Dodaj do ulubionych

Żużel. Złomrex Włókniarz - Apator Toruń 53:37

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 23:20
Kij w oko klubowym działaczom!!! To Wasza chora polityka doprowadziła do
tego, że na stadionie zasiadło dziś mniej niż na wczorajszym meczu IV-
ligowego Rakowa. Gdyby od tego odjąć trochę ludzi (wiem, że byli tacy),
którzy przyszli zobaczyć podpisywanie kontraktu pewnego zawodnika na 2005 to
byłoby tego jeszcze mniej. Ostatecznie M.Ciura jednak nie podpisał i atrakcji
nie było...
Obserwuj wątek
    • Gość: idol CKM ZŁOMREX DO REDAKCJI GW!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 23:34
      jesli wolno mi zauwazyc to cytuje:"złomreks", nie pisze sie tak tylko przez X
      czyli złomrex.mysle ze sponsor niejest zadowolony z tego bledu.pozdrawiam i
      mysle ze poprawicie to!!!!
      • Gość: gosc Re: DO REDAKCJI GW!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 00:13
        Chyba jednak nie masz racji. W języku polskim należy pisać po polsku, a już
        dawno wszystkie "x" zostały zastąpione przez "ks". Szczególnie jeśli chodzi o
        wyrazy odmieniane, czyli np. złomreksu. Prawdopodobnie używanie i "x" i "ks"
        jest dozwolona i poprawna, ale może ktoś się na tym zna?
      • redakcja_czestochowa Re: OD REDAKCJI GW 27.09.04, 11:25
        Gość portalu: idol CKM ZŁOMREX napisał(a):

> jesli wolno mi zauwazyc to cytuje:"złomreks", nie pisze sie tak tylko przez X

Oczywiście, że Złomrex pisze się przez X i tak piszemy. Ale tylko w mianowniku,
        bo odmieniając ten wyraz przez przypadki, zgodnie z regułami języka polskiego,
        należy spolszczyć także pisownię, czyli: Złomreksu, Złomreksowi, Złomreksem,
        Złomreksie. Takie zasady obowiązują teraz przy odmianie wszystkich słów obcego
        pochodzenia zakończonych na X, także np. Semex, Domex... Pozdrawiamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka