Dodaj do ulubionych

II Noc Kulturalna!!!ZAPRASZAMY!!!25 Czerwiec

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 16:42
Krystalizują się plany II Nocy Kulturalnej.

Przypomnijmy: podczas Nocy Kulturalnej każdy, kto kupi karnet, może odwiedzić
puby, restauracje i instytucje kultury, które na tę okazję przygotowały
specjalny program. Ubiegłoroczna, październikowa Noc wyciągnęła z domów
tysiące częstochowian. Tegoroczną zaplanowano na 25 czerwca, więc uczestników
tego wydarzenia będzie pewnie jeszcze więcej – bo latem można organizować
imprezy plenerowe, na które nie pozwoliła jesienna pogoda podczas pierwszej
Nocy.
- Koszt karnetu będzie wynosił 8 złotych - jest to nadal symboliczna cena, a
jej wzrost w stosunku do zeszłego roku wynika z faktu, że w zeszłym roku
odbyły się 32 wydarzenia. W tym, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem,
będzie ich około 60 – tłumaczy Karolina Kubara, prezes stowarzyszenia „Po
to”, które organizuje II Noc Kulturalną. - Sprzedaż karnetów zostanie w pełni
przeznaczana na organizację kolejnej nocy (wszyscy włączeni w organizację
działają non profit), a chcemy co roku podnosić poziom imprezy.
Poniżej – lista wydarzeń przygotowanych przez lokale i instytucje kulturalne.
Lista jest niepełna, bo kolejne elementy programu II Nocy Kulturalnej są
jeszcze dopracowywane.

WYDARZENIA

1. Alchemia – maraton reggae – koncert 3 zespołów na żywo.
2. Babie lato – Jak olśnić księżyc nocą, czyli jak być piękną Madame
Pompadour – pokazy, muzyka, wystawy.
3. Flash Pub – STEP AHEAD NIGHT - impreza clubbing'owa z muzyką puszczaną na
żywo przez DJ's: Seb [breakbeat, electro], Mat G [house, classic funky
breaks], Novicky [progressive house].
4. III Aleja – hity z czarnej płyty
5. Gruszka – koncert w stylu Blues Brothers oraz dj Haema, połączony z
promocją własnej płyty.
6. Skrzynka – koncert Jarosława Woszczyny.
7. Topollino – wernisaż „Wenecja 24 h”- fotografia.
8. Pani Dulska - Ryngo Czad – X projekt - koncert-niespodzianka
częstochowskiej grupy, Oftenhide – występ częstochowskiej grupy teatralnej,
Pseudoliteracka grupa "Blee" - prezentacja wesołej twórczości. Wystawa
Filmowa "Chacifde" - projekcja filmów amatorskich, Lipa – kabaret.
9. Utopia – wyścig gryzoni, slam poetry, koncert zespołu „Świetliki”.
10. Oslo – pokaz ważenia piwa przeprowadzony przez Bractwo Piwne oraz zabawa
taneczna.
11. Rue de Foche - Wystawa grafiki i form rzeźbiarskich "Testament jurajski" -
Grażyna Frankiewicz - Kabzińska, Krzysztof Piechotki.
12. Galeria Dizajn – projekt „Piękni mężczyźni”, wystawa plakatów.
13. Boston - zabawa w stylu „Gorączki Sobotniej Nocy”.
14. Fanaberia - przegląd młodych kabaretów.
15. Klimaty – wystawa haftu, grafiki oraz rzeźby przy akompaniamencie pianina
16. Viva – Hip hop noc.
17. Blikle – standardy muzyki światowej.
18. Cafe Bianco – koncert Time Square.
19. Absynthion (C.B.C) - konkurs gry w scrabble oraz projekcja kultowych
bajek takich jak „Wilk i Zając” czy „Sąsiedzi”.
20. Da Vinci - koncert smyczkowy.

DZIAŁANIA W PLENERZE

1. Fire show, laser show, szczudlarze, pokaz puszczania dużych baniek –
program artystyczny grupy “Przestrzeń”.
2. Ściana na Placu Biegańskiego: rymy częstochowskie – jednostronna ściana
przeznaczona dla przechodniów na pisanie rymów częstochowskich – projekt
nadzorowany przez Mateusza Szkopa.
3. Scena na Starym Rynku – Septeto Nacional.
4. Dziedziniec "Pan Wu" - ściana tylna CH Schott - RAŻENI PIORUNEM - koncert
częstochowskiego zespołu rockowego, w nowej krótkiej formie, SLAJD - FILM
SHOW Polska i Świat - plenerowy pokaz multimedialny - wizualizacje, slajdy,
krótkie filmy. Autorzy prezentacji: Małgorzata Króliszewska - koordynacja,
Marcin Króliszewski, Matylda Sałajewska

INSTYTUCJE KULTURALNE

Teatr im. A. Mickiewicza

„Ogrodowe spotkania poetyckie” – Zofia Kucówna zaprezentuje wiersze Haliny
Poświatowskiej, miejsce: ogród należący do brata Haliny Poświatowskiej,
Zbigniewa Mygi.

Muzeum Częstochowskie

Wystawy:
- Pawilon wystawowy w Parku Staszica: Najpiękniejsze owady świata.
- Pałac Ślubów: Historia chleba: Wystawa ze zbiorów Muzeum Wsi Radomskiej.
- Zagroda Właściańska: Nikifor z Krynicy – wystawa malarstwa słynnego
prymitywisty krynickiego.

Spotkania w Pawilonie Wystawowym w Parku Staszica:
- Spotkanie z Krzysztofem Muskalskim, podróżnikiem i pasjonatem odkrywania
ciekawostek znajdujących się poza tradycyjnymi szlakami.
- Spotkanie z Janem Bieńkowskim – właścicielem i twórcą kolekcji egzotycznych
owadów.
Spotkanie w Ratuszu-odwachu
- Symbole miasta i samorządu (opowieść o historii Ratusza, o symbolice
miasta: fladze, herbie, chorągwi) - spotkanie prowadzone przez Janusza
Jadczyka.

Biblioteka Publiczna

Wieczór poezji, muzyki i wspólnego śpiewania piosenek pt: „Na poddaszu u
malarza” – spotkanie prowadzone przez Aleksandra Markowskiego.

Ośrodek Promocji kultury „Gaude Mater”

Maraton Chopinowski – grają polscy pianiści, uczestnicy XV Międzynarodowego
Konkursu Chopinowskiego.

Regionalny Ośrodek Kultury

Koncert talentów – zaśpiewają laureaci „Szansy na sukces” z regionu
częstochowskiego: Anna Świątczak, Arkadiusz Kluba, Krzysztof Drunda,
Sebastian Wypych, Bogusław Wróblewski, Łukasz Matuszczyk.

Galeria ART. FOTO

Wystawa Bułgarskiej Fotografii Artystycznej.

Aleksander Wierny, TV Orion
Obserwuj wątek
    • lookas.prv.pl Re: II Noc Kulturalna!!!ZAPRASZAMY!!!25 Czerwiec 07.05.05, 17:40
      Świetnie! Zapowiada się kolejna długa noc :-)

Brawa dla organizatorów.

----------------------------------------
      www.lookas.prv.pl
      • Gość: Pinki Re: II Noc Kulturalna!!!ZAPRASZAMY!!!25 Czerwiec IP: *.prenet.pl 07.05.05, 19:01
        Pilnujmy, by ten wątek był zawsze na czele. Im więcej ludzi przeczyta o Nocy
        tym lepiej. Ja i moi przyjaciele tam będą.
      • Gość: brawo Re: II Noc Kulturalna!!!ZAPRASZAMY!!!25 Czerwiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 22:43
        sam sobie brawo bijesz ?
        • lookas.prv.pl Re: II Noc Kulturalna!!!ZAPRASZAMY!!!25 Czerwiec 08.05.05, 20:24
          Człowieku z kompleksem stajesz się już nudny.

www.lookas.prv.pl
          • Gość: :-)))))) Re: II Noc Kulturalna!!!ZAPRASZAMY!!!25 Czerwiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 20:27
            Nie podlizuj się już tak panu wykladowcy.
            Juz i tak zdasz zaliczenia
            • Gość: xx Re: II Noc Kulturalna!!!ZAPRASZAMY!!!25 Czerwiec IP: *.icis.pcz.pl 09.05.05, 20:50
              Nawet nie mam z kolega zajec (inny rok w ogole) i nie znam go zreszta osobiscie.
            • lookas.prv.pl Re: II Noc Kulturalna!!!ZAPRASZAMY!!!25 Czerwiec 09.05.05, 22:23
              Nie będę tego komentował, bo pewnie by ci to sprawiło radość.

www.lookas.prv.pl
    • Gość: sisi Re: II Noc Kulturalna!!!ZAPRASZAMY!!!25 Czerwiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 21:35
      co za wiesniactwo
    • Gość: loko Re: II Noc Kulturalna!!!ZAPRASZAMY!!!25 Czerwiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 17:58
      Kicha nad kichami
      • Gość: xx Re: II Noc Kulturalna!!!ZAPRASZAMY!!!25 Czerwiec IP: *.icis.pcz.pl 08.05.05, 18:41
        Nie zabiera sie glosu w sprawach o ktorych sie nie ma pojecia.

Jak ktos nie potrafi zachowac elementarnej kultury w swojej wypowiedzi, to jak
        moze wypowiadac sie w o Nocy Kulturalnej.

Dla ludzi, ktorzy zdolni sa do odbioru co najwyzej muzyki techno, Poswiatowska
        to oczywiscie kicha, tak samo cala reszta.

Ale jestem pewien ze i tak tlumy Czestochowian beda uczestniczyc w II Nocy
        Kulturalnej.

• Gość: szazi Re: II Noc Kulturalna!!!ZAPRASZAMY!!!25 Czerwiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 18:59
        Miałam przyjemność byc na I Nocy Kulturalnej .Umowiłam sie ze znajomymi pod
        teatrem ,niestety nie udało sie nawet dostac zabrdzo w okolice teatru. Nie wiem
        kto tam wkoncu wszedł chyba tylko organizatorzy .W koncu po maratonie po
        knajpkach gdzies sie poupychaliśmy .O północy poszlismy jak wiekszość do
        filharmonii czy jak kto woli do niedawna naszego kina .Niestety ,moze lepiej
        gdyby było to wczesniej bo o tej godznie juz wszscy byli po piwku .Zostli tylko
        ci co usneli reszta wyszła lekko rozespana . Kiedy juz myslałam ze nici z
        kultury :) okazało sie ze na nastepny dzien mozna wejśc na ten bilet z nocy
        kulturalnej do teatru dopłacajac 10 zł . Chętnie poszłam na Iwone Ksieżniczke
        Burgunda bo bardzo lubie Gombrowicza . Nie była to moze najlepiej zorganizowana
        impreza ale przynajmniej cos sie działo i zmobilizowało mnie zeby jednak wyjśc
        Uważam ze takie imprezy sa potrzebne chociaz po to zeby spotkac znajomych . Mam
        nadzije ze nastepna noc bedzie bardziej udana nawet przez to ze bedzie latem .
        • Gość: xx Re: II Noc Kulturalna!!!ZAPRASZAMY!!!25 Czerwiec IP: *.icis.pcz.pl 08.05.05, 20:25
          Musiales byc mocno po sporym piwku kolego, w przeciwienstwie do naprawde
          wiekszosci osob, ktorzy byli o polnocy w Filharmonii na taperce Ziuta Gralaka
          do filmu niemego.

Bylem akurat tam - pisalem o tym juz nieraz - przy takiej muzyce w wykonania
          Ziuta naprawde trudno bylo zasnac.

To tylko taka uwaga, a problem wynika z tego ze duza czesc Czestochowian ma
          male doswiadczenie w uczestnictwie w bardziej ambitnym zyciu kulturalnym w
          naszym miescie, o czym zreszta swiadczy frekwencja i udzial stale tych samych
          osob w organizowanych imprezach. Festyn za darmo na Promenadzie - owszem
          zbierze duzo osob, ale juz na koncert kultowej Brygady Kryzys z trudem zbierze
          sie 100 osob. Gdy wiec pojawia sie koniecznosc wyboru i znalezienia sobie
          czegos moze mniej standardowego, gubia sie po prostu.

Dlatego takie imprezy jak Noc Kulturalna sa tym bardziej potrzebne bo
          zachecaja do udzialu w czyms bardziej ambitnym i poznawaniu wcale bogatej mapy
          kulturalnej miasta.

Ciekaw jestem czy przedmowca kojarzy miejsce gdzie odbedzie sie impreza
          poswiecona Poswiatowskiej w trakcie II Nocy Kulturalnej ? Albo Galeria Dizajn ?
          Ta ostatnia tez uczestniczyla w I Nocy i nie narzekala wcale na nadmiar gosci.
          Byly tez inne miejsca, ktore dysponowaly wolnymi miejscami, nie mowiac o tym ze
          spokojnie mozna bylo delektowac sie muzyka w Paradoksie - oczywiscie trzeba
          bylo wykazac minimum energii w jego poszukiwaniu.

Zreszta od czasow I Nocy powstaly czy powstana tez nowe ciekawe miejsca
          oferujace strawe duchowa.

Pozdrawiam,

Pozdrawiam,
          • Gość: Szazi Re: II Noc Kulturalna!!!ZAPRASZAMY!!!25 Czerwiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 21:08
            Żeby była jasność jestem kobietą i byłabym wdzięczna Koledze zeby mi nie
            wmawiał że byłam pijana . Prawda lubie napic sie dobrego drinka ale mylisz
            chyba pewne pojęcia .Niestety troszke było smętnie i widziałam ze wiele osob
            zasneło. Skończyłam kulturoznawstwo wiec mozesz byc spokojny jesli chodzi o
            moja wrażliwośc na sztuke . Widocznie moje ambicje dotyczące życia kulturalnego
            sa nieco wyższe. Zapewniam ze nie biore udziału w festynach :) Dla mnie jedynym
            plusem był tańszy bilet do teatru i całe zamieszanie wokoł tej nocy .
            Pozdrawiam
            • Gość: xx Re: II Noc Kulturalna!!!ZAPRASZAMY!!!25 Czerwiec IP: *.icis.pcz.pl 08.05.05, 21:37
              Napisalem ostroznie - skoro sie innym imputuje ze przysneli, a jednak ja tam
              bylem i widzialem na wlasne oczy jak ludzie reagowali, to jednak nie moglem tak
              calkiem nie zareagowac :))

Faktem jest jednak ze mozliwosci spedzenia czasu w sposob kulturalny w trakcie
              I Nocy bylo naprawde duzo, czego w koncu sam doswiadczylem i skorzystalem z
              nich. To byla kwestia checi i rozeznania w geografii kulturalnej Czestochowy.

Wiec skoro skonczylas kulturoznawstwo, to tym bardziej nie powinny Ci sprawic
              klopotu odpowiedzi na pytania ktore znajdziesz w moim poprzednim poscie. Ja
              tylko skonczylem kierunek techniczny, ale gotow jestem stanac w szranki jesli
              chodzi o kulturalna geografie i historie naszego miasta.

Pozdrawiam,
              • Gość: Szczęki Jakie 3 zespoły? / trochę luźniej ! IP: *.inds.pl / *.inds.pl 08.05.05, 22:09
                Jestem strasznie szczęśliwy, że taka akcja przyjęła się w naszym mieście,
                jednak mam nadzieję jednocześnie na więcej luzu w poszczególnych miejscach i
                większą ilość biletów. Ostatnio nie wtrafiłem na noc, bo brakło dla mnie
                biletu, ale słyszałem, że było dosyć ciasno.

W pierwszej wiadomości podane jest, że zagrają w Alchemii 3 zespoły reggae,
                mogę się dowiedzieć z nazwy jakie to będą ekipy ?
                • Gość: Sławomir Re: Jakie 3 zespoły? / trochę luźniej ! IP: *.21.pl / 213.199.204.* 09.05.05, 11:20
                  Ty nie wiesz gdzie jest ten klub Alchemia ? Jezeli tak to odpisz mi na e-mail
                  20081988@wp.pl z gory dzieki
    • Gość: Jacek Re: II Noc Kulturalna!!!ZAPRASZAMY!!!25 Czerwiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:08
      Hello Organizatorze, gdzie można zdobyć więcej informacji? Gdzie kupić bilet,
      gdzie spotkać p. Bińkowskiego ( od oryginalnych owadów)?
    • Gość: look as Re: II Noc Kulturalna!!!ZAPRASZAMY!!!25 Czerwiec IP: *.prenet.pl 13.05.05, 22:11
      A tak se tylko wątek podciągnąłem, bo to fajny wątek jest.
      • Gość: hehe bedzie fajnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 16:36
        :D:)
        • Gość: Paulaa Re: bedzie fajnie IP: 80.51.57.* 14.05.05, 18:24
          Puby to ja odwiedzam regularnie w weekend,a nie dlatego, że mi ktoś tak nakaże
          i ustali termin kiedy cała masa ma w miasto ruszyć.
          Beznadziejny pomysł z podciaganiem pod ten cały cyrk pubów. Chyba tylko po to,
          żeby ludzie którzy raz w roku z domu wychodzą zajęli stałym klientom miejsca.
          Cała ta Noc Kulturalna to dziwaczny pomysł, nie sztucznie nakręcana impreza
          świadczy o tym, że w mieście coś się dzieje, tylko spontaniczność ludzi przez
          cały rok.
          Nasze miasto w ogóle jest jakieś dziwne: w każdym normalnym Juwenalia są
          otwarte, ale pod silną ochroną, sprzedaje się piwo, u nas nie. W każdym mieście
          nikt nie ogranicza działalności pubów z bliżej nieokreślonych powodów u nas jak
          najbardziej. W mniejszych miasteczkach kluby sportowe mają możnych sponsorów u
          nas nie. Tylko w Częstochowie wsiada się do autobusów przednimi drzwiami,
          dzięki czemu zapełniają się tramwaje gdzie ludzie jeżdżą permanentnie bez
          biletów.
          U nas wszystko jest dziwne, a ktos myśli, że dzięki organizacvji jakiejs Nocy
          Kulturalnej nagle wszyscy zaczną się zachowywać inaczej, a kultura będzie na
          poziomie Metropolitan Opera.
          Ludzie zejdźcie na ziemię, w Częstochowie mieszkamy.
          • lookas.prv.pl Re: bedzie fajnie 14.05.05, 20:12
            Nie muszą stawać się lepszymi na zawsze - wystarczy, że tylko w tę noc się
            zmienią i wyjdą na miasto rozerwać się. Czy to jest złe?

www.lookas.prv.pl
          • Gość: xx Re: bedzie fajnie IP: *.icis.pcz.pl 14.05.05, 22:26
            Nie bede dyskutowac o reszcie - napisalem sie o tym nie raz.

Ale naprawde dziewczyno nie rozumiesz po prostu jak wspanialym i oryginalnym
            wydarzeniem jest Noc Kulturalna - to jest naprawde noc pelna wydarzen
            kulturalnych, a nie tylko picia piwa. Takiej masy wydarzen nie da sie zapewnic
            na codzien. Poprzednia Noc pokazala jak duzo w sprawie kultury moga zdzialac
            lokale roznego typu (nie tylko puby) i ten przyklad okazal sie zarazliwy - od
            tej pory liczba lokali prowadzacych dzialalnosc kulturalna powaznie wzrosla.

To juz nie jest to co mialo miejsce na Dekabrystow gdzie nie bylo niczego
            oprocz picia piwa. Taki pub Oslo bez przerwy cos organizuje, a nie jest on
            osamotniony. Nie mowie tu oczywiscie o Utopii, ktora jest w ogole ewenementem i
            powodem do dumy dla Czestochowian - to miejsce gdzie lacza sie rozne rodzaje
            sztuki - teatr, poezja, muzyka jak z bajki, ...

Pozdrawiam,

P.S. Ze sponsorami jest roznie - latwo wydawwac pieniadze nie swoje (publiczne)
            a trudniej swoje.

Dlatego cenic nalezy sponsora tak dobrego jak Zlomrex.

Zobacz jakie klopoty maja ze sponsorami w w Lodzi - miescie o wiele bogatszym
            niz Czestochowa. Niebiedne Opole nie ma zadnego porzadnego klubu sportowego,
            tak samo Zielona Gora czy Lublin lub Rzeszow gorzej wypada w sporcie niz
            Czestochowa. Warto doceniac swoje.

Sa tez mniejsze miasta gdzie jest jakis bogaty zaklad, ktory stac na
            sponsorowanie jakiejs jednej dyscypliny - Wronki, Jastrzebie (dotowana
            kopalnia), Grodzisk Wielkopolski.
            • Gość: Organizator Re: bedzie fajnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 14:19
              Musi !!! :D
          • lookas.prv.pl Warszawska Noc Europy... 15.05.05, 14:23
            Czyżby ktoś nam pozazdrościł? :-)

warszawska.noc.europy.info.pl/

www.lookas.prv.pl
            • Gość: JA MY JUŻ MIELIŚMY W TAMTYM ROKU A WY NIE !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 14:25
              .
              • lookas.prv.pl Re: MY JUŻ MIELIŚMY W TAMTYM ROKU A WY NIE !!! 15.05.05, 14:40
                Jesteś z Warszawy?

Bo my też mieliśmy w tamtym roku naszą, pierwszą Noc :-)

www.lookas.prv.pl
                • mmaly Prywata, przepraszam 15.05.05, 20:13
                  Całkowita prywata w wątku, off topic. Przepraszam, ale z ciekawości czystej:
                  czy Ty świadomie masz taką lukę przed podpisem, Łukasz?
                  • lookas.prv.pl Re: Prywata, przepraszam 15.05.05, 20:19
                    Tak. Chcę oddzielić moją wypowiedź od mojej stopki :-)
                    Mam nadzieję, że to nie przeszkadza?

www.lookas.prv.pl
                    • mmaly Re: Prywata, przepraszam 15.05.05, 20:25
                      Zajmuje trochę dużo miejsca i dlatego się zastanawiałem, czy Ty to robisz świadomie.
                      Ale da się przeżyć ;-)
                      Pozdrawiam,
                      • lookas.prv.pl Re: Prywata, przepraszam 15.05.05, 20:47
                        Ok :-) Postaram się ukrócić ten proceder.

www.lookas.prv.pl
    • Gość: krzysiopysio Re: II Noc Kulturalna!!!ZAPRASZAMY!!!25 Czerwiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 22:10
      my z młodzieżówki nie pozwolimy zeby było fajnie. zablokujemy aleje, nikt sie
      nie przedostanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka