kaka1012 20.07.06, 13:14 Zastanawiam się czy ma jakikolwiek sens robienie uprawniwń pilota bez wpisu językowego tylko na wyjazdy krajowe. Prosze o radę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
turdoradca Re: pilot tylko na kraj 22.07.06, 23:51 kaka1012 napisała: > Zastanawiam się czy ma jakikolwiek sens robienie uprawniwń pilota bez wpisu > językowego tylko na wyjazdy krajowe. Prosze o radę. W Polsce polskiego nie musisz zdawać :) a pozostałe to sobie zdasz później, good luck Odpowiedz Link Zgłoś
hubertw22 Re: pilot tylko na kraj 27.07.06, 08:14 Przepraszam, a kto nagadał ci takij bzdur, że pilot bez wpisu języka to tylko na wycieczki krajowe? Bzdura kompletna, jeżeli twój kontrachent i wycieczkowicze posługują się tym samym językiem, co ty to możesz mieć wpis z wietnamskiego i bez wpisu także możesz jechać i na Kubę. Odpowiedz Link Zgłoś
turdoradca wpisy językowe... bzdura? 27.07.06, 23:50 Hubert odsyłam Cię w skrócie do tej wypowiedzi kolegi Gascodavama sprzed pół roku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=27096&w=35890335&a=35898815 a szerzej do całego wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=27096&w=35890335&v=2&s=0 Tak, że nie są to może takie bzdury, tylko stan pewnego okresu przejściowego, dopóki albo życie i np. środowisko nie zweryfikuje niepotrzebnych przepisów, albo mniej lub bardziej potrzebne przepisy nie zweryfikują życia. Praktyka na dzisiaj wygląda tak, że jak już wymyślili, że dadzą obowiązkowo zarobić lobby egzaminacyjnemu (oczywiście tylko w trosce o klientów, coby nie obsługiwał ich ktoś kto ni w ząb w mowie tubylców czy jakieś bardziej umownej mowie w tym biznesie), to albo jeszcze mało organizatorów nie wiedzących, że w ogóle taki przepis istnieje, dostało za to po kieszeni, albo ten przepis rzeczywiście jest nieprzystający do rzeczywistości. Mnie tam też na razie przepisy nie martwią, ale w kilku rozmowach z kilkoma biurami zdarzały mi się pytania o wypisy, a jeden urzędnik w urzędzie marszałkowskim na moje pytania o konsekwencje to wygrażał jakimiś karami finansowymi czy nawet poważniejszymi dla biura. Jak ktoś doszukał się lub zna szczegóły to namawiam do podzielenia się tutaj... Odpowiedz Link Zgłoś
karolin7 Re: pilot tylko na kraj 27.07.06, 09:57 Czy wpis w legitymacji z jezyka obliguje do wyjazdow tylko do krajow w ktorych jest uwazany za uzyteczny czy obowiązujący? Czy majac wpis z rosyjskiego musialabym jezdzic tylko do krajow rosyjsko jezycznych? I z tego co rozumiem z wczesniejszych wypowiedzi nie jest potrzebny wpis z jezyka zeby starac sie o wyjazd za granice??? Odpowiedz Link Zgłoś
hubertw22 Re: pilot tylko na kraj 27.07.06, 15:53 Wpis języka informuje jedynie, że masz potwierdzoną znajomość konkretnego języka i nigdzie w ustawie o pilotażu nie wzmianki, że dany wpis z języka pozwala Tobie pilotować wycieczki tylko i wyłącznie do kraju, gdzie taki język jest językiem urzędowym. Uzyskujecie przecież legitymacje pilota wycieczek krajowych i zagranicznych, a nie z podziałem na wycieczki krajowe i zagraniczne. Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
turdoradca Re: pilot tylko na kraj 27.07.06, 23:55 w nawiązaniu - have a look: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30389&w=45556130&a=45973186 Odpowiedz Link Zgłoś
ania_2006 Re: pilot tylko na kraj 27.07.06, 20:55 Ja nie mam żadnego wpisu językowego , a jeżdżę po całej środkowej Europie . Odpowiedz Link Zgłoś
karolin7 Re: pilot tylko na kraj 28.07.06, 11:11 A czy ktoś wie, gdzie mozna znalezc spis certyfikatów jezykowych uznawanych do wpisu? Chodzi mi o konkretną podstawe prawną. Odpowiedz Link Zgłoś
karolin7 Re: pilot tylko na kraj 28.07.06, 15:43 Już mam: rozporządzenie M. Eduk. Narod. Dz. U. z dnia 24.08.2000r + rozporządzenie prezesa rady ministrów z dnia 28.09.1999r, dz. ustaw z dnia 01.10.1999r. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś