Dodaj do ulubionych

Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dosta...

25.06.13, 15:06
Problemem nie jest liczba odchodzących (w końcu ISD swoje osiągnie - a to postojowym, a to innym zastraszaniem) ale to, kto odchodzi - uciekają ludzie z produkcji, służb UR itd. a umysłowi (szczególnie ci zbędni), szefowie, kierownicy dalej trzymają się kurczowo stołków - dobrze wiedzą, że z ich "kompetencjami" mogą co najwyżej ulice zamiatać ...
Obserwuj wątek
    • Gość: kioto Re: Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dos IP: *.opera-mini.net 25.06.13, 15:47
      Po co zatem wołają ludzi z WBG, żeby dobrowolnie odchodzili, skoro i tak już wielu odeszło?
      Kowalski......ty wiesz co.
      • Gość: Solaris Re: Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dos IP: *.centertel.pl 25.06.13, 23:20
        A co z pracownikami bez pakietu? Czy też muszą odejść?
        • Gość: ktoś Re: Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dos IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.13, 23:26
          Bez pakietu?Koniecznie muszą zostać i jak najszybciej zapisać się do zwiazków.W ten sposób działacze związkowi utrzymają swoje posady.
          • Gość: Ulisess Re: Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dos IP: *.centertel.pl 26.06.13, 23:04
            Troska o działaczy jest niezwykle istotna. Trzeba przedłożyć ich dobro nad swoje i rodziny i może jeszcze podzielić się pensja .
            • Gość: huciok Re: Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dos IP: 94.251.235.* 27.06.13, 09:57
              czyżby to ten słynny ulisess? ten sam który tyle lat temu zachwalał ukraińców?
    • cos94 Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dosta... 25.06.13, 15:53
      na cosie niema już możliwości odlania bo zostało 6 rozlewaczy
      • Gość: czytelnik Re: Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dos IP: *.xdsl.centertel.pl 25.06.13, 16:09
        Ale za to kierownictwo jest w komplecie
    • xkx2 Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dosta... 25.06.13, 16:34
      Coś mi się wydaje źe to właśnie o upadłość chodzi. Wtedy można przejac zaklad za grosze. A i pakietem nie trzeba się przejmować. Może tak właśnie ma być? Nie była by to pierwsza taka sytuacja w Polsce.
      • Gość: hutnik Re: Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dos IP: 188.164.243.* 25.06.13, 23:45
        A dlaczego zostały rozmowy zawieszone!? Dlatego iż grupa Ukrainców zdecydowała na sprzedaż huty Węgrą , którzy już zebrali się na zakładzie dokonując spisów (dosłownie jak komorniczych) wszystkiego czego uda się zabrać na Węgierską hutę! Niestety pan Karkosik chciał dobrze ale o mało co dosłownie nie pobił się z przedstawicielem grupy ISD.... Wszystko jest już przegrane o to im chodzi Huta Częstochowa jest za dobra.Już za dużo łez wypłakałem odchodząc z stamtąd bo to po 25 latach nie jest łatwe.
        • Gość: czytelnik Re: Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dos IP: *.static.reseler.com 26.06.13, 00:39
          O co chodzi z tymi Węgrami? Arcleor Mittal chce kupić czy co?
    • mmeelloonn76 Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dosta... 25.06.13, 18:27
      Na WBG już biurowiec przechodzi lifting żeby dyrektory znad zbiorników godnie przyjąć
      • Gość: czytelnik Re: Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dos IP: *.static.reseler.com 25.06.13, 18:40
        Co chcesz przez to powiedzieć?
    • marecki_50 Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dosta... 25.06.13, 19:17
      Związki wchodzą w spór zbiorowy, bo im stołki spod dupy uciekają i 10 tysi miesięcznie. Gdzie były wcześniej, przecież sytuacja na hucie od 4 lat jest na minusie. Warto dodać, że na kontrolowanym minusie. Na spotkaniach grupowych, pokazany jest slajd o sytuacji finansowej z ostatnich 5 lat, czemu nie pokazują od samego początku??!! Związki są na garnuszku pracodawcy więc dopiero teraz się interesują "społecznością hucianą", jak im członkowie uciekają. Jak ich sytuacja do tego zmusiła. Chciałem dodać, że nie tylko pracownicy fizyczni odchodzą, umysłowych również ubędzie i to z wysokich stołków.
    • marecki_50 Re: Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dos 25.06.13, 19:22
      masz tylko trochę racji, ponieważ pracownik umysłowy to też ciężka praca. jestem jednym z tych co kilkanaście lat pracowali jako fizyczny a teraz jestem od kilku lat jako umysłowy i mogę w 100% powiedzieć, że robota lubi głupich. Czy jako fizyczny czy umysłowy "zapitalam" jak mało kto. z jednym się mogę zgodzić, dysproporcja płacowa. to fakt, powinno to być wyrównane, ale nie ja ustalałem te zasady.
      • Gość: robol Re: Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dos IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.13, 22:20
        jestem pewien że już masz żylaki na mózgu od tej ciężkiej umysłowej pracy.
        • Gość: gościu Re: Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dos IP: *.isd-hcz.com.pl 27.06.13, 07:26
          za to ty na pewno masz mózg popękany
    • bedni20 Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dosta... 25.06.13, 19:42
      Śledziu to Ty zostałeś.Sam lejesz ?
    • Gość: fizol Re: Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dos IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.13, 20:21
      Wystarczy żeby dali takim dyrektorkom ultimatum albo synuś lub córeczka bez pakieciku out i oni na postojowe albo 19 pensyjek i synuś dalej siedzi jako kierownik na walcowni i wybór jest prosty:P
    • Gość: robol Miejsca pracy na stalowni nie ocaleją IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.13, 22:09
      Przecież tam już połowa ludzi odeszła.Tylko biuro dzielnie walczy.Umysłowi ze stalowni twierdzą że odprawy są za małe i nie odchodzą.Doskonale wiedzą że jeśli odejdzie się z biura to już w zadnym biurze pracować nie będą.Chcą 50 pensji jak było zapisane w pakiecie.Związki na hucie są do niczego.Teraz 28 czerwca na hutę przybędą politycy PIS żeby zdobyć głosy wyborców.Ziobro itd.Jeszcze jedno :kto będzie pracował na Stalowni?90% fizycznych zdecydowało się odejść.
      • Gość: ala Re: Miejsca pracy na stalowni nie ocaleją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.13, 08:10
        Zamiast zwalniać się powinni już dawno wyjść na ulicę i tam dochodzić swoich praw . Wasze związki to farsa . Nie zwalniać się i dochodzić swoich praw w sądzie pracy , nawet jak trzeba by pozywać cały ukraiński koncern . Pewnie najlepiej wiedzą pracownicy huty jakie działania są przez nich podejmowane w celu doprowadzenie huty do upadłości .( działanie na szkodę spółki?)
        • Gość: ii Re: Miejsca pracy na stalowni nie ocaleją IP: *.repohost.co.uk 26.06.13, 09:20
          działaniem na szkodę spółki (będącej pod władaniem ministra Hausnera z rządu Millera z SLD) było zatrudnianie przez zarząd działaczy i znajomków na dobrze płatnych dublowanych stanowiskach kierowników, dyrektorów i specjalistów. Podzielenie huty na spółki aby stworzyć dodatkowe koryta i rozproszoną formę chlewu służącego do karmienia świń przyznawanymi sobie służbowymi mieszkaniami, synekurami itd.
        • Gość: hutnik Re: Miejsca pracy na stalowni nie ocaleją IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.13, 22:32
          Wyjsc na ulice? domagac sie swoich praw?,obudz sie! To jest firma prywatna....i tak ze cos daja wogole.To tak jak bys otworzyl swoj sklep i nikt by nic nie kupowal i musial bys zwolnic swoich pracowanikow a oni....wyszli na ulice....komuna sie dawano skonczyla gdzie zaklady byly panstwowe i sie wychodzilo na ulice
    • andrjufree Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dosta... 27.06.13, 02:30
      dlaczego tym kutasom z rzadu nie powiedza - chcesz pracowac dostaniesz 40 procent pensji
    • swiatovit Głównym winowajcom "kondycji" huty jest jej zarząd 27.06.13, 13:45
      Czy tam też będą zwolnienia i obniżki pensji? Czy wręcz przeciwnie?!
    • imaman.pl Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dosta... 28.06.13, 22:54
      Zwiazkowiec,ktory za dzialalnosc zwiazkowa bierze cos od pracodawcy,pracuje dla niego!,nie dla zwiazku.
    • sam.sara Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dosta... 28.06.13, 23:17
      Znajomy, który zdecydował się na odejście, mówił mi dzisiaj, że odeszło już około 800 osób, a jeszcze sporo jest chętnych do odejścia. Podobno atmosfera w zakładzie jest taka, że szkoda gadać. Z kim się nie rozmawia, to mówi o tym, że na koniec pracy w Hucie - w firmie, w której niektórzy przepracowali kilkadziesiąt lat - odczuwa się niesmak. Nie jest fajnie, atmosfera do chrzanu, i ci, którzy zostaną, wcale fajnie mieć nie będą. Pracę, którą robiło na przykład 10 osób, teraz muszą robić dwie... Mowa jest nawet o jakiejś formie szykan ze strony zwierzchników: "nie chciałeś odejść dobrowolnie, to uprzykrzymy ci życie i w końcu może sam odejdziesz, ale już bez odprawy"...
      • Gość: zaz Zarząd robi co może IP: *.free.aero2.net.pl 29.06.13, 15:12
        Pragniemy przekonać załogę, że okres w którym zakład ogranicza produkcję
        jest niezwykle trudny również dla zarządu i kadry wyższego szczebla.
        Zarząd doskonale rozumie pracowników zakładu i występujące niezadowolenie.
        Niemniej jednak trudna sytuacja zakładu wymaga zrozumienia, wyrozumiałości,
        a często również poświęcenia ze strony załogi.
        W tak trudnej dla nas wszystkich sytuacji wyrazem prawdziwej solidarności ze strony
        pracowników byłoby dobrowolne zrezygnowanie z odpraw i odejście samemu.
        Dobrowolna rezygnacja z wysokich zarobków pozostałej części załogi i zaproponowanie
        niższego uposażenia byłoby również jak najbardziej wskazane.
        Musimy sobie wszyscy zdawać sprawę z tego, że zarobki w Hucie były jednymi z najwyższych w regionie przez długi okres czasu, co powinno pozwolić pracownikom na odłożenie wystarczającej ilości kapitału na okres trudniejszy.
        Należy zadawać sobie sprawę, że to nie zarząd ponosi wyłącznie odpowiedzialność za obecną trudną sytuację finansową zakładu.
        Nie do pominięcia tutaj była wieloletnia roszczeniowa postawa załogi, która domagała się
        wieloletnich gwarancji, wysokich zarobków oraz odpraw.
        • Gość: Ja Re: Zarząd robi co może IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.13, 15:47
          ,,Nie do pominięcia tutaj była wieloletnia roszczeniowa postawa załogi, która domagała się
          wieloletnich gwarancji, wysokich zarobków oraz odpraw. ,,

Roszczenie do wszystkiego to nasze narodowe drugie oblicze zaraz po zawiści.
        • Gość: ru Re: Zarząd robi co może IP: *.ip-198-27-68.net 29.06.13, 16:01
          a ja myślałem że to przez zatrudnianie waszych dzieci i znajomych na sztucznie tworzonych stanowiskach.
          Poza tym do niskiej liczby pracowników fizycznych nie potrzeba aż tylu zarządców, więc zrestrukturyzujcie także siebie.
    • Gość: akroki Re: Nie chcesz odejść z częstochowskiej huty? Dos IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.13, 09:47
      prawdę piszesz oj naprawdę prawdę , na stalowni jest brak operatorów to już koniec

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka