Dodaj do ulubionych

Co było wcześniej na terenach dzielnicy Północ ?

IP: *.inds.pl / *.inds.pl 08.05.05, 14:21
Jestem mieszkańcem dzielnicy Północ i od dziecka ciekawiło mnie to, co
wcześniej było pod moim mieszkaniem, co było pod moją piaskownicą itd. itp.

Chciałbym się dowiedzieć czy dawniej na tych terenach były pola uprawne, może
jakieś sady, pusta łąka, las, jakieś zabudowania czy cokolwiek chodźby nawet
pustynia z piasku. Jakby ktoś się orientował to byłbym wdzięczny, aby
sprecyzował swoje wypowiedzi do poszczególnych ulic bądź jednostek (A, B, C,
D). Ja osobiście nie mam zielonego pojęcia co tu było przed wybudowaniem
dzielnicy i latach wcześniejszych od samego istnienia globu. Oczywiście czy
coś tu się przy okazji działo.

Dzielnica Północ to także Promenada i Lasek Aniołowski. W owym lesie istnieją
wapienno - betonowe konstrukcje (pod poziomem ziemi, ale widoczne) coś jakby
okopy, czy połączone ze sobą korytarze z widocznymi osobnymi występkami
(jakby to był budynek nazwałbym to pokojem) oraz strzelnice z betonu. Nie
wiem czy strzelnice te były wybudowane dla sportu czy dla jakiś innych celów.

Ogólnie jakby ktoś miał wszelkie info mogące mnie chodź troche uświadomić lub
jakieś dotatkowe zapytania dotyczące tematu, to byłbym wdzięczny.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Co było wcześniej na terenach dzielnicy Półno IP: *.prenet.pl / 82.160.21.* 08.05.05, 18:49
      w Lasku Aniołowskim w czasie wojny były okopy i bunkry .

30 lat temu na przyszłym osiedlu były pola , pola , pola .....

później zaczęto budować nowe piękne osiedle PRLowskie o wdzięcznej nazwie "Manifestu lipcowego" , a po roku '89 zmieniono nazwę na Osiedle Północ

jeszcze 15 lat temu w miejscu parkingu przy M1 jeździł kombajn , a do miasta był tylko tramwaj i 2 przeładowane autobusy - teraz jest 6 linii .
    • Gość: zdun_inżynier Re: Co było wcześniej na terenach dzielnicy Półno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 20:08
      Jestem młodym człowiekiem, pól na dzisiejszej Północy nie pamiętam, ale wiem, że
      były.
      Pierwsze bloki zaczęto budować chyba w 1978 w okolicach dawnej Panoramy.
      Następnie budowa przetoczyła się w stronę Kiedrzyna, zataczając koło. Ostatnie
      budynki z pierwotnego osiedla powstały przy szkole (chyba) 54. To był
      prawdopodobnie rok 1987.
      Miała być także budowana jednostka E, na wschód od Fieldorfa, po południowej
      stronie Promenady. Zabudowa miała tam być niska.
      Na mapach z lat 70-tych w miejscu obecnej Północy przebiegały tylko dwie drogi
      (gruntowe) tj: Rolnicza i Brzeźnicka. Istniejący układ komunikacyjny powstał
      wraz z budową osiedla. Aleja Wyzwolenia miała ciągnąć się do Wyczerp (przez Las
      Aniołowski). Fieldorfa-Nila po połączeniu z Warszawską (mostem na torami) miała
      być arterią do większego osiedla położonego jeszcze dalej w okolicach Kiedrzyna.
      • Gość: de-mo-ne-czek Re: Co było wcześniej na terenach dzielnicy Półno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 20:57
        Przy ul.Gajcego jest blok z płytą upamiętniającą powstanie osiedla. Ten blok
        powstał jako pierwszy , jest tam dokładna data oddania budynku.
        Moja mama mieszkała w latach 60-ch niedaleko obecnej promenady i pamięta , że
        na tamtych polach rosła kapusta.
        • Gość: dn Re: Co było wcześniej na terenach dzielnicy Półno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 20:58
          przy Rolniczej buraki cukrowe
          • Gość: Szczęki Może jakieś dokumenty ? i szczegóły ? IP: *.inds.pl / *.inds.pl 08.05.05, 21:54
            Już trochę się dowiedziałem z waszych opisów... w sumie tyle, że były tu pola
            uprawne :) .

Jednak, czy wie ktoś o istnieniu jakiś dokumentów, najlepiej ze zdjęciami. Może
            ktoś pisał prace dyplomową lub magisterską na temat Częstochowy w tamtych
            latach czy coś w tym rodzaju.

Co do szczegółów chodzi mi o to, że podczas gdy okopy były używane ktoś musiał
            je zajmować... no właśnie i tu pytanie kto? jakiś pułk, batalion. Chciałbym się
            dowiedzieć jak nawięcej.

Co do pierwszego wybudowanego bloku to już kojarzę, zwykle wracając z Iguany
            (dawniej Panoramy) do domu przechodzę obok dzielnicowego staruszka hehe.
            • Gość: MK Re: Może jakieś dokumenty ? i szczegóły ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 00:37
              Hey, lasek aniołowski do dawniejszy poligon - to był chyba pułk ułański ale
              mogę się mylic - mogli to być strzelcy ! W latach międzywojennych. Jak bardzo
              Pana to interesuje proponuje porozmawiac z ludzmi (tymi już wiekowymi) z
              Kucelina i Wyczerp. JUtro postaram się coś więcej dopisać - bo wstyd się
              przyznać , ale mój ś.p. dziadek w lasku aniołowskim ćwiczył żołnierkę, na
              usprawiedliwienie moge tylko napisać ze umarł jak mnie jeszcze na świecie nie
              było - zginął w 1946 r.! można się tylko domyślać dlaczego !
              A co do dziwnych miejsc w Czewie - to czy ktoś ma zdjęcia lotniska wojskowego
              na Kucelinie (WBG na nim stoi)? - będe wdzięczny!
        • Gość: W Re: Co było wcześniej na terenach dzielnicy Półno IP: *.vf.shawcable.net 12.05.05, 03:13
          > Przy ul.Gajcego jest blok z płytą upamiętniającą powstanie osiedla.

Jakiej Gajcego????
          Pijawki.... Imienia nie pamietam.. Tak sie nazywal jakis czerwony patron tego
          blokowiska:)))
    • Gość: misiek Re: Co było wcześniej na terenach dzielnicy Półno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 21:58
      w 'gazecie' istniej cykl artykułów o roznych ulicach naszego miasta. moze panu
      Tomaszowi Haładyjowi posuniemy pomysł opisywania oprócz ulic także i dzielnic.
      wiadomo ze tzw. blokowiska nie mają tyle historii co, dajmy na to, jedna ulica
      gdzies w centrum miasta, niemniej jednak wielu z pewnością zainteresowałoby to
      co było kiedys w miejscu w ktorym mieszkają. historia poszczególnych jednostek
      osiedla północ, blokowiska wrzosowiaka czy najmłodsza parkitka... panie
      Tomaszu :-) mamy nadzieje ze kiedys o tym poczytamy...

pozdrawiam
      • Gość: Menel Re: Co było wcześniej na terenach dzielnicy Półno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 23:43
        Ja takze podpisuje sie pod apelem/prosba-sam jestem bardzo ciekaw mojej
        dzielnicy-wiem ze zwyczajowo an poczatku mwoilo sie na Polnoc "Tysiaclecie
        polnoc".
    • Gość: Zenek Re: Co było wcześniej na terenach dzielnicy Półno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 13:27
      Zobacz mapkę z 1910roku (obrobiłem ją specjalnie)
      czwa.republika.pl/cz1910.jpg
      bez problemu znajdziesz ulicę Brzeźnicą biegnącą przez pola (na dzisiejszej Północy)
      • mmaly Re: Co było wcześniej na terenach dzielnicy Półno 09.05.05, 14:59
        Góry Kawie :-)
        • Gość: faktycznie Re: Co było wcześniej na terenach dzielnicy Półno IP: *.b-ras1.chf.cork.eircom.net 10.05.05, 11:50
          gory jak ta lala
          • Gość: Szczęki Re: Co było wcześniej na terenach dzielnicy Półno IP: *.inds.pl / *.inds.pl 11.05.05, 19:39
            Wpisuję się tym razem, ponieważ chciałem wątek podnieść do góry tabeli. Za
            pewne przeszło forum już sporo osób, które mogły by się wypowiedzieć na ten
            temat, ale nie chciało im się szukać wątku, więc...
        • Gość: plutarch Re: Co było wcześniej na terenach dzielnicy Półno IP: 212.87.241.* 11.05.05, 20:35
          Może zacznijmy od faktu, ze do połowy lat pięćdziesiątych XX w. Częstochowa w
          kierunku północnym kończyła sie mniej więcej na linii ulic Jasnogórskiej,
          Chłopickiego. Dalej na północ - pola uprawne. Na ul Dąbrowskiego były kozackie
          koszary, a po 1918 r. koszary 27pp(jeszcze wcesniej tereny te należały do dra
          Zawady), dla których na tzw. Kawich Górach (dzisiaj osiedle Północ) urządzono
          strzelnicę wojskową (obecnie w Lasku Aniołowskim). W latach 1938 - 39 zbudowano
          bunkry wojskowe, majace osłaniać przed ew. atakiem niemieckim na Częstochowę -
          to właśnie te resztki. Nazwa Góry Kawie wystepuje już w XVII w.W trakcie
          drugiego najazdu szwedzkiego nw 1702 r. stacjonowaly tam oddzialy
          szwedzkie.Reszty dowiesz się czytając np. pamiętniki dra Nowaka, wydane przez
          wydawnictwo WSP i w szeregu innych książek częstochowskich autorów! Jest tego
          duzo! Pozdrowienia
          • Gość: gość Re: Co było wcześniej na terenach dzielnicy Półno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:00
            moze orientuje sie ktos gdzie (z dokładnością np. do konkretnego bloku ulica i
            numer) znajduje sie najwyzej połozony szczyt gór kawich? jesli jest to w
            dzielnicy polnoc to obstawiam tereny na których stoją bloki przy ulicy witosa,
            lub przy wyzwolenia koło przejścia podziemnego, moze iwaszkiewicza 8. wszedzie
            indziej mam wrazenie ze następuje spadek wysokosci...
            • Gość: Zenek Re: Co było wcześniej na terenach dzielnicy Półno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 01:51
              Najwyższy punkt gór Kawich znajduje się północnej części Lasku Aniołowskiego - w
              okolicy drogi z płyt betonowych łączącej Pólnoc z motelem Korona
              • Gość: Szczęki Najwyższy szczyt... IP: *.inds.pl / *.inds.pl 12.05.05, 13:46
                Jeżeli szczyt Gór Kawich jest w północnej części Lasku Aniołowskiego to zapewne
                jest to szczyt tzw. Łysej Góry, która w okresie letnim jest użytkowana przez
                rowerzystów, a w zimie przez saneczkarzy.
                • lookas.prv.pl Re: Najwyższy szczyt... 12.05.05, 16:17
                  Ten szczyt tzw Łysej Góry jak to nazwałeś to jest może na skraju Lasku, obok
                  wielkiej polany i ulicy z płyt betonowych? Jedzie się tą główną aleję w Lasku,
                  potem jest dość stromo pod górkę, a po chwili wychodzi się z Lasku i jest
                  rozwidlenie?

Tak pytam tylko z ciekawości, bo sporo jeździłem w poprzednim sezonie po Lasku
                  Aniołowiskim i jeśli to miejsce to właśnie ten szczyt to faktycznie bardzo
                  fajnie się tam zjeżdża :-)

Ogólnie Lasek to ciekawa okolica.

----------------------------------------
                  www.lookas.prv.pl
                  • Gość: Szczeki Dalej o szczycie hehe IP: *.inds.pl / *.inds.pl 12.05.05, 22:12
                    W sumie nie wiem czy się dogadaliśmy, ale chyba tak, jednak opiszę gdzie ta
                    górka jest. Znajduje się w okolicach rogu lasu. Jadąc od strony promenady
                    główną ścieżką leśną dojeżdżamy prawie do końca lasu i mamy pagurek po prawej
                    stronie, faktycznie ma stromy podjazd. Zjeżdżając z górki po stronie przeciwnej
                    praktycznie jesteśmy już za pasem drzew. Jadąc po ścieżce na Łysej Górze po
                    stronie lewej (północnej) jest zrobiona trasa rowerowa z kilkoma skoczniami.
                    • lookas.prv.pl Re: Dalej o szczycie hehe 12.05.05, 22:24
                      Ten róg lasu by się zgadzał :-)

Jak jechałem od strony promenady, podjeżdżałem pod stromy podjazd i po chwili
                      właśnie wyjeżdżałem na róg lasu - i tutaj mogłem jechać prosto (wjeżdżając w
                      dalszą cześć lasu), skręcić w lewo (i tutaj bym dojechał do tej drogi z płyt
                      betonowych) lub skręcić ostrzej w lewo i tam jest taka wąska ścieżka obok lasu
                      prowadząca do promenady...

te skocznie widziałem i nawet kilka razy skorzystałem :-)

----------------------------------------
                      www.lookas.prv.pl
          • Gość: Wlodek Re: Co było wcześniej na terenach dzielnicy Półno IP: *.vf.shawcable.net 12.05.05, 03:20
            Odpowiadasz na :
            Gość portalu: plutarch napisał(a):

Na ul Dąbrowskiego były kozackie
            > koszary, a po 1918 r. koszary 27pp(jeszcze wcesniej tereny te należały do dra
            > Zawady),

Jesli ktos pamieta pierwsza [jedyna`] linie tramwajowa, to konczyla sie w
            dzielnicy[?]` Zawady. A szp M-lecia stal na zupelnym zadupiu w polach.
            Dopiero po jakims czasie dopadly go wspolczesne blokowiska.
            • Gość: Adam Re: Stare i nowe fotografie IP: *.adm.pcz.czest.pl 12.05.05, 14:00
              www.foto.czestochowaonline.pl Widziałem i polecam
              • Gość: Lesio Re: Stare i nowe fotografie IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 12.05.05, 18:06
                Jestem bardzo ciekaw KTO! zezwolil autorowi powyzszej strony na zabranie zdjec z
                bylej strony www.czestochowa.ws ktora chwilo nie dziala. Bo ani Ja ani Robson
                nikomu nic nie zezwalal.
                • Gość: czestochowaonline Re: Stare i nowe fotografie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 23:09
                  Witam, Na stronie z której pobrałem zdjęcia nie było informacji o autorze
                  strony (zdjęć), ani jakiegokolwiek kontaktu do niego jak email, tel., GG czy
                  znak (c). Z linku na serwerze próbowałem się porozumieć przez GG z potencjalnym
                  autorem strony ale bezskutecznie. Dziś po emailu od autora zdjęć uzgodniliśmy
                  warunki ich publikacji. Uważam że sprawa jest zamknięta i wszelkie prawa
                  autorskie są zachowane. Potencjalnych autorów zdjęć proszę o kontakt w celu
                  podpisania zdjęć. Galeria na charakter strony informacyjnej dla szerszego grona
                  odbiorców i nikt nie powinien przy jej publikacji ucierpieć. Prawa autorskie
                  muszą być respektowane.

Serwis Częstochowa Online.
                  • Gość: Lesio Re: Stare i nowe fotografie IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 12.05.05, 23:57
                    Ni oto chodzilo :)
            • kierowca_mpk Re: Co było wcześniej na terenach dzielnicy Półno 15.05.05, 23:25
              Gość portalu: Wlodek napisał(a):

> A szp M-lecia stal na zupelnym zadupiu w polach.

A dalej na północ były ogródki działkowe.
          • Gość: v.ci Dziwne rzeczy opowiada plutarch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 23:17
            To ciekawe , co napisał plutarch . W Lesie Aniołowskim nie ma żadnych bunkrów .
            Dziwi mnie też , że to co w nim jest miało Częstochowę chronić rzekomo przed
            atakiem niemieckim , który jak wiadomo nastąpił od zachodu ( bo niby skad ? ) ,
            skoro były to wówczas wschodnie rubieże miasta ....
            • Gość: Szczęki Re: Dziwne rzeczy opowiada plutarch IP: *.inds.pl / *.inds.pl 18.05.05, 17:45
              No może mu się pomyliło i chciał napisać ZSRR hehe
              • mrzezyno252 Re: Dziwne rzeczy opowiada plutarch 18.05.05, 18:27
                Nasze miasto może poszczycić sie bogatą historią,a do tego ma wiele ciekawych
                miejsc które na nowo odkrywamy tak jak własnie historie miejsc dzielnicy
                Północ,przyznam sie szczerze ze mieszkam tu już 30 lat a o górach kawich
                wczesniej nie słyszałem,to że na ulicy Dąbrowskiego były koszary kozackie też
                dowiedziałem sie od was.Trzymajcie tak dalej opowiadajmy o naszym miescie tak
                ażeby histotia naszego miasta nigdy nie zanikła i była przekazywana z "ust do
                ust".Pozdrawiam.
            • Gość: q12 bunkry IP: 212.87.241.* 18.05.05, 22:05
              a w sprawie bunkrów, to gdzie w częstochowie są takowe?
              Ja wiem że są: na grabówce niedaleko cmentarza 2 + 1 na samym cmentarzu. Jeden
              na Żabińcu. 2 są na ulicy Łudzkiej (jeden przy drodze).
              Poza terenem Czestochowy to wiem że w Ciecierzynie na trasie między Olsztynem a
              Janowem są na prywatnym terenie 2
              • Gość: Lesio Re: bunkry IP: *.org / *.org 18.05.05, 23:28
                Jadac na Czarny Las, dokladnie miedzy Kierzynem a Wola Hankowska masz gore
                "Puchałówka" czy jakos tak, tam masz ze 2 stare bunkry, czesciowo juz zarosniete
                przez drzewa i krzaki. Moze jak bede mial chwile i pogoda bedzie znosna to
                podjade tam i zrobie pare fotek.
              • Gość: v.ci Re: bunkry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 19:06
                Jest też jeden na polach między ul. Goździków i Szarlejką oraz w okolicach
                zbiegu "ulic" Kawodrzańskiej i Wilgowej .

Powtarzam : w Lasku Aniołowskim nie ma bunkrów .
      • Gość: Wlodek Re: Co było wcześniej na terenach dzielnicy Półno IP: *.vf.shawcable.net 18.05.05, 19:48
        Gość portalu: Zenek napisał(a):

> Zobacz mapkę z 1910roku (obrobiłem ją specjalnie)
        > czwa.republika.pl/cz1910.jpg
        > bez problemu znajdziesz ulicę Brzeźnicą biegnącą przez pola (na dzisiejszej
        Pół
        > nocy)

Proponuje przyjrzec sie nazwom dzielnic wokol srodmiescia.
        Tez sa ciekawe..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka