forum 27.03.02, 11:26 Napiszcie, jakie są Wasze ulubione potrawy wielkanocne. Uzasadnijcie swój wybór. Prosimy też o przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hihi Re: potrawy wielkanocne IP: *.czes.gazeta.pl 27.03.02, 11:33 Advocaat, dwie tradycje w jednym: jajko i alkohol :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarmaa Re: potrawy wielkanocne 27.03.02, 11:38 szynka z kością, krojona cieuniutko jak carpaccio rolada domowej roboty, pieczona z dużą ilością świeżych ziół w środku chrzan domowej roboty jajka faszerowane tuńczykiem sernik na kruchym spodzie z polewą czekoladową mniam! pozdrawiam Was! Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_24 Re: potrawy wielkanocne 27.03.02, 11:50 Witam! U mnie w domku właśnie piecze się serniczek wielkanocny a więc ukradłem na chwilę przepis z kuchni. Oto on: 1 kg sera + 2 serki homogenizowane 2 budynie śmietankowe 8 żółtek - piana z 4 białek 1/2 paczki masła Cukier puder do smaku Skórka pomarańczowa lub rodzynki. Żółtka należy utrzeć z masłem i cukrem, później dodać ser i budyń i dobrze wymieszać. Wszystko oczywiście na kruchym cieście: 1/2 kg mąki 1 paczka masła roślinnego 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jarmaa prosiła o przepis na kruche ciasto więc już ma... Pozdrawiam i polecam serniczek, naprawdę pyszny. Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: potrawy wielkanocne 27.03.02, 12:24 mazurek super prosty 30 dag mąki 20 dag margaryny 10 dag cukru pudru 2 żółtka Zagnieść ciasto, wsadzić do lodówki. Jak się schłodzi (może leżeć nawet kilka dni) - wylepić nim natłuszczoną blachę na grubość ok. 1 cm. Na brzegach uformować wałeczek. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Upiec na złoty kolor (zawsze piekę na wyczucie). Polać dowolną polewą z torebki (Schwartau ma dobre, wystarczy podgrzać i polać), udekorować wedle gustu i smaku. Bardzo kruchutki ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
magata Re: potrawy wielkanocne (z wlkp) 27.03.02, 12:04 przysmaki rodem z wlkp: filet z indyka nadziewany świeżymi ziołami w sosie beszamelowym (jako przystawkę do niego polecam brzoskwinie (z puszki) z sosem czosnkowym z listkiem świeżej mięty (można kupić w doniczce). zestawienie może początkowo nieco szokować - ale wierzcie mi. to jest coś. sprawdziłam. polecam kurczak faszerowany (farsz: drobiowe wątróbki, natka pietruszki, rodzynki - przyrządzany wg starego wielkopolskiego przepisu), marynowane śledzie z cebulką jabłkiem i śmietaną, ciasto: miodownik. Odpowiedz Link Zgłoś
morgan_ Re: wielkanocne asocjacje 27.03.02, 12:29 w profesjonalnych aspektach kuchennych czuję się słabo - zwłaszcza w tak znamienitym (i fachowym) towarzystwie, tym niemniej nie mogę nie podzielić się z Wami moją podstawową wielkanocną asocjacją. RZEŻUCHA. sianie rzeżuchy w niedzielę palmową, zapach rzeżuchy, skubanie rzeżuchy. wielkanoc. wielkanoc dzieciństwa, co minęło. poza tym - rzeżucha to podobno źródło witaminy c, więc asocjacja jest jak najbardziej na temat, droga redakcjo. :) zielonej rzeżuchy! Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: wielkanocne asocjacje 27.03.02, 13:00 Ach, Morgan! To jest to - rzeżucha!!! Mądrzy ogrodnicy-botanicy podnieśli niedawno wrzask, że rzeżucha to nie jest rzeżucha, tylko bodajże pieprznica, a rzeżucha wygląda zupełnie inaczej. Ale my i tak wiemy swoje - RZEŻUCHA to rzeżucha. Jedyna potrawa wielkanocna, w nazwie której mozna zrobić cztery błędy ortograficzne ;))) PS. zauważyłeś, że Twoja kandydatka umie gotować? ;)))) PS2 - skontroluj pocztę Odpowiedz Link Zgłoś
morgan_ Re: wielkanocne asocjacje 27.03.02, 13:13 mail sprawdzony, odpowiedź w drodze. ŻERZÓCHA górą. Piasia na prezydenta! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: wielkanocne asocjacje IP: *.nfpsx.za.net 27.03.02, 18:48 po co piec ciasta???Prościej jest je kupić! pozdrowienia i życzenia ZDROWYCH I WESOŁECH ŚWIĄT Odpowiedz Link Zgłoś