Dodaj do ulubionych

Konopiska weszły na giełdę, bo potrzebują pieniędz

06.11.10, 18:19
Jak zwał tak zwał ale jest to kredyt który trzeba spłacić z odsetkami. Spłacą go mieszkańcy gminy. Tak rządzić potrafi każdy. Wydawać pieniądze podatników z kredytów i unijne. Gdzie są pieniądze z własnych inwestycji? Gmina zrzekła się takich dochodów bo są to dodatkowe obowiązki za to samo wynagrodzenie. Wydawanie pieniędzy nie jest sztuką, sztuką jest wydawanie z rozsądkiem. A jeszcze lepiej gdyby wydawać pieniądze z działalności gospodarczej którą gmina może prowadzić a niektórych wypadkach ma obowiązek. Ciekaw jestem jak daleko zajdzie gmina w zaciąganiu kredytów bo niedługo trzeba wziąć następny na wkład własny w dokończenie kanalizacji w ramach zobowiązania przyznanej dotacji unijnej.
Obserwuj wątek
    • Gość: luk Re: Konopiska weszły na giełdę, bo potrzebują pie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 22:30
      Czego nie robi socha ,żeby dalej brać 20 000( tysięcy) p e n s j i
      • Gość: miki Re: Konopiska weszły na giełdę, bo potrzebują pie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 11:04
        Najlepiej siedzieć i wytykać błędy, wkrótce wybory i jakoś chętnych na wójta nie widać, może by tak Pan Panie Stangor wystartował, ja nikogo nie bronię ,ale na każdym wątku dotyczącym Konopisk Stangor bardzo aktywnie krytykuje władze Konopisk, do dzieła proszę Pana a nie siedzieć i anonimowo krytykować.
        • stangor Re: Konopiska weszły na giełdę, bo potrzebują pie 07.11.10, 11:59
          Ktoś musi wytknąć błędy. Ja nie jestem przeciwny rozwojowi gminy. Tylko wkurza mnie jeśli władza zrzeka się dochodów a zaciąga kredyty. To nie jest postępowanie godne dobrego gospodarza. Jeśli gmina przekroczy dopuszczalny próg zadłużenia będzie problem który nas jako mieszkańców najbardziej dotknie. Ku przestrodze podaję do wiadomości :
          >Iwona Karpiuk-Suchecka,
          prezes Krajowej Rady Komorniczej

Jeżeli chodzi o gminę, to nie można ogłosić jej upadłości, natomiast mogą wystąpić zdarzenia, które doprowadzą do tego, że gmina zostanie pozbawiona swego majątku. Jeżeli wierzyciele, posiadając wyroki, złożą wnioski o to, żeby wobec gminy wszcząć postępowanie egzekucyjne, i wskażą np. nieruchomości i ruchomości należące do gminy czy rachunki bankowe, to, niestety, czynności te będą musiały zostać wykonane. Oczywiście gmina z tego powodu nie przestanie istnieć, bo w miejsce zajętych i sprzedanych nieruchomości będzie musiała wynająć dla siebie jakieś inne, poza tym będzie mogła prowadzić podstawową działalność, czyli zatrudniać pracowników, ponieważ nawet w wypadku zajęcia rachunków bankowych, jeżeli przedłoży listy płac, bank zwolni środki na zapłacenie wynagrodzeń. Gorzej jest, niestety, z innymi należnościami typu podatki czy ZUS-y. W tym wypadku kodeks postępowania cywilnego nie przewiduje zwolnień kwot będących na rachunku na ten cel. Wtedy scenariusz jest jeszcze gorszy, bo jeżeli gmina popadnie w zadłużenia jeszcze inne niż na rzecz tych wierzycieli, dojdzie do zbiegu egzekucji i będą się one toczyć na różnych frontach, co w konsekwencji może doprowadzić do tego, że gmina nie będzie mogła funkcjonować – nie upadnie, ale będzie zupełnie niewydolna finansowo. Należy przy tym dodać, że zajęciu na rachunku nie podlegają kwoty, które zostały przyznane przez Skarb Państwa na cele specjalne. <
          • mateusz572 Re: Konopiska weszły na giełdę, bo potrzebują pie 07.11.10, 15:09
            To byłoby całkiem ciekawe gdyby gmina zbankrutowała.
            Pożytki z takiej sytuacji : mniejsze obłożenie urzędnikami, a tym samym tańsze państwo na poziomie samorządowym, większa kreatywnośc mieszkańców, więcej pieniędzy w kieszeniach mieszkańców.
        • Gość: do miki Re: Konopiska weszły na giełdę, bo potrzebują pie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 13:02
          Panie miki chętnych na wójta nie widać bo kto by się chciał pakować w takie szambo!
          Następna kadencja to okres stagnacji ,no może realizacji rozpoczętych inwestycji.
          I tu wychodzi -lisi- charakter obecnego wójta ( ktoś wcześniej napisał 20 tyś. pensji to niezły kąsek)
          To wszystko jest przewidziane od początku do końca.
          Takimi krokami się wykańcza konkurencje i zostaje się na stołku przez następną kadencję.
          PANOWIE SOCHA I CHUDZIK, A MOŻE PRĘDZEJ CHUDZIK I SOCHA - GRATULUJĘ SPRYTU- JESTEŚCIE DOBRYMI GRACZAMI , ale życie lubi płatać figle i co się wydarzy 21 w wybory to wielki znak zapytania !!!
          • Gość: miki Re: Konopiska weszły na giełdę, bo potrzebują pie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 20:09
            Takie wytłumaczenie braku chętnych na wójta brzmi całkiem logicznie, tylko co za niespodzianki mogą przynieść wybory, chyba tylko nową radę gminy , która będzie opozycją dla wójta, bo samo stanowiska wodza przy jednym kandydacie nie może przynieść niespodzianki, chyba że się mylę??
            • stangor Re: Konopiska weszły na giełdę, bo potrzebują pie 07.11.10, 20:16
              Obecny wójt konopisk jak również wielu wójtów z innych gmin nie ma kontrkandydata. Startuje sam. Nie jest to komfortowa sytuacja gdyż musi uzyskać 50% ważnych głosów. Jest to coś w rodzaju referendum. Na karcie do głosowania są dwa kwadraty. Tak i nie. Jeśli zdobędzie więcej "nie" to nie przejdzie. Wtedy wójta wybiera rada z pośród siebie.
              • Gość: wyborzec Re: Konopiska weszły na giełdę, bo potrzebują pie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.10, 13:03
                Chyba 51% głosów głosujących wyborców, panie Stasiu ...
    • Gość: Jan Anders Re: Konopiska weszły na giełdę, bo potrzebują pie IP: 109.110.223.* 09.11.10, 18:19
      Piszę do Was z dalekiej , ale obecnie mojej ojczyzny , Zielonej Góry.I trochę Wam się dziwię.
      Bo jakby nie patrzeć wójt J.Socha ma jednak niemałe zasługi w rozwoju gminy Konopiska.Pamiętam jak wyjeżdżałem z Konopisk w 1968r i w kilku następnych latach , były one z lekka zapyziałą mieściną znaną jedynie z wspaniałej pracy z piłkarską młodzieżą /vide:Jasiu Kruk ,bracia Zbyszek i Wojtek Sączkowie/.A dzisiaj ? O Konopiskach co rusz słychać , a to w tvn-ie /dzięki Markowi Przybylikowi /,a to czyta się w Rzeczypospolitej o zajęciu 4-ego miejsca w Polsce etc.A nowe inwestycje których niepowstydziłyby się większe od Konopisk gminy .Naprawdę ja mam wiele satysfakcji jak moi obecni znajomi i przyjaciele co rusz mi meldują :Janie-znowu była mowa o Konopiskach w telewizji , internecie itp.Zatem mniej malkontentctwa , więcej szacunku dla bliżnich , a żyć będzie się Wam i spokojniej i przyjemniej.Spodziewam się riposty jednego z moich znajomych/incognito/ zarzucającego obecnemu wójtowi jakieś nieczyste sprawy z poprzedniego ustroju.Jakoś do tej pory ani widu , ani słychu o werdykcie sądowym w tej sprawie.Nie wypada mi na zakończenie , aby nie pozdrowić Was Konopiszczaków , a przy okazji również Pana Jerzego Sochy.Nie traktujcie mego postu jako pisanego na okoliczność zbliżających się wyborów.Wybierzecie kogoś kogo uważacie za najlepszego. Tego Wam serdecznie życzę .Pozdrawiam Jan Anders.
      • Gość: wyborzec Re: Konopiska weszły na giełdę, bo potrzebują pie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 08:24
        Mea maxima culpa, StanGor: 50% + 1 głos ...
        • stangor Re: Konopiska weszły na giełdę, bo potrzebują pie 10.11.10, 09:44
          Masz rację 50% + 1 głos. Zapomniałem dodać >ponad<. W tym wątku jest prawidłowo. Przepraszam.
          • Gość: radny Re: Konopiska weszły na giełdę, bo potrzebują pie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 16:19
            gmina zadluzona dlatego brak kontrkandydata poczekajmy na wyrok wtedy komisarz bedzie zadzil konopiskami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka