Dodaj do ulubionych

REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny

• Gość: Ja Pytanie do dr Adama+ IP: *.trustnet.pl 05.09.05, 17:58
      Biore tabletki antykoncepcyjne diane 35.Za jakis czas bede chciala skorzystac
      ze szczepionki przeciwko grypie.Czy tego typu szczepienia wplywaja na
      skutecznosc antykoncepcji.z gory dziekuje za odpowiedz.
      • Gość: kaktusowa Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 13:59
        Panie Doktorze, mam pytanie. Biore Yasmin i dzis mam 3 dzień 7dniowej przerwy. Jednak zamiast krwawienia pojawiła sie u mnie tylko lekko zółtawa wydzielina. Miesiąc temu w czasie przerwy miałam normalne krwawienie. Czy teraz jest coś nie tak? Z góry dziękuję za odpowiedź.
        • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.brama.prenet.pl 10.09.05, 22:08
          witam
          Każda tabletka antykoncepcyjna wpływa na długość i obfitość krwawienia miesiączkowego. W ogromnej większości powoduje jego skrócenie. Jednak jak zadziała u konkretnej pacjentki - nigdy nie można przewidzieć. Myślę że to dopiero początek stosowania yasmin. To co Pani opisuje to żaden powód do zmartwień. Tak drastyczne skrócenie miesiączki jest możliwe choć niezbyt częste. Na pewno nie ma się czym martwić. Na długość krwawienia mogą też wpływać czynniki środowiskowe. Jeśli miesiąc był męczący dla Pani, było gorąco (a było) to krwawienie zwykle się skraca.
          Najlepiej obserwować po prostu jak będą wyglądać następne miesiączki. Problem byłby jeśli z miesiąca na miesiąc będą sie różnić długościa i obfitością. Jeśli jednak ten rodzaj krwawienia będzie się powtarzał to nie ma problemu. Zachodzi jednak pytanie czy pigułka jest dobrze dobrana do Pani organizmu ?
          Pozdrawiam
          • Gość: Monika21 Pytanie do Pana Adama IP: 217.153.84.* 12.09.05, 11:09
            Witam serdecznie. Niedawno odkryłam to forum a w nim mnóstwo rzetelnych
            informacji. Bardzo to miło z Pana strony, że bezinteresownie odpowiada pan na
            pytania internautek :) Ja również mam pytanie i byłabym bardzo wdzięczna za
            odpowiedć. Dwa tygodnie temu zaczęłam stosować Yasmin. To moje pierwsze
            tabletki antykoncepcyjne. Czuję się świetnie jak narazie tym bardziej, że tyle
            naczytałam się o depresjach, bólach głowy etc. Moje pytanie jest może naiwne
            ale zastanawiam się czy to czy pigułkę przyjmuje się podczas posiłku czy
            pomiędzy ma jakiś wpływ na jej skuteczność. Ja przyjmuję Yasmin o 21 wieczorem,
            czasami kiedy wracam późno do domu jestem bardzo głodna i jem dosyć dużo na
            kolację. Czy przyjęcie jaj na "pełny żołądek" może zmniejszyć jej skuteczność?
            Drugie pytanie, czy półgodzinna różnica w przyjmowaniu tabletki (czasami się
            zdaża wziąść troszkę wcześniej lub później) zmniejsza skutecznośc? Serdecznie
            pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
            Ps. Podobno Yasmin poprawia cerę. Mam problemy z trądzikiem. Kiedy mogę
            spodziewać się poprawy?
            • Gość: adam+ Re: Pytanie do Pana Adama IP: *.brama.prenet.pl 13.09.05, 22:13
              Witam :)
              Przyjmowanie tabletek anty jest niezależne od posiłku. Obojętne czy przyjmie ja Pani na pusty żołądek czy po jedzeniu. jednak dla ogólnego stanu zdrowia powinno się brac tabletkę razem z posiłkiem. To substancja pobierana przez bardzo długi czas, przyjmowanie na czczo może w konsekwencji mieć niegatywne skutki dla śluzówki żołądka.
              Tolerancja półgodzinna jest całkowicie bezpieczna. Róznice w terminie brania tabletek mogą byc nawet 2-3 godzinne bez żadnego negatywnego skutku co do ich działania, tym bardziej przy stosowaniu yasmin.
              Co do efektu kosmetycznego to myślę że pierwsze efekty powinny się pojawić po 2-3 opakowaniach. Yasmin to w Polsce nowość i siłą rzeczy nie mam doświadczenia co do szybkości leczenia objawów trądziku :)
              Na pewno skutek ten powinien być zbliżony do tego który jest przy stosowaniu diane 35.
              Trzeba poczekać :)
              Pozdrawiam
              PS dziękuje za miłe słowa.
              • Gość: Monika21 Re: Pytanie do Pana Adama IP: 217.153.84.* 14.09.05, 21:39
                Serdecznie dziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam
      • Gość: adam+ Re: Pytanie do dr Adama+ IP: *.brama.prenet.pl 10.09.05, 22:01
        Witam po krótkiej przerwie :)
        Nie, szczepionka przeciw grypie nie ma absolutnie żadnego wpływu na skuteczność tabletek antykoncepcyjnych.
        Można się więc zaszczepić bez strachu o jej działanie.
        Pozdrawiam
        • Gość: Monika21 Pytanie do dr Adama+ IP: 217.153.84.* 12.09.05, 11:12
          Witam serdecznie. Niedawno odkryłam to forum a w nim mnóstwo rzetelnych
          informacji. Bardzo to miło z Pana strony, że bezinteresownie odpowiada pan na
          pytania internautek :) Ja również mam pytanie i byłabym bardzo wdzięczna za
          odpowiedć. Dwa tygodnie temu zaczęłam stosować Yasmin. To moje pierwsze
          tabletki antykoncepcyjne. Czuję się świetnie jak narazie tym bardziej, że tyle
          naczytałam się o depresjach, bólach głowy etc. Moje pytanie jest może naiwne
          ale zastanawiam się czy to czy pigułkę przyjmuje się podczas posiłku czy
          pomiędzy ma jakiś wpływ na jej skuteczność. Ja przyjmuję Yasmin o 21 wieczorem,
          czasami kiedy wracam późno do domu jestem bardzo głodna i jem dosyć dużo na
          kolację. Czy przyjęcie jaj na "pełny żołądek" może zmniejszyć jej skuteczność?
          Drugie pytanie, czy półgodzinna różnica w przyjmowaniu tabletki (czasami się
          zdaża wziąść troszkę wcześniej lub później) zmniejsza skutecznośc? Serdecznie
          pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
          Ps. Podobno Yasmin poprawia cerę. Mam problemy z trądzikiem. Kiedy mogę
          spodziewać się poprawy?
      • Gość: jekka ten sam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 09:32
        mam ten sam problem
    • Gość: jasmninka Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 08:26
      ja kupilam dziś za 35 zł w aptece Cefarm w Alejach. Tanieje????
      • coke12345 pytanie do dr Adama 13.09.05, 23:43
        Witam!
        Wlasnie koncze pierwsze opakowanie Yasmin, wczesniej bralam Logest przez
        dluzszy czas ale mialam 2-letnia przerwe. Do konca opakowania zostaly mi 2
        tabletki. Problem w tym ze w zasadzie caly czas mam plamienie, raz slabsze, raz
        przypominajace regularny okres. Lekarka powiedziala mi tylko zebym jednak
        wrocila do Logestu bo plamienie moze utrzymywac sie do 3 miesiecy chyba ze to
        jakos zniose i zostane przy Yasmin, w koncu sie ustabilizuje. Bardzo mi zalezy
        na tym, zebym w przyszlym cyklu tego plamienia nie miala, nie wiem co teraz
        zrobic... Dodam, ze jestem wysoka blondynka, waze 69kg, chodze na aerobik i
        niestety wypalam duzo papierosow (to ostatnie zamierzam skonczyc ale pewnie nie
        predko;-) Panie doktorze, co wybrac, Yasmin czy Logest?
        Pozdrowienia!
        • Gość: Gosiant Pytanko do dr Adama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 13:02
          Pisałam już wcześniej o sytuacji, w której sie znajduję i zgodnie z Pańską radą
          ze względu na żyłki i papieroski ;( brałam novynette oraz venotonin w
          kapsułkach. Jednak mimo, że nie wystąpiły nowe pajączki totalnie straciłam
          ochotkę na sex. Dlatego postanowiłam porzuci tabletki na miesiąc, zrobię sobie
          przerwę i zobacze jak to było, kiedy nie faszerowałam sie jeszcze tym. Jednak
          nie mam zamiaru zrezygnować zupełnie z tabletek. Zastanawiałam się tylko czy
          może nie lepiej byłoby bra tabletek dwufazowych lub cos takiego...Niewiele o
          tym słyszałam. Może mi Pan doradzi, doktorze? Dziękuje za odpowiedź.
          • Gość: adam+ Re: Pytanko do dr Adama IP: *.brama.prenet.pl 15.09.05, 18:53
            witam
            Niestety spadek libido jest dość częsty przy tabletkach i ciężko sobie z tym poradzić. Tabletki trójfazowe (dwufazowa tabletka jest już wycofana z rynku) niczego raczej nie zmienią. Tabletki te stosuje się przy kłopotach z plamieniami przy stosowaniu zwykłych tabletkach, no i trójfazówki są dość mocne.
            Ma Pani ciężki problem, może pomyśleć o innej metodzie antykoncepcji.
            Proszę pisać na femur1@o2.pl
            Pozdrawiam
        • Gość: adam+ Re: pytanie do dr Adama IP: *.brama.prenet.pl 15.09.05, 18:46
          witam
          Myślę że rozsądniej byłoby pozostać przy yasmin, zmiana na logest mogła by zaskutkować utrzymywaniem się plamień. Logest jest słobszy estrogenowo niż yasmin więc o plamienia w tym układzie łatwo. Samo utrzymujące się plamienie nie jest niczym złym, jest to najbardziej niefajny objaw włączania antykoncepcji. Sądzę że w drugim cyklu sprawa się unormuje. Logest tym bardziej jest nie wskazany ze względu na to że chodzi Pani na aerobik, i to pewnie często, może to nasilać plamienia przy środku niskoestrogenowym.
          No i proszę rzucić te papierosy!!!!!!!!! :)
          Przecież to takie świństwo :)
          Pozdrawiam
        • Gość: Kaska żylaki po Yasmin IP: 82.160.22.* 23.09.05, 18:39
          Witam Panie Doktorze
          Mam małe pytanie. Biorę 4 opakowanie Yasmin. Trzeba przyznać, że jestem bardzo
          zadowolona (wysokie libido, brak żadnych skutków ubocznych, plamień itd.),
          jednak ostatnio na nogach pojawiły mi się żylaki (widoczne i wyczuwalne pod
          kolanami obu nóg, od połowy uda do połowy łydki, mniej więcej), zaś na całych
          nogach żyłki zrobiły się dość widoczne (pod skórą, niewyczuwalne). Zastanawiam
          się, czy nie jest to efektem wypalenia jednego wieczoru całej paczki papierosów
          (głupota!), zmiany pojawiły się właśnie po tym. Dodam, że jestem osobą raczej chudą.
          Dodam, że pigułki biorę od ponad 6 lat i 1 raz coś takiego wystąpiło.
          Szkoda mi zmieniać Yasmin, bo doskonale je tolersuje (w przeciwieństwie do
          innych). W nast tygodniu wybieram się do ginekologai lekarza naczyniowego, ale
          może jest mi w stanie Pan coś doradzić. Czy od razu mam je odstawiać (po
          skończeniu cyklu) czy czekać.
          Jakie pigułki może Pan polecić z II fazowych (ponoć nie powodują spadku libido).
          • Gość: adam+ Re: żylaki po Yasmin IP: *.brama.prenet.pl 23.09.05, 21:38
            Witam.
            Trochę dyskusyjny wydaje mi się związek między wystąpieniem u Pani zmian naczyniowych a wypaleniem jednorazowo dużej ilości papierosów. Na pewno zły wpływ ma przewlekłe palenie a nie jeden przypadek. Jednak jeśli opisywane zmiany powstały po tym paleniu a wcześniej ich nie było no to jakiś związek przyczynowo-skutkowy pewnie jest. Fakt że jest Pani osobą szczupłą też predysponuje panią do takich zmian.
            Co do utrzymania antykoncepcji, na pewno taki incydent to nie wskazanie do przerwania ich stosowania. Na pewno nie może Pani absolutnie palić papierosów i powodowac zastój krwi w krążeniu żylnym (praca siedząca)
            Naczyniowiec z pewnością będzie Panią namawiał do porzucenia tabletek, myslę jednak że może sobie Pani pomóc robiąc sobie mały cykl leczenia. Np. przez miesiąc Cyclo3Fort, 2 tabletki jednorazowo przed południem i Acesan 75, jedna tabletka dziennie.
            warto by tez oznaczyć INR, jego spadek poniżej 0,8 byłby faktycznie wskazaniem do odstawienia tabletek.
            Myślę jednak że po takiej kuracji wszystko wróci do normy.
            Tylko prosze, niech Pani nie pali papierosów :)
            Pozdrawiam
            • Gość: Kaśka Re: żylaki po Yasmin IP: 82.160.22.* 24.09.05, 00:03
              Dziękuję za odpowiedź !
              Za co są odpowiedzialne powyższe leki i czy są na receptę?
              Właśnie szkoda mi zmieniać Yasmin, bo dobrze ją toleruję...
              Co do palenia, powyższa sprawa, sprawiła, że papierosy odstawiłam od zaraz i od
              niedzieli nie palę. Wystarczy, że spojrzę na swoje nogi...
              • Gość: adam+ Re: żylaki po Yasmin IP: *.brama.prenet.pl 24.09.05, 20:43
                witam
                Oba leki są bez recepty. Acesan to tzw. polopiryna kardiologiczna, po prostu aspiryna w bardzo małej dawce która jak jedyną rzecz którą może wywołać to rozrzedza krew. Ten preparat biorą ludzie po zawałach, udarach, nie dopuszcza do tworzenia się zakrzepów. Cyclo3Fort, to lek o składzie identycznym do popularnego detralexu ale znacznie tańszy, on z kolei ma za zadanie uszczelniać naczynia krwionośne, łagodzić stany zapalne powstające w ścianie naczyń, nie dopuszcza do tworzenia przyściennych zakrzepów. Bardzo dobry lek.
                Pozdrawiam
    • Gość: Miss po co sie tym truć,szkoda kasy IP: *.pl 15.09.05, 23:22
      znam lepsze sposoby wyprobowane na sobie.Pierwsza mozliwosc,to calkowita
      abstynencja (stosowana przez mnie konsekwentnie przez lat 10 z powodu leku
      przed ciaza).Z tej przyczyny zaczelam z czasem uchodzic za dziwadlo, i bylam
      zmuszona sobie wreszcie troche,no wiecie,tego,zeby calkowicie nie wypasc
      obiegu na randkowym rynku.W tym celu dzieki podrobionym receptom zaopatrzylam
      sie w Diane35 (zalety: piekna porcelanowa cera po roku stosowania, a przede
      wszystkim w wiekszosci przypadkow bezplodnosc po dlugotrwalym uzywaniu tego
      specyfiku bez jakiegokolwiek badania gin.)Do czego zmierzam:dzieki Diane mam
      piekna cere, wreszcie stalam sie pieknoscią ,mam wziecie jak niejedna
      nastolatka, i nie musze sie bac ciazy,bo od roku nie stosuje juz zadnego
      srodka,a w ciaze nie zaszlam.Diane zdrowiu nie sluzy,ale jest
      najtanszy,przysluguje na niego znizka jak na zwykly lek.Zeby wzmocnic strach
      przed ciaża i porodem ( trzecia mozliwosc),polecam tym,ktore jescze nie
      rodzily,filmik bedacy relacja z porodu w portalu Wizaż, ktory skutecznie
      odstraszyl i obrzydzil moim niedziedziatym znajomym wspolzycie na jakis czas:)
      Zatem przedstawilam Wam 2 darmowe sposoby "antykoncepcji", i jeden nieco tanszy
      niz srodki antykoncepcyjne.O jednym tylko trzeba pomyslec:przyrost naturalny
      jest coraz nizszy i kto potem zapracuje na nasze emerytury?Na pewno nie
      SCHERING czy Jansen
      • Gość: Dorota do doktora Adama. Pilne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 20:46
        Wspaniały panie doktorze! Biorę 3-cie opakowanie Yasmin i od tygodnia miewam
        ciagłe mdłości po jedzeniu. Biore tabletki zgodnie z zaleceniem, nie
        wymiotowałam i żadnej tabletki nie przeoczyłam. Jednak te mdłości przy kolejnym
        opakowaniu troche mnie niepokoją. Czy jest możliwe abym była w ciąży? Błągam o
        odpowiedź.
        Dorota.
        • Gość: adam+ Re: do doktora Adama. Pilne! IP: *.brama.prenet.pl 18.09.05, 23:43
          Witam
          Mdłości męczą Panią od tygodnia zaś preparat stosuje Pani od trzech miesięcy, nie jest to więc spowodowane tabletkami. Z kolei mdłosci na początku ciąży nie są regułą i tak właściwie to dość rzadko występują. W pani przypadku nie łączył bym tych objawów z ciążą. Jeśli, jak Pani pisze, stosuje Pani tabletki regularnie, nie ma zapomnień, pomyłek czy dużych opóźnień w ich braniu to właściwie ciąże należy wykluczyć. Poza tym fakt występowania miesiączek i to podobnych do siebie miesiączek wyklucza ciążę. Można oczywiście powiedzieć że w medycynie wszystko jest możliwe ale chyba nie w Pani przypadku. Proszę raczej przeanalizować jadłospis ostatniego tygodnia, zwłaszcza dni kiedy mdłości się rozpoczęły, czy nie było jakiegoś błędu dietetycznego. Czy nie jest Pani przeziębiona, ostatnie dni to fala infekcji wirusowych, równiez o przebiegu jelitowo-żołądkowym. Wydaje mi się że powinna Pani spokojnie poczekac do krwawienia i uspokoić się. Można też ewentualnie zrobić test ciążowy z apteki lub Bhcg w laboratorium i uspokoić się całkowicie :)
          pozdrawiam
          • Gość: Dorota Re: do doktora Adama. Pilne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 08:28
            Dziekuje za szybką odpowiedź. Jest Pan nieoceniony! Będę cierpliwie czekać.
            Serdecznie pozdrawiam.
    • Gość: TAKA Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 22:40
      podbijam
      • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.brama.prenet.pl 21.09.05, 22:00
        Mało zabawne.
        • Gość: Ka Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 23:34
          Jeśli można prosić o pomoc - przez 6 miesięcy brałam Minulet, po 7 dniowej
          przerwie przeszłam na Yasmin. Jednak po 1 opakowaniu miesiączka praktycznie nie
          wystąpiła - było to co najwyżej plamienie (2 dniowe). Dzisiaj wzięłam 1
          tabletkę z drugiego opakowania (po przepisowej przerwie) i zastanawiam się czy
          wszystko ok? Czy takie minimalne nawet nie krwawienie, a plamienie (nie-obfite)
          to powód do niepokoju i konieczność konsultacji w gabinecie lekarskim?

I jeszcze jedna rzecz dla dziewczyn, które mają nadzieję po Yasmine schudnąć -
          otóż ja przytyłam! Co prawda niewiele (ok.3kg) jednak nie zmieniłam diety, nie
          jadlam więcej niż zazwyczaj czyli to raczej "zasługa" tabletek, a przypominam,
          że biorę je dopiero od miesiąca. Uważajcie więc z tymi zachwytami nad Yasmine -
          jako zbawiennym środkiem na wagę ciała. Każdy organizm reaguje inaczej.
          • Gość: Gosiant Dr Adamie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 09:30
            Chciałam prosić o radę...Pisałam na pańskiego e-maila lecz nie dostałam
            odpowiedzi. Mysli Pan, że po nieudanych próbach z logestem, Yasmin, novynette
            powinnam dalej próbować znaleźć ODPOWIENIE TABLETKI. ODPOWIEDNIE = TAKIE, PRZY
            KTÓRYCH OCHOTA NIE SPADNIE DO ZERA :) Powoli tracę cierpliowść, mój partner
            też...Co robić??? Dziekuję za odpowiedź.
            • Gość: annika Do Adama+ - krzepliwość krwi a Yasmin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 15:33
              Niedawno opisywałam swoje wątpliwości dot. stosowania Yasmin (dostałam recepte
              bez żadnych badań) i kierując się Pana wskazówkami zrobiłam m.in. badanie na
              krzepliwość krwi i mój wynik nie jest w normie (PT (czas protrombinowy) = 0,85;
              norma: 0,9 - 1,2). Czy to oznacza, że Yasmin raczej nie dla mnie? I tak na
              razie czekam jeszcze na wynik cytologii, a wizytę u nowego ginekologa mam
              dopiero w połowie listopada (!). Może warto jeszcze jakieś badania wczesniej
              wykonać. Czy fakt, że cholesterol mam podwyższony jest również istotny przy
              doborze antykoncepcji? A swoją drogą nie bardzo rozumiem, z czego może taki
              podwyzszony poziom (LDL i ogólny) może wynikać: mam wprawdzie trochę nadwagi,
              ale odżywiam się w miarę zdrowo (praktycznie bez mięsa i tłuszczy zwierzęcych),
              codziennie ćwiczę, nie palę. Gorzej, jeżeli chodzi o stres, który podobno też
              sprzyja podwyższeniu poziomu cholesterolu.
              Bardzo proszę o odpowiedź i ew. wskazówki. Serdecznie pozdrawiam. Annika
              • Gość: adam+ Re: Do Adama+ - krzepliwość krwi a Yasmin IP: *.brama.prenet.pl 22.09.05, 21:00
                Witam
                Faktycznie, wynik wskazuje na nieco zwiekszoną krzepliwość krwi. Czy rezygnowac z yasmin, nie byłbym tego do końca pewny ale rozważyłbym zmiane na środek niskoestrogenowy, np. logest. Byłoby to na pewno bezpieczniej. Co do cholesterolu to sądzę ze powinna pani skontrolować tarczycę , TSH i FT4. Cholesterol może sie zwiekszać przy lekkich niewydolnościach tarczycy, a tego w naszych wyżynnych terenach jest dość dużo.
                Co do stresu, kto go nie ma. Nie można jednak wszystkiego zwalac na stres, nie bardzo ma on tu działanie.
                Jeszcze co do krzepliwości, pisze Pani o cwiczeniach - a czy dba Pani o prawidłowy bilans wodny. Wypija Pani 2,5 litra płynów na dzień. Trzeba też o tym pomysleć :)
                Pozdrawiam
                • Gość: annika Re: Do Adama+ - krzepliwość krwi a Yasmin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 12:58
                  Baaardzo dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź. Spróbuję jeszcze sprawdzić
                  tarczycę i więcej pić (podobno również czerwone wino :-)). A z tabletkami
                  poczekam chyba na wizytę w listopadzie - w końcu "na żywo" jest chyba łatwiej
                  dobrać. Natomiast niewątpliwie jestem teraz bardziej "uświadomiona" i będę
                  przynajmniej wiedzieć, jakie pytania zadawać w czasie wizyty. I mam nadzieję,
                  że nowa pani ginekolog będzie skłonna na nie odpowiadać (bo niestety różnie to
                  bywa). W końcu jeżeli ktoś się decyduję na tabletki, to myślę, że zapłaciłby
                  również 8zł (ja tyle płaciłam) za badanie krzepliwości krwi. Trzeba tylko o tym
                  wiedzieć ...
                  Bardzo serdecznie pozdrawiam !
          • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.brama.prenet.pl 22.09.05, 20:52
            Witam
            trafna uwaga, faktycznie nie mozna traktowac yasmin jako środka na schudnięcie, jak niekiedy usiłuje sie ja reklamować. Zauważę jeszcze że poza zwiekszeniem apetytu przy tabletkach, zachodzi jeszcze cos co nazywamy zmianą nawyków żywieniowych. zwykle w trakcie rozpoczynania tabletek przy utrzymanych małych ilościach jedzenia zmienia się jego skład jakościowy i przez to tez mozna przytyć.
            Co do głównego problemu, skąpe plamienie nie jest absolutnie złym objawem. Wazne żeby tylko wystąpiło. Zmiana preparatu mogła przy pierwszym opakowaniu zmienić troche rodzaj krwawienia, lecz sądzę że w kolejnych miesiącach wszystko wróci do normy. jeśli jednak krwawienia nadal będą bardzo skąpe lub np. zanikną, wtedy konieczna by była konsultacja z ginekologiem co do trafności wyboru tabletki.
            Pozdrawiam
            • Gość: Monika21 Pytanie do Pana Adama (ponownie) IP: 217.153.84.* 23.09.05, 16:01
              Witam, niedawno zamieściłam tutaj post gdzie pisałam, że jestem w trakcie
              pierwszego opakowania Yasmin (moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne). Teraz
              mam 7- dniową przerwę, ostatnią tabletkę wzięłam we wtorek o 21 wieczór. Nie
              wystąpiło u mnie krwawienie a to przecież już trzeci dzień. Zauważyłam tylko
              lekko żółtawą wydzielinę. Brałam tabletki regularnie zawsze o tej samej porze,
              staram się nie panikować ale nie za bardzo mi się udaje. Co jest nie tak??
              Bardzo prosze o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
              Ps. Czy jest sens kupować test ciążowy (a może za bardzo się denerwuję?)
              • Gość: adam+ Re: Pytanie do Pana Adama (ponownie) IP: *.brama.prenet.pl 23.09.05, 21:16
                Witam
                Przede wszystkim, bez paniki. Wszystko jest ok. Jeśli brała Pani tabletki regularnir bez spóźnień itd, to niemożliwe żeby coś się stało. Ponadto przy pierwszym opakowaniu tabletek następuje poważne przestrojenie hormonalne organizmu, zablokowana zostaje oś przysadkowo-jajnikowa, zmniejsza się wydzielanie własnych estrogenów. Błona sluzowa macicy nie wzrasta tak jak zwykle bez tabletek, może wzrosnąć o 3-4 mm a co za tym idzie w czasie odstawienia tabletek nie ma co się złuszczać, wydzielanie krwi jest skąpe i mamy skapą miesiączkę. Oczywiście nie jest to reguła, ale z drugiej strony przy braniu tabletek krwawienie w przerwie może wystąpic w każdym z jej 7 dni i będzie to w porządku. Najczęściej krwawienia pojawiają się między 3 a 5 dniem przerwy.
                Naprawdę spokojnie. Wszystko jest na pewno w porządku i prosze nie panikowac nawet gdyby jedynym znakiem krwawienia będzie skąpe plamienie. Jednak jesli taka sytuacja będzie się powtarzać lepiej byłoby skonsultowac się z ginekologiem i ewentualnie pomysleć nad zmiana tabletki.
                Pozdrawiam
                • Gość: Monika21 Ślicznie dziękuję za błyskawiczną odpowiedź :) IP: 217.153.84.* 23.09.05, 22:17
                  Uspokoiłam się i czuję się o niebo lepiej. Dziękuję za wyjaśnienie wątpliwości.
                  W ulotce Yasmin zamieszczono bardzo lakoniczną informacje o braku wystąpienia
                  krwawienia i nie mogłam jej znaleźć na stronie internetowej. Tym bardziej
                  dziękuję i pozdrawiam :)
            • Gość: Mirka Yasmin- zwiększony apetyt. POMOCY IP: 217.153.84.* 23.09.05, 16:25
              Witam.Mam pytanie do Dr Adama i bardzo proszę o dopowiedź. Jestem po pierwszym
              opakowaniu Yasmin. Ogólnie wszystko jest ok. Zadnych skutków ubocznych jak na
              razie z wyjątkiem szalonego apetytu. Kilka miesięcy temu ważyłam 10 kg więcej.
              Włożyłam sporo wysiłku w to żeby schydnąć i udało się. Poprosiłam mojego
              ginekologa właśnie o Yasmin żeby nie ryzykować przytycia. Żadnego puchnięcia
              nie zaobserwowałam ale zawiększenie apetytu tak. Kiedy nie brałam tabletek
              mogłam spokojnie wytrwać przy mojej zdrowej diecie a teraz co chwila muszę coś
              przegryzać bo czuję takie przejmujące ssanie w żołądku :( W ciągu miesiąca
              przybył mi 1 kg. To nie dużo wiem, ale w obwodach mi przybyło i boję się że
              ubyło mi z organizmy wody a przybyło tłuszczu :( Dodam, ze mam 169 cm wzrostu i
              obecnie wazę 67 kg. Czy jast na to jakaś rada. Nie chciałabym zmieniać tabletek
              (podejrzewam, ze pozostałe też powodują wzrost apetytu) więc co robić???
              • Gość: Kaśka Yasmin a żylaki IP: 82.160.22.* 23.09.05, 18:44
                Witam Panie Doktorze
                Mam małe pytanie. Biorę 4 opakowanie Yasmin. Trzeba przyznać, że jestem bardzo
                zadowolona (wysokie libido, brak żadnych skutków ubocznych, plamień itd.),
                jednak ostatnio na nogach pojawiły mi się żylaki (widoczne i wyczuwalne pod
                kolanami obu nóg, od połowy uda do połowy łydki, mniej więcej), zaś na całych
                nogach żyłki zrobiły się dość widoczne (pod skórą, niewyczuwalne). Zastanawiam
                się, czy nie jest to efektem wypalenia jednego wieczoru całej paczki papierosów
                (głupota!), zmiany pojawiły się właśnie po tym. Dodam, że jestem osobą raczej chudą.
                Dodam, że pigułki biorę od ponad 6 lat i 1 raz coś takiego wystąpiło.
                Szkoda mi zmieniać Yasmin, bo doskonale je tolersuje (w przeciwieństwie do
                innych). W nast tygodniu wybieram się do ginekologai lekarza naczyniowego, ale
                może jest mi w stanie Pan coś doradzić. Czy od razu mam je odstawiać (po
                skończeniu cyklu) czy czekać.
                Jakie pigułki może Pan polecić z II fazowych (ponoć nie powodują spadku libido).
              • Gość: adam+ Re: Yasmin- zwiększony apetyt. POMOCY IP: *.brama.prenet.pl 23.09.05, 21:26
                Witam
                No to mamy problem. I to duzy problem. Wzrost apetytu i zmiana nawyków żywieniowych to fatalne następstwo brania tabletek, różnie jednak nasilone przy różnych tabletkach. Z tego co pani pisze, ewentualna próba zmiany na tabletkę niskoestrogenową może (ale nie musi) wiązać się z ryzykiem plamień. Sądzę że jednak warto, przynajmniej na miesiąc spróbować np. logestu i obserwować jak będzie z apetytem. Właściwie to niestety nie ma jakiegoś złotego środka na apetyt przy tabletkach. Można próbować pić dużo niegazowanej wody mineralnej.Bardzo mi przykro, ale nie jestem w tej sytuacji w stanie podać Pani jakiegoś skutecznego sposobu na redukcje apetytu. Sądzę jednak że 1kg to chyba nie tragedia. Pozostaje silna wola, wewnętrzna dyscyplina - jesli udało się Pani schudnąć 10 kg to moze nie będzie z tym trudno. Ponadto aktywność fizyczna i to systematyczna.
                Sorry, ale złotego środka na ten problem nie ma :)
                Pozdrawiam
                • Gość: lena271 Drogi Panie Adamie co z metodę objawowo-termiczną? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 15:50
                  Panie Adamie jestem 27-letnią mamą 17-miesięcznej córeczki.Od wielu lat stosuje
                  ancykoncepcję.Na początku by uregulować nieregularne okresy a potem z
                  wygody.Stosowałam Diane-35,cilest ,cerazette w różnych okresach swojego
                  życia.Ostatnio nie najlepiej się czułam.I zaczęłam się zastanawiać nad przyczyną
                  (nie będę się rozpisywać - ciągłe zmęczenie,bóle nóg,kłócie w klatce,nerwy bez
                  powodu,nie wspomnę o tym że zawsze trakcie przyjmowania tabletek moja ochota na
                  zbliżenia jest mniejsza).Odstawiłam tabletki by sprawdzić czy moje samopoczucie
                  się poprawi(za namową kardiologa). Oczywiście antykoncepcja doustna jest
                  najwygodniejszym rozwiązaniem ale niestety jej skutki nie są obojętne dla
                  naszych organizmów i przeraża mnie fakt,że musimy je stosować przez długie
                  lata. Chciłabym poznać pana zdanie na
                  temat metody objawowo-termicznej.Czy pan jako fachowiec i realista wierzy w jej
                  skuteczność.Zaznaczam,że nie jest dla mnie problemem mierzenie temperatury,czy
                  obserwowanie swojego organizmu.Proszę mi powiedzieć czy warto się jej
                  nauczyć,czy jest szansa by była skuteczna?A jeśli nie...To co...tabletki do
                  samej menopauzy?
                  • Gość: Aniulek Drogi Panie Adamie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.05, 10:32
                    Czy powinnam rozpocząć nowe opakowanie Yasmin,jeśli w 8 dniu brania zapomniałam
                    wziąć tabletki o stałej porze i wzięłam ją dopiero po 13-stu godzinach?Na
                    ulotce napisano,że w takich sytuacjach rozpoczyna się nowe opakowanie bez 7-
                    dniowej przerwy,ale nie wiem jak się do tego ustosunkować,ponieważ to moje
                    pierwsze opakowanie tabletek antykoncepcyjnych w życiu!
                    Z góry dziękuję
                    • Gość: adam+ Re: Drogi Panie Adamie IP: *.brama.prenet.pl 05.10.05, 22:42
                      Witam
                      Częsty problem, właściwie przez każdego inaczej tłumaczony :)
                      Wg. mnie powinna Pani dokończyć pierwsze opakowanie i zrobić normalną 7-dniową przerwę. Oczywiście ten cykl (pierwszy) należy traktować jako nie zabezpieczony antykoncepcyjnie. Natomiast drugi, po 7-dniowej przerwie będzie juz zabezpieczony. Powinna Pani tak zrobić zwłaszcza ze względu na to ze rozpoczyna Pani pobieranie tabletek, pominiecie przerwy byłoby dużym szokiem dla organizmu nie przyzwyczajonego do sztucznej regulacji cykli. Proszę też nie denerwować się gdyby miały miejsce plamienia, po takim zapomnieniu może się to zdarzyć, ale szybko powinno zaniknąć.
                      Pozdrawiam
                  • Gość: adam+ Re: Drogi Panie Adamie co z metodę objawowo-termi IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 05.10.05, 22:00
                    Witam
                    Poruszyła Pani bardzo duży problem, niezwykle dyskutowany w Polsce i o którym zdania sa skrajnie różne.
                    Ja podchodzę do tej sprawy tak - metoda obj-term. to nie antykoncepcja tylko okresowa wstrzemięźliwość seksualna, a więc przeczy to głównej idei antykoncepcji, czyli zabezpieczeniu w kazdym momencie cyklu.
                    Ogólnie zas moje zdanie na temat tej metody jest negatywne, co by nie mówić i jakich by nie używac argumentów to w zależności od źródła naukowego na 100 kobiet stosujących tą metodę przez rok, w ciążę zachodzi od 20 do 50!
                    Przy tabletkach wskaźnik ten waha się w granicach 1-2. proszę więc sobie odpowiedzieć sobie samej co to za antykoncepcja.
                    Oprócz zawodności innymi negatywnymi cechami jest oczywiście problem samych pomiarów, obserwacja śluzu - nie zawsze jednoznacznie można zinterpretować jego ciągliwość i ilość. Właściwie w okresie jesienno zimowym stosunki byłyby niemozliwe bo wystarczy zwykły katar lub lekkie przeziębienie i całe pomiary temperatury w danym cyklu są do kosza. Komórka jajowa jest zdolna do zapłodnienia ok 12 godzin, plemnik może przeżyć w sklepieniu pochwy nawet 72 godziny, proszę sobie więc wyrysować zakres czasowy możliwych dni płodnych. Proszę mi uwierzyć , krzywa temperatury to nie jest idealny wykres, pełno w nim gwałtownych zmian trudnych też do zinterpretowania. Właściwie wiec przez połowę cyklu powinno się zachowac wstrzemięźliwość.
                    Po prostu jest to metoda zawodna, zła.
                    A co innego poza tabletką?
                    Przede wszystkim IUD czyli tzw. spirala domaciczna, obecnie będąca na rynku mirena to prawie ideał antykoncepcji, znacznie zdrowsza i dająca lepsze zabezpieczenie niż tabletki. Ale nieco droga, za to "działa" 5 lat. Są też inne spiralki w mniejszych cenach.
                    W przyszłym roku bedzie zarejestrowany (podobno) żel antykoncepcyjny wstrzykiwany domięśniowo działający 3 lata.
                    Plastry natykoncepcyjne - no ale to hormony tak jak tabletka.
                    Zastrzyku depo-provery 150 raczej nie polecam.
                    Na tym niestety kończy się asortyment środków antykoncepcyjnych dających rozsądne zabezpieczenie.
                    Wszystkie inne metody to ruletka.
                    Reasumując, metody obj-term. nie polecam, mam o niej złe zdanie, nie uważam jej za antykoncepcję. Stosowanie jej to naprawdę masa zachodu i marne efekty.
                    Pozdrawiam
    • Gość: Edyta Bardzo pilne do adama+!!!! Proszę o porade IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 17:57
      Witam!
      Mam do Pana bardzo dla mnie ważne pytanie. Zastanawiam sie nad zmianą pigułek
      Logest na Yasmin. Logest biorę ponad rok. Generalnie nie jest źle ale żeby
      rewelacyjnie to też nie. Niestety. Często puchną mi nogi, zwłaszcza łydki i
      stopy, jak nigdy przedtem pobolewa mnie głowa, jestem często rozdrażniona i nie
      wspomnę juz o bulu piersi i dodatkowych 6 kilogramach w ciągu jakiegos pół roku!
      Może sie mylę, może to nie wina pigułek ale wcześniej nie zauważyłam takich
      objawów u siebie więc...?
      Bogu dzięki, że chociaż libido wzrosło i to na max`a :)
      W związku z tym mam do Pana pytanie: czy jest szansa, że zmiana Logest na
      Yasmin zmieni cos na lepsze? Logest zawiera 0,02 mg etynyloestradiolu i 0,75 mg
      gestodenu a Yasmin 0,03 mg etynyloestradiolu i niestety nie wiem ile
      drospirenonu. Nie znam sie na tym ale wydaje mi sie ze Logest ma niższa dawke
      hormonów dlatego sama nie wiem co dla mnie lepsze. Dodam, że nadwagi nie mam
      ale chuda tez nie jestem :)
      Bardzo Pana proszę o radę- czy Yasmin może być przeze mnie lepiej tolerowany ze
      względu na skład?? Z góry bardzo ale to bardzo dziękuję za odpowiedź.
      • Gość: adam+ Re: Bardzo pilne do adama+!!!! Proszę o porade IP: *.brama.prenet.pl 24.09.05, 20:52
        witam
        Nie można w żaden sposób odnosić zawartość w tabletce drospirenonu (3mg) do gestagenów występujących w innych tabletkach. Zastosowane stężenia są równoważne mimo iz wagowo drospirenonu jest kilka razy więcej.
        Co do zmiany preparatu, kwestie obrzękowe powinny mieć łagodniejszy przebieg, ból piersi też powinien ustąpić lub chociaż zmniejszyć się. Trudno mi powiedzieć co się stanie ze sferą psychiczną, jeśli chodzi o drażliwość u kobiet to nikt nie da Pani jednoznacznej odpowiedzi jak Pani zareaguje na Yasmin.
        Zaś co do wagi - yasmin nie powoduje (najczęściej) wzrostu łaknienia, poza tym już Pani przybrała na wadze wieć prawdopodobnie nie będzie to już miało miejsca. Z mojego doświadczenia zmiany z logestu na yasmin przebiegały spokojnie i pacjentki statystycznie częściej były zadowolone z nowego preparatu.
        Ale to jak Pani zareaguje zależy oczywiście od Pani samej, nie ma stu procentowych reguł.
        Pozdrawiam
        • Gość: kaktusowa Re: zmiana czasu:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 21:34
          Panie doktorze, jak się bierze tabletki po zmianie czasu? Może to i głupie pytanie, ale Yasmin to moje pierwsze tabletki. Z góry dziękuję za odpowiedź:)
          • Gość: Julies Ketonal a tabletki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.05, 13:39
            Panie Adamie....czy ketonal ma jakis wplyw na skutecznosc tabletek?
            • Gość: adam+ Re: Ketonal a tabletki IP: *.brama.prenet.pl 26.09.05, 00:17
            • Gość: adam+ Re: Ketonal a tabletki IP: *.brama.prenet.pl 26.09.05, 00:21
              witam
              Nie, ketonal jak i ine preparaty z tzw. NLPZ-ów (niesteroidowe leki przeciw zapalne) tzn. diclofenak paracetamol i kilka innych, nie maja kompletnie żadnego wpływu na działanie tabletki antykoncepcyjnej. Nie ma się co bać :)
              Pozdrawiam
          • Gość: adam+ Re: zmiana czasu:) IP: *.brama.prenet.pl 26.09.05, 00:14
            witam
            Zmiana czasu niczego nie powoduje, przede wszystkim z tego powodu że jest b duza tolerancja co do pory brania tabletek, zupełnie bezpieczna jest 3 godzinna różnica później lub wcześniej. Tak wiec 1 godzina przy zmianie czasu naprawde niczemu nie grozi.
            Pozdrawiam
          • Gość: zaniepokojona... tabletki a niepłodność... IP: 195.117.107.* 25.10.05, 08:29
            Kilka dni temu przeglądając jakieś forum natchnęłam się na wypowiedź, że po
            tabletkach antykoncepcyjnych duzo trudniej zajść w ciąże, a szczególne ryzyko
            występuje przy braniu Diane35, gdyz to jest jeden z pierwszych leków
            antykoncepcyjnych, ktore przybyły na polski rynek i jego skład jest kiepski.
            Dziewczyna, która odstawiła Diane przez 5 miesięcy bezskutecznie próbuje zajsc
            w ciążę. A lekarz sugeruje, że to tabletki mogły mieć wpływ. Dlatego sama
            zaczęłam się martwić bo Diane biore od 6 miesięcy i zastanawiam się czy dobrze
            robię?? Może powinnam zmienić na inny lek?? TYmbardziej, że na ulotce jest
            napisane ze kobiety używające tabletek anty częsciej chorują na raka piersi.
            • Gość: adam+ Re: tabletki a niepłodność... IP: *.brama.prenet.pl 25.10.05, 22:18
              Witam
              Nie jest prawdą że tabletki antykoncepcyjne przyczyniaja się do problemów z zachodzeniem w ciążę. Żadne poważne badania populacyjne nie wskazują na coś takiego. Z drugiej strony trzeba pamiętać że tabletki anty często są zapisywane w celu regulacji cykli, zmniejszenia obfitości krwawień itd. itp. Jest to bardzo wygodne leczenie, dodatkowo zdejmujące z lekarza konieczność diagnostyki. Tabletki jednak nie leczą zwykle podstawowych schorzeń, pacjentki biorą je ze względu na wygodę, nie chcą odstawiać w celach diagnostycznych wiedząc ze po odstawieniu gorzej się poczują. W takich, bardzo częstych przypadkach, kiedy następuje decyzja o ciąży,tabletka zostaje odstawiona a problem zdrowotny wraca. Często wtedy winą obarcza się tabletkę, że to przez nią nie można zajść w ciążę. Wtedy dopiero pacjentki decydują się na diagnostykę i zwykle stwierdzane bywają różnorakie zaburzenia nie mające nic wspólnego z wcześniejszym braniem tabletek. Nie ma problemów w zajście w ciąże po tabletkach !!! Ponadto diane 35 nie jest w żadnym stopniu obarczona jakimś baedziej negatywnym wpływem na zdrowie kobiety. To zupełnie inna tabletka niżreszta preparatu ze względu na zastosowana substancję gestagenną. Lecz nie ma to żadnego wpływu na płodność.
              Co do raka piersi to dane sa takie: pięcioletnie pobieranie sztucznych estrogenów nie ma żadnego wpływu na raka sutka. Dopiero po 5 latach stosowania takich preparatów, zauważalnie statystycznie zwiększa się odsetek kobiet z tym problemem.Tabletka jednak nie powoduje raka bezpośrednio lecz sprzyja jego powstaniu. Niektórzy twierdzą że to w ogóle nieprawda a problem leży w tym że pacjentki przyjmujace tabletki częściej się badaja, częściej więc u nich rozpoznaje sie nowotwór. Zaś nie stosujace żadnej kuracji kobiety zwykle trafiają do lekarza juz z przeżutami i z tego powodu jest inna klasyfikacja. ponadto jest jeszcze jedna ważna rzecz, potwierdzona w badaniach. Jeśli juz kobiete spotka to nieszczęście to u kobiet przyjmujacych kiedykolwiek tabletki, nowotwór jest mniej złośliwy, lepiej odgraniczony od zdrowej tkanki, łatwiejszy do zoperowania, lepiej rokujacy. Nowotwory u kobiet które nigdy nie stosowały zadnej kuracji hormonalnej są bardziej złośliwe, naciekające tkanki, często występuje konieczność radykalnych operacji, rokowanie jest gorsze. Paradoks.
              Pozdrawiam
      • dytko2 Re: Bardzo pilne do adama+!!!! Proszę o porade 10.10.05, 09:56
        Część stosowałam Yasmin i jestem bardzo zadowolona, żadnych dolegliwości i
        innych niemiłych odczuć. Niestety nie wiem jak jest teraz z dostępnością tych
        tabletek - ponieważ mam przerwe - ale ja musiłam je ściągać z niemiec
        • Gość: Nancy Do Adam+: Zmieniać czy nie?!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 11:36
          Od ponad roku biorę Harmonet. Jestem zadowolona bo jestem zabezpieczona przed
          ciążą, piersi mi bardzo urosły ale od ok połowy opakowania bola az do okresu.
          No i nie mam prawie wcale ochoty na sex. A zanim zaczęłam je brać było super.
          Przez caly okres stosowania nie mialam zadych plamien ani innych powaznych
          dolegliwosci. Ostatnio mama przyniosła mi ulotkę o Yasmin bo córka koleżanki
          bierze i jest zadowolona. Trądzik znikł i nie przytyła ani kilograma. Chetnie
          bym zmieniła ale boję się ze mi piersi z powrotem zmaleja. =( Nie wiem co
          robić. Czy zmienic Harmonet na Yasmin?
          • Gość: adam+ Re: Do Adam+: Zmieniać czy nie?!! IP: *.brama.prenet.pl 11.10.05, 22:24
            Witam
            jeśli chodzi o wielkość piersi to proszę się nie obawiać :) w yasmin jest większa dawka estrogenów niż w harmonecie a to właśnie estrogeny odpowiadają za efekt powiększenia się piersi. Można więc nawet domniemywać że efekt ten może byc jeszcze trochę większy. Na pewno nie zmaleją :)
            Bolesność piersi i zmniejszenie libido to niestety negatywny skutek wszystkich tabletek. Zmiana na yasmin powinna przynajmniej zwiększyć libido. Co do piersi, poleciłbym Pani aby kupiła sobie Pani mastodynon w tabletkach, preparat bez recepty, i brać go dwa razy dziennie przez kilka tygodni (miesięcy) bolesność piersi powinna wtedy znacząco się zmniejszyc.
            Pozdrawiam
        • Gość: adam+ Re: Bardzo pilne do adama+!!!! Proszę o porade IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.05, 22:47
          witam
          mam dziś problemy z siecia, nie moge odpowiedziec na wszystkie pytania. Yasmin
          powinien byc wszędzie w polsce dostępny, jesli nie ma go aktualnie w aptece
          można go zamówić i po 24 godzinach apteka powinna go sciągnąć. Jeśli jednak
          nadal beda kłopoty to proszę mi podać z jakiego miasta Pani pisze i co to za
          apteka, postaram sie zapytać przedstawiciela firmy, tylko że to moż epotrwać 3 -
          4 dni.
          W kazdym razie środek jest zarejestrowany i powinien być wszędzie dostpny
          Pozdrawiam
    • Gość: Kasia Yasmin a Sumamed IP: 82.160.22.* 26.09.05, 09:40
      Witam

Mam pytanko, czy Sumamed (500mg azytromycyny) ma wpływ na tabletki??

Czy jeżeli dzisiaj biorę ostatnią pigułkę z op. (południe) a wieczorem muszę
      wziąć antybiotyk. Będę go brała w przerwie i skończę przed rozpoczęciem nowego
      op. (1 tabletka- ostatni dzień brania pigułek, i następne 2 tabletki w 2
      pierwszych dniach przerwy)(lekko zagmatwane:) ). Czy muszę sie dodatkowo
      zabezpieczać po skonczeniu antybiotyku i podczas brania?

Antybiotyk będzie brany w przerwie od pigułek i 1 tabletka przyjęta po
      wchłonięciu ostatniej pigułki (6h).

Nie chciałabym się jeszcze dorobić dziecka, a oczywiście, żeby znaleźć coś w
      necie na ten temat to sztuka a nie chce opierać się na odpowiedziach ludzi
      niezwiązanych z tematem.
      • Gość: adam+ Re: Yasmin a Sumamed IP: *.brama.prenet.pl 26.09.05, 23:04
        Witam
        Azitromycina faktycznie konkuruje w wątrobie o enzymy i antybiotyck ten , jeśli jest wzięty bezpośrednio z tabletką może osłabić jej działanie. Jednakże zasadą pobierania sumamedu jest branie go 2 godziny przed lub po posiłku. Jeśli,jak Pani pisze dodatkowo pigułkę bierze Pani w południe a sumamed wieczorem to nie ma żadnego strachu, tabletka przez trzy godziny wchłonie się całkowicie. Co do przerwy w czasie której będzie Pani przyjmować sumamed to oczywiście też nie ma problemu. Antykoncepcyjnie jest Pani zabezpieczona przez cały 28 dniowy cykl, zarówno w trakcie brania tabletek jak i w czasie przerwy. Fakt pobierania antybiotyku w przerwie niczego nie zmienia i niczemu nie grozi. Zmiany w endometrium macicy w trakcie przerwy w tabletkach antykoncepcyjnych na 100 % uniemozliwiają zajście w ciążę.
        Proszę spokojnie się leczyć, nie ma żadnego zagrozenia :)
        Pozdrawiam
        • lucilla01 Re: Yasmin a Sumamed 26.09.05, 23:20
          Dziękuję za expresową odpowiedź !
          Dobrze, że jest Pan Dr na Forum !!
    • Gość: Ester pigułki a papierosy mentolowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 12:53
      Witam Pana. mam pytanie: czy to prawda czy tylko mit, że papierosy mentolowe
      powodują niepłodność u kobiet? wiadomo, że szkodzą każde ale podobno jeśli
      chodzi o kwestie płodności to mentolowe są najbardziej szkodliwe. ile w tym
      prawdy? dziekuje za odpowiedz z góry
      • Gość: adam+ Re: pigułki a papierosy mentolowe IP: *.brama.prenet.pl 27.09.05, 21:34
        Witam
        Totalna bzdura :) Nie ma żadnego związku międzi akurat mentolowymi papierosami a niepłodnością. Równie dobrze możnaby było powiedzieć że mentolowe sztyfty do nasa stosowane przy katarze też moga doprowadzić do niepłodności. Szczerze mówiąc jeszcze tego numeru nie słyszałem a spisuję sobie takie mądrości z magla. To jest naprawdę dobre, ktoś się musiał nawysilać umysłowo żeby takie kretyństwo wymyśleć :)
        Pozdrawiam
        PS. a swoją drogą papierosy w ogóle najlepiej byłoby rzucić, one same jako takie mogą doprowadzić do kłopotów z zajściem w ciążę.
    • Gość: Alina Jajniki inwolucyjne IP: 82.160.22.* 28.09.05, 14:07
      Dzisiaj bylam u ginekologa, okazalo sie ze mam jajniki inwolucyjne (co to
      dokladnie znaczy), ich wielkosc to ok. 2 cm. Od 6 lat biore tabletki z przerwami
      (3 lata bez przerwy). Od kiedy pamietam lekarz zawsze mowil, ze mam male jajniki.
      Czy moge przez to miec w pozniejszym czasie problemy z zzajciem w ciaze??
      Czy powinnam odstawic pigulki?
      • Gość: adam+ Re: Jajniki inwolucyjne IP: *.brama.prenet.pl 28.09.05, 22:54
        Witam
        Stwierdzenie tak ot po zrobieniu usg, że ma Pani inwolucyjne jajniki to chyba lekka przesada. Inwolucja to zanikanie, z inwolucja jajników można miec doczynienia w okresie pomenopauzalnym u kobiet lub w przypadku PWCJ (przedwczesne wygasanie czynności jajników) ale to bardzo rzadki zespół chorobowy, zwykle dziedziczący się.
        Bardzo trudno mi w tym przypadku wypowiedziec się w miarę obiektywnie, właściwie nie mam żadnych danych. Myślę jednak tak, po pierwsze w jakim wymiarze Pani jajniki mają rozmiar 2 cm, jest to wymiar podłużny czy poprzeczny, prawidłowy jajnik wielkościowo mozna przyrównac do migdała, zarówno wielkosciowo jak i krztałtem, tak więc 2 cm to w sumie nie tak mało. Na jakiej zasadzie, po jakim badaniu stwierdzano wcześniej ze ma Pani za małe jajniki ???
        Dalej, zasadnicza sprawa, czy w czasie przerw w stosowaniu tabletek miesiączkowała Pani regularnie, bo jeśli tak to całą tezę o inwolucji mozna między bajki włożyć.
        Druga sprawa to sam fakt stosowania tabletek, jesli jest Pani osoba szczupłą zaś tabletki sa stosunkowo mocne, choc wcale te warunki nie muszą byc spełnione, może Pani miec całkowicie zablokowaną przez tabletki owulację a co za tym idzie nie ma w jajnikach rekrutacji komórek pierwotnych, nie dojrzewają pęcherzyki Graffa i co za tym idzie jajnik jest stosunkowo mały.
        Radziłbym zasięgnąć porady innego lekarza, a przede wszystkim zrobic sobie 3-4 miesięczna przerwę w tabletkch i stwierdzić czy miesiączki będą regularne, wtedy wszystko bedzie ok.
        Jedna uwaga, jesli tabletka całkowicie blokuje u Pani jajeczkowanie, to po odstawieniu tabletek na pierwsze krwawienie bedzie Pani musiała poczekać ok 60 - 70 dni, bo tyle trwa mniej więcej okres od rekrutacji komórki pierwotnej do wytworzenia dojrzałego pęcherzyka Graffa i jego peknięcie (jajeczkowanie).
        Reasumując, na usg nie odważyłbym się rozpoznać inwolucji jajników, nie wykonujac zadnych innych testów i badań.
        Pozdrawiam
        • Gość: aniulek DO DR ADAMA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 21:55
          Czy powinnam rozpocząć nowe opakowanie Yasmin,jeśli w 8 dniu brania zapomniałam
          wziąć tabletki o stałej porze i wzięłam ją dopiero po 13-stu godzinach?Na
          ulotce napisano,że w takich sytuacjach rozpoczyna się nowe opakowanie bez 7-
          dniowej przerwy,ale nie wiem jak się do tego ustosunkować,ponieważ to moje
          pierwsze opakowanie tabletek antykoncepcyjnych w życiu!
          Z góry dziękuję
        • Gość: Malinka123 Mrowienie nóg-WAŻNE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.05, 22:00
          Drogi Panie Doktorze!Bardzo proszę o odpowiedź: kończe za pare dni pierwsze
          opakowanie Mercilonu (to w ogóle moje pierwsze tabletki w życiu) i ostatnio
          zaczęlam odczuwać takie dziwne mrowienie na jednej łydce, coś takiego jakby
          mnie "dreszcze z zimna" przechodzily.Nie jest to jakies szczegolnie uciazliwe
          ale zaczynam sie martwic po przeczytaniu ulotki (zakrzepica itp).Dodam jeszcze
          ze ostatnio prowadze dosc statyczny tryb życia wiec może w tym tkwi problem?
          Bardzo prosze o rade bo nie wiem czy mam sie martwic!!!!Z gory dziekuje za
          odpowiedz!
          • Gość: adam+ Re: Mrowienie nóg-WAŻNE IP: *.brama.prenet.pl 01.10.05, 22:10
            Witam serdecznie
            Na pewno nie ma Pani co obawiac sie od razu zakrzepicy, tym bardziej że mercilon to tabletka niskoestrogenowa a i gestagen w niej zastosowany ma, wg. aktualnej literatury, mniejszy wpływ na ewentualne zmiany zakrzepowe. Pierwsze opakowanie na pewno spowoduje u Pani inne jeszcze dziwne "zjawiska" w Pani organiźmie których do tej pory nie było. Uczucie dreszczy wpodudziach to raczej objaw parestezji spowodowanej nerwami obwodowymi niż jakiś zmian w krzepliwości , wówczas nogi stają się ciężkie, jest stały tępy ból i obrzęki.
            Jednak nigdy nie można zlekceważyc objawów. Na pewno trzebaby wprowadzić troche aktywności fizycznej, pamiętajmy że krew "wraca" do serca z dolnych parti ciała dzięki tzw. pompie mięśniowej, im więc mniej napinania mięśni nóg, tym więcej zalegającej tam krwi.
            Jako pewnik przyjmuję że nie pali Pani papierosów !!!!!!!!!!!
            Proponowałbym zrobić sobie w poniedziałek w jakimś laboratorium oznaczenie INR i jeśli wskaźnik ten będzie między 0,8 - 1,2 to wszystko jest w porządku. Tabletki można brac dalej, zaś objawy dreszczy w nodze po pewnym czasie na pewno zanikną.
            Pozdrawiam
            Pozdrawiam
            • Gość: Malinka123 Re: Mrowienie nóg-WAŻNE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.05, 11:34
              Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! Bardzo mnie Pan uspokoił, jednak dla
              pewności, idąc za pana radą zrobię sobie badanie na ten wskaźnik INR! Jeszcze
              raz bardzo dziękuję!
    • Gość: momina Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 12:17
      Panie Doktorze. Obserwuję Pana odpowiedzi już od pewnego czasu i sama
      postawiłam skorzystać z rady. Otóż od trzech lat biorę cilest i przy ostatniej
      wizycie u mojego ginekologa zaproponował mi zamianę właśnie na yasmin.
      Stwierdził że to o wiele lepszy lek. Nowszy, mam wiele innych zalet który nie
      ma cilest i przede wszystkim poprawi stan mojej skóry.I w dodatku cena miedzy
      nimi nie jest aż tak duża. Proszę powiedzieć mi o różnicach między tymi dwoma
      lekami. Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam
      • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.brama.prenet.pl 03.10.05, 00:23
        Witam
        Trochę mi niezręcznie pisac o tych dwóch preparatach porównującje, to prawie jak marketing, ale negatywna reklama:)
        Ogólnie mam złe zdanie o cileście. Nigdy go nie proponuje. Kiedyś opisywałem dlaczego. Przede wszystkim to tabletka mocna 35 mikrogram etynyloestradiolu, no i ten ich super nowoczesny gestagen - norgestymat, który jest po prostu produktem kondensacji dwóch starych związków. Sam norgestymat jest prolekiem, substancja bez żadnego działania w organiźmie , dopiero po przejściu przez wątrobę ulega rozkładowi na dwa izomery levonogestrelu, który jest najstarszym używanym w tabletkach gestagenem. Dlatego tez reklama cilestu jako "nowosci" od razu bardzo mnie zraziła. W sumie wszystki inne tabletki mają więcej plusów niz minusów. Yasmin to faktycznie nowość , inne podejście do farmakodynamiki tabletki antykoncepcyjnej. Przede wszystkim nizsza dawka estrogenu, no i drospirenon, jako substancja mająca działanie gestagenne sama gestagenem nie bedąc. Faktycznie może ona znacznie poprawic wygląd skóry, zlikwidowac objawy trądziku, nadmiernego owłosienia itd. Porównując te dwa środki mówimy o dwoch róznych epokach. Yasmin to kolejny krok do przodu w antykoncepcji, tak ja trzy lata temu było wprowadzenie tabletek nisko estrogenowych jak logest czy novynette.
        Jednoznacznie proponowałbym Pani zmaiane preparatu na yasmin lub inny niskoestrogenowy .
        Pozdrawiam serdecznie
        • Gość: Sweety28 Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.devs.futuro.pl 03.10.05, 13:32
          Panie Adamie,
          Wiem że jest pan zasypywany pytaniami, ale niech mi pan wierzy to jest dla nas
          kobiet bardzo, bardzo ważne otrzymać odpowiedzi na wiele nurtujących pytań ja
          sama kiedy idę do mojego ginekologa za każdym razem zapomnę się go zapytać o
          wiele spraw, a że jedna wizyta u niego kosztuje 100 zl (to bardzo szanowany
          lekarz, kobiety walą do niego drzwiami i oknami a każda wizyta obejmuje badanie
          tradycyjne, USG i cytologię) - to nie mogę lecieć do niego co chwilę z głupimi
          pytaniami bo kurczę zbankrutuję! Co za tym idzie potem siedze w domu, myślę,
          skaczę po róznych forach internetowych i rzadko otrzymuję rzetelną odpowiedź na
          moje problemy. Fajnie, że znalazł się lekarz - ginekolog który jest taki
          cierpliwy i ma siłę żeby odpowiadać na pytania tylu bab naraz.
          Do rzeczy, mam małe pytanko: mam 28 lat, 6-letnią córeczkę, jakieś póltora roku
          temu pojawiły się u mnie nietypowe plamienia przed okresem, które potem
          przeszły w krwawienia - mniej więcej w połowie cyklu. Lekarz po wykonaniu badań
          doszedł do wniosku że to zaburzenia hormonalne (niedobory hormonów), i
          przepisał mi na początek słabszy preparat - Harmonet. Po Harmonecie czułam się
          super ale przy 2 opakowaniu znów zaczełam krwawić i to ostro. Wtedy przepisał
          mi "petardę" - Gravistat 125, i krwawienia ustały od 1 tabletki. Brałam
          Gravistat przez jakieś 5 cykli, aż poczułam że stał się dla mnie za silny -
          odczuwałam mdłości, senność, byłam opuchnięta plus ciężkość łydek... no więc
          znów pomaszerowałam do swojego ginekologa który stwierdził że rozwiązaniem
          będzie w moim przypadku Yasmin. Zaczęłam więc brać Yasmin, ale chm... chyba to
          jednak nie jest preparat dla mnie, mam po nim okropne zawroty głowy i
          taki "szumek", jakbym dosłownie była pijana. Okropne uczucie, ciężko mi z tym
          wytrzymać. Może drospirenon jest nie dla mnie?? Aha, przyjęłam 2 opakowania
          Yasminu. W związku z tym wszystkim mam pytanie - czy teraz, skoro Gravistat
          skutecznie wyleczył mnie z nietypowych krwawień, mogłabym znów wrócić do
          Harmonetu, na którym czułam się super?? Nie będzie dla mnie za słaby? Bo
          słyszałam opinie, że kobiety po porodzie, koło 30-stki powinny brać silniejsze
          tabletki antykoncepcyjne. Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję...
          • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 05.10.05, 21:26
            Witam
            Co do plamień, ważne jest kiedy one występują. Plamienia przedmiesiączkowe to wyraz niedoboru progesteronu, jeśli występują zaś w połowie cyklu, tzw. plamienia okołoowulacyjne wskazuje to z kolei na zbyt małą ilość estrogenów.
            W pierwszym wypadku bardzo dobre skutki daje podawanie samego progesteronu (provera, luteina, duphaston) od 15 do 24 dnia cyklu, nie jest konieczne włączanie od razu tabletki antykoncepcyjnej. Jeśli jednak plamienia pojawiały się w środku cyklu, to faktycznie tabletka antykoncepcyjna jest najlepszym rozwiązaniem.
            O gravistacie to raczej proponuję zapomnieć, stosowanie go byłoby wg. mnie dużym błędem i sporym niebezpieczeństwem dla Pani. Plamienia czy krwawienia przy braniu harmonetu mogą się pokazać, nie należy od razu zmieniac preparatu, można podać np. leki naczyniowe, żeby zmniejszyc krwawienie i czekać czy organizm przyzwyczai się do harmonetu. Co do Yasmin, no powiem po prostu - trudno, to tabletka nie dla Pani, objawy opisywane przez Panią sugerują że faktycznie Pani organizm źle toleruje drospirenon.
            A więc co brać. Wbrew reklamie i temu co się mówi kobiety okołp 30-ki, po porodzie powinny właśnie przyjmować tabletki niskoestrogenowe. Nigdy nie rozumiałem reklam, że "najlżejsza tabletka dla najmłodszych kobiet". We wszystkich podręcznikach endokrynologii ginekologicznej podkreślane jest że tabletki niskoestrogenowe skierowane sa głównie dla pacjentek po 30 roku życia. To jest zasada i koniec.
            A więc... gravistat odpada i to zdecydowanie.
            Yasmin prawdopodobnie nie dla Pani.
            Harmonet lub Logest, to chyba dla Pani tabletka z wyboru.
            Proponowałbym powrót do harmonetu, oraz podanie przez 2-3 tygodnie cyclonaminy 3 razy po 2 tab. Ewentualnie mozna by dodać jeszcze vitacon 1 razy 1. Wpłynie to na uszczelnienie naczyń krwionośnych. Gdyby plamienia znów się pojawiły to, oczywiście w zależności od ich intensywności, po prostu trzeba je przeczekać.
            No i zastanowić się czy tabletka antykoncepcyjna jest naprawdę potrzebna, może akurat w Pani przypadku wystarczyłby sam progesteron.
            Pozdrawiam
            • Gość: Sweety28 Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.devs.futuro.pl 06.10.05, 13:32
              Dziękuję ślicznie za wyczerpującą odpowiedź. Co do tych tabletek
              antykoncepcyjnych to było tak, że lekarz zapytał się mnie, czy chcę dostawać
              tylko progesteron na wyleczenie tych nietypowych plamień i krwawień, czy może
              zależy mi również (no, niejako "przy okazji") na zabezpieczeniu przed ciążą.
              Powiedziałam że w sumie tak, chciałabym przy okazji się zabezpieczać, i od
              dawna tak czy inaczej zastanawiałam się nad rozpoczęciem brania tabletek anty,
              no i dlatego przepisał mi właśnie takie tabletki, a nie sam progesteron. No
              nic, spróbuję w takim razie teraz z Harmonetem, jeszcze raz dziękuję i
              pozdrawiam.
              • letycja76 Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny 06.10.05, 22:30
                witam serdecznie
                jeszcze jedno małe pytanie do p.Dokora (aż szkoda,że tak niewielu lekarzy
                udziela tak wyczerpujących informacji swoim pacjentkom).
                Od pięciu lat przyjmuję Logest,powoli zaczynam zapominać jak wyglądalo moje
                życie bez tabletek;),ogólnie całkiem nieźle przeze mnie tolerowany -dość duży
                spadek wagi,przez pierwsze dwa lata przyjmowania schudłam 10 kg bez większych
                wyzeczeń i waga od tego czasu nie zmienia się znacząco(ok 62-63kg przy wzr
                172),czasowe polepszenie cery(niestety od 1,5 roku mój trądzik powrócił,brak
                nudności ,bólów głowy i piersi,z działań "mniej fajnych" lekkie wahania
                libido,kurcze łydek i lekki wzrost agresji(czasami jestem niesamowicie
                nerwowa,a nie zdażalo mi się to wcześniej tzn."przed" logestem
                najbardziej jednak niepokojące są dość często niepojawiajace się krwawienia
                podczas odstawienia czym moze być to spowodowane? Czy Logest moze byc dla mnie
                zbyt slaby? jesli tak to jaki preparat byłby dla mnie odpowiedni ? z wieksza il
                estrogenu??? dodam ,że ostatnie badania (enzymy,krzepliwosc i cytolologia)sa
                rewelacyjne ps.jestem blondynka o dość kobiecej budowie :)
                będę wdzięczna za odpowiedź
                pozdrawiam Aśka
                • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.brama.prenet.pl 08.10.05, 22:42
                  Witam
                  Pani przypuszczenia są prawdopodobnie zgodne z prawdą. Z opisu Pani wynika że głównym problemem są b skąpe lub w ogóle nie pojawiające się krwawienia miesiączkowe, przy czym sam preparat działa na Pania dobrze. Brak krwawień to brak "materiału" do krwawień, czyli narosłej przez 21 dni błony śluzowej macicy który to wzrost stymulowany jest estrogenem pochodzącym w tym przypadku z tabletki. Gestagen, który ma za zadanie oprócz właściwej funkcji antykoncepcyjnej, równiez funkcję niedopuszczania do zbyt silnego wzrostu błony sluzowej. W Pani przypadku, dość szkolnym, typowym, rozwiązaniem byłaby zmiana tabletek na nieco silniejszy preparat. Dobrze by było pozostać przy tym samym gestagenie co w logeście, by nie zmieniac ani ilościowo ani rodzajowo tej części tabletki, zaś zwiększyć do 30 mikrogramów zawartość etynyloestradiolu. Takim preparatem byłby Femoden lub Minulet. Minulet niestety zniknął w ostatnich miesiącach z rynku, nie wiem czemu, a wiec pozostaje najlepiej Femoden. Myślę że zmniejszy on równiez napady złego humoru, stonuje libido. Poza tym blondynki, i to tak jak Pani wysokie z zasady wymagają większej ilości estrogenów. prosze też okresowo włączać sobie aspargin 2 razy po 2 tabletki, zmniejszy to skórcze łydek.
                  Problemem może za to być konieczność zwrócenia baczniejszej u na dietę bo mogą być kłopoty z wagą.
                  Pozdrawiam
                  • letycja76 Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny 10.10.05, 06:41
                    Witam ponownie :)
                    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)
                    Mój ginekolog zaproponował mi zmianę Logestu na Yasmin,szczerze mówiąc mam
                    lekkie obawy(trochę boję się rewolucji w moim organizmie),zasugerował,że Yasmin
                    moze pomóc "w walce z trądzikiem",ktory ostatnio stał się dość uporczywy.CZy
                    myśli Pan Doktorze,że to dobry wybór ???
                    ps.
                    jecze jedno małe pytanko czy zwiększenie ilości estrogenów zawsze powoduje
                    wzrost wagi?
                    Dziękuje i Pozdrawiam
                    • Gość: Gosiant Dr Adamie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 16:57
                      Doktorze, czy mogę prosić o odpowiedź na maila, którego napisałam juz dość
                      dawno, mam nadzieję, że doszedł... Zbiliża mi się miesiączka i nie wiem co
                      powinnac zrobić z "moim fantem" :) Pozdrawiam!
                      • Gość: agi tabletki a psychika.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 17:36
                        Witam,

Pytanie tj. w temacie...kiedy 3 lata temu zaczynalam brac Diane, czułam sie ok.
                        Dopiero po roku gorzej i je odstawiłąm. Teraz wydaje mi sie ze nie toleruje
                        tabletek głównie od "str. psych"...po Jeanine czulam sie żle, teraz brałam
                        Yasmin i tez bylam bardziej nerwowa, skłonna do dołów i od 2 tyg. 2 opakowania
                        non-stop zmeczona. Dodam ze jestem brunetka o dosc mocnej budowie, z górną
                        granica testosteronu, i od jakiegos czasu robia mi sie torbiele ( cykle wtedy
                        trwaja ok. 35 dni); przy tabletkach nie.

Czy spotyka sie Pan czesto z takimi przypadkami? Bo trudno mi juz wierzyc ze
                        to kwestia rodzaju tabletek i ich wartosci hormonalnych.
                        • Gość: adam+ Re: tabletki a psychika.... IP: *.brama.prenet.pl 11.10.05, 22:55
                          Witam
                          Ma Pani rację uważając że efekty zmiany w sferze psychiki nie zależą od rodzaju i ilości zastosowanych w tabletce hormonów, choć z mojego doswiadczenia musze powiedzieć że najczęściej problem ten pojawia się przy braniu diany 35.
                          Zmiana rodzajów tabletek raczej nie daje dobrego efektu, problem sie powtarza.Nie wiem jak będzie w tym przypadku z yasmin, zbyt krótko jest na rynku by tą tab. już pod tym kątem oceniać. Jednak zastosowanie zupełnie innej substancji o aktywności gestagennej może spowodować że efekt zmian zwiazanych z psyche nie bedzie tak silny.
                          Jednak problem osłabienia fizycznego i nastrojów depresyjnych jest bardzo częsty i często też współistnieje ze spadkiem libido, co jest paradoksalne zważywszy w jakim celu tabletki się bierze.
                          W Pani przypadku spróbowałbym zastosowac tabletkę niskoestrogenową, logest lub novynette, uważam ze będzie wtedy mogła Pani liczyć na poprawę nastroju.
                          Pozdrawiam
                          • Gość: agi Re: tabletki a psychika.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 16:08
                            Dziekuje za info,
                            Zastanawiam się tylko czy tabletki tj.logest maja gestageny o działniu
                            antyandrogennym? mam testosteron w górnej granicy i silniejsze owłosienie; z
                            reszta lekarz proponował mi Cilest, zeby zbić ten testosteron, bo robiły mi sie
                            torbiele i dłuższe cykle.
                            Trudna sprawa z tym doborem tabletek, zwłaszcza jak co któryś lekarz ma własną
                            teorie; np. na gorszy nastrój i zmeczenie po Yasmin,inna ginekolog zaleciła mi
                            mocniejsze tabletki( hasłowo; nie powiedziala jakie)...
                            • Gość: adam+ Re: tabletki a psychika.... IP: *.brama.prenet.pl 18.10.05, 22:13
                              Witam
                              Wszystkie gestageny działają w pewnym stopniu antyandrogennie, lecz w bardzo małym stopniu. Tylko diane 35 i yasmin mają to działanie wybitnie silniej zaznaczone.
                              Silniejsze od yasmin mogą być tylko cilest, diane lub (nie daj boże) gravistat.
                              Z nastrojem po tabletkach różnie bywa. Niestety jeśli są "doły" psychiczne to zmiana tabletek zwykle nie pomaga.
                              Pozdrawiam
                              • Gość: agi Re: tabletki a psychika.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 17:06
                                A czy w takim wypadku stosowanie plastrów może przyniesc zmiane tzn lepszy
                                nastroj niz przy tabletkach ?
                                • Gość: adam+ Re: tabletki a psychika.... IP: *.brama.prenet.pl 20.10.05, 23:07
                                  witam
                                  Raczej nie. Plastry zawierają te same substancje czynne co tabletki, jedyna różnica to droga podania. Proszę pamiętać że na naszym rynku z plastrów jest jedynoe evra. Z kolei evra jest hormonalnym odpowiednikiem cilestu, tylko że daje troszkę mniejsze ilości hormonów niz odpowiednik w tabletce.
                                  Jeden plaster to 7 pigułek, poza tym nie ma żadnej innej różnicy, działanie jest identyczne.
                                  Ampicylline też możemy połykać jako kapsułki jak i podawać domięśniowo jako zastrzyk. To po prostu tylko inna forma.
                                  Pozdrawiam
                                  • Gość: agi Re: tabletki a psychika.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 16:51
                                    Czyli gestageny w evrze działaja także silnie antyandrogenowo jak w Cileście?
                                    Nie brałam go nigdy ale może z tą evra warto spróbować. Bo skoro po Y.czuklam
                                    si ezmaeczona i zdolowana,to albo potrzebuje preparatu o wiekszej ilosci
                                    estrogenów albo mniejszej...tak mi sie wydaje. chociaz jeszcze tolerancja tych
                                    gestgenów zostaje...uffff

Zastanawia mnie tylko mechanizm działania evry. Skoro w jednym plastrze jest
                                    tak jakby 7 tabletek, to w jaki sposób to przenika do organizmu w porcjach? Bo
                                    chyba z tak duża ilościa hormonów naraz nie ma sie do czynienia non-stop

Pozdrawiam Pana i dziękuje za odpowiedzi na moje dociekliwosci :)
                                    • Gość: adam + Re: tabletki a psychika.... IP: *.brama.prenet.pl 27.10.05, 23:24
                                      Witam
                                      Co do gestagenów w evrze i cileście to teoretycznie tak. Cilest ma w stanach zjednoczonych rejestrację jako lek antyandrogenny, tak jak diane 35 w polsce. Jednak sprawa gestagenu występującego w cileście, norgestymatu, jest dość dyskusyjna. Pisałem juz wcześniej że norgestymat to prolek, substancja nieczynna która uczynnia się po enzymatycznej "obróbce" w wątrobie, rozpadając się na dwie izoformy levonorgestrelu, dobrze znanego i wiekowego juz gestagenu. Co do odpowiedznika norgestymatu w evrze, nie mam żadnych informacji. Także takich czy ma on działanie antyandrogenne. Według mnie - nie.
                                      Jeśli chodzi o zamianę u Pani tabletek to myślę że potrzebuje Pani wyższej dawki estrogenu.
                                      Zaś co do mechaniki działania plastra to oczywiście nie przekazuje on przez skóre jednorazowo tzw. bolusu substancji hormonalnej jednorazowo. Substancja ta dyfunduje z plastra i jest wchłaniana przez skórę w kontrolowanych dziennych dawkach, porównywalnych z dawką jednej tabletki. Jak to się dzieje - to już pytanie do firmy która preparat produkuje. Technologia jest zapewne dość złożona, stąd też wysoka cena evry.
                                      Porównanie jednego plastra do 7 tabletek preparatu antykoncepcyjnego miało raczej na celu zobrazowanie długości działania pojedynczego plastra.
                                      Pozdrawiam
                                      • Gość: Malinka123 Interpretacja INR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.05, 19:20
                                        Drogi Panie Doktorze! Zgodnie z Pana rada zrobilam oznaczenie INR: wyszło 1,1
                                        oraz wskaźnik protrombinowy= 88% (procent).Nadal mam problemy z cierpnięciem
                                        nogi (jednej), czasem bólem , ale to chyba jest "od kręgosłupa". Czy te wyniki
                                        sa w porzadku, czy nie grozi mi zakrzepica i czy mogę zaczac brac 3 opakowanie
                                        mercilonu bez obaw?? z gory dziekuje za odpowiedz!! pozdrawiam serdecznie!!
                                      • Gość: Malinka123 Interpretacja INR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.05, 19:24
                                        Drogi Panie Doktorze!! zgodnie z Pana rada zrobilam oznaczenie INR: wyszlo 1,1
                                        oraz wskaźnik protrombinowy=88%(procent. Nadal mam problem z cierpnieciem
                                        jednej nogi, czasem bólem ale mysle ze to moze wynikac z przeciazenia
                                        kregegosłupa w ostatnim czasie. Czy te wyniki są w porządku, czy mogę juz nie
                                        panikować, że grozi mi zakrzepica i czy moge spokojnie zaczac zażywac 3
                                        opakowanie Mercilonu?? i jeszcze jedno pytanie: na dzien przed badaniem krwi
                                        zażylam polopiryne S, czy moze to miec wplyw na wynik badania?? z gory zdiekuje
                                        za odpowiedz!
                                        • Gość: adam+ Re: Interpretacja INR IP: *.brama.prenet.pl 29.10.05, 23:10
                                          witam
                                          W takim wypadku nie ma powodu do zdenerwowania, norma INR jest od 0,8 do 1,2. A więc oscyluje w granicach 1. Dodam że wartości powyżej 1 swiadczą o większym rozrzedzeniu krwi, więc jest to korzystniejsze przy tabletkach, zaś wartości poniżej 1 świadczą o zagęszczeniu krwi. A więc wszystko ok. Być może faktycznie dolegliwości biorą się z jakiś schorzeń kręgosłupa.
                                          Co do polopiryny, nie może ona zafałszować wyników. Faktycznie aspiryna powoduje większe rozrzedzenie krwi, ale w innym mechaniźmie niż ten który oznaczamy INR-em. Aspiryna (polopiryna) działa na płytki krwi a nie na inne czynniki krzepnięcia.
                                          Pozdrawiam
                                      • Gość: agi Re: tabletki a psychika.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 23:52
                                        dziekuje za wszystkie odpowiedzi. prosze mi jeszcze tylko powiedziec jaki
                                        preparat ma wiecej estrogenów niz yasmin i jeanine, i dziala przy okazji anty
                                        androgennie??? ...o ile taki istnieje
                                        ...gubię się w tym bo kiedys napisal mi Pan ze na doły i gorsze samopoczucie
                                        lepiej wziac tabletki z mniejsza iloscia estrogenów typu Logest

Wielkie Dzieki za pomoc i dyskusje:)))
                                        • Gość: adam+ Re: tabletki a psychika.... IP: *.brama.prenet.pl 16.11.05, 22:26
                                          Witam
                                          Od Yasmin i jeanine silniejszy jest tylko cilest i diane 35. No, istnieje jeszcze gravistat, ale tego już się nie stosuje. Zarówno cilest jak i diane działa antyandrogennie, oczywiście diane o wiele skuteczniej. Ale tu pojawia się właśnie ten drugi problem, z depresją. Diane bardzo często powoduje właśnie zmianę nastroju w kierunku depresji i dołów psychicznych. I w tym właśnie przypadku dobry efekt daje zmiana na tabletkę niskoestrogenową.
                                          Pozdrawiam :)
                                  • Gość: Mary czy jestem bezpieczna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 21:21
                                    czy w trakcie 7 dniowej przerwy trzeba dodatkowo sie zabezpieczac????? prosze o
                                    odpowiedz!!
                                    • Gość: adam+ Re: czy jestem bezpieczna? IP: *.brama.prenet.pl 30.11.05, 23:31
                                      Witam
                                      Absolutnie nie! Tabletka antykoncepcyjna zabezpiecza zarówno 21 dni w czasie któych pobiera ją Pani jak i 7-mio dniową przerwę. Nie ma najmniejszego powodu aby stosować jakiekolwiek dodatkowe zabezpieczenia.
                                      • aleksandra67 Re: czy jestem bezpieczna? 03.12.05, 20:38
                                        Doktorze Adamie, czy uzupełniłeś wiedzę na temat stosowania metforminy w
                                        zespołach androgenizacji ? To pewnie dyskusja nie na to forum, ale dziewczynom
                                        należy się wiedza na poziomie najwyższym :))) a Twoja wypowiedż dyskretnie
                                        podważyła zastosowaną terapię, niesłusznie! Pozdrawiam. ( profesjonalnie :)i
                                        szczerze, bo robisz Tu waćpan dobrą robotę.)
                                        • Gość: adam+ Re: czy jestem bezpieczna? IP: *.brama.prenet.pl 04.12.05, 00:02
                                          Witam
                                          Przyznam że w swojej wypowiedzi trochę za bardzo uogólniłem problem. Tym niemniej mówienie o stosowaniu metforminy we wszystkich zespołach hyperandrogennych jest oczywiście bezcelowe. Preparat ten jest zarezerwowany dla zespołu policystycznych jajników (PCO) i to też nie we wszystkich przypadkach. Podobnie zresztą jak stosowany od niedawna w PCO ketokonazol. Co do metforminy to stosowana ona może być w przypadku występowania hyperinsulinizmu u pacjentek, połączonego z odpornością tkankową organizmu na insulinę, mówiąc prościej, pacjentki wykazują zwiększony poziom insuliny we krwi, zaś komórki organizmu nie reagują na nią w odpowiednim stopniu. Następuje więc paradoksalna sytuacja kiedy przy dużym poziomie insuliny u pacjentek występują objawy jej niedoboru. Przypominam że PCO nie jest usystematyzowaną chorobą a zespołem chorobowym, wykazującym bardzo zróżnicowane objawy, hyperinsulinizm nie występuje we wszystkich przypadkach, stąd też stosowanie metforminy we wszystkich przypadkach jest bezcelowe.
                                          Pacjentki wymagające metforminy zwykle mają problem z dużego stopnia nadwaga. Stosowanie insuliny ma na celu uwrażliwienie tkanek na insulinę.
                                          Dziękuje za tą uwagę, myślę że jest Pani również profesjonalistką w tej dziedzinie. Faktycznie powinienem podczas pisania tamtego postu nie ganić całkowicie metforminy lecz wykazać jej przydatność w pewnej ilości przypadków. O ile pamiętam pytanie wówczas zadane, dotyczyło hyperandrogenizacji jako problemu ogólnego.
                                          Dziękuje za miłe słowa.
                                          Pozdrawiam
                                          • ola_ka Re: metformina i inne 06.12.05, 22:27
                                            A reszta w Krynicy 12 - 14 stycznia :))) Połowa konferencji zapewne o
                                            metforminie. Pozdrawiam, bardziej endokrynologicznie niż ginekologicznie, już
                                            się nie czepiam :)
                      • Gość: adam+ Re: Dr Adamie... IP: *.brama.prenet.pl 11.10.05, 22:27
                        Witam
                        Bardzo prosze o przesłanie jeszcze raz Pani maila, być może przeoczyłem go, za co przepraszam. Jeśli go otrzymam postaram się od razu odpowiedzieć
                        Pozdrawiam
                    • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.brama.prenet.pl 11.10.05, 22:16
                      witam
                      Zmiana z logestu na yasmin na pewno będzie lepsza jeśli chodzi o efekt kosmetyczny, to jest bezdyskusyjne. Yasmin obniza ogólną ilość męskich hormonów produkowanych przez każda kobietę, które powoduja właśnie takie objawy jak trądzik czy przetłuszczanie sie włosów.
                      Co do tycia, żadna tabletka nie powoduje bezpośrednio wzrostu wagi, zwieksza natomiast łaknienie i powoduje tzw. zmianę nawyków żywieniowych. Chce się jeść więcej i to rzeczy bardziej kalorycznych. I to właśnie jest przyczyną tycia, nie zaś sama tabletka. Oczywiście przy większym stężeniu estrogenów efekt wzrostu apetytu będzie nieco większy.
                      Pozdrawiam
                      • letycja76 Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny 13.10.05, 11:27
                        Witam serdecznie!
                        Dziekuję za odpowiedź :)
                        Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa związana z Yasmin (myślę,że dotyczy to
                        wszystkich kobiet przyjmujących ten preparat).Dokładnie wczytałam się w ulotkę
                        i zastanawia mnie dlaczego pominięcie lub przyjęcie tabletki po więcej niż 12
                        godz niezależnie od tygodnia, w którym przyjmowane są tabletki zawsze powoduje
                        obniżenie skuteczności antykoncepcyjnej? przy innych
                        preparatach "najniebezpieczniejszy" jest pierwszy tydzień.CZy oznacza to,że
                        Yasmin jest trochę słabszy od innych środków???

• Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.brama.prenet.pl 17.10.05, 23:25
                          Witam
                          Ulotka przy leku to zwykle autorskie "dzieło" danej firmy. Informacje w niej zawarte są zwykle podobne do innych ulotek innych leków. Yasmin nie jest "słabszy". W żadnym wypadku. Po prostu tak zredagowano tą ulotkę. Uwaga ta odnosi się do wszystkich tabletek antykoncepcyjnych.
                          Pozdrawiam
    • Gość: Nineczka Pytanie!!!! dotyczy Yasmin IP: *.devs.futuro.pl 12.10.05, 12:31
      Panie Adamie,
      Proszę niech mi pan powie, bo już zgłupiałam... słyszałam pogląd, że podczas
      brania Yasmin, ze względu na specyficzne cechy tego środka nie wolno pić
      alkoholu w ogóle (??!!) ani nie wolno pić czerwonej herbaty. Czy to prawda???
      Ciężko mi w to uwierzyć, przecież alkohol chyba poprawia krążenie, a nie
      odwrotnie?? A czerwona herbata, co ma do Yasmin??? Proszę rozwiać moje
      wątpliwości...
      • Gość: adam+ Re: Pytanie!!!! dotyczy Yasmin IP: *.brama.prenet.pl 12.10.05, 22:32
        witam
        No, z tą herbatą to już ktoś przesadził, wymyślając taką bzdurę. Myślę że chodziło o herbatę phu-er (nie wiem jak to się pisze) która ma podobno działanie odchudzające, a w rzeczywistości jest lekko odwadniająca. W tym wypadku nie można by też pić kawy, soków cytrusowych i innych zwiększających diurezę płynów i pokarmów. Bzdura.
        Co do alkoholu to sprawa jest bardziej poważna. Oczywiście że można pić alkohol,chodzi o to żeby nie pić go bezpośrednio przed lub po wzięciu tabletki. Alkohol zmniejsza wchłanianie substancji z tabletki. Należało by zrobić sobie 3 godzinną przerwę międzu wzięciem tabletki a wypiciem alkoholu. Oczywiście mówimy o większej ilości alkoholu a nie o lampce wina.
        Pozdrawiam
        • Gość: Laura1977 Re: Pytanie!!!! dotyczy Yasmin IP: *.devs.futuro.pl 13.10.05, 22:21
          Panie Adamie,

Podziwiam pana cierpliwość... czy i ja mogę zadać jedno pytanie?? Mam mały
          problem. Mianowicie zaczęłam brać Yasmin i okazało się, że ten środek
          absolutnie mi nie odpowiada: już od 3 tabletki zaczęłam się czuć po prostu
          koszmarnie... miałam podobne objawy do tych opisywanych wyżej przez dziewczynę
          o nicku Sweety28 tzn. zawroty głowy, a przy tym senność nie do opanowania,
          takie jakieś otumanienie jak na narkotykach, i "gula" w gardle - no tak
          paskudnie to nigdy w życiu się nie czułam! Doszło do tego, że pewnego dnia
          prawie zemdlałam w autobusie, zrobiło mi się słabo i czarno przed oczami.
          Postanowiłam więc natychmiast odstawić ten środek i wrócić do używanych
          poprzednio tabletek tj. Mercilonu (na których notabene dobrze się czułam ale
          nie wiedzieć czemu lekarz zaproponował mi przejście na Yasmin, może dlatego że
          narzekałam na pewne "opuchnięcie", czyli zatrzymywanie wody). Problem teraz
          jest taki, że przyjęłam 12 tabletek Yasmin i przerwałam branie tych tabletek. I
          nie wiem, ile czasu mam teraz odczekać zanim mogę zacząć z powrotem brać
          Mercilon?? Do pierwszego krwawienia z odstawienia, czy może do
          pierwszej "prawdziwej" miesiączki?? A może teraz nie wystąpi krwawienie z
          odstawienia tylko od razu "prawdziwy" okres?? Sama nie wiem... Bardzo proszę o
          radę boję się że namieszałam ostro w organizmie i teraz mi się coś
          poprzestawia... z góry dziękuję za odpowiedź!!! Laura
          • Gość: adam+ Re: Pytanie!!!! dotyczy Yasmin IP: *.brama.prenet.pl 17.10.05, 23:30
            witam
            Faktycznie przerwanie preparatu przy 12 tabletce jest troche problematyczne. Właściwie w znacznym stopniu może to rozregulować cykl. Jeśli chce Pani ponownie zacząć przyjmowac poprzednie tabletki, mercilon, to powinna Pani rozpocząć je pierwszego dnia najbliższego krwawienia. I nie ma co w tym przypadku rozpatrywać czy to krwawienie z odstawienia czy prawidłowa miesiączka. Chodzi tu tylko o przemiany w błonie śluzowej macicy.
            I moja taka bardzo ogólna rada - proszę nigdy nie przerywać preparatu cyklicznego w połowie opakowania, no chyba ze objawy będą tak dramatyczne jak opisywała Pani :)))))
            Pozdrawiam
    • Gość: ewciczek Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.forweb.pl 14.10.05, 12:00
      a ja sie chcilam dowiedziec cos waznego! mialalm problem z regularna miesiaczka
      pani doktor przepisala mi yasmin a poniewaz nie mam pjeccia kiedy moglabym
      dostac okres zaczelam brac pierwsza tabletke nie czekajac na pierwszy dzien
      cyklu czy moge miec z tego pozwodu jakies problemy ? zgory dziekuje za odpowiedz
      • Gość: kajulka Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 21:50
        Do dr Adama. Proszę o poradę w następującej kwestii:
        Ginekolog zapisał mi w związku z nieregularnym krwawieniem ( pojedynczy
        epizod) zastosowanie GestoMikron10 przez 10 dni od 16 do 25 dnia cyklu, a
        później miałam rozpocząc przyjmowanie Yasmin. W 29 dniu cyklu pojawiło się
        niewielkie plamienie ( myślałam, że to miesiączka, więc wzięłam 1 tabletkę
        yasmin. Do dziś ( 4 tabletka) nie wystąpiła "normalna miesiączka", tylko b.
        skąpe plamienia.Poza tym czuję się, jak przy okresie (pokłuwanie w dole
        brzucha, itp). Martwię się, czemu nie ma miesiączki. Dodam, że stosujemy
        prezerwatywy ze środkiem plemnikobójczym.
        • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.brama.prenet.pl 17.10.05, 23:45
          Witam
          Myślę że wszystko jest w porządku. Gesto mikron doprowadził do prawidłowych przemian błony śluzowej macicy zaś przyjęta w pierwszym dniu krwawienia yasmin, spowodowała zmniejszenie intensywności krwawienia. Tak jest bardzo często, prosze się nie niepokoić. Często przy normalnym włączaniu antykoncepcji, bez żadnych wcześniejszych problemów, miesiączka w trakcie której rozpoczęto stosowanie tabletek, staje się mniej intensywna i skraca się. W każdym razie, w opisanym przykładzie, skąpe plamienie nie jest niczym niepokojącym. proszę spokojnie czekac do pojawienia się krwawienia z odstawienia.
          Uważam jednak że mimo wszystko, dla własnego spokoju, powinna Pani zrobić sobie test ciążowy, tak na wszelki wypadek :)
          Pozdrawiam
          • Gość: kajulk Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 20:32
          • Gość: kajulka Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 20:34
            Bardzo dziękuję za poradę!
            Zrobiłam test - wynik negatywany (uff!!!).
            Mam nadzieję, że dalej wszystko również będzie w porządku.
            Pozdrawiam.
    • Gość: ewciczek do dr Adama IP: *.toya.net.pl 14.10.05, 15:16
      wszyscy mnie napadli na inym forum ze tak zrobilam jak opislam powyzej panie
      doktorze niech pan mi powie ze nie ebedzie tak zle bo zaczynam sie martwic
      • marysia82 Re: do dr Adama 14.10.05, 22:20
        Witam.chciałabym zapytać dr Adama o zastrzyk Depo-Provera.przez 2,5 roku brałam
        różne tabletki antykoncepcyjne(cilest, diane, logest).obecnie wzięłam trzeci
        raz zastrzyk depo provera.czy chcąc wrócić do tabletek powinnam czekać aż
        dostanę okres (podobno może on wrócić dopiero po roku) czy można wziąć tabletki
        po okresie trzech miesięcy od ostatniego zastrzyku?Zależy mi na tym żeby przez
        najblizsze kilka lat nie zajść w ciążę.
        Co sądzi pan o tym zastrzyku?Kiedy byłam po ostatnią receptę nie było mojego
        stałego lekarza tylko pani ginekolog w zastępstwie, która bardzo potępiła
        stosowanie przez młodą osobę zastrzyku, twierdząc że może on spowodować
        nieodwracalne zmiany w mojej płodności?Dziękuję za odpowiedź
        • Gość: Malinka123 Czy jestem bezpieczna?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.05, 17:34
          Drogi Panie Doktorze!!
          W czasie 7 dniowej przerwy wymiotowałem, potem zaczelam drugie opakowanie
          Mercilonu i po zażyciu 3 tabletek kochałam się z "finałek w środku". Czy mogłam
          zajść w ciążę??? Prosze o odpowiedz!!!!
          • Gość: adam+ Re: Czy jestem bezpieczna?? IP: *.brama.prenet.pl 17.10.05, 23:57
            Witam
            Absolutnie nie.
            Fakt wymiotowania w trakcie 7-mio dniowej przerwy nie ma żadnego wpływu na okres pobierania tabletek i w żaden sposób nie zmniejsza zabezpieczenia antykoncepcyjnego. Jeśli tylko bierze Pani teraz regularnie tabletki to naprawdę nie ma Pani się czego bać :)
            Serdecznie pozdrawiam
      • Gość: adam+ Re: do dr Adama IP: *.brama.prenet.pl 17.10.05, 23:37
        Witam
        No, troszeczkę Pani "narozrabiała" :)
        Ale nie ma co się zadręczać, stało się. Nie wolno oczywiście w ten sposób rozpoczynać kuracji. Nie wiem w jakiej fazie cyklu rozpoczęła Pani przyjmowanie preparatu, jeśli w granicach do 14 dnia cyklu (przyjmuje że miała Pani regularne ok. 28 dniowe cykle)to prosze brać dalej preparat do końca, nawet gdyby pojawiły się słabe plamienia. Jeśli zaś rozpoczęła go Pani po 14 dniu cyklu to powinna raczej pani przerwać jego przyjmowanie i to tym szybciej im później rozpoczęła go Pani przyjmować. oczywiście nic strasznego się nie stało, nawet gdyby pojawiły się jakieś plamienia czy krwawienia to nic złego się nie dzieje.
        Natomiast jak tylko rozpocznie się krwawienie miesiączkowe prosze od razu rozpocząć nowe opakowanie. 2-3 opakowania powinny przywrócić porządek z cyklami :)))
        Pozdrawiam
    • dzika_roza Yasmin a trądzik 14.10.05, 22:24
      witam
      mam pytanie. tak jak Pan radzil przeszlam na Yasmin. jestem w polowie 2
      opakowania. niestety tak samo jak przy innych tabletkach przy 11-14 tabletce
      wystapilo plamienie... na dodatek mam wrazenie ze cera mi sie popsula a miala
      sie poprawic...
      czy sa szanse ze po 3 opakowaniach wszystko wroci do normy?
      pozdrawiam cieplo
      • Gość: Sephora Re: Yasmin a trądzik IP: *.devs.futuro.pl 16.10.05, 09:53
        Wiesz co, mi się zdaje że plamienia w trakcie brania tabletek biorą się z tego,
        że te tabletki są dla ciebie za słabe. Chociaż z drugiej strony Yasmin ma już
        30 mkg estradiolu... mocniejsze są tylko Cilest i Gravistat... może
        rzeczywiście przeczekaj ten okres plamienia??? Albo przejdź na II generację
        Microgynon, lub Rigevidon??
        • dzika_roza Re: Yasmin a trądzik 16.10.05, 16:12
          hmm najgorsze ze przetestowalam juz wiekszosc tabletek... i plamie na
          wszystkich, na trojfazowych tez... a do tego dochodzi spadajace libido. jedynie
          na Yasmin libido jest ok...
      • Gość: ginekolog Re: Yasmin a trądzik IP: *.aosk.czest.pl / 195.117.123.* 16.10.05, 19:09
        Krwawienie nie koniecznie musi być przez tabletki. Jest wiele innych przyczyn
        krwawień, dlatego powinnaś zgłosić się do swojego lekarza. Może wymagasz
        dodatkowych badań - USG, bad. laboratoryjne, cytologia itp. Może też zachodzić
        interakcja z innymi lekami lub stosowanie jakiejś konkretnej diety.
        • dzika_roza Re: Yasmin a trądzik 16.10.05, 21:42
          wszystkie badania mam w porzadku. zadnych lekow nie stosuje... na diecie tez
          nie jestem...
      • Gość: adam+ Re: Yasmin a trądzik IP: *.brama.prenet.pl 17.10.05, 23:52
        Witam
        Nie ma oczywiście absolutnej pewności co do działania leku. Sądzę jednak że faktycznie podtrzymanie leczenia może przynieść przy drugim lub trzecim opakowaniu uspokojenie się plamienia. Co do sprawy trądziku, to faktycznie pogorszenie wprzy rozpoczęciu stosowania yasmin jest dość nietypowe. Jeśliby miało się to nasilać, rozważyłbym konsultację dermatologiczną, moze przyczyna trądziku tkwi w jakiejś przewlekłej infekcji skóry a nie w kwesti hormonalnej,proszę kontynuowac yasmin. Sądzę że powinna być Pani ostatecznie zadowolona z efektów jej stosowania
        Pozdrawiam
        • dzika_roza Re: Yasmin a trądzik 20.10.05, 14:59
          dziekuje za odpowiedz.
          pod kontrola i ginekologa i dermatologa oczywiscie jestem.
          pozdrawiam
    • Gość: kochaś Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 22:36
      podobno najlpesze antykoncepcja to czosnek,lub cebula,czy to prawda??
      • Gość: ciekawa ryzyko ciązy po odstawieniu tabletek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 16:01
        Panie Adamie,
        Skończyłam opakowanie tabletek anty.( yasmin), potem miałam 7-dniwą przerwe z
        krwawieniem, po której nie rozpoczelam nowego opakowanie. Krwawienie skończyło
        sie w środę, a w niedziele(4 dzien bez tabl.) doświadczyłam pekniecia
        prezerwatywy. Czy ryzyko zajścia w ciąze jest duże czy raczej nie ma wiekszych
        powodów do niepokoju( bo za wcześnie na owulacje )?
        Pzdr
        • Gość: adam+ Re: ryzyko ciązy po odstawieniu tabletek IP: *.brama.prenet.pl 18.10.05, 22:08
          Witam
          No, sytuacja troche dyskusyjna, jak słusznie Pani zauważyła tabletki które obecnie stosuje się maja tak małe stężenia hormonów że w wiekszości przypadków nie hamują owulacji a sam efekt antykoncepcyjny opiera się na innych mechanizmach. Zwykle owulacja pojawia się w tym samym czasie co przed pobieraniem tabletek. Wszystko zalezy od tego w którym dniu przerwy miała pani początek krwawienia,jeśli, jak myślę w 3-4 dniu przerwy w tym przypadku faktycznie nie ma się co niepokoić. Stosunek byłby wtedy niejako w 8-9 dniu cyklu a więc nie ma powodów do obaw. Jeśli jednak przed pobieraniem tabletek miewała Pani skrócone cykle(krótrze od 28 dniowych) to zastanowiłbym się na postinorem lub metodą Yozupe - dwie jakiekolwiek tabletki antykoncepcyjne na raz. Prosze pamiętać że plemnik może przeżyć w sklepieniach pochwy nawet 72 godziny, przy skróconych cyklach może więc "doczekać się" jajeczkowania.
          Pozdrawiam
          • Gość: ciekawa Re: ryzyko ciązy po odstawieniu tabletek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 17:04
            Dziekuje za odpowiedz; cykle mam raczej wydłuzone niz skrócone wiec licze ze
            nic nie bedzie.
            Pzdr
      • mamawiktorki Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny 25.10.05, 11:36
        Witam
        Panie Doktorze czy to normalne że przy pierwszym opakowaniu Yasmin mogą wystąpić
        plamienia.Prawie kończe opakowanie a delikatne krwawienie mam cały czas.
        Pozdrawiam
        Justyna
        • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.brama.prenet.pl 25.10.05, 22:23
          Witam
          Oczywiście. Nie można jednak powiedzieć że to jest normalne, lecz jest to najczęstszy objaw uboczny właczania jakiejkolwiek tabletki antykoncepcyjnej. Rada jest na to jedna, nie zwracać na plamienia uwagi :)
          Jeśli przy pierwszym opakowaniu plamienie trwało cały czas to przy drugim potrwa 5-7 dni a przy trzecim juz bedzie ok. Tak to juz jest, nie ma metody zaradzenia temu problemowi. Trzeba go przeczekać :)
          Pozdrawiam
          • mamawiktorki Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny 25.10.05, 22:28
            Wielkie dzieki Panie Doktorze :)
            • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.brama.prenet.pl 25.10.05, 22:32
              sorry, coś mi się poplątało w okienkach i odpowiedziałem dwa razy na ten sam post :)))))
        • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.brama.prenet.pl 25.10.05, 22:31
          Witam
          Nie ma żadnego problemu. Nie można oczywiście powiedzieć że to norma, ale plamienia takie to najczęstszy objaw uboczny przy włączaniu jakiejkolwiek antykoncepcji. Jest na to jedna rada - przeczekać, nie zwracać na to uwagi. Jeśli przy pierwszym opakowaniu plamienie trwa cały czas to przy drugim potrwa 5 - 7 dni a przy trzecim wszystko będzie ok. W każdym razie nie ma powodów do niepokoju.
          Pozdrawiam
    • Gość: Dodi Bardzo prosze o porade IP: *.lns3-c10.dsl.pol.co.uk 25.10.05, 12:05
      Czesc, czy 'rewelacyjny srodek koncepcyjny' nie jestem pewna, szczegolnie
      czytajac o wszystkich tych bolach, obrzmieniach i plamieniach. Mam nadzieje ze
      kiedys cena za antykoncepcje nie bedzie az tak nieprzyjemna i wysoka (rowniez w
      doslownym sensie).
      Niestety musze dodac swoja boleczke do sciany placzu. Mimo ze osobiscie jestem
      zadowolona z Yasminu ( probowalam wczesniej dwoch innych srodkow i skutki byly
      depresyjno-flustrujace i nieznosne)

Od 2 miesiecy mam nudnosci po kazdym posilku (biore Yasmin od 5 miesiecy),
      zauwazylam ze zdarza sie to tylko podczas pierwszych 14 tabletek (dwoch
      tygodni) opakowania. Dodatkowo, w czasie tych pierwszych 2 tygodni
      niektore 'produkty zywnosciowe' odstraszaja mnie i przyprawiaja o mdlosci
      (glownie badzo tluste i bardzo slodkie)za to przejawiam nietypowa sklonnosc do
      mleka i litrow wody. Nie oznacza to wcale ze schudlam, moja waga nie zmienila
      sie odkad biore tabletke. W trzecim tygodniu nudnosci generalnie mijaja.
      W momencie odstawienia tabletki na 7 dniowa przerwe czuje bardzo szybki,
      momentalny spadek poziomu hormonow, zaczynaja sie bole glowy i slabosc (nie
      jest to regula, ale w ostatnim cyklu bylo to wyjatkowo bolesne)
      I ostatni juz kamyczek- pojawiajacy sie i mijajacy szum lub bol w uchu, nie
      jest to bol silny, mam raczej wrazenie ze cos jest nie tak tam w srodku z
      cisnieniem...
      Teraz jak juz wyplakalam wszystkie zale, m
      • Gość: adam+ Re: Bardzo prosze o porade IP: *.brama.prenet.pl 25.10.05, 23:05
        Witam
        No cóż, ciężko Panią pocieszać, dość sporo objawów negatywnych przy yasmin. Niestety nie jesteśmy maszynami, każd apacjentka reaguje indywidualnie.Napisała Pani ze wcześniej były jeszcze dwa inne preparaty, jakie ?
        Może akurat nie było jakiegoś niskoestrogenowego a akurat taki byc może pasowałby Pani. Napisała Pani o depresji, myślę wieć że jednym z tych dwóch pewnie była diane 35 :)
        Dziwna wydaje się cykliczność występowania złego samopoczycia w zestawieniu z gwaltownymi objawami braku hormonu w 7 dniowej przerwie, bo sugeruje to że yasmin daje pani progową dawkę estrogenu, może więc paradoksalnie bierze Pani za słaby preparat.
        Poza tym niektóre dolegliwości są bardzo nietypowe, szum w uszach, z takim objawem ubocznym jeszcze się nie spotkałem. Czy nie ma Pani przypadkiem zbyt wysokiego ciśnienia?
        Troche mi głupio pocieszać Pania że nie jedząc produktów z dużą ilościa tłuszczu i cukru nie będzie Pani miała problemów z nadwagą...
        Czy Pani rodziła?
        Może zastanowic się nad inną metodą antykoncepcji np. wkładka domaciczna.
        Pozdrawiam
        • Gość: Dodi Re: Bardzo prosze o porade IP: *.l5.c1.dsl.pol.co.uk 26.10.05, 00:10
          Bardzo dziekuje za odpowiedz. Nie pamietam niestety jaki nazywaly sie tabletki
          ktore bralam poraz pierwszy ( przepisala mi je 2 lata temu francuska ginekolog
          zapewniajac ze dawka hormonow jest najnizsza z mozliwych). Wytrzymalam dwa
          tygodnie, sama nie wiem jak, odagnela mnie nieznosna nadpobudliwosc i
          agresywnosc, oraz w pewnym momencie skrajne mysli depresyjne. Za derugim razem
          byl plasterek, rok temu, tym razem bardzo silne bole brzucha, nadmierne pocenie
          sie bezsennosc i nadpobudliwosc. Po raz kolejny zrezygnowalam (byc moze
          motywacja byla srednia bo zwiazek na odleglosc).
          Yasmin, po raz pierwszy sprawil ze sie usmiechalam, poczatkowe niedogodnosci,
          jak bol piersi i nietypowe bole brzucha, szybko minely, dodatkowo, moj cykl
          zaczl sie stabilizowac i szalone hustawki nastrojow mijac, podobnie jak
          tradzik. Reakcja na pigulke byla wiec zdecydowanie mniej dramatyczna niz w
          poprzednich przypadkach. Generalnie jestem wiec zadowolona i nie chcialabym
          odstawiac pigulki. Nigdy nie rodzilam, jestem dosyc mloda, co dziwne, zawsze
          mialam bardzo niskie cisnienie.
          Gdzies pod koniec ulotki yasminowej wyczytalam ze sporadycznie moga pojawic sie
          dolegliwosci uszu, niestety nic wiecej nie jest napisane.
          Od 3 miesiecy mieszkam w Anglii, zaczynam sie zastanawiac czy to moze angielska
          kuchnia nie prayprawia mnie o mdlosci? Ale powaznie, czy jest mozliwosc ze
          mdlosci mina?
          Byc moze pomysl zmiany preparatu jest dobry ale boje sie bo jak do tej pory,
          jasmin doskwiera mi najmniej.
    • Gość: Dodi prosba o porade dokonczenie IP: *.lns3-c10.dsl.pol.co.uk 25.10.05, 12:07
      mam nadzieje ze moge liczyc na otuche (od wspolyasminek) i porade od pana Adama.
      Dziekuje bardzo
    • Gość: D prosze o porade dokonczenie IP: *.lns3-c10.dsl.pol.co.uk 25.10.05, 12:11
      Teraz jak juz sie wyplakalam mam nadzieje ze moge liczyc na porade od Pana
      Adama i otuche od WspolYasminek
      Pozdrawiam i dziekuje
      • Gość: Monika21 Dodi! Dokładnie takie same objawy jak Ty! IP: 217.153.84.* 26.10.05, 09:54
        Witam, jak przeczytałam Twój post to (wiem, że to paradoksalnie brzmi) ulżyło
        mi, że nie jestem nienormalna. Zaczynam trzecie opakowanie Yasmin, niby
        wszystko ok ale pod koniec drugiego pojawiły się dziwne mdłości właśnie po
        jedzeniu i uczucie niestrawności. Podczes siedmiodniowej przerwy przez ostatnio
        trzy dni miałam tak potworne migreny (co jest niesamowite bo ja NIGDY nie
        miewałam bólów głowy) czułam takie pulsowanie i za każdym razem jak podnosiłam
        się z pozycju siedzącej to myślałam, że ból mi rozsadzi czaszkę. Wczoraj
        wzięłam już pierwszą tabletkę i zobaczymy co teraz... Nie chciałabym tu zwalać
        wszystkiego na Yasmin bo chyba się troszkę przeziębiłam. Mam nadzieję, że to z
        tego powodu te bóle głowy bo nie chciałabym zmieniać tabletek...
        Pozdrawiam serdecznie. Napisz czasem jakiś post, jak tam u Ciebie :)
        • Gość: Dodi Re: Dodi! Dokładnie takie same objawy jak Ty! IP: *.l5.c1.dsl.pol.co.uk 26.10.05, 11:22
          Witaj Moniko, no to jestesmy juz dwie. Ja tez sie (paradoksalnie) ciesze bo
          zastanawialam sie czy to moze na pewno wina pigulki.
          Migrena pojawila sie tylko ostatnim razem i rowniez mam nadzieje ze to z powodu
          oslabienia i przeziebienia.
          Co 'zabawne' z tymi mdlosciami to to, ze ustepuja na czas 'glodu'. W pewnym
          momencie, zakladam, zoladek jest pusty, wtedy zupelnie normalnie chce mi sie
          jesc. Mdlosci pojawiaja sie albo bardzo szybko (czasem nawet jeszcze w trakcie
          jedzenia) albo chwile po, szczegolnie gdy zaraz po posilku wychodze z domu i
          prawie biegne na uczelnie, albo po ok.30 min
          W tym momencie koncze 5 opakowanie. Zauwazylam ze im blizej konca tym
          delikatniejsze sa mdlosci. Mam nadzieje ze organizm sie przyzwyczaja bo rowniez
          nie chcialabym Yasminu odstawic.
          Pozdrawiam cieplutko
    • Gość: inke Jakie są ceny Yasminu w aptekach częstochowskich IP: *.kabel.net.pl 29.10.05, 09:30
      Ja mam recepte na 2opakowania Yasmin,
      ale slyszalam ze ceny sie wahaja za opakowanie 28-45zł

Podawajcie w których aptekach jakie sa ceny

dzieki
      • Gość: jeronimo Re: Jakie są ceny Yasminu w aptekach częstochowsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 09:49
        Apteka miedzy Desą a Orbisem - 35 zł, apteka al. NMP 16 ( vis a vis Merkurego )
        również 35 zł. Pozdrawiam :-)
        • Gość: Inga do doktora Adama. A jak jest z 50-cio latkami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 14:37
          Kochany Panie doktorze!
          Co prawda nie mam jeszcze żadnych objawów menopauzy ale niewątpliwie zbliża się
          wielkimi krokami. Czy Yasmin byłby pomocny na sewntualną burzę hormonów i prz
          okazji antykoncepcje? Gdzieś słyszałam że to preparat tylko dla młodych kobiet
          i dziewczyn? Proszę o opinię.
          Inga
          • Gość: adam+ Re: do doktora Adama. A jak jest z 50-cio latkami IP: *.brama.prenet.pl 02.11.05, 22:04
            Witam
            No, to juz jest spory problem. Tu nie ma jednoznacznych odpowiedzi. Wszystko zależy od stanu Pani zdrowia. Faktycznie tabletki antykoncepcyjne kierowane są głównie do młodych kobiet i nie chodzi tu tylko o antykoncepcje, ale też o to ze tabletki anty różnią się w znacznym stopniu od preparatów stosowanych w hormonalnej terapi zastępczej (htz). Duże też znaczenie ma fakt że tabletka anty jest preparatem dwuskładnikowym, wszystkie tabletki maja taki sam skład, zaś preparaty htz-owe swoim składem naśladują naturalne zmiany hormonalne w organiźmie kobiety. Podczas gdy tabletka anty hamuje wydzielanie własnych hormonów to htz ma za zadanie je uzupełniać.
            Najważniejszą kwestia jest miesiączkowanie, jeśli ma Pani regularne cykle, jeśli następuje jajeczkowanie, stwierdza Pani cykliczne zmiany sluzu, wtedy antykoncepcja może być zastosowana, ale raczej nie yasmin, tu w grę wchodzą tylko preparaty niskoestrogenowe. Jeśli zaś chodzi o "burzę hormonów" czyli pojawienie się objawów menopauzalnych, tzw. wypadowych, to tabletka anty raczej nie zdaje egzaminu. Nie spowoduje wyciszenia organizmu, może nie utrzymywać cykli. Sytuacja jest tu własciwie jednoznaczna, antykoncepcja tylko wtedy gdy jest możliwość zajścia w ciążę a ponadto nie ma żadnych przeciwskazań do jej stosowania !
            Jeśli zaś chodzi o uspokojenie organizmu, usunięcie uderzeń gorąca, zlewnych potów, wahań nastroju to na pewno wskazane by były preparaty htz-owe. W htz-cie ponadto ma Pani ogromne możliwości co do wybrania drogi podawania hormonów, tabletka, plastry, zastrzyki, spray donosowy, żel. Tu możliwości są ogromne, jest też bardzo zrożnicowana ilość dawek hormonów, daje to właściwie pewność że da się ustalić satysfakcjonującą Panią dawkę preparatu, jednocześnie przy zachowaniu bezpieczeństwa.
            Tak więc yasmin na pewno nie (wg mnie), antykoncepcję proponowałbym raczej miejscową, ewentualnie mirena. Jeśli zaś "burza hormonów" juz daje się we znaki to na pewno htz, niż antykoncepcja.
            Pozdrawiam
      • ciapeczek1 do doktora adama :) 01.11.05, 23:43
        Widze ze zostal pan nadwornym ginekologiem tego forum ;) wiec i ja pozwole sobie
        zadac pare pytan liczac na odpowiedz
        Przez prawie 5 lat bralam diane35 (bardzo powazne problemy z tradzikiem, zadne
        leczenie dermatologiczne przez 1,5roku nie dawalo rezultatow, po dianie jak reka
        odjal po 3,4 miesiacach) Dwukrotnie probowalam zmiany na inne tabletki (najpierw
        cilest, potem jeanine) w obu przypadkach pogorszenie stanu skory bylo na tyle
        duze ze po mieisacu wracalam do diany. W koncu teraz znowu moj gin mnie
        przekonal do zmiany, mowiac ze nie ma sensu nadal faszerowac sie takimi dawkami
        hormonow, zdecydowalam sie juz do diany nie wracac i szukac czegos nowszej
        generacji i o nizszej dawce hormonow. Narazie padlo na yasmine. Jestem w
        koncowce pierwszego opakowania i teraz tak, co dla mnie naprawde najwazniejsze
        (oczywiscie bez przesady, ale to malutka schiza na tym punkcie ;) cera jest w
        stanie b. dobrym, w sumie jest identycznie jak przy przyjmowaniu diany.
        Przynajmniej narazie... Natomiast przy dianie nie mialam ZADNYCH efektow
        ubocznych, przy yasmine zas pojawiaja sie bole glowy, w pierwszym tyg nudnosci
        (teraz juz ustapily) i te okropne hustawki nastrojow, rycze z byle jakiego
        powodu a juz za chwile sie smieje (czasem sie sama dziwie ludziom ze moga ze mna
        wytrzymac ;) Licze ze te objawy ustapia po 2,3 m-cach przyjmowania tabl wiec
        trzymam sie dzielnie ;)Tylko tak, chcialam z ginem zmniejszyc dawke hormonow a
        yasmine ma niewiele mniej: (0,35 Diana a tu 0,3 etynyloestradiolu ) Femoden np
        tylko 0,2... Tylko ze tak naprawde czy "lepsze" sa te zawierajace mniej
        hormonow? Jesli tak to dlaczego? Jakie znaczenie ma ta dawka?
        No i troche mnie zmartwily te pogloski o wycofaniu yasmine z niektorych krajow z
        powodu zgonow kobiet, zwiazanych z odwodnieniem organizmu--> zageszczeniem
        krwi-->zatorami, zakrzepami--> udar mozgu...? Zabawki konkurencji czy faktycznie
        gdzies ja wycofano? I czy faktycznie w tym zakresie dziala inaczej, silniej niz
        pozostale tabletki anty? Mam 21 lat, nie pale, jestem szczupla i drobna osoba
        wiec akurat dzialanie yasmine w zakresie "nie tycia" nie ma dla mnie prawie
        zadnego znaczenia. A troszke sie zmartwilam tymi pogloskami o tych zgonach.. :/
        Bac sie...?;)
        No a jesli nie Yasmine, to co by mi pan mogl zaproponowac? Myslalam jeszcze o
        femodenie, niska zawartosc hormonow i czytalam ze rowniez dobrze moze wplywac na
        stan skory, co pan sadzi? Regulon tez podobno ladnie na buzie wplywa..? Jak z
        Pana (a raczej pana pacjentek ;) doswiadczeniami?

I jeszcze jedna sprawa mnie martwi.. Jestem na tabletkach antykoncepcyjnych od 5
        lat, bez przerwy. Zaczynam sie martwic czy to nie bedzie mialo jakiegos
        negatywnego wplywu na moj organizm, oraz na sprawe dzidziusia ktrego z pewnoscia
        bede chciala kiedys miec :) Aczkolwiek dzidzius pojawi sie nie wczesniej niz za
        3,4 lata i do tego czasu planowalam nadal stosowac tabletki antykoncepcyjne. Czy
        nie powinnam zrobic jakiejs przerwy w braniu tabletek..? Odrazu nadmienie ze
        bynajmniej nie bardzo mi to pasuje z wiadomych wzgledow ;) No i czy moglby mi
        Pan napisac jak potem jest z zajsciem w ciaze po tylu latach brania tabletek,
        nie ma problemow...? Nie odbija sie to w zadnym stopniu na ciazy?
        Troche chaotycznie to wszystko wyszlo, ale bardzo bym byla wdzieczna za
        odpowiedzi na moje pytania. To nie tak ze nie "lubie" swojego gina ;)--> bez
        watpienia tymi samymi watpliwosciami zbombarduje i jego ale wizyta dopiero za 2
        tyg a pozatym zawsze to dobrze miec opinie jednego lekarza wiecej ;)
        Z gory dziekuje i pozdrawiam serdecznie
        • Gość: adam+ Re: do doktora adama :) IP: *.brama.prenet.pl 02.11.05, 23:18
          Witam
          Postaram się na wszystkie Pani pytania poodpowiadać :)) A więć tak, femoden nie jest niskoestrogenowy, zawiera paodobnie jak yasmin 30 mikrogramów etynyloestradiolu. Niskoestrogenowe środki dostępne na naszym rynku to tylko:logest, novynette, mercilon i harmonet.
          Jeśli chodzi o cerę, niestety tylko diane 35 i yasmin w taki radykalny sposób likwidują objawy androgenizacji. Ich składniki chemiczne są w tym celu w nich zastosowane. Wszystkie inne tabletki jeśli chodzi o ich wpływ na cerę są właściwie takie same, raczej dają mizerny efekt.
          Zmniejszenie dawki z 35 do 30 mikrogram wbrew temu co pani myśli daje bardzo dużo, odczuwa to zresztą Pani po zmianach nastroju. Myślę jednak że faktycznie po 2-3 miesiącach wszystko wróci do normy.
          5 lat ciągłego brania tabletek to faktycznie długo. Czy robic przerwę - zdań jest tyle co ginekologów. Ja stoje na stanowisku że co kilka lat, co 3 lata, powinno się zrobic przerwę na tyle długą aby uzyskać dwie naturalne miesiączki. W tym czasie można stosować środki chemiczne, patentex oval w połączeniu z prezerwatywą daje zabezpieczenie antykoncepcyjne porównywalne z tabletką anty. Sprawdzi się w ten sposób działanie osi hormonalnej podwzgórze-przysadka-jajnik. Zagrożeń dla ewentualnej ciąży nie ma żadnych. Nalezy tylko zrobić 3-4 miesieczna przerwę miedzy odstawieniem tabletek a zajściem w ciążę. Z moich doświadczeń, jeśli zdrowa dziewczyna brała tabletki w celach antykoncepcyjnych, potem zaś chciała zajść w ciążę nie było z tym żadnego kłopotu. Zwracam tu uwagę na stosowanie tabletek w celach leczniczych, regulacji cyklu, wtedy problemy po odstawieniu wynikają z podstawowego schorzenia a nie od tabletek.
          Co do zawartości estrogenu w tabletkach, z Pani opisu wynika że niskoestrogenowe mogą byc spokojnie zastosowane. Jednak Pani reakcja na zmianę z diany na yasmin sugeruje że byc może wymaga Pani jednak nieco większej ilości estrogenu, który jest przecież hormonem stanowiacym o tym że kobieta jest kobietą :)
          Bezpieczeństwo yasmin jest takie samo jak przy innych tabletkach. Obowiazują tu te same reguły, te same przeciwskazania. Jednak z powodu swoistego działania drospirenonu, zastosowanie yasmin przy istnieniu bezwzględnych przeciwskazań może dac bardziej nasilone negatywne efekty niz inne tabletki. No i bardzo dużą rolę gra tu też konkurencja między firmami farmaceutycznymi, a więc czynnik pozamedyczny, niestety, spotkałem sie z tym już wielokrotnie przy różnych lekach. Niestety do pacjenta, wraz z niefachową prasą i ogólnymi informacjami w radiu czy telewizji dotrą tylko te negatywne wiadomości, bez żadnych dowodów, bez dyskusji. Takie są brutalne prawa rynku farmaceutycznego, proszę spojrzeć ile powstaje aptek w każdym mieście. To nieprawdopodobny biznes, działania firm są często bezwzględne a dobro pacjenta stawiane na ostatnim miejscu.
          Ale podkreślam, żadna dziewczyna prawidłowo prowadzona przez ginekologa, nie mająca przeciwskazań do antykoncepcji hormonalnej nie ma czego się bac ze strony yasmin!
          Myślę że badania cytologiczne i kontrolę krzepliwości oraz funkcji wątroby ma Pani robione co roku ??? To takie minimum bezpieczeństwa.
          Wiem że pewnie nie na wszystkie Pani pytania dałem wyczerpującą odpowiedź ale ograniczają mnie ramy tego forum. Właściwie to od tygodni jestem zaskoczony tym że ten wątek tak się rozwija:)
          Jeśli ma Pan jakieś wątpliwości, a sądzę że pewnie tak :) to prosze pisac na adres femur1@o2.pl
          Przez maila można lepiej się dogadać i nie ma tych ograniczeń, głównie w sformuowaniach, co na forum
          Pozdrawiam
          • lola1982k Re: do doktora adama- WIELKA PROŚBA. 03.11.05, 18:58
            Witam wszystkich serdecznie. Mam prosbe do doktora Adama- mianowicie chodzi o
            to by dokladnie wyjsnil od kiedy dzialaja tabletki (wiem, ze niektorym wyda sie
            to smieszne i ze nieraz bylo to juz poruszane ale na jednym forum sie mowi ze
            po pierwszej a na innym ze po pierwszym opakowaniu a w ulotce nie ma nic o tym)
            a problem jest taki: zaczelam brac tabletki 13 pazdziernika w pierwszy dzien
            krwawienia, sa to moje pierwsze tabletki, nazywaja sie Cilest i jako ze nie
            bardzo jeszcze im ufam to kochalam sie z chlopakiem 10 dnia brania tabletek
            uzywajac jeszcze prezerwatywy z tym ze ona pekla i stalo sie tak ze cala
            zawartosc ktora powinna w niej pozostac to zostala we mnie. Zaznaczam ze Cilest
            nie mial na mnie zlego wplywu- jedynymi skutkami ubocznymi sa plamienia,
            tabletki bralam bardzo regularnie, nie mialam zednej biegunki ani nie
            wymiotowalam. dzis jest 2 dzien przerwy czuje sie dobrze tylko ze im blizej
            krwawienia, ktore jeszcze nie wystapilo, tym bardziej sie obawiam. Bardzo
            prosze o szybka odpowiedz czy to ze sie dobrze ktos czuje moze byc
            wyznacznikiem ze tabletki dzialaja?? Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam.
            • Gość: adam+ Re: do doktora adama- WIELKA PROŚBA. IP: *.brama.prenet.pl 03.11.05, 22:46
              witam
              Tabletki antykoncepcyjne działaja od samego początku przyjmowania. Reguła ta dotyczy takiej właśnie sytuacji kiedy pacjentka rozpoczyna stosowanie antykoncepcji pierwszego dnia miesiączki. Wtedy na pewno zabezpieczenie antykoncepcyjne trwa od pierwszej pigułki.
              Sugestie że pierwsze opakowanie tabletek nie daje efektu bierze się z tego że przed paru laty dość często obowiązywał sposób włączania antykoncepcji od 5 dnia krwawienia. Metoda ta została wymyslona aby nie skracać pierwszego cyklu, jak to ma miejsce przy stosowaniu tabletek od pierwszego dnia krwawienia.
              I to właśnie wtedy, przy stosowaniu pierwszego opakowania tabletek od 5 dnia miesiączki, zabezpieczenie antykoncepcyjne było statystycznie nieco obniżone i konieczne było stosowanie dodatkowego środka anty.
              Dodam jeszcze że skutek uboczny rozpoczęcia kuracji cilestem, plamienie o którym Pani pisze, dodatkowo wyklucza możliwość zajścia w ciąże.
              Przy plamieniu, krwawiąca błona sluzowa macicy nie jest w stanie przyjąć zarodka a plemniki nie maja możliwości "dostania się" do jajowodu w którym zwykle następuje zapłodnienie.
              A więc spokojnie, krwawienie pewnie się troche opóźni, ale na pewno bedzie
              Pozdrawiam
          • ciapeczek1 Re: do doktora adama :) 06.11.05, 20:33
            bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi :)
            W razie jeszcze jakis watpliwosci pozwole sobie napisac na maila :)
            Jeszcze raz dziekuje
    • Gość: Zizi Re: Do dr adama IP: 213.155.168.* 07.11.05, 18:30
      Witam.Doktorze,co jest lepsze dla zdrowia regularne branie tabl<yasmin> czy
      branie raz na 2-3 mies postinoru.Sex srednio raz na miesiac.cykle regularne.
      • Gość: adam+ Re: Do dr adama IP: *.brama.prenet.pl 07.11.05, 22:17
        Witam
        W sumie to dość trudne pytanie. Na pewno przy tak rzadkich stosunkach, branie yasmin w celach antykoncepcyjnych nie ma sensu, niepotrzebne obciążanie organizmu. Z drugiej strony byłbym przeciwny "planowemu" braniu postinoru. Jeśli ma Pani regularne cykle to dość łatwo określić dni płodne. Z kolei metoda kalendarzykowa nie jest dokładna i zakłada dużą ilość dni z abstynencją sexualną, a to jest przez wiele par nie do przyjęcia.
        Postinor może Pani ponadto rozregulować nieco cykl.
        Odpowiadając jednak ostatecznie na to pytanie, wg mnie, lepiej w Pani sytuacji zastosować postinor. Wydaje się to pod wieloma względami bardziej sensowne. Ale, jak już napisałem, nie powinno się stosować postinoru planowo. Ostatecznie są jeszcze środki chemiczne i barierowe :)
        Pozdrawiam
        • Gość: Alinka1975 Re: Do dr adama IP: *.devs.futuro.pl 08.11.05, 14:04
          Ratunku, panie doktorze!! Dostałam bardzo nietypowej miesiączki. To znaczy,
          okres przyszedł "o czasie", długość jego trwania też jest normalna, ale:
          pierwszego dnia okres wyglądał w miarę normalnie, dość ciemna krew z odrobinką
          śluzu, a teraz po dwóch dniach krew jest dość jasna, i stanowczo za rzadka, bez
          jakichkolwiek skrzepów i śluzu, tak jakby macica wcale mi się nie złuszczyła
          (??!!) możliwe jest w ogóle takie coś?? Dodam że przedtem od dłuższego czasu
          przed okresem zawsze miałam plamienie (nawet do 5 dni przed okresem), ale do
          tej pory okres wyglądał raczej "normalnie".... koleżanka mówi, że być może to
          jest objaw cyklu bez jajeczkowania, takie dziwne krwawienie. Czy to może być
          prawda?? A może to jakieś zaburzenia hormonalne? Aha, i nie jestem na pewno w
          ciąży. U ginekologa byłam stosunkowo niedawno, jakieś 4 miesiące temu,
          cytologia - I grupa, miałam też wykonywane badanie USG dopochwowo, również
          wszystko ok. Oczywiście teraz znów się wybiorę do lekarza, ale chciałabym
          najpierw poznać pana zdanie....co to może być????
          • Gość: Witam Re: Do dr adama IP: *.brama.prenet.pl 08.11.05, 21:18
          • Gość: adam+ Re: Do dr adama IP: *.brama.prenet.pl 08.11.05, 21:29
            Witam
            Nie ma powodów do obaw. Ważne że miesiączka wystąpiła. Faktycznie z Pani opisu wynika że mógł być to cykle bezowulacyjny, ale cykle bezowulacyjne, bez jajeczkowania, zdarzają się każdej kobiecie średnio 1-2 razy w roku.
            Poza tym przyczyna takiego krwawienia mógł byc stan zapalny błony śluzowej macicy, który to stan nigdy nie daje bólu, występują zaburzenia w obrazie miesiączki a w późniejszym czasie plamienia. Zwykle jednak fakt wystąpienia miesiączki "załatwia" sprawę.
            Myślę że bardziej niepokojące są plamienia przedmiesiączkowe, które mogą sugerować lekki niedobór estrogenów. Mogły też być one spowodowanie właśnie przez stan zapalny, ale lekarz stwierdził by stan zapalny w trakcie badania i porównując badanie z wywiadem od Pani.
            Nie ma co się bać, napewno wszystko jest w porządku, być może wpłynęły tu też jakieś czynniki środowiskowe jak stres, przepracowanie lub inna choroba. To może bardzo odbijać się na cyklu miesiączkowym.
            pozdrawiam :)))))
            Jeśli ma Pani jednak jakieś wątpliwości to prosze pisać na femur1@o2.pl
            • Gość: Malinka123 Do doktora Adama IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 09:54
              Drogi Panie Doktorze! przeczytalam w jednej z Pana wypowiedzi o tabletkach
              słabszych tzn. niskoestrogenowych. Bardzo proszę o krótkie wyjaśnienie czym
              różnia się one od innych (oczywiscie poza tym że są wlasnie niskoestrogenowe),
              jaki mają one wpływ na organizm w odróżnieniu od innych, oczywiscie pomijajac
              fakt ze kazdy organizm jest inny.Sama biore mercilon i ciekawi mnie roznica
              miedzy tabletkami.Z gory dziekuje za odpowiedz!
              • Gość: adam+ Re: Do doktora Adama IP: *.brama.prenet.pl 10.11.05, 21:29
                Witam
                Niskoestrogenowe to te tabletki które zawierają 20 mikrogramów etynyloestradiolu. Ilość gestagenu nie wpływa na tą klasyfikację. Tak więc różnice w stosunku do trzydziestek, biorą się z działania estrogenu, jego stężenia. To co zaraz wymienię nie stanowi zawsze reguły, tak jak Pani napisała każdy organizm różni się od innych.
                Tak więc niskoetrogenowa tabletka ma mniejsze lub mniej nasilone działania ubocznę, mniej wpływa na zagęszczenie krwi, stąd powinny je stosować dziewczyny palące papierosy. Mniejszy jest ich wpływ na sutek i co za tym idzie mniejsze ryzyko zmian w sutku przy długotrwałym pobieraniu. Mają też słabszy wpływ na apetyt, pacjentki łatwiej kontrolują przy nich dietę. Są też nieco mniej pozytywne skutki ich działania, częsty spadek libido i plamienia. Spadek libido jest bardzo charakterystyczny dla niskoestrogenowych tab. Co do plamien mogą one wystąpic już po dłuzszym braniu np. po większym wysiłku fizycznym. Ta mała dawka hormonu musi "wystarczyć" na cały organizm.To chyba podstawowe różnice między nisko a normoestrogenowymi tabletkami. Ale powtarzam - nie jest to absolutna reguła.
                • mariczka.mala Re: Do doktora Adama 13.11.05, 16:24
                  Proszę o odpowiedź na moje pytanie. Cierpię na nerwicę natręctw i w związku z
                  tym biorę Asentrę (skład: sertalina) w dawce 50 mg dziennie. Dodatkowo ale
                  bardzo rzadko na noc przyjmuję pramolan (na kłopoty ze snem i uczucie
                  niepokoju). Przez minione 2 lata brałam stediril 30 i wiem że te leki nie
                  kolidowały ze sobą. Teraz jednak zacznę stosować Yasmin i proszę o rade czy
                  także te preparaty nie będa z sobą wzajemnie kolidować i osłabiać lub znosić
                  swoje działanie ( najbardziej martwi mnie oczywiscie czy zostanie zachowane
                  działanie antykoncepcyjne Yasmin :))? Zapomniałam spytać o to swojego lekarza
                  a na następną wizytę wybieram się dopiero za miesiąc. Z góry dziękuję

• Gość: kasia Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 18:32
      skandal !! jak mozna takie zeczy brac!!! kosciuł zabrania !!! stop dziewczeta
      opamietajcie sie !!! antykoncepcja precz !!
      • kasiak37 do kasia...antykoncepcja 09.11.05, 19:10
        ty sie kobieto lecz...a tak na marginesie to nikt ci tego do pyska nie pcha.jak
        taka wierzaca strasznie jestes to pij zimna wode z kranu zamiast...i niech bog
        ci wybaczy ortografie:)
        • Gość: Ja Re: do dr Adama IP: *.trustnet.pl 10.11.05, 10:02
          Mam jedno małe pytanie.Dzisiaj zaczynam 7 mio dniowa przerwe w braniu tabletek
          antykoncepcyjnych.Z tego wynika ze pierwsza tabletke z nowego opakowania mam
          przyjac we czwartek za tydzien.Niestety wizyte u pani dr ginekolog mam w piatek
          18.11.Czy moge sobie wydluzyc ta przerwe i bez problemu tabletke wziac w piatek?
          • Gość: Monika 21 Do Dr. Adama prośba o pomoc. IP: *.mmj.pl 10.11.05, 19:37
            Witam! Na początek pozdrowionka dla Pana Doktora i forumowiczów :) Było już tu
            kilka moich postów, Pan doktor dwukrotnie okazał się bardzo pomocny za co
            serdecznie dziękuję. Minęły prawie trzy miesiące odkąd zaczęłam brać Yasmin
            i... nazbierało się znów pytań i wątpliwości. Czy mogę prośić o poradę? Otóż we
            wtorek kończę trzecie opakowanie. Moja historia brania Yasmin prezentuje się w
            skrócie tak: Pierwsze opanowanie super Żadnych skutków ubocznych. Drugie - w
            połowie opakowania mdłości i bóle żołądka, pod koniec przerwy siedmiodniowej
            potworne bóle głowy. Trzecie- feralne trzy tygodnie, złe samopoczucie,
            zachorowałam na grypę ale dolegliwości utrzymują się cały czas, czuję się
            jakbym była non stop przeziębiona- "łamanie w kościach" lekkie bóle mięśniowe,
            żołądka i jestem przygnębiona, zestresowana, zdenerwowana i ogólnie osłabiona.
            To tyle jeśli chodzi o bolączki. Niczego innego nie zauważyłam. Libido ok. Mnie
            wydaje się dziwne to, ze skutki pojawiły się nie jak pisze w ulotce na
            początku brania tylko teraz kiedy organizm powinien się już przystosować. Moje
            pytanie: czy jeśli wytrzymam jeszcze kilka opakowań (nie jest aż tak strasznie)
            to dolegliwości ustąpią, może to tylko chwilowy kryzys? Jak Pan doktor sądzi?
            Pytanie nr dwa: zbliża się przerwa i boję się znów tych bólów głowy które się
            pojawiły ostatnio. Czy mogę pominąć tą przerwę i wziąć od razy czwarte
            opakowanie? (miesiączka w najbliższym czasie też jest mi wybitnie nie na rękę).
            Jeśli dolegliwości nie ustąpią i będę musiała zmienić tabletki (tylko w
            ostateczności) to na jakie? Yasmin ładnie leczy mi trądzik, poza tym boję się
            puchnięcia. Jestem brunetką 169 cm i 66 kg z tendencjami do tycia ;) jestem już
            kompletnie zdezorjentowana, więc bardzo prosze o poradę. Pozdrawiam bardzo
            serdecznie :):):)
            • Gość: adam+ Re: Do Dr. Adama prośba o pomoc. IP: *.brama.prenet.pl 10.11.05, 21:54
              Witam
              Faktycznie trochę dziwne że takie efekty pojawiły się w trakcie dopiero drugiego opakowania. To co aktualnie trwa, ma jak myślę związek raczej z infekcją wirusową o którą obecnie bardzo łatwo, niż działaniami tabletki. Infekcje wirusowe obecnie utrzymują sie dość długo. Sądzę że dłuższe branie preparatu powinno dać Pani odpowiedź co do tolerancji. Jednak skutki negatywne tabletek zwykle ustępują, czasem, choć rzadko po dłuższym czasie. Oczywiście nie można tu powiedzieć nic na pewno, może yasmin nie jest dla Pani tym ostatecznym wyborem. Choć faktycznie o efekt kosmetyczny bedzie troche gorzej przy innych preparatach :)Radzę poczekać, jeśli skutki uboczne faktycznie nie są jakoś dramatyczne, to lepiej spróbować jeszcze pobrać tą tabletkę. Zwłaszcza że jako jedyna będzie ona Panią chroniła przed niekorzystnymi zmianami wagi :)) Właściwie tylko yasmin gwarantuje w dużym stopniu brak wpływu na dietę czy apetyt.
              Jeśli nie miała Pani żadnych plamien na początku brania tab. to spokojnie moze sobie Pani wydłużyć cykl biorąc bez przerwy drugie opakowanie. Jednak nie powinno się tego robic zbyt często.
              O zmianie tabletki chyba jednak troche jeszcze za wcześnie myśleć.
              Pozdrawiam
              • Gość: Monika21 Re: Do Dr. Adama prośba o pomoc. IP: *.mmj.pl 10.11.05, 22:05
                Bardzo serdecznie dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. :)
          • Gość: adam+ Re: do dr Adama IP: *.brama.prenet.pl 10.11.05, 21:32
            Witam
            Wydłużenie przerwy o jeden dzień przy dłuższym już braniu tabletek, to zaden problem. Może Pani bez problemu przesunąć to o jeden dzień.
            Pozdrawiam :))
            • Gość: Ja Re: do dr Adama IP: *.trustnet.pl 10.11.05, 22:08
              No nie wiem czy 3 miesiace to dluzsze branie tabletek?Bede bardzo wdzieczna za
              odpowiedz.Serdecznie pozdrawiam:)))
              • joagru Re: do dr Adama-spirala domaciczna 11.11.05, 22:41
                Witam, wszyscy pisza o pigułkach, a ja będę o spirali:) Brałam przez ostatnie
                10 lat różne pigułki, przeszłam praktycznie przez wszystkie, w ostatnich 5
                latach to była Diane-35. Podsumowanie tych 10 lat jest takie: całkowity brak
                libido, epizody depresyjne, tygodniowe migreny tuz przed każdą miesiączką, i
                najgorsze: przez te 10 lat przytyłam 40 kg!!!!!Przed pigułkami miałam stała
                wagę choć nigdy nie byłam chudzinką, ale to co teraz jest to koszmar, i nie
                mogę schudnąć, nawet głodząc się, próbowałam wszystkiego.
                Wspólnie z ginekologiem podjęłam decyzję, że to dalej nie ma sensu, przy takiej
                nadwadze jest bardzo poważne zagrożenie zakrzepicą, więc będę mieć za miesiąc
                zakładaną spiralę. Czytałam trochę w necie o tym i jestem lekko niespokojna
                sprzecznymi opiniami na temat tej metody antykoncepcji. Nie rodziłam nigdy i
                nie będę, mam 30 lat i już dawno wiem, że nie chcę mieć dzieci i nie będę mieć,
                dlatego musze mieć pewność że spirala pozwoli mi cieszyć się seksem bez stresu,
                mam mieć założoną zwykłą z miedzią, nie Mirenę, tylko jakiś mniejszy rozmiar.
                Trochę się boję, że zajdę mimo to w ciążę, że będzie bolało przy zakładaniu, co
                pan o tym myśli? Czy podjęłam słuszną decyzję co do zmiany antykoncepcji?
                Podobno skuteczność spirali jest 97 %, a te 3% czemu zachodzi w ciążę, co mogę
                zrobić nie tak?
                • Gość: adam+ Re: do dr Adama-spirala domaciczna IP: *.brama.prenet.pl 12.11.05, 22:35
                  Witam
                  Faktycznie wzrost wagi w Pani przypadku jest już niebezpieczny. Jednocześnie zgadzam się z tezą że nie ma co odchudzać się kontynuując terapię. Zwykle nic to nie daj a leki zmniejszające apetyt, oczywiście mówię o poważnych lekach, są względnie przeciwskazane przy tabletkach.
                  Prawie zasadą jest że u kobiet nigdy nie rodzących nie zakładać wkładek.Głównym argumentem przeciw jest krztałt jamy macicy u kobiety nierodzącej. Nie ma ona krztałtu wydłużonego, odwróconego trójkąta, lecz kształt zbliżony do owalu w związku z czym ramiona wkładki mogą zagłębiać się w mięśniu macicy a nie pozostawać luźne w jej jamie. Oczywiście nie jest to generalna zasada, lecz bardzo często się to sprawdza. Ponadto nie ma czegoś takiego jak większe i mniejsze wkładki przy jednym produkcie. Tzn. nie ma np. wkładki nova-t w rozmiarach mała, średnia, duża. Wielkości śa ujednolicone i można jedynie brać pod uwagę wielkości różnych typów wkładek np. nova-t jest nieco mniejsza od coopera-cu. Generalnie wielkość jest zunifikowana. Skótki uboczne wkładki to przede wszystkim przedłużone krwawienia, obfite krwawienia, podatność na infekcje, bóle okołomiesiączkowe.
                  Ich pewność to faktycznie ok 97-98 %. Przy czym Pani nie ma wpływu na "działanie" wkładki, nie ma tu czynników wpływających na większe czy mniejsze ryzyko. Te 2-3 % są i koniec. Wszystkie te elementy negatywne faktycznie nie występują przy mirenie. Miesiączki są krótkie, skąpe, nie ma infekcji bóle znacznie mniejsze. No i jej skuteczność, 99,8 % co równe jest chirurgicznemu ubezpłodnieniu. Zakładanie wkładki jeśli przeprowadzone jest w trakcie miesiączki nie daje znacznego bólu. Jest jeden moment przy zakładaniu jednego z narzędzi kiedy występuje (z relacji pacjentek) nieprzyjemny krótkotrwały ból o charakterze jakby przechodzenia prądu. Założenie wkładki w Pani przypadku jest nieco trudniejsze i wymaga doświadczonego ginekologa.
                  Pomysł zmiany antykoncepcji jest niewątpliwie słuszny. Co do tego że akurat na wkładkę, będzie mogła odpowiedzieć sobie jedynie Pani sama po 1-2 miesiącach stosowania. Te ujemne objawy u nierodzących nie są, jak mówiłem, zasadą.
                  Mam nadzieję że bedzie Pani zadowolona :)))
                  Pozdrawiam
    • Gość: spragniony wiedzy dr adamie prosze o opinie? czy moze byc to ciaza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 02:12
      mam nastepujace pytania. moja partnerka zazywa tabletki diane 35 (chyba nie
      przekrecilem nazwy) mniej wiecej w 3/4 pierwszej paczki zapomniala wziac
      jednej tabletki po czym zgodnie z ulotka wziela na nastepny dzien 2 tabletki i
      nie robila przerwy w braniu tabletek. w miedzy czasie ok 3-4 dni brala
      antybiotyk o nazwie dalacin c po czym uprawialismy sex bez zapezpieczenia (w
      czasie brania antybiotyku nie kochalismy sie). w ulotce antybiotyku bylo
      jednak napisane ze moze powodowac oslabienie dzialania tabletek. po tymze
      stosunku stosowanie antybiotyku zostalo zaniechane. bylo to mniej wiecej w
      czasie brania chyba 3'ciej tabletki z drugiej paczki pod rzad. niedlugo
      nadchodzi koniec opakowania tabletek. czy powinnismy sie niepokoic? dodam ze
      mamy po 20 lat i jeszcze nie mamy ochote na dziecko :)

pozdrawiam i licze na fachowa odpowiedz :)
      • Gość: adam+ Re: dr adamie prosze o opinie? czy moze byc to ci IP: *.brama.prenet.pl 12.11.05, 22:46
        Witam.
        Trochę to skomplikowane :))
        Rozumiem że zapomnienie dotyczyło ok 15-18 tabletki zaś antybiotyk stosowany był na przełomie 1 i 2 opakowania.
        Antybiotyku i jego zmniejszającego działania na antykoncepcję nie ma co demonizować. Wystarczy 2-3 godzinna przerwa miedzy przyjęciem tabletki anty i antybiotyku a jego niekorzystne działanie nie będzie miało miejsca. Poza tym zapomnienie tabletki w drugiej części opakowania nie jest tak niebezpieczne jak w pierwszej. Nie wiem na jakiej podstawie przy niektórych tabletkach są porady by w takim przypadku nie robic 7 dniowej przerwy, to nic nie daje poza stresem :)
        No ale cóż . Sądze że w opisanej przez Pana sytuacji ryzyko jest naprawdę minimalne. kwestia zapomnianej tabletki wg mnie nie istnieje. jedynie ten antybiotyk, tu bym podyskutował, zwłaszcza czy był odstęp miedzy nim a tab. antykonc.
        Myślę jednak że nie ma powodu do niepokoju :)
        Pozdrawiam
        • mariczka.mala Re: dr adamie prosze o radę 13.11.05, 16:31
          Proszę o odpowiedź na moje pytanie. Cierpię na nerwicę natręctw i w związku z
          tym biorę Asentrę (skład: sertalina) w dawce 50 mg dziennie. Dodatkowo ale
          bardzo rzadko na noc przyjmuję pramolan (na kłopoty ze snem i uczucie
          niepokoju). Przez minione 2 lata brałam stediril 30 i wiem że te leki nie
          kolidowały ze sobą. Teraz jednak zacznę stosować Yasmin i proszę o rade czy
          także te preparaty nie będa z sobą wzajemnie kolidować i osłabiać lub znosić
          swoje działanie ( najbardziej martwi mnie oczywiscie czy zostanie zachowane
          działanie antykoncepcyjne Yasmin :))? Zapomniałam spytać o to swojego lekarza
          a na następną wizytę wybieram się dopiero za miesiąc. Z góry dziękuję.
          Trochę mi się tu pokręciło w czasie wysyłania tego posta i mam wrażenie że
          dojdzie on kilka razy :)) Choć na razie nie widzę żadnego z nich :)) Pozdrawiam

• mariczka.mala Re: dr adamie prosze o radę 13.11.05, 18:06
            Aha i jeszcze jedno. Tak dla upewnienia. Czy yasmin działa tak jak pozostałe
            tabletki dwuskładnikowe jednofazowe tzn: hamuje owulację, zagęszcza śluz
            uniemożliwiając plemnikom przedostanie się i zmienia właściwości śluzówki
            macicy uniemożliwiając inplantacje? To takie może absurdalne pytanie ale dla
            pewności wolałam je zadać.
            • Gość: adam+ Re: dr adamie prosze o radę IP: *.brama.prenet.pl 13.11.05, 19:26
              Witam.
              Oczywiście, działanie antykoncepcyjne yasmin jest takie samo jak innych tabletek, w tym stedirilu. Tu nie ma żadnej różnicy.
              Co do asentry i pramolanu też nie ma czego się obawiać, leki te w żaden sposób z sobą nie kolidują i nie wpływają na siebie. Może Pani spokojnie zmienić kurację z stedirilu na yasmin, nie obawiając się że kuracja przeciwnerwicowa w jakiś sposób zmniejszy działanie antykoncepcyjne yasmin.
              Pozdrawiam
              • Gość: Roksi Re: PANIE ADAMIE- PROSZĘ O RADĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 00:13
                Po 3 miesięcznej przerwie wróciłam do Logestu, wcześniej brałam Logest ok 3
                lata i Cilest ok 2 rok. Okres "bez" był...cudowny - waga pokazała 3 kg mniej!
                Teraz bez jakiejkolwiek rady, na własną prośbę wróciłam do Logestu. I
                rozpoczęłam 2 opakowanie. Ból piersi-cały miesiąc, wzrost wagi 4 kg,gromadzenie
                wody,spadek libido, złe samopoczucie-to wszystko jest! Już nie pamiętam jak to
                było kiedy zaczynałam go kiedyś brać. Muszę jak sądzę skończyć to poakowanie i
                nie wiem co potem??? Czy czekać kolejny miesiąc i sie przekonać jak będzie czy
                prosić lekarza o coś innego??? Prosze mi coś poradzić!!! Dodatkowo napiszę (nie
                wiem czy to ma jakieś znaczenie)że mam 24 lata, 58 kg wagi, jestem brunetką o
                jasnej cerze i zielonych oczach (może się wygłupiam ale coś czytałam o jakiś
                typach, jak coś nie tak to prosze wybaczyć głupotę!) Serdecznie dziękuję za
                odpowiedź.
                • Gość: adam+ Re: PANIE ADAMIE- PROSZĘ O RADĘ IP: *.brama.prenet.pl 16.11.05, 22:44
                  Witam.
                  Proponuję aby wzięła Pani jeszcze przynajmniej jeden miesiąc logest. Sądzę że wszystkie te negatywne objawy to skutek przerwy i ponownego rozpoczynania kuracji. Hormony troche u Pani powariowały, zanim tabletka znormalizuje u Pani oś przysadkowo-jajnikową moze trochę czasu minąć. Trochę niemożliwe by teraz po 3 m-cach przerwy inaczej tolerowała Pani ten sam preparat.
                  Dodatkowo logest pasuje do Pani własnego opisu:)) Niskoestrogenowe tabletki najczęściej sprawdzają się właśnie u brunetek.
                  Proszę więc spróbowac jeszcze jeden miesiąc. Może sytuacja się wyklaruje :))
                  Pozdrawiam
              • mariczka.mala Re: dr adamie prosze o radę 21.11.05, 00:51
                No trochę późno te moje podziekowania, ale tak bywa. :)) Bardzo dziękuję za
                szybką i uspokajającą odpowiedź panie doktorze :))
    • ikrukowska Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny 15.11.05, 17:52
      Panie Doktorze. Proszę mi odpowiedzieć z czego biorą się bóle głowy podaczas
      brania tabletek antykoncepcyjnych. W chwili obecnej stosuję harmonet i mam bóle
      głowy które nie dają mi spokoju. Zauważyłam że nasilają się one w przerwie
      między jednym a drugim opakowaniem. Może nie robić przerw? A może lepsza bedzie
      zmiana preparatu ? Czy spotkał się Pan z czymś takim ? Proszę o pomoc ikrukowska
      • Gość: ROKSI Re: PANIE ADAMIE PROSZĘ O RADĘ :-> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 00:16
        Po 3 miesięcznej przerwie wróciłam do Logestu, wcześniej brałam Logest ok 3
        lata i Cilest ok 2 rok. Okres "bez" był...cudowny - waga pokazała 3 kg mniej!
        Teraz bez jakiejkolwiek rady, na własną prośbę wróciłam do Logestu. I
        rozpoczęłam 2 opakowanie. Ból piersi-cały miesiąc, wzrost wagi 4 kg,gromadzenie
        wody,spadek libido, złe samopoczucie-to wszystko jest! Już nie pamiętam jak to
        było kiedy zaczynałam go kiedyś brać. Muszę jak sądzę skończyć to opakowanie i
        nie wiem co potem??? Czy czekać kolejny miesiąc i sie przekonać jak będzie czy
        prosić lekarza o coś innego??? Prosze mi coś poradzić!!! Dodatkowo napiszę (nie
        wiem czy to ma jakieś znaczenie)że mam 24 lata, 58 kg wagi, jestem brunetką o
        jasnej cerze i zielonych oczach (może się wygłupiam ale coś czytałam o jakiś
        typach, jak coś nie tak to prosze wybaczyć głupotę!). Nie chcę przytyć ale i
        nie chcę sobie zaszkodzić... Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
      • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.brama.prenet.pl 16.11.05, 22:21
        Witam
        problem bólu głowy przy tabletkach jest częsty, bóle te są pochodzenia naczyniowego. Tabletka blokuje wydzielanie własnych estrogenów zaś sama często daje ich w zamian za mało. Tak właśnie często bywa przy tabletkach niskoestrogenówych. W przerwie, sytuacja się pogarsza bo nie ma tabletki zaś jajniki są zablokowane na dłuższy czas i nie od razu podejmują swoją funkcję.
        Nie chcialbym tu jakoś jednoznacznie rozstrzygać, tu ostatnie zdanie ma Pani lekarz, ale spróbowałbym tabletki normoestrogenowej, w przypadku pobierania harmonety zaproponowałbym femoden, ma ten sam skład chemiczny zaś nieco więcej estrogenu.
        Pozdrawiam
    • Gość: ??? Pytanie do pana Adama IP: 195.117.107.* 18.11.05, 12:02
      Witam.
      Moje pytanie jest troszkę kłopotliwe ale naprawde nie wiem co mam zrobic.
      Mianowice bo więciu tabletki antykoncepcyjnek dostałam lekkiej biegunki (tzn. w
      ubikacji byłam tylko raz) ok.30 minut po przyjęciu. Mam jeszcze 4 tabletki do
      konca opakowania, czy w takim wypadku powinnam stosowac jakies dodatkowe
      zabezpieczenie?? Bardzo dziękuje za odpowiedz.
      • utunia Re: Pytanie do pana Adama 18.11.05, 12:24
        Szanowny Panie doktorze!

Właśnie rozpoczęłam ostatnie opakowanie tabletek anty i mam zamiar rozpocząć
        starania o potomka. Jednak nie mam pojęcia co oprócz przyjmowania foliku
        powinnam robić.
        Słyszałam o badaniach ale teraz nnie wiem czy robić je już, czy poczekać do
        końca tabletek. Które badania są refundowae, a które nie. Na co ewentualnie
        zwrócić uwagę.
        Chciałabym, żeby mi Pan udzielił informacji, w któej przychodni Pan przjmuje.
        Mój adres: utunia@gazeta.pl

Z góry dziękuję za odpowiedź
        • Gość: Lusia Re: Pytanie do pana Adama IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 20:58
          Drogi Panie doktorze!
          mnie również ciekawi temat który poruszyła Utunia. Jak dlugo pp zaprzestaniu
          przyjmowania tabletek trzeba czekac zeby zaczac starac sie o dziecko? Z gory
          dziekuje za informacje:)
          pozdrawiam!
          • Gość: adam+ Re: Pytanie do pana Adama IP: *.brama.prenet.pl 18.11.05, 23:13
            Witam
            co prawda właściwie w większości przypadków płodność wraca od razu, z uwagi na to że współczesne pigułki prawdę mówiąc nie blokują owulacji (!), to jednak zachodzenie w ciąże zaraz w pierwszym cyklu jest zagrożone różnego rodzaju zaburzeniami usadowienia i funkcji łożyska w trakcie ciąży. Dla tego należy zachować minimum 3 - miesięczną przerwę od tabletek do rozpoczęcia starań o ciążę.
            Pozdrawiam
            • utunia Re: Pytanie do pana Adama 19.11.05, 11:25
              A jak z badaniami? Które powinnam zrobić i które są refundowane?
              • utunia Re: Pytanie do pana Adama 19.11.05, 11:31
                Nie sprawdziłam maila:-) Dziękuję Panu serdecznie
      • Gość: adam+ Re: Pytanie do pana Adama IP: *.brama.prenet.pl 18.11.05, 23:06
        witam
        jeśli biegunka była dość ciężka należy przyjąć że tabletka do końca się nie wchłonęła. Co prawda jest już tylko 4 dni do końca opakowania, ale mimo wszystko należałoby w razie stosunków zastosować chociaż prezerwatywę lub globulki (patentex lub cos podobnego). Ryzyko jest małe ale to właśnie w takich przypadkach zdarza się że pigułka "zawodzi". Ostrożność w tym przypadku nie zawadzi :)
        Pozdrawiam
        • Gość: Ja Re: Pytanie do pana Adama IP: *.trustnet.pl 19.11.05, 20:15
          Wizyte u mojej pani dr ginekolog mialam wczoraj.Poradzila mi,zebym przyjela 2
          tabletki ze wzgledu na to iz pierwsza tabletke powinnam przyjac we czwarteek,a
          dopiero wizyte mialam w piatek>.Poradzila mi rowniez,zebym jedna tabletke
          przyjela niedlugo a druga wieczorem.Po 10 godzinach od wziecia drugiej tabletki
          wymiotowalam.Chcialabym sie dowiedziec czy jest to spowodowane wzieciem 2
          tabletek jednego dnia?Bede wdzieczna za odpowiedz.Pozdrawiam:)
          • Gość: adam+ Re: Pytanie do pana Adama IP: *.brama.prenet.pl 21.11.05, 00:02
            witam
            Nie widzę większego sensu w metodzie zaproponowanej Pani przez lekarza, czemu miały służyć te dwie tabletki na raz. Dwie tabletki antykoncepcyjne stanowią siłe gestagenną taką jaką ma postinor duo. A po postinorze częsym objawem są zaburzenia zołądkowo - jelitowe i w tym często wymioty
            • Gość: z novynette na yas Re: Pytanie do pana Adama IP: *.hum.au.dk 21.11.05, 14:08
              Panie Adamie, czytam te wszystkie informajce i szczerze mowiac jestem troche
              przerazona cala sytuacja dot. Yasmin.Wlasnie mam na nie przejsc, po tym jak na
              novenette mialam totalne stany depresyjne, placz z byle czego etc. wczesniej
              bralam harmonett po ktorym solidnie przytylam. Czy w tym wypadku, yasmin moze
              mi pasowac zawazywszy na skald w porownianiu do poprzenich? Bardzo prosze o
              odpowiedz. Z gory serdecznie dziekuje!
              • Gość: adam+ Re: Pytanie do pana Adama IP: *.brama.prenet.pl 21.11.05, 23:20
                Witam.
                Trudno mi się obiektywnie ustosunkować do pani pytania. Za mało danych :)
                Trochę dziwny wydaje mi się wpływ na Pani wagę harmonetu i brak takiego wpływu przy novynette. No ale właśnie każdą pacjentkę trzeba traktować indywidualnie. Myślę że próba przejścia na yasmin moze byc dla Pani korzystna, na pewno nie będzie problemu z utrzymaniem wagi, z drugiej strony zwiększenie stężenia estrogenu może pozytywnie wpłynąć na psychikę. Proszę nie obawiać się negatywnych opinii o yasmin, jeśli chodzi o objawy uboczne to dotyczą one wszystkich tabletek jednakowo :)
                Pozdrawiam
    • rira Re: do Pana Adama 18.11.05, 22:46
      Mam 17 lat i chciałabym się dowiedzieć czy przychodząc do gabinetu
      ginekologicznego i prosząc o tabletki antykoncepcyjne, ginekolodzy powiadamiają
      o tym rodziców (wiem, że mają do tego najnajbardziej prawo), ale chciałabym
      znać szczerą odpowiedziedź czy tak robią. Wiem, że Pan, Panie Adamie nie zna
      wszytskich ginekologów i nie może pan zbyt dużo o tym powiedzieć, ale choćby na
      Pańskim przykładzie, zawiadamia Pan prawnych opiekunów o decyzji przyjomowania
      przez podopieczną środków antykoncepcyjnych? Bardzo proszę o odpowiedzieć.
      • mariczka.mala Re: do Pana Adama 21.11.05, 01:06
        Witam! W jednym z postów wyżej pzeczytałam pana wypowiedź, która przyznam
        trochę mnie zaniepokoiła. Chodzi mi dokładnie o stwierdzenie ze współczesne
        pigułki nie blokują owulacji. Proszę o sprecyzowanie. Czy chodzi o to że są już
        na tyle nowoczesne że ich antykoncepcyjne działanie występuje tylko w czasie
        brania a natychmiast po odstawieniu owulacja wraca? Czy że tak naprawdę nawet w
        czasie brania tabletek owulacja występuje normalnie i nie jest de fakto przez
        tabletki blokowana? Jak to z tym dokładnie jest? Przyznam że o wiele bardziej
        komfortowo czułabym sie ze świadomością że ta owulacja faktycznie jest
        zablokowana i że podczas brania tabletek nie ma we mnie "nic" gotowego do
        zapłodnienia. :) Z góry dziękuję za odpowiedź - pozdrawiam
        • cacuszko2 Kolejna dziewczyna z problemami do Dr Adama 21.11.05, 22:39
          O różnych problemach moje poprzedniczki pisały. Pierwsze pigułki jakie brałam to
          Cilest (przytyłam, zmieniła mi się figura,mimo kontrolowania tego co jem),
          później przyszła pora na plasterki Evra (na poczatku było super, niestety po
          roku zaczęło się). Bolały mnie oczy (jak tylko wstawałam czułam szczypanie i
          kłucie, nie mogłam powieki otworzyć, podobne skutki uboczne miałam po jakimś
          czasie stosowania Cilestu), po przerwie 7 dniowej jak nakleiłam świezy plasterek
          zaczynała się zgaga, wszystko mi się odbijało, brzuch miałam napęczniały, cięzko
          było to wytrzymać, mdłości. Obrzęki piersi, spuchnięcie-dobrze się czułam jak
          tylko odkleiłam plasterek. Chcę właśnie zmienić plasterki na Yasmin i sama nie
          wiem czy to dobry pomysł, pal licho to tycie, jakoś przezyję 2 kg (kiedyś było
          mnie o 15 kg wiecej), ale te bóle zołądka, mdłości, zgag to jest nie do
          zniesienia, nie mam ataków epresji, agresji, a i z libido wszystko gra. Może
          jest na rynku jakis inny produkt, który nie obciązy mojego brzuszka, a może
          dobrym pomysłem jest Yasmin. Błagam o szybką odpowiedź. Z góry dziękuję za
          zainteresowanie.
          • Gość: adam+ Re: Kolejna dziewczyna z problemami do Dr Adama IP: *.brama.prenet.pl 21.11.05, 23:32
            Witam
            Nie chciałbym rozstrzygać w problemach internistycznych, ale z Pani opisu wynika ze jest jakiś problem ż żołądkiem. Objawy o których pani pisze sugerują GERD, czyli refluks żołądkowo-jelitowy, tzn. zarzucanie treści żołądkowej do przełyku. Spowodowane są one zmniejszeniem perystaltyki przewodu pokarmowego która faktycznie jest hamowana nieco przez tabletki anty. Myślę też że specjalnie się nie pomylę jeśli zwrocę też uwage na ewentualnie występujący u Pani przewlekły stres ???
            Objawy oczne na pewno spowodowane są przez tabletki. Wiele kobiet nie może np używać soczewek kontaktowych w trakcie brania tabletek. Dolegliwości te powstają na drodze reakcji alergicznej nie do końca wyjaśnionej.
            Sadzę że yasmin będzie dobrym wyborem, choć oczywiście ostatecznie Pani organizm odpowie czy na pewno... Dobrze byłoby troche zająć sie żołądkiem, np. zmniejszyć trochę kwasowość, preparaty w tym celu stosowane są tanie, dobre lecz dostępne tylko na receptę. Dodam że cilest i evra to chemicznie bliźniacze preparaty, tak więc brała Pani właściwoe to samo, inna była tylko droga podawania.
            Pozdrawiam
            • cacuszko2 Re: Kolejna dziewczyna z problemami do Dr Adama 22.11.05, 09:19
              Hmm, to mnie Pan pocieszył Doktorze, hihih. Więc wymienił Pan chorobę, która
              dotknęła moją mamę, przyznaję ze nie moge pozwolić sobie na głodówkę ( bo wtedy
              to mnie boli żołądek i mam potworny smak w buzi), jeść tłustych rzeczy też nie
              moge bo po nich choruje (głupi pączek, pizza to zły pomysł), jesli chodzi o
              stres to moze byc, pracuje w takiej firmie,gdzie nie ma sie lekkiego życia, a
              po pracy też ni jest lekko. Żle mi tylko bo o tym wszystkim mówiłam swojej Pani
              Ginekolog a ona stwierdział, że Evra bedzie super dla mnie, gdzie po Cileście
              było potwornie. No cóz wykonałam obecnie badania (próba watrobowa, cos
              zwiazane z tarczycą) i ide gdzie inndziej. Bardzo dziekuje za odpowiedź i
              poradę. Dobrze, ze są ludzie tacy Jak Pan.
        • Gość: adam+ Re: do Pana Adama IP: *.brama.prenet.pl 21.11.05, 23:03
          Witam
          Tak, tabletki antykoncepcyjne nie u wszystkich pacjentek blokują jajeczkowanie. Trudno podać mi jakąś precyzyjna statystykę, ale osobiście sądzę że 75 % pacjentek przyjmujących tabletki antykoncepcyjne jajeczkuje. Spowodowane jest to głównie troską firm farmaceutycznych o możliwie jak najmniejszą ilość objawów ubocznych, aktualnie stosowane tabletki są przez to tak "słabe" że nie zawsze są w stanie dać takie stężenie we krwi które zablokuje owulację. Dowody na to że pacjentki jajeczkują sa częste i oczywiste. Gdyby owulacja była zatrzymana to po odstawieniu tabletek pierwotna komórka płciowa w jajniku dojrzewa do gotowej do jajeczkowania formy pęcherzyka Graffa około 50 do 70 dniu, do tego trzeba jeszcze dodać 2-tygodniowy okres wydzielania progesteronu, co daje minimum 70 dni od odstawienia tabletek do pierwszej miesiączki. Tymczasem pacjentki najczęściej mają miesiączke już po miesiącu od odstawienia tabletek co świadczy o nieprzerwanym jajeczkowaniu, ponadto duża ilosć pacjentek pytana przeze mnie zwraca uwagę lub nawet skarży się na bóle owulacyjne lub plamienia owulacyjne w trakcie pobierania tabletek. Duża ilość pacjentek zauważa nawet cykliczne zmiany śluzu pochwowego, charakterystyczne dla cykli owulacyjnych. Nie ma jednak czego się obawiać, w trakcie brania tabletek śluz szyjkowy jest nie do pokonania dla plemników, ponadto błona śluzowa macicy jest absolutnie nieprzystosowana do przyjęcia ewentualnego zarodka, i na takich mechanizmach zasadniczo opiera się współczesna antykoncepcja.
          Pozdrawiam.
          • mariczka.mala Re: do Pana Adama 22.11.05, 13:51
            Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź :) Jest Pan nieoceniony :) Mam jeszcze
            takie pytanko dotyczące cykli bezowulacyjnych. Również w jakimś poście wyżej
            przeczytałam o tym że krótkie cykle i obfite długie miesiączki mogą świadczyć o
            cyklach bezowulacyjnych. W moim przypadku cykl przed braniem tabletek był
            również wyjątkowo krótki ale bardzo regularny (prawie co do dnia) i trwał 22
            dni, natomiast miesiączki były raczej niezbyt obfite i niebolesne i trwały
            średnio 5 dni. Przed przepisaniem tabletek lekarz przeprowadził dokładny wywiad
            i badanie i stwierdził że wszystko jest ok. Dodam że tabletki przyjmuję tylko
            ze względów antykoncepcyjnych (5 lat z 3-miesięczną przerwą w trakcie) i jeśli
            zdecyduję się je odstawić to po to aby mieć dziecko. No i to mnie martwi. Czy
            długość cykli sprzed antykoncepcji była u mnie prawidłowa? Czy powinnam się
            niepokoić? Z góry przepraszam za wynajdywanie sobie problemów,ale niestety jak
            już mnie się jakaś wątpliwość czepi to nie daje mi spokoju i zadręczam
            wszystkich dookoła - tak między innymi objawia się moja nerwica natręctw :(
            Dziękuję z góry za odpowiedź
            • Gość: adam+ Re: do Pana Adama IP: *.brama.prenet.pl 23.11.05, 22:48
              22-dniowy cykl to już cykl zbyt krótki. Niezależnie od tego czy są te cykle regularne to 22 dni traktuje sie jako polimenorhea czyli zbyt częste miesiączkowanie. Zakres normy długości cykli to 25 do 32 dni. Z drugiej strony ciężko mi od razu określić czy ma Pani cykle bezowulacyjne. W trakcie brania tabletek oczywiście odpowiedź na to pytanie jest właściwie niemożliwa. Diagnostyka u Pani wymagałaby przede wszystkim odstawienia tabletek antykoncepcyjnych i sprawdzenie czy ma Pani owulację. W aptekach można dostać testy owulacyjne, zestaw chyba 7 pasków testowych którymi bada się mocz w okresie największego prawdopodobieństwa wystąpienia owulacji. W Pani przypadku należałoby kontrolować mocz od 7 do 13 dnia cyklu (oczywiście przy założeniu że powrócą 22-dniowe cykle).
              Jajeczkowanie może też Pani kontrolować obserwując wygląd i obfitość śluzu pochwowego, w trakcie owulacji jest go znacznie więcej i jest on bardzo kleisty. Można też mierzyć w trakcie całego cyklu poranną temperaturę, mierząc ją w pochwie i zrobić sobie wykres tych temperatur w ciągu całego miesiąca. W przypadku prawidłowego jajeczkowania temperatura ciała kobiety wzrasta o 4-5 dziesiątych stopnia C, od momentu zajajeczkowania. Można też, ale to dość kosztowne, robic sobie codzienne usg od 7 do 14 dnia cyklu i oceniać w nim jajniki czy powstaje pecherzyk graffa i czy następuje jego uwolnienie - jajeczkowanie.
              Pozdrawiam
              • mariczka.mala Re: do Pana Adama 24.11.05, 01:57
                Bardzo dziękuję za odpowiedź. Przyznam ze mnie ona wystraszyła. Do tego stopnia
                że przeanalizowałam wszystkie lata miesiączkowania sprzed antykoncepcji (zawsze
                sobie notowałam terminy okresu) no i wyszło na to że wcale tak regularnie nie
                miesiączkowałam - fakt cykle były krótkie ale wahały się tak od 21 do 27 dni (z
                przewagą niewielką ale jednak tych krótszych). Dodam że że przed stosowaniem
                antykoncepcji 4 lata już miesiączkowałam. Natomiast w czasie przerwy brania
                tabletek (uzyskałam 3 naturalne miesiączki) okres pojawiał się wtedy co 27 - 29
                dni (wydaje mi się jednak że to mógł być zbyt krótki czas na pełne unormowanie
                się cyklu). Nie wiem czy te dodatkowe dane coś zmieniają więc znów pomęczę Pana
                moimi wątpliwościami. Mam 24 lata i przeraża mnie powoli wizja że mogłabym mieć
                kłopoty z zajściem w ciąże no i stąd moje pytania. Czy te dodatkowe dane coś
                zmieniają (na korzyśc mam nadzieję :))? Ponownie dziękuję z góry za
                odpowiedź.
                • Gość: adam+ Re: do Pana Adama IP: *.brama.prenet.pl 24.11.05, 22:11
                  Witam
                  Faktycznie to co Pani teraz opisała jest raczej uspokajające. Najważniejsze to to że w trakcie przerwy w stosowaniu tabletek miała Pani idealne cykle. Uzyskanie trzech naturalnych miesiączek to wcale nie za mało. Na pewno odblokowana została oś przysadkowo jajnikowa. Poza tym jeśli pierwsza naturalna miesiączka wystąpiła 29 - 29 dni po krawieniu po ostatnim opakowaniu tabletek to jasny znak że występuje u Pani jajeczkowanie i jest ono utrzymane mimo stosowania tabletek.
                  Z kolei te krótkie cykle miały miejsce w okresie tuż po rozpoczęciu miesiączkowania, nie ma więc co uogólniać i martwić się że to co było kiedyś wróci :)
                  Myślę wiec że nie ma Pani powodów do obaw :)
                  Pozdrawiam
                  • mariczka.mala Re: do Pana Adama 25.11.05, 18:59
                    Bardzo dziękuję za odpowiedź :)) Uspokoiłam się :)) Pozdrawiam
                    • Gość: Gosc aj Re: do Pana Adama IP: *.torun.mm.pl 26.11.05, 19:28
                      Witam.
                      Przepraszam, ze drugi raz pisze ten sam list ale poprzedn podlaczylam do zlego
                      watku.
                      Mam pytanie do Pana doktora. Przez ostatni rok bralam tabletki Jeanin. Przez
                      ostatni miesiac zaczelam korzystac z tabletek Yasmin. Zgodnie z zaleceniem
                      lekarza po zakonczeniu opakowania Jeanin zrobilam jak zwykle 7-dniowa przerwe i
                      rozpoczelam pierwsze opakowanie Yasmin. Ostatnia tabletke tego opakowania
                      wzielam we wtorek. Zawsze przy Jeanin dostawalam okres trzeciego dnia przerwy
                      czyli w piatek. Po pierwszym moim opakowaniu Yasmin - zis jest sobota czyli juz
                      czwarty dzien i nic. Chcialam zapytac czy sa mozliwe jakies zaburzenia w
                      wystepowaniu okresu przy zmianie tabletek, czy moze jest jakies ryzyko ciazy.
                      Pozdrawiam
                      AJ
      • Gość: eva Re: do Pana Adama- problem z miesiączką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 00:43
        Witam serdecznie!!
        Moj problem polega na tym, że własciwie od zawsze miałam nieregularne miesiączki
        (często co 3-4 miesięcy), w wakacje wybrałam się do lekarza, który po uprzednim
        badaniu (cytologia i usg) przepisał mi plastry evra. Biorę je od 4 miesięcy i
        już od 2 mam regularne miesiączki, czyli co 28 dni jednak mam obawy(a właściwie
        jestem pewna), że jeśli je odstawie problemy z miesiączką powrócą, boję się
        również o to, że będę mieć problemy z zajściem w ciążę. Co Pan o tym myśli i co
        powinnam zrobić w mojej sytuacji ??
        • Gość: adam+ Re: do Pana Adama- problem z miesiączką IP: *.brama.prenet.pl 23.11.05, 22:33
          Witam.
          Opisała Pani właśnie typową sytuację. Zastosowanie antykoncepcji jako panaceum na wszystkie kłopoty z miesiączkami.
          Można podejrzewać ze w przypadku odstawienia tabletek kłopoty z miesiączkami powrócą. Powinna Pani być najpierw zdiagnozowana co do problemu nieregularnych miesiączek, dopiero wtedy można zaproponowac antykoncepcję jako leczenie.
          Brak mi w Pani przypadku wielu podstawowoych danych, ale myślę że jeśli cykle trwały nawet 2-3 miesiące i sytuacja taka ma miejsce od zawsze to podstawowym badanie byłoby wykonanie usg przezpochwowego z szczególnym naciskiem na ocenę jajników, ich struktury. Pomocne byłoby też oznaczenie poziomów hormonów: LH, FSH, prolaktyna i progesteron. Z tym że badania hormonalne możnaby przeprowadzić po odstawieniu plastrów i odczekaniu ok 2 miesięcy. Ale usg jest konieczne.
          Co do omówienia wyników i dalszej ewentualnej diagnostyki... no to chyba trzebaby było zmienić lekarza :)
          Pozdrawiam
          • Gość: eva Re: do Pana Adama- problem z miesiączką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 23:51
            Dziękuję uprzejmie za odpowiedz !!
            Badanie usg przezpochwowe było wykonane i nie wykazało żadnych niepokojących
            zmian, myślę, że w takim układzie problemem może być poziom hormonów. Jeśli
            może Pan napisać, gdzie można zrobić takie badania?
            Pozdrawiam...
            • Gość: adam+ Re: do Pana Adama- problem z miesiączką IP: *.brama.prenet.pl 27.11.05, 23:20
              Jest w Częstochowie wiele laboratoriów, ale większość pozostawia wiele do życzenia jeśli chodzi o jakość i powtarzalność wyników. Wiele przychodni ma popodpisywane umowy na bezpłatne badania tam gdzie jest tanio, ale nie koniecznie dobrze. Dlatego przy bardziej złożonych problemach sam polecam niejednokrotnie wykonanie badań odpłatnie.
              Laboratorium uważane przez wielu lekarzy za bardzo dobre to laboratorium Pani mgr Pilkiewicz przy ulicy Kościuszki, nr chyba 12, ale nie jestem pewien. Na pewno gdzieś w rejonie liceum Słowackiego. Nie jest to tylko moje zdanie, wielu lekarzy właśnie tam kieruje swoje pacjentki a poza tym jest to jedyna placówka w cz-wie z którj wyniki są uznawane przez śląskie kliniki.
              Poza tym odpowiedzialne laboratoria to placówka w przychodni matki i dziecka na sobieskiego, laboratorium mgr Jędryki przy Popieuszki - naprzeciw trójkąta. Dość dobre jest też lab. w Komed'zie na sobieskiego.
              Złych laboratoriów lepiej nie wymieniać:)))))
              Pozdrawiam
    • Gość: gość aj Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.torun.mm.pl 26.11.05, 19:27
      Witam.
      Mam pytanie do Pana doktora. Przez ostatni rok bralam tabletki Jeanin. Przez
      ostatni miesiac zaczelam korzystac z tabletek Yasmin. Zgodnie z zaleceniem
      lekarza po zakonczeniu opakowania Jeanin zrobilam jak zwykle 7-dniowa przerwe i
      rozpoczelam pierwsze opakowanie Yasmin. Ostatnia tabletke tego opakowania
      wzielam we wtorek. Zawsze przy Jeanin dostawalam okres trzeciego dnia przerwy
      czyli w piatek. Po pierwszym moim opakowaniu Yasmin - zis jest sobota czyli juz
      czwarty dzien i nic. Chcialam zapytac czy sa mozliwe jakies zaburzenia w
      wystepowaniu okresu przy zmianie tabletek, czy moze jest jakies ryzyko ciazy.
      Pozdrawiam
      AJ
      • Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.brama.prenet.pl 27.11.05, 23:25
        Witam.
        Sądzę że Pani problem już się rozwiązał, niestety nie mogłem wcześniej odpowiedzieć. Przy zmianie preparatu zwykle zmienia sie układ czasowy miesiączek, zwłaszcza przy przechodzeniu na yasmin która jest zupełnie inaczej skonstruowana chemicznie niż inne tabletki. Możliwość zajścia w ciąże jest praktycznie zerowa. Zmiana preparatu po 7-mio dniowej przerwie nie ma kompletnie żadnego wpływu na działanie antykoncepcyjne preparatów.
        Pozdrawiam i sorry za opóźnienie :)))
        • Gość: Gosc AJ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 08:15
          Witam.
          Rzeczywiscie problem wyjasnil sie w nocy z sobote na niedziele.
          Niniejszym bardzo dziekuje za odpowiedz.
          Pozdrawiam
          AJ
      • lola1982k Pytanie do dr Adama i wszystkich pan 03.12.05, 00:06
        Witam wszystkich. Nie wiem,moze taki post juz byl, ale mimo to zapytam- Czy
        konieczne jest podczas przyjmowania tabletek dodatkowe zabezpieczenie nawet
        jesli tabletki bralo sie terminowo, nie wymiotowalo sie, nie mialo sie biegunki
        i nie stosowalo sie antybiotykow?? moje pytanie wywodzi sie z tego iz tabletki
        stosuje od niedawna ( 2 opakowanie) i nie mam jeszcze do nich zaufania.
        Powiedzcie drogie Panie czy stosujecie cos dodatkowo?? ja jeszcze stosowalam
        prezerwatywe ale stalo sie tak ze 2 razy nam pekla i choc nie doszlo do
        wytrysku to pomimo mojego terminowego brania tebletek martwie sie bo dzisiaj
        konczy mi sie 3 dzien 7 dniowej przerwy a okresu ani sladu nie wiem co o tym
        myslec. Bardzo dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam.
        • Gość: adam+ Re: Pytanie do dr Adama i wszystkich pan IP: *.brama.prenet.pl 03.12.05, 23:46
          witam
          Pani obawy są całkowicie bezpodstawne, jeśli rozpoczęła Pani pierwsze opakowanie tabletek razem z pierwszym dniem miesiączki to już w trakcie pierwszego opakowania była Pani zabezpieczona. Nie ma znaczenia że dopiero rozpoczęła Pani terapię, tu nie ma żadnego "wysycania organizmu" tabletki działają od razu. Stosowanie dodatkowych zabezpieczeń to źródło dodatkowego stresu, zupełnie niepotrzebnego. Naprawdę jest Pani zabezpieczona. Poza tym myślę że sprawa już się rozwiązała :)
          Pozdrawiam
          • Gość: co teraz? Re: co teraz Panie Doktorze? IP: *.dip.t-dialin.net 05.12.05, 11:47
            do konca opakowania novynette zostalo mi 6 tabletek.wczoraj wieczorem o 20.00
            wzielam ale o 22.00 spotkaly mnie sensacje zoladkowe i biegunka.co mam teraz
            zrobic?boje sie ze ochrona antykoncepcyjna moze zawiesc a seks uprawiam
            codziennie.prosze o pomoc.
            • Gość: adam+ Re: co teraz Panie Doktorze? IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 05.12.05, 23:08
              Witam
              No, sytuacja jest niepewna. Teoretycznie to już po 15-tej tabletce, więc niby wszystko w porządku, ale właśnie z takich sytuacji bierze się ten minimalny odsetek ciąż w trakcie brania tabletek.
              Oczywiście bierze pani tabletki dalej, lecz radzę zastosować dodatkowe zabezpieczenie, prezerwatywa lub globulka (patentex lub prewentex). Należy przyjąć że tabletka nie całkiem się wchłonęła. Ryzyko małe, ale w tym przypadku lepiej nie ryzykować.
              Pozdrawiam
            • Gość: munika Re: co teraz Panie Doktorze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 22:04
              Drogi Panie Doktorze! Wczoraj o 21 zazylam tabletke a ok 5 rano spotkaly mnie
              jakies rewolucje zoladkowe i mialam lekka biegunke. Czy istnieje mozliwosc ze
              tabletka sie nie wchlonela? dodam ze tego samego wieczoru uprawialam seks
              z "finalem w srodku"...prosze o pomoc
              • Gość: adam+ Re: co teraz Panie Doktorze? IP: *.brama.prenet.pl 09.12.05, 22:42
                Witam
                Z tego co rozumiem to stosunek był wieczorem po przyjęciu tabletki, więc jeśli
                kłopoty z żołądkiem miały miejsce rano, koło piątej, to nie ma problemu,
                tabletka potrzebuje na wchłonięcie 3-4 godzin, więc nie ma co się obawiać o
                zabezpieczenie antykoncepcyjne
                pozdrawiam
                • Gość: munika Re: co teraz Panie Doktorze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 22:51
                  Bardzo dziekuje za odpowiedz! uspokiol mnie pan :) serdecznie pozdrawiam i
                  zycze miłej nocy!
          • Gość: nowicjuszka Re: Pytanie do dr Adama i wszystkich pan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.05, 12:41
            Pisze Pan ze dodatkowe zabezpieczenia w trakcie brania tabletek to niepotrzebny
            stres...zatem czy stosowanie stosunku przerywanego tez jest niepotrzebne gdy
            regularnie stosuje sie tabletki?I czy to ze czasem pobolewaja mnie jajniki jest
            normalne?Biore yasmin od pol roku i ostatnio nie robilam przerwy i wlasnie po
            tym "eksperymencie" pobolewaja mnie czasem jajniki.Chcialam tez w najblizszym
            czasie zrobic proby watrobowe i badanie na gestosc krwi...czy moge je zrobic w
            trakcie brania tabletek czy lepiej w trakcie przerwy? i czy jeszcze jakies
            badania moglby mi pan zalecic? z gory dziekuje!
            • Gość: RX Pytanie do dr Adama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 16:47
              Przepraszam ale moje pytanie nie dotyczy poprzedniej wypowiedzi. Zależy mi
              jednak na odpowiedzi bo nie wiem co robić...Przyjmuję obecnie Logest (tzn. w
              sobotę wzięłam ostatnią pigułkę) i teraz przechodzę na Yasmin i właśnie TERAZ
              czyli kiedy mam wziąźć pierwszą pigułkę ??? Lekarz powiedział mi że pierwszego
              dnia miesiączki ale tu czytam że po 7 dniowej przerwie - jak zwykle- i doprawdy
              zgupiała. Proszę o radę.
              • Gość: adam+ Re: Pytanie do dr Adama IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 05.12.05, 23:28
                Witam
                Nie ma potrzeby brania pierwszej nowej tabletki z pierwszym dniem krwawienia. Ja w każdym bądź razie stosuję zasadę że przy zmianie tabletek polecam normalną 7-mio dniową przerwę. Nigdy nie spotkałem się przy tym z żadnymi problemami. Stosowanie w pierwszym dniu miesiączki pierwszej tabletki w razie jej zmiany, nie jest oczywiście błędem, wielu lekarzy taką metodę stosuje, lecz daje ona czasami plamienia. Zabezpieczenie antykoncepcyjne w obu przypadkach jest takie samo.
                Pozdrawiam.
                • Gość: RX Re: Pytanie do dr Adama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 12:03
                  Dziękuję za odpowiedź.
            • Gość: adam+ Re: Pytanie do dr Adama i wszystkich pan IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 05.12.05, 23:20
              Witam
              Stosunek przerywany jest całkowicie niepotrzebny, ponadto jest całkowicie nieskuteczny. W/g statystyk stosunek przerywany stosowany jako metoda antykoncepcji, ma taką samą skuteczność jak brak jakiejkolwiek metody przy stosunku. Ponadto stosunek przerywany jest bardzo krytykowany przez psychologów i psychiatrów, jako mogący doprowadzić do zaburzeń nerwowych. Dodatkowo jeśli bierze Pani tabletki to jest to całkowicie zbędne. Bóle w dole brzucha w trakcie brania tabletek bez robienia 7-mio dniowej przerwy są bardzo częste, to niestety taki objaw uboczny zbyt długiego przyblokowania przemian w błonie śluzowej macicy.
              Oprócz GGTP i INR czyli prób wątrobowych i krzepliwości krwi, warto oznaczyć dodatkowo ALAT i ASPAT oraz bilirubinę całkowitą - to jeśli chodzi o wątrobę, ponadto morfologia z płytkami krwi - to też ocena krzepliwości i gęstosci krwi. Oczywiście cytologia i wykonanie przynajmniej raz na rok usg przezpochwowego. Ponadto badanie palpacyjne piersi przez kogoś doświadczonego oraz, w razie wykrycia podejrzanych zmian - usg piersi.
              Badania krwi oczywiście należy robić w trakcie pobierania tabletek, czyli "pod obciążeniem" organizmu
              Pozdrawiam
            • Gość: zaniepokojona Do pana Adama! IP: 195.117.107.* 05.12.05, 23:32
              Moje pytanie nie dotyczy pana specjalizacji, ale nie wiem do kogo powinnam sie
              udac dlateo na poczatku zwracam sie do pana i prosze o rade. Mianowice od
              wczoraj w kale znajduje sie krew, zastanawiam sie czy to są hemoroidy czy tez
              moze byc to inna choroba. Mam 21 lat i od niespełna roku przyjmuje leki
              antykoncepcyjne (nie wiem czy to moze miec wpływ i podaje tak na wszelki
              wypadek). Zastanawiam się do jakiego rodzaju lekarza powinnam sie wybrac.
              Dziękuje za rade.
              • Gość: adam+ Re: Do pana Adama! IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 05.12.05, 23:45
                Witam
                Ze swoim problemem powinna Pani zwrócić się do chirurga ogólnego, lub jeśli istnieje taka możliwość do chirurga proktologa. Jeśli nie wie Pani gdzie taki lekarz przyjmuje można zadzwonic po informację do najblizszej placówki NFZ-u. Również w Pani przychodni powinien być do wglądu dla pacjentów informator - "gdzie się leczyć" w danym województwie z wykazem wszystkich specjalności i miejsc gdzie można takich lekarzy znaleźć.
                Fakt że pobiera Pani tabletki w tym przypadku raczej nie ma żadnego znaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka