mirabel55 30.01.13, 12:45 Czy ktoś z was był w sanatorium Orlik w Ustroniu.Proszę o opinię. Interesuje mnie również czy mam zabrać ze sobą pantofle. W jakim obuwiu chodzi się na posiłki.Z góry dziękuję za informację Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: SESILL Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.13, 19:06 WITAJ, JA BYŁAM, OGÓLNIE JEST OK, CHODZISZ W CZYM CHCESZ, W CZYM SIĘ DOBRZE CZUJESZ:) PORAŻKA- SPOTKANIA Z PSYCHOLOGIEM, NO I ZABIEGI ROZŁOŻONE NA CAŁY DZIEN, STANOWCZO ZA MAŁO WOLNEGO CZASU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu IP: *.net.stream.pl 20.02.13, 21:19 Orlik to jedna z piramid zlokalizowana dość daleko od centrum w części sanatoryjnej, więc nastaw się na długie spacery, a także weź pod uwagę, że część zabiegów będzie się odbywała w oddalonym o 10 minut zakładzie przyrodoleczniczym "Równica". Strój i obuwie nosi się wg uznania, preferowany jest strój sportowy, wygodny, bo czasami trzeba się parę razy przebierać. Na posiłki schodzi się na dół, nie wypada w papciach, tylko w obuwiu zmiennym np. w balerinach. Zabierz kostium kąpielowy, klapki i czepek, bo najprawdopodobniejszej będziesz miała przepisane kąpiele solankowe w basenie, które polecam oraz strój sportowy do ćwiczeń. Dwa ręczniki przydziałowe nie wystarczają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu IP: *.free.aero2.net.pl 21.02.13, 13:36 mirabel55 napisał(a): > Czy ktoś z was był w sanatorium Orlik w Ustroniu.Proszę o opinię. Interesuje mn > ie również czy mam zabrać ze sobą pantofle. W jakim obuwiu chodzi się na posiłk > i.Z góry dziękuję za informację boze jakim cwokiem mnie stworzyles takim jestem! na posilki mozesz po nagu zejsc jak tylko cie ochota weznie, najwyzej beda inni mieli ubaw po pachy, poza tym zabierz duzo kasy jak bedziesz chciala cos zerwac bo nic nie piszesz o swoim wygladzie, wieku itp., amantow duzo tylko nic za darmo jak cie tak bardzo to wszystko interesuje bo jak inteligencji nie masz to urody chyba tez!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość marianna Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.02.13, 17:58 w sanatorium człowieku trzeba mieć pantofle ,bo w czym pójdziesz na tańce. w kozakach czy traperach a na tańce trzeba iść... i już,a na posiłki ... będziesz chodzić w bamboszach czy "paputkach".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.13, 18:28 Dokładnie jak poprzednicy piszą, pantofle obowiązkowe na dancingi. polecam Chatę Drwala albo w Malwie jest też taki klub z dj Mikołajem. Kasy minimum 2000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do gościa Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu IP: *.play-internet.pl 25.02.13, 21:38 Już myślałam ,że łebków piszących dyrdymały wyeliminowano na forum- a tu znowu jakiś typek pisze bzdurnie na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.13, 22:24 Gość portalu: do gościa napisał(a): > Już myślałam ,że łebków piszących dyrdymały wyeliminowano na forum- a tu znowu > jakiś typek pisze bzdurnie na forum. a kim ty jestes ty "ojszczymurze"? baranka se je-bnij jak masz problemy baranie jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: speleus Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu IP: *.net.stream.pl 25.02.13, 22:30 Ku...terapia wskazana, dancingowo, koncertowo, basenowo, .solankowo, spacerowo, alkoholowo. I z pięć par butów trzeba mieć, ale w razie potrzeby można zakupić w Równicy w pasażu. A jeszcze są konkursy przy zakupie biżuterii , też w pasażu. A łogólnie fajnie jest, tylko trochę myncąco jak to powiadają górale. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rozmowy_w_sieci Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu 06.03.13, 15:05 Wybiera się ktoś tam w kwietniu? Odpowiedz Link Zgłoś
rozmowy_w_sieci Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu 19.03.13, 21:41 Podbijam temat. Nikt więcej nie jedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4dana Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu IP: *.Netcominternet.pl 20.03.13, 07:19 Hej. Własnie wróciłam 15.03.2013 z Orlika z prewencji ZUS. Grupa 96 kuracjuszy. Wszystkie zabiegi, prelekcje,posiłki na terenie ośrodka.Większość pokoi dwuosobowych z telewizorem, czajnikiem bezprzewodowym, na recepcji dostępne żelazko. Jedzenie dla mnie smaczne i wystarczające. Wieczorami czynna kawiarnia na dole, można napić się kawki, winka czy piwka jak kto lubi.. Potańcówki w ośrodku w soboty i na zakończenie turnusu. Ale codziennie można potańczyć obok w Kłosie lub Równicy. Co do zabiegów: każdy kuracjusz ma dziennie od poniedziałku do piątku po 5 zabiegów ( w tym 2 gimnastyki, ja miałam basen i gimnastyke indywidualną), jakieś prądy, laser, ultradzwięki, magnoterapię , krioterapię, masaż klasyczny itp wg wskazań lekarza i dodatkowo co drugi dzień zajęcia z relaksacji. W soboty są 3 zabiegi. Personel ok. Młodzi i sympatyczni rehabilitańci, zwłaszcza przeuroczy pan Mareczek i super pielegniarki. Codziennie na dyżurze lekarz. Warunki dla mnie bardzo przyzwoite, choć nie mam doświadczenia z innymi sanatoriami. Jedyny minus dla mnie Orlika to to, że brak było podziału na męższczyżni, kobiety. Na 10 osób w basenie było 9 chłopa i ja jedna kobietka. Troche mnie to krepowało , przynajmniej na początku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaasia Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.13, 19:52 Nie było podziału na kobitki i facetów wszędzie, czy tylko w basenie? A zycie towarzyskie? Kwitlo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4dana Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu IP: *.Netcominternet.pl 21.03.13, 10:05 Hej. Generalnie wszystkie zabiegi zbiorowe były koedukacyjne, tj basen, gimnastyka zbiorowa, psychoedukacja. Kriokomora choć indywidualna dla każdego, to rozbiórka na korytarzu dla wszystkich. Na stołówce każdy ma swój wyznaczony stolik do posiłków i towarzystwo mieszane narzucone w pierwszym dniu chyba na chybił trafił przez orlik. Życie towarzyskie kwitło bardzo. Na początku turnusu na pierwszym spotkaniu organizacyjnym dyrektor straszył nas dyscypliną. Ale nie było jakiegoś bardzo wielkiego rygoru. Nikt nas nie sprawdzał w pokojach. Chodż w nocy balowaliśmy w pokojach i to do bardzo póżna, to z powodu ,że nikt się specjalnie na hałas i śmiechy nie skarżył, to i pielęgniarki nie interweniowały. Zus to kuracjusze w w wieku produkcyjnym, srednia to ok. 40-50 lat. Wszyscy się wspólnie jakoś integrowali.Było naprawdę super. Orlik dopiero od nowego roku prowadzi rehabilitację w ramach Zus i NFZ. Ja byłam na 3 z kolei turnusie organizowanym, dlatego w ośrodku wciąż trwają jeszcze prace remontowe. To była duża niedogodność dla tych co mieli pokoje w części remontowej. Hałasy i kurz.Na szczęście mnie to nie dotyczyło.Pokoje sprzątają 2 razy w tygodniu,w połowie turnusu wymieniają pościel, ręczniki raz w tygodniu. W pokojach są do dyspozycji 2 ręczniki 1mał,1 duzy, prześcieradło na zabiegi,koc na relaksację.W łazience papier toaletowy. Brak mydla. W pokojach bardzo ciepło. Każdy pokój ma wyjście na balkon. Lodówki nie widziałam, ale się też tym nie interesowałam, napoje i jogurty trzymałam na balkonie. Jeszcze jakieś pytania,chętnie odpowiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja_corka Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu IP: *.205.38.88.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.03.13, 05:36 a poznałaś Henia z kotłowni? ten to walił jak SZALONY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IVIAA Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu IP: *.play-internet.pl 12.08.13, 09:57 Jestem właśnie w Orliku. Nie wszystkie pokoje maja balkony!!! Remont trwa nieustająco. Bałagan organizacyjny straszny. Jestem już kolejny raz z ZUS-u ( inne ośrodki i o niebo lepsza organizacja i zabiegi). Trzeci dzień i już jedna osobę wyrzucili. Wczoraj pan dyr gonił pacjenta wracającego wieczorem ze spaceru (chciał go wziąć na alkomat). Mimo, że nie ma hałasu ani pijaństwa próbują spacyfikować kuracjuszy. Co wieczór pielęgniarka sprawdza czy wszyscy w pokojach. Zabiegi do samej kolacji więc nie ma mowy o dłuższych spacerach. Relaksacja to jak przedszkolaki leżakowanie godzinę na materacach ( a jest tyle technik relaksacyjnych czego pani psycholog nie bierze pod uwagę) Po najniższej linii oporu, położyć delikwentów i puścić muzykę. Mają ładny basen ale tylko do ćwiczeń po godzinach nie można korzystać. Wewnątrz basen. To co w folderze na Internecie w rzeczywistości odbiega od realiów. Posiłki smaczne, dla panów porcje za małe. W ocenie od 1-5 góra 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu IP: *.polineo.pl 19.08.13, 13:31 Wyrzucili, bo był pijany i palił i zakłócał spokój innym! Co dziwnego w tym, że pielęgniarka chodzi- w każdym sanatorium tak jest. To nie wczasy, że każdy robi co chce!!Prawdą jest, że 3 osoby, którym wszystko się nie podoba - popsuły nam (całej grupie) atmosferę i pobyt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja_corka Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu IP: *.30.87.205.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.03.13, 20:05 nie musisz brać nic i tak na pewno będziesz przez cały czas nago w łóżku figlowała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaasia Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.13, 23:21 o jakie smieszne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heeeniek Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu IP: *.205.6.17.dsl.dynamic.t-mobile.pl 24.03.13, 05:58 no jak się aaasiu cały turnus dupsko wypinało.....to jest śmieszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu IP: *.gl.digi.pl 05.04.13, 20:55 Heniek, jestes pewnie starym grubym cwokiem marszczacym freda na widok kuracjuszek...daruj sobie glupie komentarze bo i tak nie zaliczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja_corka Najlepiej tam całuje pielęgniarz Henryk, polecam ! IP: *.205.72.169.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.04.13, 13:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J syn Re: Najlepiej tam całuje pielęgniarz Henryk, pole IP: *.183.151.19.dsl.dynamic.t-mobile.pl 06.04.13, 21:33 A nie wiesz może tak przypadkiem, która pielęgniarka całuje najlepiej ? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiatuszek Re: Najlepiej tam całuje pielęgniarz Henryk, pole IP: 83.238.5.* 08.09.13, 16:26 nie radziłabym całować pielęgniarki.... Odpowiedz Link Zgłoś
anja1512 Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu 02.12.13, 21:17 Witam Mam pytanko dotyczące Orlika. W jakim mniej więcej wieku przebywają tam osoby ? Starsi w w większości czy młodzi też się zdarzają ? :) i czy może ma ktoś zarezerwowany turnus na stycz eń 2014roku ? No i czy w skład rehabilitacji są jakieś wycieczki? Mam na myśli porę zimową . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kibu666 Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu 04.01.14, 15:49 Witam byłem w orliku w styczniu 2013 trafiłem na zróżnicowaną wiekowo ekipę lecz było super nieraz lepszy fun jest z tymi dojrzalszymi niż z młodzieżą na 120 osób 5% 20lat 30% 30latków 40% 40lat 25%+50 latków wycieczek nie masz w pakiecie:) ja jade teraz w styczniu ale do róży troszke niżej pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jana24 Re: Sanatorium Rosomak w Ustroniu 06.01.14, 17:15 Czy ktoś się wybiera 7.o1.14r. do ROSOMAKA, A MOZE KTOŚ TA BYŁ PROSZĘ O OPINIE Odpowiedz Link Zgłoś
ela1267 Re: Sanatorium Rosomak w Ustroniu 11.03.14, 12:43 Jadę 1 kwietnia do Rosomaka z Warszawy, może ktoś był. Proszę o podowiedź dojazdu i opinię o sanatorium. Odpowiedz Link Zgłoś
jania64 Re: Sanatorium Rosomak w Ustroniu 12.03.14, 13:09 sanatorium położone chyba najwyżej nad Ustroniem, ale widoki stamtąd przepiękne., pokoje przeważnie 2 osobowe bardzo przyjemne, jedzenie wystarczające, większość zabiegów na miejscu, tylko basen w Domu Zdrojowym 15 min na skróty. OGÓLNIE SUPER Odpowiedz Link Zgłoś
ela1267 Re: Sanatorium Rosomak w Ustroniu 12.03.14, 15:46 Bardzo dziękuję za informację Odpowiedz Link Zgłoś
alabaster0 Re: Sanatorium Rosomak w Ustroniu 13.04.14, 17:13 Witam😊mam pytanie odnośnie darmowego parkingu w okolicach sanatorium Orlik.czy macie może jakieś dane na ten temat?z góry dziekuje za informacje 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
alabaster0 Re: Sanatorium Rosomak w Ustroniu 19.05.14, 10:23 Witajcie! jestem już w sanatorium i znam pare odpowiedzi an nurtujące mnie pytania! podzielę sie z Wami aby ktoś kto będzie tu pierwszy raz miał "z górki" Tak więc za darmo można parkować na drodze ale ja się bałam i wykupiłam parking 144 zł na 3,5 tyg Warto zabrać min 2 stroje kąpielowe bo można mieć zajęcia 2 razy dziennie w wodzie i strój nie wyschnie. Są sznurki na balkonie (jak się go ma :-) zabrać warto klamerki. 2 razy w tygodniu są wieczorki taneczne - strój dowolny :-) Jedzenie super!ja mam bardzo fajny pokój z widokiem na Ustroń. Warto przyjechać wcześniej tzn przed 08.00 bo można wtedy wybrać pokój jeśli dostaniemy z widokiem na dachy budynków gospodarczych. Na basen potrzebne klapki, czepek ! to ważne a jak sie nie ma po 8 zł są do kupienia czepki! Tyle mi przychodzi do głowy. Jesli sie ktoś wybiera i chce coś niecoś sie dowiedzieć piszcie ! Napisze co wiem potrzebenego Odpowiedz Link Zgłoś
alabaster0 Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu 19.05.14, 10:24 ...a no nie napisałam ze odpowiedz moja tyczy sie sanatroium ORLIK!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_poranka Sanatorium Złocień w Ustroniu 19.05.14, 19:51 a ja 1 lipca jadę do Złocienia, ile tam się dostaje zabiegów na NFZ? Odpowiedz Link Zgłoś
wwp133 Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu 17.07.14, 21:07 a ja własnie wrócilem z turnusu część rozrywkowa super może dlatego że większość ludzi z zus-u nadwyraz rozrywkowa a co do reszty hm , dla mnie basen najlepszy był reszta taka sobie i tak mi nie pomogła , a co do wymiany np. tylko ręczniki pościel jaką dali na początku taką dostali na koncu,a... jakby ktoś byl zainteresowany to ulozyliśmy wierszyki na co nie które osoby z personelu , byłem na 8 turnusie z zus-u,juz chyba legendy będa o nas krążyły w orliku Odpowiedz Link Zgłoś
wwp133 Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu 17.07.14, 21:11 a co do parkingu wykupuje się na tydzień reszta za free , ja tak zrobilem i przeszło Odpowiedz Link Zgłoś
wwp133 Re: Sanatorium Rosomak w Ustroniu 17.07.14, 21:09 ja tam bez trzepka chodzilem i nikt mi nic nie powiedział zapomnialem turnus 8/2014 z zus-u Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_k072 Re: Sanatorium Rosomak w Ustroniu 09.06.15, 17:08 Sanatorium w Orliku to: super ludzie, dobre jedzenie i fajni kuracjusze. Ja byłam 08/09.2014 i było zajebiście. Wprawdzie pogoda nie dopisała ale zabiegi i wykonujący je ludzie poprostu rewelka. Jak mi się uda to znowu tam pojade. Odpowiedz Link Zgłoś
dekorastyl Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu 16.10.16, 16:22 Jadę do Orlika od 2.11.2016 z ZUS w ramach prewencji z Tomaszowa Maz. Czy ktoś z okolicy jedzie samochodem, chętnie się zabiorę. Czekam na informację. Odpowiedz Link Zgłoś
zzzawada Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu 23.10.16, 13:08 Witam. Ja również mam skierowanie od 2 listopada do Orlika i raczej pojadę autem ( chociaż mam już bilet) więc mogę zabrać gdyż moja trasa prowadzi obok Tomaszowa .pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aronorlik Re: Sanatorium Orlik w Ustroniu 17.12.16, 10:23 Hotel- sanatorium reklamuje sie jako komfortowy, po remoncie, apartamenty 2 pokojowe z widokiem a w rzeczywistości to jakaś kpina. Odpadające albo niedokończone i na szybko łatane kafle, brak wentylacji w łazienkach co dla mnie jest koszmarem w obecnych czasach i za taką cenę za pokój niedopuszczalne, wszędzie zimno, na basenie hula wiatr, woda jak żur, siedziska na basenie to płyta osb przykryta poduszką i kiedy się zsunie haratasz nogi do krwi, brak oświetlenia na korytarzach, brak zamknięć szafek na basenie brak przebieralni, jakiś śmiech koedukacyjne pomieszczenie gdzie masz się rozebrać i przebrać w suche ubranie Skandal. Jedyne co jest bardzo dobre to obsługa sprzątająca i fizjoterapeuci. Panie i Panowie zawsze uśmiechnięci, zagadną i dokładnie swoją pracę wykonują,coś doradzą, super. Ale reszta.... KOSZMAR. 3 tygodnie na śniadanie i kolację pomidor ( nigdy zielonego ogórka, papryki itp , kiszony ogórek raz i to ćwiartka) dwa razy biały serek, raz parówki ( chyba pies zmielony z buda bo nie zjadliwe) Na obiad ciągle 3 tygodnie ohydne ziemniaki z jakimś łojem bo śmierdzą strasznie i są tłuste, nigdy ryżu czy kaszy, NIGDY owocu albo ciasta NIGDY przez 3 tyg. KOSZMARNY obiekt a doktor - dyrektor ( ojciec dyrektor to przy nim pikuś) ignorant, impertynent i szowinista. Nie słucha wogóle co się do niego mówi podobnie jak pozostali lekarze tam zatrudnienie. Kuracjusz jest dla nich tylko cyfrą i przelewem z zus na koniec miesiąca Nikt się nie interesuje co ci dolega tylko zapisuje co mu sie podoba nawet to co ci szkodzi. Wszędzie przeraźliwie zimno na koniec turnusu 3/4 ludzi była na antybiotyku chora, kaszlała jakby mieli gruźlice. Kawiarnia otwierana na góra 2h dziennie i zamykana o 20.00 Śmiech . Parking płatny 8 zł za dobę dla gości hotelowych Przecież na całym świecie to jest w cenie.Dyrektor- właściciel to gbur nie przyjmujący żadnej krytyki i jakichkolwiek zażaleń nawet o to że nie ma telewizji a jak już jest to 2 programy i ciągle się rwą, podobnie Pani kierownik obiektu. Zero szacunku Straszny obiekt. NIE POLECAM OMIJAĆ Z DALA. Koszmar jakich mało w naszych czasach. Dziwię się ze ZUS czy NFZ dalej daje im kontrakty może powinni zweryfikować opinie ludzi po pobycie. To szczy żeby tak traktować ludzi za ich włąsne pieniądze .NIE POLECAM wybierajcie wszystko inne w Ustroniu ale NIE ORLIK. !!! Dziwne że ZUS i NFZ dalej dają im kontrakty za takie podłe traktowanie kuracjuszy OMIJAJCIE ORLIK szerokim łukiem jeśli macie wybór!! Odpowiedz Link Zgłoś