mmaly 14.08.04, 12:15 Właśnie przeczytałem o tym. Chciałem tylko powiedzieć, że mi przykro. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kubek Re: Zmarł Czesław Miłosz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:23 Zdarza się . Odpowiedz Link Zgłoś
mmaly Re: Zmarł Czesław Miłosz 14.08.04, 12:26 Który skrzywdziłeś... Czesław Miłosz Który skrzywdziłeś człowieka prostego Śmiechem nad krzywdą jego wybuchając, Gromadę błaznów koło siebie mając Na pomieszanie dobrego i złego. Choćby przed tobą wszyscy się skłonili Cnotę i mądrość Tobie przypisując, Złote medale na twoją cześć kując, Radzi, że jeszcze jeden dzień przeżyli, Nie bądź bezpieczny. Poeta pamięta Możesz go zabić - narodzi się nowy. Spisane będą czyny i rozmowy. Lepszy dla ciebie byłby świt zimowy I sznur i gałąź pod ciężarem zgięta. Washington D.C., 1950 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kressska Re: Zmarł Czesław Miłosz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 14:14 i zobaczcie wszyscy dochodzą do" krolestwa bez kresu"....czy juz na nowo toczą spory ...Miłosz...z Herbertem...czy znów stawiają sobie pytania o kształt Polski.. ps.obserwuję Cie mmały czasem na forum i wiesz mam wrażenie ,że musimy sie znac w realu ...a nawet jesli tak nie jest....to uwazam Cię za bardzo mądrego człowieka:)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: animaAnimal Re: Zmarł Czesław Miłosz IP: *.d2.club-internet.fr 15.08.04, 01:56 a czy ktos z Was slyszal o W. Blake badz E. Swedenborg? nie wspomne o Adamie Mickiewiczu, ulubiony poeta polski Czeslawa Milosza. Polecam lekture ich wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: animaAnimal Re: Zmarł Czesław Miłosz IP: *.d2.club-internet.fr 14.08.04, 23:25 s.p. Stanislaw Podobinski zorganizowal posrod swych studentow polonistyki sympozjum na temat tworczosci s.p. Czeslawa Milosza. Referaty zostaly odczytane wobec Poety na sympozjum poswieconym Poecie, byl tam osobiscie obecny w Lublinie na KUL-u. To byl rok 1980. Bylem autorem jednego z odczytanych referatow, lecz nie udalo mi sie osobiscie tam przybyc. Z tworczoscia Mistrza zostalem zapoznany w czasie ogolnopolskich warsztatow teatralnych w 1978 roku. Bylo to oczywiscie poznanie tajemne, bo za posiadanie tomiku poezji Mistrza, grozila kara oznaczona przez Ub-eka, ktory znalazl u Ciebie w domu tomik wierszy Milosza. Czeslawa, trzeba dodac, bo Jego kuzyn, Oskar Milosz pisal po francusku "swoja metafizyke" (to wlasnie Czeslaw Milosz przetlumaczyl go na angielski). Takie mialem szczescie, poznalem Mistrza w Berkeley. Cenil z poetow przede wszystkim Adama Mickiewicza, Kochanowskiego... Poznalem Go, jako czlowieka na codzien. To tak, jak zamiast czytac biografie Wielkch Ludzi, poznac Jednego z Nich na 'codzien'. Szczesciem, znajduja sie biografowie, ktorzy wiarygodnie tak wlasnie 'popelniaja' biografie Wielkich Ludzi. a sami autorzy swiadomi , sami spowiadaja sie z 'zlych uczynkow i zlych mysli' takim artysta, filozofem, przepowiadaczem historii jest w literaturze Czeslaw Milosz. Kolejna swieczka, kolejna refleksja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: animaAnimal Re: Zmarł Czesław Miłosz IP: *.d2.club-internet.fr 15.08.04, 02:31 W. Blake E. Swedenborg Adam Mickiewicz, ulubiony polski poeta Czeslawa Milosza Ci Panowie powyzej, to dalsze rozwiniecie polskiego romantyzmu ujete w pragmatyczny wzor swiata (Swedenborg byl Mistrzem \inzynierem z wtyksztalcenia\ pracujacym dla obrony pracownikow wobec Szwedzkiego Ministerstwa Kopaln Wegla) ale A.Mickiewicz pozostal najbardziej ulubionym polskim poetom Mistrza. D l a c z e g o ? Odpowiedz Link Zgłoś