Dodaj do ulubionych

Częstochowa - Wioska z tramwajem ?

28.04.11, 01:42
Jakie są Wasze odczucia o Naszym mieście? Brak pracy, brak inwestycji, exodus młodych, rozczarowanie obietnicami wyborczymi obecnej ekipy, kumoterstwo i pociotki w każdym zakładzie i urzędzie, zmęczeni życiem urzędnicy wyżywający się na Bogu ducha winnych petentach, emeryci blokujący miejsca pracy młodym i ambitnym bezrobotnym - czy tak ma wyglądac to miasto? Czy wiecie jak postrzegana jest Częstochowa poza jej granicami jak wioska z tramwajem
Obserwuj wątek
    • Gość: energia Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.centertel.pl 28.04.11, 07:30
      Powieś się po prostu defetysto .......
      • Gość: emeryt Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 07:43
        I odwal się od emerytów palancie. Jakbym miał do wyboru głodową emeryturę lub pracę. To wolałbym pracować albo dorobić do tej emerytury. Ty też kiedyś będziesz miał do wyboru - zapie...ć dalej albo zdychać pod płotem ambitny gnojku.
        • Gość: czes Wioska z tramwajem - niestety IP: *.prenet.pl 28.04.11, 07:51
          Brak rozwoju , kto byl madry to juz emigrowal . Umieralnia
          • Gość: ja Re: Wioska z tramwajem - niestety IP: *.ip.netia.com.pl 28.04.11, 10:34
            Ale za to żużel w pierwszej lidze :)
          • Gość: Menel Re: Wioska z tramwajem - niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.11, 20:43
            Kto mogl to wyemigrowal- dobre:)

Po 1 maja, roku pamietnego, wyemigrowalo w wiekszosci badziewie, dresiarze i inni wystajacy na klatkach bezrobotni, dzieki czemu zmniejszyla sie przestepczosc....

Niech sie w Wielkiej Brytanii martwia.

Jak tak narzekacie to droga wolna, kolejne kraje otwieraja rynki pracy - sam albo z cala rodzina mozna emigrowac poprzez znajomych lub biura pracy.... Na emigracji tez mozna ponarzekac.

Sorry za szczerosc, ale wkurza mnie malkontencki ton wiekszosci tu wypowiadajacych. Czesc z was za pewne nie musialaby nawet parodiowac postaci Czesława Rzadkochowskiego. Rozumiem ze ktos ma zly dzien i problem ze znalezieniem pracy- ale w Warszawie i Krakowie tez jest bezrobocie....a w TRW czekaja na chetnych.

A tramwajem uwielbiam jezdzic, mam nadzieje ze kiedys tory zostana poprowadzone przez lasek aniolowski, ul. Rzasawska i Makuszynskiego na Wyczerpy.....
        • Gość: Adam Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: 212.87.246.* 09.05.11, 09:51
          Dziadku, nie ubliżaj! Wyrażaj swoje zdanie, ale bez pokazywania chamstwa, dobrze?
      • vendicatore Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? 28.04.11, 14:05
        poczekam aż ty zrobisz to pierwsza
    • Gość: assa Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.net-5g.pl 28.04.11, 07:50
      Spedalay jak ci się tutaj nie podoba, mam już dośc ludzi takkich jak ty!
      "Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma"
      • vendicatore Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? 28.04.11, 14:07
        a co ci sie podoba ze tatus albo mamusia wzieli cie za uszy na stołeczek wsadzili i dłubiesz w nosie i prostujesz spinacze to możesz innymi pomiatac?
        • Gość: assa Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.net-5g.pl 28.04.11, 14:25
          Stul pysk jak nie masz pojęcia łajzo, ktorej w życiu gó... wyszło. A na marginesie zapie...m od lat szkolnych i nikt mi niczego nie dał. Ale takich jak ty jest pełno, dużo gadac nic nie robic i tylko narzekac!!! Dramat i żenada!
          • Gość: aber Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: 31.63.143.* 28.04.11, 15:15
            To jest taka typowa łajza w gumofilcach, która się pali na swojej zapyziałej wiosze! Wara od Cz-wy ŚMIECIU! Jak byłbys jej mieszkańcem to nie pisałbys w ten sposób wiejski matole, ale z tej zawisi gnasz często do Cz-wy aby się ochamić, ,MATOLE!!!Śmiech u warte twoje prostactwo!!!
            • vendicatore Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? 28.04.11, 15:44
              Gumofilcy nie noszę, nie mieszkam na wsi i nie odchamiam się w Częstochowie.
              Nie mam też rejestracji SKL czy SMY tylko SC a swoją drogą to powiedz gdzie ty się odchamiasz w Częstochowie ? Spacery aleją frytkową ? Moczenie nóg w Bałtyku? a może Don Kichot?
              • Gość: aber Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: 31.63.143.* 28.04.11, 15:57
                ja już nie mieszkam w Cz-wie, niestety! Życie tak się układa, ale nie powiem nic złego na to miasto! Bo to Moje Miasto! I gdziekolwiek nie będę będę zawsze z Cz-wy! Tym bardziej się dziwię, że siedzisz i płaszczesz dupsko, i przez ciebie jest jak jest! I masz czelność jeszcze pieprzyć, że to źle , tamto żle! Co za polskie bydło, siedzieć z nogą na nogę, lenić się i mieć w dupie wszystko! No nóż się otwiera na takich matołów! A skąd ci znana jest ta aleja frytkowa???I Bałtyk, Don Kichot!???:-)))))Stary bywalcu! Rusz dupsko, radzę ci i nie biadol! A jak się nie nadajesz, a nie nadajesz się do niczego, to wyjazd, przynajmniej powietrze będzie świeższe! Ja się nie odchamiam, bo nie mam na to czasu i nie muszę! najlepiej tkwić i zakładać DURNE TEMATY, po to aby sobie ulżyć w swoim niedołęstwie!
                • Gość: ja Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.ip.netia.com.pl 28.04.11, 16:05
                  Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal.
          • vendicatore Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? 28.04.11, 15:31
            Może tobie g***no wyszło skąd wiesz co robie i nie zap******am od szkoły pewnie podstawowej jak w twoim przypadku tylko po studiach i na 2 kierunkach. Jest to moje obiektywne zdanie o tym mieście bo widziałem już trochę innych miast i państw w przeciwieństwie do Ciebie, fanie nk i świata wg kiepskich. Ja w przeciwieństwie do ciebie nie patrzę na zegarek o 14.55 i szykuję się do wyjścia tylko pracuje ciężej niż ty tylko umysłowo żeby tobie podobni dostali wypłatę w terminie. A na marginesie jestem z Częstochowy i mam prawo do własnej opinii bo umiem ją wyrazic w przeciwieństwie do ciebie Forumowy - dopowiadaczu
            • Gość: marty Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: 193.138.241.* 28.04.11, 19:38
              Już ci napisał matole własną opinie, ale że do ciebie to nie dociera, trudno. W zaistniałej sytuacji trudno mi uwierzyc w twoje 2 fakultety i prace umysłową a nawet gdybys takową wykonywał to dlaczego w godz. pracy piszesz na forum. Jestes nieudacznikiem.
              • vendicatore Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? 28.04.11, 20:46
                A kim ty jesteś skoro mnie nazywasz nieudacznikiem a robisz to samo?
            • lysy.liberal Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? 28.04.11, 21:08
              vendicatore napisał:

tylko pracuje ciężej niż ty tylko umysłowo żeby tobie podobni dostali wypłatę w terminie

Niezły lol. To znaczy co robisz? Wolą umysłu sprawiasz, że ciemnemu ludowi przychodzą przelewy na konta?
              Ogarnij się troszkę Panie Dwafakultety.
    • Gość: głos prezydenta Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 28.04.11, 15:50
      A prezydent na to: pomóżcie!
      • Gość: jw. Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 28.04.11, 15:52
        tak głosowaliście, to teraz myślcie, działajcie, wysilcie się trochę szanowni mieszkańcy, obudźcie energię miasta... wasz P.
    • Gość: 777 Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 28.04.11, 21:42
      No i mamy jeden wieżowiec w mieście.
    • Gość: Tomasz N. Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.netcominternet.pl 28.04.11, 21:50
      Witam
      Moj blog prezentuje co mozna zrobic zeby czestochowa tą wsią nie byla
      nowaczestochowa.blox.pl/html
      • Gość: xxxx Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.54.168.108.tvksmp.pl 28.04.11, 22:38
        Częstochowa zawsze będzie WIOCHĄ !!!!!!
        • Gość: doxxx Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.11, 12:13
          Następnego PALI.ALE TO PALI OD ŚRODKA wiejskiego debila, to że gumofilce to jedyny jego wystrój, ale siedzi, siedzi na forum Częstochowy aby ulżyć w swoich mordęgach i cierpieniach, wiejski cep, ze słomą z trepów! Nic nie umknie jego uwadze, zawsze interesuje się co mieście się dzieje, matoł śmierdzący!!!Smiech! WIOCHA W TWOIM ŁBIE!DO KRÓW!
      • Gość: www Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 28.04.11, 23:03
        Podobają mi się pomysły związane z promenadą - ciężko tutaj pojeździć na rolkach.
        Zastanawia mnie jednak fakt, w jaki sposób mam coś robić. Chyba tylko zbierać podpisy pod prośbą dotyczącą dokonania zmian - może gdyby bezpośrednio przy promenadzie stało kilka kościołów, udałoby się - w innej sytuacji nie widzę jakiegokolwiek sensu działania, gdyż mieszkańcy zostali poinformowani, że miasto jest na skraju bankructwa i tylko obcięcie etatów najbiedniejszym może je uratować - myślę więc, że Częstochowa osiągnęła finansowe dno, chyba, że dno owo osiągnął ktoś inny, ktoś, kto nie dysponuje żadnymi argumentami, które pozwalają na tak niekorzystne decyzje dla mieszkańców.
        Do zdjęć proponuję dorzucić basen na ul. Sobieskiego - masakra, powinni coś z tym zrobić choćby ze względów zdrowotnych.
        Jeżeli natomiast chodzi o basen przy Dekabrystów cienia tam raczej nie uświadczysz - myślę, że drzewa są cholernie istotne przy basenie odkrytym, naprawdę nie każdemu zależy na prażeniu się w ukropie, ale niektórzy po prostu lubią pływać.
        W Warszawie w czasie wakacji organizowane są pokazy filmów na powietrzu, darmowe zajęcia jogi w parku, itp. fantastyczne imprezy.
        W Częstochowie będzie plac - jak grobowiec.
      • Gość: gość Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.net.stream.pl 06.05.11, 15:07
        Hehe, dobre sobie. Na co te pomysły? Na rozwój? Jedyne co może pomóc temu miastu to rozwój na rynku pracy a nie pierdoły o których piszesz. Jeśli mieszkańcy będą dobrze zarabiać, powstaną większe firmy w Częstochowie to na estetykę i rozrywkę pieniądze znajdą się same.
    • quasi-modo Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? 30.04.11, 11:28
      Pretensje o ówczesny wygląd i stan naszego miasta oraz jego długi należy kierować do ekipy wrony i jego leworęcznych sługusów . Dodam , że Częstochowa to nie tylko zdegradowana wioska z tramwajem , ale również z Jasną Górą - ośrodkiem szerzenia agitacji i mącenia umysłów . To bardzo drogi w utrzymaniu przybytek wysysający publiczne i nasze pieniądze . Niestety fanatyków religijnych u nas nie brakuje .
      • aglomeracjan Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? 06.05.11, 12:39
        Wiecie co jest najgorsze ? ze miasto próbuje sie porównywać z takimi miastami jak rzeszów bo jest więcej mieszkańców.

Jedyna wasza karta przetargowa to jest ilość mieszkańców, która się tak szczycicie. Miasto nie ma więcej jak 200 000 mieszkańców wraz ze studentami. Pokaże wam to najnowszy spis powszechny i może przejrzycie na oczy, że mieścina taka jak Czewa jest i to dlatego nie ma targetu dla żadnych barów czy klubów. Wszystko z tej kategorii w czewie jest chwile, pada, zmienia nazwe i własciciele, znów pada. Uparci jak właściciele lumpeksów.

Miasteczko akademickie xD Trzy akademiki przez 2 kilometry bez zwartej zabudowy akademickiej, kampusu tutaj żadnego nie ma. Tylko 3 hotele dla studenciaków, nawet nie ma gdzie sceny na Juwenalia rozłożyć oprócz tego błota przed yy Maluchem tak ? Miasto jest takie cudowne, ze studenci żyją w trójkącie bermudzkim M1 / Akademik / Uczelnia. Jechać w aleje po co ? Ludzie przyjeżdżający do Częstochowy krępują się usiąść w knajpie na alejach bo jedyną atrakcją mieszczuchów z centrum jest gapienia się na nich. Bo co można innego robić ?

Powiedzcie mi czy jakiś Polski bank/ubezpieczyciel ma siedzibę w Częstochowie ? Raczej nie, setki małych klitek komercyjnych banków z nastawieniem na wyssanie wszystkiego z czewy na poczet banków matek w stolicach województw. Sprzedawać, sprzedawać lokaty kredyty... w częstochowie nie są realizowane żadne projekty. Pewnie na słowo logistyka przepływów pieniężnych kierownicy częstochowskich oddzialików dostają ataków śmiechu.

Wielkomiejskiego klimatu nie ma wcale. Nie ma gęstej wysokiej zabudowy, kamienice niskie, osiedla niskie jak w miasteczkach powiatowych poniżej 20 k mieszkańców. Panorama żadna gdyby nie tysiąclecie to miasto utonęłoby w krzaczkach. Oprócz armii krajowej, nie ma żadnej wielkomiejskiej ulicy, wszystko dziurawe.

Proszę bardzo Rzeszów - www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=398838&page=2
        Proszę bardzo Częstochowa - www.czestochowa.ws/panoramy/bleszno.htm

Taki Rzeszów robi wszystko aby stać się metropolią. Port Lotniczy, Park Przemysłowy wartość projektu to ponad 40 000 000 - tyle tu się na Plac Biegańskiego wydaje, gdzie nie będzie nawet miejsca aby kupić bilet mpk.

www.wrota.podkarpackie.pl/pl/wizytowka/podzial/rzeszow - Powiedzcie mi gdzie w waszym mieście jest taki układ komunikacyjny ? W częstochowie jest jakieś rondo oprócz tego na rynku wieluńskim ? Jak w ogóle można coś takiego budować, jakieś krawężniki postawione i rondo. Na miejscu częstochowian rozebrałbym to gołymi rękami.

Brak Dzielnic Przemysłowych TRW i Huta wooww. Patrzcie na fabryki INDESiT w Radomsku, tamtejszy przemysł meblarski, Centrum Logistycznie w powiecie SKL.

Nie ma nic z miejskiego klimatu. Nie chodzi tu już, o wydarzenia kulturalne rodem z Wrocławia czy Krakowa ale mieszkańcy waszej "aglomeracji" nie mają nawet możliwości "zachłysnąć się wielkomiejskością" zobaczyć tramwaj przeciskający się alejami, zero nowych technologii stare konstale - łódź jest stara i brzydka ale naprawdę wystarczy podjechać tramwajem aby znaleźć się na łódzkim manhattanie , wielkim ruchem, znaleźć się w cieniu miejskiej zabudowy. Naprawdę więcej wielkomiejskosci jest przy biurowcu przy hali Polonia niż w innych częściach miasta.
        • Gość: xyz Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.11, 13:15
          Jaa piernicze wiele razy chocby na forum Polskich Wieżowców, można przeczytać, apropo wątków o Częstochowie, ze hahaha Rzeszów, hahaha Kielce. Jak obejrzałem ten filmik to szczęka mi opadła, w Czewie jest jakiś hotel dorównujący tym ukazanym w filmiku, takie kluby fitness czy kawiarnie ??

www.youtube.com/watch?v=tmn0CcCc3yY
          vs

www.youtube.com/watch?v=29uIpPbckXc
          Szok po prostu jak można porównywać się z Kielcami czy Podkarpaciem. Liczba ludności to żaden wyznacznik.
          • Gość: xyz Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.11, 13:30
            Ok zaraz przestanę spamować, ale naprawdę wiele razy broniłem czewy na różnych forach, sam wyśmiewałem je ze względu na wielkość ale nie orientowałem się w temacie.

Częstochowa jest DO TYŁU, naprawdę jakbym miał zakładać siedzibę firmy przy Frytkowej, a mając w odwodzie np www.youtube.com/watch?v=V5xLQwKp2tM&feature=related to bez zastanowienia Lublin, a ten wraz z Rzeszowem tworzy podobno najbiedniejszy region Polski.

Naprawdę, gdy jedzie się do Wrocka to aż się jakoś człowiek uśmiecha jak widzi jakieś skateparki, młodzież w kawiarniach czy wylewającą się z tramwajów. Tak powinno się zaczynać miasto, porządna autostrada, mija się fabryki, salony samochodowe, z oddali widać osiedla i wjeżdża się na rondo z dwoma tramwajami w ruchu, jest klimat miasta z otaczającą go infrastrukturą. Tutaj klimatu nie ma.
          • Gość: doxyz Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.xdsl.centertel.pl 06.05.11, 15:10
            "ja piernicze" jak można mieć ambicje pisania do ludzi... a propos-tępaku, oj-obejrzałeś? Naprawdę???:)))hahahha
            • Gość: as Śmiech z tych tępaków, co śledzą zaciekle wieści IP: *.xdsl.centertel.pl 06.05.11, 15:15
              na forum Cz-wy, ale tak "ubolewają" i tak wyczytują co się dzieje, wszak w ich pcimiu dolnym cóż może się dziać!? Gumowfilce zdejmą, to trochę rozrywki co by sobie ulżyć muszą! Żenada! Tak wszystko "źle" i nie po ich myśli, ale śleńczeć muszą:)))))Śmiech i żałość na tych chłopków roztropków dojeżdżających PKS-em ze swych wiosek:)
        • Gość: doaglomaracjan:) Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.xdsl.centertel.pl 06.05.11, 14:00
          Chłopie, sprawdź czy ci klawiaturka nie padła:-) To tak na marginesie! Zawsze zastanawia mnie "rozpacz" nie tubylców i to ich "zmartwienie":-))) naszym miastem!!! Do cholery, jak nie mieszkasz cepie jeden z drugim to po jasną cie interesuje to czy jest klimat czy nie!? A może cię gnębi co???:)))) Ludku, po cholerę włazisz na forum Cz-wy, taaa "Czewy", bo każdy wieśniaczek tak prawi.:))) To już przyjęte!:) Pochwal no się swoją "metropolyją", zobacz co ujrzysz za oknem swojego "saluuunu"! Ach stodołę, oborę! Widać cie pali od środka, może jakiś przykry incydent z przeszłośći i uraz do miasta?Wleziesz pobazgrzesz, wyrzucisz z siebie nienawiść i "se" ulżysz:) I jednak sprawdź czy żyłka ci nie pękła. I nie właź to wszak dla ciebie "wielkomieyyski mieszczuchu" nie te klimaty.Słoma z trepów!!!:)
        • Gość: ja Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.net.stream.pl 08.05.11, 21:16
          z tego co widać po tych zdjęciach to na Błesznie jest więcej wieżowców niż w całym Rzeszowie nie wiem czy się zastanowiłeś czemu z waszego "portu lotniczego" chyba domyślasz się czemu cudzysłów latają samoloty do USA jak z mało którego w kraju
      • the-only-bodzio Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? 07.05.11, 00:22
        Piszesz kwasi morda fanatyków religijnych nie brakuje.A kto ciagle naparza pod tym nickiem i wielu innych .Czy to fanatycy religijni.Czy te ciągle mordy zapyziałe pod zmiennymi nickami .O co nie trudno na tym forum .By tylko dokopać szpaku nie wrono.
        • quasi-modo Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? 08.05.11, 10:36
          the only bodziu - jak mi cię żal , że nie jesteś w stanie wyciągnąć się z własnego szamba . Zacznij się modlić , bo cóż innego mogę ci poradzić biedny nieudaczniku .
          • Gość: nn Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.11, 19:52
            to zlepek kilku wichur
            • Gość: michal Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.05.11, 20:17
              Wy macie jakiś kompleks tramwajowy czy jak ? co chwile ktoś o tramwajach i tramwajach pisze .
              Chcecie prosze, we Wro te wasze wspaniałe tramwaje często stoją bo im napięcia w sieci brakuje :D nie wiem dokładnie na czym polega problem ale jak w jednym miejscu jest za dużo tramwajów to stoją wszystkie.
              Jak się komuś nie podoba to proszę bardzo kto kogo trzyma:) wolny kraj w auto i wyjechać do jakiejś metropolii i przesiadywać na forum Wro, Wawy Krak itd a nie wsi .Tylko radzę policzyć opłacalność : czynsz(kupno mieszkania), ceny usług, koszty paliwa (korki plus duże odległości w dużym mieście).
              • Gość: Cz- Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.11, 21:16
                vendicatore masz rację + wyrzucone pieniądze na kosztowny transport tramwajowy
          • the-only-bodzio kwasi 08.05.11, 21:06
            Nieudaczniku >>>>>>>>>>>>>>>Mnie się wszystko układa ,nie wiem jak tobie.Ciągły szloch o kościele i Jasnej Góry .To ty masz kompleks Edypa.Może to problem małego członka .Tak pluć na swoje miasto.Takie wychowanie twoich rodziców.Codziennie się modlę i jestem szczęśliwy.Nie pozdrawiam
            • quasi-modo Re: kwasi 09.05.11, 08:11
              bodzio - Zanurkuj głęboko i nie wynurzaj się zbyt często - walnięty fanatyku .
              Quasi
            • Gość: doujadaczy Re: kwasi IP: *.xdsl.centertel.pl 09.05.11, 14:51
              Właśnie tak pluć na swoje miastO!? Bo to nie ich miasto! Oni przynależą do koziej wólki, słoma z trepów wystaje, gumofilce nawet nie przykryją! A co ci ujadacze wieczni zroboli dla miasta! Siedzieć i ujadać, tyle jadu w pysku nie ma żaden naród! Odruch wymiotny! Na takich!Ileż można. Nieudacznictwo wyłazi, to trzeba swoje frustracje wylać, a co, może ulży!
    • angrusz1 Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? 09.05.11, 08:32
      Do vendicatore :

Częstochowa wioską , hmm tak bo większość mieszkańców ma całkiem krótkie korzenie wiejskie , nawyki pozostają .
      A , że takie układy .
      Hmm , nie tylko w Częstochowie tak jest i nie należy się spodziewać, że będzie lepiej - raz , bo takie są nawyki ( może wiejskie a może i lokalne miejskie ) , dwa pracy nie przybędzie .
      A raczej należy się liczyć z tym , że miejsc pracy ubędzie .
      Likwidacja olbrzymiego deficytu budżetowego ( a może i spłata olbrzymiego zadłużenia ) spowoduje mniejsze nakłady z budżetu państwa na inwestycje .
      Fala pieniędzy unijnych też się kończy i drugiej takiej nie będzie : bogata Europa nie ma na to ochoty .

A że takie duże bezrobocie ? Hmm, to skutek gwałtownego wzrostu liczby mieszkańców w okresie szybkiego uprzemysłowienia z końca XIX wieku i równie gwałtownego znikania wielkich fabryk w latach 90 tych .

Może coś pomoże rozpoczęcie budowy obwodnicy - autostrady - wokół Częstochowy .
      Ale to się odwleka .
      Wniosek : nie należy liczyć na obietnice polityków - wszelkiej maści - i trzeba wyjechać tam, gdzie jest praca , nawet za granicę . Tam jednak trzeba znać język . Ci , którzy uczą języków będą mieli pracę na miejscu .
      • Gość: plpl Re: Częstochowa - Wioska z tramwajem ? IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.11, 21:30
        w Warszawie trzeba się naprawdę starać, żeby nie znaleźć pracy. co to za problem kupić bilet pkp i pojechać? niecałe 3h drogi i już człowiek jest w takiej namiastce normalnego świata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka