Dodaj do ulubionych

Teatr ma nowe logo

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 13:35
Nic nadzwyczajnego, nie podoba mi się.
Obserwuj wątek
    • Gość: kRoLsOn Teatr ma nowe logo IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 11.10.04, 13:36
      Gratulacje!!
      Byle tak dalej;)
    • Gość: kRoLsOn Re: Teatr ma nowe logo IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 11.10.04, 13:38
      Gratulacje, byle tak dalej;)
      • storima Re: Teatr ma nowe logo 11.10.04, 14:28
        z pelnia szacunku dla Artystki, ale:
        "AM" powtarza tylko "Adama Mickiewicza", po przez jego inicjaly, nie wnoszac
        zadnego charakterystycznego elementu, "punch line", klucza, ktory ujalby
        graficznym znakiem specyfike sceny, dramatu, teatru.
        gdyby nie wyjasnienie Artystki, ze purpura, to dla niej symbol teatralnej
        kurtyny, watpie, aby ktokolwiek ta intencje zalapal.

P.S. czasem dobrze i siegnac do archiwalnych zrodel, aby przynajmniej sie
        zapoznac, czym teatr Mickiewicza byl dla Starej Czestochowy.
        • Gość: xx Re: Teatr ma nowe logo IP: *.icis.pcz.pl 11.10.04, 15:12
          Dla mnie logo jest OK, mowiac lakonicznie.

Logo jest tylko logiem, znakiem rozpoznawczym, a nie monografia historyczna czy
          artystyczna.

Pozdrawiam,
    • Gość: xx Re: Teatr ma nowe logo IP: *.icis.pcz.pl 11.10.04, 14:18
      To zawsze kwestia gustu - logo z natury musi byc lakoniczne.
    • storima uzupelnienie mojego "P.S." 11.10.04, 14:44
      patrzac na to logo odnosi sie wrazenie, ze teatr Mickiewicza,
      powstal dopiero co wczoraj.
    • storima lakonicznie 11.10.04, 15:06
      logo akcentuje raczej Adama Mickiewicza, niz Teatr im. A. Mickiewicza w
      Czestochowie.
      • babeczkaa Re: lakonicznie 11.10.04, 15:53
        a ja mam pewne uwagi co do formalnej części tego konkursu, napisano że był rozpisany konkurs. Jeśli jest konkurs to i chyba nagroda, co? To kto mi powie co dostała "artystka" za to swoje jak powiedział XX lakoniczne logo? I gdzie był rozpisany ten konkurs?
        A co do logog to średnich lotów. pozdrawiam
        B.
    • kasiajp Re: Teatr ma nowe logo 11.10.04, 22:59
      Genialne rozwiązanie graficzne. Widać niesamowity potencjał artystyczny. Wbrew
      pozorom można się wykazać w tak syntetycznej formie. Gratulacje dla autorki i
      dla szanownej komisji za wyczucie smaku.
      • Gość: Filip Re: Teatr ma nowe logo IP: 69.156.224.* 12.10.04, 06:00
        Genialne rozwiązanie graficzne. Widać niesamowity potencjał artystyczny. Wbrew
        pozorom można się wykazać w tak syntetycznej formie. Gratulacje dla autorki i
        dla szanownej komisji za wyczucie smaku.
        _______________________________________________________________________________

Niestety - powyzsza tresc to najbardziej bzdurowaty tekst jaki dotad pojawil
        sie w tym temacie. Oto wlasnie wspanialy przyklad na pustoslowie.

"Genialne rozwiązanie graficzne " - dlaczego ?

"Widać niesamowity potencjał artystyczny" - ale tak dokladnie wskaz w jakiej
        czesci loga on sie objawil ?

"Wbrew pozorom można się wykazać w tak syntetycznej formie". - Jezus, Maryja -
        gdziez ta synteza ?...i o jakie pozory tu chodzi. Czyzby Czestochowscy artysci
        pozorowali nieumiejetnosc czy niemozliwosc wykonania takiego lOGO ?

Gratulacje dla autorki - jakiej autorki,? ....przeciez to tylko program
        komputerowy kroju literniczego.

"...i dla szanownej komisji za wyczucie smaku..." - jakiej komisji, przeciez tu
        zadnej komisji nie bylo, a tymbardziej - "o dobrym smaku "...przeciez ten znak
        jest niestrawny !

I juz tak na marginesie; Storina ma calkowita racje. Ten zank jest pomylka i
        mozna odnosic go tylko do samego Adasia M, ale niestety zamiast
        przyslowiowego "Burgunda" pod inicjalami AM powinien pojawic sie conajmniej
        drobnym tekstem " t e a t r " wowczas wiedzieli bysmy o co chodzi.

Jednak osobiscie uwazam ze ten znak jest super ale do teatrzyku studenckiego,
        teatru malych form.
        Jakos mi on nie pasuje jako etykieta powaznego teatru.
        Prosze siegnac do starodrukow. Tam jest taka kopalnia dobrego kunsztu
        literniczego i tam nalezy szukac inspiracji do Adama Mickiewicza naszego
        najwiekszego wieszcza. Siegnijcie po druk tej pierwszej Lwowskiej drukarni
        gdzie drukowano pierwsze wydanie "Pana Tadeusza".

"Panie nie widze od lat pozwol mi przejzec choc na chwile"
        ...i takze te slowa z nie mniejszym powodzeniem moglu by rowniez zawisnac nad
        wejsciem do Teatru im. Adama Mickiewicza w Czestochowie, bo czyz nie jest
        zadaniem wszelkiej sztuki literacko-wizualnej otwieranie ludziom oczu na
        czlowieka i formy jego ziemskiego bytu ?
        • storima Do Filipa 12.10.04, 06:33
          Drogi Filipie, gdybys mogl trzymac ten styl wypowiedzi (zupelnie nie mam na
          wzgledzie czy sie zgadzasz ze mna badz nie) chodzi mi tylko o Twoj mily,
          konkretny, ale w koncu jednak szalenczy odjazd (wciaz mily) od tezy, ktora
          argumentujesz 'pro'. czyli jednak posiadasz to wyczucie pisania tak, aby ktos
          nie poczul sie obrazony, frywolnoscia Twego pisania fantazji, ktora jednak nie
          powinna ranic, lecz argumentowac.
          Pozdrawiam Was Wszystkich Serdecznie
          • babeczkaa Re: Do Filipa 12.10.04, 08:51

pozwolicie, że ja jeszcze raz się wypowiem. Wczoraj długo się przyglądałam temu logo. Co zauważyłam? Otóż nowe logo teatru nadaje sie na logo "osiedlowego teatru na trzepaku" bo co oznaczają i z czym moga się kojarzyć literki "am" ? mi sie kojarzą z przysmakiem ryżowo-śmietankowym w moim spożywczym na osiedlu a nie z teatrem, żenua!!!!!
            • Gość: xx Re: Do Filipa IP: *.icis.pcz.pl 12.10.04, 12:40
              Jakos nie moge sie zgodzic z Twoja opinia.

Mi sie to logo spodobalo - nie jestem plastykiem i nie moge tego uzasadnic, ale
              kieruje sie w takich sytuacjach swoim wyczuciem - podoba sie albo nie.

W tym przypadku jestem na TAK.

Pozdrawiam,
              • storima Re: Do Filipa 12.10.04, 15:57
                Bardzo Serdecznie Pozdrawiam Artystke, zyczac powodzenia w jej pracy!

_______

w tym logo, brakuje dla mnie teatru. Rownie dobrze mogloby to byc logo dla
                jakiejkolwiek innej firmy, ktora posiada inicjaly "AM",(wyjac tylko slowa teatr,
                i A. Mickiewicza i zastapic nazwa innej firmy) np.: najprostszy przyklad, dla
                przejzystosci,

American Markets,

jeszcze w dodatku siec tych sklepow otwarta jest w tylko w godzinach od po
                polnocy do 12 w poludnie, czyli angielsko-jezyczny:

A.M.

-
                • storima czym jest logo ? "encore" 12.10.04, 16:17
                  images.google.com/images?q=pasta+logo&hl=en
                  makaronowe loga "pasta logo"
                  • babeczkaa storima 12.10.04, 18:27
                    bardzo dobry komentarz,pozdrawiam,
                    B.
                    • Gość: xx Re: storima IP: *.icis.pcz.pl 12.10.04, 19:02
                      Nie ma takiej rzeczy ktorej nie moznaby skrytykowac.

Tyle gustow ile ludzi. :))
                      • Gość: Filip Re: storima IP: 69.156.224.* 12.10.04, 21:00
                        "Nie ma takiej rzeczy ktorej nie moznaby skrytykowac."

Do jasnej Anielki, czy ty XX wiesz co to jest WIEDZA ?

Czy uwazasz, ze ty tez moglbys zostac dyrektorem tego teatru ?
                      • storima Re: storima 13.10.04, 00:49
                        "o upodobania i kolory nie nalezy sie spierac" jak mowi lacinskie przyslowie
                        ja nie pisalem o "gustach", Drogi Xx
                        ja pisalem o funkcjonalnym aspekcie emblematu
                        bo tak definiowane jest logo
                        i podalem konkretna dokumentacje
                        nie zamykajc sie w lakonicznych lecz nie przekonywujacyh wyjasnieniach "podoba
                        mi sie" badz "nie podoba mi sie", stad Starozytni ukuli to pwyzsze przyslowie
                        Pozdrawiam,
                        a Babeczce, dziekuje za uznanie mojego wkladu pracy.
                        • Gość: xx Re: storima IP: *.icis.pcz.pl 13.10.04, 01:05
                          A ja mysle tak: w logo najwazniejsze jest zeby sie podobalo i zeby bylo
                          niepodobne do innych - musi sie odrozniac.

Sprawdzaja sie np. czysto literowe motywy - bez zadnego filozofowania.

• storima Re: storima 13.10.04, 01:26

"logo
                            / logo /
                            Graficzne przedstawienie znaku firmowego marki, marki produktu, itp. składające
                            się na całość identyfikacji wizualnej przedsiębiorstwa.

Logo powinno przywoływać korzystne skojarzenia oraz w miarę możliwości łączyć
                            się z rodzajem działalności firmy."
                            www.ws-webstyle.com/cms.php/pl/netopedia/emarketing/logo
                            i mam wrazenie ze nie zrozumiales moich wpisow.

w ostatnim wpisie podaje definicje "gustow" jako indywidualnych upodoban
                            odpowiadajac na twoja parafraze tego cytatu---bo w ten sposob sprowadzasz
                            dyskusje na temat powszechnej funkcjonalnosci do indywidualnych odczuc.
                            wiec nie filozofuje w tym przypadku, bo nie jest to konieczne, jedynie precyzuje
                            wprowadzone przez Ciebie blednie w kontekscie "emblematu" pojecie "gustu".

opusciles rowniez konkretna dokumentacje, ktora umiescilem powyzej
                            jak rowwniez moj wymyslony przyklad ktory jest kwintesencja funkcjonalnosci
                            tego rodzaju gatunku grafiki, jakim jest logo.

• storima Re: storima 13.10.04, 01:33
                            Gość portalu: xx napisał(a):

> A ja mysle tak: w logo najwazniejsze jest zeby sie podobalo i zeby bylo
                            > niepodobne do innych - musi sie odrozniac.
                            >

wlasnie ^powyzej moj wymyslony przyklad ukazuje, ze logo to moze pasowac, chocby
                            do American Markets, i dopiero wowczas bedzie sie wyrozniac, bo po inicjaly
                            firmy twarza graficzny akronim, ktory dzialnosc jej dzialalnosc w sposb
                            szczegolny i nie typowy dla innych...

a te inicjaly w tym logo to po prostu wala po oczach, lecz nic konkretnie o
                            firmie nie mowia. nie ma w tym zadnej oryginalnosci, i to nie sprawa gustu, lecz
                            doswiadczenia.

(przejzyj dokumentacje)

• storima Re: storima 13.10.04, 01:35
                            Gość portalu: xx napisał(a):

> A ja mysle tak: w logo najwazniejsze jest zeby sie podobalo i zeby bylo
                            > niepodobne do innych - musi sie odrozniac.
                            >

wlasnie ^powyzej moj wymyslony przyklad ukazuje, ze logo to moze pasowac, chocby
                            do American Markets, i dopiero wowczas bedzie sie wyrozniac, bo po inicjaly
                            firmy twarza graficzny akronim, ktory dzialnosc jej dzialalnosc w sposb
                            szczegolny i nie typowy dla innych...

a te inicjaly w tym logo to po prostu wala po oczach, lecz nic konkretnie o
                            firmie nie mowia. nie ma w tym zadnej oryginalnosci, i to nie sprawa gustu, lecz
                            doswiadczenia.

(przejrzyj dokumentacje)

• Gość: Filip Re: " To be or, not to be" IP: 69.156.224.* 13.10.04, 06:22
                              Alez ludzie o czym my tu mowimy ?
                              Oczywiscie ze definicje tego rodzaju logo mozna stosowac do "jakiej tam"
                              pierwszej lepszej firmy wytwarzajacej, swiadczacej uslugi zupelnie przecietne.
                              My tu rozmawiamu o "parnasie" kultury miasta Czestochowy. To nie jest huta im.
                              Bieruta tylko Koloseum, gdzie mieszkancy miasta przychodza by cos przezyc.
                              Przychodza spragnieni - sluchac i ogladac piekna jak i czym ono sie wyraza.
                              Jak wyglada ten kanon piekna ludzkiego " To be or, not to be"- that is the
                              question ?....czy tak samo jak owe LOGO.
    • Gość: przem Re: Teatr ma nowe logo IP: *.visp.energis.pl 23.10.04, 01:49
      Dla mnie to logo jest zbyt nowoczesne jak na tradycję naszego teatru i
      architekturę budynku. Popieram zdanie z forum, że może być logiem jakiejkolwiek
      innej marki bo w żaden sposób nie kojarzy mi się z teatrem, siedzę w tej branży
      już 12 lat i nie jedno logo już widziałem.
      Inną sprawą jest kwestia konkursu, który chyba był tylko dla wybranych.
      Niestety wybór nie padł na profesjonalistów, chętnie również poznałbym skład
      owej komisji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka