Dodaj do ulubionych

Nie chcę ocieplenia mojego budynku,

30.08.10, 20:55
A czy to przypadkiem nie ta sma Pani Anna, która sprzeciwiała się
ocieplaniu blokow na Północy ze względu na rzekome niszczenie
siedlisk jerzyków?? -teraz wyszły na jaw prawdziwe intencje.
Proponuje zorganizować takie same protesty w swojej wspólnocie to
koszty ocieplenia zwiększą się o "niezbędne" ekspertyzy
ornitologiczne i inne cuda -wianki... -wtedy ocieplanie budynku na
100% będzie nieopłacalne nie tylko dla Pani ale także dla wszystkich
członków wspólnoty.
Obserwuj wątek
    • Gość: zenonksenon Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, IP: *.xdsl.centertel.pl 30.08.10, 23:56
      po ch... takie teksty ,z których nic nie wynika
      • Gość: lokator ZGMu Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 09:36
        No pan Muchalski jest dyrektorem do spraw technicznych
        jest to stry picer i lej woda dużo mówi i kwieciście a ile naobiecuje
        a jeszcze mniej robi
        pan prezydent Częstochowy powinien wpuścić trochę świeżego powietrza
        na POW zbytnio zasiedziała się ta święta czwórka z Zarządu a może
        myślą że są nie do ruszenia?
        • bluegrazyna Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, 31.08.10, 10:01
          wydaje mi się,że problem leży gdzie indziej .
          Własciciele nie zostali poinformowani otym jaka jest treśc umowy z
          bankiem ,co stanowi zabezpieczenie kredytu .W większości są to
          ludzie starsi ,którzy boją sięwnukom zostawiac w spadku długi , A
          ZGM w dalszym ciągu ich lekceważy .Urzędniczka z administracji nie
          chciała udzielac żadnych wyjaśnień ,po prostu stwierdziła ,że muszę
          głosowac i bez
          dyskusji!!

• Gość: system66 Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, IP: *.160.108.71.tvksmp.pl 31.08.10, 10:27
            Przecież ZGM jest tylko Zarządcą czyli pracownikiem najemnym . Zawsze można to
            zmienić i zawrzeć umowę z innym Zarządcą , których na rynku jest dosyć sporo. A
            w sprawie dyrekcji ZGM to nie tylko dyr. Muchalski jest picerem , ale Prezes
            Madej również nie panuje nad tym bałaganem . Zastanawiam się co robi jeszcze w
            ZGM dyrektor Krykowski / oprócz nawozu / , przypuszczam , że z desperacją czeka
            na jakąś super wypłatę jubileuszową z racji wieku i trwania na stanowisku .
            Popieram zdanie o przewietrzeniu budynku na POW i to nie tylko na poziomie
            dyrekcji ale i średniego szczebla .
            • Gość: babcia Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, IP: *.iplus.com.pl 31.08.10, 10:43
              system66 napisał(a
              Przecież ZGM jest tylko Zarządcą czyli pracownikiem najemnym .

Tak masz racje ,ale starsi ludzie ,którzy przez wiele lat byli
              najemcami tego nie rozumieją
              Boją się zmian i ZGM na tym żeruje .
              A wybory idą po dyktando ZGM.
              A właściwie powinno się zapropnowac ludziom zmanę zarządcy .
              Na rynku sa już firmy konkurencyjne ,a ZGM z rozbudowaną
              administracją pobiera od włascicieli wygórowane kwoty .
              To utrzymywanie na etacie całych zastępów inspektorów /koszty
              ZUS /!! .
              Przetarg na nadzór na poszczegóne inwestycje doprowadziłby do
              zmniejszenie kosztów i wprowadziłby konkurencję !!!
            • Gość: sąsiad Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, IP: 80.48.204.* 31.08.10, 10:53
              Akurat w tym przypadku ZGM robi dobrą robotę, bo załatwia dla
              Wspólnoty korzystny kredyt z premią termomodernizacyjną. Nie wiem
              jak u Pani, ale u nas na zebraniu szczegółowo omawiali zasady.
              Jedynym zabezpieczeniem jest fundusz remontowy Wspólnoty, nie ma
              żadnej hipoteki. Im wyższą stawkę wpłaty na fundusz ustalamy tym
              szybciej jest spłacony kredyt, a tym samym płacimy mniej odsetek.
              Pomijając sam fakt wyglądu budynku zyskujemy duże oszczędności na
              opłatach za centralne ogrzewanie, bo mniej ciepła potrzeba, a i moc
              zamówiona z Fortum się obniża, a z nią opłaty stałe.
              • Gość: lokator Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, IP: 109.243.250.* 31.08.10, 12:46
                Do czego potrzebny jest szef stowarzyszenia.Proszę napisać.
    • dina9 Nie chcę ocieplenia mojego budynku, 31.08.10, 14:35
      Zawsze mów się tylko o dużych oszczędnościach na kosztach ogrzewania, ale czy
      wiadomo po jakim czasie uzyskane oszczędności na tym ogrzewaniu pokryją koszty
      poniesione na docieplenie? Czy któraś Wspólnota robiła już takie przeliczenia?
      • Gość: system66 Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, IP: *.160.108.71.tvksmp.pl 31.08.10, 15:41
        Na temat oszczędności mówi audyt energetyczny niezbędny do uzyskania kredytu
        preferencyjnego w BOŚ tzw . efekt ekologiczny lub dla uzyskania premii
        termomodernizacyjnej w BGK . Oczywiście czynności związane z obliczeniem
        oszczędności na zlecenie Wspólnoty a w efekcie Zarządcy wykonuje audytor .
        Nierzadko wyliczenia są mniej optymistyczne niż rzeczywistość dlatego , że
        funkcjonuje coś takiego jak tolerancja błędu zysków wynikających z obliczeń
        analitycznych. Jestem członkiem wspólnoty i jako osoba finansująca działania
        Zarządcy analizuję takie opracowania . Dzięki Bogu mamy już to za sobą i są
        efekty w postaci oszczędności . Inną sprawą jest to , że sami dokonaliśmy wyboru
        Wykonawcy prac dociepleniowych ALE TO TEMAT NA INNY WĄTEK . Pozdrawiam .
        • Gość: ala Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, IP: 188.33.189.* 31.08.10, 15:53
          Czy jest dzisiaj ktoś kto nie ma racji.Audyt.Jak firma zrobi audyt,że się nie
          opłaci to nie będzie istniała.
        • Gość: babcia Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, IP: *.iplus.com.pl 31.08.10, 16:06
          system66 wygrał Transwoj??
          • Gość: system66 Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 23:57
            Właśnie nie , zrobił to ocieplenie TERMOBUD ale dlatego że jestem inżynierem
            budownictwa , inspektorem nadzoru budowlanego no i potrafię negocjować. W 2010
            kończymy kredyt , a dalej spijamy piankę z naszych inwestycji jako Wspólnoty .
            Tutaj muszę pochwalić się , że moi sąsiedzi są bardzo rozsądnymi ludźmi co
            rzadko się zdarza . Rada dla innych Zarządca może zrobić tylko to na co mu się
            pozwoli , ja krótko wziąłem sobie Panie Kierowniczki za mo.... co skutkowało
            tylko dobrymi rozwiązaniami dla wspólnoty . Pozdrawiam , jeśli ktoś chciałby
            pomocy w sprawie ocieplenia to proszę o maila system66@interia.pl
            • Gość: babcia Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, IP: *.iplus.com.pl 01.09.10, 09:45
              system66 też jestem inżynierem budownictwa , inspektorem nadzoru
              budowlanego i projektantem aktualnie praktykującym.
              Chyba jeżeli będe chciała w tym mieszkaniu dalej mieszkac wezmę
              sprawy w swoje ręce
              pozdr.
              babcia
    • jaaca40 Ocieplanie bloku 31.08.10, 16:37
      LUDZIE!! NIE ZGADZAJCIE SIĘ NA OCIEPLANIE BLOKU..W MOIM TO ZROBIONO JAKIŚ CZAS
      TEMU,I ZROBIONO TO BARDZO ŹLE!!!!OSTATNIA ZIMA POKAZAŁA.ZALANE ŚCIANY,GRZYB A
      OD ZARZĄDZAJĄCYCH BUDYNKAMI ZERO ODSZKODOWANIA....A JEŚLI ZGODZICIE SIĘ NA
      OCIEPLENIE TO MUSICIE NADZOROWAĆ SPOSÓB W JAKI JEST TO
      ROBIONE.PAMIĘTAJCIE!!STARY TYNK MUSI BYĆ ODBITY I POŁOŻONA"SZLICHTA"...W MOIM
      BLOKU TEGO NIKT NIE PILNOWAŁ"prezesik"ŁUKNĄ KASKĘ OD FIRMY A MY MAMY
      POZALEWANE ZAGRZYBIONE MIESZKANIA.
      • Gość: racja Re: Ocieplanie bloku IP: *.net.stream.pl 31.08.10, 22:14
        iele osob myli pojecia ZARZAD, ZARZADZAJACY, ADMINISTRATOR.
        Starsi wlasciciele boja sie wziasc sprawy w swoje rece i wspolnota
        ODDAJE w rece ZGM ZARZAD I ZARZADZANIE, wtedy wspolnota ma guzik do
        gadania, bo o wszystkim decyduje ZGM
        Zarzad i zarzadzanie powininno byc w rekach wybranego ze wspolnoty
        ZARZADU
        ZGM POWINNO BYC tylko ADMINISTRATOREM Z MIESIECZNA
        PENSJA USTALONA na zebraniu wspolnoty przy podpisywaniu umowy o
        ADMINISTROWANIU

NAWET wtedy trzeba ZGM-owi patrzec na rece i samemu pilotowac
        wszystkie inwestycje.
        Nasza wspolnota robi wszystkie INWESTYCJE BEZ GROSZA KREDYTU, bo za
        kredyt w banku tez daja kase bioracym, a poza tym jak mamy placiuc
        iles tam odsetek (bo to sa drogie kredyty) to wolimy poczekac i robic
        za swoje. JEST JESZCZE NMOZLIWOSC DOGADANIA SIE Z WYKONAWCA, ze
        dostaje kase tyle ile jest uskladane na F-D REMONTOWYM A RESZTE
        SPLACACIE W WYSOKOSCI miesiecznej skladki na f-d remontowy.
        Oczywiscie musi to byc jakas rozsadna skladka i kwota.
        My wolimy wplacic wiecej od m2 na fundusz remontowy, ale po to
        zeby miec kase dla siebie na inwestycje, a nie zeby utryzmywac
        banki i prezesa, ktory bierze dole z banku od kredytu, ktory POTEM WY
        SPLACACIE
        OT trzeba troszke samemu popracowac dla WSPOLNOTY i
        poswiecic troche czasu, a potem plakac.
        ODDANIE WSZYSTKIEGO W RECE ZGM to takie WSZYSTKO O NAS BEZ
        NAS

powodzenia dla WKRECANYCH W KREDYTY ;-)
        • Gość: system66 Re: Ocieplanie bloku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 00:12
          No to się nie zgadzam bo moja wspólnota ma kredyt z ZGM jeszcze w czasie
          kiedyten kredyt możn było uzyskać i...... zaskoczenie zero odsetek a robota
          zrobiona. Jak pisałem kończymy w tym roku kredyt i spijamy śmietankę , ale dla
          "racji"jest to co najmniej dziwne . Zyczę waszej wspólnocie mozolnego zbierania
          funduszy na termomodernizację .
          Właśnie takie rozwiązanie o którym piszę jest prawdziwą pracą
          dla Wspólnoty , a wiem o czym mówię bo przez ostatnie lata byłem Przewodniczącym
          Zarządu i prowadziłem finanse Wspólnoty w zakresie inwestycji . Pozdrawiam i
          życzą sukcesów w mozolnym gromadzeniu środków lub wysokich opłatach funduszu
          remontowego .
    • Gość: krzychu Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, IP: *.centertel.pl 31.08.10, 22:02
      to sie wyprowadź do domku
    • Gość: dakota Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, IP: *.net.stream.pl 31.08.10, 22:42
      Po co ocieplać budynki, w których jest bardzo ciepło wręcz gorąco, a kaloryfery
      w mieszkaniach trzeba przykręcać na minimum? Jeśli średni koszt
      termomodernizacji wynosi 5.000 zł na jedno mieszkanie, to ja się pytam, dla
      kogo ten zysk? Dla biednego lokatora, który tę kwotę będzie spłacał w ratach
      latami, czy dla wykonawcy? I bardzo proszę nie wskazywać na aspekt estetyczny,
      bo jak patrzę na stosunkowo niedawno odnawione bloki przy ul. Nowowiejskiego w
      pobliżu ratusza - bardzo brudne obecnie (na szybko ocieplane i malowane tuż
      przez wizytą papieża), to nóż w kieszeni mi się otwiera.
      • Gość: sąsiad Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, IP: 80.48.204.* 01.09.10, 07:24
        Dakota, nie masz pojęcia o czym mówisz, ale akurat na tym forum to
        nie nowość. U nas docieplono blok dopiero po wcześniejszej
        modernizacji c.o. Jeżeli nie masz sprawnej instalacji to nie
        docieplasz bloku.
        Także żaden ze wskazanych przez ciebie bloków nie był malowany. Mają
        położony tynk, prawdopodobnie akrylowy. A brud, który widzisz nie
        jest efektem fuszerki tylko wynikiem zanieczyszczenia powietrza w
        centrum miasta. Brud zejdzie po umyciu zwykłym karcherem.
        • Gość: dakota Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, IP: 77.252.235.* 01.09.10, 09:34

Drogi sąsiedzie, daruj sobie zgryźliwe uwagi. Skoro nie zrozumiałeś
          moich intencji, to powtórzę. Jestem przeciwna inwestowaniu w
          niepotrzebne termomodernizacje w blokach, gdzie mieszkania są dobrze
          ogrzewane oraz w miejscach, gdzie w powodu zanieszczeń spalinami
          malowanie nie ma sensu. Traktuję to jako wyciąganie kasy przez firmy
          wykonawcze (podobnie zadziwia mnie powszechne już zastępowanie płyt
          chodnikowych szpetną i niewygodną kostką).
          PS. W moim bloku już dawno przeprowadzono modernizację c.o., ale z
          braku środków wspólnota nie podjęła decyzji, co do dalszej
          termomodernizacji, więc tu się mylisz. Przytaczjąc przykład bloków
          k/Setki i d. Pewexu miałam na uwadze dokładnie to samo, co
          napisałeś, bo doskonale zdaję sobie sprawę, że wyglądają tak w
          związku z lokalizacją. Dlatego pytam o sens. Co do karchera - no
          jest to pociecha, ale kosztowna.
          PS. Budowlańcem nie jestem, zamiast słowa "malowanie" możesz wpisać
          właściwe wg uznania.
          Pzdr.
          • Gość: Lokator bloku Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, IP: 188.33.150.* 01.09.10, 11:35
            Temat bardzo ciekawy.Kilka wypowiedzi dosyć logicznych.Napiszcie jeszcze którą
            wspólnotę warto obecnie pochwalić za swoją pracę i zarządzanie.
            Ostatnio stało się modne,że poszczególne budynki odłączają się od spółdzielni
            mieszkaniowych i wpisują się do wspólnot .Ciekawe jak to będzie wyglądało za
            kilka lat kiedy różne dodatkowe obowiązki na wspólnoty dojdą..Dzisiaj każdy
            chce brać dobrą pensję w spóldzielni i uważa ,że mu się należy,ale za każdą
            pracę wykonaną ktoś musi płacić.Zbliża się zima
            i remonty wymiennikowni cieplnych w różnych zespołach budynków są niezbędne a o
            tym producent ciepła różnie myśli.Również nie bierze się pod uwagę ,że
            członkami spółdzielni mieszkaniowych i różnych wspólnot są w większości
            emeryci-a oni bardzo rzadko mają emerytury powyżej 2000 zł.Ciekawe wypowiedzi
            fachowców są zawsze mile widziane na forum.
            • Gość: racja Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, IP: *.net.stream.pl 02.09.10, 11:54
              po kolei
              No to się nie zgadzam bo moja wspólnota ma kredyt z ZGM jeszcze w czasie
              kiedyten kredyt możn było uzyskać i...... zaskoczenie zero odsetek a robota
              zrobiona. Jak pisałem kończymy w tym roku kredyt i spijamy śmietankę , ale dla
              "racji"jest to co najmniej dziwne . Zyczę waszej wspólnocie mozolnego zbierania
              funduszy na termomodernizację .

NO TO CI SIE UDALO BRALISCIE KREDYT Z ZGM-u KIEDY TEN JESZCZE MIAL W JEDNYM WORKU WSZYSTKIE
              PIENIADZE WSZYSTKICH WSPOLNOT. i chcial pokazac jaki to dobry, zebyscie od niego nie uciekli SPROBUJ
              TERAZ WZIASC TAKI KREDYT...wiesz jaka dostaniesz odpowiedz?
              ZGM NIE MA PIENIEDZY, MUSICIE PODEPRZEC SIE KREDYTEM Z BANKU, a ten bez odsetek nie da zlotowki, a
              na zwrot za termodocieplenie po splacie kredytu to raczej cienko widze, dlatego MY nie bralismy
              kredytu

Odkad SWIADOME WSPOLNOTY maja swoje konta bankowe ZGM ma tylko tyle kasy co ze swoich zasobow
              I wplat WSPOLNOT ZA ADMINISTROWANIE, wiec skonczylo sie szastanie pieniedzmi

Właśnie takie rozwiązanie o którym piszę jest prawdziwą pracą
              dla Wspólnoty , a wiem o czym mówię bo przez ostatnie lata byłem Przewodniczącym
              Zarządu i prowadziłem finanse Wspólnoty w zakresie inwestycji . Pozdrawiam i
              życzą sukcesów w mozolnym gromadzeniu środków lub wysokich opłatach funduszu
              remontowego .system 66

WIESZ JA TEZ JESTEM JAK TO MOWISZ SAMOZWANCZYM PRZEWODNICZACYM -tak nazywaja mnie w bloku,
              ze wzgledu na moje zaangazowanie w sprawy WSPOLNOTY, (a osiagniecia mam duzo lepsze od Ciebie)

Wyobraz sobie, ze bez zlotowki kredytu w ciagu 6-ciu laty mamy
              remont dachu,
              wymiane okien na klatkach schodowych
              wymiane drzwi wejsciowych
              zrobione docieplenie i tynki na bloku
              kompleksowa instalkacje NOWEGO CO (do 2008 r. nie bylo CO w bloku)
              i juz odlozone pieniadze na remont klatek schodowych.
              i w dalszym ciagu SAMI ROZLICZAMY I KONTROLUJEMY NASZE KONTO BANKOWE....zaznaczam KONTO.....nie
              subkonto na bazie ZGM ;-)
              MAM NADZIEJE ZE WIESZ O CO CHODZI?

DOBRE CO???????

A teraz do Lokatora bloku
              --Ostatnio stało się modne,że poszczególne budynki odłączają się od spółdzielni
              > mieszkaniowych i wpisują się do wspólnot .Ciekawe jak to będzie wyglądało za
              > kilka lat kiedy różne dodatkowe obowiązki na wspólnoty dojdą..Dzisiaj każdy
              > chce brać dobrą pensję w spóldzielni i uważa ,że mu się należy,ale za każdą
              > pracę wykonaną ktoś musi płacić---
              nie znasz USTAWY O WSPOLNOTACH i piszesz glupstwa
              nikt nie moze sie WPISYWAC DO WSPOLNOT! Wspolnota to nie klub golfowy ;-)
              Wspolnota powstaje AUTOMATYCZNIE W MOMENCIE WYKUPIENIA CHOCBY JEDNEGO MIESZKANIA W BLOKU NA
              WLASNOSC
              Wspolnota ma swoje PRAWA I OBOWIAZKI i praca Zarzadu wyodrebnionego z wlascicieli jest w zasadzie
              praca spoleczna
              MYLISZ POJECIA spoldzielnmia, Wspolnota.MUSISZ zapoznac sie z USTAWA o Wspolnotach i wtedy pisac.
              Z POSIADANIEM czyli byciem WLASCICIELEM czegokolwiek wiaza sie okreslone koszty posiadania,
              ktorych nikt za WLASICICELA nie poniesie,
              Wiec czy to DYREKTOR,czy EMERYT jesli ma PRAWO POSIADANIA mieszkania MUSI ponosic koszty jego utrzymania
              i remontu.
              Jako najemca ZGM, czy SPOLDZIELNI ponosisz takie same koszty w czynszu (czasami sa to nawet wieksze koszty za
              m2 powierzchni niz w przypadku wlascicieli), tyle tylko ze nie masz prawa glosu, w przeciwienstwie do WLASCICIELI.
              A WLASCICIELE EMERYCI maja mieszkania niejednokrotnie wyklupione z pomoca dzieci, wnukow, ktorzy sa w
              kolejce po ich smierci na to mieszkanie, wiec niech dokladaja DZIADKOM do czynszu jak chca potem wsadzic dupki w
              wyremontowane i ocieplone bloki.
              To chyba jasne jak slonce?

zapraszam do lektury
              USTAWA O WLASNOSCI 26 czerwiec chyba 1996 r?

• Gość: lola Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 14:53
                w pełni potwierdzam,że racja ma rację
              • Gość: system66 Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 22:38
                Drogi racja nie chodzi o licytacje dokonań , a jeśli już to o czym piszesz
                dokonaliśmy również bez problemów sami . Wątek dotyczy kwestii docieplenia ,
                robić ? czy nie robić ? A swoją drogą jeśli można uzyskać fundusze i nie
                obciąząć kieszeni wspólnoty to głupi nie skorzysta :-) . Życzę Ci "racja" dużo
                sukcesów w Twoim heroiźmie i walce w imię WSPÓLNOTY . . Ja po zakończeniu
                kluczowych inwestycji / termomodernizacja , wymiany okien , malowanie i inne
                rmonty / podziękowałem za przewodnictwo Wspólnocie . Pozdrawiam . Dla innych
                nie jest to Ustawa o własności tylko Ustaw o własności lokali .
                • Gość: racja Re: Nie chcę ocieplenia mojego budynku, IP: *.net.stream.pl 03.09.10, 22:05
                  NO TO ja bym chcial wiedziec ile to 'kolega, kolezanka" system66 wydala na odsetki bankowe, bo
                  przeciez nie wszystko za kredyt z ZGM-U?

A tak jesli chodzi o tego PRZEWODNICZACEGO....to tylko wlasciciele moga tak nazywac swojego
                  czlonka zarzadu, bo funkcja PRZEWODNICZacego NIE ISTNIEJE, CZLONKOWIE ZARZADU sa wszyscy
                  ROWNI ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka