Dodaj do ulubionych

Rozdział Państwa od kościoła.........

04.08.15, 08:18
Awanse generalskie w Wojsku Polskim. Jeden z nich wzbudził szczególne kontrowersje
Wśród planowanych na 1 sierpnia nominacji generalskich przyznawanych przez prezydenta Bronisława Komorowskiego, jeden wzbudził szczególne kontrowersje. Chodzi o awans biskupa polowego ppor. Józefa Jana Guzdka na generała brygady. Jak poinformował Wirtualną Polskę kmdr Janusz Walczak, szef zespołu prasowego Centrum Operacyjnego Ministerstwa Obrony Narodowej, wszystko odbywa się zgodnie z prawem.
Obserwuj wątek
    • dyziek_o Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 04.08.15, 08:28
      ,,,,,i komentarze w tym temacie.....

Po publikacji komunikatu na oficjalnej stronie prezydenta o nominacjach generalskich, w sieci zawrzało od negatywnych komentarzy. Jeden z nich został zamieszczony na blogu gen. rez. Piotra Makarewicza, który stwierdził, że awans ppor. Józefa Jana Guzdka jest skandalem. "Nie dość, że stopień podporucznika tenże 'oficer' otrzymał po zaledwie kilkudniowym pobycie w szkole oficerskiej, na 'bardzo intensywnym kursie', to po kilku latach od razu awans na generała brygady. Jestem ciekaw, dlaczego oficera Guzdka nigdy nie widziałem w mundurze z dystynkcjami podporucznika? Czyżby dla tego księcia Kościoła ten pierwszy stopień oficerski był zbyt "nikczemny", by się w nim pokazywać publicznie?" - dodał.

Gen. dywizji w blogowym wpisie stwierdził, że dla niejednego przeciętnego oficera przestrzeń pomiędzy stopniem podporucznika a generała brygady jest porównywalna do przestrzeni kosmicznej. "Stanowiąca czasami całe wojskowe, kilkudziesięcioletnie życie oficera wypełnione ciężką, znojną, żmudną służbą, szkoleniem, poligonami, misjami, często chorobami i ranami. Nierzadko poświęceniem, rozpadami małżeństw i wieloma stresami. W tym zaś wypadku, kilka lat czekania i pstryk - jest generał brygady, a za chwilę kolejny pstryk i ... będzie generał dywizji. Jakież to żałosne i żenujące" - zaznaczył Piotr Makarewicz.

Biskup nie zabiera głosu

p.s
      Nie zabiera głosu, bo nie musi. Awans, - znaczy kasę dostanie czy się to komuś podoba czy nie i czy jest to zgodne z prawem że o etyce nie wspomnę......czy nie.
      Na całe szczęście na Komorowskiego nie glosowałem bo bym się teraz ze wstydu spalić musiał.
      Podejrzewam jednak, że po awansie Dudy na prezydenta, - to się dopiero będzie działo.....!
      Duda już w locie wafelki łapie a jak prezydentem zostanie...........chyba będziemy z łezką w oku Gajowego wspominać.
      Dyzio zdegustowany.
      • kchrzanka Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 04.08.15, 16:06
        Pogadał dyziek z dyźkiem, a obaj mają do powiedzenia tyle, ile Żyd " za Niemca " .
        • storima Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 04.08.15, 20:17
          kchrzanka napisał:

> Pogadał dyziek z dyźkiem, a obaj mają do powiedzenia tyle, ile Żyd " za Niemca
          > " .

Jak zwykle nie potrafisz nic poza spamowaniem.

Odnośnie korzyści "rozmów z samym sobą" pisałem świeżo tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/w,55,158296373,158299916,Re_NowaObietnicaPiS_OtwieramyWszystkieZamknieteS.html
          i dziś jest wzmianka o tym w GW:

A więc mówmy do siebie, na zdrowie!

wyborcza.pl/1,145452,18480033,ciekawostki-naukowe-ojcowie-przybieraja-na-wadze-ocieplenie.html#MTstream
          A precyzując to żadne tu przypadki "rozmów z sam z sobą" jedynie uzupełnianie myśli.
          I aby to zrozumieć wystarczy zdrowy rozsadek.
      • koyod minął dzionek i jakoś brak komentarzy od pluty, 05.08.15, 13:11
        qq.44 i jeszcze paru zwolenników na wskroś nowoczesnej i niespolegliwej wobec kościoła PO.
        Pewnikiem nie mają teraz czasu na komentowanie tego wpisu bo w ich szeregach trwa zacięta walka, kto kogo wykuśka z czołówki listy ustalanej na jesienne wybory.
        I nawet storima jak zawsze obszedł niewygodny dla siebie temat dokonując wpisu bez odniesienia się do meritum sprawy. No ale wg niego to on tu ustala reguły co kto i w jakim wątku może pisać.
        A ja dyźku mam do ciebie prośbę, przypomnij nam za jakież to osiągnięcia prezydent Kwaśniewski odznaczył Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski bp. i gen. Głodzia. I wtedy może dojdziemy do sedna, że tych co walczą z kościołem to w pierwszych szeregach obojętnie jakiej rządzącej partii jest brak.
        • storima Jak zwykle nic nie rozumiesz i jątrzysz. 05.08.15, 13:39
          koyod napisał:

> I nawet storima jak zawsze obszedł niewygodny dla siebie temat dokonując wpisu
          > bez odniesienia się do meritum sprawy. No ale wg niego to on tu ustala reguły c
          > o kto i w jakim wątku może pisać.

Jak zwykle nic nie rozumiesz i jątrzysz.
          Niewygodny to może być but.
          Jak nie chce to nie komentuje.
          Wiec nie jątrz i nie wymuszaj.

A gdy czytam chamski wpis w twoim stylu
          jak ten tu kchrzanki
          to napisałem.

Dlaczego?

Bo to taka mam ochotę.

Zrozumiałeś ???

• storima A piszac na temat: 05.08.15, 13:56
            Mianował. Bo takie jest polskie prawo.Wzbudz kontrowersje wsrod wojskowych?
            Wzbudza. Dlaczego? Doczytaj sobie koyod sam.

I nic do ciebie nie dociera ze nie podejmowal odchodzacy dzis prezydent Komorowski swych decyzji pod niczyja presja. Tym Kosciola.

Ale pisalem inni tez o tym dziesiatki tu razy.

Ale nic nie dociera.
            • koyod Re: A piszac na temat: 05.08.15, 14:11
              Storimo, trochę ciężko się dyskutuje z kimś takim jak ty, co to mu palce na klawiaturze myśli wyprzedzają i przez to notorycznie odpowiedzi dokonujesz w dwóch podbijających się wpisach.
              Radziłbym wolniej a przez to będzie przejrzyściej.
              A co do jakości naszego prawa to przypomnę, że osiem ostatnich lat należało do PO, która mogła to złe zmieniać. Po to w końcu była wybrana żeby dokonać zmian, bo przecież jej zwolennicy nie liczyli na kontynuację dokonań PiS.
              • storima Re: A piszac na temat: 05.08.15, 15:03
                Z tobą nie ma dyskusji.
                Jest tylko wymiana zdań.
                Z której i to nic nie rozumiesz.
                Pytasz. Otrzymujesz odpowiedz.
                Jeśli nie mieści się ona w w twym zideologizowanym światopoglądzie
                to wymuszasz kolejne.
                Jak ten przysłowiowy baran.

koyod napisał:
                > Radziłbym

Proszę.
                Nie kompromituj się po raz enty.
          • koyod storimo, jak uważasz, że nie rozumię to mi 05.08.15, 14:01
            wytłumacz, tylko po polsku, a nie w twoim narzeczu

storima 05.08.15, 13:39
            .... Jak nie chce to nie komentuje ...
            • storima Re: storimo, jak uważasz, że nie rozumię to mi 05.08.15, 14:58
              koyod napisał:

> wytłumacz, tylko po polsku, a nie w twoim narzeczu
              >
              > storima 05.08.15, 13:39
              > .... Jak nie chce to nie komentuje ...

Juz wyjasniam:

Jak nie chce to nie komentuje.

• dyziek_o Re: Jak zwykle nic nie rozumiesz i jątrzysz. 05.08.15, 14:06
            Koyod zadał pytanie...........:

A ja dyźku mam do ciebie prośbę, przypomnij nam za jakież to osiągnięcia prezydent Kwaśniewski odznaczył Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski bp. i gen. Głodzia. I wtedy może dojdziemy do sedna, że tych co walczą z kościołem to w pierwszych szeregach obojętnie jakiej rządzącej partii jest brak.
            No cóż, - za pieniądze ksiądz się modli, za pieniądze lud się podli...........
            że tak sobie wieszczem polecę.
            Akurat w tym kontekście pytanie zasadne:
            Podejrzewam też, że "wieszcz" jasno dał do zrozumienia o co biega i wyjaśniać nie muszę.
            Na swoje usprawiedliwienie mogę dodać jedynie, ze na Kwaśniewskiego też nie głosowałem.
            Nie z mojej on ci bajki.
            I prośba:
            Uprasza się nie imputować mi, przynależność do jakiejkolwiek partii..... nawet lewicowej.
            Dyzio.

p.s
            Od dawna bowiem nie istnieje w tym kraju żadna partia o profilu lewicowym.
            Oczywiście nazwa, że ona lewicowa...........wybaczcie proszę!
            Z lewicą obecna SLD ma tyle wspólnego, co ja z chińskim cesarstwem.
            • dyziek_o Re: Jak zwykle nic nie rozumiesz i jątrzysz. 05.08.15, 19:27
              Kolejna ciekawostka znaleziona w sieci.....

Fragment książki Janiny Baryckiej "Stosunek kleru do Państwa i oświaty?.
              Umiłowani Siostry i Bracia - to trzeba przeczytać. Najlepiej w popołudniowy weekend przy piwie.

"Stosunek Kościoła do Państwa Polskiego reguluje oficjalnie poza Konstytucją konkordat, zawarty w 1925 r.
              Kler rzymsko-katolicki wmawia uporczywie w bezkrytyczne masy społeczeństwa, że "semper fidelis" Polska cieszy się specjalnemi względami Stolicy Apostolskiej. Gdyby nie było szeregu faktów historycznych, przeczących temu twierdzeniu, gdyby całe postępowanie kleru nie świadczyło o jego obojętności, a nawet nieżyczliwości dla spraw żywotnych Państwa, sam konkordat już mógłby stanowić zupełnie wystarczający przykład owych "specjalnych" względów.
              Jest to właściwie zbiór przywilejów, jakie, wyzyskując dogodną dla siebie sytuację, zagwarantował sobie kler w Państwie Polskiem. Czegóż tam niema? - Państwo zapewnia Kościołowi pełną wolność, swobodne wykonywanie władzy duchownej, jurysdykcji, swobodną administrację majątkami, swobodne i niczem niekrępowane - nawet względami państwowemi - znoszenie się Stolicy Apostolskiej i biskupów z duchowieństwem i wiernymi. Mało tego: Państwo zobowiązuje się do udzielania swej, pomocy przy wykonywaniu postanowień i dekretów kościelnych, przyrzeka duchownym szeroko pojętą opiekę prawną, zwalnia ich w znacznej części od podatków, zapewnia duchownym sute uposażenie materjalne it.d. it.d.
              I cóż wzamian za to Państwo otrzymuje? Oto to, że w niedzielę i w dzień święta państwowego Trzeciego Maja księża odprawiać będą modlitwę liturgiczną za pomyślność Rzplitej i jej Prezydenta, że biskupi składać będą przysięgę wierności dla Państwa i kilka podobnych "ustępstw". Jeżeli w konkordacie polskim ujawniła się silnie zaborczość kleru i jego dążenie do uzależnienia Państwa od siebie, to w niektórych konkordatach państw obcych uwydatnia się jeszcze dobitniej szkodzenie interesom polskości?.
              +++++++++++
              Jakiej aktualności nabrały niegdysiejsze rozważania autorki, wierzyć się nie chce że tekst pisany był w innej epoce - czyli przed II wojną światową.
              toporzel.pl/teksty/barycka.html
              • dyziek_o Re: Jak zwykle nic nie rozumiesz i jątrzysz. 05.08.15, 19:31
                A tu przykład niebagatelnej odwagi wymiaru sprawiedliwości w takim Słupsku.
                Ten Biedroń zaraźliwym jest..........?!

Robert Biedroń nie znieważył papieża Jana Pawła II

A poszło o zdjęcie portretu ? świętego Jana Pawła II ? ze ściany gabinetu prezydenta
                miasta Słupska.

Prokuratura odmówiła wszczęcia śledztwa przeciwko prezydentowi miasta

Kurdelebele, a gwoździk po świętym obrazku, to co?
                Jest znieważony,czy jak ?

Bo jak nie, to co ??? :lol:

• pluto37 Re: minął dzionek i jakoś brak komentarzy od plut 09.08.15, 12:08
          koyod napisał j/w
          jedyny komentarz jaki może cię dotyczyc to taki, że jak d....a przyzwyczajona do bata, to jej w braku tegoż czegoś w żywocie brakuje.
          koyod!
          A nie możesz znowu poczuć się jak senator Pęk z PiSuaru i pobiczować się w kąciku zanim dotkniesz klawiszy????

• storima Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 05.08.15, 22:14
      Do tych którzy widza świat czarno-biały przez pryzmat katolickiego szariatu w Polsce:

Potrzebny jest rozdział państwa od Kościoła. Przyjazny, nie wrogi
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18508808,komorowski-mocno-na-koniec-kadencji-potrzebny-rozdzial-panstwa.html#MTstream
      I o tym pisze tu większość forumowiczów, którzy rowniez odczuwają ze Kościół w Polsce interweniuje tam gdzie w demokratycznym państwie po prostu nie powinien.
      • koyod Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 05.08.15, 22:28
        Szkoda, że Bronisław idąc wzorem Leszka Millera domaga się ograniczenia roli kościoła dokładnie w momencie gdy utracił już władzę i nic zrobić nie może. Ot, teraz to on będzie się domagał a jak mógł zakasać rękawy aby tych zmian dokonać wespół zespół z rządzącą platformą to jakoś im się nie chciało.
        Identycznie jak ekipie Millera, który raban dotyczący np. komisji majątkowej podniósł po latach dziesięciu a gdy był premierem to jakoś mu nic nie wadziło.
        • storima Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 06.08.15, 14:16
          koyod napisał:

> Szkoda, że Bronisław idąc wzorem Leszka Millera domaga się ograniczenia roli ko
          > ścioła dokładnie w momencie gdy utracił już władzę i nic zrobić nie może.

Moj powyższy cytat odnosi się do tej wypowiedzi i jej autora.
          Tak dla jasności, abym nie był bluzgany z rozkazami przywoływania wpisów w których podaje on nieprawdziwe informacje. A czyni to często.
      • storima Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 06.08.15, 01:36
        Bronisław Komorowski
        przecież w swej ostatniej kampanii wyborczej przestrzegal przed przekraczaniem sw<ych kompetencji przez Polski Kościół Katolicki:

Ze słów prezydenta wyłoniła się wyraźna obawa o relacje państwo polskie - Kościół katolicki. - W kampanii mówiłem, że obawiam się tendencji do budowania średniowiecznych rozwiązań, tego, że się miesza porządki (państwowe i religijne - red.) i zaczyna ścigać za odmienne poglądy. Jest taka niepokojąca tendencja - tym bardziej że nigdzie w Europie tego rodzaju sytuacja nie zaistniała, wszystkie episkopaty zachowywały się zupełnie inaczej w kwestii in vitro.

(link jak wyżej)

• dyziek_o Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 07.08.15, 09:00
          Fajny program wczoraj widziałem!
          Oglądam ci ja sobie wczoraj Superstację z Kubą Wątłym i Golimontem i w pewnym momencie pokazują mnie mszę śniętą z udziałem nowego prezydenta, Dudy - znaczy się , pierwszej damy, etc,etc.
          Wszystko niby cacy, w/g ustalonego porządku.........aż tu zaczynają śpiewać znaną wszystkim
          pieśń p.t ....przed twe oblicze zanosim błaganie, Ojczyznę wolną racz nam zwrócić panie!
          I co ja słyszę?! - już nie śpiewają .....Ojczyznę wolną racz nam zwrócić........ale
          ......Ojczyznę wolną, POBLOGOSLAW panie!
          Imaginujcie sobie Waszmościowie, - do wczoraj byliście pod zaborem ?!
          Wiedzieliśta o tym?!
          Mnie mówiono, że w roku 1998 zrzuciliśmy okowy i uzyskaliśmy wolność
          / bogiem a prawdą, nic takiego nie zauważyłem, / - ale niech ta, tym czasem paczta!
          dopiero wczoraj........!
          Dyzio.
          • pluto37 Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 07.08.15, 09:43
            Dyźku!
            To znak, że Duda czyni cuda.
            od pach po same uda:):):)
            • koyod Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 07.08.15, 15:45
              Jak widać z treści wpisu dyźka dotyczącego nadzwyczaj szybkiej ścieżki awansu bp. Guzdka, cuda o których piszesz pluto dokonywały się już w Belwederze z udziałem twego faworyta Komorowskiego.
              No i znów przy okazji wyszło, że jakbyś łapki nie podniósł to głosujesz przeciw temu z czym tak walczysz na tym forum.
              miłego popołudnia
              • storima Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 07.08.15, 18:48
                koyod napisał:

> to głosujesz przeciw
                > temu z czym tak walczysz na tym forum.

O co tu chodzi?
                • taniarada Powtarzasz moje posty dyzma. 07.08.15, 22:25
                  Czyli powielasz posty.Napiszę krótko.Jedna kadencja pana Siary Komorowskiego właśnie się zakończyła.Teraz kolej na Partię Nieobywatelską i tego pana łobuza ,co wyrolował Polaków i Polki i "spędolił do Brukseli.Oj nie ładnie dyzma ,nie ładnie.
                  • dyziek_o Re: Powtarzasz moje posty dyzma. 08.08.15, 13:29
                    Pozostał byś ty "taniocha" przy tej swojej murarce a nie zaśmiecał tego forum.
                    Choć.......jeśli tak samo układasz cegly jak litery w słowa a słowa w zdania.....
                    no to bój się boga.........!
                    Stoi do tej pory jakieś twoje "arcydzielo" czy już wszystkie się zawaliły?!
                    Dyzio.
                    • taniarada Re: Powtarzasz moje posty dyzma. 08.08.15, 22:55
                      Ty dyzma .Miej chociaż honor .Ty z tych ułomnych komuchów .Czyli Balt i Matyjaszczyk i ich żon.Czyli Ty niegodny moich pięt lizać .Wiesz i o tym .Ale Ty honoru nie masz .Co ci biedaku pozostało?.Z Wami to trzeba na osobno rozmawiać.Tak Bóg przykazał.
                  • kolter Re: Powtarzasz moje posty dyzma. 09.08.15, 10:33
                    taniarada napisał(a):

> Czyli powielasz posty.Napiszę krótko.Jedna kadencja pana Siary Komorowskiego właśnie się zakończyła.Teraz kolej na Partię Nieobywatelską i tego pana łobuza ,co wyrolował Polaków i Polki i "spędolił do Brukseli.Oj nie ładnie dyzma ,nie ładnie.

cieszy mnie ze ten wasz nowy prezydent .. tfu parobek PIS pokazał jak aktywnie w PIS kampanie wyborczą sie włączyć
                    nikt rozsądny od wczoraj nie ma złudzeń ....
    • taniarada Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 09.08.15, 12:49
      storima napisał:

> pluto37 napisał:
      >
      > > koyod napisał:
      > >
      > >
      > > > to głosujesz przeciw
      > > > temu z czym tak walczysz na tym forum.
      > >
      > > Storimo!
      >
      > Drogi Pluto,

>
      > Dzielnie walczysz z przejawem wolności słowa .Ale nic nie napiszesz o jedynkach PO i ich kryminalistach typu Misiek Kamiński ,Nowak , Rostowski i Arłukowicz.Ten to,kandyduje z trzeciej listy ,a powinien siedzieć za samo to:Powinien pożegnać się ze stanowiskiem trzy i pół roku temu, kiedy w sposób skandaliczny jego resort przygotował ogłoszenie listy leków refundowanych.Załatwili dziada kelnerzy .Tego nieudacznika.Wszyscy niedługo wylądują na śmietniku historii.Dzielnie walczysz razem z Plucińskim.

• dyziek_o Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 12.08.15, 07:48
        Znalazłem w sieci:
        Cytat:
        mellesleg
        Tytuł: Re: Forumowa kaplica
        Awatar użytkownika

Ponad siedemset godzin lekcyjnych religii w programie do końca szkoły średniej, wyżre im mózgi aż do dupy...

A później w telewizji zdziwienie, - że maturę 30% zawaliło.
        Że poziom matematyki przy zdawaniu na studia urąga inteligencji.....!
        O takich przedmiotach jak chemia czy fizyka nawet nie ośmielam się wspominać.
        Dyzio.
        • dyziek_o Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 12.08.15, 08:00
          W związku z postem powyżej tak mnie naszło:
          Znaczy - zaczynam się martwić.
          Chodzi o to, że może tak się zdarzyć, że ponieważ matura z matematyki u naszych milusińskich słabo się sprawdza, - po pażdzierniku, gdy już nastanie nowa, lepsza /oczywiście / władza, - maturę będzie się zdawać wyłącznie z religii.
          I w zasadzie niewiele to zmieniło by, - opinię w świecie mamy utrwaloną ale niektórym pewnie by było wstyd.......!
          A podstawy do takich obaw są.
          Wystarczy poobserwować, co wyczynia nowy prezydent.
          Praktycznie z kościoła nie wyłazi. Może by od razu przenieść cały jego gabinet do jakiegoś pałacu biskupiego.........?!
          A pałac prezydencki wynająć?!
          I taniej i doradcy, - właściwi, - na miejscu......
          Dyzio...
          • koyod Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 12.08.15, 10:10
            Dyźku, przecież siatka godzinowa dotycząca lekcji religii obowiązuje bodajże od 1992 r. i nie zauważyłem aby którykolwiek rząd reprezentujący różne opcje na przestrzeni tych 23 lat przymierzył się do jej skorygowania.
            Także ten wychwalany przez plutę i storimę nie zrobił najmniejszego ruchu w tak ważnej sprawie.
    • koyod Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 12.08.15, 09:49
      Storimo, jak na razie to znikają wpisy naruszające zasady tego forum dokonywane przez pluto37, qq.44 bądź koltera.
      Tak więc to im winieneś dedykować prośbę dotyczącą respektowania obowiązujących zasad.
      • kolter Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 12.08.15, 12:26
        koyod napisał:

> Storimo, jak na razie to znikają wpisy naruszające zasady tego forum dokonywane
        > przez pluto37, qq.44 bądź koltera.
        > Tak więc to im winieneś dedykować prośbę dotyczącą respektowania obowiązujących
        > zasad.

znikają bo moderator pomylił konfesjonał ze swoja misją ??
        • dyziek_o Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 12.08.15, 13:20
          A Ty się "kolter " dziwisz?!
          Moderator też człowiek i jeść musi.
          Tym czasem nadchodzą czasy, że nieprawomyślni mogą mieć kłopoty z zatrudnieniem, jeśli nie będą przestrzegać norm ustalonych w gabinecie...........nie, nie Prezydenta, - tylko..............
          .......tak jest! - prezesa!
          Dlatego, dla obopólnego zadowolenia należy, - jak to się mówi, - owijać gó... w bawełnę co by bezpośrednio w oczy nie kłuło.
          No i by admin nie musiał trząść się ze strachu, że go zwolnią jak przepuści nieprawomyślny tekst.
          Oj! - będzie jazda po październiku.
          Najbardziej martwię się o Biedronia. takie zasługi w gospodarzeniu we Słupsku, takie perspektywy dla społeczeństwa a tu masz;
          Duda prezydentem a Szydło premierem.
          A w tle Kaczor!
          Krew ścina się w żyłach na samą myśl...........!
          Tak sobie myślę, czy aby nie zapłoną stosy św. Inkwizycji.
          Bo klechy aż nóżkami przebierajo.....!
          Dyzio.
          • koyod Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 13.08.15, 09:13
            No toście chłopaki wymyślili, w na wskroś laickiej gazecie, w której nie ma dnia bez artykułu napastliwego wobec kościoła oraz nowego prezydenta, wy znaleźliście moderatora który działa przeciw oczekiwaniom swego pracodawcy i w imię tego kasuje wasze posty.
            Muszę przyznać, wykryliście spisek na miarę Macierewcza.
          • storima Panowie Drodzy, ogarnijcie się deczko! 13.08.15, 13:01
            dyziek_o napisał:

> A Ty się "kolter " dziwisz?!

Panowie!
            To nie ma nic wspólnego z tym co Wy piszecie.
            Spamer Optio, tak, bo spamem są wątki w których umieszcza się cytowany tekst z linkiem bez własnego komentarza, nie jest regularnie usuwany, a przecież większość jego wpisów to teksty ukazujące nadużycia Polskiego Kościoła!

Rzecz w tym ze usuwane są "pyskówki".
            Ten co na Was tu najeżdża, sam systematycznie był usuwany,
            bo opiekun forum ciął tez "pyskówki" które on systematycznie inicjuje i w nich uczestniczy, ciął te "pyskówki" w całości.

Jest wiec on,
            ten święty z przyrodzenia, oszczerczo ponownie kłamie.
            Jest i drugi taki tu.

Prowokują do "pyskówek" po czym piszą do administracji forum,
            zgłaszając wpisy które inicjując generują do usunięcia!

Ot i cala "tajemnica" tutejszych oszczerczych trolli.

Pozdrawiam,

• pluto37 Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 13.08.15, 12:54
          kolter napisał:
          >
          > znikają bo moderator pomylił konfesjonał ze swoja misją ??
          >
          Bo koyod jest aktywista jak z czasów minionych. Jak czegoś nie pojmie to kabluje.
          Z takich kiedys werbowano zmp-owców, ormowców, zomowców i lokatorów trójkata.

Ale skoro kabluje, tzn należy mieć nadzieję, że choc litery poskładał bo o zrozumieniu pisanego mowy byc nie może z powodu defektów organizmu.
          • storima Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 13.08.15, 13:16
            Pluto37 napisał:

Pisaliśmy w tym samym czasie.
            Ale to jest to czym piszesz pluto.

Bo ich celem jest przyblokowanie forumowiczów z którymi jest im" nie po drodze".

Jeśli administrator usuwa wpisy osoby "z automatu" to system samoczynnie blokuje tego użytkownika forum na pewien czas.

Ot i cala "tajemnica" i sens ich tutaj pisania.
            • storima Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 13.08.15, 13:17
              korekta :
              Ale to jest to czym piszesz Pluto.
            • koyod Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 13.08.15, 17:45
              A nie wpadłeś na to storimo, że przyczyną usunięcia wpisu przez moderatora jest naruszenie w jego treści jakże krótkich i przejrzystych zasad forumowej netykiety?
              Jak widać dla członków klubu antyklerykała to zbyt skomplikowane aby zapoznać się i przestrzegać zasad netykiety. Lepiej doszukiwać się drugiego dna.
              • storima Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 13.08.15, 18:20
                napisał:
                > A nie wpadłeś na to storimo, że przyczyną usunięcia wpisu przez moderatora jest
                > naruszenie w jego treści jakże krótkich i przejrzystych zasad forumowej netyki
                > ety?

Oczywiście ja, jak zwykle szyfruje moje wypowiedzi na FCz
                tak aby były niezrozumiale dla kogoś kto reprezentuje
                poziom nierozgarniętego ucznia szkoły podstawowej w Polsce:

Rzecz w tym ze usuwane są "pyskówki".
                Ten koyod co na Was tu najeżdża, sam systematycznie był usuwany,
                bo opiekun forum ciął tez "pyskówki" które on systematycznie inicjuje i w nich uczestniczy, ciął te "pyskówki" w całości.

forum.gazeta.pl/forum/w,55,158358801,158435027,Panowie_Drodzy_ogarnijcie_sie_deczko_.html?wv.x=2
                PS Numery kabaretowe nazywa kłamstwem,
                satyrę nazywa paszkwilem...

Zaczyna się...
                • koyod Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 13.08.15, 22:53
                  Nie wiem o jakich cięciach pyskówek piszesz.
                  Poniżej podaję link forum.gazeta.pl/forum/w,55,151099608,,Holandia_ma_dosc_takiej_Europy_.html?v=2 z przykładami jak wyglądają usunięte wpisy, w konkretnym przypadku użytkownika nicku kolter_mr
                  Z chęcią zobaczyłbym też przywołane przez ciebie przykłady usunięcia moich wpisów.
    • dyziek_o Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 18.08.15, 13:14
      Kapitalna odpowiedź Elizy Michalik na głos Selina:

Panie pośle Sellin: kościół nie ma prawa ingerować w politykę. Jeśli to robi (a robi) Polska ma ogromny problem. I tak! ? kościołowi nie tylko można, ale nawet trzeba zabronić ingerowania w politykę. A jeśli sam nie rozumie czego mu nie wolno, to uświadomienie mu tego raz na zawsze należy do obowiązków parlamentarzystów. Mówiąc: ?Nie ma problemu by kościół ingerował w politykę, nie można mu tego zabronić? udowodnił pan, że nie nadaje się na posła i polityka w liberalnej demokracji, tak jak wielu biskupów i kardynałów nie nadaje się zupełnie na swoje stanowiska.
      ADVERTISEMENT

Kościół ma prawo nauczać czego chce ? choć moim zdaniem i tu należałoby wprowadzić zasadę, że nauki kościoła (żadnego, nie tylko katolickiego) nie mogą nawoływać do nienawiści i rzeczy sprzecznych z prawem), ale w świątyniach. Kościół katolicki w państwie jest potężną instytucją, jednak z jej statusem jest pewien problem. Ni to bowiem instytucja prywatna (na to mogłyby wskazywać dość swobodne zasady jej tworzenia, na przykład zapis, że księżmi mogą być tylko mężczyźni, co łamie konstytucyjną równość obywateli wobec prawa lub tajność finansów ? organizacje państwowe muszą rozliczać się z każdej złotówki) ni państwowa ? reprezentuje na terenie Polski obce państwo Watykan, choć bierze pieniądze bynajmniej nie od watykańskich, lecz polskich podatników i w przypadkach wielu przestępstw, także ciężkich, jak pedofilia czy gwałty na nieletnich nie do końca podlega polskiej jurysdykcji.

Rozdział kościoła od państwa służy interesom obywateli i po to go ustanowiono. W większości liberalnych demokracji stanowi niepodważalną podstawę ustrojową.

Prawo musi być wolne od religii właśnie dlatego by szanowało wolności i prawa człowieka i obywatelskie wszystkich tak samo ? bez względu na ich wyznanie, płeć, orientację seksualną i inne cechy.

Religie, w tym katolicka bardzo często mają z prawami człowieka i podstawowymi wolnościami problem: katolicyzm ustami biskupów i niektórych księży zamiast krzewić wartości chrześcijańskie, na które tak lubi się powoływać, jak miłość bliźniego, tolerancja, współczucie i miłosierdzie, szerzy nietolerancję, kryje i wspiera przemoc, także w rodzinie, nierówność płci i nierówność ludzi wobec prawa, cezurę, nienawiść wobec przedstawicieli mniejszości seksualnych, rasizm, antysemityzm i ksenofobię.

Choćby tylko i wyłącznie z tego powodu kościół nie ma prawa mieć najmniejszego wpływu na polityków i stanowienie ustaw.

Innym powodem jest sprawiedliwość.

Zwyczajnie niesprawiedliwe jest, żeby jakaś instytucja miała tak olbrzymie przywileje i władzę (bo wpływ na polityków to władza), na które sobie nie zapracowała, nie zasłużyła. Chamstwo, buta, arogancja i pycha nie powinny być publicznie nagradzane, to demoralizujące. Polacy patrzą na to i widzą, że w przestrzeni publicznej nie opłaca się prawda, dobro, szacunek do innego człowieka, praca i prawdomówność, tylko straszenie, krzyki, szantażowanie, grożenie, przemoc, którą otwarcie posługują się hierarchowie kościoła katolickiego.

Kolejny powód, ostatni, ale bynajmniej nie najmniej ważny: pozwalanie kościołowi na wtrącanie się do polityki, do pracy posłów jest niezgodne z prawem.

Prawo stanowi, że władza ustawodawcza jest niezależna i nie może podlegać niczyim wpływom. To właśnie ową niezależność parlamentarzystów chroni przecież dodatkowo budząca tyle emocji instytucja immunitetu. Próba wpływania przez biskupów na posłów, choćby przez publiczne grożenie prezydentowi ? katolikowi ekskomuniką są więc moim zdaniem nielegalne i powinny się tym zająć odpowiednie organy władzy państwowej.

Ponadto wypowiedzi takie jak posła Sellina czy Jacka Sasina, która ośmielił się powiedzieć Barbarze Nowackiej, że ma słuchać głosu kościoła czy jej się to podoba czy nie (co za niewyobrażalna arogancja!), a także cała kupa kłamstw i ignorancji, zwykłych bzdur jakie sprzedał przy okazji mówiąc choćby, że ?całe prawo od wieków tworzone jest w oparciu o system moralny zaczerpnięty z nauk kościoła jak nie zabijaj, nie kradnij? świadczą nie tylko o nieznajomości prawa i swoich politycznych i poselskich obowiązków (należałoby się zastanowić czy nie należy wprowadzić procedur pozwalających jawnie niekompetentnych posłów i w dodatku kłamczuchów odwołać, by nie głosili bzdur za nasze pieniadze), ale także o bezmiarze ich niedouczenia i/lub cynizmu.

Katolicyzm przywłaszczył sobie zwyczaje i rytuały, święta i obrzędy pogańskie, a wartości i systemy etyczne ukradł filozofom greckim. Gdyby miał pan/panowie kiedykolwiek w ręku choćby "Etykę Nikomachejską" Arystotelesa może by panowie wiedzieli o czym mowa.

Kościół nie wymyślił dobra i zła, żaden system prawny (oprócz może inkwizycji) nie jest zasługą kościoła.Przeciwnie: kościół zawsze opóźniał postęp: gdybyśmy go słuchali nie byłoby dziś przeszczepów, transfuzji krwi, sekcji zwłok, badań genetycznych, fizyki kwantowej, dużej części nowoczesnej astronomii, psychologii. Nie byłoby rozwoju filozofii i literatury ? widzieli kiedyś panowie zlikwidowany zaledwie w latach 60. kościelny indeks ksiąg zakazanych a na nim Woltera, Balzaca, Kanta, Nietzschego, Galileusza, Keplera, Monteskiusza (autora dzisiejszego trójpodziału władz państwowych), Wiktora Hugo czy Mikołaja Kopernika?

Niczego tak nie cierpię jak ignorancji i ciemnoty przebierającej się za wszechwiedzę, niczego tak nie znoszę jak niewiedzy chcącej położyć na wszystkim łapę i głupoty przekonanej o swojej mądrości, chcącej mówić, ba!- nakazywać wszystkim dookoła, także, a może przede wszystkim, dużo wrażliwszym i dużo mądrzejszym od siebie - jak żyć.

Tacy posłowie, taki kościół, jeśli nie dopilnujemy Polski, rozniosą ten kraj od środka tak, że nie zostanie tu kamień na kamieniu. No, może poza kilkoma kapiącymi od złoceń kościołami.
      • pluto37 Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 18.08.15, 18:49
        Dyźku!
        To interesujący tekst EM, problem w tym, ze adresowany do funkcjonariusza PiSu który służy Kaczyńskiemu za ścierkę do wycieraia obuwia tak jak i całe stado tych co kiedyś olali cienkim PiSsem prezesa i teraz odrabiają zaległości
        To taki Selin nawet gdyby -w co watpię - pojął co EM zawarła w tym spiczu, to nie odważy się PiSnąć czegoś anty, bo zostanie skasowany przez KC PiSu I BP ePiSkopatu. I zdechnie z głodu jak menel po denaturze.
        takich jest cała banda od Kurskiego poczynając na Ziobrze i Gowinie kończąc.
        A wśród wyznawców przecie mają stada koyodów, które przecie jedynie rozumem wikarego sie posługuj z braku własnego.
        To jest właśnie ta ciemnota świecąca ignorancją jak czubek Jasnej Gory.
        • taniarada Eliza Michalik 18.08.15, 20:35
          Eliza Michalik (ur. 1976) – publicystka Życia Warszawy i Superstacji, poprzednio współpracowniczka m.in. tygodnika Wprost [1] i Gościa Niedzielnego. Krytyk ruchu feministycznego i poprawności politycznej. Uczestniczka działań Akcji Alternatywnej Naszość. Komentatorka m.in Tygodnika trójki w TVP 3, TVN 24 i radia TOK FM. Obecnie prowadzi autorski program "Do Elizy" na antenie kanału Superstacja.
          Wcześniej była dziennikarką tygodników Ozon, oraz od 1 lutego 2001 do 30 sierpnia 2005 Gazety Polskiej.
          W 2003 roku została oskarżona o naruszenie praw autorskich Hanny Harasimowicz-Grodeckiej, poprzez wykorzystanie fragmentów jej tekstów, w jednym ze swoich artykułów (Czy eksmisja to dobry interes, "Gazeta Polska" nr 9 (503) z 5 marca 2003 r.)[2] bez powołania się na źródło. Wkrótce potem Gazeta Polska opublikowała przeprosiny, a honorarium za artykuł zostało przekazane na cel dobroczynny (zgodnie ze wskazówką Hanny Harasimowicz-Grodeckiej.Michalik była autorką bloga w serwisie Salon24.pl. Na początku 2007 roku w komentarzach do jej notatek zaczęły pojawiać się oskarżenia o plagiaty. Usuwanie tego typu komentarzy spowodowało, że sprawę opisał w swoim blogu Gniewomir Świechowski, a potem powstał blog kolejny, o nazwie Eliza Watch, w którym internauci wpisywali fragmenty tekstów Elizy Michalik, porównując je z domniemanymi źródłami. 23 lutego 2007 Igor Janke poinformował o zakończeniu współpracy serwisu salon24 z Elizą Michalik .Sam się tam wpisywałem ,ale mnie usuwała.
          • taniarada Re: Eliza Michalik 18.08.15, 20:37
            Po tej kompromitacji Eliza Michalik znalazła schronienie w tv Super Stacja tworze ubecko-komunistycznym i prowadzi tam mi.program Gilotyna razem z pracownikiem Gazety Wyborczej Marcinem Wojciechowskim.
            Zarówno Pani Eliza jak i pan Marcin nie przebierają tam w słowach a i też wykazują cechy charakterystyczne dla osobników z ADHD.
            Oczywiście ich tematem dyżurnym można powiedzieć jest ośmieszenie Pana Prezydenta,wykpienie PiSu, Kościoła, ojca Rydzyka, słuchających Radia Maryja - to są tematy kpin dla Elizy Michalik i jej kumpla współprowadzącego.
            Za to są oni niepokonani póki co w całowaniu stópek Tuskowi i biciu czołem przed Platformą Obywatelską. To z mojego ulubionego portalu.niepoprawni.pl/blog/485/co-soba-reprezentuje-malzonek-elizy-michalik
            • kolter Re: Eliza Michalik 19.08.15, 09:11
              taniarada napisał(a):

> Po tej kompromitacji Eliza Michalik znalazła schronienie w tv Super Stacja twor
              > ze ubecko-komunistycznym i prowadzi tam mi.program Gilotyna razem z pracownikie
              > m Gazety Wyborczej Marcinem Wojciechowskim.

fajny program, fajnie to dziadostwo wam pod pozorem świętości znane ...

> Zarówno Pani Eliza jak i pan Marcin nie przebierają tam w słowach a i też wykazują cechy charakterystyczne dla osobników z ADHD.

no a mi zawsze wydaje się ze to statystyczny katolik ma ADHD
              dlaczego ? ano od dawna Krk tłumaczy swój prymitywny bałwochwalczy kult obrazów tym ze obrazy "pomagają w skupieniu modlitewnym" tak jakby katolik nie umiał niczym człowiek z ADHD na ławie kościelnej w skupieniu 50 minut posiedzieć :))

> Oczywiście ich tematem dyżurnym można powiedzieć jest ośmieszenie Pana Prezydenta

ale ten wasz cały pan prezydent doskonale to robi ,oni to tylko pokazują :))

>,wykpienie PiSu, Kościoła, ojca Rydzyka, słuchających Radia Maryja - to są te
              > maty kpin dla Elizy Michalik i jej kumpla współprowadzącego.

no ale to dobrze ze ktos te patologie obnaża ...

> Za to są oni niepokonani póki co w całowaniu stópek Tuskowi i biciu czołem przed Platformą Obywatelską. To z mojego ulubionego portalu.

jak rozumiem , tylko pleban ma stopy stworzone do tego żebyś je swoim jęzorkiem lizał ??
        • koyod Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 18.08.15, 21:06
          Widzisz pluto, ja w przeciwieństwie do ciebie głosuję zgodnie ze swoimi przekonaniami i się tego nie wstydzę.
          A ty jak ostatni prostak głosujesz na platformę, która w ostatnich ośmiu latach sprzeciwiła się hierachom instytucji z którą tak tu wojujesz, tylko raz - przy okazji ustawy o in vitro.
          I dotrzeć to do twej małej główki jakoś to nie potrafi, że miałeś/masz wybór bo przecież są partie, które w swych statutach zakładają walkę z tą instytucją. Ostatnio optio11 wynalazł właśnie taki twór, który tworzy swe struktury od 2004 r. Jak się tam razem zapiszecie, to zostaniecie przewodniczącym i v-ce na nasze województwo.
          • storima Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 18.08.15, 21:30
            Pluto!
            Mimo tuzina wpisów, ze nie zawsze zgadzamy się ze wszystkim co dany kandydat/partia reprezentuje---glosując na nich, czepia się jak rzep psiego ogona, jątrząc kreuje siebie jako wzór moralny i inne takie!
          • pluto37 Re: Rozdział Państwa od kościoła......... 19.08.15, 09:32

Re: Rozdział Państwa od kościoła......... skasujcie

Odpowiedz

koyod 18.08.15, 21:06

Widzisz pluto, ja w przeciwieństwie do ciebie głosuję zgodnie ze swoimi przekonaniami i się tego nie wstydzę.
            ..........................................................................................................
            koyod!
            Ile razy trza ci tłumaczyc po polsku i wolno, że rozwielitkom podobnym tandetom umysłowym się nie przyglądam.
            Szkoda mi czasu.
            Jak będę chciał zajmować sie umysłowymi niedojdami to poszukam radzia Rydzyka, albo podobnej medialnej schizy.
            Ciebie zaś używam jako tablicy, zeby na jej powierzchni podkreślić pewne negatywne społeczne zjawiska szkodliwe dla społeczeństwa miasta i
            NARODU
            AMEN!
    • taniarada Nie ma dnia 19.08.15, 22:00
      Nie ma dnia, by „Gazeta Wyborcza” nie zarzucała prezydentowi Dudzie, że okłamał Polaków głosząc rzekomo w kampanii, że „Polska jest w ruinie”. Przekaz Dudy był bardziej zniuansowany, ale „Wyborcza” nad niewygodnymi szczegółami umie przemykać po cichu. Bo pełny cytat z kampanijnego wywiadu obecnego prezydenta brzmi:Sytuacja jest dramatyczna. Jest widoczna gorycz, ale i nadzieja. Staram się tę nadzieję przywracać. Jeżeli ktoś uważa politykę jako troskę o dobro wspólne – to Polskę da się naprawić. Jeżeli udało ja się odbudować z ruin po II wojnie światowej to da się i teraz. Trzeba tylko dobrej woli i uczciwej władzy.Dlaczego ludzie nie umieją czytać tylko bełkotać .wpolityce.pl/polityka/262728-nie-ma-dnia-by-gazeta-wyborcza-nie-zarzucala-prezydentowi-dudzie-ze-oklamal-polakow-gloszac-rzekomo-haslo-polska-w-ruinie
      • kolter Re: Nie ma dnia 20.08.15, 08:23
        taniarada napisał(a):

> Nie ma dnia, by „Gazeta Wyborcza” nie zarzucała prezydentowi Dudzie, że okłamał Polaków głosząc rzekomo w kampanii, że „Polska jest w ruinie”. Przekaz Dudy był bardziej zniuansowany, ale „Wyborcza” nad niewygodnymi szczegółami umie przemykać po cichu. Bo pełny cytat z kampanijnego wywiadu obecnego prezydenta brzmi:Sytuacja jest dramatyczna. Jest widoczna gorycz, ale i nadzieja. Staram się tę nadzieję przywracać. Jeżeli ktoś uważa politykę jako troskę o dobro wspólne – to Polskę da się naprawić. Jeżeli udało ja się odbudować z ruin po II wojnie światowej to da się i teraz. Trzeba tylko dobrej woli i uczciwej władzy.Dlaczego ludzie nie umieją czytać tylko bełkotać .

jak rozumiem to dawanie nadziei przez duce pinokia zakończy sie po 25 października , kiedy to okaże sie ze w kasie państwa nie ma 50 miliardów złotych rocznie na obietnice dla ciemnego ludu .. złożone przez duce pinokia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka