Dodaj do ulubionych

Zygmunt Rolat został honorowym obywatelem Częst...

26.01.12, 14:00
Serdeczne gratulacje od człowieka, który nie chciałby mieć takich wspomnień jak Dostojny Honorowy Obywatel, natomiast chciałby mieć tyle miłości do ludzi jak On.

Bardzo pozytywna inicjatywa.

Cierpienie nie jest prawem natury, jest to czasem jej przywilej, bo w tajnikach dusz niektórych nadmiar boleści staje się kolebką geniuszu lub zbrodni.

Władysław Stanisław Reymont

w przypadku pana Rolata jest Geniuszem :)

Tomasz Jaskóła
Obserwuj wątek
    • czarnousov1944 i bardzo dobrze, dawno powinien dostać, 26.01.12, 14:48
      sympatyczny Pan.
      Swoją drogą ciekawe, czy przed 1939 było coś takiego jak zameldowanie, może wciąż jest zameldowany w Czwie.
      • storima Obserwator i INNE 27.01.12, 00:26
        Jesli szczery jestes i uczciwy yto nie atakuj szbelka anima zza wegla.

Podpisz sie uczciwie

a nie

jako
        gnoj

atakuj

gnojem.

Proste to
        I
        Sprawiedliwe.

Marek Pacholec.
        • Gość: sprawiedliwy Re: Obserwator i INNE IP: *.websitehome.co.uk 27.01.12, 08:43
          Chciałeś coś przekazać, czy tylko tak sobie (szczerze i uczciwie ) pierdnąłeś dla relaksu?
          • storima Moderatorka od lat śpi ja tworze. 27.01.12, 23:00
            > Chciałeś coś przekazać, czy tylko tak sobie (szczerze i uczciwie ) pierdnąłeś d
            > la relaksu?

Pierdzisz tutaj od lat kilku
            I w tym smrodzie
            Dusisz się śmierdzielu
            Potem twego gó wna
            Wyciskasz skarpety
            Moczem
            Chłoniesz
            Twe za srane ją dra .

Moderatorka od lat śpi

ja tworze.

Marek Pacholec

PS2
            od lat nie usunelas jego chamskich wpisow Ancymonko !!!
    • Gość: obserwator Re: Zygmunt Rolat został honorowym obywatelem Czę IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 26.01.12, 17:26
      @Tomasz Jaskóła
      Czemu Pan tak cedzi?... niesmaczne, za słodkie, nieładne, brrrrrrrrrr...

Panie Jaskóła,
      wszak wszyscy wiedzą, że przesadna grzeczność myszką trąci. A więc powiedz Pan, jaki masz interes w tym cedzeniu. Nie wstydź się Pan, powiedz.
      W innym przypadku pomyślimy - zgodnie z mądrością życiową - jak niewiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze.
      • Gość: Tomasz Jaskóła Re: Zygmunt Rolat został honorowym obywatelem Czę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 17:57
        Jak wiadomo - nikomu, nikt nie powinien zabraniać nade wszystko myślenia. Nie ważne o czym - myślenia. Jeśli "sobie myślicie" to i dobrze. Zawsze to więcej myślących. A że samo myślenie wcale nie musi prowadzić do celu właściwego - toż dlatego jest myśleniem człowieczym, spekulatywnym. Reasumując "myślcie" sobie co chcecie, jak chcecie :) cieszy mnie honorowe obywatelstwo Częstochowy dla Pana Rorata, ponieważ znam z opowieści od wartościowych ludzi o jego życiu i dokonaniach. I tyle. Ufam tym ludziom, sprawdziłem - zgadza się, to ten człowiek. I mam tego nie napisać?

Ufam jednak, że radni nadadzą pośmiertnie tytuł honorowego Częstochowianina generałowi Stanisławowi Sojczyńskiemu Warszycowi.

isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WMP20090740922
        • Gość: obserwator Re: Zygmunt Rolat został honorowym obywatelem Czę IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 26.01.12, 19:03
          @Tomasz Jaskóła
          Gratuluję Panu umiejętności filozoficznego podejścia do tematu, czyli umieć napisać dużo i nie powiedzieć nic konkretnego, nie dać odpowiedzi na pytanie.
          Dalej pisać nie będę na ten temat gdyż z obowiązującą obecnie poprawnością polityczną moje wypowiedzi byłyby na bakier, a tego należy unikać (tak mówi mądrość życiowa).
          Tyle tylko, że mam odmienne zdanie o "wartości" tych "wartościowych ludzi" o których Pan wspomina w swoim wpisie. A tak się składa, że życie umożliwiło mi poznanie ich "wartości".

Panie Tomaszu,
          nie wszystko złoto, co się świeci. Nie wolno też dzielić ludzi na dobrych i złych, genialnych i... tych innych, gorszych. Każdy człowiek ma zalety i wady, każdy człowiek ma określone umiejętności, a przede wszystkim własną mądrość. Nie ma dzieci zdolnych i niezdolnych, nie ma ludzi wszystko wiedzących i ludzi nic nie wiedzących, ludzi myślących i ludzi niemyślących.
          To sztuczne podziały, nieprawdziwe lecz wygodne, np. dla polityków.
          Bo widzi Pan, Panie Tomaszu, białe nie zawsze jest białe, a czarne nie zawsze jest czarne, niekiedy też posiada odcienie szarości.

Panie Tomaszu,
          tak przy okazji tego wpisu mam małą prośbę.
          Proszę powiedzieć Szanownym Samorządowcom aby schowali własne ego głęboko do kieszeni, aby zaprzestali pokazywania i wykazywania swojej przynależności do tej czy tamtej organizacji, przekonywania nas (mieszkańców Częstochowy), że ta organizacja jest lepsza, a ta gorsza.
          Takie działania to dziecinada, np. oddawanie książeczki bo kolor się nie podoba.
          Czyż nie ma innych, ważniejszych spraw?...
          Rozsądniej będzie jeżeli energię traconą na sprawy w/w zużytkują Samorządowcy na rozwiązanie problemów gospodarczych, na likwidację bezrobocia, na zapewnienie miejsc pracy mieszkańcom Częstochowy.

Panie Tomaszu,
          to wstyd, że młodzi ludzie muszą wyjeżdżać z Częstochowy w poszukiwaniu pracy, a Ci, którzy tutaj zostają są na bezrobociu lub pracują za nędzne grosze.
          I proszę mi nie mówić/nie pisać, że to skutek światowego kryzysu, że to wina tej lub tej partii.
          Pan równie dobrze wie jak JA, że nie w tym problem.

Panie Tomaszu,
          w dniu 22.04.2005 r. napisał Pan Częstochowa Umiera!
          Jak życie pokazuje, NIC się przez tych 7 następnych lat nie zmieniło na lepsze. Czy tak ma być dalej?...

• Gość: Tomasz Jaskóła Re: Zygmunt Rolat został honorowym obywatelem Czę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 19:22
            W sprawie braku zmiany ma Pan rację. Niestety nic się nie zmieniło, a Częstochowa stała się jeszcze bardziej miastem "ścisłych układów" nawet kryminalnych. Nie mam co do tego wątpliwości. Co do pana Rorata naprawdę znam szczegóły jego życia, i jego zasługi dla Częstochowy. Honorujmy takich ludzi.

Szanujmy się wzajemnie, aby życie w Częstochowie stało się lepsze. Dlatego zaproponowałem - możemy razem wystąpić z taką inicjatywą, aby honorowe obywatelstwo było także dla Warszyca.

Szanowny Panie to oczywiste, że nie jestem poprawny politycznie. Pamiętam taką sytuację, że chciano zaprosić na odsłonięcie pomnika gdzie był pan Rorat panią Marion Kozak - urodzoną w Częstochowie matkę ministrów Milibandów ze Zjednoczonego Królestwa. A że moi uczniowie istalili adres to chciano ją zaprosić na to odsłonięcia obok Szewacha Weissa. Nikt nawet nie zadał sobie trudu, aby sprawdzić do jakiego skandalu mogło dojść - pani Marion Kozak - Miliband jest przeciwnikiem Erec Israel Państwa Izrael.

Proszę mi wybaczyć jesli się Pan poczuł urażony. Jednak akceptuję przyznanie tego zaszczytnego miana panu Roratowi.

TJ
            • Gość: obserwator Re: Zygmunt Rolat został honorowym obywatelem Czę IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 26.01.12, 22:09
              @Tomasz Jaskóła
              Czy życie w Częstochowie będzie lepsze?... ten rok 2012 to powie.
              A GWIAZDY mówią tak: wydarzenia roku 2012 w Częstochowie nakreślą dzieje Częstochowy na najbliższe 50 lat.
              Pozdrawiam
              Biały Mag
        • Gość: kra Re: Zygmunt Rolat i Stanisław Sojczyński IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.12, 23:06
          Zyciorys ( Wikipedia)
          Gdy na ziemie polskie wkroczyła Armia Czerwona, kapitan Stanisław Sojczyński nie złożył broni. Poszukiwany przez komunistyczny aparat bezpieczeństwa, poczuł się on odpowiedzialny za losy swoich byłych podwładnych. Wiosną 1945 roku zaczął ponownie zbierać swoich dawnych żołnierzy, nawiązał także kontakty z innymi oddziałami zbrojnymi, stawiającymi opór komunistom. 3 kwietnia 1945 roku wydał rozkaz, w którym nakazał byłym podkomendnym wznowienie działalności konspiracyjnej. Na bazie dowodzonego przez siebie podczas wojny I batalionu 27 pułku piechoty AK w maju 1945 roku w Radomsku utworzył konspiracyjną organizację, która początkowo nosiła kryptonim "Manewr", następnie "Walka z Bezprawiem", a od 8 stycznia 1946 roku przyjęła nazwę "Samodzielna Grupa Konspiracyjnego Wojska Polskiego" o kryptonimie "Lasy", "Bory". Organizacja ta, licząca ok. 4 tysięcy członków, działała w województwach: łódzkim, częściowo kieleckim, śląskim oraz poznańskim. Przekształcenie organizacyjne wynikało z rozwoju stanu liczebnego szeregów KWP.
          W dniu 12 sierpnia 1945 roku kpt. Sojczyński wydał "List otwarty" do pułkownika Jana Mazurkiewicza ps. "Radosław", w którym uznał jego apel o wychodzenie z konspiracji za zdradę i apelował o dalszą walkę przeciwko komunistom. Natomiast w dniu 16 sierpnia 1945 r. wydał rozkaz określający zadania KWP w zakresie walki z przestępczą działalnością władz komunistycznych i ochrony społeczeństwa oraz żołnierzy podziemia niepodległościowego przed terrorem organów bezpieczeństwa. Pierwszą osobą, która zginęła z jego rozkazu, był Jakub Cukierman, szef sekcji śledczej Państwowego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego w Radomsku. Zastrzelono go na ulicy w sierpniu 1945 r.[9].
          Rok później, także w Radomsku, miała miejsce jedna z najgłośniejszych akcji KWP. W nocy z 19 na 20 kwietnia 1946 r. do miasta weszło 167 partyzantów, którymi dowodził Jan Rogulka pseud. "Grot". celem akcji było uwolnienie więźniów przetrzymywanych w budynku PUBP oraz w budynku miejscowego więzienia UB, a także likwidacja członków PPR, na których dowództwo KWP wydało wyroki śmierci. Akcja udała się tylko częściowo. Zdobyto miejscowy areszt UB, z którego uwolniono 57 aresztowanych. Nie udało się jednak opanować gmachu PUBP. Nie zdołano również odnaleźć wszystkich przeznaczonych do likwidacji PPR-owców. Po około 2 godzinach od momentu opanowania miasta dowodzący akcją por. "Grot" zarządził odwrót. W czasie odwrotu rozbito trzykrotnie liczniejszy oddział KBW; zginęło 16 żołnierzy KWP, w tym 5 oficerów, a także 8 schwytanych wówczas przez partyzantów żołnierzy sowieckich. Chociaż już wcześniej kapitan Sojczyński był postrachem bezpieki, po tej akcji "władza ludowa" uznała go za wroga publicznego numer jeden. Nasilające się represje komunistyczne sprawiły, że rozkazem z 28 marca 1946 r. nakazał zintensyfikowanie działań zbrojnych.
    • manday Gratulując 26.01.12, 18:03
      śmiem zapytać czy szanowny pan Zygmunt Rolat zechce odnowić swoje wspracie dla konduktorowni, jakoś to się urawło tak ni w pięć ni w dziewięć. Wiem trzeba się starać, ale w tym największy jest ambarans, żeby dwoje chciało.
    • Gość: Zen Ciekawe za co IP: *.jasnogorska.trustnet.pl 26.01.12, 19:22
      A ja nie dowiedziałem sie za co to honorowe obywatelstwo. Co takiego zrobił Pan Rolat dla mieszkańców Częstochowy :(((((((( Promował Żydów czy coś jeszcze :((((
      • polis24 Re: Ciekawe za co 26.01.12, 20:50
        powiem z krakowska, a idź ze bajoku ! czytać i myśleć nie umiesz ? co jeszcze trzeba napisać abyś wspaniałomyślnie raczył zaakceptować przyznanie Zygmuntowi Roratowi honorowego obywatelstwa Częstochowy ? Jak ci mało, włącz sobie wyszukiwarkę.
        • Gość: obserwator Re: Ciekawe za co IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 26.01.12, 22:00
          @polis24
          Uf, NIEŁADNIE!
          Panie/Pani "polis24" zamiast naskakiwać z góry na Pana "Zen" czy nie lepiej kulturalnie odpowiedzieć Panu "Zen"?
          Bo widzisz Pan/Pani "polis24", tak się dziwnie składa, że gro ludzi w Częstochowie nie wie, czym pan Zygmunt Rolat zasłużył mieszkańcom Częstochowy, co zrobił dobrego dla nich.
          Nie ukrywam, JA też nie wiem! Co wiem?... wiem, że pan Rolad promował/promuje społeczność żydowską. To dobrze, że da/dbał o swój naród.
          Podobno też działał na rzecz pojednania narodu żydowskiego z polskim. No, lecz w tym przypadku zastanawia mnie jedno: jakie pojednanie?... tego nie rozumiem. Nie dane mi było NIGDY - chociaż "siwy włos pokrył moje skronie" - widzieć czy słyszeć słów nienawiści z ust Polaków przeciwko Żydom. O czym więc jest mowa?... o jakiejś wirtualnej niezgodzie?... wymyślonej dla celów politycznych, nic więcej.

Tak więc Pan/Pani "polis24", JA również dołączam się do prośby Pana "Zen" i proszę o podanie w punktach zasług pana Rolata, tych na rzecz mieszkańców Częstochowy.
          Do wyszukiwarki proszę mnie nie odsyłać. Nic się nie znajdzie. Było sprawdzane już wcześniej, klika tygodni temu.
          Pana/Pani "polis24" będzie pierwszym wpisem w internecie podającym jakieś konkrety, o ile takie istnieją i będą podane.

Panie/Pani "polis24" zapraszam do podania w punktach (rzeczowo) zasług Pana Rolata.
          Proszę się nie wymigiwać, proszę pisać. Czekamy na kulturalną i rzeczową wypowiedź.
          • Gość: leon Re: Ciekawe kto...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 22:14
            Jasiu pyta mamę:
            - Mamo, skąd się biorą dzieci?
            - Mówiłem ci już, że przynosi bocian.
            - No tak, ale kto rżnie bociana???
          • Gość: wip trochę dobrej woli IP: *.wip.pcz.pl 27.01.12, 09:18
            anie/Pani "polis24" zapraszam do podania w punktach (rzeczowo) zasług Pana Rol
            > ata.

Wystarczy przeczytać wniosek o nadanie tytułu.
            Jest w necie.
            Ale Wy wolicie fobie antyżydowskie.
            • Gość: obserwator Re: trochę dobrej woli IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 27.01.12, 09:56
              @wip
              Proszę o więcej kultury oraz o czytanie wpisów ze zrozumieniem. Proszę także o prawidłową interpretację tych wpisów, bez własnych wstawek wypaczających meritum sprawy.

Panie "wip",
              napisał Pan, cyt.: " Wystarczy przeczytać wniosek o nadanie tytułu. Jest w necie."
              Czy uważa Pan, że osoba na poziomie, osoba kulturalna, umieści TAKI wpis (tak arogancko sformułowany)?... osobiście sądzę, że czegoś takiego by nie zrobiła. Podałaby po prostu odnośnik do tego wniosku. Tego też oczekuję od Pana.
              Ponadto, po tym swoim wpisie zobowiązany jest Pan do PRZEPROSIN WSZYSTKICH OSÓB piszących w tym wątku, a także czytających go.
              Wprowadza bowiem Pan w tym wątku "rozróby", próbuje Pan swoją wypowiedzią wprowadzić niesnaski, skłócać ludzi dwóch narodów: polskiego i żydowskiego.

Panie "wip",
              polityczne chwyty i rozróby zostaw Pan sobie. "Fobie antyżydowskie" to pojęcie abstrakcyjne, wymyślone i wygodne dla Polityków. To pojęcie nie dotyczy zwykłych ludzi - ludzie się szanują, niezależnie od przynależności narodowej. Nie rób więc Pan "wip" polityki na częstochowskim forum, nie podejmuj dalszych prób skłócania ludzi. Ludzi przeproś a sam zajmij się czymś konkretnym, szlachetnym, przydatnym sobie i innym, np. zajmij się pomocą ludziom ciężko chorym, pomocą bezpośrednią. Gdy zobaczysz prawdziwe oblicze otaczającej nas rzeczywistości, ból i cierpienie, to zrozumiesz co piszę. A sam Panie "wip" spojrzysz inaczej na to, co się dzieje, i nigdy więcej podobnego wpisu na żadnym forum nie umieścisz. Sam staniesz się lepszym człowiekiem, ludzi nie będziesz dzielić, nie będziesz skłócać, czego z serca Panu życzę.
              • Gość: Niewodniczański Re: trochę dobrej woli IP: *.apus-net.pl 27.01.12, 18:28
                Panie obserwator!

Dlaczego besztasz wipa?, co jest złego w jego wpisie.
                Pytał Pan za co nagrodzono konkretną osobę nie zadając sobie trudu sprawdzenia.
                Dostał Pan odpowiedź.
                A. że nadaje Pan na żydów widać w wielu wpisach.
                • Gość: obserwator Re: trochę dobrej woli IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 27.01.12, 22:51
                  @Niewodniczański
                  Witam Pana, Panie Niewodniczański.
                  Z przyjemnością odpowiadam na Pana pytania, jak również na Pana zarzuty skierowane do mnie.

Po pierwsze:
                  Pan "wip" napisał, cytuję: "Wystarczy przeczytać wniosek o nadanie tytułu.
                  Jest w necie. Ale Wy wolicie fobie antyżydowskie."

Wpis nie zawiera słów niecenzuralnych, uznawanych w naszej kulturze za obraźliwe. Konstrukcja tego wpisu jest charakterystyczna dla osób, które wpisują komentarze na zlecenie (mają za to płacone). Podobnie wpisują się osoby emocjonalnie podchodzące do tematu bez gruntownej wiedzy w temacie w którym się wypowiadają.
                  Wpis Pana "wip" nie ma charakteru pokojowego. Zawiera mnóstwo eskalacji negatywnych emocji. Jest przykładem typowej agresywnej swoistej formy naskoku na osoby uczestniczące w dyskusji. Ma jeden wyraźny cel: podważyć wiarygodność osób wypowiadających się w tym wątku i odwrócić uwagę od meritum sprawy, ukierunkować uwagę piszących/czytających na wyimaginowane przez Pana "wip" "fobie antyżydowskie", uniemożliwić rzeczową dyskusję ludzi z różnych środowisk i o rozmaitych poglądach.
                  Wpis Pana "wip" to przykład sposobu blokowania różnych treści i cenzury komentarzy w internecie, pod kątem obowiązującej poprawności politycznej.

Panie Niewodniczański,
                  cd. analizy wpisu Pana "wip" wskazuje, że:
                  Pierwsza część wpisu: "Wystarczy przeczytać wniosek o nadanie tytułu. Jest w necie." ; wskazuje, że Pan "wip" myli pojęcia: nie odróżnia dokumentu "WNIOSEK" od informacji prasowych (np. publikacji) na temat tego wniosku, lub też świadomie tak pisze.
                  W innym przypadku Pan "wip" podałby link (odnośnik) do strony w internecie gdzie znajduje się oficjalny dokument WNIOSEK na podstawie którego Pan Rolat został honorowym obywatelem Częstochowy.
                  Druga część wpisu: "Ale Wy wolicie fobie antyżydowskie."; - to już typowe pomówienie, karalne z punktu prawa.

Po drugie:
                  Panie Niewodniczański,
                  odpowiadając na Pana zarzuty podnoszę, że minął się Pan z prawdą. Zabieram głos w tematach, które znam. Wiem o czym piszę. Merytoryczne przygotowanie wykonuję, rzeczowe argumenty posiadam.
                  Tak więc Panie Niewodniczański, zasoby internetu przejrzałem w tym temacie dużo wcześniej, z ciekawości.
                  Uwagę moją zwróciło jedno: Pan Rolat ma duże zasługi dla społeczności żydowskiej, w tym mieszkającej dawniej w Częstochowie, np.: Zjazd w Częstochowie , Rozmowa z Zygmuntem Rolatem
                  Jednakże nigdzie nie znalazłem, co zrobił Pan Rolat na rzecz społeczności polskiej mieszkającej w Częstochowie. Dlatego też dziwi mnie ta cała sytuacja.
                  Normalnie to bywa tak: dana społeczność dziękuje komuś za to, co zrobił na jej rzecz.
                  W tym przypadku mamy z sytuacją nietypową: społeczność polska miasta Częstochowy dziękuje Panu Rolatowi za to, że Pan Rolat zrobił dużo dobrego dla społeczności żydowskiej. Ponadto, wprowadzane są jakieś dziwne dla mnie pojęcia, np., że Pan Rolat zrobił dużo "na rzecz pojednania". Budzi to mój niepokój. Kto i dlaczego chce nam wmówić, że mieszkańcy Częstochowy narodowości polskiej mają coś przeciwko ludziom narodowości żydowskiej, i odwrotnie. To przykre i smutne. Kto i dlaczego chce skłócić mieszkańców Częstochowy?... nie wiem, a chciałbym wiedzieć.
                  Pozdrawiam.

• Gość: Niewodniczański Re: trochę dobrej woli IP: *.apus-net.pl 27.01.12, 23:01
                    Wip pisał z komputera Politechniki.
                    To może być student, albo naukowiec.
                    No może jeszcze administracja.
                    Na jakiej podstawie sądzi Pan, ze to wpis za pieniądze?
                    Dla mnie konstrukcja jest jak najbardziej logiczna.
                    • Gość: obserwator Re: trochę dobrej woli IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 27.01.12, 23:33
                      @Niewodniczański
                      Informatorów się nie podaje. Zgodnie z prawem prasowym są chronieni.
                      Jeżeli chodzi o logiczność konstrukcji to oczywiście, że jest logiczna. Tak właśnie się konstruuje tego typu wpisy. To istota tych wpisów, trudne do rozszyfrowania dla ludzi nie znających technik ich pisania.
                      Przepraszam, więcej na ten temat nie mogę napisać.
                      Pozdrawiam
                      • Gość: bimbaj Re: autoerotyzm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.12, 22:25
                        Szanowny Obserwatorze...

Dlaczego eksgwiazdor porno stracił swoją posadę na stacji benzynowej?
                        - Ponieważ za każdym razem, kiedy bak był już pełen, wyciągał wąż i polewał benzyną po całym samochodzie...

Z wyrazami najwyższego zaniepokojenia...
                        • Gość: obserwator Re: autoerotyzm... IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 28.01.12, 23:01
                          @bimbaj
                          Dziękuję. Cenna uwaga.
                          Pozdrawiam.
          • polis24 Re: Ciekawe za co 27.01.12, 21:17
            > Do wyszukiwarki proszę mnie nie odsyłać. Nic się nie znajdzie. Było sprawdzane
            > już wcześniej, klika tygodni temu.

Niestety muszę Pana odesłać do wyszukiwarki bo nie mam tyle wolnego czasu żeby opracować prasówkę.W wyszukiwarce Google jest ponad 40 stron z nazwiskiem Zygmunt Rolat ( a nie jak Pan pisze ROLAD ). Poniżej kilka adresów stron internetowych, polecam zwłaszcza pierwszy.
            www.polityka.pl/spoleczenstwo/artykuly/1520826,1
            wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34309,5123801.html
            wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34309,3926363.html
            - Gdzie ja jestem, jest Częstochowa - czy to w Warszawie, Nowym Jorku, czy Tel Avivie. Buduję mosty pojednania i Częstochowa jest pierwsza, o której mówię w relacjach, wspomnieniach ze swego dzieciństwa - deklarował na konferencji prasowej Zygmunt Rolat, przewodniczący Światowego Związku Żydów Częstochowian i Ich Potomków.- Mieliśmy wspaniałego biskupa Teodora Kubinę i nadrabina Nachuma Aszę, oni byli przyjaciółmi. Nasza wystawa "Żydzi Częstochowianie" podróżowała po całej Ameryce. W Bostonie widział ją prezydent Bush. Pierwsza fotografia pokazywała, jak biskup Kubina wita prezydenta Mościckiego, a obok stoi nasz nadrabin z Torą i też wita prezydenta. To Częstochowa, którą pamiętam. Tu razem żyliśmy, we wspólnocie od średniowiecza.

Więcej... czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,84750,7033874,Badzcie_dumni_z_pochodzenia.html#ixzz1kgpcdHXC

Pozdrawiam życząc więcej chęci i dobrej woli.
            • Gość: obserwator Re: Ciekawe za co IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 27.01.12, 23:17
              @polis24
              Witam Pana/Panią polis24"!
              Z zainteresowanie lecz ze zdziwienie przeczytałem Pana/Pani wpis.
              Jeżeli Pan/Pani nie ma czasu to proszę nie dokonywać wpisów. Nikt Pana/Panią do tego przecież nie zmusza. Natomiast jeżeli już Pan/Pani podejmuje się dokonać wpisu na forum to proszę to zrobić starannie, a przede wszystkim poznać dogłębnie temat w którym Pan/Pani pisze.
              Zwracam uwagę na to, że:
              1) nieprawidłowo zapisane są odnośniki w tekście (kłania się Panu/Pani informatyka - proszę uzupełnić braki z nauki szkolnej);
              2) odnośnik 1-szy do którego się Pan/Pani odwołuje jest nieaktywny (błąd - brak szacunku dla samego siebie - Pan/Pani się nie szanuje, dziecinada, nie powołuje się na "takie argumenty" w dyskusji);
              3) cytatem podważa Pan/Pani tezę, która jest przez Pana/Panią broniona.

Panie/Pani "polis24",
              bardzo proszę o staranniejsze merytoryczne przygotowywanie się do dyskusji przed wpisywaniem komentarzy. Rozumiem Pana/Panią, że Pan/Pani nie lubi definicji. Niestety, trzeba je polubić jeżeli się chce podejmować dyskusje. Trzeba znać znaczenie słów i pojęć, które się używa. To nie jest FORUM dla dzieci. Proszę to wsiąść pod uwagę.
              Życzę Panu/Pani wytrwałości w zdobywaniu wiedzy, w tym także z informatyki.
              Pozdrawiam.
        • Gość: he he Re: Ciekawe za co IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.12, 10:59
          "To on zafundował Częstochowie koncert Joshui Bella, grającego na skrzypcach Bronisława Hubermana"
          Bilety kosztowały ponad 100zł.
          • Gość: dok Re: Ciekawe za co IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.12, 18:36
            To zafundował , czy zarobił?.
          • polis24 Re: Ciekawe za co 27.01.12, 21:25
            Gość portalu: he he napisał(a):

> "To on zafundował Częstochowie koncert Joshui Bella, grającego na skrzypcach Br
            > onisława Hubermana"
            > Bilety kosztowały ponad 100zł.
            Czyli 40 euro, to tanio jak za bilet w Europie na koncert muzyka tej klasy. Różnicę wyrównał Zygmunt Rolat.
            • Gość: obserwator Re: Ciekawe za co IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 27.01.12, 23:22
              @polis24
              Panie/Pani "polis24",
              miłości i szacunku ludzi nie zdobywa się pieniędzmi.

Proszę uzupełnić lekcje z życia.
              Pozdrawiam.
    • rrman Zygmunt Rolat został honorowym obywatelem Częst... 27.01.12, 00:22
      To jest wlasciwe zapytanie, w czym rzeczywiscie ten Pan sie zasluzyl dla mieszkancow Czestochowy. Mysle ze odpowiedzi powinna udzielic Rada Miejska; to grono przeglosowalo jednomyslnie o przyznaniu tytulu honorowego obywatela. Chyba ze ten punkt byl podlaczony pod innym i radni po prostu zagloswali przy okazji.
      Powinien byc protokol z tego posiedzenia do wgladu publicznego, mam nadzieje ze wkrotce dostepny?
      • Gość: linkin Re: Zygmunt Rolat został honorowym obywatelem Czę IP: *.181.234.246.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.01.12, 16:06
        A ja nic z tego nie pojmuje!Pan Roret wczoraj wystapił w tv,ale o czy mówił to juz nie pojmuje!Miał jakieś żale że polacy w kwesti pomocy żydom mają większy udział duńczycy a jednak kazdy żyd polaka nie ceni,więco o co tu chodzi do licha .Co taki staruszynka co od lat mieszka w USA u nas szuka ?Korzenie już zapuszczone a teraz muzea ,przeżegnam się chyba!!
        • polis24 Re: Zygmunt Rolat został honorowym obywatelem Czę 27.01.12, 21:30
          No tak to bywa, słucha się ale nic nie rozumie, jest nawet powiedzenie "siedzieć jak na tureckim kazaniu". Najczęściej to wina słuchającego a nie mówiącego. Samo życie !
          • Gość: obserwator Re: Zygmunt Rolat został honorowym obywatelem Czę IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 27.01.12, 23:43
            @polis24
            Szanowny Panie/Pani "polis24"
            sądzę, że czas byś skończył obrażanie ludzi na częstochowskim forum.
            Ileż można tak się zachowywać?... jak długo?... polis24

Panie/Pani "poli24",
            frustracje i depresje leczy się w Przychodni Neurologicznej a nie na częstochowskim forum.
            Życzę powodzenia w odzyskaniu zdrowia.
            Pozdrawiam.
            • polis24 Re: Zygmunt Rolat został honorowym obywatelem Czę 28.01.12, 00:16
              Nie mam depresji , ze zdrowiem psychicznym też wszystko w porządku, dolegliwości neurologicznych nie odczuwam. Pozdrawiam PANIE DYDAKTYCZNY.
              • Gość: obserwator Re: Zygmunt Rolat został honorowym obywatelem Czę IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 28.01.12, 09:14
                @polis24
                Za pozdrowienia dziękuję.
                Liczę na to, że Pan/Pani zmieni ton i formę swoich wpisów na forum, czego sobie i innym życzę, również Panu/Pani.
                Życzę przyjemnego dnia.
                Serdecznie Pana/Panią pozdrawiam.
        • Gość: do linkin Re: Zygmunt Rolat został honorowym obywatelem Czę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.12, 16:41
          Nie wiesz o co chodzi , chodzi o kasę, która nam z nas wyciągają studenci biorący udział w byłej wystawie tego pana dobrze wiedza o co chodzi !!. Wstyd i hańba że ten pan i jego rada wyciągają z naszego miasta kasę ile tylko się da, aj a mam pytanie co on zrobił dla naszego miasta bo wiem że NIC!, więc za co ta nagroda??
          • Gość: z Gminy Re: Zygmunt Rolat został honorowym obywatelem Czę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.12, 17:09
            > mam pytanie co on zrobił dla naszego miasta bo wiem że NIC!, więc za co ta nagroda??

za całokształt
    • daburo Gratulacje !! 27.01.12, 22:54
      Serdecznie gratuluję!! Takie gesty oddaja mi wiare w moich Czestochowian. Jest jeszcze wielu wielkich częstochowian wyznania mojżeszowego poza Polską , którzy z krwi i kości dalej czują się polakami, z których niejeden z nas mógłby być dumny. Myślę że ruszyło by to niejednego antysemitę:) Nawet nie zdajemy sobie sprawy , jakich wybitnych ludzi zrodziło nasze miasto.
      • Gość: test Re: Gratulacje !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.12, 10:46
        test wklejania test wklejania.
        Taka ciekawostka:
        "Więcej niż 3 mln Żydów zginęło w Polsce i Polacy nie będą spadkobiercami polskich Żydów. Nigdy na to nie zezwolimy. Będziemy ich nękać tak długo, dopóki Polska się znów nie pokryje lodem. Jeżeli Polska nie zaspokoi żydowskich żądań, będzie publicznie poniżana i atakowana na forum międzynarodowym."

Israel Singer Dnia 19 kwietnia 1996r. na Swiatowym Kongresie Żydów

• rrman Re: Gratulacje !! 29.01.12, 00:55
          I to jest jasno postawiona sprawa.

Ciekawe dlaczego nie chca jeszcze tych wszystkich pamiatek i muzeow wywiezc do siebie? Ano dlatego bo business przestalby sie krecic:)
          • Gość: buba Re: Gratulacje !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.12, 08:44
            W czasie wojny zginęło wielu ludzi różnych narodowości i to jest wielka tragedia, ale o Żydach pisze i przedstawia ich się tak , jak by wśród nich nie było oszustów , złodziei, bandziorów, konfidentów itp. a byli i są.
            • Gość: obserwator Re: Gratulacje ? IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 06.08.12, 19:18
              Negowanie znaczenia roli Żydów w służbie NKWD jest sprzeczne z podstawowymi faktami ustalonymi przez historyków. Prof. Andrzej Paczkowski sformułował tę tezę jako „nadreprezentacją Żydów w UB”. Jednoznacznie pisze o "nadreprezentatywności Żydów w UB" inny czołowy historyk IPN-owski dr hab. Jan Żaryn w swym opracowaniu "Wokół pogromu kieleckiego" (Warszawa 2006, s. 86).
              ...
              Warto przypomnieć w tym kontekście fragment rozmowy Sławomira Bilaka z Marią Fieldorf-Czarską, córką zamordowanego generała.
              Powiedziała ona m.in.: "Pytam się dlaczego nikt nie mówi, że w sprawie mojego ojca występowali wyłącznie sami Żydzi? Nie wiem, dlaczego w Polsce wobec obywatela polskiego oskarżali i sądzili Żydzi" (cyt. za: Temida oczy ma zamknięte. Nikt nie odpowie za śmierć mojego ojca, "Nasza Polska", 24 lutego 1999 r.).
              ŻYDOWSCY KACI NKWD
    • Gość: aj Re: Zygmunt Rolat został honorowym obywatelem Czę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.12, 15:35
      www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/638203,msz_promuje_ksiazke_o_polskim_antysemityzmie.html
      Ministerstwo Spraw Zagranicznych nakazało naszym placówkom dyplomatycznym promowanie anglojęzycznej książki "Inferno of Choices"(Piekło wyborów). Dominującym tematem opracowania jest nasz antysemityzm, a bohaterami - szmalcownicy i Polacy szabrujący żydowskie majątki.

MSZ broni książki. "To wybór tekstów znakomitych polskich historyków, a także materiałów i dokumentów Polskiego Państwa Podziemnego przedstawiających kontekst historyczny, w jakim dokonywała się zagłada Żydów na terenach okupowanej przez Niemcy Polski" - tłumaczy Marcin Bosacki, rzecznik MSZ.

Faktycznie, w książce znalazły się pozycje wybitnych autorów, m.in. wyciąg z książki prof. Władysława Bartoszewskiego czy opracowanie Marcina Urynowicza pokazujące polską martyrologię i okupacyjne realia. Jednak na siedem kluczowych opracowań pięć mówi o polskich szabrownikach, o tym, jak Polacy pomagali Żydom za pieniądze, o antysemityzmie czy kolaboracji z Niemcami."
      <profesora Bartoszewskiego> a od kiedy on profesor? czy ten dziadek ma chociaż maturę? doktor wałęsa i profesor bartoszewski he he
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka