Dodaj do ulubionych

pilot tylko na kraj

20.07.06, 13:14
Zastanawiam się czy ma jakikolwiek sens robienie uprawniwń pilota bez wpisu
językowego tylko na wyjazdy krajowe. Prosze o radę.
Obserwuj wątek
    • turdoradca Re: pilot tylko na kraj 22.07.06, 23:51
      kaka1012 napisała:

> Zastanawiam się czy ma jakikolwiek sens robienie uprawniwń pilota bez wpisu
      > językowego tylko na wyjazdy krajowe. Prosze o radę.

W Polsce polskiego nie musisz zdawać :)

a pozostałe to sobie zdasz później, good luck
      • hubertw22 Re: pilot tylko na kraj 27.07.06, 08:14
        Przepraszam, a kto nagadał ci takij bzdur, że pilot bez wpisu języka to tylko
        na wycieczki krajowe?
        Bzdura kompletna, jeżeli twój kontrachent i wycieczkowicze posługują się tym
        samym językiem, co ty to możesz mieć wpis z wietnamskiego i bez wpisu także
        możesz jechać i na Kubę.
        • turdoradca wpisy językowe... bzdura? 27.07.06, 23:50
          Hubert odsyłam Cię w skrócie do tej wypowiedzi kolegi Gascodavama sprzed pół roku:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=27096&w=35890335&a=35898815
          a szerzej do całego wątku:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=27096&w=35890335&v=2&s=0
          Tak, że nie są to może takie bzdury, tylko stan pewnego okresu przejściowego,
          dopóki albo życie i np. środowisko nie zweryfikuje niepotrzebnych przepisów,
          albo mniej lub bardziej potrzebne przepisy nie zweryfikują życia.

Praktyka na dzisiaj wygląda tak, że jak już wymyślili, że dadzą obowiązkowo
          zarobić lobby egzaminacyjnemu (oczywiście tylko w trosce o klientów, coby nie
          obsługiwał ich ktoś kto ni w ząb w mowie tubylców czy jakieś bardziej umownej
          mowie w tym biznesie), to albo jeszcze mało organizatorów nie wiedzących, że w
          ogóle taki przepis istnieje, dostało za to po kieszeni, albo ten przepis
          rzeczywiście jest nieprzystający do rzeczywistości.

Mnie tam też na razie przepisy nie martwią, ale w kilku rozmowach z kilkoma
          biurami zdarzały mi się pytania o wypisy, a jeden urzędnik w urzędzie
          marszałkowskim na moje pytania o konsekwencje to wygrażał jakimiś karami
          finansowymi czy nawet poważniejszymi dla biura.

Jak ktoś doszukał się lub zna szczegóły to namawiam do podzielenia się tutaj...
    • karolin7 Re: pilot tylko na kraj 27.07.06, 09:57
      Czy wpis w legitymacji z jezyka obliguje do wyjazdow tylko do krajow w ktorych
      jest uwazany za uzyteczny czy obowiązujący? Czy majac wpis z rosyjskiego
      musialabym jezdzic tylko do krajow rosyjsko jezycznych?
      I z tego co rozumiem z wczesniejszych wypowiedzi nie jest potrzebny wpis z
      jezyka zeby starac sie o wyjazd za granice???
      • hubertw22 Re: pilot tylko na kraj 27.07.06, 15:53
        Wpis języka informuje jedynie, że masz potwierdzoną znajomość konkretnego
        języka i nigdzie w ustawie o pilotażu nie wzmianki, że dany wpis z języka
        pozwala Tobie pilotować wycieczki tylko i wyłącznie do kraju, gdzie taki język
        jest językiem urzędowym. Uzyskujecie przecież legitymacje pilota wycieczek
        krajowych i zagranicznych, a nie z podziałem na wycieczki krajowe i zagraniczne.
        Hubert
        • turdoradca Re: pilot tylko na kraj 27.07.06, 23:55
          w nawiązaniu - have a look:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30389&w=45556130&a=45973186
    • ania_2006 Re: pilot tylko na kraj 27.07.06, 20:55
      Ja nie mam żadnego wpisu językowego , a jeżdżę po całej środkowej Europie .
    • karolin7 Re: pilot tylko na kraj 28.07.06, 11:11
      A czy ktoś wie, gdzie mozna znalezc spis certyfikatów jezykowych uznawanych do
      wpisu? Chodzi mi o konkretną podstawe prawną.
    • karolin7 Re: pilot tylko na kraj 28.07.06, 15:43
      Już mam: rozporządzenie M. Eduk. Narod. Dz. U. z dnia 24.08.2000r +
      rozporządzenie prezesa rady ministrów z dnia 28.09.1999r, dz. ustaw z dnia
      01.10.1999r. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka