediweb.pl/diseases/wyswietl.php?id=767 - jeśli kupisz
                taki sprzęt do swojego gabinetu, pewnie nikt więcej nie będzie ci zarzucał, że
                leczysz metodami sprzed 50 lat.

Bo gdybyś nie wiedział, to takie lasery już w Polsce pracują. Szkoda, że nie w
                Częstochowie.
                • Gość: id Re: Stomatolog IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.08.10, 16:36
                  bardzo się wymądrzasz kolego jasiu..masz taką wiedzę,że chyba będziesz nie długo
                  lepszym dentystą niż ten twój obecny niemiecki dentysta z doktoratem z jednej z
                  najlepszych uczelni dentystycznych Europy-Bonn?!?ja akurat jestem na bieżąco z
                  wiedzą,a zażenował mnie sposób w jaki napisałeś i jak przedstawiłeś sprawę
                  swojemu,obecnemu,niemieckiemu dentyście z tytułem doktora z uczelni w
                  Bonn...wiesz...wyobraź sobie,że nie każdego Polaka w Polsce stać jest na
                  leczenie kanałowe za 800-1000 pln,Ty wydałeś pewnie z 500-600 euro...a my żyjemy
                  w Polsce...przemyśl zanim napiszesz kolejnego bzdeta...przemyśl i nie wsadzaj
                  wszystkich do jednego worka...życzę udanego myślenia-to nie boli!
                  • Gość: jasiu... Re: Stomatolog IP: *.dip.t-dialin.net 25.08.10, 19:00
                    Zdrowie jest na tyle ważną i uniwersalną wartością, że nie można stosować dwóch
                    standardów - jednego dla biednych, drugiego dla bogatych. Problem w tym, że w
                    Niemczech każdy gabinet dentystyczny musi spełniać określone normy, jeśli chodzi
                    o wyposażenie. Inaczej nie dostanie certyfikatu. Przykładowo, może nie mieć
                    marmurów na podłodze, ale pantomograficzny laser mieć musi. Oczywiście, w trosce
                    o renomę, lekarze starają się mieć wyposażenie zdecydowanie ponad standardem.

Nie ma wytłumaczenia, czemu lekarz buduje sobie pałac-przychodnię, zamiast te
                    same pieniądze zainwestować w sprzęt, pozwalający mu na leczenie na nowoczesnym
                    poziomie. Ot choćby ten laser, jeśli uważasz, że oczyszczenie zęba z miazgi
                    nie jest najistotniejszą cechą leczenia kanałowego, to stosuj sobie dalej
                    jonoforezę. A przecież odparowanie miazgi pod wpływem lasera jest i mniej
                    bolesne i zapewniające doskonałą aseptykę (bakterie też odparowują). Ja się nie
                    wymądrzam, po prostu sprawa wyszła przypadkiem, kiedy Niemiec musiał naprawiać
                    robotę polskiego kolegi (w zamkniętym kanale, po jonoforezie, doszło do stanu
                    zapalnego, opuchnięcia itd.). A że tu lekarze rozmowni, o wszystkim pacjenta
                    informują, stąd wyszło, że jonoforeza niszczy też zdrowe komórki i stosować jej
                    się nie powinno, bym bardziej, że są nowoczesne metody, pozwalające na skrócenie
                    pobytu na fotelu dentystycznym do minimum.

A co do ceny, to zdrowie nie ma ceny i pacjent powinien być informowany o
                    możliwości co i za ile może dostać. Gdyby dentysta powiedział, że za nawet
                    wysoką cenę zagwarantuje szybkie i skuteczne leczenie, to myślę, że wielu ludzi
                    z takiej oferty by skorzystało. Może więc warto i o tym pomyśleć, bo przecież w
                    Polsce ludzi o wysokich dochodach trochę jednak jest.
                    • Gość: jasiu... Re: Stomatolog IP: *.dip.t-dialin.net 25.08.10, 19:01
                      przepraszam za ewidentny błąd - oczywiście pantomograficzny rentgen.
                      • Gość: Do Jasia Re: Stomatolog IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.11, 17:06
                        Taki wyedukowany Jasio, a ząbki wymagają leczenia kanałowego? A gdzie Jasio był jak ubytek w ząbku był malusi i kanałowego leczenia nie wymagał? Mnie w zupełności wystarcza częstochowski stomatolog, ale może dlatego, że o ząbki nauczono mnie dbać, kiedy byłem małym Jasiem ;)
                        • Gość: jasiu... Re: Stomatolog IP: *.dip.t-dialin.net 03.01.11, 18:54
                          Już ci odpowiadam.

Gdybyś miał więcej doświadczenia, to wiedziałbyś, że są różne przyczyny wystąpienia zapalenia miazgi zęba, co jest powodem zastosowania leczenia kanałowego. Oczywiście w polskich realiach najczęściej występuje na skutek głębokich, nieleczonych ubytków próchnicowych, ale wyobraź sobie, że nie tylko.

Bo równie częstą przyczyną jest nieszczelne wypełnienie ubytku (czasem małego). Człowiek myśli, że zęba zaleczył, a tu pewnego dnia puchnie i okazuje się, że pod zębem ma stan zapalny. Oczywiście częstochowski dentysta do błędu się nie przyzna, nie powie (pozdrowienia dla pewnej Pani, która zakładała mi plombę w gabinecie w Alejach), że kiepski materiał, albo po prostu partactwo wywołało nieoczekiwane skutki.

Wtedy ząb wygląda z zewnątrz na ładnie zaleczony, a pod spodem rozwija się choroba. Można to rozpoznać na zdjęciu rentgenowskim, tyle że takie zdjęcia w Częstochowie nie są robione "dobrze zaleczonym zębom".

Jak więc widzisz, trochę w tej Częstochowie przeszedłem i mam swoje doświadczenie, które każe mi z dużą nieufnością oceniać umiejętności (i możliwości) częstochowskich stomatologów.

Na marginesie - nawet na wikipedii już piszą: pl.wikipedia.org/wiki/Leczenie_kanałowe Całe leczenie powinno odbywać się w powiększeniu (pod mikroskopem operacyjnym) i pod kontrolą radiologiczną. - skomentujesz? No to proszę!
    • sheslostcontrol Re: Stomatolog 20.08.10, 12:32
      ja polecam moją dentystkę: dr Helenę Kmieć, fachowiec jakich mało a do
      tego przesympatyczna młoda osoba, tu namiary:
      www.znanylekarz.pl/43178/helena-agnieszka-kmiec/stomatolog-protetyk/czestochowa
      • Gość: gosc Re: Stomatolog IP: *.net.stream.pl 20.08.10, 15:24
        idz do dobrego dentysty wydaj troche grosza ale bedziesz pewny swojego zdrowia
        polecam agdens to ich strona www.agdens.com.pl/
        • Gość: ooo Re: Stomatolog IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 03.01.11, 20:52
          podoba mi się opcja z gazem rozweselającym - przydałaby się w gabinecie każdego lekarza, nie tylko stomatologa
    • Gość: Robin Re: Stomatolog IP: *.szymanowskiego.trustnet.pl 20.08.10, 18:01
      Sebanowy1, ty to jakiś "naciągacz" jesteś, pracujesz za granicą bo kraj ci był nie przyjazny, to kasę zarabiasz, nie może sobie iść tam do stomatologa, przecież w Polsce ponoć takie zacofanie, kiepskie standardy, itd... pewnie m.in. dlatego wyjechałeś z tego kraju, a teraz chcesz tu przyjechać na wakacje i z pomocą NFZ ząbki leczyć? Oj kolego coś z tobą nie tak! Albo zagranica cię rozczarowała płacą 5 funtów za godzinę.
      • sebanowy1 Re: Stomatolog 23.08.10, 18:49
        Naciagacz ? Nie rozumie w ogole czlowieku do czego dazysz. Wyjechalem za granice by unikac takich ludzi jak Ty ktorzy siedza w oknie i wszystko musza wiedziec o innych bo im sie nie udalo I tylko probuja namieszac innym w glowie ogolnie nie intereuje mnie to co Ty myslisz chcialem sie doradzic w sprawie stomatologa a Ty wyjezdzasz z jakimis swoimi madrosciami. Dziekuje innym za pomoc I jesli ktos jeszcze zna kogos dobrego prosze pisac dziekuje normalnym forumowiczom za pomoc I pozdrawiam. A tak pozatym nie ja tylko Ty tak myslisz ze Polska jest zacofana takze cos nie tak z glowa masz no albo jestes cofniety co jest bardziej mozliwe.
    • Gość: denwer Re: Stomatolog IP: *.net.stream.pl 02.01.11, 23:05
      Witam serdecznie polecam przychodnię stomatologiczną www.duodental.czest.pl/ mają nowoczesny sprzęt i profesjonalny personel.Ciekawostką jest aparat do znieczuleń który bezbolesnie podaje znieczulenie.
    • seboltaa Re: Stomatolog 06.04.14, 12:20
      Powiem tak, nie wchodźmy w szczegóły gdzie Kto mieszka i dlaczego wyjechał to chyba nie powinno nikogo obchodzić :))) tak czy siak, powiem szczerze że czy pójdziesz na NFZ czy normalnie i tak zbyt dużej różnicy nie odczujesz, rabat będzie ze 20-30zł na jednym zębie. A często będziesz musiał czekać na wizytę. Pójdź normalnie będziesz miał zrobione jak należy wraz z gwarancją. Ja chodzę do Pani Jędrycha-Kowalik przy Warszawskiej 1. Ceny są podobne jak w innych gabinetów ale tam jeszcze nic nie miałem do poprawy a robiłem 2 zęby kanałowo oraz wyrywałem 8. Bez żadnego problemu zrobione na cacy. Także polecam ten gabinet !!
      • kikamarikamarikesz Re: Stomatolog 25.05.14, 22:37
        krótko i na temat bo widzę ze tu pyskówka :)
        Do doktor Moniki Kowalik zapraszam. Kobieta jest bardzo w porządku. Nie ma problemu z rozmową o przyczynie leczeniu i zapobieganiu. Ceny może jak wszędzie ale ze względu na fajne podejście do pacjentów, klimat warto tam zawitać .
        pozdro dla wszystkich z Polski i zagranicy :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka