Gość: Darek Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 13:46 Częstochowa ma tego pecha, że jej region jest bardzo mały. Trzon stanowią dwa powiaty- częstochowski i kłobucki (ledwo 550 tys. mieszk.) jako ta część dawnej Ziemii Krakowskiej, która została od niej oderwana przez II zabór i wcielona do Prus. Później ten podział został utrwalony przez przerzucanie częstochowskiego a to do kaliskiego, a to do piotrkowskiego czy kieleckiego (Kielce jako dawna Sandomierszczyzna jest nam obca). Dziś Częstochowianie nie czują się ani Małopolanami ani Ślązakami. Mamy swoją odrębność jednak brak bogatej tradycji jak choćby śląska skazuje nas na niebyt. Możemy starać się jedynie o sympatię sąsiednich miniregionów jak zawierciański, wieluński i radomszczański, szukać wspólnych interesów na płaszczyźnie gospodarczej (turystyka i rolnictwo). Dlatego potrzeba nam silnych działaczy samorządowych, którzy będą zdecydowanie prowadzić politykę regionalną, a to moim zdaniem jest praca na co najmniej kilka najbliższych lat... Małopolanin - skąd jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.imi.pcz.czest.pl 27.09.02, 22:43 Zgadzam sie ze slowami o potrzebie polityki regionalnej. Tym potrzebom naprzeciw wychodzi polityka nowych wladz Politechniki Czestochowskiej. Prowadzone sa oddzialy w sprawie utworzenia oddzialow zamiejscowych (w tym studiow dziennych) Uczelni w Myszkowie, Klobucku, pewnie Lublincu. Mimo wszystko wydaje mi sie, ze to cenny krok. Jest tez rozpatrywana idea rozszerzenia Czestochowskiej Akademickiej Sieci Komputerowej CzestMAN, ktora juz dysponuje naprawde nowoczesnym dostepem do sieci swiatowej, a wkrotce bedzie dysponowac dostepem do Internetu na poziomie najlepszych osrodkow uniwersyteckich w Europie, na te miasta. Pozdrawiam, Gość portalu: Darek napisał(a): > Częstochowa ma tego pecha, że jej region jest bardzo mały. Trzon stanowią dwa > powiaty- częstochowski i kłobucki (ledwo 550 tys. mieszk.) jako ta część dawnej > > Ziemii Krakowskiej, która została od niej oderwana przez II zabór i wcielona do > > Prus. Później ten podział został utrwalony przez przerzucanie częstochowskiego > a to do kaliskiego, a to do piotrkowskiego czy kieleckiego (Kielce jako dawna > Sandomierszczyzna jest nam obca). Dziś Częstochowianie nie czują się ani > Małopolanami ani Ślązakami. Mamy swoją odrębność jednak brak bogatej tradycji > jak choćby śląska skazuje nas na niebyt. Możemy starać się jedynie o sympatię > sąsiednich miniregionów jak zawierciański, wieluński i radomszczański, szukać > wspólnych interesów na płaszczyźnie gospodarczej (turystyka i rolnictwo). > Dlatego potrzeba nam silnych działaczy samorządowych, którzy będą zdecydowanie > prowadzić politykę regionalną, a to moim zdaniem jest praca na co najmniej > kilka najbliższych lat... > > Małopolanin - skąd jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.09.02, 00:19 Gość portalu: xx napisał(a): > Zgadzam sie ze slowami o potrzebie polityki regionalnej. > > Tym potrzebom naprzeciw wychodzi polityka nowych wladz Politechniki > Czestochowskiej. > > Prowadzone sa oddzialy w sprawie utworzenia oddzialow zamiejscowych (w tym > studiow dziennych) Uczelni w Myszkowie, Klobucku, pewnie Lublincu. > > Mimo wszystko wydaje mi sie, ze to cenny krok. > > Jest tez rozpatrywana idea rozszerzenia Czestochowskiej Akademickiej Sieci > Komputerowej CzestMAN, ktora juz dysponuje naprawde nowoczesnym dostepem do > sieci swiatowej, a wkrotce bedzie dysponowac dostepem do Internetu na poziomie > najlepszych osrodkow uniwersyteckich w Europie, na te miasta. > > Pozdrawiam, > > > > > > > > Taki posunięcia Polibudy (oddziały w Myszkowie, Lublińcu czy Kłobucku) sprzyjają integrowaniu okolicznych miast z Częstochową. To może okazać się bardzo ważne przy ewentualnym tworzeniu woj.częstochowskiego.Takie inicjatywy są potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 13:12 OK ale po co w Lublińcu? To przecież nie nasze i narzucanie się tam z naszymi ambicjami jest pozbawione sensu! Myszków, Kłobuck -tak. Przypominam że nasza polibuda jest już od dawna w Radomsku. A Wylęgarnia Starych Panien (czy jak kto woli Wspomaganie Seksualne Politechniki) ma placówkę w Wieluniu. To są słuszne kierunki. Powinniśmy jeszcze zawalczyć o Zawiercie! Odpowiedz Link Zgłoś
kobyla Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! 28.09.02, 14:23 Tak sobie pomyślałem. W wyborczej częstochowskiej jest paru kumatych gości. Moę by któryś zrobił ostry wywiad z Buzkiem na temat. - Czy jest sens utrzymywać 16 niby to regionów? - Czy skoro taki Gorzów 130 tys. kjes siedzibą wojewody to Czestochowa nie może? - Zapytać go jak się czuje jako jeden z twórców takiej głupiej mapy? Co praewda on chciał 12 ale nie wyszło mu. Przestańmy wreszcie traktować tę spisaną na kolanie polityków koncepcje 16 regionów jako coś trwałego. A niby dlaczego? Co to świętość. Szkoda że lokalne media nie angażują się w przewrócenie tej mapy. Albo duże regiony albo Cześtochowskie wraca. A tu cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herr Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 20:19 Nie widzę możliwości aby nasz region górnośląski został okrojony z Częstochowy czy też z jakiegoś Sosnowca. Górny śląsk musi mieć Jakieś Zaplecze . Obcięcie G.Śląska spowoduje brak środków na utrzymanie jego przemysłowego charakteru wymagającego dużych napływu środków . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herr Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 20:19 Nie widzę możliwości aby nasz region górnośląski został okrojony z Częstochowy czy też z jakiegoś Sosnowca. Górny śląsk musi mieć Jakieś Zaplecze . Obcięcie G.Śląska spowoduje brak środków na utrzymanie jego przemysłowego charakteru wymagającego dużych napływu środków . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.09.02, 20:46 • Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! adres: <<<<*.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl >>>> Gość: herr 28-09-2002 20:19 odpowiedz na list odpowiedz cytując Nie widzę możliwości aby nasz region górnośląski został okrojony z Częstochowy czy też z jakiegoś Sosnowca. Górny śląsk musi mieć Jakieś Zaplecze . Obcięcie G.Śląska spowoduje brak środków na utrzymanie jego przemysłowego charakteru wymagającego dużych napływu środków . pana herr'a proponuję totalnie ignorować. nie dysponuje on zbyt wysokim ilorazem inteligencji(jak ktoś nie wierzy to niech zajży na temat <<częstochowskie-nie>>). reprezentuje on zdecydowaną mniejszość mieszkańców śląska. jest przykładem typowego kilofa górniczego. górnicy używają go na przodku do wydobywania węgla(choć pewnie się nie sprawdza bo jest tępy). a jeśli się mylę i w katowicach jest więcej takich ludzi jak on to tymbardziej powinniśmy starać się o oderwanie od woj. pseudośląskiego. szkoda tylko że mój post odbiega od tematu - ale nie mogłem się powstrzymać. a CZĘSTOCHOWSKIE i tak powstanie ! ! ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
kobyla Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! 29.09.02, 11:08 Prędzej czy później powstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.09.02, 17:08 Jestem ciekaw, jak na ewentualne utworzenie woj. częstochowskiego zapatrują się kandydaci na prezydenta miasta Częstochowy. Jeśli ktoś jet zorientowany to niech napisze coś na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herr Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 21:06 zapatrują się ale na kasę miejską Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd TYLKO SLASKIE 30.09.02, 23:52 Gość portalu: Częstoch napisał(a): > Czy nie można byłoby przywrócić województwo częstochowskie w następującym > kształcie : Cz-wa i powiaty częstochowski , kłobucki , > myszkowski ,lubliniecki , zawierciański , pajęczański , radomszczański + gminy > Praszka i Rudniki . Ogólem 73 gminy , 7373 km kw. , 965 tys. mieszkańców . W przeciwnym razie Częstochowa zamieni się w zadupie. Odpowiedz Link Zgłoś
kobyla Re: TYLKO SLASKIE 01.10.02, 10:29 Myślę, że kandydaci na prezydenta powinni się w tej kwestii wypowiedzieć. Myślę że dziennikarze ich do tego zmuszą. Ale tak naprawdę najważniejsza sprawa to powstanie ponadpartyjnego forum do walki o województwo. Piszę świadomie „ponadpartyjnego” a nie „bezpartyjnego” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: TYLKO SLASKIE IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 16:53 kobyla napisał: > Myślę, że kandydaci na prezydenta powinni się w tej kwestii wypowiedzieć... Powinni się wypowiedzieć, tylko żeby o swoich wypowiedziach nie zapomnieli jak dostaną po wyborach ciepłe(i dobrze płatne) posadki w Urzędzie Miasta. Pozatym trzeba by ich o to zapytać(GAZETO !!!), bo jak znam życie to o tak trudnym problemie jak zmiana mapy administracyjnej RP samoistnie się nie wypowiedzą. Dobrze by było żeby po wyborach ktoś zaczoł mówić o tej sprawie nie tylko na Forum ale także np. u wojewody lub gdzieś wyżej. Bo problem utworzenia województwa CZĘSTOCHOWSKIEGO istnieje!!! pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kobyla Re: Tylko Czestochowa 03.10.02, 16:36 Tak problem będzie istniał dopokąd będzie istniała chora mapa 16 regionów. I to właśnie takie miasta jak Cześtochowa powinny być zainteresowane żeby wywalczyć własne województwo albo tę mapę rozwalić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Tylko Czestochowa IP: *.bloklan.org.pl / 10.0.1.* 03.10.02, 18:37 Zgadzam się w 100% jest tylko jeden problem o zmiane mapy nie można walczyć samemu może należałoby poszukać bratnich dusz w miastach które są w podobnej sytuacji były stolicami województwa i w pewien sposób jakiegoś regionu a zostały po najnowszej paranoidalnej zmianie podziału administracyjnego Polski zdegradowane do roli malutkiego powiatu - może wspólnymi siłami spowodujemy zmiane bo w sytuacji jesli rzeczywiście bedzie 16 czy mniej województw to faktycznie nie mamy szansy uwolnic się zpod kurateli śląska. A obawiam się iż głos nawet donośny samych tylko decydentów z naszego regionu może nie zostać zauważony a jesli nawet to nie rozważony a jesli takich głosów bedziedużo to kto wie może uda się coś uzyskać zawsze to jak wiadomo w ilości siła a sądze że ze znalezieniem partnerów do ewentualnej rewolucji w podziale administracyjnym nie powinno braknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahagi Re: Tylko Czestochowa IP: 2.3.STABLE* / 126.87.180.* 04.10.02, 12:19 kobyla napisał: > Tak problem będzie istniał dopokąd będzie istniała chora mapa 16 regionów. I to > > właśnie takie miasta jak Cześtochowa powinny być zainteresowane żeby wywalczyć > własne województwo albo tę mapę rozwalić Fajna alternatywa: albo dajecie nam wojewóztwo, albo zabierzcie je innym.... trochę to chyba przypomina 'psa ogrodnika', no nie ? Czy to jest ogólny trend, czy raczej ewenement w częstochwoskim myśleniu ? Odpowiedz Link Zgłoś
kobyla Re: Tylko Czestochowa 04.10.02, 14:59 Albo 8-12 regionów albo 17-18 z Częstochową. Gdzie tu chore myślenie. Chora jest koncepcja 16 nitoregionów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahagi Re: Tylko Czestochowa IP: 2.3.STABLE* / 126.87.180.* 04.10.02, 15:14 kobyla napisał: > Albo 8-12 regionów albo 17-18 z Częstochową. Gdzie tu chore myślenie. Chora > jest koncepcja 16 nitoregionów. Nito - ? Ja nie narzekam. Jak będzie 17 to już nie będą 'nito' ..?? Czy raczej będą nito z Częstochową ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Tylko Czestochowa IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.02, 15:31 Podpisuję się pod propozycją Kobyły utworzenia partii Po Pierwsze Częstochowa. Z uwagi na zbieżne interesy proponuję koalicję z Ruchem Autonomii Śląska - w sejmiku śląskim mielibyśmy duży udział. Poza tym wsród oczywistych postulatów prowojewódzkich proponuję uwzględnić: -jednomandatowe okręgi wyborcze -maksymalną decentralizację państwa następne postulaty wkrótce Yahagi słusznie ma żal - Kielce jako południowa Kongresówka nie pasują już do Galicji. Kraków jeśli ma imperialne zapędy to niech łyknie Galicję Środkową (czyli Podkarpackie - co za idiotyczna i ignorancka nazwa!). Bo co to znaczy historyczne regiony? Czy chodzi o te z roku 966, 1138, 1320 1795, 1809 czy 1815? Wariantów jest bardzo dużo! Mi osobiście najbliższe jest to co stało się po rozbiorach kiedy dawniejsze regiony zostały rozparcelowane. Integralność terytorialną w największym stopniu zachowało Poznańskie (przez niektórych zwane Wielkopolską) a najbardziej dramatyczna stała się sytuacja Małopolski podzielonej na 3, potem 4, i znowu 3 części. Czy ktoś wie że do lat 60-tych w dawnych zaborach obowiązywało różne prawo cywilne? Do dziś zresztą istnieją pewne odstępstwa od reguły jak np. prawo zwyczajowe w Galicji. Może tak koalicja z Kielcami? Poprzyjmy ich prawa do Miechowszczyzny... Odpowiedz Link Zgłoś
kobyla Re: Tylko Czestochowa 04.10.02, 16:32 Darek. Napisz jakieś ideolo i zarys programu formacji „PO PIERWSZE CZĘSTOCHOWA”. Rzucimy to na forum poddamy pod dyskusje. Może urodzi się z tego poważne przedsięwzięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Tylko Czestochowa 04.10.02, 17:11 Gość portalu: Darek napisał(a): > Może tak koalicja z Kielcami? Poprzyjmy ich prawa do Miechowszczyzny... A może lepiej do Opoczna... Kielce mają takie prawa do Miechowa, jak Kraków do Częstochowy czyli nijakie. Zawsze podkreślałem, że swoim miastem, regionem mogą rozporządzać ( i też w ograniczonych ramach) jego mieszkańcy. Obojętnie jakie było w tej kwestii moje prywatne zdanie. Forma referendum jest wciąż w Polsce niedoceniana, nieznana i lekcjoważona. Bo niby czemu do świętokrzyskiego nie mogą należeć Szczekociny, czy Koniecpol? To wynik politykierstwa. Sam podważasz, z którego okresu czasu należy brać granice historyczne ( bo co to znaczy "po rozbiorach" - zmiany granic Trzech Mocarstw następowały w 1809, 1815...i później ). Tym samym w sprzeczności stoi Twoje stwierdzenie o prawach Kielc do Miechowa( bo po rozbiorze 1795 był on, podobnie jak Kielce, w zaborze austriackim, a wtedy nie było jeszcze związków Miechowa z Kielcami). Destrukcją nic nie wskóramy. Nie mają sensu obecne w tym wątku przywary Częstochowy do Kielc - mają lepsze położenie ( dalej od większych ośrodków) i tyle. Częstochowa ma pecha, że leży blisko Katowic. A wciąż większość polityków ze Śląska i Zagłębia wyznaje zasadę by przyłączać jak najwięcej, nieważne co. Na kieleckim forum znalazłem naprawdę sympatycznych i rzeczowych dyskutantów ( Yahagi i DRS), z którymi na moją prośbę rozmawialiśmy o obecnych województwach ponad podziałami - udało się. Należy się raczej zastanowić jak naprawić obecną reformę administracyjną i przeciwdziałać recentralizacji ( patrz kasy chorych).] Naturalnie też uważam, że Częstochowa straciła na zmianach AD 1999 - to oczywiste. Ale popatrzecie realnie - nie ma szans, by w tym miejscu stworzyć województwo, bo pociągnęłoby to lawinę i wrócilibyśmy to sytuacji z 1998. A jakiekolwiek działania w dawnym Częstochowskim, nawet bardzo głośne, to za mało bez poparcia w innych częściach Polski. Uparcie będę twierdził, że musicie w obecnej sytuacji dojść do porozumienia w sprawie województwa z Kielcami ( i ew. z Radomiem). Jako człowiek z zewnątrz stwierdzam, że Częstochowa i Kielce dysponują podobnymi potencjałami kulturalnymi i gospodarczymi i mogłyby się podzielić urzędami szczebla wojewódzkiego. Wtedy dzięki wspólnej akcji parlamentarzystów ze świętokrzyskiego i d. częstochowskiego, a przy wsparciu RAŚ, można by coś załatwić. I to mi się wydaje naprawdę realne. Dlatego nie rzucajamy w siebie błotem, a współpracujmy. I nie przypisujmy komuś prawa do rozporządzania cudzym. Darku - jeśli to Ty pisałeś na forum katowickim, to zgadzam się z Tobą. A piszę z regionu na wschód od Twojego miasta. Pozdrawiam i życzę Częstochowie wszystkiego najlepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Tylko Czestochowa IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.02, 18:11 Małopolaninie, tak to ja pisałem na forum w Katowicach, tak jak i w Kielcach, Łodzi, Sosnowcu, Będzinie, Dąbrowie Górniczej. Miechowszczyzna to argument taki sam jak Zagłoby Inflanty - użyłem go w wymiarze symbolicznym. Nie chodzi o to że ja wiem gdzie co powinno należeć, ale że jesteśmy w stanie stworzyć szeroką koalicje niezadowolonych z aktualnego podziału administracyjnego. Tak jak Cz-wa i Śląsk. Szklanka może być w połowie pusta i w połowie pełna. Moglibyśmy sobie ze Ślązakami głowy pourywać ale po co? Lepiej się dogadać. Oni poprą Częstochowskie a my autonomiczny Śląsk - i wszyscy są zadowoleni. Nie jestem zwolennikiem wymuszania, protestów pod Sejmem i in. ale konstruktywnej dyplomacji. Mój wzrok nie sięga na Pomorze czy Podlasie bo nie znam tamtejszych problemów, bliska jest mi cała Polska Południowa i wiem że duże korzyści może nam wszystkim przynieść szeroko rozumiana współpraca, choćby wokół takiej osi jaką jest autostrada A-4 - Wrocław Opole Katowice Kraków i satelity - Częstochowa, Kielce i Bielsko-B. Musimy jednak pozbyć się wzajemnych uprzedzeń aby skutecznie przeciwstawić się Warszawie. Mamy wszyscy ogromną szansę pozyskania inwestycji dzięki dobremu skomunikowania z resztą Europy, dzięki temu że tworzy się na naszym obszarze pomost między Wschodem i Zachodem. Jesteśmy więc wszyscy wspólnotą interesów, tylko dogadajmy się tu, nie w W-wie. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Tylko Czestochowa 04.10.02, 19:16 Darku ! Jeśli w taki sposób ma wyglądać współpraca, to jestem za. W Małopolsce słychać wiele głosów podobnych do Twojego, a ludzie z galicyjskiego Żywca i Jaworzna chcą także przyłącznia do województwa małopolskiego. W Żywcu i BB ma być referendum w tej sprawie. Z deklaracji RAŚ wynika, iż z wyjątkiem kwestii BB, która jest bardziej skomplikowana, działania te spotkają się z przychylnym jej przyjęciem . Może więc zamiast mówić o Inflantach, rozpocząć współpracę z Jaworznem, Żywcem i BB ? Tam jest wiele osób mających cel podobny do Waszego - odłącznie się od śląskiego. Zaproponuj im współpracę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eugieniusz-Austral Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: 203.36.162.* 06.10.02, 09:26 Czestochowa powina byc wjewodztwem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herr Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.02, 21:31 Gość portalu: Eugieniusz-Austral napisał(a): > Czestochowa powina byc wjewodztwem! Hasło I nowe hasło "Częstochowa to tylko część woj.śląskiego" i tylko tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.icis.pcz.czest.pl 06.10.02, 21:43 Jest ok : badz tutaj, zeby budzic w nas czestochowianach ducha walki. Im bardziej bedziesz sie wysilal, tym bardziej bedziesz dzialal na nasza korzysc. Nowe haslo: Niech zyje Pan herr !!!! Najwiekszy sojusznik czestochowian w walce o przywrocenie wojewodztwa. Gość portalu: herr napisał(a): > Gość portalu: Eugieniusz-Austral napisał(a): > > > Czestochowa powina byc wjewodztwem! > > Hasło > > I nowe hasło > "Częstochowa to tylko część woj.śląskiego" > > > i tylko tyle Odpowiedz Link Zgłoś
malop Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! 06.10.02, 22:08 Duchów jest wiele ale w Częstochowie wygineły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.10.02, 09:09 Czyżby ten wątek zmarł śmircią naturalną???!!! - tak jak woj. częstochowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adwokat Diabła Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.centrala.kbsa / 10.1.11.* 09.10.02, 11:26 Piszesz - przywrócić województwo... A ja spytam po co ??? Wytłumacz mi to jak sześciolatkowi - po co ??? By zaspokoić wybujałe ambicje kilku osób w tym mieście ??? By stworzyć kilkaset nowych i ciepłych posadek administracyjnych dla armii "pierdzistołków" ??? Dobrze pracować dla tego miasta można i bez rangi wojewódzkiej ("Róbmy swoje"). Wystarczy tylko dobra wola i chęć. Gdy tego brakuje, to i ranga stolicy nie pomoże...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adwokat Diabła Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.centrala.kbsa / 10.1.11.* 09.10.02, 11:42 Częstoch !!! Piszesz - przywrócić województwo ! A ja spytam - po co ??? Wytłumacz i jak sześciolatkowi - PO CO ??? By zaspokoić wybujałe ambicje kilku osób w tym mieście ??? By stworzyć kilkaset nowych i ciepłych posadek dla wielkiej armii administracyjnych "pierdzistołków" ??? Napisałeś jak stworzyć to nowe województwo (z jakich powiatów i gmin) ale nie napisałeś po co ??? Jakie masz argumenty ZA... Aby pracować dobrze dla tego miasta, nie potrzeba do tego rangi województwa. Wystarczy dobra wola i chęć. Gdy tego brakuje, to i ranga stolicy nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.10.02, 12:44 Facet-Ty chyba nie widzisz tego jak Częstochowa od czasu reformy zapada się pod ziemię.Systematycznie ubożeje.Większość wojewódżkiej kasy pochłania bankrutujący Śląsk.Dalej tak być nie może.Adwokacie Diabła-Ty chyba nie mieszkasz w Częstochowie.Bo jak byś miszkał to wiedział byś że tu nie chodzi o ambicjie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kobyla Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! 09.10.02, 20:40 Tak to prawda. Bez województwa schodzimy do tartaru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rib Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czest.pl / 192.168.1.* 10.10.02, 08:47 ...a nawet do Mordoru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahagi Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: spc:* / 126.87.180.* 10.10.02, 09:11 kobyla napisał: > Tak to prawda. Bez województwa schodzimy do tartaru. ...razem z ojcami Nephilimów.... Odpowiedz Link Zgłoś
kobyla Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! 10.10.02, 16:12 Wybory to dobry czas, żeby coponiektórych polityków i politykierów przydusić w kwestii walki o województwo czestochowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.10.02, 17:27 kobyla napisał: > Wybory to dobry czas, żeby coponiektórych polityków i politykierów przydusić w > kwestii walki o województwo czestochowskie. tylko jak to zrobić?? e-mailem?? - pewnie nie odpowiędzą na forum?? - oni tu nawet nie zaglądają, tylko podsyłają swoich ludzi żeby zakładali wątki żucające kłody pod nogi wyborczej konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grabałowski.W Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.02, 00:09 Rzecz w tym,że w czasie wyborów wszyscy politycy są za województwem częstochowskim.Ja też - choć niekoniecznie z okazji wyborów.Problem leży nie tu.I nie w chęciach.Być stolicą województwa to mieć do spełnienia istotną rolę w regionie.Gospodarczą,ekonomiczną,kulturową.I to musi być zakotwiczone historycznie w tradycji i obyczaju.Na to potrzeba lat. Przez dwadzieścia lat istnienia województwa częstochowskiego mało zrobiliśmy dla utrwalania tych więzi i tradycji a raczej przeciwnie wiele dla ich zrywania. Także i od utraty województwa nic nie zrobiono by łączyć i jednoczyć region wspólnymi celami i interesami.A tyle tu do zrobienia : gospodarka wodno ściekowa,odpadami,wysypiska śmieci,utylizacja,średnia i duża retencja wody,komunikacja,autostrady,lecznictwo zamknięte,oświata,walka z bezrobociem.Litanię można napisać.Tylko komu chciało się o tym myśleć ? Szlachcic na zagrodzie - równy itd..... Łatwiej się spierać,kłócić,walczyć ze sobą,nienawidzieć i obrażać się na siebie. To potrafi każdy głupiec.Współpracować ze sobą potrafią tylko Ci którzy mają szacunek dla inności,dla cudzych poglądów,dla których kompromis jest wartością a nie słabością.Odwrotnie niż głupi upór stania na swoim.Chcemy tego województwa - to pracujmy nad nim i nad kompromisem w tej sprawie.A my nawet nie potrafimy uzgodnić między sobą czy chcemy Uniwersytetu . Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kobyla Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! 11.10.02, 09:53 Świeta racja. Ale teoretycznie. W praktyce wyglada to tak, że Gorzow i Zielona Góra rowniez nie wyksztalciy zadnych wiezi regionalnych. Wrecz przeciwnie to miasta ktore sie nienawidza. A jednak maja u siebie wojewodzkie instytucje. Maja tez od roku Uniwersytet. Teraz o wojewodztwo walczy Koszalin. Kandydat na prezydenta musi zadeklarowac. Tak bede dazyl do wojewodztwa czestochowskiego i juz. A czy wiesz jak powstawały euroregiony ktore ciagna od killku lat kase z Unii(dużą kasę). Jedni apelowali nie tworzmy balonu pustego w srodku, najpierw poznajmy sie utrwalmy ponadgraniczne więzi. A inni mówili tworzmy a potem utrwalajmy. Ci drudzy mieli racje bo teraz te gminy w euroregionach maja kase na projekty i na utrwalanie wiezi. Poki jest popierniczony system centralnego rozdawnictwa i poki bycie stolica wojewodztwa duzo znaczy róbmy to wojewodztwa. Kandydujesz w wyborach to powiedz to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 11.10.02, 16:38 Jeżeli kasa wojewódzka rozdysponowywana jest w Katowicach to Częstochowa nie ma co liczyć na pieniądze.Panie Grabałowski.W - o jakich więziach Pan mówi.Jeżeli Częstochowa będzie nadal ubożała i rozwijała(a raczej niedorozwijała) się tak jak teraz(bez statusu województwa proces ten będzie postępował) to coraz większą grupe mieszkańców z Częstochową będzie łączyła taka więź jak Ben Ladena z USA.Bo Pan chyba nigdy nie słyszał, jak młodzi(czytaj. rówieśnicy mieszkańca :)) ludzie mówią że chcą jak najszybciej wyjechać z Cż-wy.Mówią że tu nie ma pożądnego kina, aqua parku; że odkąd zlikwidowano województwo jet drastycznie mniej koncertów, nie ma jak dawniej majówek itp.A kto chce inwestować w mieście którego nie ma nawet na mapie Polski w prognozie pogody: ( ? Kto będzie chciał zagrać tu koncert ?A próby utwożenia województwa wcale nie gryzą się z normalnym funkcjonowaniem miasta.Przecież to chyba nie kosztuje tak wiele.Tak więc Sz.P. Grabałowski.W - niech Pan weżmie sobie do serca moją opinije, a po ewentualnym zwycięstwie w wyborach niech Pan ruszy ostro z kopyta do pracy, nie zapominając o WOJEWÓDZTWIE CZĘSTOCHOWSKIM!!!pewnie podsunąłem tutaj Panu argument do kampanij wyborczej, ale to już Pana sprawa.Mnie kampania nie interesuje.Ważne jest to co będzie po niej.Pozdrawiam wszystkich...(oprócz Herr'a) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grabałowski.W Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.02, 16:41 Jeżeli chcesz deklaracji wprost to u mnie jest ona niezmienna od lat.Tak !!! twórzmy województwo.Ja tylko wiem z autopsji że trzeba to robić i tak jak ja to napisałem i starać się o to Twoją metodą.Nawiasem mówiąc twoją metodą mianował województwo Gierek w czasie poprzedniej reformy.Starczyło nam tej sztucznie stworzonej więzi na 20 lat.Potem się wszystko rozsypało - jak widać !!! To co proponuję ma nas cementować na o wiele dłużej tak właśnie jak to jest w regionach europejskich.Trochę tradycji,regionalizmu,kultury, wspólnych korzeni i do tego silne więzi gospodarcze,partnerskie,demograficzne.Ja uważam że po prostu potrzebny jest silniejszy klej i wiele,wiele,szacunku dla partnerów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 11.10.02, 16:52 To że woj.częstochowskie się rozleciało zawdzięczamy ukłodom jaki powstały pomiedzy parlamentażystami z różnych regionów(np.katowickiego i gorzowsko- zielono górskiego) a nie brakowi kleju który by nas sklejał na wieki.Mamy za słabych polityków.A co Pan proponuje zmienić w naszym mieście po ewentualnej wygranej - jako prezydent;) - będzie więcej koncertó, dokończą multipleks czy zbudują aqua park::::::::::::::))))))))))))))haha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grabałowski.W Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.02, 17:58 To mieszkańcy zdecydują jakie będą priorytety.Wg.mnie kolejność jednak powinna być taka.Najpierw trzeba wspomagać rozwój przedsiębiorczoćci.To daje miejsca pracy i dochody budżetu.Drogi przelotowe i wewnętrzne nowe i remonty.Parkingi bo miasto jest zatkane.Budownictwo komunalne i komunalno społeczne a także indywidualne.Zieleń i wypoczynek w mieście,obiekty sportowe i rekreacyjne otwarte (lodowiska,miejsca dla rolkowców,miejsca gdzie można pograć w piłkę) Miasto musi opracować strategię rozwoju - uzgodnioną z mieszkańcami.To wyznaczy kierunki wydawania środków podatników.Dobrze wiesz,że ludzie mają różne potrzeby.Jeden marzy o korcie tenisowym a inny o tym by znależć pracę. Jesteśmy za biedni by wszystkich na raz zaspokoić.Ale da się to robić z wolą mieszkańców a nie wbrew nim.I uczciwie i przy otwartej kurtynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 11.10.02, 21:45 Gość portalu: Grabałowski.W napisał(a): > To mieszkańcy zdecydują jakie będą priorytety. W jaki sposób?? przez radnych;), przecież oni tylko czekają żeby zasiąść na cipłym foteliku w radzie miasta i zgarniać kase za sesje.Pozatym to rada miasta o wszystkim decyduje.Tak więc z przedwyborczych planów może Panu nic nie wyjść. >Ale da się to robić z wolą mieszkańców a nie wbrew nim.I uczciwie i przy otwartej kurtynie. Jaką ja mam mieć pewność że po wyborach kurtyna będzie otwarta!!! Dobrze że chciaż przed wyborami otwierasz kurtyne - wchodząc na forum. A na województwie naprawde mi(i nie tylko) zależy i musisz brać to pod uwage drogi Panie Grabałowski.W p.s. co do koncertów(czytaj - imprez kulturalnych) to przed chwilą(nistety nie mogłem zostać do końca) wróciłem z KULTu i było naprawde extra, szkoda że takie imprezy odbywają się tak żadko w naszy mieście - mam nadzieje że po wyborach to się zmieni. pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.it.volvo.se / 172.20.6.* 11.10.02, 17:19 Jedno jest pewne: Śląsk musi powrócić do swoich historycznych granic. Wprawdzie nie widzę szansy na województwo częstochowskie, ale jakaś wspólnota radomsko- kielecko-częstochowska byłaby chyba możliwa? Tak było przed wojną (co prawda dziwne to było: dwa duże miasta, a stolica w małych Kielcach). A może łódzko- częstochowska? Albo Łódź do Mazowsza, a reszta dla was ;) W każdym razie robicie dobrą robotę: reforma administracyjna mimo haseł o przekazaniu władzy w dół zaczęła się od centralnych ustaleń która gmina gdzie. Nie odbyło się zadne lokalne referendum w tak ważnej sprawie. Niech góra nie zapomina, że doły chcą stanowić o swoim losie. Odpowiedz Link Zgłoś
kobyla Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! 11.10.02, 18:38 I o to choddzi. A teraz pytanie do kandydata na prezydenta. Jak będziesz walczył o województwo częstochowskie. Krok po kroku. Konkrety proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grabałowski.W Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.02, 19:25 Zacznę od inicjatywy zawiązania związku powiatów regionu.Potrzebna jest presja w województwie śląskim poprzez odpowiednie lobby,współpraca z tymi którzy pragną zmian w systemie administracyjnym kraju.Pamiętać bowiem trzeba że zmiany te uchwala parlament a w nim dziś mamy i tych posłów którzy byli za likwidacją województwa częstochowskiego. Z sąsiednimi powiatami uzgodnić trzeba to,czego nie zrobiono do tej pory.Sieć oświaty i służby zdrowia,sprawy komunikacji i sieci drogowej.utylizacji odpadów i wysypisk śmieci.Strategia rozwoju miasta o której pisałem musi te sprawy uwzględniać.Zapewniam Cię że to długi proces i trudny.W dużej mierze zależny od ludzi którzy w Radach miast i powiatów dopiero się znajdą po wyborach.Kompetentna praca w Radzie miasta czy powiatu ma się do dyskusji przed wyborczej jak pięść do oka.Ale ja się tej pracy nie boję.Jak chcesz wiedzieć jak ją wykonywałem w tej kadencji to zapytaj członków Komisji Skarbu - obojętne czy z prawa czy z lewa.Nie mam się czego wstydzić.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kobyla Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! 11.10.02, 19:46 To wszystko prawda. Ale... Nie ma czasu. Trzeba dzialac szybko. Koszalin już ma projekt uchwaly o powołaniu województwa środkowopomorskiego. Nic nie uzgadniali z okolicznymi gminami. Zrobili to tak szybko jak szybko gotują się szparagi. SLD boi sie teraz wewnetrznych wstrzasów i rozpadów i pójdą na wszystko. Jesli dzialcze SLD z Czestochowy pojda z takim projektem do Dyducha to obieca publicznie ze mozna z tym iść do Sejmu. Tylko trzeba dzialac zdecydowanie jak Kmicic pod Jasna gOrą. Z gminami i powiatami bedziemy gadac i sie ukladac przed referendum w sprawie secesji. Ten grunt powinien być przygotowany wczesniej - ale politycy czestochowcy spali snem spokojnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 11.10.02, 21:48 Gość portalu: Grabałowski.W napisał(a): > To mieszkańcy zdecydują jakie będą priorytety. W jaki sposób?? przez radnych;), przecież oni tylko czekają żeby zasiąść na cipłym foteliku w radzie miasta i zgarniać kase za sesje.Pozatym to rada miasta o wszystkim decyduje.Tak więc z przedwyborczych planów może Panu nic nie wyjść. >Ale da się to robić z wolą mieszkańców a nie wbrew nim.I uczciwie i przy otwartej kurtynie. Jaką ja mam mieć pewność że po wyborach kurtyna będzie otwarta!!! Dobrze że chciaż przed wyborami otwierasz kurtyne - wchodząc na forum. A na województwie naprawde mi(i nie tylko) zależy i musisz brać to pod uwage drogi Panie Grabałowski.W p.s. co do koncertów(czytaj - imprez kulturalnych) to przed chwilą(nistety nie mogłem zostać do końca) wróciłem z KULTu i było naprawde extra, szkoda że takie imprezy odbywają się tak żadko w naszy mieście - mam nadzieje że po wyborach to się zmieni. pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grabałowski.W Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.02, 12:16 Uchwałę o powołaniu województwa mogę napisać w pięć minut.To nie o takie papiery tu chodzi.Decyzję w tej sprawie podejmuje Parlament a my w nim dzisiaj mamy i takich posłów którzy głosowali za likwidacją naszego województwa. Nieprawdą jest też i to,że Koszalin nie uzgadniał sprawy z Gminami.Uzgadniał i to długo.Znam akurat człowieka który sie temu poświęcił.To Rysiek Ulicki,nota bene autor "kolorowych jarmarków" wspaniały człowiek.Więc to naprawde nie jest tak jak z gotowaniem szparagów.Koszalin zaczzl ta pracę natych,miast po reformie administracyjnej. Praca w Komisji Skarbu w Radzie była dostępna dla wszystkich kto chciał być tam obecny i brać udział.Wielu było obecnych.Więc o jawność pracy prezydenta i prezyszłej władzy się nie martwie.Nigdy z tym nie miałem kłopotów.Boją się tego tylko kombinatorzy i Ci co mają coś do ukrycia.Na uzgadnianie strategii z mieszkańcami są specjalnie wypracowane procedury.Uzgadnia się z mieszkańcami nie z radnymi.Wiele lat pracowałem w biurze urbanistycznym Miasta.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kobyla Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! 12.10.02, 12:54 No tak. W sprawie Koszalina racja. Uzgadniali z gminami. Sorry. Napisałem tak z rozpędu, że nie uzgadniali. Ale przecież my możemy pójść tą samą drogą co Koszalin. Tym bardziej trzeba jak najszybciej zacząć dzialać. Okres przedwyborczy to dobry czas aby coponiektórzy wazni ludzi zadeklarowali jakies konkrety w sprawie walki o wojewodztwo. Jest się o co bić a koszty walki niewielkie. Kandydujesz na prezydenta. Powodzenia. Ale obiecaj, że jak przegrasz to i tak bedziesz walczyl o wojewodztwo czestochowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 12.10.02, 15:15 Jedyne co mi się narazie podoba to, to że Grabałowski.W jako jedyny z kandydatów rozmawia z nami na forum.Niewiem czy oddam na niego swój głos(mając na uwadze poczynania obecnej ekipy SLD) ale mądrze gada i dlatego będe się zastanawiał.Mam tylko nadzieje że po ewentualnym zwycięstwie nie "nabierze wody w usta", a jeśli nie wygra to nie zapomni tego o czym dyskutowaliśmy(i dyskutować będziemy) na forum. A najlepiej niech wygra ktoś, kto weźmie się za to miasto tak jak się wziął przed kilkunastoma laty prezydent(nie pamiętam nazwiska) Wrocławia.Z ponurego Wrocławia zrobił metropolję. POZDRAWIAM WSZYSTKICH(z wyjatkiem herr'a oczywiście)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grabałowski.W Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.02, 18:51 Walczyłem o to województwo i będę walczył na ile starczy mi wiedzy doświadczenia i umiejętnści to znaczy aż do skutku.Co do dyskusji powyborczej trzymam Was za słowo.Każde zdanie w tej sprawie jest dla mnie cenne a każda opinia ważna.Myślę że net jest dobrym miejscem do robienia lobbingu w tych sprawach.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin A czemu sami ? 12.10.02, 16:05 Czemu nie chcecie współpracować w sprawie zmian administracyjnych z osobami ( w tym parlamentarzystami) z Podbeskidzia, którzy chcą przyłącznie Żywca i BB do woj. małopolskiego? Możecie się wspólnie popierać. Jak wiadomo, możecie też liczyć na niektórych śląskich polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grabałowski.W Re: A czemu sami ? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.02, 18:55 I to warte jest zapamiętania.Każdy sojusznik i przyjaciel w tej sprawie jest ważny.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.Grabałowski Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.02, 02:00 Dyskutantów,zwolenników województwa i fanów naszego Miasta zapraszam na swoja stronę internetową Grabalowski.home.pl. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBYWATEL Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: 203.36.162.* 21.10.02, 13:48 WOJCIECH GRABALOWSKI NA PREZYDENTA MIASTA CZESTOCHOWY!ON WIE JAK PRZEWROCIC WOJEWODZTWO DLA CZESTOCHOWY !ON MA PLAN NA BEZROBOCIE !TO JEST GODNY KANDYTAT NA PREZYDENTA MIASTA CZESTOCHOWY!!! OBYWATEL!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kobyla Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! 21.10.02, 13:54 Przedstawił jesczze zbyt mało konkretów w tej sprawie. Powinien wykazać więcej determinacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czestochowianin Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: 203.36.162.* 22.10.02, 08:17 DAJMY MOZLIWOSC I GLOSUJMY NA WOJCIECH GRABALOWSKIEGO !ON NAS NIEZAWIEDZIE!! CZESTOCHOWIANIN!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: 203.36.162.* 26.10.02, 18:23 czestochowa musi byc wojewodztwem !!! mieszkanka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herr Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! S-F ALBO UFO IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.02, 22:06 Twoja WYPOWIDŹ TO S-F I ŻADNE INNE WOJ.NIŻ ŚLĄSKIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! S-F ALBO UFO IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 01:16 Widze że głupek herr powrócił. Fajnie - będzie się z kogo ponabijać. Pozdrowienie dal wszystkich oprucz herr'a!!! A częstochowski prędzej czy później i tak powstanie.............................. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herr Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! S-F ALBO UFO IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.02, 20:43 Gość portalu: xxx napisał(a): > Widze że głupek herr powrócił. > Fajnie - będzie się z kogo ponabijać. > Pozdrowienie dal wszystkich oprucz herr'a!!! > A częstochowski prędzej czy później i tak > powstanie.............................. :-) Oprucz (pisze się oprócz) tego że woj.częstochowskie nie powstanie to wszystko się może zdarzyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! S-F ALBO UFO IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.02, 20:51 Gość portalu: herr napisał(a): > Oprucz (pisze się oprócz) tego że woj.częstochowskie nie powstanie > to wszystko się może zdarzyć Tak Misiu, na przykład przyłączenie Stalinogrodu do Białorusi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: 203.36.162.* 28.10.02, 06:03 za kilka lat powrocimy do tego tematu ! wyborca ! Odpowiedz Link Zgłoś
demostenes1 Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! 30.10.02, 00:10 mozna by przywrócić gdyby nie pan Wrona który jak był Prezydentem Częstochowy to doił te wszystkie miejscowości bezlitośnie i bez dyskusji teraz one maja Częstochowe w dupie i tym bardzij nie chcą woj Częstochowskiego !!!! Wrona nie dość że sprzedał województwo to jeszcze prowadził polityke pijawki w regionie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edward 2 Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: 203.36.162.* 31.10.02, 07:13 musimy sie domagac przywrocenia wojewodztwa !czy to bedzie wrona czy tez wolski prezydentem !a jezeli w nasepnych wyborach te 78.1 % wyborcow bedzie glosowac , to czestochowa bedzie wojewodztwem .jest na to gwarancja w konstytucji polskiej ! do milego zobaczeni w czestochowie 2003 roku w czestochowie !miejsce i czas bedzie podany na portalu i w gazecie ! edward 2 !mocno pozdrawia gosci portalu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahagi Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.02, 11:13 ...jest tak jak mówiłem: Częstochowa odpuści temat; to było aktulane u Was tylko przed wyborami.... W ten sposób nie zmienicie swojego statusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.bloklan.org.pl / 10.0.1.* 25.12.02, 17:34 Niestety mineły wybory i temat województwa czestochowskiego mozna powiedziec poszedl w zapomnienie. No niestety naszym decydenta jest dobrze jak jest a biiestety jesli ktos nie umie walczyc o swoje i pozwala sobie zabrac jedno zawsze mogą mu zabrac drugie. I tak terz jest w naszym miescie zlikwidowano województwo teraz likwiduja hute, chca zlikwidowac ambulatorim w pogotowiu moze wkrótce zlikwiduja samo pogotowie a potem moze jakis szpital (po co w miescie powiatowym tyle szpitali? moze warto w ramach oszczednosci jakis zlikwidowac?). Tak, tak moze warto o tym pomyslec zanim faktycznie zlikwidują co jeszcze pozostalo do likwidacji. I zawsze sie bedzie wydawało ze dalej sie juz nie posuna że juz nic wiecej nie zlikwiduja potem jednak likwiduja i dalej zostaje kolejna ostania granica. Taki juz los potulnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: PRZYWRÓCIĆ WOJEWÓDZTWO ! IP: *.135-60-66-nokia-static.surewest.net 25.12.02, 20:52 Ostatnie wybory pokazaly jak bardzo czestochowianom i podleglym okolica zalezy na wojewodztwie i innych sprawach.W tych wlasnie wyborach udzial bralo okolo 30% uprawnionych do glosowania.Ci co zostali wybrani sa jednymi z aktywnych ktorym zalezy na jakim dobru dla danego regionu.Oczywiscie sa tez tacy co dzialaja dla wlasnego zysku.Jednym z wielu dzialan przeciwko takim osoba jest jak najwiekszy udzial ludzi regionu w sprawach wlasnie ich dotyczacych. Niemozna ciagle winic "ich" tylko samemu zaczac cos robic.Mozna wybrac najleprzego z najleprzych a jak ten ktos niebedzie mial odpowiedniego wsparcia to i tak niewiele bedzie mogl zdzialac. To tak jak w armi , moze byc najleprzy dowodca i najmadrzejszy ale musi miec do tego wojsko i w odpowiedniej ilosci i w miare madrych. To ze niektore zaklady sa likwidowane jest z pewnoscia oparte wzgledami ekonomicznymi.Panstwo moze doplacac do niektorych dziedin zycia ale musi miec zyski w innych dziecinach aby mozna bylo utrzymac cos innego. Trzeba w koncu zrozumiec ze jesli cos jest nieretowne i przynosi tylko straty to najleprzym wyjsciem jest to zamknac bo ucierpia jeszcze wieksze liczby ludzi. Osobiscie pracowalem dla zakladu ktory byl zlotym jajkiem dla wlasciciela , poniewaz mial drugi zaklad to ciagle go dofinansowywal z tego pierwszego i w koncu doszlo do takiej sytuacji ze musial zbankrutowac , i tak ludzie z obydwu zakladow zostali bez pracy. PS.Nie mam pojecia czy admin tego Forum wycina posty czy jest to podyktowane jakimis awariami technicznymi.Osobiscie nigdy nie uzywam slow tak zwanej "laciny kuchennej" i jesli niedopuszczenie pewnych wypowiedzi byloby za sprawa admina to bardzo niedobrze swiadczy o ksztalcie FORUM. pozdrawiam Mister. Odpowiedz Link Zgłoś