Dodaj do ulubionych

Bankructwo demokracji

09.09.12, 06:38
Co sądzicie ?

Według mnie ten system wyłaniania elit politycznych zbankrutował .
Ten system polityczny wyłania polityków, którzy przyrzekną wszystko , byle dostać się do władzy . Przyrzekną i wykonają .
A najgorsze zadłużą kraj , byle tylko zadowolić wyborcę i być u władzy i korzystać z przywilejów władzy .

Ten , kto ogląda wiadomości z Grecji , ten widzi ,do czego prowadzi demokracja w kolebce demokracji .

Polsce potrzebny jest dobry i uczciwy polityk , który będzie dbał o dobro kraju , nie będzie ulegał populistycznym naciskom , w tym i związków zawodowych .

Nie widzę takiego polityka .

Smutne to .

Oto fragment z felietonu Stanisława Michalkiewicza :

"Warto przypomnieć, że bezpieczniacka okupacja doprowadziła kraj do długu publicznego przekraczającego bilion złotych, co oznacza, że nasi okupanci zastawili u finansowych grandziarzy dochody polskich obywateli na kilkadziesiąt lat naprzód. "
Obserwuj wątek
    • Gość: gościu Re: Bankructwo demokracji IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.12, 09:28
      A na co liczysz ,jak uaktywniają się paligłupy ,antykościelni .Hołota zagranicy .Co piszą tu na necie.Oni nie widzą zagrożenia.Dalej zagłosują na tą bandę.Na co liczysz, jak rząd matoła donalda zmienił prawo dla jednej oszukańczej firmy Amber Gold.I nic się nie stało.Dlaczego nikt nie siedzi po zamordowaniu polskiego prezydenta i przygotowania takiej wizyty.Jak napiszesz o zamachu, to dorobią ci mordę oszołoma.Jak napiszesz o Kaczorze ,to dorobią ci mordę mohera .Tak to funkcjonuje .Ludzie są spychani na margines .A hołota rządzi.
      • Gość: łowca Bez pieniędzy każdy system, religia, idea padnie IP: *.ice-net.pl 09.09.12, 09:48
        1) bez pieniędzy każdy system, religia czy idea PADNIE.
        2) Grecja. Z pewnością Grecy nie zamieniliby swojego rzekomego "kryzysu" na naszą "zieloną wyspę". kryzys jest u nas, tylko społeczenstwo zostało sprowadzone do parteru przez banki, kredyty i musi siedzieć cicho. W Grecję wpompują ponownie forsę, forsę którą na nas się zaoszczędzi. Dla Unii ważniejsza jest Grecja niż MY.
        3)w Polsce nie ma elity, tym samym nie ma uczciwych i wartościowych ludzi ludzi, altruistów, ideowców. kto się dorwie do koryta, żre aż mu się ulewa. bez względu na barwy polityczne. ale elity nie ma na całym świecie. wykonczyła sie w obozach, na wojnach, pozostali rozproszyli sie.
        4)"demokracja: rządy hien na osłami". tak, ale do tej pory nie wymyślono lepszego systemu. totalitaryzmy już pokazały, co potrafią "zaproponować".
    • Gość: K2 Panie Andrzeju czyżby Pan już za PiSem nie był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.12, 10:51
      Ja dawny zwolennik PO teraz stwierdzam że ta partia zdeptała moje ostatnie ideały i już nie mam na kogo zagłosować..... żaden polityk nie wyciągnie mnie na wybory choćby mi złote góry obiecywał. Rozśmieszyło mnie ostatnie wystąpienie pana Kaczyńskiego co by zrobił gdyby rządził.....sorkie że urzyję takiego słowa "gó... by zrobił"
      Widzę że chyba Pan tak samo jak ja zrezygnował całkowicie z opowiadaniem się za którąkolwiek partią bo to zwyczajnie sęsu nie ma... wszyscy politycy gadają gadają, gadają i chodzi im tylko o słupki sondarzy a telewizja ogłupia nas wszystkich mam tutaj na myśli te wszystkie 24 godzinne dzienniki które mielą tematami.
      Chciałbym wrócić do czasów kiedy w wiadomościach się tylko o politykach wspominało a nie byli tam gwiazdami, pewnie ktoś mi zarzuci że jestem zwolennikiem socjalizmu.... heh broń Boże po prostu chciałbym żeby politycy zabrali się za rządzenie a nie bycie celebrytami w 24 godziinnych stacjach. Sorki ale z demokracją już coś jest nie tak, nie wiem czy to tylko w polsce taki trend jest ale na miłość boską pewne grupy społeczne zaczynają głupieć bo mają za wiele wolności, mam na mysli biznesmenów którzy płacą krocie tylko po to aby prawo im sprzyjało a politycy ten program realizują oczywiście nie za darmo.
      I ogólnie mam już dość polityki:) za chiny nikt mnie na wybory nie zaciągnie, brawo PO, brawo PiS, brawo inne partie skutecznie obrzydziliście nam siebie:)
    • Gość: Częstochowianin Re: Bankructwo demokracji IP: 212.87.246.* 09.09.12, 11:24
      – Józef Bąk jako element świeckiego rytuału III RP?
      – Wzięcie młodego Tuska do spółki powiązanej z Amber Gold bardzo wzmacniało wiarygodność piramidy Marcina P., było jednym z warunków zebrania znacznych funduszy w krótkim czasie. Podobnie jak reklama, jaką robił podejrzanej firmie prezydent Gdańska Adamowicz, który nazwał oszusta Wałęsą naszych czasów. To znamienne słowa, nad którymi warto się zastanowić, bo chyba wbrew intencjom Adamowicza, tkwi w nich jakaś prawda i o Wałęsie, i o naszych czasach.
      – Smutna konstatacja w rocznicę Sierpnia.
      – Jesteśmy jednym z najbiedniejszych, najmocniej rozwarstwionych społeczeństw w UE, jesteśmy też niestety społeczeństwem bardzo zdemoralizowanym. O tym, że jest bardzo źle, że najwyższy czas bić na alarm, wie naprawdę wielu ludzi, także tych z Platformy. Oni mają świadomość, że bez podjęcia systemowych działań wspartych racjonalną wizją rozwoju, Polskę czeka wkrótce mocne tąpnięcie. Są tym przerażeni, ale mówią: I dokąd z tym pójdziemy, do Tuska?
      • o8902k Spytaj się setki on wie 09.09.12, 12:45
        Oraz antyklerykała dyzia 00.Obaj węszą na necie w poszukiwaniu złego luda.Polska bezprawia , można wrzucać do więzienia Starucha i Antykomora.Bo to dobry kraj skazanych.Skoro w kiciu Platforma osiągnęła najlepszy wynik.Nie glosują na Pis , co drugi kaesa by dostał.W normalnym kraju demokratycznym takim jak Francja to Sarkozy dostał bana .Dożywotnio.U nas nie, bo rządzi komuna ,esbecja i KGB.
        • Gość: s. Re: Spytaj się setki on wie IP: *.fbx.proxad.net 09.09.12, 12:51
          o8902k napisał(a):
          Artur. Proszę Cię, przestań!
          S.
        • andrzej.sawa Re: Spytaj się setki on wie 09.09.12, 21:12
          "Normalny demokratyczny kraj - Francja" - nie żartuj.
    • Gość: storima Re: Bankructwo demokracji IP: *.fbx.proxad.net 09.09.12, 13:01
      Angrusz, wybacz, ale ponownie Biblioteka sie klania!
      Mozesz sie przeciez przejsc do czytelni miejskiej i tam w doskonalych warunkach, postudiowac.

Nie miejsce tutaj na moj wyklad o demokracji.

Kto, kiedy, dlaczego, twierdzac, ze demokrakcja to chlam, stworzyl doskonalszy sytem mordujac przy tym miliony takich jak i Ty Angrusz, Twa Rodzine, niewinnych ludzi????

Do książek czas zerknąć.

Niestety nie ma lepszego od znanej i praktykowanej demokracji systemu zorganizowanych w państwa społeczeństw.

Mozna absolutnie powiedziec "bankructwo człowieczeństwa",
      to prawda, to był nazizm, hitleryzm, rewolucja kulturalna, Pol Pot, Stalin, Bierut, itp.

Dzieki demokracji pogodzily sie dwa odwiecznie toczace z soba walke narody/

Niemcy i Francja.

Stad i Unia Europejska, to sa jej podwaliny.

Ale to nie jest wyklad, wiec tu stawiam:

.
      • Gość: realista Re: Bankructwo demokracji IP: *.net.stream.pl 09.09.12, 13:31
        jest lepszy system, ja to nazywam demokracją ograniczoną,
        teraz każdy melus czy idiota ma prawo głosu, a to nie powinno być prawo tylko przywilej
        jeśli ktoś chce mieć prawo to po pierwsze musi udowodnić znajomość systemu politycznego, konstytucji, historii polski i podstaw ekonomi.
        to podstawa do tego żeby móc podejmować racjonalne decyzje, mówimy o prawdziwym sprawdzianie którego zdanie było by dość trudne i można by podchodzić do niego np. raz na dwa lata
        możliwość zdawania dopiero od 21szego roku życia
        tylko mający prawo wyborcze mogą startować do jednoizbowego parlamentu (101osobowego)
        dla osób mających prawo wyborcze dodatkowo ulgi podatkowe i tyle.
        ktoś kto nie ma pojęcia bladego i nie ma ochoty po prostu nie ma prawa głosu i zobaczymy jak wtedy się głosy rozłożą :)
        • szifty Można "coś" zmienić 09.09.12, 16:29
          Dorzuciłem swoją cegiełkę wpisując się na www.zmieleni.pl/.
      • Gość: demokrata Re: Bankructwo demokracji IP: 204.45.13.* 09.09.12, 16:48
        Chciałeś coś przekazać, czy tylko tak sobie (demokratycznie) pierdnąłeś dla relaksu?

Czy zauważyłeś, że mówienie, pisanie, ogólnie zajmowanie się polityką nie jest twoją "mocną" ani "najmocniejsza stroną" a na siłę nas tu ewangelizujesz i generalnie, intensywnie podku...asz co chwilę.
        I jeszcze na dodadek z hukiem wywarzasz wrota do "podwalin unii europejskiej" za co chiba musimy okazywać ciii wielką, dozgonną wdzięczność po wszy czasy.

Jaki ty dzielny. A jaki mądry. I te słowa krytyki. I o Żydach. Ale "trendy", człowiek uświecenia (czyli renesansu). Prawdziwy europejczyk, niestety z paryrza i francuski układ klawiatury.
        • Gość: zupa pomidorowa Re: Bankructwo demokracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.12, 18:03
          hough, rzekłeś. :-)
          • Gość: zupa pomidorowa Re: Bankructwo demokracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.12, 18:05
            howgh, rzekłeś. :-(
    • Gość: jasiu... Jeśli nie demokracja - to co? IP: *.unitymediagroup.de 09.09.12, 17:53
      Może warto postawić pytanie w ten sposób?

Monarchia - owszem, jak ci się podoba, możesz zgłosić moją osobę na monarchę. Obiecuję, że ci się nie odwdzięczę w żaden sposób.

A Michałkiewicz uprawia propagandę lepiej niż kiedyś Urban. On doskonale wie, że to nie demokracja, ale jej wynaturzenia doprowadziły do obecnego stanu światowej gospodarki. Wie, ale nie napisze o tym, bo to bardzo niewygodne o tym wspominać. Poza tym w imię religii i miłości bliźniego, kiedyś podpalono pod Giordano Bruno stos. Jak się chce, to największe zbrodnie można miłością bliźniego wytłumaczyć.

Przypomnę ci słowa Włodzimierza Lenina, który kiedyś powiedział: "Państwo to specjalna organizacja siły, przemocy w celu uciskania jakiejś klasy." (Państwo i rewolucja, 1917). I tu nic się nie zmieniło. Nadal mamy osoby uciskujące (przecież są ludzie, którym w państwach XIX wiecznej Europy żyje się bardzo dobrze) i uciskane.

Jeśli namawiasz, byśmy poszukali "nowego Lenina", który z tym wszystkim zrobi porządek, to ja nauczony historią oświadczam, żebyś szukał go sobie beze mnie. Ja już wolę tą demokratyczną przemoc, która jest, od tej niedemokratycznej, która mogłaby nastąpić.
    • andrzej.sawa Re: Bankructwo demokracji 09.09.12, 18:20
      To jest oczywiste.Kiedyś rządziły elity,które miały poczucie misji.Teraz rządzą ....,które dorwały się do koryta,a pospólstwu dają ochłapy w postaci igrzysk i trochę chleba - z nadzieją,że na nich zagłosują.Demokracja 1 człowiek - 1 głos nie ma sensu,czas powrotu do systemu kastowego.
    • Gość: demokrata Re: Bankructwo demokracji i innych... IP: 204.45.13.* 09.09.12, 18:37
      Dobrze przyjacielu (po naszemu friend), że poruszyłeś ten temat, a w niedalekiej przyszłości narastający problem.
      Może troche późno, ale lepiej niż wcale zacytuje w całości ów felieton, żebyśmy wiedzieli, o czym myślimy, mówimy, piszemy.

Czy ateiści mają sumienie?
      Wiadomo nie od dzisiaj, że dziwnie osobliwa trzódka posła Janusza Palikota prochu wprawdzie nie wymyśli, ale może przysłużyć się zarówno okupującym nasz nieszczęśliwy kraj bezpieczniackim watahom, jak również strategicznym partnerom, to znaczy Naszej Złotej Pani i zimnemu ruskiemu czekiście Putinowi, a wreszcie nadającej ton w eurokołchozie socjalistycznej szajce, realizując strategię nieustannego rozdrażniania katolickiej części opinii publicznej w Polsce. Ta strategia obliczona jest na doprowadzenie w naszym nieszczęśliwym kraju do zimnej, a w porywach może nawet gorącej wojny religijnej. Taka wojna to prawdziwy dar niebios dla bezpieczniackich watah, bo odwraca uwagę od rabunku przez razwiedkę zasobów kraju i mienia obywateli. Warto przypomnieć, że bezpieczniacka okupacja doprowadziła kraj do długu publicznego przekraczającego bilion złotych. W porównaniu z tą zbrodnią afera Amber Gold to mały pikuś, więc nic dziwnego, że w tej sytuacji poseł Palikot ze swoją dziwnie osobliwą trzódką oddaje bezpieczniackim szajkom bezcenną przysługę. Podobnie w przypadku strategicznych partnerów. Wtrącenie Polski w wojnę religijną sprawi, że wśród wywołanych emocji Polacy mogą nawet nie zauważyć, że państwa już nie ma - co z punktu widzenia realizacji scenariusza rozbiorowego też jest nie do przecenienia. Wreszcie socjalistyczne władze eurokołchozu są żywotnie zainteresowane w wyrugowaniu w Europie chrześcijaństwa z terenu publicznego, toteż rozdrażnianie katolickiej opinii jest im bardzo na rękę.
      W tej sytuacji nie można się dziwić, że biłgorajski filozof coraz śmielej dokazuje, najwyraźniej uważając, że nie odbierze za to żadnej kary. Dlatego też kilku uczestników dziwnie osobliwej trzódki skierowało do niezawisłego Sądu Okręgowego w Warszawie pozew, w którym domagają się zaniechania naruszania ich dóbr osobistych w postaci wolności sumienia poprzez wydanie sądowego nakazu usunięcia krzyża z Sejmu. Jak mawiał mec. Maciejkowski, którego pamiętam ze studenckich praktyk sądowych w Lublinie, sprawa pod względem prawnym jest "smakowita". Nie wiadomo, kogo tu się słuchać, bo i tak źle, i tak niedobrze. Zanim w połowie listopada ruszy proces, w czynie społecznym chciałbym zwrócić uwagę niezawisłego sądu na kwestię - moim zdaniem - w tej sprawie zasadniczą: czy sądowej ochronie może podlegać to, co nie istnieje. Zwróćmy uwagę, że członkowie dziwnie osobliwej trzódki posła Palikota domagają się chronienia ich dobra osobistego w postaci "wolności sumienia". Żeby jednak taka ochrona w ogóle była możliwa, to chroniony musi najpierw mieć sumienie! W przeciwnym razie staje się bezprzedmiotowa. Tymczasem poseł Palikot twierdzi, że jest "ateistą", co oznacza, że stoi na nieubłaganym gruncie światopoglądu materialistycznego. Według tego światopoglądu, dusza nie istnieje. No dobrze - ale jeśli poseł Palikot nie ma duszy, to czy ma sumienie? Zgodnie ze światopoglądem materialistycznym "sumienie", podobnie jak "dusza", to tylko hipostazy - bo tak naprawdę to tylko chwilowe stężenia związków chemicznych w korze mózgowej, spowodowane np. przewagą jakiejś potrawy w diecie. Jeśli poseł Palikot, dajmy na to, naje się za dużo kapusty czy fasoli, to oprócz następstw fizycznych, w rodzaju różnych cielesnych sekrecji, w jego organizmie zachodzą reakcje chemiczne, wywołujące w mózgu rozmaite halucynacje - że np. ma "sumienie". Czy jednak halucynacje te powinny być przedmiotem ochrony sądowej w procesie cywilnym? Według tzw. antropologii humanistycznej człowiek jest "ślepym narzędziem przyrody", więc co tu gadać o jakimś "sumieniu"? Jestem pewien, że w tej sprawie jurysprudencja rozwinie bogatą doktrynę oraz orzecznictwo i mam nadzieję, że wnioskowaniu, no i oczywiście wyrokowaniu, przyświecać będzie zasada nakazująca rzymskiemu pretorowi pytać podsądnego: „Sub qua lege vivis?”, czyli według jakiego prawa żyjesz?

źródło:
      www.naszdziennik.pl/wp/9248,czy-ateisci-maja-sumienie.html

Arystoteles napisał, że demokracja to zły rodzaj rządów bo rządzi większość, a jeszcze się nigdy nie zdarzyło aby większość była mądra.
      Natomiast Platon, że demokracja prowadzi do dyktatury.

Co by tu jeszcze zbankrutować?
      W zasadzie wszystko, co można skomercjalizować: idee wolności i solidarności, które wczesniej wypisywało się na transparantach.

• ruchpalikota28czwa ale bełkot... 10.09.12, 11:59
        Po lekturze takich tekstów, to nie dziwota że czytelnicy NDz mają kisiel w głowach i wszędzie węszą spiski....
        • o8902k Re: ale bełkot... 10.09.12, 21:28
          Powiem ci ,że kiedyś pasjami czytałem Fakty i Mity Jurka Urbana .W kiblu w ukryciu przed rodzicami.Zapartych tchem czytałem, jacy księża są zbokami.W jakim bogactwie pływa kościół .Ile limuzyn ma Rydzyk.Jak ksiądz z Gdańska handlował satelitami.A później targałem i spuszczałem w muszli.By rodzice tego nie widzieli.A to cholerstwo nie chciało spłynąć.A powinno się łączyć z gównem.I ni cholery.Ręką popychałem i nic.Bura była zawsze ,że kibel zapchany.Przestałem, bo Urban miał więcej limuzyn niż Rydzyk.I zrobił się gnuśny na stare lata.
          • Gość: S.Na.Serio. Bandytyzm jest karalny. Czy na ulicy badz FCz. IP: *.fbx.proxad.net 10.09.12, 21:31
            o8902k europejczyk raków napisał(a):

_
            _
            _

Jeszcze coś na ten temat groźby, zagrożeniem życia, pobiciem:

Autor: Gość: cze100ch IP: 204.45.13.* 08.09.12, 19:34
            Dodaj do ulubionych Skasujcie
            Odpowiedz
            Napisz ciulu skąd nadajesz adres: dokładniej ulica, lokal, a zpewniam cię, że po spotkaniu z nami szybko zmienisz zdanie i zaniechasz agitacji a chęc do dyskusji na forum minie ci bezpowrotnie.
            ____
            ____
            ____

??????????
          • Gość: S.Na.Serio. Re: ale bełkot... To nie jest belkot. Nawolujesz d IP: *.fbx.proxad.net 10.09.12, 21:42

nawoolujesz do masakry

niestety to sa
            t w o j e
            s l o w a

Oraz nawolywanie do akcji terrorystycznych z użyciem
            Kałasznikowa

Obowiazuje odpowiedzialnosc za publiczne nawolywanie do masakry w sadzie.

Nie jesteś
            anonimowy.
    • Gość: koryto Z kmiotów elity nie zrobisz,więc państwo bankrutje IP: *.ice-net.pl 09.09.12, 18:53
      Z kmiotów (nie mylić z uświadomionym i uczciwie pracującym chłopstwem, rzemieślnikami itp.) elity NIE zrobisz. przy braku elity, idea panstwa i systemu MUSI zbankrutować.
      Kmiot w garniturze, we villi, w limuzynie, pozostanie prymitywnym, nastawionym na "nachapanie" się z publicznego dobra.
      dorwie się do koryta, zadepcze innych, odpechnie, "żre" aż się porzyga, "żre" aż sie mu ulewa. zatraca się, babra się w gnoju, ale "żre" bez opamiętania.
      aż w końcu musisz przyjść "rzeźnik" (wściekły lud) i go zarżnąć. nie ma innej metody na kmiota. do kmiota nie docierają racjonalne argumenty.
      Jak to wygląda w Polsce? Tutaj niech sobie każdy sam odpowie.
      • o8902k Jakie kmioty ,to znakomicie wyszkoleni ludzie 09.09.12, 19:20
        Wyższa Szkoła Problemów Marksizmu -Leninizmu przy KC PZPR.Z tej szkoły większość pochodzi.Media z legitymacjami SB i II Oddziału.Każdy gnój Ci wytłumaczą .Nawet Bolesław W. nie jest kmiotem.Z kim pod rękę spacerował na sopockim molo Donald kłamca?W wolnym Gdańsku wszystko wolno robić.I nikomu włos z głowy nie spadnie.Obserwujcie dobrze ,jak się wszystko wali ,to władza pierwsza się wyżywia.Obserwujcie ,to nie są kmioty.
    • Gość: sceptic Re: Bankructwo demokracji IP: *.net.stream.pl 09.09.12, 21:58
      Polsce potrzebny jest dobry i uczciwy polityk , który będzie dbał o dobro kraju
      , nie będzie ulegał populistycznym naciskom , w tym i związków zawodowych .

A co, jeśli dobro kraju nie będzie zbieżne z dobrem narodu albo określonych grup społecznych?
      To co piszesz to utopia i populizm w czystej postaci.

Nie uważam tego systemu za bankructwo demokracji. Do demokracji też trzeba dojrzeć, bo jest to system w którym nie tylko się bierze ale również coś daje. I nie mam na myśli tylko podatków.
      • Gość: s. Re: Bankructwo demokracji IP: *.fbx.proxad.net 09.09.12, 22:45
        andrzej.sawa napisał:

> "Normalny demokratyczny kraj - Francja" - nie żartuj.

Znaczy, co ? Nie rozumiem.

Stanislaw Michalkiewicz?
        Przeciwnik Unii Europejskiej, jego wypowiedzi sa nacechowane homofobia.
        Prezentuje skrajne poglady o silnym charakterze emocjonalnym.

Owszem mozna sobie go cytowac i sie nim chelpic, w koncu mamy demokracje.

Nawet na FCz jest miejsce dla chamow, w koncu mamy demokracje.
        A zacznij ty pierdziec w na forach Naszego dziennika, badz antenie Radia Maryja, mozesz,
        w koncu mamy demokracje.

Pytanie czy ci pozwola na rynsztokowego wypowiedzi, którymi radujesz swoj spowolniony umysl, w chamskim rozkladzie?

• Gość: s. Re: Bankructwo demokracji IP: *.fbx.proxad.net 09.09.12, 22:53
          To oczywiscie nie bylo do Ciebie Andrzeju Sawa.

To do "pierdzacego kameleona", ktory ponownie udaje, ze nadaje ze Stanow.
          A na drugi dzien widza go w Czestochowie:))))
          Co stary tak nagle z NIE przerzuciles sie na Nasz Dziennik?
        • Gość: życzliwy Re: Bankructwo demokracji IP: 204.45.13.* 09.09.12, 22:58
          Gość portalu: sss. IP: *.fbx.proxad.net z paryrza napisał(a):
          > andrzej.sawa napisał:
          >
          > > "Normalny demokratyczny kraj - Francja" - nie żartuj.
          >
          > Znaczy, co ? Nie rozumiem
          >
          > Stanislaw Michalkiewicz?

Zapietruszyłeś całą kampanię wyborczą sarko w I i w II turze, gość dostał bana za całokształt, wdzię i bezpretensjonalność syna z małżonką, więc nie rżnij teraz niewiniątka-przy(pali)głupa bo znajdziemy nie jeden pargraf i przymusowe leczenie do 2025 masz zagwarantowane na koszt państwa (tzn. podatników czyli nas).
          Idź spać i nie mędź dziś już więcej na klawiaturze, niedojarańcu z paryrza.
          Shalom.
          • Gość: s. Re: Bankructwo demokracji IP: *.fbx.proxad.net 09.09.12, 23:06
            Jaki shalom???
            Czyz wydaje ci sie, ze nie ze Stanow dzis tu piszesz lecz z Izraela???

Prosilem cie, abys czytal swe posty na trzezwo.

Belkoczesz, bez wzgledy na to czy podpisujesz sie tlusta czcionka, badz, jak ci sie mamrocze z jakiegos obcego kraju.

Nadajesz z Polski.
            Stad tez belkoczesz.
            Stad wysylasz chore, chamskie wpisy.

Tak czynisz od ponad 6. lat!!!

Trzeba byc powaznie chorym na zawisc!!!
            I takim jestes.
            • Gość: storima Re: Bankructwo demokracji IP: *.fbx.proxad.net 09.09.12, 23:29
              Tak w e Francji, nie zapomnijmy o tym, jest demokracja, ze tak powiem z dluzszym stazem niz w Polsce. Zabory, PRL, ale dobrze , bardzo dobrze sobie nz tym radzimy. Chocby w porownaniu z innymi panstwami "Demoludow".

Jedna z tych drobnych zyciowych rzeczy, ktora cieszy.
              Jesli uczestnicze we mszy w katolickim kosciele we Francji, to wiem, ze nie musze sie obawiac, iz rozwazania religijne zostana brutalnie przerwane przez polityczna nawalnice nachalnie wykrzykiwana z ambony.
              Jest czysty i klarowny rozdzial kosciolow, swiatyn od panstwa.

Jesli jestem w kosciele we Francji to wraz z innymi chrzescianami wspoluczestniczymy w spotkaniu z Bogiem. Nasza sprawa. Nasze wyznanie. Nasze rozwazania. Nasza metafizyka.
              I nikomu nic do tego.

Jeden z aspektow
              n o r m a l n o s c i
              w demokracji.
              • andrzej.sawa Re: Bankructwo demokracji 10.09.12, 00:08
                Tradycje demokracji w Polsce są starsze,we Francji starszy jest etatyzm i populizm.
                • Gość: storima Re: Bankructwo demokracji IP: *.fbx.proxad.net 10.09.12, 00:20
                  andrzej.sawa napisał:

> Tradycje demokracji w Polsce są starsze

Historia byc moze tak myslales, ale ja pisalem o demokracji w rozwoju, a takowa
                  powyzej opisalem.

Nikt mi nie skacze na "leb" jak tu na FCz najezdzaja na religie.

Ani tez kler nie lamie mi krzyza, politycznym belkotem.

Prosze zworocic uwage na ta zasadnicza roznice.

A jest ich wiecej.

Dobrej nocy.
                  • dyziek_o Re: Bankructwo demokracji 10.09.12, 05:36
                    No i omal nie ześmiałem się ze śmiechu po przeczytaniu artykułu Michalkiewicza.
                    Wprawdzie ze sporymi oporami się za to czytanie brałem, - i oczywiście zaskoczenia tematyką oraz poglądami tego pana nie bylem, - niemniej jednak, by mi ktoś nie zarzucił że nie czytałem..........przeczytałem.
                    Właściwie szkoda czasu na roztrząsanie poglądów tego faceta jednak z drugiej strony, na pewne zawarte tam treści, - mniej kumatym zwrócić uwagę warto.
                    Albowiem co i rusz używa Michałkiewicz określeń typu "ubeckie watahy", bezpieczniackie elity.......czy jakoś tak / w każdym razie w tym sensie / - etc,etc.
                    Tym czasem, o ile mi wiadomo, pojęcia te dzisiejszej młodzieży nic już nie mówią jako że to odległa historia i jej te sprawy powinny być pozostawione. Od jakichś 20-tu lat.
                    Następny rodzynek w artykule;
                    ........I te " watahy" rozkradają majątek narodowy przez co Polska biedną jest i ma długu
                    / przez to rozkradanie / na kilka pokoleń.
                    Ale już zapomniał dodać, że to kościół łyknął prawie milion ha. ziemi w ramach
                    "zwrotu zagarniętego im mienia " .
                    O zagarniętych budynkach, pałacach oraz innego typu nieruchomościach tez jakoś nie wspomina.
                    A ja jakoś sobie nie mogę przypomnieć, - zapomnieli napisać w historii, ???! - o dobrach jakie kościół wniósł aportem podczas chrztu Polski ?!
                    I które to " dobra" - francowata komunistyczna władza później im odebrała ?!
                    Bo że im parę pałacy odebrano, - to oczywiście fakt.
                    Tyle, że te pałace z reguły na ludzkiej krzywdzie budowane były a następnie parę wsi musiało na ich utrzymanie zapier....ć. Za bóg zapłać oczywiście.
                    Ziemia w zasadzie też do nich nie należała......bo to w końcu dar boży który Jahwe całej ludzkości / ponoć / sprezentował. A nawet, - jeśli by chciał mierzyć to dzisiejszymi normami, - pasowało by ją od Narodu kupić.
                    Czy ktokolwiek słyszał coś o zakupie ziemi przez kościół ?!
                    Oczywiście mówimy tu o realnych czyli rynkowych kwotach. Bo o ile mi wiadomo,
                    kler otrzymaną za symboliczną złotówkę ziemię sprzedaje/ wydzierżawia za kwoty z symboliką niewiele wspólnego mającą.
                    To i tego typu działąlność kościoła w Polsce Michałkiewiczowi nie przeszkadza.
                    Za to żyć mu nie daje grupa ludzi, która owe fakty z działalności kościelnych przekrętasów ujawnia.
                    Co zaś się ma do demokracji:
                    To dzięki niej między innymi, możemy takie rodzynki / jak kościelnej wierchuszki przekręty / ujawniać. Bo za Sanacji już by Palikot siedział. Za podszeptem arcypasterza a w imię miłości bliźniego swego - oczywiście.
                    Jednak ma swoje dobre strony ta demokracja.
                    Choć i niedopracowanych nie brakuje.
                    Pozdrawiam serdecznie,
                    Dyzio.

p.s
                    Glosujcie na Palikota. Może odetnie kościelną pijawkę od naszych podatków.
                    Tak nam dopomóż buk.
                    • o8902k Duma mnie rozpiera OO,że coś przeczytałeś 10.09.12, 19:55
                      Polecam jeszcze Bezkrólewie Wojciecha Tomczaka.Wiem ,że masz obrazek Januszka przy łóżeczku i codziennie go liżesz przed spaniem.Ale po co ci inne akcesoria ,jak świński ryj i penis sztuczny .Nie pozdrawiam serdecznie .Twój na wieki o890k.PS. dlaczego nadajesz z setką .Czy jesteście w jednym pakiecie za 35 zł +wat .
                      • Gość: s. Re: Duma mnie rozpiera OO,że coś przeczytałeś IP: *.fbx.proxad.net 10.09.12, 20:00
                        Nie ja pierwszy i nie ostatni.

C h o r y
                        c z l o w i e k u

NIKT

tego belkotu
                        nie czyta.

_____

Ulzylo? Wysrales sie?
                  • andrzej.sawa Re: Bankructwo demokracji 10.09.12, 11:48
                    Demokracja w rozwoju - jakim?

W tej chwili mamy do czynienia z politykierstwem,a nie polityką,to tak jak wiele lat temu mówił Piłsudski o partyjniactwie.Wybory - wspaniałe hasełka,bez szansy na ich realizację - przykład - Obama.Ile % haseł wyborczych kandydaci mają zamiar /nie mówię o możliwościach/ zrealizować?Ostatnie wybory we Francji są też na to dowodem.Utrzymywanie rozdętego socjalu skończy się bankructwem /tak jak Grecji/,a przy okazji zamieszkami takimi jakie były.Miliony żyjących od pokoleń z zasiłków,którym politykierzy obiecują,że tak dalej będzie.

I to jest rozwojowa demokracja?
                    • Gość: storima Re: Bankructwo demokracji IP: *.fbx.proxad.net 10.09.12, 19:19
                      Andrzej.sawa napisał:

> Demokracja w rozwoju - jakim?

Dobre pytanie.
                      Zalezy od kraju.

Wg prawa Unii jestesmy rowni.

_____

Jesli juz tak.
                      To i piekniesi.
                      Polki mam na mysli.

I bardziej pracowici, niz nasi unijni partnerzy z poludnia.

Przepraszam, gdybym kogos mial tutaj urazic???
                      • Gość: europejczyk raków Re: Bankructwo demokracji IP: 204.45.13.* 10.09.12, 20:12
                        Gość portalu: storima napisał(a):
                        > Powiem Ci, ze dzis, z lekka sie zdenerwowalem.
                        > Bowiem Wloszka, wspolpracujemy we Francji,
                        > powiadziala, ze obywatel wloski jakoby jest wyzszy swym stanem niz ten z Polski
                        może z Polski, ale nie ze świętego miasta, niepotrzebnie tak się denerwujesz w ten paryrz.
                        To zaproś ją na wszystkich świętych, po spotkaniu chiba napewno zmieni zdanie. Wytłumaczymy jej: prostata, umiar, elegancja.

> Wg prawa Unii jestesmy rowni.
                        Dałbyś sobie spokój z ta unią, jej prawami i farmazonami, będziesz zdrowszy, przystojniejszy, bogatszy, młodszy jak prawdziwi europejczycy z Częstochowy - zawsze.
                        • Gość: s. o8902k. Bandytyzm nie poplaca. IP: *.fbx.proxad.net 10.09.12, 21:08
                          o8902k europejczyk raków napisał(a):

_
                          _
                          _

Jeszcze coś na ten temat groźby, zagrożeniem życia, pobiciem:

Autor: Gość: cze100ch IP: 204.45.13.* 08.09.12, 19:34
                          Dodaj do ulubionych Skasujcie
                          Odpowiedz
                          Napisz ciulu skąd nadajesz adres: dokładniej ulica, lokal, a zpewniam cię, że po spotkaniu z nami szybko zmienisz zdanie i zaniechasz agitacji a chęc do dyskusji na forum minie ci bezpowrotnie.
                          ____
                          ____
                          ____

??????????

• ruchpalikota28czwa Re: Bankructwo demokracji 10.09.12, 12:17
      Drogi Angruszu. Polska demokracja nie zbankrutowała, albowiem polska demokracja jest dopiero w powijakach. Nie można się obrażać na demokrację tylko dlatego że jej polska forma jest ułomna. Ostatnie sto lat historii europejskiej pokazało że alternatywa dla demokracji jest dyktatura niosąca z sobą wojny, krew i cierpienie. Od demokracji nie ma odwrotu.
      Możemy natomiast zastanowić sie czemu polska demokracja jest ułomna i niespełniająca naszych aspiracji.
      1. Zły system finansowania partii politycznych betonujący scenę polityczna i praktycznie uniemożliwiający zaistnienie nowych formacji.
      2 Bierność społeczeństwa, frekwencja w wyborach grubo poniżej 50%, jak się nie głosuje to trudno potem mieć pretensje że inni wybrali za nas, zresztą jest to fragment szerszego problemu, który można zdefiniować jako niedobór potencjału społecznego zaufania, ale to temat na inną dyskusję.
      3. Miałkość i niski poziom moralny obecnych post-AWS-owskich i post_PZPR-owskich elit. Przykładem przejście do porządku dziennego nad ujawnionym nepotyzmem i kolesiostwem, ale wszystkie "stare" partie robią tak samo, więc kto ma protestować?
      4. Niski poziom dyskusji publicznej wymuszany przez stabloidyzowane media, by w nich zaistnieć trzeba posługiwać sie gadżetem, eventem, happeningiem.
      5. Rząd dusz KrK w Polsce, KrK jako instytucja feudalna jest naturalnym wrogiem demokracji.
      6. Układy, kliki i koterie zwłaszcza na poziomie samorządowym skutkujące karuzelą stanowisk gdzie o nominacji decydują znajomości kandydata a nie jego fachowość.
      7. Postępująca selekcja negatywna przy naborze do polityki.
      • o8902k Obrońcą demokracji 5% poparcia Ruch Palikota 10.09.12, 19:42
        Co zabierze bogatym katolikom,a odda biednym ateistom.Ateiści wszystkich krajów Unii łączcie się w<bulu nad waszymi biednymi głowami.Bo ciągłe nadawanie ostracyzmu przez tę partię skrywa na jakąś kpinę.Po prostu wyrzucie oficjalnie Platformę Obywatelską z obywatelem Donaldem z rządzenia to staniecie się wiarygodni.A tak to jest oddawanie kloaki w publicznym miejscu.
    • angrusz1 Re: Bankructwo demokracji 11.09.12, 08:19

Oto fragment z książki Romana Dmowskiego " Przewrót " - 1933 , str. 132. :

" Po pierwsze , główne zadanie ruchów narodowych wymaga wytężonej , konsekwentnej pracy i walki . Spełniać je mogą tylko ludzie zdolni do pewnych poświęceń , a przede wszystkim do nałożenia sobie dobrowolnie dużej dyscypliny , bez czego nie można narzucać tej dyscypliny innym , nie można organizować narodu . Z drugiej strony, z owoców tej pracy i walki głównie będą korzystały przyszłe pokolenia . Los dzisiejszych nie zapowiada się zbyt świetnie : płacą one i długo muszą jeszcze płacić za wszechstronną rozpustę kończącego się dziś okresu .

Do tego losu nie są przygotowani ludzie dzisiejsi : dotychczasowa szkoła życia wychowywała ich do bogactwa , dobrobytu , wygody i używania ."

Hmm, tak oceniał ludzi Roman Dmowski 80 lat temu a przecież te słowa i dzisiaj są aktualne . Jak tu z lemingami budować państwo narodowe ?
      • Gość: sceptic Re: Bankructwo demokracji IP: *.net.stream.pl 11.09.12, 12:12
        No właśnie. Doszedłeś do jakichś tam wniosków, popłakałeś, że ludzie nie chcą być tacy jakimi byś Ty sobie życzył ich widzieć, tak po polsku sobie ponarzekałeś - i co dalej?
        Co w związku z tym?
      • andrzej.sawa Re: Bankructwo demokracji 11.09.12, 13:41
        Czyli elity są potrzebne,a wręcz konieczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka