Dodaj do ulubionych

Dawne kina powróccie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.04, 03:37
niby teraz jest lepiej niz kiedyś ale kiedy rozłożyłem mape z 1981 roku to
sie zasmuciłem bo istniało wowczas o wiele wiecej kin kiz
teraz:hutnik,relaks,bałtyk,włokniarz,stradom, wolnosc z tych kin tylko
wolnosc istnieje a szkoda pewnie bedziemy mieli multipleks ale ja bardzo
lubie okf i gdyby było wiecej mniejszych kin tobym chetnie korzystał
natomiast znienawidziłem sklepy leader price i nie kupuje tam niczego ani tam
nie chodze kina relaks mi szkoda i scena była fajna jakis teatr tam mogłby
działac były tam przedstawienia i inne imprezy ech kino sie nas nie trzyma
Obserwuj wątek
    • Gość: jot Re: Dawne kina powróccie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.04, 09:33
      A jeszcze trochę wcześniej było kino "Tęcza" w I Alei.
      I komu to przeszkadzało.
      • Gość: Wlodek Re: Dawne kina powróccie IP: *.vc.shawcable.net 12.11.04, 19:43
        Odpowiadasz na :
        Gość portalu: jot napisał(a):

> A jeszcze trochę wcześniej było kino "Tęcza" w I Alei.
        > I komu to przeszkadzało.

Ale zamknieto je bo sie walilo i nie troche wczesniej ale chyba w koncu lat 60 -
        ych. Przez jakis czas mieli tam wyklady studenci z polibudy, bo storpy podparto
        slupami od srodka.
        Reszta to byly kina zakladowe z wyjatkiem Baltyku, ktory tez po latach
        eksploatacji nadawal sie do kapitalnego remontu.
        Nie byly to w koncowce swojego zywota wizytowki miasta.
        Oj! Nie!
        A relaX? Po ponad 20 tu latach budowy owego obiektu tez nie byl
        najwygodniejszym miejscem do ogladania filmow.
        Trzeba przyznac, ze Czestochowa jakos nie ma szczescia do kin.
        Jedyne plusy w tej dziedzinie to wedrujacy po miescie DKF.
        Projekcje DKF -u odbywaly sie chyba we wszystkich mozliwych miejscach.
    • Gość: stama Re: Dawne kina powróccie IP: *.pl / 80.48.252.* 11.11.04, 14:51
      Modlmy się żeby został chociaż OKF. W innych miastach gdzie są multipleksy,
      takie małe kina padają. Szkoda wielka...
      • Gość: norbert Re: Dawne kina powróccie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.04, 16:33
        ja bym chciał zeby byl nie tylko okf ale nie obraziłbym sie gdyby powrociły te
        kina co były
        • Gość: XKX Re: Dawne kina powróccie IP: *.org / *.org 12.11.04, 17:05
          Niestety to nierealne, z prostej przyczyny RELAX to w tej chwili sklep i nic
          nie wskazuje na to aby miało byc inaczej, Bałtyk - lokal nie istnieje, Hutnik w
          zasadzie istniej z tym ze to w tej chwili własności miast i do czego zostnie
          wykożystania sala widowiskowo - kinowa to sprwa miasta, Stradom z kina stał sie
          quasi budynkiem uczelnianym itd itp.
          • Gość: norebrt Re: Dawne kina powróccie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.04, 18:10
            dla chcacego nic trudnego troche dobrej woli spiecia sie i mogłoby sie
            odtworzyc wiele kin moze nie w tych samych miejscach ale dzielnicach i ze stara
            nazwa a czy ktos wie jak wygladał włokniarz
            • Gość: ona Re: Dawne kina powróccie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 20:26
              Już w grudniu bedziemy mięli nowe, piękne kino. Ale kto będzie do niego
              chodził? Pewnie będzie najdroższym w Polsce. No, chyba,że jeszcze coś wydarzy
              do otwarcia i wcale go dalej nie bedzie.
              • Gość: xx Re: Dawne kina powróccie IP: *.icis.pcz.pl 12.11.04, 21:04
                Multikino bedzie - tego mozemy byc pewni :)) - i raczej nie bedzie najdrozszym
                w Polsce - generalnie ceny w Czestochowie sa w wyrazeniu nominalnym nizsze niz
                w najwiekszych miastach, wiec pewnie i z kinem tak bedzie.

• Gość: Wlodek Re: Dawne kina powróccie IP: *.vc.shawcable.net 13.11.04, 03:08
                  Skoro my juz przy multikinach -smy, to mialbym jedna sugestie, ktora moglaby
                  odroznic owo kino od wielu podobnych, a mianowicie powinno byc wydzielone jedno
                  kino/sala na produkcje niekomercyjna czyli artystyczne kino dla wezszego grona
                  odbiorcow.
                  Na filmy z festiwalowych konkursow i przeglady tematyczne , czy "okazy" kina z
                  wyzszych polek niz popularna produkcja hollywodzka, czy podobna.
                  Oczywiscie wiem, ze to trudne, albo niemozliwe do realizacji, bo grzebanie
                  przez panstwo w prywatnym interesie kinowym, to grzech, ale w tym przypadku ow
                  grzech daloby sie jakos zneutralizowac jakas dotacja z worka kulturalnego z
                  budzetu, albo jakiejs fundacji.
                  Cos z tradycji dawnych DKF-ow powinno zostac.
                  Chyba ze te role przejmie OKF...
                  • Gość: xx Re: Dawne kina powróccie IP: *.icis.pcz.pl 13.11.04, 21:18
                    W Czestochowie mamy OKF ze znakomitym repertuarem. OKF nie musi wiec przejmowac
                    zadnej roli bo ja caly czas pelni.

Pozdrawiam,
                    • Gość: Wlodek Re: Dawne kina powróccie IP: *.vc.shawcable.net 13.11.04, 22:19
                      Gość portalu: xx napisał(a):

> W Czestochowie mamy OKF ze znakomitym repertuarem. OKF nie musi wiec
                      przejmowac zadnej roli bo ja caly czas pelni.
                      >
                      > Pozdrawiam,

I bardzo dobrze.... Moze przy okazji skorzystam.
                      Najlepszego
                      WLodek
                      ps... projekcje sa z wczesniejsza prelekcja?
              • Gość: luk Re: Dawne kina powróccie IP: 212.130.22.* 13.11.04, 19:13
                a dla czego ma byc najdrozsze w Polsce. po to sie buduje kina aby zarabiac na
                chodzacych do nich ludziach, wiec bede cany takie jak w innych miastach, no
                chyba ze ostatnio Cz-wa znacznie odskoczyla od reszty kraju i bogatym
                czestochowianom nie bedzie przeszkadzalo aby zaplacic pare groszy wiecej niz te
                biedaki np. z Krakowa
            • Gość: XKX Re: Dawne kina powróccie IP: *.org / *.org 13.11.04, 00:17
              Wiesz kino to biznas a biznes musi byc dochodowy. Jak kino nie przynosi dochodu
              to i nikt go nie bedzie utrzymywał. Relax padł bo nie było chetnych aby tam
              chodzic. Bałtyk padł z przyczyny prozaicznej jkim był katastrofalny stan
              budynku. STRADOM i HUTNIK pogrzebał rok 89 i wescie kapitalizmu co przełozyło
              sie na kipska sytuacje zakładów Stradom i Hutuy bedacych włascicielami budynków
              i znajdujacych sie tam sal. Tak czy owak nie wierze w kolejne kina w naszym
              miescie bo - bo [o pierwsze jkby mialy powstac to by powstły przez te 3 lata
              nieobecnosci kina Wolnosc - widac sie nie opłaca. Bo jak pisałem wczesniej kino
              to taki sama firma jak kazda inna i nikt nie bedzie dla idei utrzymywał czegos
              co nie przynosiło by zysku.
              • Gość: gosc Re: Dawne kina powróccie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 00:32
                nie musisz wierzyć: możesz zobaczyć - osiem sal w jednym super kinie. I to
                teraz. Juz są. za miesiac otwarcie
                • mmaly Re: Dawne kina powróccie 13.11.04, 21:22
                  Myślę, że OKF nie padnie, bo to jest kino KULTOWE, kino z wizją.
                  W DKFie jest beznadziejny ekran, ale to też nie padnie. Tym bardziej.
                  To są elitarne kluby ludzi, którzy przychodzą na film, mimo że widzieli go juz dziesiątki razy, mają go na wideo albo w divixie, ale przychodzą.
                  I Ci ludzie nie lubią kina popcornowego i nawet jeśli pójdą do multikina na premierę, to potem na ten sam film po latach trafią niejednokrotnie do OKFu. Taką mam nadzieję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka