Dodaj do ulubionych

ulubiona dzielnica

• Gość: MAIKI Srudmieście to ma dzielnia tu jest najlepjej !!!! IP: 217.97.140.* 02.09.03, 15:10
      tu jest najlepjej j naj fajniej , tu jest terz bardzo bespiecznie zwłaszcza w
      okolicach mari skłodowskiej curii. i okolice trzech wieszczy !!!! ja to wiem ja
      tam mjeszkam i wiem jak tam jest najlepjej
      • Gość: Forum Re: Srudmieście to ma dzielnia tu jest najlepjej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 22:43
        Domyślamy się, że chodzi ci o Śródmieście, drogi Analfabeto ;-)
        ---
        Gość portalu: MAIKI napisał(a):

> tu jest najlepjej j naj fajniej , tu jest terz bardzo bespiecznie zwłaszcza w
        > okolicach mari skłodowskiej curii. i okolice trzech wieszczy !!!! ja to wiem ja
        >
        > tam mjeszkam i wiem jak tam jest najlepjej
        ---
        O innych błędach nie wspominając...
        A rząd dalej likwiduje podstawówki.
        Ech, co za kraj...
      • Gość: Do Majki Re: Sródmieście to ma dzielnia tu jest najlepjej IP: *.play-internet.pl 02.09.13, 09:54
        To jest po prostu kompromitacja-aby tyle błędów zrobić w tak krótkim tekście.Trzeba ciebie wrócić do szkoły podstawowej.Nie pisz na forum bo to wstyd dla innych młodych.
    • Gość: URSZULA Re: ulubiona dzielnica IP: *.proxy.aol.com 06.09.03, 22:32
      poszukuje Agnieszke Sztajner z Czestochowy.Agnieszka podaj mi swoi e -mail
      prosze moze jestesmy rodzina moja mama jest z domu Sztajner.URSZULA
    • Gość: Barone Re: ulubiona dzielnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.03, 21:44
      Mój typ to teren zamnięty ulicami Pułaskiego, 1 Maja (do ronda), Wolności i
      aleje NMP.
    • Gość: Barone Re: ulubiona dzielnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.03, 21:44
      Mój typ to teren zamnięty ulicami Pułaskiego, 1 Maja (do ronda), Wolności i
      aleje NMP. Generalnie centrum.
      • Gość: LISIOREK ŚRÓDMIEŚCIE FOREVER !!!!!!!! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.04, 18:28
    • Gość: Kozi Zawodzie IP: *.p-c.com.pl 02.10.03, 13:42
      Bo jest tam mistzr polski mowa o CKM TOP SECRET WŁÓKNIARZ CZĘSTOCHOWA
    • Gość: rybka Re: ulubiona dzielnica IP: *.kotivayla.net 26.10.03, 18:53
      ulica wolnosci dom ksiecia
    • Gość: Jacek Re: ulubiona dzielnica IP: *.proxy.astra-net.com 31.10.03, 08:56
      stare Tysiąclecie, obszar wyznaczony ulicami Worcella Księżycową Gwiezdną Armii
      Krajowej oraz Mirów
      • Gość: lisiniec Re: ulubiona dzielnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.03, 15:52
        lisiniec:)))) a jakze :)
    • Gość: Jacek Re: ulubiona dzielnica IP: *.proxy.astra-net.com 31.10.03, 08:58
      Uzasadnienie: zieleń, mniejszy odsetek gładkogłowej "inteligencji" w dresach,
      spokój,
    • Gość: ja Re: ulubiona dzielnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 19:33
      kocham wrzosowiak i już:)
      • Gość: Tyśka Błeszno Rullez !!! IP: 213.199.204.* 18.12.03, 10:32
        mhm... najlepsza dzielnica czestochowy... jest wiele wspaniałych dzielnic,ale
        dla kazdego najwspanialsza bedzie ta na ktorej sie wychowujemy,ta na ktorej
        mamy wielu przyjaciół itd.Dla mnie są dwie takie najlepsze dzielnice BŁESZNO i
        Północ"b", a swoja drogą pozdro dla ziomków z północy :o)pa pa
    • Gość: Arti Re: ulubiona dzielnica IP: 213.199.204.* 22.11.03, 10:17
      Moją ulubioną dzielnicą jest dźbów,chociaż tam nie mieszkam lubię tam przebywać
      na samym początku zwraca uwagę kościół,jest nowy wyremontowany,następnie
      pięknie wygląda chodnik przy osiedlu i przystanek 33 przy osiedlu-piękna
      zatoczka.
    • Gość: peepl Re: ulubiona dzielnica IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 25.11.03, 06:37
      BŁESZNO RULEZZZZZZZZZZzz. a dlaczego?? bo tak
    • Gość: Jacek Dźbów - oczywiście IP: *.realestate.net.pl 25.11.03, 17:51
      cicho, spokojnie i w mordę za nic można dostać
    • Gość: SurS Re: ulubiona dzielnica IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.11.03, 17:44
      Najlepsza dzielnica to lisiniec mało zadym,grzeczni manele,brak pałkarzy itp :D
    • Gość: ZIGI Re: CENTRUM MIASTA IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 02.12.03, 11:30
      NAJWIĘCEJ LOKALI I NAJSZYBCIEJ MOŻNA ZAROBIĆ W RYJ
      • Gość: storima Tramwaj nocnych dzielnic IP: *.d1.club-internet.fr 03.12.03, 18:09

Nocny tramwaj mija przystanek naprzeciw czerwononym swiatlem neonu wyrysowanym
        byczkiem, sniezny pokaz sklepowych wielobarwnych neonow animowanych opadajacym
        gesto puszkowym sniegiem przezroczy. Nikt nie jest pasazerem, nikt nie czeka na
        przystanku. Opadajacy snieg zakryl tramwajem przejechane szyny. W glebi przejazd
        pociagu szybkobieznego. Cisza.
        „Mowilem, krwa twa maszyna na dwa trzy dwa ciagniesz wagony...” – nocny dyzpozytor
        kolejowy skladow towarowych grzmi glosnikami i można go uslyszec raz po raz ,
        gleboka noca, echem dzielnicy stacji Rakow-Czestochowa.

• Gość: alicja Re: parkitka rolez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 00:57
      wiadomo ze najlepsza dzielnica jest parkitka bo mieszkam tu juz od 13 lat,
      jednak nie moge powiedziec ze jest tu cudownie i miło. osobiscie nie boje sie
      przebywac na osiedlu bo znam tu prawie kazdego, zreszta jak nie znac jezeli
      jest tutaj z 30 blokow na krzyz i z polowom ludzi chodzilo sie do podstawowki.
      ja sie nie boje o siebie ale nie moge powiedziec tego samego o kolegach ktorzy
      przychpodza do mnie z innych dzielnic. juz 5 kolegow mi pobili. jeden nawet
      stracil zeba. wiec staram sie nie przychodzic z kumplami na osiedle, spotykam
      sie raczej na bardziej neutralnym terenie. to prawda walki pomiedzy gorka a
      dolkiem sie zatarly ale co mam powiedziec o innych...
      • Gość: lisineic Re: parkitka rolez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 19:39
      • Gość: anonim Re: parkitka wisnia fans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 18:09
        mieszjkam na tym osiedlu juz jakies 12lat i jeszcze nie słyszałam na temat
        osiedla żadnych złych słow.Jest to bardzo miłe,przyjemne,przytulne osiedle na
        którym mozna sie fajnie pobawić.Co z tego ze na "dolku"jest troche zuli,ale sa
        oni przyjemni a ludzi mieszkajacy sa jeszcze bardziej przyjemniejsi,bo mam na
        tym osiedlu bardzo dużo znajomych z którymi bardzo dobrze sie znam!!!
        • Gość: bzdeta Re: parkitka na zawsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 18:11
        • Gość: Bzdeta Parkitka osiedle alkoholikow i Rds-ów NAJLEPSZE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 19:42
          Parkitka jest najbardziej hardcorowym osiedlem w Czestochowie. Mieszkają tu
          zajebisci ludzie których uwielbiam( pozdro dla całego dołku i górki). Nie wiem
          co za pojeb wymyślił takie pierdoły jak walki pomiędzy górką i dołkiem:/ Nie
          ma tu czegoś takiego!!! Osiedle jest bezpieczne ale ci którzy coś burają to
          dostają buta w ryj i nara. Są tu zajebiste miejscówki typu kanał, rampa,
          nowe, szkoła, brzózki itd.Klimaty są tu przesadne WIŚNIA KRÓLUJE!!!!
          Kryształki, Nowosądeckie i Dzbany są tu mile widziane ;))) Osiedle jest spox
          czyste i wogóle nie ma tu brudu ( no moze niektore klarki są zanieczyszczone)
          Pozdo dla moich wszystkich ZIOMALKÓW!!!!!!!! KOCHAM WAS I CAŁUJE

• Gość: f Re: ulubiona dzielnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 13:39
      lisiniec
    • Gość: 1000 Re: ulubiona dzielnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 19:18
      :))
    • Gość: emilia Re: ulubiona dzielnica IP: 213.199.204.* 12.12.03, 21:28
      północ
    • Gość: polnoc Re: ulubiona dzielnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.03, 19:01
      • Gość: Martoosia Re: ulubiona dzielnica IP: 213.199.204.* 03.01.04, 22:28
        co z tego ze pare osob stracilo tutaj zycie ale i tak polnoc b jest najlepsza
        dziewlnica w czewie :P.pozdro dla all z polnocy!!!
    • Gość: lisiorek Re: ulubiona dzielnica IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.04, 18:26
      ONLY ŚRÓDMIEŚCIE !!!!!
      • Gość: parkitka Re: ulubiona dzielnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.04, 20:16
      • Gość: parkitka Re: ulubiona dzielnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.04, 20:16
    • Gość: norbert Re: wrzosowiak i lisiniec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 07:42
      ale najlepiej to lisiniec bio najbliższy sercu a najpiekniejszy jest mirow
    • Gość: storima Re: ulubiona dzielnica IP: *.d2.club-internet.fr 01.08.04, 02:19
      zazwyczaj szukalem moich ulubionych dzielnic

zupelnie anonimowo

jako podroznik Miastem Czestochowa
      mam ich n:

w kazdej dzielnicy mego miasta

odkrywalem

'garnki'
      prawdziwie polskiego rosolu, ktorego zapach roztaczal sie, chlonny i z
      pragnieniem, szczegolnie letniego obiadu w
      kazda niedziele odwiedzania dziadkow w Czestochowie -Rakow

na hustawce, kolyszac sie skladnie (tak jak Ziemia przykazala, raz do przodu,
      raz w tyl w tej wlasnie dziadkow Czestochowie, wchlanialem zapach rosolu,
      kolyszac sie jako dzieciak, na hysrawce
      w takt, rownie przycinanych nozem swiezych, rytmicznie tnietych klusek.

to nie byla 'wigilia'

to byla niedziela

kazdego tygodnia

zapachem gotowanego rosolu

i odglosem cietych klusek.
    • Gość: storima Re: ulubiona dzielnica IP: *.d2.club-internet.fr 01.08.04, 02:57

jako podroznik Miastem Czestochowa:

odkrywalem w pamieci tradycyjnych czestochowskich niedzielnych potraw gotowane:

'garnki'

pelne 'wlasnie' , nie gotowanego, lecz przygotowanego bez zawrzenia:

rosolu, ktorego zapach roztaczal sie w dzielnicy Rakow.

chlonny i

z

pragnieniem, szczegolnie kazdej niedzieli obiadu w
      pamieci nodwiedzania dziadkow w Czestochowie-Rakow

na hustawce (lata 60-siate), kolyszac sie skladnie (tak jak Ziemia przykazala,
      raz do przodu,
      raz w tyl

(powtarzalem sobie tylko, ze Newton zamiast nadchodzacego 'rosolu' mial na mysli:

'spadajace jablko' )

kolyszac sie
      w takt, rownie przycinanych odglosem blokowiska Rakowa: nozem swiezych,
      rytmicznie tnietych klusek, do swiezo wonnego rosolu.

Tak sobie 'bezwzglednie myslalem':

to nie jest 'wigilia'

to jest niedziela

ale jednak

kazdego tygodnia

Pozdrawiam Czestochowe

zapachem Domowego Rosolu

P.S. Czy jeszcze tradycyjnie gotuje sie 'rosol' na niedzielny obiad?

• Gość: AA Re: ulubiona dzielnica IP: *.d2.club-internet.fr 01.08.04, 04:58
        kazdy spec kucharski to wie:

jesli robi sie rosol

to nie nalezy

doprowadzic zupy do wrzenia

.

P.S. prosze o opinie na temat tradycyjnie czestochowskich niedzielnych przepisow
        kulinarnych
        na obiad.
      • Gość: nutritionist Re: ulubiona dzielnica (z rosołem). IP: *.info 01.09.13, 19:00
        Gość portalu: storima napisał(a):

> P.S. Czy jeszcze tradycyjnie gotuje sie 'rosol' na niedzielny obiad?

Nie, teraz już się tak nie gotuje bo jest nowa, kulinarna tradycja. Kupuję się rosół (drobiowy z kury, wołowy lub mix drob.-woł. albo warzywny: z torebki, w kostce albo skoncentrowany w żelu. Dodaje się mrożone kluski (z mięsem), przyprawy, czosnek, sól i pieprz do smaku, zabiela śmietaną i gotowe.
        Smaczne, zdrowe, koszerne i bardzo pożywne.
        • Gość: ona Re: ulubiona dzielnica (z rosołem). IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.13, 11:07
          Zimą bardzo często gotujemy rosołek. W niedzielę i poniedziałek zjadamy z makaronem,a we wtorek i środę na wywarze przygotowujemy jakieś pyszne zupki. Mięsko wołowe zjadają na spółkę partner i kocica. Mięsko z kurczaka obtaczam w panierce i obsmażam na patelni - palce lizać. Z warzywek po dodaniu jajeczka, groszku, jabłka i majonezu wychodzi pyszna sałatka. Niestety od kwietnia do listopada rosołku w domu nie gotujemy bo wtedy czas spędzamy aktywnie i nie mamy czasu na stanie przy garach.
        • gad_z_rakowa Re: ulubiona dzielnica (z rosołem). 07.09.13, 20:35
          prawie 10 lat temat rosolu lezal nieodgrzany za lodowka, az ktos odgarnal pajeczyny, znalazl garnek, podgrzal i zjadl.
          pycha!
          • Gość: ???? Re: ulubiona dzielnica (z rosołem). IP: *.play-internet.pl 08.09.13, 12:02
            Czy warto psuć opinię o Rakowie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka